Az is igaz, de sajtos húsnak a tepsibe rétegzettet szokták nevezni. Só-fehérbors-szerecsendió, félidőig lefedve párolni, utána tejföl és sok reszelt sajt a tetejére, barnulásig lefedetlenül sütni.
Na azért olyan nincs, hogy a csirke -minden alkatrészével - , a borjú, a szűz, a nyúl megy, a karaj meg nem? Van akinek bejön, valakinek nem. Nekem nem jön be a karaj. Nemcsak rántva, sehogy sem.
A csirkemell is és a karaj is kimondottan jó rántva, ez a "szárazság" mánia valami sznobéria lehet, vagy valakik tényleg nem tudnak elkészíteni egy rendes kirántott húst és magukból kiindulva általánosítanak.
Na jó, a csirkeszárnyat odatehetjük a felsőcomb mellé másodiknak :)
Zsur, csirkemellet én is enyhén fokhagymás tejbe áztatom egy éjszakára, teljesen jó. De a karajon az sem segített :D
Amúgy a fő rántotthús evőnek teljesen mindegy, tényleg akár a cipőtalpat is bepanírozhatnám neki, de ha mi is akarunk enni belőle, akkor az alant felsoroltakat részesítem előnybe...
A csirke mellet csodalatosan lehet rantai ha nem suti az ember tul - vagy elokezeli pl tej/so, tej/fokhagyma aztatasban, viz/so, es lehet joghurt, kefir... ugyanez a karajra is - viz es so csodat muvel vele... peresze el lehet engedni a fantaziat es mast is beletenni az aztatasba.
Azt még nem próbáltam, de pl. a csirkemell nem jó rántva, fullasztóan száraz lesz, ha nem részesül a kijevi kezelésben.
A karaj szárazságán pedig agy ananász- vagy őszibarackszelettel és egy sonkaszelettel lehet segíteni, aminek így együtt van valami neve is, csak elfelejtettem.
Szerintem amúgy legfinomabb rántott cucc a csirkeszárny beleszorított májjal, nyamm.
Ezt már többször kitárgyaltuk itt, a szűz nagyon-nagyon finom rántva is! Nekem a sertésből az egyetlen élvezhető rántott hús, a karaj fűrészpor, a comb szálkás, a tarja zsíros. A szűz tökéletes :)
(Amúgy ha rántott hús, akkor nálam a sorrend: borjú, csirke - abból is a csontozott felsőcomb -, mindenmás, köztük a béka is akár, és a végén kullog a disznó.) Gyermek pedig inkább szárnyasevő, a sertést megeszi, de nem a kedvence...
En is szoktam rantani... mert van olyan gyermekem (43 eves is gyermek meg, ha anyasutotte rantotthusrol van szo) akinek nem kell a "rugos hus"... mert otthon tarjat szoktam rantani - nekem az e kedvenc...
Szoval szuzerme, nem agyonsutve - es olvasztott vajal finoman meglocsolni...
Azért a töltelékben van vaj, hogy krémesebb legyen, de nem túl sok, a főzött alap adja a nagyobb részt. És nem nagy adag a krém sem, nincs túltöltve :)
Nehéz időszakon vagyok túl, mégha el is bagatelizálom. És persze még most sem vagyok túl, mert van bennem egy műanyag cső, amit majd csak márciusban vesznek ki, és ami problémákat okoz, de persze túl leszek ezen is. Talán az elkövetkező pár hét jót fog tenni:))
Engem itthon se érdekel se a mult se a jövö. Ha jó kedvemben vagyok élvezem a mát ha meg nem, akkor nem. Tudok külföldön is rossz kedvű lenni. De teljesen megértelek, a ti korotokban még mi is javában utaztunk, hajajjjj.. 70 éves voltam, mikor megismertem Lényemet. Előtte pont Bangkokban és Kinában voltam, aztán meg vele minden fele. Utolsó hosszú repülés után, business class ide oda, mondtam, hogy ebből mostmár elég. Rövid pár napos kiruccanásokat még bevállalunk, de csakis Europán belül. Megyünk majd az idén is folyóra hajókázni, mert azt nagyon szeretem.
Az ősszel még gondoltam, hogy esetleg elmegyünk Abu Dabiba, de aztán olyan kellemes volt a november, hogy eszembe se jutott. De gondolj majd rám 10 év mulva, azt hiszem te se leszel már lelkes a sok órás repülésekért. Addig menjetek, amig ez nem megerőltető.
Nem tudom miért, de mi olyan állapotban vagyunk kinn, hogy nem érdekel minket sem a múlt, sem a jövő. Élünk a mának:)) Élvezzük a jó időt, a friss kajákat, sok zöldséget és gyümölcsöt. Szóval nekünk ez jön be, másnak meg más.
Ma főztem egy vöröslencse levest, és bepácoltam kb. másfél kg. oldalast, mert pénteken vendégeim jönnek. A köret hozzá gombás rizs lesz, utána meg túrós süti.
Szombaton a lányomék jönnek, nekik rántott hús lesz édesburgonya chipszel és friss salátával. Mindenki fogyózik:))
Ma libamáj volt vagy kacsa, nem tudom, krumplipüré és alma. Maradék persze nincs, holnapra megint ki kell találni valamit. Készülünk ebédelni menni, de a ronda időben a kutyának sincs kedve. Inkább főzök.