Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2020.09.07 0 0 80459

Most olvasom: https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/letettek-a-somlo-kapujanak-alapkovet-4020218

Letoltak az alapkővel egy időkapszulát benne egy megyei napilapot (Dunántúli Naplót) ... áááá vaze :D mekkora trip lesz az az ufóknak amikor egymillió év múlva kiássák ezt az időkapszulát és elolvassák azt a fospermetet.

loading Creative Commons License 2020.09.07 0 0 80458

Kutyaharapás szőrével?

Előzmény: Hepci (80455)
lazaridi Creative Commons License 2020.09.07 0 0 80457

A tej méreg.

Előzmény: Hepci (80455)
BZoltan Creative Commons License 2020.09.07 0 0 80456

Pedig én évek óta mondom, hogy reggelire bort kell inni :D Megelőz egy csomó problémát.

Előzmény: Hepci (80455)
Hepci Creative Commons License 2020.09.07 0 0 80455

Ma a reggelihez SAP-hárslevelűt fogyasztottam.

Annyira nem jött be, mint reggeli ital - egy pohár tej jobb lett volna. :)

Jocó0423 Creative Commons License 2020.09.06 0 0 80454

Nálam ez nem játszik, irsai, zweigelt ,cabernet, pino nem aszúsodik.

Előzmény: BZoltan (80453)
BZoltan Creative Commons License 2020.09.06 0 0 80453

Meg ha sok az aszús szem/fürt... főleg ha egy napig áztatod.

Előzmény: Jocó0423 (80452)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.09.06 0 0 80452

Igen előfordul, főleg a pektinbontósoknál. De csak a vége felé, akkor jön a prés.

Előzmény: BZoltan (80449)
csite Creative Commons License 2020.09.06 0 0 80451

Két darab léelválasztót állítok a 7 vagy 5 hektós kádba, a gép két oldalára. Ha tele a kád, akkor szívom le a mustot (ha száraz bor készítése a cél).

Előzmény: barkócza (80445)
barkócza Creative Commons License 2020.09.06 0 0 80450

Köszönöm! Azért kérdezem, mert már én is gondoltam rá, hogy kéne ilyet csinálnom. Mondjuk, a tizenkét kiló Zweigeltemhez meg a hatvan kiló biankámhoz jóval kisebb kell.

Előzmény: BZoltan (80448)
BZoltan Creative Commons License 2020.09.06 0 0 80449

Az is ügyes, de van olyan cefre amitől az könnyen eltömődik.

Előzmény: Jocó0423 (80447)
BZoltan Creative Commons License 2020.09.06 0 0 80448

Az utóbbi. Nagy találmány... minden hülyeségért Nobel-díjat adnak, pedig ennek a feltalálásáért járna igazán a díj.

Előzmény: barkócza (80445)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.09.06 0 0 80447

Nekem csapos a kádam és a kifolyóra aplikáltam a lékosarat.

Előzmény: barkócza (80445)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.09.06 0 0 80446

Na ezaz, nekem is ilyen van csak fehérben. Ez a behordó csigás.

Előzmény: csite (80444)
barkócza Creative Commons License 2020.09.06 0 0 80445

Hogy használod a léelválasztót, ebbe teszed bele a zúzott cefrét, vagy beleállítod a kád közepébe, és a belsejéből fejted le a mustot?

Előzmény: csite (80444)
csite Creative Commons License 2020.09.06 0 0 80444

Én Eno15-t használok 11 éve, tökéletesen bevállt, még nem ejtettem bele a kádba :)
Kádba zúzok, bogyózok, és léelválasztót használok, így nincs nagyon leveses meregetés, szenvedés a prés kézi feltöltésével.

Előzmény: Benő Kemenczés (80427)
csite Creative Commons License 2020.09.06 0 0 80443

Egészségetekre! :)

Előzmény: Jocó0423 (80442)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.09.05 0 0 80442

Toplec Tokaji Furmint 2016

Volt szerencsém tegnap este kóstolni, kóstoltatni Csite Norbi borát. Már nem merek viccelni vele mert azonnal félreérti valaki és leugat :)

Hatan kóstoltuk és mivel nem vagyunk kiművelt kritikusok, a jellemző beszólásokat idézem: "Hú bameg ez kurva jó","Nagyon fincsi","Honnan szerzel ilyeneket?","Nehogymár ne legyen több","Ez után a bor után nem tudom meginni ezt a rozét"

 

Szóval egyhangúan nagy nagy sikere volt és köszönöm Norbinak, hogy ilyen élményt szerzett nekünk. Még azt se bántam, hogy az ultiban buktam :))

Jocó0423 Creative Commons License 2020.09.04 0 0 80441

Nincs és nem is akartam :)

Az én méretemnek felesleges, az az összesen 7-800 kg szőlő amit évente feldolgozok, egyszerűen nem igényli.

A pince előterében van a 400 literes kád és csövön engedem le a szín mustot, illetve a préslét.

Előzmény: Daeril (80436)
Daeril Creative Commons License 2020.09.04 0 0 80440

Alap cefreszivattyús bogyózó nincs 2 millió, 1 se...

Én sokszor egyedül maradok ezért kellett valamit lépni, de egy igazán profi rendszer valóban nagyon drága (2 fölött). Igazából nem kell meg lehet oldani mindent, csak legyen erő meg idő elég.

Előzmény: naivkezdo (80439)
naivkezdo Creative Commons License 2020.09.04 0 0 80439

Én egyszer ezt végigbeszéltem interkeresekkel, amikor fejleszteni akartam ezen a téren, miszerint elszórok nemistudom kb 1-2 millát a kényelemre és a végtermék rosszabb lesz, mert ami olyan kíméletesen bánik a cefrével, az meg több.

Előzmény: Daeril (80438)
Daeril Creative Commons License 2020.09.04 0 0 80438

Igen a gép tökéletes amíg nem ér el az anyag a cefreszivattyúhoz. Miután az előzőt beleejtettem a cefrébe hajnal kettőkor, kádváltás közben, jó ötletnek tűnt földszintes bogyózót venni... Hát mindenből tanul az ember. 

 

Előzmény: naivkezdo (80437)
naivkezdo Creative Commons License 2020.09.04 0 0 80437

Ez a legolcsóbb sztori, nekem is ilyesmi van,kád fölé teszed és kész.

Legolcsóbb de jó, a zúzó hengereket állíthatod, nincs cefreszivattyú, így kíméletesen ázik a cefre:))

 

Előzmény: Daeril (80436)
Daeril Creative Commons License 2020.09.04 0 0 80436

Akkor a tiéden nincs cefreszivattyú?

Előzmény: Jocó0423 (80435)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.09.04 0 0 80435

Nekem az enoitalia 3 van csak behordócsigával. Nagyon elégedett vagyok vele, szépen kiveszi a csumát.

Rozét is csinálok vele meg fehéret is, csak az áztatási időkre kell figyelni, semmi problémát nem okoz.

Egy 400 literes kádon használom és azért jó a behordócsigás mert nem kell magasra emelni a ládát :)

Előzmény: Benő Kemenczés (80427)
Daeril Creative Commons License 2020.09.04 0 0 80434

Ebben az árban nincs, sajnos magamnak sem tudtam alternatívát beszerezni.

Szerintem technológiailag az a jó megoldás (ha megengedheted magadnak) hogy szerzel egy olyan bogyózót, ami szilikonlapátos és egész bogyók jönnek ki belőle egy minimális lével. Szivattyú ezeken már nincs de teszel mellé egy perisztaltikusat akkor el is jut az anyag kb. egész bogyókban a kádig, vagy a présig. Ezen a ponton te már eldöntheted mennyit áztatsz milyen hőfokon, így a fenoltartalmat te határozod meg nem a bogyózód :D. Nyilván ez a cucc így együtt kb. 3 misi szóval nekem felejtős.

Én fehéret (Furmint), rozét egész fürtben préselek mert így tudom technológiai limitációimat megkerülni. Van fajtám amit szerintem áztatni kellene fehérben, azzal szenvedek...

Előzmény: Benő Kemenczés (80433)
Benő Kemenczés Creative Commons License 2020.09.04 0 0 80433

Köszönöm szépen! Fehér szőlőhöz van esetleg javaslatod?

Előzmény: Daeril (80430)
Hepci Creative Commons License 2020.09.04 0 1 80432

Amit összeraktak, az szétesik.

Egyszerű természeti törvény. :)

Előzmény: ShiDeci (80428)
Hepci Creative Commons License 2020.09.04 0 0 80431

Ilyesmikben (tanácsadás és hasonlók) érintett ismerősök szerint manapság a visszaosztás mértékegysége 50%.

Tehát kitalicskázod a lovettát az állami érdekeltségből, majd füles (pl. Spar) szatyorban odaadod a felét az illetékes úrnak, esetleg uraknak.

Engem k. hidegen hagy ez a téma. Lopás/korrupció mindig volt és lesz. Ilyen mértékű még itthon valószínűleg nem volt, de miért ne érhetné el a visszaosztás akár a 80%-ot is? A határ a narancsos ég.

Előzmény: BZoltan (80426)
Daeril Creative Commons License 2020.09.04 0 0 80430

Gyorsan megnéztem a másik kettőt is. Ezek ugyanazok a gépek kb. ugyanazzal a konstrukcióval és szerintem ugyanazzal a gonddal. A grifo talán könnyebben pucolható a billenthető felső rész miatt.

Előzmény: Benő Kemenczés (80427)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!