Letoltak az alapkővel egy időkapszulát benne egy megyei napilapot (Dunántúli Naplót) ... áááá vaze :D mekkora trip lesz az az ufóknak amikor egymillió év múlva kiássák ezt az időkapszulát és elolvassák azt a fospermetet.
Köszönöm! Azért kérdezem, mert már én is gondoltam rá, hogy kéne ilyet csinálnom. Mondjuk, a tizenkét kiló Zweigeltemhez meg a hatvan kiló biankámhoz jóval kisebb kell.
Én Eno15-t használok 11 éve, tökéletesen bevállt, még nem ejtettem bele a kádba :) Kádba zúzok, bogyózok, és léelválasztót használok, így nincs nagyon leveses meregetés, szenvedés a prés kézi feltöltésével.
Volt szerencsém tegnap este kóstolni, kóstoltatni Csite Norbi borát. Már nem merek viccelni vele mert azonnal félreérti valaki és leugat :)
Hatan kóstoltuk és mivel nem vagyunk kiművelt kritikusok, a jellemző beszólásokat idézem: "Hú bameg ez kurva jó","Nagyon fincsi","Honnan szerzel ilyeneket?","Nehogymár ne legyen több","Ez után a bor után nem tudom meginni ezt a rozét"
Szóval egyhangúan nagy nagy sikere volt és köszönöm Norbinak, hogy ilyen élményt szerzett nekünk. Még azt se bántam, hogy az ultiban buktam :))
Alap cefreszivattyús bogyózó nincs 2 millió, 1 se...
Én sokszor egyedül maradok ezért kellett valamit lépni, de egy igazán profi rendszer valóban nagyon drága (2 fölött). Igazából nem kell meg lehet oldani mindent, csak legyen erő meg idő elég.
Én egyszer ezt végigbeszéltem interkeresekkel, amikor fejleszteni akartam ezen a téren, miszerint elszórok nemistudom kb 1-2 millát a kényelemre és a végtermék rosszabb lesz, mert ami olyan kíméletesen bánik a cefrével, az meg több.
Igen a gép tökéletes amíg nem ér el az anyag a cefreszivattyúhoz. Miután az előzőt beleejtettem a cefrébe hajnal kettőkor, kádváltás közben, jó ötletnek tűnt földszintes bogyózót venni... Hát mindenből tanul az ember.
Ebben az árban nincs, sajnos magamnak sem tudtam alternatívát beszerezni.
Szerintem technológiailag az a jó megoldás (ha megengedheted magadnak) hogy szerzel egy olyan bogyózót, ami szilikonlapátos és egész bogyók jönnek ki belőle egy minimális lével. Szivattyú ezeken már nincs de teszel mellé egy perisztaltikusat akkor el is jut az anyag kb. egész bogyókban a kádig, vagy a présig. Ezen a ponton te már eldöntheted mennyit áztatsz milyen hőfokon, így a fenoltartalmat te határozod meg nem a bogyózód :D. Nyilván ez a cucc így együtt kb. 3 misi szóval nekem felejtős.
Én fehéret (Furmint), rozét egész fürtben préselek mert így tudom technológiai limitációimat megkerülni. Van fajtám amit szerintem áztatni kellene fehérben, azzal szenvedek...
Ilyesmikben (tanácsadás és hasonlók) érintett ismerősök szerint manapság a visszaosztás mértékegysége 50%.
Tehát kitalicskázod a lovettát az állami érdekeltségből, majd füles (pl. Spar) szatyorban odaadod a felét az illetékes úrnak, esetleg uraknak.
Engem k. hidegen hagy ez a téma. Lopás/korrupció mindig volt és lesz. Ilyen mértékű még itthon valószínűleg nem volt, de miért ne érhetné el a visszaosztás akár a 80%-ot is? A határ a narancsos ég.
Gyorsan megnéztem a másik kettőt is. Ezek ugyanazok a gépek kb. ugyanazzal a konstrukcióval és szerintem ugyanazzal a gonddal. A grifo talán könnyebben pucolható a billenthető felső rész miatt.