nem jobb,sőt valamenyivel rosszabb,de volt nekem egy imt trakim anak 5volt az olajnyomása és 5000óra körül olyan csikokat nyomott a főtengelybe hogy egyböl a2.ra kelett köszörülni.Utána kivettünk azolajpumpából pár alátétet és 2bár lett neki gázon meg 0.5öt alapon,és ugy dolgozott 8évet meg ugy is adtam el
Leirom hogy az mtz-be menyire mindegy hogy milyen olaj van.Van nekünk egy kék 82es,eben 7-8évig a háboruk idején minden vacak volt,szó sdzerint minden a románoktool szerzett festett fáradtolaj,tökmagolaj a birtikokon leeresztett kitudja milyen kevert olajok és minezek kb 4000-5000munkaórán keresztül.a lényeg az hogy a trakiban most 14000óra körül van a gyári főtengelyel meg a H1es csapágysorral
Nincs mit. Jó lesz bele ez már sokkal jobb olaj, mint a standard...
Amúgy, ha egy gyengébb olaj kerül a motorba, nem dől össze a világ, mert az Mtz motor mindenevő... legfeljebb hamarabb kell lecserélni. Az állagán már lehet látni, hogy csere érett-e egy olaj vagy sem egyébként.
üdv! Ma kicseréltem a több éve álló fordulatszámmérő óra spirálját, indítás után lassan felment a mutató de ott is maradt leállítás után. Kopogtatással vissza tudtam hozni alaphelyzetbe. Mintha szorulna a belseje. Javítása cserével történik, vagy érdemes szétbontani?
Köszönöm szépen ezt a kis rövid leírást! De itt többektől hallottam már a Mol dynamic turbo diesel 15w-40-s olajat tehát valószínű hogy ilyet fogok venni!
Én tudok olyan 50-est, aminek nullára lefekszik a mutatója alapjáraton bemelegedve.
Dolgoztam vele két napot egyfolytában, 4 év állás után. Semmi baja nincs!
Az öreg szerint, amióta emlékszik ilyen.... és olajat a kutya sem cserélt vagy 10 éve rajta.
Na de ettől elvonatkoztatva, tökéletesen gyári értétek között van a nyomás értéke a tiédnek, mind alapjáraton, mind fordulaton!
Egyik Mtz-s könyvben ad meg csak szabványt az olajminőségre. API SE/CD Na ilyet már nem találsz mert azóta már újabb osztályok vannak. DE, S és a C maradt, csak a 2. betűk mentek azóta feljebb az abc-ben. Szóval ha a második betű minél hátrébb van az abc-ben annál jobb minőségű az olaj. Manapság SJ/CF meg ilyenekkel találkozni.
Vagy ACEA szabvány, E2, E4, E6, E7 Ezek dízel haszonjármű motor kategóriák.
Ezeket megtalálod a flakonok hátulján.
A viszkozitásra meg azt írja a könyv, hogy télen SAE 20, nyáron SAE 30 egyfokozatú, vagy 15W-30 többfokozatú. Most mondanám, hogy kísérletezz, de inkább ne.
Ha elolvastad Hori linkjét, akkor kiderül, hogy az első szám annál jobb, ha minél kisebb azaz akár 0W-40-es olajat is önthetnénk az Mtz-be... aminek télen az önindító hálát adna, meg az akkumulátor. Csak minél kisebb az első szám, annál drágább az olaj.
A második szám az olajakon pl. -30, -40, -50, az a meleg oldali viszkozitási indexszám.
Oltári nagy különbség nincs közöttük. 100°C-on közel egyforma a folyósságuk, viszkozitásuk. Tehát, hogy ne kelljen kidobnod 15 liter motorolajat, mert esetleg tényleg nem lenne vele rendes nyomás a csapágysor miatt, ezért egy xxW-40-es olajat vegyél bele. Pl. 15W-40-es Agipot. Tuti jó lesz bele.
Józsiból kiindulva a Mol Standard dízel olajat csak kormánylemezre öntené, igaza van!
Mert az az olaj csak API CC osztálynak felel meg, amit az Mtz-s mérnök sem enged beleönteni...!
De az a baj hogy nem 2-ig megy le a nyomás melegen alapjáraton hanem olyan 1.3-bar-ig! Melegen max fordulaton 2.3-2.4-körül van! Mol dynamic turbo star 20w-50-et néztem de igy hogy azt mondod hogy sűrű lesz az 50-es akkor valami más lesz!
Szerintem elvileg nem kell állítgatni az újat. Mert beállítják a gyárban. De ha kínából jött, akkor semmi sem biztos.....
3 darab szelep van a szűrőházban.
A biztonsági szelepet 7 bárra írja a könyv,
A leeresztőszelepet 2-3 bárra
Az olajhűtő megkerülő szelepét meg 0,5-0,6 bárra kell beállítani.
Elolvastad azt az irományt amit Hori62 kolléga linkelt be a kenésről?
Ha igen, akkor ne foglalkozz már vele, hogy melegen alapjáraton 2-ig lemegy a nyomás.... Az 50-es olaj sűrű lesz majd. 30-ast ír az összes Mtz könyv nyárra.
Amit vettél a boltba új centrifugálszűrőt azt is be kell állítani? Hogy érted ezt a beállítást? Mert nekem van egy új! Csak egyszer feltettük és azzal is el ejtette a nyomást eléggé! Milyen be állítás kell? Köszönöm!
Én kifejezetten utáltam a köradagolót csinálni. Igaz én csak a New Holland Td95D adagolóját javítottam meg Manitounak az adagolóját
Jött hozzánk is mtz köradagolóval de lett róla dobva mert a pilóta szerint nem ment ... Nekünk szerelőknek meg az volt a véleményünk jól ment vele a traki. Mi is használtuk a gépet.
Nem az olajszűrő ott a ludas, át lett az nézve töviről hegyire, és jól forog is ,szűr rendesen ami azt jelenti hogy a bemeneti nyomás rendben van, megvan ott még a 6-7 bar, ez azt is feltételezi hogy szivattyú, és a nyomóág is rendben van addig. Amire gondolsz a hengerfejben a kis pipa az már ezen nincs, közvetlen jön föl a nyomás a himbatengelyhez, de ez is volt nézve, mérőóra is lett ellenőrzve. A probléma nem egyedi mint utólag kiderült, másnak is ilyen a lemezes turbós mtz, valószínű a dugattyúhűtő olajspricni okozza náluk ezt, az orosz alkotott,)) nem növelte hozzá a szivattyú teljesítményét(szerintem). De igazából még egyszer mondom csak lélektani probléma ez , a gép 12 éve üzemel hibátlanul és nem csak rendsodrózott,elejébe nekem is frusztráló volt a dolog de már megszoktam, sőt mondhatom ez a 4. mtz-m , de ez is a legjobb.
Nem az olajszűrődet kéne lecserélni? Való igaz,hogy ha a főtengely lenne kimenve és az engedné el az olajnyomást,annak dohogni kéne ám rendesen :D
Nekem az olajszűrő volt egyszer e ludas,komplett csere és beállítás után egyből 3,5lett az olajnyomásom ,máskor meg a himbatengely kis fékcső könyökje volt teljesen lelazulva a felül a szelepdekni alatt.
Úgy hogy melegen eléggé leesik neki ,talajmunkánál 1,5-1 bar az olajnyomása üzemi fordulaton. Na de ez a traktor így megy már idestova 12 éve és kb 8000 üó óta bontatlanul és még mindig teljes harckészültségben várja a tavaszt. Úgyhogy ne problémázz ezeken a dolgokon annyit.
Hihetetlen, hogy mennyit tudsz tanakodni ezen az olajon! Mikor az MTZ-t megtervezték szerinted milyen olaj volt?
Kék, zöld stb. sárkányokat kell venni, vagy az általam zsákutcás fejlesztésnek tartott 2-3 hengeres, turbós szg.-at, nagy literteljesítménnyel, na ott már lehet, hogy nem mindegy az olaj!
Európában kicsit amúgy is túl van misztifikálva ez a dolog! Lényeg, hogy fogyassz, vegyél, és minél drágábbat! Szerintetek Afrikában a "harcjárműnek" is használt pick-up-okba milyen gyakran, és milyen olajat cserélnek, vagy a Francia gyarmati korból származó Peuget-ba? Voltam kint, nem a levegőbe beszélek!
Ne csinálj már ebből akkora problémát , én is agip 20w50 -et használok javarészt a 952-be ,ez mióta megvan olajnyomásproblémás, nyáron az vált be a legjobban, télen meg én sem sokat használom.
De én e két említett márkában nem a jobb mínőségű termékeikről beszélek, mert az MTZ-sek biztos nem azt veszik hanem a legolcsóbbat, amúgy a nyáron vettünk egy 10 literes record 85w140-es hajtóműolajt , na az is elég híg volt és nem volt az a jellegzetes szaga, attól a GL4 szabványt biztos teljesíti , csak hogy rájuk van írva hogy "közepes terheléssel üzemelő egyenes fogazású hajtóművekbe" (ezalatt értem hahrdt hajtóműolajat is) na most az MTZ hajtómű nem hiszem hogy ebbe sorolható. Persze tudom hogy van e 2 márkának GL5-ös is csak nem nagyon láttam még sehol, de kíváncsi lennék rá. Még annyit kb 2hete vettem egy 10 literes agip rotra Hy 80w90-et az Mtz elejébe ,elég jó szúrós az illata, sűrűsége is jó, pedig az is csak GL4 ja és nem sokkal drágább mint a hardt vagy record.
nem F1-es motor ez h annyira félteni kell attól h a mínuszokban is havonta 1x 2x beindítod attól még nem lesz baja főleg ha egy kicsit emelt fordulaton hagyod üresen járni akkor kapja a főtengely a legkevesebb terhelést kb 5-10 perc után meg úgy is megtöri annyira az olajat h oda megy ahova kell neki. A másik ha meg szinte csak nyáron használod akkor meg jobb bele sokkal!
Kis furatok, nem az a lényeg, hanem a siklócsapágyak és a főtengelycsapok közti olajfilm... Ne ez a nem mindegy, hogy a hideg motorolaj mikor kerül közéjük indítás után. Mert ha minél sűrűbb, annál később... A motorok kopásuk 90%-t hidegindításkor szenvedik el. Mert olaj nélkül mennek.. a sűrű olaj a szűrőnél rögtön megy vissza a kerterba a biztonsági szelepen keresztül, mert nehezen szivattyúzható.
Az érem másik fele a hőterhelés. Az olaj lehetőleg ne "essen" szét, mikor szántasz és kapja a terhelést a motor rendesen. Mert akkor szintén nem lesz olaj a főtengely és a csapágy között.
A hígabb az biztosan több helyre eljut és jobban mossa is a koszt.
Én a gépet inkább nyáron használom és jobb neki a vastagabb olaj megmarad melegen is a kenése. Nem vagyok szakértő csak itt olvasgattam és így döntöttem emellett.
"Mert nekem is 20-üzemóra után már feketés az olaj!"
Olajcserekor engedd ki a fáradt olajat az olajhűtőből és a csövekből is, mert ott mindig marad annyi, hogy a friss olajat megsötétítse. Este a meleg motorból kiengeded az összes olajat, de csak másnap reggel öntsd fel az új olajjal.
"Akkor azt mondod nyugodtan megvehetem az agip sigma 20w-50-s motorolajat?"
Én mér negyedik éve ezt használom, nekem bevált. Az Agip olajjal nincs baj, csak ami már "eni". Néztem a benzinkúton a MOL Dynamic Transit olajat, a 4 liter majd 10000Ft belőle...........
Ugye azt szokták mondani, hogy: "kinek a pap, kinek a papné". Mindenkinek más jön be. Én a standard diesel nevű olajat max. kormánylemezt kenni használnám, de motorba soha.
ja meg szerintem ezzel az olajjal sokkal csendesebb a motor szebben jár és szerintem van köze hozzá az olajnak bár nekem ahogy eléri a 200-at megy bele az új :D ennyit megér egy motor és meghálálja szerintem
Üdv! Nekem agip sigma 20w50 van benne 100 órás az olaj és még barnás, nem vékonyodik el melegen is jól dolgozik. a 15w40-es olaj 20 óra után koromfekete volt benne és olyan volt mint a víz még hidegen is egy fos volt szerintem.
Az igaz hogy vannak az Mtz-nél olyan helyek ahol kicsik a furatok és ezért jobb a vékonyabb motorolaj a motorba! Meg a koszt jobban leszedi meg tisztábban tartja a motort ez igaz? Mert van aki lebeszél a mol standard diesel 20w-40-ről!
Üdv. Ez a Hardt olyan lehet mint a Record, viszonylag névtelen gyártóktól vesz olajat aztán azt csomagolják,árulják saját márkanevükön,amúgy ahogy mondod egy 2009 vagy 10-ben alakult kiskunhalasi cég ez,, az biztos hogy nincs úgy adalékolva ez mint egy márkásabb drágább olaj, de azért a tescogazdaságostól biztos többet ér.)) Én motorba egyszer használtam ,de amit adtak 15w40-nek az kb olyan sűrű volt mint a 20w50-es agip, hajtóműolajuk a 80w-90 nagyon híg, a 85w140 az már jobb kb sűrűségre ez felel meg a márkásabb olajban a 80w90-nek, és nincs az a szúrós hajtómű olaj szaguk sem, ez gondolom az EP adalék hiánya lehet.
Igazad van, látom utánajártál az olajtémának ahogy visszaolvastalak.
Na nem víztiszta olajra kell itt gondolni, hanem szép sárgára, mint ahogy írod.
Csak azért hozakodtam elő ilyesmivel, mert fűrészbe lánckenésre vettem a vipcar-t meg hasonló olajokat.
Na azok olyanok voltak, hogy ahogy egyre többet öntöttem ki a kannából, annál sötétebb lett az olaj, aztán a kanna alján már fekete. Főleg a vipcar tescos lötty.
Az igazat megvallva, az Mtz motor bőven 50 éves konstrukció, ami a kenési helyeit illeti, meg az illesztéseit, anyagait, stb. Nem kényes az olajra és "igénytelen"! Ez az egyik fő dolog az, ami miatt időtálló és jó.
Egy olcsóbb olajjal is elüzemel, legfeljebb hamarabb kell cserélni.
Viszont mint írtad egy hete az benne van a pakliban, hogy lerakódik a kosz a motorban mindenhová. Ez az olcsó olaj bűne, nem lebegteti a koszt, hogy eljusson a szűrőig....
Az olaj színe szaga nem mérvadó. Sokszor az alapolaj és emellett az adalékok határozza meg ezeket a tulajdonságokat. Egyébként én inkább megbízok egy kicsit szagosabb és sötétebb (borostyán színű) új olajban, mint egy szinte víztiszta olajban. Nem alapvető törvény, de ha kicsit sötétebb az olaj akkor valószínűleg több adalék van benne.
Hát nem. De, annyira nem kopott a csapágysor, hogy ne bírná a "vékony" olajat. :-))
Most nincs itthon a kannája, mert abba hozzák majd a frisset.
De olasz azt hiszem. Új márka volt 2010-be ára is kedvező volt. Azóta nyomja a Habi is a forgalmazását.
Majd kiderül mennyi olajsár lesz a szűrőben. Szerintem középkategória alja, ha sorolni kellene. A kannát kinyitva nem volt az a hirtelen büdös szaga, mint sok mai olcsó olajnak, látszatra sem tűnt regenerált olajnak. A kanna alján sem volt sűrűbb "valami", mint amiket láncot olajozni veszek olcsó olajaknak.
Szerintem jó az árához képest. Régen a rosszabbak is megfeleltek...
Mtz Betyár kolega 550-sbe mehet 20w-50-s viszkozitású motorolaj? Te milyet használsz? Mol standard diesel 20w-40 szerinted? Mert az mondják az agip egyre rosszabb minőségű!
Ma voltam galyat tolni kifelé a gyümölcsösbe! Hazafelé jövet egész szépen ment a sebességváltás két kuplung! Valószínű hogy az olaj ennyire vastag benne! Köszi az érdeklődést!
Mai nap centrifugál szűrő olajnyomáscső csere! A elég sokat szívatott idegesített a kúp rész nem zárt rendesen állandóan könnyezett az olaj! Levegő csővel ugyan ez volt a hiba! 2-óra hossza bosszankodás volt! Az utolsó porlasztónál felül a résolajcsőnél ami hátra megy a tankhoz az is könnyezik ez is összejött hogy teljes legyen a nap!
Egy rózsaszínűnek kellene ott lennie aminek a végén 5-ös csavarozható kábelvég van és egy vékonyabb zöld színűnek, amit 4-es csavarozható kábelvéggel van ellátva.