Reményeim szerint ez lenne a helye annak a nemzetközi makroökonómiai diszkussziónak, amit már évek óta folytatunk különböző topicokon egy pár emberrel, és amely megérdemelne egy saját topikot. Valamint nagyon remélem, hogy a társalgás hamar eléri azt a szintet, hogy a topik bekerülhet a Polgazd Fórum védett keretei közé.
Az itt megvitatandó témák közé sorolnám pl az amerikai hitelválságot, és a nyomában kibontakozó recesszió gyanús folyamatokat, Kina, Ázsia emelkedését és esetleges bukását, a világméretü erőforrás, energia és élelmiszer inflációt, a tőke és pénzpiacok folyamatait, a fentieket befolyásoló geopolitikai eseményeket, stb
Nem örünék annak viszont, ha magyar aktuálpolitikai témák jönnének fel, valamint a hitelpénzrendszer vagy a derivativ, opciós piacok eredendő gonoszságáról szóló fejtegetéseket sem szivesen olvasnék itt.
Éppen 4 éve dolgoztam külsősként egy rövid ideig a Delphinél, az európai központban is voltam pár hetet. Az alapvető probléma az volt, hogy a fő megrendelőjük a GM volt és a megrendeléseik tőlük jelentősen estek, ráadásul a GM nem tudott fizetni. Európai gyárakat is bezártak, nem csak amerikaikat. Amit te írsz, az szerintem egy lényegtelen szelete a helyzetüknek.
vezessenek be fosszilis adót, az áttereli a pénzt a pénzügyi befektetésekből az energiaszektorba, javítja a kormány pénzügyi mérlegét,ráadásul csökkenti az energiaexportőrök felé kifizetett pénzt, tehát a foly fiz mérleget is
munkahelyet teremt, olyat, amit amivel kína nem versenyezhet, mert azt ott kell felépíteni helyben, és mindezt megfejelik a valuta lejjebb terelésével, ami kb azt csinálja, amit mondtál a vámmal, de nem sérti a WTO egyezményeket
senkinek nem tiltották meg hogy a valutáját alulértékelten tartsa, ezt játszották ki a kínaiak
Nagyjából egy fél éve küldött az UBS levelet, hogy "nem kell aggódni, minden rendben van", na én a magam K-európai reflexieivel azóta nem tartok ott nagyobb összeget :-)
Mondjuk a Kantonalbankok jelentős részére teljes állami garancia van, onnan hova lehet futni? Milyen sztori is ez?
Hát, ezzel ugyanaz a baj: csak addig működik, amíg egyvalaki csinálja. És mivel nyilván jön rá az azonos válasz, ez gyakorlatilag a kikötők bezárását jelenti.
Pontosan, a kereskedelem leállása lenne a következménye az általad leírt politikának. Mostanában általános az egyetértés, hogy az általános protekcionizmus nem segített a harmincas években senkinek. Persze lehet, hogy most máshogy lesz...
Ezért mondtam,hogy az egyetlen müködö megoldás az adott ország (pl. kina) vánja + 60% napi indexálással.
Ez kb. ugyanaz mint a kinai kötött jüan/$ árfolyam.
Akkor mindig megmarad a különbség a partenerk vámja között,ha meg kina is felemeli a vámot 60%-ra,akkor az usa 120%-ra és igy tovább,amig meg nem áll a kereskedelem az adott országgal.
Drasztikus,igaz.De a másik lehetséges megoldás is az.
A vámra vám a válasz, nem tudom, hogy képzeled, hogy az USA egyoldalúan felrúgja az általa létrehozott (!) nemzetközi szabályrendszert, mire mások, mintha mi se történt volna, folytatják tovább a szabályok aprólékos betartását... :)
De én egész mást gyanítok a Kantonalbank-os sztori mögött. Svájcon belüli folyamatokat. Külföldiek elég nehezen tudnak a Kantonalbankokban számlát nyitni (minimumösszeg 150 ezer frank, de ajánlott a negyedmillió, és nem ajánlják a túl nagy számlaforgalmat, azaz nem használhatod ezt a pénzedet, inkább csak lekötött betéteket támogatják), szerintem a rohamozók inkább svájciak. Én a Credit Suisse és főleg a UBS-re nézve tartom ezt nagyon rossz hírnek. Szerintem komoly bank run van már most is. A főnököm egy Julius Bär-nél dolgozó ismerőse mondta, hogy tömegével nyitnak számlát náluk a UBS ügyfelei.
Setzer szerint se vitatható a finanszírozók felelőssége a fenntarthatatlan folyamatokban. Ugyanígy szerinte felelősek a finanszírozók a fenntarthatatlan harmadik világbeli folyamatokban is, ahol mindannyiszor államcsődhöz vezető gazdaságpolitikákat finanszíroztak. Szerinte (és szerintem is) a finanszírozónak is van felelőssége, hogy mibe rakja a pénzét. Én már csak azért sem mentettem volna ki a Freddie-Fannie-t, mert így a kínaiak is buktak volna. Na jó, valamennyire biztosan meg kellett volna menteniük, de haircutot rájuk vertem volna.
A WTO összeomlása esetén az amerikai export-iparágak is döglődni kezdenek (eddig csak azok teljesítettek jól), nem biztos, hogy Amerika csak jól járhat ezzel.
Ja,mert válaszként a többi ország is hasonlókat lép. A probléma a nem szimetrikus támogatási rendszerek.
A vám akkor jó,ha a többi ország (akiknek export töblete van ) nem alkalmazza.
Ezért tünik egyenlöre az egyetlen jó utnak a kormányzati költekezések visszafogása,illetve a szerkezet átalakítzása
Esetleg lehet olyan külker korlátozás is is,ami törvényben megszabja az adott országok áruira kivetett import vámot az adott ország importvámjszintje + 60% szintre,napi indexálással.
Izé, legutóbb nem éppen ezzel a hatással sikerült a Smoot-Hawley törvénynek megadni a kegyelemdöfést? (ti a válaszként más országok által bevezetett importvámmal). Lehet GDP-t sokkszerűen csökkenteni, de mikor sült ebből ki jó?
Ja. A GDP 5-10%-át kell megvágni,olyan modon hogy az imoprt megdráguljon. Ami egyértelműen jó huzás lenne az egy azonnali export vám bevezetése ,modnujk 60%-os szintre belöve.
Ez sokkot okoz a gazdaságban és a világban,de rendezett modon elkezdi felgöngyölni a válságot,miközben természetesen a munkanélküliség felmegy 15% környékére.
A másik megoldás hogy ugy teszünk mintha ez valami kicsi probléma lenne,és egy kis kölcsönzött pénzel rendbe lehet hozni.
Szerintem ennek a csomagnak semmilyen valós hatása nem lesz. Annyi esetleg hogy a bankok egymásközti refinanszírozása maximum 20 báziponttal olcsóbb lesz. 1-2 hétig aztán kalap. A transzparencia hiányát ez nem oldja meg. Ez kb olyan mintha a rettegő szekrénybe bújt embernek akit eddig elektrosokkoltál ahányszor ki akart jönni kidobsz egy forró cappucinót az ajtó elé ami 10 perc alatt kihűl.
Vajon az eddigi tapasztalati alapján vállalja az újabb sokkot azért a cappucinoért vagy megárja míg kihűl és tovább nem lesz érdekes az egész. a szekrlényben legalább nemsokkolja senki.
Ez a credit crunch rég túl van azon, hogy egy 700 milliárdos csomaggal javítani lehessen a helyzeten.
Mi is átálltunk az eddigi havi bubor/libor alapú forráskamatképzésről egy bubor/libortól függetlenített heti frissítésű belsőkamatképzésre.
én is úgy gondolom, hogy egy eleve csődhelyzetben lévő cég él az így szerzett lehetőséggel, nem egy fake csődről van szó, amit csak a szakszervezet lenyomására hoztak össze
a másik hogy az adott ország törvényei kijelölik a szakszervezetek mozgásterét, tehát az egész gazdaság viselkedését az határozza meg, márpedig a mostani antikapitalisa hangulatban valószinűtlen egy olyan törvény keresztülpasszírozása a törvényhozáson, ami csorbítaná a szakszervezetek jogait...
ebből szerintem már racsni elven következik az infláció... az usa csak így tudja mérsékelni a belső fogyasztását, és ha a dollár inflálódik a reálfelértékelődését egy ezt meghaladó dollár árfolyamcsökkenésnek kell kompenzálnia, tehát a dollár még le fog értékelődni, akár a mostani értéke felére, vagy a harmadára 5 éven belül
A delphi azért ment csödvédelembe 4 éve,mert a spin-off szerződés szerint 2005-ben megszün volna a GM kötelezetsége a szakszervezetis melosok és a nyugdjbiztosditási alap átvételére. Az elmult években gyakolrailag az usa-beli gyárainak a 80%-át bezárta,és a melosokat átrakta a gm-hez,a nyugdijkötelezetségekkel együtt.
általában véve felerősődnek a baloldali szószólók, mert most mindenki úgy aposztrofálja a gazdaság/pénzügyi válságot, mint a "kapitalizmus kapitulációját"
egy fizetéscsökkentés terve meg eleve begerjeszti őket is, meg a munkásokat is (erre mondják hogy a bérek lefelé rugalmatlanok)
Delphi Mexican jobs to Rochester Business First of Buffalo - by Thomas Hartley Business First
Departing from the norm, Delphi Corp.’s Rochester powertrain plant has scored a win over a counterpart facility in Mexico.
Production of a fuel module component made at both locations was consolidated at the Rochester plant in September, and lower labor and shipping costs played a role in the move out of Mexico.
“The quality of work in Rochester, lower wage rates and benefits packages, and the high cost of shipping from Mexico makes us a lot more competitive,” said Daniel Maloney, president of United Auto Workers Local 1097.
Labor costs for Delphi’s U.S. workers were cut nearly in half as a result of new labor agreements negotiated in 2007 as part of the company’s Chapter 11 bankruptcy negotiations. Hourly wages average $16, compared to $27 previously.