Keresés

Részletes keresés

1zsakkrumpli Creative Commons License 2022.07.12 -3 1 182993

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy alacsony deflegmációval ki lehet annyi alkoholt főzni a cefréből, (tud-e töményíteni végéhez közeledve) mint nagyobb deflegmációval. 

Előzmény: endrepp (182992)
endrepp Creative Commons License 2022.07.12 -1 0 182992

A cefre pillanatnyi forráspontját nem lehet megváltoztatni, de azt igen, hogy percenként mennyi gőz keletkezzen és ettől megváltozik a sisak hőmérséklet is, ha hozzányúlsz a gázcsaphoz.

Elméletileg, nullára főzve, ha figyelmen kívül hagyjuk a gyakorlati kérdéseket, akkor igazad van, az indulás egy kicsit igen, de az érkezés nem térhet el. Az indulásnál meg az eltérés elméletileg is olyan kicsi, amit nemigen lehet az órán leolvasni.

 

A  gyakorlatban magasabb deflegmácó esetén kínkeserves elérni 5% alatti kifolyót, már csak csepeg, nem éri meg 1-2deci miatt fűteni még fél órát, én ebből indultam ki.

 

Előzmény: obsitos3 (182991)
obsitos3 Creative Commons License 2022.07.12 -1 1 182991

Elbeszélünk egymás mellett.Az,hogy játszol a gázcsappal,vagy a deflegmátor felületével,egy dolog,természetes,hogy pillanatonként változik a hőfok,és vele együtt az anyag töménysége és mennyisége is.Ha leveszed a fűtést,vagy növeled a sisak méretét,netán hűtöd a sisakot,nő a visszacsorgó flegma mennyisége,töményedik az alkoholgőz,csökken a hőmérséklet,és a kifolyt mennyiség is.De az eredeti kérdés az volt,hogy cefre főzésekor hány fokon  indul meg az anyag,és hány fokon lehet befejezni.Feltételezve,hogy azonos mennyiséget akarunk kidobni a moslékkal.Ez pedig nem függ a berendezéstől,a cefre pillanatnyi forráspontját ez nem változtatja meg.Vagy rosszul gondolom?

Ezt a kék aláhúzást nem tudom kivenni,bocs.

Előzmény: endrepp (182990)
endrepp Creative Commons License 2022.07.12 -1 0 182990

A páracső hőmérséklet a magas ponton a sisak hőmérsékletnél elvileg még alacsonyabb lesz, mivel a csövön is történik hőleadás, de mint az elején írtad függ attól is hogy van beépítve a hőmérő, mindegyik csal vmennyit.

Előzmény: obsitos3 (182987)
endrepp Creative Commons License 2022.07.12 -1 0 182989

Ha magasabb a deflegmáció, akkor csökken a gőz hőmérséklet, hiszen ez a deflegmáció lényege, a nagyobb sisak felület több hőt ad át a környezetének, több lesz a benne képződő reflux/flegma. Magasabb deflegmációval töményebb alkhohol készül (HLF alapon persze ugyanannyi azonos cefréből).
De nem csak ettől változhat a sisak hőmérséklete, ha a fűtést leveszed akkor is csökken a gőz hőmérséklet a sisakban és nő a kifolyó alkohol töménysége.

Előzmény: obsitos3 (182987)
rézműves1 Creative Commons License 2022.07.11 -1 3 182988

...a régiek még emlékeznek, hogy 2010-ben még a műanyag "fagyisdobozból" készítettük a szűrőt...azóta kicsit előrébb léptünk és elég sokan használják ezeket az egyszerű, szerintem az otthoni főzést segítő eszközöket. Persze azt is tudom, hogy a használatukról megoszlanak a vélemények.

Vannak akik egyiket sem használják és őszerintük mégis jó pálinkát főznek...

 

                                ...igen a "Trabant is elvitt oda, ahová a Mercédes"...szól a mondás.:)

 

Az epruvetta és a sisakba tehető aromakosár használatához nem kell különösebb magyarázat.

Szerintem a "szöllősi-féle" kozmaolajszűrő egyszerűsített változatának eredményes használatához sem kell érettségi bizonyítvány....a nagyobbik első keszonba (amibe a hideg víz van) csorog az alszesz...a kihígulás és a "hidegsokk" hatására, a víz tetején kiválik és filmszerűen elterül a kozmaolaj, amit időnként egy papírzsepi csíkkal (lazán ráejtve) simán leitatunk, mint ahogyan régen a nagyi, a kocsonyás tányérról, a papírszalvétával, a túl sok zsírt is leitatta...:):)...egy két papírzsepi csak akad otthon és gondolom, amit a nagyi meg tudott csinálni, az nekünk sem "szívás"...:):)...

Előzmény: Rico.2019 (182984)
obsitos3 Creative Commons License 2022.07.11 -1 0 182987

Nagyobb sisak,magasabb deflegmáció,de úgy gondolom,a pára hőfoka pl. a páracső hűtő felőli,legmagasabb pontján azonos lesz,ez az alkohol-szesz elegy pillanatnyi töménységétől fűgg,ezt a sisak mérete nem befolyásolja.Azt hiszem,ha két különböző főzővel azonos minőségű, azonos mennyiségű cefrét ugyanannyira facsarunk ki,mondjuk 5 % kifolyóig,elméletben ugyanannyi alkoholt kapunk,ha van különbség az alszesz szeszfokában,az a főző hatékonyságát növeli,de a töménységhez tartozó hőfok nem változik. 

Előzmény: endrepp (182983)
naivkezdo Creative Commons License 2022.07.11 -1 1 182986

Rezmuves féle az 2 kamra nyitva, szívsz azzal hogyan szeded le a kivált kozmaolajat.

Olyat keress, ami tartja valahogy a pamutot, ha azzal tervezed felitatni. 

Ha találsz ilyet engem is érdekel, még nem kerestem, de jófogáson biztos van.

Előzmény: Poliziotto (182985)
Poliziotto Creative Commons License 2022.07.11 -2 1 182985

Szia. 

Nekem itt a fórumon "Rézműves" úr segített. Sanyi bácsi készítette mindkettőt.

 

Előzmény: Rico.2019 (182984)
Rico.2019 Creative Commons License 2022.07.11 -1 0 182984

Sziasztok!
Szeretnék 100L-es DES főzőhöz megfelelő méretű és kivitelezett Szőllősi szűrőt illetve epruvettát vásárolni. Van esetlg valakinek eladó setleg gyárt ésszerű áron és időben?
Illetve láttam olyan pálinka oldalt is ahol inkább az 5 mikronos szűrőt javasolták helyette. Valakinek esetleg erről tapasztalat? Válasszam azt a módszert?
Köszönöm előre is!

endrepp Creative Commons License 2022.07.09 -1 0 182983

Főző specikus is, gondolj a sisak méretre, ha az egyik főző ugyanabból a cefréből 25%-os alszeszt ad, annak a sisak hőmérséklete más lesz, mint amelyik 40%-ost ad.

Előzmény: obsitos3 (182982)
obsitos3 Creative Commons License 2022.07.08 -1 0 182982

Meg az összes többi főzőnél is.Kisebb különbséget okozhat a cefre gyengébb alkoholtartalma,előbb lekapcsolva alacsonyabb a vége hőfok,az eltérő érzékelési pont is okozhat változást,de ezek az értékek nem főző specifikusak.(feltételezve,hogy hagyományos,kétlépcsős cefrefőzésről van szó)

Előzmény: Dezodoros Ede (182981)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.07.06 -3 0 182981

A Destilatorin is ezek az indulási-elzárási hőfok paraméterek.

Előzmény: Jolida (182979)
Meister Creative Commons License 2022.07.05 0 0 182980

Rendben volt a cefre. De ok, lehet, sokat állt.

Holnap tisztázom. Meglátjuk. Van 2 éve eltett alszesz, amit azóta nem tudtam tisztázni, pl "fosóka", az most megy a sárgabarack mellé 

Előzmény: Jolida (182979)
Jolida Creative Commons License 2022.07.05 0 0 182979

"A párlat 70 fok körül kezdett jönni a sisakhőmérő szerint."

 

"közel 100 fok körül jött a párlat."

 

DES-nél általában 88-90 körül indul meg és 98-99-nél van kb. a vége a cefrefőzésnek.

 

Az első esetben eléggé kétséges, hogy a hőmérő igazat mondott-e, a másodiknál dettó, de a magas hőfokon indulás azt is jelenti, hogy túl sok alkohol -már- nincs  a cefrében (valószínűleg az állás során az ecetbacik is dolgoztak).

Előzmény: Meister (182978)
Meister Creative Commons License 2022.07.05 0 0 182978

Hát, megint nem értem dolog. 2-szer kb 15 liter sárgabarack cefrét csináltam, magozva, egymástól egy nap eltéréssel, pincében, 7-8 napig bugyogott, de utána még 5 napig nem értem rá.

Tegnap lefőztem az első adagot, egyszer felhabzott, akkor a DES vízperemén kijött. Elzártam, újraindítottam kisebb gázzal. Simán szépen kiadott a 15 liter cefre 4 és fél liter alszesz. A párlat 70 fok körül kezdett jönni a sisakhőmérő szerint.

 

Ma a másodiknak mentem neki, 60 fok után egyszercsak felrohant a hőmérő, akkor már láttam, megint habzik. Elzártam. Aztán újra alágyújtottam, de akármit csináltam csak közel 100 fok körül jött a párlat. Végül kb 3 litert tudtam eltenni. Mivel a vízperem az első után még kétszer kezdett mozogni, a harmadik után levettem a fedőt, lepucoltam a hőmérőt, meg visszatettem minden nem a lében lévő dolgot a lébe, és (tudom, fúj) beletettem kb fél dl étolajat. Ennek ellenére a főzés végén a teljes üstfalon vastagon állt a cefre sűrűje, így nyilván végig habzott. A sisak viszont tiszta volt.

 

Szóval nem értem. Most akkor vagy a hőmérő rossz, vagy a mai cefre ennyire felhabzott, és amiatt nem lehetett rendesen lefőzni? 

 

Amúgy rendelek szilikonolajat, most már látom, jó az, ha van benne.

zsorsz Creative Commons License 2022.07.05 -1 0 182977

Jé, tényleg. Hogy ez nekem nem jutott eszembe?!

Előzmény: öreg_néne_b (182974)
Jolida Creative Commons License 2022.07.04 0 0 182976

Idén legalább barackmagból jó a termés. :-ppp

imre2018 Creative Commons License 2022.06.30 0 0 182975

Hello.Lenne egy kérdésem.Van egy video amiben egy személy arról beszél,hogy lehet venni ugyn.mintaoldatokat,amik megtalálhatoak az ep és a up ban egyaránt,pl:etil acetát,acet aldehid és ezeket szagolgatva képezzük magunkat,felismerjük ezeket az oldatokat.Valaki tudja,hogy hogyan lehet hozzájutni ezekhez,vagy hülyeség amit irtam.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.06.29 -2 0 182974

Kijelölöd és máris jól látszik. ;)

Előzmény: zsorsz (182973)
zsorsz Creative Commons License 2022.06.28 -2 0 182973

Basszus, kifolyik a szemem!

Előzmény: endrepp (182969)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.06.28 0 0 182972

Ha a felső egyharmad meleg, az teljesen jó.

Előzmény: Meister (182970)
endrepp Creative Commons License 2022.06.28 0 0 182971

Nem sikerül “hidegre”, 20fok vagy alá,  legalább ne fél méterről pisiljen, pl egy szilikon cső ráhúzva a kifolyóra, ha pálinka illat érződik a levegőben az már biztos nem jó.

Előzmény: Meister (182970)
Meister Creative Commons License 2022.06.28 0 0 182970

Amikor ilyen 40 fokban főzitek a cefrét, mennyire fontos, hogy a hűtővíz végig hideg legyen? Baj az, ha a fentről egyharmadnál mondjuk 50-60 fokos? Mire érdemes figyelni? Sajnos, csak kint tudom lefőzni a cefrét.

endrepp Creative Commons License 2022.06.27 0 0 182969

Jöhet oda. Azt is nézem, de nem vagyok túl precíz a válaszokban, bocs.

Előzmény: naivkezdo (182968)
naivkezdo Creative Commons License 2022.06.27 0 0 182968

Van olyan emailed amit nézel prompt?

Előzmény: naivkezdo (182966)
endrepp Creative Commons License 2022.06.27 0 0 182967

De, azzal simán megoldom, nem is kell másik tétel, EP-vel a lakk szépen elvehető (EP elejét is külön) és később óvatosan vissza lehet adagolni ki hígítás után. Az is megoldás lenne, hogy készíteni pár évre előre lakkot. :)

Már csak az kéne megoldani, hogy lakk is keletkezzen, de ez ne tartson 4hónapig és még szilva aroma is maradjon.

Előzmény: öreg_néne_b (182965)
naivkezdo Creative Commons License 2022.06.27 0 0 182966

Erős váltás:D Este írok, mert ez jó téma, hosszú. 

Előzmény: endrepp (182964)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.06.27 0 0 182965

 Annyira lakkosat nem szeretnék

 

Blendelésre nem gondoltál? 

Előzmény: endrepp (182964)
endrepp Creative Commons License 2022.06.27 0 0 182964

Ekkor feldobnám témának, hogy sztem az alternatív erjesztett szilvákat nem kéne elzárni a levegőtől, mert úgy nem lesz elég tökös.

Mi a véleményed erről? Meg konkrétan arról, hogy nyitott fa edényben? A Zolibácsié, amit Te is kóstoltál, az napon-árnyékban, egy rádobott fólia alatt készült. Annyira lakkosat nem szeretnék, de nem tudok abba az irányba elmenni kicsit sem, csak sok hónapos erjesztés, tárolással, ha kotyogózok. Gondolom a levegő ezt megoldaná. 

Előzmény: naivkezdo (182963)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!