Aki - bárkinek a finanszírozásában - extrém engedményeket ad egy magasra pozicionált márka termékeiből, szétkúrja a piacot és koptatja a márkát.
Én azt gondolom, 3-5% játék belefér az árakban, ha bármi áron a többi kereskedő alá akar menni valaki, de a 20+ százalékos akciók rombolják a piacot és a márka imidzsét.
Lehet persze árkartellről panaszkodni, de a Mercedest se adják az egyik kereskedésben 12 milláért, a másikban meg 7-ért. A minőségi termékek így működnek - ha pl. Mercedest vennék, nagyon nem szívesen látnám, ha 2 héttel később és egy várossal odébb a Hugyos Józsi megkapná féláron.
Hasonlóban utazom szerszámban - tavasszal megváltam az egyik legnagyobb kereskedőmtől ilyesmi cselekmények miatt.
Más gyakorlat, mint a tiéd. De mert nem mentek tönkre, azért működik.
Ha jól olvasom nem a termelőtől/kereskedőtől kérnek kedvezményt, hanem a saját marzsukból adnak kedvezményt. Azért sok helyen nem így szokás akciózni.
Szerintem van olyan saját történeted, amikor téged vertek át. Nem jó, de biztos tanultál belőle, gondolom/remélem ők is. Csak ezért leszólni valakit nem érdemes.
Úgy értettem, hogy jóval idősebbnek tűnik, mint bármelyik borod ebből az évjáratból.
Összehasonlítási alapom nincs, hársból csak egy palackot vettem tőled és mások hársait se kóstoltam még Somlóról, a 2013-as és 2015-ös Tornai prémiumon kívül.
Elképesztően korlátolt ostobaságnak tartom ezt a gyakorlatot. Többször próbáltam elmagyarázni nekik, hogy miért kártékonyak ezek at akciók, de nem értik meg. De ők voltak azok akikhez besétált egy arc és közölte, hogy hát ő ezeket a borokat megkapja X kereskedőnél fele ennyiért. Erre a csóresz beparázott és frankón odaadta feleannyiért neki a borokat. Aki ez után persze odament az X kereskedőhöz és előadta ugyenezt... aki viszont már elküldte a rákba ezt a gyökeret. Amikor felhívtam a kereskedőt, hogy ez így, hogy... akkor jött a mellébeszélés, hogy hát versenyhelyzet meg hát olyan meggyőző volt.
De a Borbolt pont hu árazását én sosem értettem... értelmetlen baromság ilyen mértékben akciózni. Egy időban adtam nekik bort és megkértem őket, hogy soha ne akciózzák a borainkat. Kétszer láttam akciózva borainkat... azóta nem adok nekik bort. Mondjuk vesznek nagykerből...
Nagyon ritka az ilyen palackvariáció a mi borainknál. Túlságosan egyszerre voltak kezelve, mozgatva, tárolva, kapszulázva a palackok. Meg nagyon régóta ezt a dugó-palack kombinációt használom és nem volt még ilyen tapasztalatom.
Ez a bor már érett. Két éves korában az ilyen extrakttartalmú (értsd geccisok polifenol) somlói borok már előrébb tartanak mint a vékonyabb (értsd hígabb) borok. De a juhfark mellett a hárs ebben az évben mindenképpen másodhegedűs. Egyedül a furmint az ami pariban van a juhfarkkal.
Amúgy a Gizella borok pedig tényleg faszák. Nagyjából egy időben indultunk a Szilágyi Lacival és szerintem ő előrébb tart mint mi. Nincs ebben semmi szégyellnivaló. Jó arc a Laci és nagyon jó borász.
Nézem, hogy a Gizella Barát Hárs 2019-asa az a Bortársaságnál 3100Ft ameddig máshol (illetve korábban ugyanott) 4800Ft volt. Ez derék 35% jóárasítás. Az érdekelne, hogy hány palackkal tolt le a Laci. Mondjuk szerintem egy tartályos, vékonyabb hárs tokajból nagyon más (értsd akár finomabb) mint egy testes (értsd farnehéz, 30%-kal több extrakt) ,hordós iskolázású somlói. Amúgy a Gizella pince piszok jó borokat csinál, nagyon korrekt áron. Szóval nem szégyen kevésbé jó vételnek lenni mellettük :)
Azt nem kóstoltam, de ilyen árfekvésű vörösben mostanában a Kislaki Jánoshegy kékfrankos 2017 (Lidl) és a Schunk syrah 2018 (pincétől) volt a legjobb vétel nekem.
Nem kell a magoknak sérülni, sok fajtánál (Furmint, Hárs, Zengő, Zenit, Kabar, stb.) a héjnak a fenoltartalma is el tudja vinni a bort egy (szerintem) rossz irányba. A héjat pedig ezek a szivattyúk meggyűrik rendesen.
Most kerültem újra gépközelbe, a hétvégén a zenit szürettel voltam elfoglalva. Köszönöm, hogy megosztottátok véleményetek. Idáig én is kádra szerelt géppel dolgoztam. A cefreszivattyús gépek leírásában olvastam, hogy a magok nem sérülnek, de akkor ez nem teljesen van így.