Keresés

Részletes keresés

vélemény Creative Commons License 2021.03.06 0 0 208

Walkürt bepótoltam. Könyvtörölgetéssel összekötve.

Szuper volt a Strade Bianche. Bár én Akaphilipnek drukkoltam.

Siena a legeslegkedvesebb városom. Nemcsak Olaszoeszágban, hanem mindenütt, ahol jártam

vanda62 Creative Commons License 2021.03.03 0 0 207

A mi kultúránktol ez teljesen idegen, azt hiszem, a spanyolokon kívül ezt más nem nagyon érti. Volt olyan év, amikor a vuelta csapatidofutammal indult, és egy arenabol rajtoltak, azt hiszem oda is futottak be.

Előzmény: vélemény (206)
vélemény Creative Commons License 2021.03.03 0 0 206

Én voltam Sevillában vezetésen a bikaviadal arénában. Előtte állnak a híres torreádorok szobrai és van egy "Carmen" szobor. Utóbbi a turisták örömére. Sőt bent voltunk az egykori dohánygyár épületében is, amit most az egyetem használ.

( Az Aréna "érdekes" volt, én nem is akartam menni, de én  tudtam fordítani. Angol nyelvű vezetés volt, angolok, hollandok, skandinávok és mi. Előző nap volt vége az egyhetes fesztiválnak, amikor minden nap volt bikaviadal. Nagyon csendben voltunk, senki sem kérdezte meg, hogy mi történt előző nap. Van bent egy kápolna, ahol a résztvevők imádkoznak a sikerért. Valaki megjegyezte, hogy kivéve a bikát. Engem  múzeum buktatott ki leginkább. Fent ki voltak akasztva a megölt bikák levágott feje, és egy 10 éves gyeerekre való méretű torreádor ruha. Régen gyerekek is csinálhatták, most csak nagykorúak. A várakozással együtt kb egy órát voltunk bent. Ez idő alatt  10, nagy létszámú spanyol csoport jött. Nekik ez a sevillai tartózkodás kötelező programja. Mi viszont úgy emlegetjük, hogy nem kellett volna odamenni..)

vanda62 Creative Commons License 2021.03.03 0 0 205

Köszönöm a tudósítasokat. Érdekes egy Carmen előadás lehetett. Én kedvelem a modern előadásokat is, ha az  zenét és a mondanivalót szolgálja. De amikor a rendező rátelepszik az előadásra, és öncélúan tobzódik a saját vélt zsenialitasanak illúziójaban, az nevetséges és idegesítő. A hogy miert raknak a Carmenbe egy pucér pasi, föl nem foghatom. A müncheni operában vannak néha olyan előadások, hogy legszívesebben tollba és katranyba hempergetne az ember a rendezőt.

 

Előzmény: vélemény (204)
vélemény Creative Commons License 2021.03.03 0 0 204

Giselle-t többször adták Bécsből. Gyönyörű. A ROH-ból 2-3 éve láttuk élő közvetítésként a Rómeo és Júlia balettet. Felújítottak egy akkor 50 éves előadást, az eredeti koreográfiával, rendezéssel, díszletekkel, jelmezekkel. Pazar volt.

Megsirattam a Trubadúrt.   Talán, ha az utolsó időszakban erre az előadásra gondolt, az valami vigaszt jelenthetett. A tapsra, amikor bejött és egyetlen pillanatra nem Luna gróf volt és elmosolyodott, a standing ovationra, a fehér rózsákra... De lehet, hogy nem akart rágondolni, mert akkor még úgy tűnt, hogy van remény.

Láttam az Ernanit is,kicsit bonyolult story. Az angol könyvem szerint Victor Hugo, akinek a műve alapján készült a libretto, nagyon elégedetlen volt ezzel a feldolgozással.

És persze az Álarcosbált, ami új kedvencem és az Anyegint.

De tegnap a bécsi Carment választottam. Ez egy új előadás, most nézők nélkül. Zene és énekesek kitűnőek. De az az érzésem, hogy Bécsbe most bemutatnak olyan előadásokat, amelyeket nézők jelenlétében nem mutatnának be. Nehogy fellázadjanak. A Carmen elején a tiszt pálcikás jégkrémet nyalogat, Carmen telefonál egy fülkében, a csempész jelenetben 5 autó is van a színpadon. Mikaela a csempész táborba olyan  ziláltan érkezik, mintha megerőszakolták volna. A 2. és a 3. felvonás  zenei bevezetője alatt pedig egy meztelen pasi  táncol a színpadon. Szép teste van és teljesen meztelen. Én már elég sok meztelenkedést láttam színpadon. Nincs vele semmi gond, ha funkciója van az előadásban. De ez itt teljesen öncélú volt.

vanda62 Creative Commons License 2021.03.01 0 0 203

Tegnap befizetett a lányom a ROH közvetítésre, a Giselle-t adtak elő.En inkább az operát szeretem, a lányom balettet.Nagyon csodálatos zene volt, és gyönyörűen táncoltak. Az előadás rendkívül hagyomanytisztelo volt, a díszletek, a jelmezek, a koreográfia az ősbemutatón is elment volna. Nagyon tetszett mindkettőnek. 

vanda62 Creative Commons License 2021.02.25 0 0 202

Azt az Anyagin előadást én is láttam, amiben Barisnyikov volt a host. A lányon jegyezte meg a múltkor a Valkurt alatt, hogy milyen szepen lehet német nyelven énekelni. Ez így van, minden nyelven lehet szépen beszélni, szavazni, énekelni. En nagyon szeretem a baszk népdalokat, vagy pedig Winterreise, a Die schone Mullerin dalciklust, pedig egyik se egy kifejezetten dallamos nyelv.

Előzmény: vélemény (201)
vélemény Creative Commons License 2021.02.25 0 1 201

Pikk dáma feléig jutottunk. Szép volt. De 5-kor a Nemzeti Múzeum zoomos vezetése kezdődött, amire már korábban regisztráltunk. Utána pedig már valahogy nem volt kedvem folytatni az operát. Ez volt az első zoomos programon. Érdekes volt. De megkövetem az összes pedagógust, mert azt hittem, hogy könnyű zoomos órát tartani. kőkemény.

Most hallgatom az Anyegint. Barisnyikov volt a host. Gyönyörű volt hallgatni, ahogy az orosz neveket kiejtette. Ha szépen beszélik, az orosz egy gyönyörű nyelv.. Nekem szívem csücske, mert az orosz nyelv repített el a diplomáig és az öt nyelvvizsgáig. De ha szépen beszélik, még a német nyelv is gyönyörű.

 

Anyeginban Ramon Vargas Lenszkij. Néztem a Müpa programját, valamelyik nap ő fog énekelni benne.  Ma este Csajkovszkij művek vannak.

vanda62 Creative Commons License 2021.02.23 0 0 200

Nagyon remélem, hogy jon meg hatvan felettieknek alkalmas oltóanyag, egy kicsit begyorsul a folyamat. Drukkolok, hogy sikerüljön elutaznotok. Persze az önös érdek is vezérel, mert mi május végén mennénk Furedre, de jó volna, ha addig a férjemet is beoltanak. 

Én is láttam egyszer egy régi Szerelmi bajitalt, Nyetrebko, Villanzon, Leo Nucci énekeltek benne, aranyos volt tetszett. Villanzon kétszer énekelte el az Eltitkolt könnycseppet.

Előzmény: vélemény (199)
vélemény Creative Commons License 2021.02.23 0 0 199

off

Én 145. vagyok az oltási listán. 10-et oltanak hetente.Június közepén kerülök sorra. Ha addig nem dilizek bele a szobafogságba.Szeptemberben mennénk négyen Sziciliába. Addig nem merek repjegyet venni, amíg nem kapom meg az első oltást. De júniusban már annyiba fog kerülni amennyit már nem tudok és nem is akarok kifizetni. AZ ÉLET SZÉP.

 

On Bécsből mgnéztem ma a Szerelmi bájitalt.  Hagyományos rendezés, nagyon szép volt. Azt olvastam, hogy 6 hét alatt  írta.

Előzmény: vanda62 (198)
vanda62 Creative Commons License 2021.02.23 0 0 198

Nálam a sportkozvetitesek egy kissé háttérbe szorultak a színház, és a opera mögé. Elhatároztam, hogy munka után elmegyek a kutyával setalni, vacsora után minden nap csinálom a gyógytornát, estére jól elfaradok. Majd márciusra talán kissé megerősödom, jobban bírom a dolgokat és a Párizs Nizzat már nézni tudom az es playeren.

Előzmény: vélemény (197)
vélemény Creative Commons License 2021.02.22 0 0 197

A Pikk dámát még nem láttam a vetítéseken, csak kb 15 éve az Operában. Akkor tetszett. A Hvorosztovszkíj hét szívfacsaró lesz.

Az elmúlt két hétben teljes füllel de csak fél szemmel figyeltem az operákat. Ausztrál open volt, alpesi sí vb, biatlon vb. Ment a laptopon az opera, tv-ben hang nélkül a sport. Minden ki van írva, nem is kell kommentár. Persze ha jó a kommentár, az öröm, de nélküle is lehet követni. Ha ráfanyalodok ifj Knézyre, akkor mindig leveszem a hangot. Úgysem mond mást, mint ami ki van írva.

Zeffirelliről nem tudtam, hogy a díszleteket is ő tervezte. A kép minőség persze gyengébb volt, mint az újabb előadásokon. De nekem tetszenek ezek a nagy monumentális előadások. Sőt még az előző hét, a fekete hangok hetének utolsó előadása, az Álarcosbál is ilyen volt. Az utolsó báli jelenet fergeteges volt. Pavarotti közelről furcsa volt. Mitha állandóan ijedt lenne a szeme. Lehet, hogy csak azért mert nem.volt nála a zsebkendő.

A Zeffirelli előadások többségében Domingo volt. Sokkal pátoszosabb volt, mint manapság. Nem tudom, hogy a rendező kérte ezt vagy akkor ez volt a stílus. A Bécsből nemrég látott Nabuccoban sokkal visszafogottabb volt volt. Emlékszem, kb 15 éve Fokanov rogyott össze Luna grófként. Akkor az már nekem sok volt, pedig én kedveltem Fokanovot. Majd megfigyelem, hogy Hvorosztovszíj hogyan csinálta.

A youtube felajánl nekem mindenféle zenés videókat. Nem tudom, hogy ismered-e őket, de ezt a két pasit ajánlotta. Marcelito Pomoy a Fülöp-szigeteken nyerte az ottani Got Talent-et, Dimash Kudaibergen pedig kazah, ő is valamelyik tehetségkutatón tűnt fel. Könnyűzene, de mindkettő különleges.

Szintén fent van a youtubeon a Barta Tamásról szóló film, Siess haza vár a mama címmel. Egy 30 éves nem is érti, hogy miről van szó.

 

Olvastam, hogy megkaptad az első oltást. Én még sajnos nem, már egy hónapja az öreg kategóriába tartozom ( Ennek előnye, hogy jogosult vagyok a nyesre) Egészségügyis rokonok és ismerősök már januárban megkapták, a második oltás után mindannyian rosszul voltak. Minél fittebb, sportosabb volt valamelyikük, annál hosszabb ideig tartott a rosszullét, és annál magasabb volt a láza és annál erősebbek a fájdalmak. A gyógytornász ismerős, aki 2 éve háromszor futotta le a félmaratont, már az első oltás után nagyon rosszul volt, a teljesen krimpli a második után kb 6 órányit.  50-es unokaöcsém nem regisztrált. Csak. Mert őt ne akarják irányítani. Iskolában dolgozik,közvetlen kollégája csütörtökön lett beteg, most az iskola bezárt, mindenki karanténban. Jönnek a katonák fertőtleníteni. Unokaöcsémnek még nincsenek tünetei, de még lehetnek. Most már akar regisztrálni.

Előzmény: vanda62 (196)
vanda62 Creative Commons License 2021.02.22 0 0 196

Sass Szilvia negyven éve olyan volt, mint egy megelevenedett Da Vinci festmény, elképzelhetetlenül szép volt, ő maga is, a hangja is.

 

Ezen a héten Dimitrij Hvorosztovszkij emlékhet van a Met honlapján, Trubadúrbol kétféle is lesz, azt hiszem, abból a Nyetrebko felét választom. A Pikk damat egyszer hallottam a rádióban, de csak őra emlékszem, pedig biztos volt több szereplő is:-)

Előzmény: vélemény (195)
vélemény Creative Commons License 2021.02.18 0 0 195

Erre a TV Zenés Színházra én is emlékszem. Sass Szilvia akkor volt a csúcson. És gyönyörű volt.   Biztos, hogy az operaénekeseknek nem volt könnyű, hogy  annyira közeliek a felvételek,hogy nüansznyi mozdulatokkal, egy-egy szemvillanással kell játszani.

Előzmény: vanda62 (194)
vanda62 Creative Commons License 2021.02.18 0 0 194

diakkoromban láttam TV zenés színházban a Bajazzokat, Kelen Péter, Sass Szilvia, Melis György főszereplésével. Hatalmas élmény volt, én úgy éreztem, hogy Kelen Peterert bármikor meg tudnék hallani. Hihetetlen egyéniség volt, nagy kár, hogy olyan kevés felvétele maradt fenn jó minőségben. Mondjuk én annak is örülnék, ha nem vonult volna teljesen és totálisan vissza, hanem valamennyire meg részt venne a zenei életben. Mondjuk róla azt hallottam, hogy aktív korában sem adott interjút soha, senkinek.

Előzmény: vélemény (193)
vélemény Creative Commons License 2021.02.18 0 0 193

A Walkürt sajnos kihagytam. Ha csak egy kicsit lenne rövidebb...

Ráadásul most alpesi sí vb van, biatlon vb is van és még Ausztrál Open is. Az operára kevesebb idő jut.

A Rajna kincsét néhány nappal korábban megnéztem. Ezeknek a régi felvételeknek sokkal rosszabb a képminősége. Viszont kárpótolnak a monumentális rendezések. Az Álarcosbál végén a báli jelenet fantasztikus volt. Táncosok, akrobaták, különleges jelmezek. Pavarotti közelről nekem úgy tűnt, mintha rettegne. Lehet, hogy mert nem tudta szorongatni a zsebkendőjét. Falstaffot is mindig megnézem, ezekben a szörnyű időkben a vígoperák jobban vonzanak. Bár most épp a Parasztbecsületet hallgatom, ami nem igazán vidám story. Sisem tudom eldönteni, hogy melyik tetszik jobban ez vagy a Bajazzók.

Álarcosbál. Stockholmban van egy Livrustkammer nevű múzeum, ahol történelmi relikviák vannak kiállítva. Többek között III. Gusztáv ruhája, amit akkor viselt amikor megölték.

Előzmény: vanda62 (192)
vanda62 Creative Commons License 2021.02.16 0 0 192

megneztuk a lanyommal, Leila cicaval, es Bon-Bon kutyaval. A ket utobbi nezo ugyan bele-bele aludt az eloadasba, de azert tetszett nekik, mert nagyon nyugodtan pihengettek. Nekem es a lanyomnak nagyon tetszett, csodalatos eloadas volt, sokkal jobb, mint a legujabb valtozat, amit nemreg adtak. Wagner zeneje valoban csodalatos, de meg a nezesben is elfarad az ember. Fogalmam sincs, hogy tudjak ezt a hatalmas anyagot megtanulni, eloadni a muveszek.Wotan szolama kb harom opera terjedelmet oleli fel ugy, hogy a zene, a szoveg is sokkal nehezebb, mint altalaban.

Jessey Norman annyira szep volt, mint egy regi egyiptomi szobor. A hangja is gyonyoru volt. Brunhilde egy kicsi, vekony nemet enekesno volt, de szivbe markolo volt az eneke, jateka is. James Morris alighanem 

Wotannak szuletett. James Levine akkoriban meg ereje teljeben levo oroszlan volt, elementaris energiaval vezette a zenekart.

 

most mar ertem, mire gondolt a zenesz baratom, amikor azt mondta, hogy Ring megnezesehez neki egy evet kell keszulni. tenyleg annyi kellene hozza.

Előzmény: vanda62 (191)
vanda62 Creative Commons License 2021.02.15 -1 0 191

Ma lehet megnézni a MET Valkürjét, Jessey Normannel 

 

https://www.metopera.org/season/on-demand/opera/?upc=811357011584

vanda62 Creative Commons License 2021.02.14 -2 0 190

A lányom afölötti örömében, hogy végre elvégezte a főiskolát és nem kell tanulni az államvizsgáig, vásárolt egy rakás színházjegyet. Többek között láttuk a Szkéné Színház don Quijote előadását, a Bűn és bűnhődést, tegnap pedig a ROH Macbethjét. A lányom 1900 forintért vette a  jegyet, nagyon megérte. Zseniális elődás volt. Nagyon jók voltak az énekesek, a kórus, a zenakar, a díszlet, a rendezés. Tökéletes este volt. Annyira, hogy amikor megláttam, hogy Juszif Ejvazov lesz Macduff meg is ijedtem, de meglepően, szokatlanul még ő is tökéletes volt. A lányom szerint a próbák alatt a neje biztos jó nagyot sózott rá a birnami erdőt játszó egyik húsánggal, ha elrontott valamit:-) 

vanda62 Creative Commons License 2021.02.10 -2 0 189

A Ránki családot én is megnéztem volna. Diákkoromban voltam egyszer Ránki Dezső koncerten, hihetetlen élmény volt. Azóta hallottam a rádióban a felségével játszani, és két olyan kocertet is hallgattam, ahol Fülöp volt a zongorista. Jók voltak azok is. 

Előzmény: vélemény (188)
vélemény Creative Commons License 2021.02.10 0 0 188

A múlt heti Liszt- Berlioz marathont én sem néztem végig, csak az utolsó négy előadást és nyitásként Bogányit. A saját "Bogányi" zongorájával.

Normális években itt a "színház kerületben" több szabadtéri szezon nyitó műsor van. Kitelepül az Operettszínház, még felújítás előtt az Opera is. És a Zeneakadémiánál is van műsor. Koncert és fényfestés. Fényfestés az Operánál is volt. Angolul mapping, én nagy rajongója vagyok.

Az egyik Zeneakadémia előtti koncerten Bogányi volt a zongorájával, akkor nagyon részletesen bemutatták a zongorát is. Egy másik évben pedig a Ránki család zongorázott, három zongorával. Különleges volt.

Két hét  múlva Hvorosztovszíj hét lesz. a Metben.

vanda62 Creative Commons License 2021.02.09 -2 0 187

Jut eszembe, a lányom azt mondta, hogy ő mindig ilyennek képzelte el Anna Karenyinat, mint Anna Nyetrebko.

Előzmény: vanda62 (185)
vanda62 Creative Commons License 2021.02.09 -2 0 186

A lányom vett jegyet szombatra a ROH Lady Machbet előadására, szintén Nyetrebko és Željko Lučić főszereplésével, mint annak idején a MET-ben. 

vanda62 Creative Commons License 2021.02.09 -2 0 185

Megnéztük Nyetrebko koncertjét. 

 Csodálatos volt. nagyon igényes műsort választott. Nem a népszerű operaáriákat vette elő, hanem dalokat, méghozzá nagyon virtuóz, különleges dalokat. A koncert gerincét Rahamnyikov, Rimski-Korzakov, és Csajkovszkíj művei adták. Egy zongorakisérője volt, és három duettet adott elő egy orosz mezzoszopránnal. Nagyon gazdag anyagot dolgozott fel, nagyon szépen, elgondolkodtató módon. Ráadásul mind Anna, mind hangja, mind a ruhája gyönyörűek voltak. A zongorista is olyan gyönyörűen játszott, hogy nagyon. 

 

A körítés méltó volt hozá, a MET a moziközvetítések hagyományait folytatta. Volt host, Brünhilde azaz Christina Goerke személyben. Volt riport Peter Gelbbel. Mivel a színpadot nem kellett rendezni, és nem tudtunk bepillantani a következő pordukció előkészületeibe, helyette Anna MEt szerepléseit idézétk fel, igen jó érzékkel az egyik szüntet Lady Machbet áriája töltötték ki. 

 

nagyszerű koncert volt, simán megérte a 6000 forintot. 

vanda62 Creative Commons License 2021.02.06 0 0 184

én csak este hattól hallgattam, nagyon szép volt mind a három kocert, amit hallottam. csodálatos program volt. 

Előzmény: vélemény (183)
vélemény Creative Commons License 2021.02.06 0 0 183

A Szent Efrém tényleg  fantasztikus volt. Az egész nap csodálatos.

Előzmény: vanda62 (182)
vanda62 Creative Commons License 2021.02.06 0 0 182

A Bartók ma követíti a MÜPA-ból a Berlioz-Liszt maratont. Jelenleg Harold van Itáliában, utána Szent Efrém Liszt egyházi műveiből énekel, utána a Fesztivál zenekar Liszt hangversenye következik. 

vanda62 Creative Commons License 2021.02.05 0 0 181

bocsánat, Relyea inkább már basszus. de még mindig nem inkvizitor:-) 

Előzmény: vanda62 (180)
vanda62 Creative Commons License 2021.02.05 0 0 180

Most a sokat dícsért Hamupipőkét nézem, amiben a derék John Relyea énekeli a bariton szerepet. Amiről eszembe jutott, hogy a következő évedban bemutatják a don Carlos ifjúsági változatát. 

 

https://www.metopera.org/season/2021-22-season/don-carlos/

 

Günther Groissböck lesz Fülöp király, és Relyea az inkvizitor. Az osztrák 47 éves lesz, a jóképű kanadai 49. Nagyon jó énekes mindkettő, de szerintem még egyátalán nincsenek megérve erre a két szerepre. Szegény Groissböck a Valkürben is olyan kis súlytalan volt, úgy játszotta az elvetelmült gonosz szerepét, mint Hókuszpók a rajzfilmen. Relyea pedig a jóképű bariton, esetleg zöld vizimanó, de mint az egyházi hatalom mozdíthatatlan és kegyetlen megtestesülése? 

vanda62 Creative Commons License 2021.02.05 0 0 179

A lányomnak annyira bejött a don Giovanni, hogy vettünk közösen egy on-line jegyet Nyetrebko szombati koncertjére. Nagyon sokatígérő programot választott: 

 

https://metstarslive.brightcove-services.com/events/6168654223001

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!