Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.04 0 0 4796

Hogy jó gondolatokat is írjak, örülök is kis odúlakóitoknak és szívmelengető lehet hallani a csivitelésüket.

Mi meg a papagájaink csiripelését hallgatjuk (néha fárasztóak de vidàm kis fickók )eléggé a fejünkre nőttek, szó szerint szeretnek utazni egyik szobából a másikba, úgy hogy a fejünkön, vállunkon ülnek. Nagyon érdekes megfigyelni a természetüket, észrevesznek mindent jó a logikájuk és sok féle gyümölcsöt, zöldséget esznek, nemcsak magokat.

Előzmény: MAN10 (4792)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.04 0 0 4795

Az a helyzet, hogy ezeket itt mindenki tudja, úgyhogy "sok" értelme van ide írnom.

Vhogy nincs foglalkozva eleget érdemlegesen a körny.védelemmel se hatósági szinten, se mondjuk az óvodában. Mert ott kezdődik a gyermeknevelés, ha igazán szeretjük az állatokat, nem vesszük meg az állatplüssöket például.

Aki ide ír tisztában van ezekkel a dolgokkal, tudom.

Előzmény: Törölt nick (4794)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.04 0 0 4794

Jav.: Kétoldalú ragasztók, ezen kívül az egérragacsok, rovarsárgalapok meg hasonló kétoldalas ragasztós lapkák és hasonszőrű termékek nagyon károsak a madarakra, más élőlényekre, hiszen beleragadnak és lassú htusára vannak ítélve....

Előzmény: Törölt nick (4793)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.04 0 0 4793

Valami optimista dolgot szeretnék leírni a topikba, de most egy kicsit csalódott sorok következnek.

Párom hazahozott két terméket, ami össze volt kapcsolva, mert promóciós anyag volt hozzá.

Namost ez a két termék bivalyerős kétoldali ragasztószalaggal -anyaggal volt összepasszintva, inkább le sem írom a forgalmazót...Próbálok azért írni nekik, úgysincs értelme.

Ezek a kétoldalú ragasztók, illetve egérragacsok, rovar sárgalapok a madarak számára halálos veszélyt hordoznak (mintha nem lenne elég bajuk így is). 

Egyszer régen mi is vettünk sajnos egérragacsot, később olvastam, hogy mozgalom van nagyon helyesen a betiltására.

Vigyázzunk a madarakra!

Valamikor régebben sajnos az üveges teraszajtónknak ütközött egy madár (üvegvakok), azóta rátettünk meglévő ablakdíszt , hogy elkerüljük ezt.

MAN10 Creative Commons License 2021.05.04 0 1 4792

Köszönöm, Neked is sok örömöt kívánok. Ma már hallom a cinkefiókák hangját a fán lévő odúból. A szülők meg szorgalmasan hordanak. 🙂

Előzmény: Törölt nick (4790)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.04 0 0 4791

Javítom: Gerald Durell: The talking parcel :)

Előzmény: Törölt nick (4790)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.04 0 0 4790

Durell csodálatos ember volt minden szempontból. Van egy fantasztikus természetről szóló meséje, amit én magyarul nem találtam, talàn nincs is lefordítva: The speaking purcell 

Legjobb

Igen azok a részek, erdők elképesztőek.

Kicsit rápörögtem a polityikaira:) az is egy természetrajz, az emberi léleké, továbbra is döbbenetes, úgyhogy erőt veszek magamon és szünetet tartok ott, meg amúgy is izgalmas a kirándulás a fórumok világában, de egyszer pihenni kell. Így inkább több időt szentelnék mondjuk a kertre :)

Sok örömet Neked is a kertészkedésben, madármegfigyelésben, ez a fórum nagyon jó!

Előzmény: MAN10 (4789)
MAN10 Creative Commons License 2021.05.04 0 1 4789

Ez a könyv meg is van nekem valahol, meg még néhány Durrelltől. A Szovjetuniós valamelyik nap akadt kezembe... Na ott is vannak érintetlen, isten háta mögötti gyönyörű területek. 

Előzmény: Törölt nick (4787)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.03 0 0 4788

Gerald 

Előzmény: Törölt nick (4787)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.03 0 0 4787

Szerintem jó a gondolkodásod, csak így tovább. Tudom ajánlani Gerard Durell könyvét is: Családom és egyéb állatfajták.

Természet és humor is van benne 

Előzmény: MAN10 (4786)
MAN10 Creative Commons License 2021.05.03 0 1 4786

A Téli bereket, és a Tüskevárt mostanában olvastam el. Gyermekkoromban nem ment, amikor kötelező lett volna. Most másképp látom a világot nyilván. Az az elvonult élet nagyon vonz engem is, ebben a rohanó, ideges világban. Talán ezért is próbálok kicsi udvaromból nyugalom szigetét csinálni,minél több élőlényt odavonzani. Ja, gyíkok nálam is vannak a sziklakertben. 

Előzmény: Törölt nick (4785)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.03 0 0 4785

Köszönöm, hogy megírtad, hát ez tényleg nem semmi, ahogy az emberek mondják.

Csodálatos, vadregényes helyen lakhatsz.

Öröm volt olvasni, hogy vannak az országban ilyen háborítatlan helyek. Nekem Tüskevár, Téli Berek jutott eszembe, meg Robinson Crusoe, de a jó értelemben. Gyerekkoromban szerettem ezeket a könyveket.

Na ha lesz vkinek itt kérdése madarakkal kapcsolatban, lesz autentikus személy, aki megválaszolja :)

Nagyon dícséretre méltó, hogy madarakat is mentesz. Mi is egyszer mentettünk fakopáncsot macskàtól, így gondolkodtunk el papagàjtartáson.

Nekünk 2 kis papagájunk van két éve, csak a papagájos fórum inaktív majdhogynem, ez viszont aktív, úgyhogy ide írok néha.

A két fiúpapagájt bent tartjuk nagy kalitkában, illetve minden nap sokat reptetjük őket a házban. Egyedül a fürdőszoba tabu nekik a nagy tükör miatt, de a folyosón is úgy veszik be a kanyart, mint a vadászrepülők. A két gyerek imádja őket. Itt a kertes házas övezetben sok madár van szerencsêre. Lakik egy galambász is a környéken, néha panaszkodik, hogy egy-egy madarát elragadja ragadozó madár.

Előzmény: Nobody1 (4784)
Nobody1 Creative Commons License 2021.05.03 0 3 4784

Most nincs sok állatom. A kendermagos tyúkok mellett most csak cigája birkák, egy puli meg egy magyar vizsla és egy cirmos van. De régebben voltak már kecskéim, galambjaim, gyöngytyúkok (nagyon buta madarak), bronzpulykák, kacsák, libák, vadászgörények és minden évben van pár mentett madár, állat is...

De, hogy ON is legyen, van gólyafészkem, (sajnos megint üresen), van örvös galambom, természetesen széncinkém, házi rozsdafarkúm, erdei pintyem, fekete rigóm, vad és balkáni gerlém, mezei verebem és seregélyem, remélem megint lesz füsti fecském és tövisszúró gébicsem kis őrgébicsem is, hogy csak a birtokon fészkelőket említsem.

Aztán minden évben akadnak újdonságok. Idén az egyik akácfán épp dolmányos varjak fészkelnek. Tegnap meg egy őszapó fészkét fedeztem fel az egyik szilvafán. Napok óta egész éjjel énekelnek a fülemülék is, sokszor az ablaktól pár méterre a bokrokon. Szerintem ők is költeni fognak.

Télen itt nappalozik néhány erdei füles a borostyános akácfán, néha fészkelnek is, ha találnak szarkafészket. A szomszéd tanyaromból minden nap meglátogat a kuvik (már-már "barátok" vagyunk) és a porta szélén a nagy nyárfákon egész télen rendszeresen ücsörögnek a réti sasok. Nyáron a birkalegelőn naponta pockoznak/bogarásznak a nagy kócsagok és minden nap rengeteg vízimadár is átrepül fölöttem. Mostanában már hallom a bölömbikát, a nádi tücsökmadarat, a gulipánokat, stb, stb...

Aztán napi vendégek az őzek és mezei nyulak, néha sajnos a róka és a borz is. Nyáron rengeteg fürge gyíkom van és szinte minden évben találok mocsári teknős tojásokat vagy frissen kikelt kis teknősöket. Szóval van itt minden, vagyis majdnem minden... :-)

Persze dolog is van, de nem vészes ha ezt szokta meg az ember. Legalább nem kell fitnesz-stúdióba járkálni... :-D

Előzmény: Törölt nick (4783)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.03 0 0 4783

Akkor nem csak a tyukicák boldogok :)

Sok ember szeretne lakni a "természet làgy ölén" vagy legalábbis mellett , de kicsit idillikus elképzeléseim vannak nekem is erről, viszont biztosan rengeteg a munka. Az ember gondolom az állatokkal kb egy időben kel és fekszik, ez egy általanosítas, de úgy vélem részben igaz.

Ha nem vok indiszkrét milyen állatkak vannak? Csak amit szívesen osztasz itt meg...

Előzmény: Nobody1 (4782)
Nobody1 Creative Commons License 2021.05.03 0 1 4782

Valóban van néhány tyúk is - sok egyéb mellett. :-)

De én ilyen szempontból kivétel vagyok mert 36 éve egy természetvédelmi terület szélén, tanyán lakom...

Előzmény: Törölt nick (4781)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.03 0 0 4781

Ja láttam, tyúkok vannak, szuper!

Boldog tyúkok tojásai? Ezt vmelyik tojástárolón láttam, boldogok ha viszonylag szabadon kapirgálhatnak :))

Nem kell sok egy tyúk boldogságához :)))

Előzmény: Törölt nick (4780)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.03 0 1 4780

Köszi a választ. Memorizálom fedőtollak :)

Spec. én rossz példa vagyok abban a tekintetben, mit visel el egy ember és mit nem, mert nem zavar már egy jó ideje a a szarka csörgése sem, a varjúkárogást is megszoknàm, közben arra gondolnék, milyen jó, hogy nő egy kicsit az egyedszámuk.

De az emberek többsége a saját egoista céljait teszi első helyre, nem hajlandó kompromisszumra a természettel sem, viszont folyamatosan használni akarja a Föld minden forrását, úgy hogy nem ad vissza semmit és a végletekig kimeríti. Mindeközben mindent sterizilizálunk magunk körül, még a fogpiszkálót is darabonként csomagoljuk és lassan Wall-E világában találjuk magunkat. Én sem vagyok kivétel, mivel szinte lehetetlen visszatérni akár 20 évvel ezelőttre, amikor nem volt minden agyonracsomagolva. Ránk testálják a gyàrtók.

Egyre több területet hódítunk el a természettől, utána puffogunk miért jön be a varjú, gerle, medve, róka a településekre. Rá vannak kényszerülve szerencsétlen állatok. Én sem vagyok sokkal jobb persze a Deákné vàsznánàl persze.

Bocsi az offêrt csak mérgelődtem egy sort.

 

Tartasz otthon szárnyasokat? Gyöngytyúkot esetleg? 

Előzmény: Nobody1 (4779)
Nobody1 Creative Commons License 2021.05.03 0 0 4779

"Vhonnan ilyen tollat talált:)"

Igen, de előtte meg ezt írtad:

"látok ott vmilyen más madár tollait, azokat a fekete fehér pöttyöseket,  esetleg tengelic vagy fakopáncs farktollai? A rozsdafsrkúnak inkább barnàs narancsos a farktolla."

Na mindegy, lépjünk túl ezen. (Egyébként a képen láthatók nem pehely, hanem fedőtollak. Ezek alsó része is pelyhes, így jó fészekbélés...)

 

Vetési varjú:

Valahol mindkét félnek igaza van.

Gondolom Te sem szeretnél hajnali 5-kor rikácsoló varjútömeg zajára ébredni és egész nap este 9-10-ig azt hallgatni. Ugyanúgy azt sem szeretnéd, ha az utcán sétálva a fejedre,vagy a fagylaltodra piszkítanának és a leszórt rengeteg ürülék és törmelék, kiöklendezett kitinpáncél és egyéb köpetek, kidobott elpusztult fiókák sem egy szívderítő és turistacsalogató látvány az utcákon és közegészségügyileg is több mint kifogásolható, stb...

A vetési varjú egyszerűen nem oda, nem városokba való!

Kényszerűségből települtek be mert megszűntek a mezőgazdasági területek közelében lévő kisebb "bokorerdők" melyek évszázadokig a varjútelepek otthonai voltak és a természetes táplálékbázisuk is jelentősen lecsökkent.

Mivel az összefüggő erdőket nem kedvelik, a városok magas fáin viszont aránylag nyugalmas költőhelyet találtak és a szemétben bőséges élelmet, így oda települtek. De ez nem jó sem a varjúnak, sem az embernek és a varjútelepeken fészkelő kék vércséknek végképp nem, mert ők nem mennek utánuk...

 

 

Előzmény: Törölt nick (4777)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.02 0 0 4778

Vetési varjú: 20 éve védett itthon és 50.000 ft az eszmei értéke wiki szerint

Előzmény: Törölt nick (4777)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.02 0 0 4777

"Vhonnan ilyen tollat talált:)"

Így írtam pontosan. 

Remélem nem OFF

Mi a véleményetek, hogy Siófokon el akarják a helyiek zavarni a varjakat, azzal a felkiáltással, hogy csúnya a hangjuk, meg piszkítanak? Úgy olvastam a természetvédők védelmükbe vették a varjakat. Én is inkább a term.védőknek adok igazat, bár nem lakom arra :)

Hm?

Előzmény: Nobody1 (4775)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.02 0 1 4776

Rendben köszönöm, örülök, hogy tájékoztattál:)

Az jó, ha kevésbé érzékenyek az ominózus madarak, én is csak feltevésszerűen írtam az érzékenységükről.

Azt viszont nem írtam, hogy saját tollaival bélelte volna a madárka. Csak talàlgattam milyen tollak lehetnek és azt írtam vhol lelte őket a madárka. A gyöngytyúk jó info, köszi. Igen igazad van vslószínű pehelytollak ? lehetnek, semmikêppen nem farktollak.

Tök jó, hogy a fórum is éledezik, mint a természet, remélem beindul mint a tavasz.

Nem szakértő, de madàrbaràt Zelemir

Előzmény: Nobody1 (4775)
Nobody1 Creative Commons License 2021.05.02 0 1 4775

A rozsdafarkú és a széncinke sem érzékeny különösebben az ilyen zavarásra, amit a fészekbe benézés, befotózás okoz. A cinke például még "meg is támad", vagyis megpróbál elijeszteni ha a kotló madár fölött leveszed az odú tetejét. Persze amíg nincs tojás vagy fióka, addig könnyebben elhagyhatja, de ehhez kíméletlen zavarás és fészek szétdúlás kell - általában. De nem minden madárfaj tolerálja ennyire a zavarást, így nem árt pontosan tudni ki a fészek lakója...

Az a pettyes toll gyöngytyúk tollnak tűnik. (Az énekesmadarak szinte soha nem bélelik saját tollaikkal a fészküket és főleg nem kemény, merev faroktollakkal.)

Előzmény: Törölt nick (4768)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.01 0 1 4774

Off.

Tökéletes. Én is hasonszőrű vok. Nekünk párommal két kamasz fiunk van, mi már középkorúak vagyunk, gyerekeket "beoltottam" a természet szeretetével.

Ma pl.fagyiztunk, most is eddig is kizárólag tölcsérbe kérjük a gombócot. Marha zabos vagyok a sok egyszer használatos sétáló fagyisedényre meg műanyag kiskanàlra.

 

Ma találkoztunk verebekkel ( még jó, hogy nem vérebekkel :))feketerigókkal, szajkóval és újabban már a szarkát meg a galambokat is megszerettem :)))

Előzmény: MAN10 (4773)
MAN10 Creative Commons License 2021.05.01 0 1 4773

Én is, ahova lehet, bicajjal megyek, a kocsim pedig lágyhibrid. A 6 éves kisfiammal már többször megbeszéltük a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, és gyakoroljuk is. Ennek ellenére átlagos család vagyunk, de utálom a szemetelést, kuplerájos udvarokat, amiket lehet látni. Nem vagyok "elvakult zöld", de igyekszem jó példát mutatni, és a környezetemben rendben tartani. Meg persze nyugodt fészkelőhelyet biztosítani néhány madárnak! 🙂

Előzmény: Törölt nick (4772)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.01 0 1 4772

OFF Csupàn az emberi természet árnyoldala. Én amikor felmentem 1 db.politikai fórumra, mert amúgy nem politizàlok majdnem elájultam és még finoman fogalmaztam.

Amúgy nem vok egy függő típus, de a fórumozás addiktív sajnos. 

Az autóson azért biztos vannak hasznos infok.

Én is vezetek, de igyekszem tudatosan, ahova lehet gyalog vagy rollerral eljutni (gyerekkoromban kimaradt roller :)

Kicsit sajnálom, hogy csak pár éve lettem viszonylag körny.tudatos, persze korábban sem voltam pl.pazarló. Viszont korábban kellett volna úgymond zöldülnöm. 

Előzmény: MAN10 (4770)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.01 0 1 4771

Akkor bocsi. Ezek a  madarak már valóban az emberek kis szomszédai :)

 

 

 

 

 

Előzmény: MAN10 (4769)
MAN10 Creative Commons License 2021.05.01 0 1 4770

Még csak annyit írnék, hogy tök jó így, ilyen normális hangnemben beszélgetni itt a fórumon. Féléve vettem egy új autót, és tagja vagyok a típus fórumának is, de szörnyű, hogy ott mi megy... Kioktatás, leszólás, okoskodás, piszkálódás... 

MAN10 Creative Commons License 2021.05.01 0 1 4769

Nem zavarom én őket, figyeltem, mikor mennek el, és akkor, gyorsan fényképeztem. A másik odúban cinegék laknak, már etetnek szerintem. KB. két percenként érkeznek, fordulnak, váltják egymást. Tegnap az sem zavarta őket, hogy a fa alatt nyírtam a füvet, a fejem másfél méterre volt tőlük. 

Előzmény: Törölt nick (4768)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.01 0 1 4768

Szépen kibélelte a madárka: mohával, szőrrel és látok ott vmilyen más madár tollait, azokat a fekete fehér pöttyöseket,  esetleg tengelic vagy fakopáncs farktollai? A rozsdafsrkúnak inkább barnàs narancsos a farktolla. Vhonnan ilyen tollat talált:)

Viszont, nem akarok károgni vagy vészmadarkodni, hogy stílszerű legyek és nem értek hozzà, más szakavatottabb, de szerény véleményem szerint nem biztos, hogy olyan jó befotózni a madárfészekbe, főleg ha már tojas van.

Nem biztos, hogy igazam van, de sztem a madarakat ez elriaszthatja esetleg. Meg kéne nézni ezt guglin.

Tudom, hogy szívmelengető a készülö fészek , de talán távolabbról jobb csodálni.

De nagyon jó, hogy így szereted a madarakat. 

Én láttam ma egy csodálatos szajkó párt.

Előzmény: MAN10 (4766)
PowerLift Creative Commons License 2021.05.01 0 2 4767

Zelemir, MAN10!

Köszönöm szépen válaszaitokat!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!