Ahogy myron is írja, ezen megyünk át mi is. Az ujjzsibbadás is ismerős a verejtékezéssel és remegéssel, ez van, amikor leesik a cukrod, ami szintén utalhat a hasnyálmirigy problémájára. Sima enzim vizsgálat nem fogja kimutatni, keményítő terhelés kell. Vesznek vért éhgyomorra, ezután megitatnak veled 100 gram keményítőt 2 dl vízben feloldva, ezután négyszer vesznek még vért, félóránként. Ha pozitív az eredmény, azt 1-2 órával később tudni fogod, mert iszonyú görcsök fignak rád törni. Csak szólok, hogy számíts rá. Szerezz be Mezym fortét, amit az utolsó vér levétele után azonnal be tudsz majd venni. A vizsgálat előtti napon már semmit ne vegyél be, mert torzíthatja az eredményt.
Nem tudom mi a következő lépés a dokitól, de ma vagy 7 kémcső vért vettek le, még az asszisztens is meglelpődött, hogy mennyiféle vizsgálatot kért a doktor úr. Nem tudom, hogy van-e benne hasnyálmirigyre valamiféle vizsgálat....remélem igen.
Annyit még hozzátenék, hogy a rosszulléteknél mint ha hangyák szaladgálnának az ujjaimban. Tudom....keringés. Minden esetben amikor ilyen rosszullét volt, azonnal vizsgálták az EKG-t. Minden normális volt. Plusz - mint ahogy azt írtam - teljes szívgyógyászati kivizsgáláson estem át.
Végső elkeseredésemben fordulok Hozzátok, hátha tud valaki valami hasznossal, illetve ésszerű magyarázattal szolgálni...
Tehát a lényeg.
Lassan 2,5 éve küzdök a mia napig meg nem oldott panaszokkal.
A munkahelyemen kezdődött egy laza délelőtt... Hirtelen borda alatti erős fájdalom, légszomj, jéghideg kezek. Mindezek nyújtózkodásra valamelyest csökkentek. Kollégáim infarktusra gondoltak, így mentőt hívtak. Mentő ki, én be....vizsgálat....sehol semmi szívre, vagy infarktusra utaló nyom. Ez a panasz még vagy kétszer-háromszor megismétlődött két héten belül, hol tv-nézés közben, hol egy baráti beszélgetés közben. Mindannyiszor ügyelet, EKG.....semmi. Közben folyamatosan fájt a bal bordám alatti rész és rossz volt a közérzetem.
Felkeresetem a Margit kórházban egy orvost, akit ajánlottak. Mindenféle szívvel kapcsolatos vizsgálatot megcsinált. A végső már a szív katéter volt, de minden negatívnak bizonyult. Mindent a stresszre fogott.....nyugodtabb életet kívánt, ezzel utamra bocsájtott.
A panaszok nem múltak, hanem erősödtek, sőt enyhe hasmenés is párosult mindezek mellé. A véreredmények mindig ugyanazt az eredményt hozták....minden negatív, kivéve a Gamma GT-t és a GPT-t, illetve a koleszterint. A doktor úr szerint ezek az eredmények a "semmi extra, ezzel nyugodtan lehet 100 éves korig élni" kategóriába estek. Persze minden esetben megkérdezte, hogy mennyi alkoholt fogyasztok. Az nem mondanám, hogy absztinens lennék, de van, hogy egy hónapig alkoholt nem is látok.
Mindezek után a panaszok semmit nem enyhültek, hanem erősödtek.
Jelentkeztem a rendelőintézet gasztroenterológiájára, ahol egy laza gyomortükrözés után enyhe refluxot diagnosztizáltak.
Savlekötőt írtak, nap 2x1-et. A panaszok valamelyest enyhültek, de egy éve ismét kiújultak olyannyira, hogy egy nagyon durva vasárnapi nap után ismét a Margit kórházba kötöttem ki, de ekkor már célirányosan a gasztroenterológián. Mivel látták, hogy valóban nagyon rossz állapotban vagyok, így egy azonnali gyomortükrözést végeztek el. Az eredmény egy kellemes kis nyombélfekély.
Közben ismételt vérvizsgálat....szokásos eredményekkel. Kérdés is hasonló volt a gasztroenteorológustól....ivás?
Megoldásként egy másfajta savlekötőt javasolt. Ismét egy rövidebb enyhülés volt, majd mintha megint fellángoltak volna a tünetek. Folyamatos bal borda alatti fájdalom, puffadás, hasmenés, rossz közérzet.
Kórházba vissza, újabb vizsgálat, ezúttal vastagbéltükrözés. Nem ecsetelem milyen volt, de bennem mély nyomokat hagyott.
Azóta mondom, hogy inkább 10 gyomortükrözés, mint egy vastagbél... Lényeg, hogy az eredmény negatív lett.
Közben vérvizsgálat, eredmények a szokásosak. Mivel egy elég agilis, fiatal doktort kaptam, így elküldött hasi ultrahangra.
Az ultrahang egy 2,2cm-es epekövet, valamint egy 3mm-es vesekövet mutatott ki, a többi szerv normális képet mutatott.
Konzultáció az egyik doktorral, aki ismét azzal nyugtatott, hogy ezzel majd ráérek 60 éves koromban foglalkozni. A másik orvos az azonnali kivételt javasolta. Így egy harmadik döntésére hagyatkoztam, akinek a véleménye megegyezett a másodikéval....a műtéttel egy lehetséges probléma kizárva. 4,5 hónapja laporoszkópiás eljárással ki is vették az epekövet és a hólyagot. Pár nap kórházi tartózkodás után, szigorú diétára fogva enyhültek a panaszok, a székletem ismét normális állagú lett, illetve 1,5-2 naponta volt. Majd úgy egy 4-5 hete ismét elkezdett fájni a bal bordám alatt, ismét iszonyú puffadás és laza széklet. Mivel a doktorúr nem volt, így körzeti orvoshoz mentem, aki egy valamiféle elhúzodó fertőzésre gyanakodott. Egy Normix neveztű új antibiotikumot írt fel, amit végig szedtem, s a tünetek ismét enyhültek, sőt szinte meg is szüntek. Egy hete ismét kezdődtek a rosszullétek....borda alatti fájdalom, jéghideg kezek, enyhe hányinger, hasmenés....és nagyon rossz közérzet. Most már a bal lapockámnál is érzem a fájdalmat.
Ma ismét felkerestem a Margit kórházat, ahol a szokásos vérvizsgálatokkal kezdték a vizsgálatokat, illetve elküldtek röntgenre....mellkes, nyaki, és a borsa alatti részt vizsgálták. Eredményekre még várok.....és ha minden úgy alakul a szokásos eredmények fognak mutatkozni...
Ja igen....még valami. Étkezések után - függetlenül, hogy mit eszek - iszonyú kuttyogás kezdődik a gyomromban? belemben? , illetve egy 10-15 parc után szélgörcsök gyötörnek. A kedvesem ilyenkor meg szokta maszírozni a bordám alatti részt, s így a tünetek, a kutyorgás valamelyest enyhül, valamint a fájdalom és mérséklődik.
Szóval nem tudom, hogy miképp tovább, mert úgy érzem, hogy valami nincs rendben odabent....
Azért is fordultam Hozzátok, hogy hátha valamelyikőtök tud valami hasznos tanáccsal, illetve egy megbízható gasztrós dokival szolgálni...
ja,m es szerintem nekem semmit nem segitett refluxilag a lefogyas, de en egy kiveteles eset vagyok, lehet hogy olvastad, en nem erzek feljovo savat, hanem a savas göz ami allandoan jön nekem fel-ezt viszont nem erzem-piszkalja a ferde orrsövenytöl kiszaradt garatom nyalkahartyajat, es egy allando gegegyulladasom van. De ez a tengeri levegö hatasara kb most szinte teljesen elmult, de azt neha erzem, most is, hogy gözök jönnek fel a gyomrombol, foleg ha gabonafelet eszek, sok szenhidratot-es neha-neha elengedtem magamat az utobbi idokben......
Egyszer itt irt vlaki arrol,m hogy sokat volt vlami mediterran helyen, e smiylen jol volt, pedig evett kenyeret, ivott bort, stb...azt hiszem az illeto is ilyen torokdologgal kuszkodott, nahat azer tmert a tengeri sos paras levego jot tesz az amugy gyatra orrnak, toroknak, nem lesz kiszaradva..csak azt nem tudom, ezt itthon hogy tudnam eloallitani, anelkul hogy a lakasom tonkremenne bele:-))))
igen, probalkoztunk, masfel av alatt mintegy 22 kilot adtam le, a sebeszek ehhez jobban ertnek, es azt mondjak, nem segit, ha rekeszizomserved van, a lefogyas, es hogy a gyomor csak logni fog, es meginkabb refluxod lesz. ha nincs rekeszizomserved, es szimplan felnyomja a hasad a koversegtol a gyomrodat, es ettol nyilik a gyomorszaj, akkor szerintem segithet. szerintem a reflux megelozeseben adott esetben segithet az ha egylatalan nem leszel tulsulyos sose-de ez most nekunk mar igy utoag ugyse segit. de az en teoriam eppen az hogy nekem azert lett rekeszizomservem, mert az evtizedek alatt sok kilot ,magamra szedtem. Egy biztos mas szempontbol mindenkepp jobb, ha leadsz a sulyodbol. meg 12 kilot szeretnek en is, van r 7-8 honapom, szep lassan, kis sport, mozgas, keves szenhidrat....
Azt szeretném megtudni, hogy a testsúly csökkentésével próbálkoztatok-e? (Feltéve hogy van miből. Mert úgy tudom a vékonyabbaknál is előfordul a reflux.)
Debrecenbe került sor a műtétre, a seb. intézetbe. A dokim nevét szemlyiségi jogok miatt nem írom le ( nem biztos, hogy tetszene neki ).
Savlekötőt most is szedek és ha belemegyek az élet habosab részébe, akkor Mtilliumot is . Ez azért is van, mert a legutóbbi tükrözés szerint visszatágult a rekeszizom szakadás kb. 3 cm-re. Ez nem nagy, de vigyázni kellene...
Mint írtam, ez az én hülyeségem. Nem lehet extrém fizikai terhelésnek kitenni ezt az izmot.
Nyugi, ha vigyázol magadra, ne lesz baj.
A műtét nélkül továbbra is olyan lenne a helyzeted, mint amit leírtál.
Hasznos segítőkész tanácsaidat nagyon köszönöm! Nagyrészt ugyan ezeket hagyta meg nekem is a doki, talán csak az más, hogy 6 hétig semmi zöldséget, gyümölcsöt (csak főtt almát), és magvas dolgot nem szabad ennem.
Már el telt 4 hét a műtétem óta, és azt kell mondanom, hogy jól vagyok. Minden savas panaszom megszünt, amit őszintén remélek, hogy így is marad. 12 évig szedtem a savlakötőket a Nexiumtól a Controloc-ig mindent, ami csak létezik, de alig éreztem a hatásukat. Végig köhögtem a nappalokat, és az éjszakákat még inkább, az utolsó időszakban pedig már 4-5 hónapja teljesen rekedt voltam, mert a sav már a hangszálaimat is folyamatosan mosta. Nagyon ellehetetlenült az életem és a munkám is - óvónő vagyok - ezért döntöttem a műtét mellett, amit a doki is nagyon indokoltnak látott.
Engem Szegeden a dr. Paszt Attila műtött, és Téged?
Meddig kellett szedned a savlekötőt a műtét után? Nekem azt mondta, hogy 3 hónapig, amíg az ellenőrző vizsgálatok be nem bizonyítják a műtét sikerességét.
Nagyon igyekszem betartani az előírásokat, nem szertém ha előjönnének újra a panaszaim. Lehet, hogy túl sokat várok ettől a műtéttől?!
Naponta 6-7 x keveset enni, azt is nagyon megrágni, szinte pépesre, apránként folyadékkal lenyelve. Nálam lement 10 kiló. Ez nem is volt baj.
Nagyon figyelj oda kb. 6 hónapig a nyelésre. Eleinte az is előfordulhat, hogy néha a víz nyelésével is bajod lesz. Olyat is érezhetsz, mintha a két egymás követő nyelés utolértevolna egymást.
De ha mégis megakad, ne erőltesd túl és ne pánikolj. Piszkosul fájni fog, de majd csak lemegy. Nagyon allattomos a száraz sütemény, a párolt színhús ( volt úgy, hogy 1 órahosszat kinlódtam és utánna is hetekig fájt.)
Időnként kérj kontrasztos röngen ( forgóasztalos) vizsgálatot.
Most egy ideig semmi puffasztó. Kevés gyümölcs, főzelék,stb. Nulla kévé, alkohol, szénsavas üdítő, stb.
Fizikai terhelést semmit. Különösen a hasprést, emelést, rázkódást kerüld.
Kb úgy fél- 3/4 évig
Nagyon nem ámított.
Nem lesz tökéletes, de attól függ a viszonyítás, hogy milyen volt előtte.
Én eléggé hülye vagyok, sokszor elfelejtkezem magamról és bajba kerülök. Mégis aztmondom, hogy ég és föld.
Köszi a jótanácsokat. Már olvasgattam visszamanőleg, de arra nam találtam semmi konkrétumot, hogy Nektek milyen életmódbeli (étkezési, és mozgásos) szabályokat írt elő a sebész a műtét utáni 6 hetes időszakra?! Nekem ugyanis szigorúan előírta az étrendemet, és felhívta a figyelmemet, hogy nem hajolgathatok, nem emelhetek semmi nehezet ebben az időszakban, és amennyiben ezeket betartom, akkor 50 év garanciát ad a műtétre!? - Lehet, hogy csak ámított vele, és minden eddigi problémám újra vissza fog térni, csak idő kérdése???????
Nem akarok terhelni senkit, ezért olvasd vissza a hsz-eket. Sok minden elkerülhetsz, amibe én, vagy mások beleestek.
Én is így voltam a műtét után. Örültem mint majom a fél golyójának, mert olyan jól alakultak a dolgok. Aztán jött a meglepetés.
Ezért nem árt ha felkészülsz, hogy néha nagyon szar is lehet majd, ha nem vigyázol.
Pl.: Úgyvolt - mert nem vigyáztam - hogy nállam ismét bicska. Qrvára elkenődtem. De szerencsére mintha rendeződnének a dolgok.
Annyiból jó, hogy megint tanultam.
Más!
Akik úgy érzik, hogy puffadnak, azok beszéljenek a gasztrós dokival.
Az enyém elmodta, hogy ezzel nagyon sokan így vannak. Szinte minden 28 év feletti bomba nő, izomagy- akár szálkás - himringyó pasi is. Itt jelentkeznek a korral járó, első változás tünetek. Csak ők titkolják és szenvednek.
Ehez jön az új táplálkozási szokás ( nem eszem ezt-azt, mert narancs bőröm, lógó cicim, ráncos arcom, stb) és pszíchés prüdéria ( nem pukizok, büfizek stb). Ezt mind ő monta, és azt is, hogy kell a sok mozgásos sport ( futás, bicikli, evezés, a gyúrást az kifejezetten nem) és ha esetleg van még mindíg tünet, akkor végső, de kifejezetten végső esetben Motilium, vagy Dopmperidon napi max ( 2x kaja, 1x lefekvés előtt) 2-3 db.
Namármost, én időnként kemény fizikai melót végzek. Ilyen a szakmám és szeretem is csinálni. De van, hogy hetekig az íróasztalom mellet rohadok. Sörözök, kávézok + mindent eszek. Bizony néha érzem a feszülést a gyomor-hasi részen.
Bármikor ha hasi uh-ra megyek benne van a leletemben, hogy gázosak a beleim. Volt, hogy emiatt nem tudtak megcsinálni valamilyen másirányú vizsgálatot. No persze ez kb. 10 éve volt, azt hiszem vese és hugyúti festést csináltak volna, de ha jól emlékszem nem is csoda, káposztát ettem előző nap:-)) Akkor még semmi gyomorpanaszom nem volt és mégis. Azóta se jobb a helyzet.
Sziasztok! Nemrégiben hasi ultrahangon voltam, ahol a doki azt mondta, hogy fel vannak puffadva a beleim, egyébként más rendellenességet nem talált. Nem fűzött hozzá sok dolgot, csak megkérdezte, hogy van-e baj a savammal, mire én mondtam, hogy igen, meg hogy rekeszsérvem is van. Egyébként a házi orvos küldött a vizsgálatra, mert fájt a hasam. Ez kb. másfél két hónapja lehetett, azóta is úgy érzem, hogy egész nap olyan vagyok mint egy lufi. Non-stop feszülnek a beleim ami elég rossz érzés. Azóta még nem mentem vissza a dokihoz (sok meló miatt nem értem rá) de azt hiszem sort kellene rá kerítenem. Ti tapasztaltaok már hasonlót? Hasi ultrahangon esetleg mondtak nektek ilyesmit?
Volt már valaki közületek úgy, hogy a torkotok alatti tenyérnyi területen a mellkasotok középen fáj , evésnél rosszabb, annyira tud fájni, hogy érzetre szorít.
Úgy tud fájni, hogy sokszor olyan mintha nem tudnék rendesen levegőt venni a fájdalomtól. Asztma ki van zárva.
Anti reflux műtéten vagyok túl, - csak két hete - de már most érzem, sokkal jobban vagyok, szinte teljesen megszüntek a savas panaszaim. Szeretnék olyan sorstársakkal beszélgetni, akik szintén ilyen műtéten estek át. Egy kis tapasztalatcsere céljából.
Ezért is mondtam köszönetet neked. Bár...számomra elképzelhetetlen, hogy ha megakad a falat, amit nagyon sok műtöttől hallottam, X ideig lazítsak, szerintem mindenki bepánikol és erőlteti, hogy lemenjen. Amit az orvosokról írtál sajnos nagyon is igaz, tisztelet a kivételnek.
Az, hogy itt a fórmozós társaink közt van egy-két kakukktojás....mindenki a saját cuccaiban hisz. Az a baj ha ez átmegy eszement erőltetésbe. De akinek nem inge....
Amit a hangyányi agyammal letudok szűrni az, hogy igazából arra kellett volna vigyázni, hogy műtét után ne táguljon ki a mandzsetta.
Ezért baj, hogy sokan nem osztják meg a tapasztalataikat.
A dokiról nem is beszélve, aki a szike letétele után már a következő páciensre koncentrál, és nem arra, hogy mire hívja fel a figyelmet.
A gasztrós dokinál is jól érzékelhetően a szakmai vitára való hajlam és nem a beteg érdeke volt amotiváció.
Egyébként a műtétet végző doki szerin meg a nem műtét pártiak a gyógyszer lobbi közkatonái.
Szóval itt igazodjon ki a szerencsétlen refluxos.
Ha valaki leírta volna ide korábban, hogy nagyon, de nagyon vigyázzon a kajával az, akit ilyesmivel műtöttek - vagyis az istennek se erőltesse a nyelést ha meg akad a cucc a szűkületnél, hanem várjon és kb. fél órát arra koncentráljon, hogy minél inkább lazítson és előbb-utóbb megpuhul annyira, hogy lecsúszik magától - akkor lehet volna tudni, hogy mihez tartsuk magunkat.
De ehelyet minden baromságot leir ide néhány közlési mániával megáldott okostojás a candidáról, pullmanológiáról, vagy refluxpárna, káposzta, sárgarápa meg a franc tudja még, hogy miről.
Most én leírtam ide, hogy mi is történt velem és hol is hibáztam.
Hát ez nem túl bíztató:-((( eddig is menekültem a műtét elől, de az, hogy hosszú hónapokig szenvedjek a műtét után, aztán 2-3 év múlva kezdjek előlről mindent.....a magam részéről köszönöm, hogy ezt megosztottad. Jobbulást neked!
Köszi az érdeklődést. (Közbe melóztam és nem voltam gépközelbe) Szóval megvolt a történet. A gasztrós doki szerint, amit lát az azt mutatja, hogy tulajdonképpen minden ok. Elmondta, hogy ő megmondta, hogy a műtét nem csodaszer, 2-3 év és ugyanott van a többség, mert kitágul a mandzsetta. Ez van nállam is. Tud olyat, aki rosszabbul járt , stb,stb.
Szedjem emelten (2 db/nap) a Controlocot, 3 X 1 Motiliumot és passz. Ha nem javul a helyzet esetleg 3 hét múlva hívjam fel és ha gondolom, ír egy beutalót a műtétet végző dokihoz és csináljon ő velem valamit, mert neki nincs egyéb ötlete.
Ennyi.
A Motiliumtól gáz a fejem, de ha nem szedem, akkor nem ürül ki a sav és úgy érzem átlyukad a mellkasom.
Annyi pozítívum van a dologban, hogy nem fekélyes és nincs begyulladva a nyelőcsövem. Még.
na elszallt amit irtam, szoval nem tusszogok, nem kohogok, de kimutattak verbol hogy van porra, nyirfara meg fükeverekre, es hogy igy apnaszok nelkül is van, hat mindig be van dugulva, foleg reggel....itt is...ide kene koltozni, melegebb eghajlatra:-)))) tenger melle, ha nekünk eza j
mikor a zyrtyecet szedtem akkorse volt torokbajom, a zyrtec allergiagyogyszer, mar nem a legkorszerübb. az en allergiam nem igazan jelentkezik kohogesben, tusszogesben, eleg kimutatt
Nekem ugyanez a tapasztalatom. Van egy viszonylag enyhe allergiám, amit a reflux "felnagyít". Reggelente úgy köhögök mint egy bagós, majd meg fulladok. Valamint van ez az állandó torkégés. A gyerekeimnél Svájcban és Írországban ennek nyoma sincs. Nem köhögök, nem fáj a torkom. Svájcban nincsen olyan pollenszennyezés mint nálunk, Írországban szintén ez a helyzet, sőt ott még a levegő is sós és a tengeri szél rendszeresen kiöpör mindent.