Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2020.07.25 0 0 141093

Nem.

Előzmény: Bencuc (141092)
Bencuc Creative Commons License 2020.07.25 0 0 141092

Ez kerti őzláb lenne?

 

Gemeiner Riesenschirmling Creative Commons License 2020.07.24 0 0 141091

Ismét egy kis gombás érdekesség:

 

https://index.hu/techtud/2020/07/24/csernobili_gombat_teszteltek_sugarpajzskent_a_nemzetkozi_urallomason/

 

Már amíg még van Index... :(

hal40 Creative Commons License 2020.07.21 0 2 141090

Szvsz van rá esély, bár olyan tömeges megjelenést, mint ami volt, már nem várok, inkább szórvány foltokban, mint amit CC ír . A rókában inkább bízom, azokat szerintem jobban meghúzza ez a csapadék hullám.

Szerencsés találatokat ! :)

 

 

Előzmény: emgergo (141088)
cc Creative Commons License 2020.07.21 0 0 141089

az Őrségben sok helyen volt/van, de csak 1-1.

Előzmény: emgergo (141088)
emgergo Creative Commons License 2020.07.21 0 0 141088

Ez... nem rossz hír. Lehet, a héten megnézem a rókagombás helyemet? :)

Szerintetek mekkora az esély arra, hogy északkeleten a lezúduló csapadék utáni melegedés hoz még egy vargányahullámot? A csapadéktérkép elég jót mutat.

Előzmény: hal40 (141083)
Gamma Leonis Creative Commons License 2020.07.20 0 3 141087

 

6 kamerás és 4 mobilos kép a mátrai hétvégémről. Igaz, a Cserhátban is voltam, mert Terényben megnéztem kívülről a Gombamúzeumot.


A 8. képen látható Micsky hársfákra szeretném külön felhívni a figyelmeteket. Bekerült a facsoport az év fája versenybe és jó lenne, ha legalább a hősfa címet megkaphatná, mert igencsak szükségük van a segítségre. Különben apránként el lesznek hordva tűzifának. :(

hal40 Creative Commons License 2020.07.19 0 3 141086

Séta két zivatar között. 

vizus Creative Commons License 2020.07.19 0 0 141085

Egy német könyvben azt olvastam, hogy három nap múlva újra csírátlanítanak, így a közben kikelt spórák elpusztulnak.

Előzmény: Alchemist_Anonymous (141082)
MicroWizard_ Creative Commons License 2020.07.19 0 0 141084

Azért így is köszönm a választ ;-) ... és a képeitek szokás szerint pompásak!

Előzmény: hal40 (141083)
hal40 Creative Commons License 2020.07.18 0 3 141083

Halihó!

 

Igaz nem bennünket kérdeztél ;), de elmondjuk, mi mit tapasztaltunk tegnap a Börzsönyben. Délután esőben voltunk kint,(nem volt zavaró) a rókahelyzet egész jó, kb. 1 kg jött össze, kenyérgomba volt még, a többi felejtős, a galambok kukacosak.

 

Előzmény: MicroWizard_ (141078)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 2020.07.18 0 0 141082

A botulizmus nagyon ritka, de nagyon súlyos következményei lehetnek. Nem kell tőle rettegni, de érdemes róla tudni, ha az ember befőzésre adja a fejét. Itt találsz róla több infót, a vonatkozó magyar wikipédia cikket annyira nem ajánlom:

https://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/20004/botulizmus

https://portal.nebih.gov.hu/-/botulizmus-a-legsulyosabb-etelmergezes

 

Amúgy a lényeg az, hogy a gomba semleges kémhatású (ellentétben pl. a paradicsommal, vagy meggyel, ami savas) és ugye talajjal érintkezik. A Clostridium botulinum baktérium csak levegőtől elzárt közegben tud fejlődni (pl. egy légmentesen zárt konzerv), és spóra formában túlélheti a 100 C fokos hőkezelést is (elpusztításához 121 C kell 3 percig, ami csak nyomás alatt érhető el). Az életképességhez 4.2 feletti pH érték is kell neki. Szóval vagy hőkezelni kell a konzervet magas hőfokon (kukta), vagy a pH-t kell levinni 4.0 alá. Ez a legtöbb ecetes felöntőlénél megvan, de érdemes figyelembe venni a termék össztömegét, főleg ha jó sok gomba lesz kevés felöntőlében, mert akkor a látszólag nagyon savanyú lé is kiegyenlítődhet a nagyobb tömegű semleges kémhatású gombával. Nekem viszonylag megtömött befőttesüvegre az szokott kijönni elméleti számítással, hogy kb. 1/5 - 1/3 rész 5%-os ecet kell a lébe a 3.0 pH beállításához, de ez a gomba és lé pontos arányán múlik, receptet mindenki csak saját felelősségre keressen/használjon. Emellett a levemben van még só, cukor (az ecet ízét kissé lágyítja), fűszerek, és forralgatom is azért a gombát 10-20 percig, ezek együttesen biztosítják a tartósítást. Az amerikai FDA által jóváhagyott házi gombakonzerv recept brutális, ha jól emlékszem 10%-os tömény ecettel számol, de szerintem egy ilyen konzerv egyszerűen ehetetlen, és jóval kisebb koncentrációnál is elérhető a megfelelő pH érték.

 

Maga a méreganyag hőre gyorsan lebomlik, ezért ha közvetlenül fogyasztás előtt forralod pár percig a konzerved, akkor vélhetőleg nem marad benne toxin, szerintem az a legbiztosabb megoldás. Tehát itt nem a baktérium okoz fertőzést (nem bírná a gyomorsavat) hanem az általa az üvegben termelt toxin a veszélyes, ami utólagos hőkezeléssel közömbösíthető.

Előzmény: Bencuc (141080)
gombászok Creative Commons License 2020.07.18 0 0 141081

Íze alapján tejsavat is használ, ami ugye a kovászos uborka savanyú ízét adja, de van benne ecet is.

Valamikor "kisfiú" koromban volt egy időszak, mikor gyomorfekélyem lett, akkor sem az ecetes savanyúságot, sem a paradicsomot nem tudtam enni, nagyon égett a gyomrom tőlük. A kovászos uborkát meg a házi savanyú káposztát viszont marékszámra ehettem, semmi gond nem volt vele. A vecsési meg hasonló nagyüzemi savanyítók sajnos tesznek a savanyúságukba borkősavat, na azt se bírom megenni, még ma sem.

Előzmény: Bencuc (141076)
Bencuc Creative Commons License 2020.07.18 0 0 141080

De ennek a fertőzésnek veszélye mitől áll fenn, a rókagomba miatt vagy csak úgy általánosságban az ecetes dolgok miatt? Nem is hallottam még sose erről a problémáról. :O

Előzmény: Alchemist_Anonymous (141079)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 2020.07.17 0 0 141079

Próbáld ki almaecettel vagy borecettel és tegyél némi cukrot is a léhez, az tompítja az ecetes ízt. Én amúgy nem szoktam brutál töményre csinálni a levet, a gomba és lé mért össztömegéhez kb. 3.00-3.5 pH értékre számolom ki a hozzáadandó ecetsav mennyiségét, elvileg 4.2-es pH a határ, ami alatt a botulizmus kizárt. Mondjuk fogyasztás előtt a biztonság kedvéért forralom a konzervet pár percig, majd lehűtöm, így az esetleges botulin toxin is elbomlik (ami ugye egy hőre érzékeny fehérje).

Előzmény: Bencuc (141076)
MicroWizard_ Creative Commons License 2020.07.17 0 0 141078

Nosza! A Börzsöny működget még?

Előzmény: homerx (141075)
Abu Ramla Creative Commons License 2020.07.17 0 0 141077

Nem tudom, a Bonduelle mivel ízesít/savanyít (most nem ugrik be az íze sem); nem gondoltál esetleg valamilyen gyümölcs, vagy növényi ecet alkalmazására, ami javíthat a "gyári" eceten, netán helyettesítheti is azt?

Előzmény: Bencuc (141076)
Bencuc Creative Commons License 2020.07.17 0 0 141076

Erről jut eszembe, valakinek nincs ötlete hogy savanyítólének hogy lehetne leutánozni a Bonduelle receptjét? Ki nem állhatom az ecetet, de az ő uborkájukat meg birom enni. Jó lenne gombával is olyat kipróbálni. Valahogy az övéknek nincs az a tömény ecet íze. 

Előzmény: homerx (141075)
homerx Creative Commons License 2020.07.17 0 3 141075

az uborkaszezonrol jut az eszembe... ma keszult.

 

MicroWizard_ Creative Commons License 2020.07.17 0 0 141074

Uborkaszezonra való érdekes és szerintem hasznos hír:

444.hu/2020/07/13/internetes-gombavilaga...itettek-cseh-kutatok

Gamma Leonis Creative Commons License 2020.07.16 0 0 141073

Itthon képszerkesztéskor vettem észre. Ott az élőhelyen nem tűnt fel. A Coltricia faj termőtesteire koncentráltam, hogy azokról sikerüljön a kép.

Előzmény: Apexx (141072)
Apexx Creative Commons License 2020.07.15 0 0 141072

A 7. képen láttad a kis fehéreket?

Előzmény: Gamma Leonis (141070)
homerx Creative Commons License 2020.07.15 -1 0 141071

csak annyit kellett volna irnod, hogy 2. es mar nevettunk is volna :)

Előzmény: Gamma Leonis (141070)
Gamma Leonis Creative Commons License 2020.07.13 0 1 141070

 

Zöld és gomba hiányom volt, így kora reggel kirohantam a kettes számú indikátor helyemre. Akadt néhány gomba, és a levegő kellemesen párás-hűvös volt. Aztán megjöttek a szúnyogok és én gyorsan távoztam. :D

Előzmény: Gamma Leonis (141028)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.07.13 0 1 141069

Biztosan Te is tudod, hogy fotóról nem határozunk gombát.

 

Már hogyne határoznánk. Képről ÉTKEZÉSRE nem határozunk, de ez nagy különbség...

Előzmény: Gemeiner Riesenschirmling (141064)
MicroWizard_ Creative Commons License 2020.07.12 0 0 141068

Kicsit bővebben ;-)

 

A szárítmányból határozás külön szakma a gombaszakellenőri tevékenységen belül. Magyarországon nem sok ilyen ember van. (Úgy látszik hobbyból most senki sem jelentkezik közülük.)
Munkájukra élelmiszerügyi/egészségügyi/bírósági esetekben van komoly szükség.

 

A határozás, miszerint galambgomba, már most is bőven túl ment az általános gombász hozzáálláson egy múmia láttán.

A határozó bélyegek keresése ezen a termőtesten nagyon macerás lenne, még kézben is, nem hogy fényképről.

 

Szívem szerint csak azt mondtam volna, hogy öreg tufa. (TUdományos-FAntasztikus)

 

Ilyen múmiával most tele az erdő. Tanulni lehet belőlük, de szerintem nem érdemes. Sokkal fontosabb a fiatal termőtestek ismerete a fejlődés különféle szakaszaiban.
Abből pedig következtetést levonni, hogy milyen múmiákat hol találok és ott majd mi fog teremni, nem sokat ígér. A talaj és növénytársulás könnyebben eligazít.

Jellegzetesen bizonyos gomba fajok múmiái sokkal tovább megmaradnak, mint másoké.

A galambgombák szépen száradnak, gyakran vannak múmiáik, kifejezetten a szenes-, földtoló- és büdösgalambgomba fajoknak.
Általában a keményhúsú gombák múmiái tovább megmaradnak, mint a puhákéi.

Jellegzetesek még a pöfeteg (pikkelyes, stb.) múmiák.

 

Sajnos most ilyenekről beszélünk, mert igazi gomba nem nagyon van :-(

Előzmény: Gemeiner Riesenschirmling (141064)
j007 Creative Commons License 2020.07.12 0 0 141067

aki szereti a galambgombát

szerintem azt mindenki szereti...

Előzmény: Bencuc (141065)
j007 Creative Commons License 2020.07.12 0 0 141066

fontos megadni mindig, milyen állományban, vagy termőhelyen találtad

Előzmény: Mojjo (141061)
Bencuc Creative Commons License 2020.07.12 0 0 141065
Jót az erdőknek ez az újabb ázás, aki szereti a galambgombát most sikerrel járhat, sok van belőlük.
Gemeiner Riesenschirmling Creative Commons License 2020.07.12 0 1 141064

Szia, Mojjo!

 

Röviden: öreg! :)

 

Kicsit hosszabban: Biztosan Te is tudod, hogy fotóról nem határozunk gombát. De ha már annyira kíváncsi vagy a gombádra, akkor én galambgombára tippelnék, amely sajnos annyira öreg, hogy már a kora miatt is nagyon nehéz beazonosítani.

 

Üdv:

 

G. R.

Előzmény: Mojjo (141061)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!