Hát ha ilyen keveset mész vele, akkor lehet, hogy még a kettőstömegű lendkerék cserét is megúszod majd. Mondjuk az enyémbe is jó ha belement 5e km tavaly..
150!110-el vettem!Szervizbe utána kérdeztem,de nem tudták!Ez is külföldi!A szerelő,mikor cseréltettem a vásárlás után a vezérlést,azt mondta valós lehet!
Szerencsére semmi!Le is kopogtam! :) Szokásos olaj és szűrők cseréjén kívül még más okból nem volt szerelőnél!Mostanában vagy kétszer fordult elő hogy a tempomat menet közben egyik pillanatról a másikra nem működött!Fék vagy kuplung használat után nem tudtam újra aktiválni semmilyen módon!De rögtön újraindulás után újra használható volt!
A fogyasztása országúton a legjobb!90-100 km/h között kb 5,5-6,5 között van!Autópályán kb 140km/h (óramutatásnál,ami a gps szerint 133) 7,5-8,5 között,városban,ahol én élek kicsi város rövid utakkal,sok kereszteződéssel már nem igazán jó, 10 körüli fogyasztással!Nem is szoktuk itt használni csak nagyobb vásárlásoknál!
Összességében nagyon szeretem,tágas belső kényelmes ülések,jó vezethetőség!Hamar megszoktam! :)
Egy B Vectra után váltottam erre,eddig úgy érzem jó döntéssel!
Azt is nagyon szerettem,10 évig volt nálam és az is hibátlan volt 14 éves koráig amikor már jöttek a bosszantó apróságok!Még 6 év és remélem a Grandisról is ezt tudom majd elmondani!
Sziasztok!Én is rátok találtam mint grandis tulajdonos!2012-ben vettem egy 2008-as évj. dieselt belőle és előtte kerestem ilyen fórumot de semmi nem volt akkor!Üdv Robi
Azok a VW olajszabványok számai - attól, hogy egy olajos dobozon nem találod meg még lehet jó olaj. Akkor írhatja rá a gyártó a VW kódot, ha megfelel bizonyos előírásoknak és pénzért minősítteti a VW-el az adott olajat - aki ezért cserébe engedélyezi, hogy feltüntessék az adott olajhoz azt, hogy teljesíti a szabványt. Minőségi olaj esetében én ezeket a számokat nem igazán szoktam figyelni, mert jó eséllyel anélkül is tökéletesen megfelel - főleg ha nem extra hosszú olajcsere periódussal használja az ember az autót.
Az "internet" ír 4 litert a DID-re ès a kezelèsibe èn is 5,5litert olvastam.
5w30-at akartam belerakni csak az zavart meg hogy a vw-nek speckó számai vannak az olajra mint 503.00/506.00 stb. Ebbe zavarodtam kicsit bele mert nem èrtek hozzá.
De kis böngèszès után megtaláltam hogy milyen olajak tudják.
A kezelési útmutatóban a 4 litert a 2.4 benzinesnél olvashattad. Abba 4+0,3=4,3 litert. A dízelbe a kezelési is 5,2+0,3=5,5litert ír - én is mindig annyit szoktam rakni bele.
Motorolajra nem ír konkrétat (8-7 fejezet), én 5W30-ast szoktam rakni bele, mert az már teljesen szintetikus olaj mindig - drága, de jó minőségű. 10W40-ből lehet a legolcsóbban megúszni - de az mindig csak részszintetikus - 5W40 a leguniverzálisabb a hőmérsékleti tartomány tekintetében.
Megnéztem - igen. Akármilyen irányba tekerem a hőmérséklet gombot hirtelen, mindig bekapcsolja a klímát (ami amúgy nem is valószínű, hogy valójában működik, mert jellemzően nullas fok fölött picivel le szokta tiltani a kompresszort)
Én nem gondolnám, hogy ez hiba lenne - valami logika biztos akart lenni benne, hogy így programozták be a mérnökök.
Mindenesetre ha kiderül nálam, hogy nem termosztát gond, akkor én első körben ki szeretném majd deríteni, hogy mi engedi rá a vizet a fűtéskörre és ha elektromos szelep engedi rá, akkor annak a működését kéne vizsgálni, illetve valami hőmérséklet szenzort keresni - ami alapján eldönti, hogy beindul-e. Az is lehet, hogy egyszerűen csak el van oxidálódva a szenzor valamilyen csatlakozója és mivel ezek a hőmérséklet szenzorok általában ellenállásszenzorok, ezért módosulhat az oxidáció miatt a kiadott hőmérséklet jel. Ebben az esetben egy egyszerű csatlakozó tisztítás is segíthet.
Ha esetleg előbb jut valamire a szerviz nálad, akkor megköszönöm, ha leírod a tapasztalatokat - akkor nem kell annyira belemásznom. Már terveztem én is, hogy megkérdezem majd egy nagyon tapasztalt autóvillamosságis ismerősömtől - csak mostanában nem volt dolgom felé, így nem jártam arra. Ő könnyen lehet, hogy esetleg Outlandernél stb tapasztalt már ilyent.
Valszeg jól gondolkodsz a problémát illetően. Én is csak erős mínuszban tapasztaltam, kicsit melegebb időben eddig jól fűtött mindig (a lassú bemelegedés persze nálam is alap, de a vízhőfok utána stabil).
Ez a 'Heat' gomb akkor egy csalódás... Azt hittem a fűtésre add valami pluszt, de akkor ezek szerint elsősorban a motor bemelegítésére vonatkozik.
Viszont az továbra is érdekelne, hogy ha tekergeted a hőmérséklet szabályzót bekapcsol-e neked a klíma? Nálam, ha mondjuk 20 fokról feltekerem 25-re viszonylag gyorsan, akkor bekapcsol...
Először nekem is termosztát gyanús volt - vettem is már vagy egy hónapja új termosztátot . Aztán azt vettem észre, hogy azért a legtöbbször felmegy a termosztát lassacskán a fél közelébe, egyre kevésbé vagyok benne biztos, hogy a termosztát az oka.
Ezért is húzom a cserét. A feleségem vezeti főleg a Grandist és azt vette észre, hogy szerinte amikor 5-6-7 fokoknál melegebb van odakint, akkor jól megy a fűtés, amikor hidegebb, akkor nincs.
Ha nem építkeznék éppen , akkor már rég a végére jártam volna, de így egyelőre húzom a dolgot, amíg lehet.
Azt figyeltem meg, hogy a Grandis üzemmeleg motornál nagyon hirtelen ereszti rá a melegvizet az utastéri hőcserélőre. Azt tippelem, hogy nem a termosztáttal van összefüggésben (olyankor már rég nyitva van a termosztát), hanem valami elektromos vízelzáró szelep lehet benne, amit a klímavezérlő elektronika vezérelhet. Vagy esetleg van egy külön termosztátja a fűtéskörnek - bár akkor vissza is tudna zárni. Azt pedig nem szokta, ha már egyszer meg is jött a fűtés.
Valami olyan elv alapján működhet így, hogy minél előbb melegedjen fel az amúgy nehezen melegedő dízel motor ( a benzineseknél lehet, hogy máshogy is működhet a vezérlő logikája emiatt) Akkor engedi rá a fűtéskörre a meleg vizet csak, amikor már elég meleg a motor.
A Heat gomb semmi mást nem csinál, mint az alapjáratot emeli fel, hogy picit előbb legyen meleg a motor - ezt a kezelési útmutató is írja. Gyakorlatilag annyit ér, mint halottnak a csók szerintem.
Nekem ez már a második fura eset a klímavezérléssel, mert egyszer rekkenő hőségben klímázva nyáron meg azt csinálta, hogy egyszer csak leállt a fűtőmotor, nem fújt levegőt az utastébe. Akkor viszont egy húsz perc múlva visszajött és azóta nem csinált ilyent. Akkor arra gondoltam, hogy talán valami hőrelé kioldott a túlmelegedés miatt vagy ilyesmi.
Ja meg nekem nyáron nagy melegben az anyósülés lábterébe folyik klímázáskor a kicsapódott kondenzvíz.
Az tart vissza a hibafeltárástól főleg, hogy nagyon elérhetetlen helyen van a hőcserélő - nagyon nincs kedvem szétbombázni a műszerfalat vagy belemászni hanyatt fekve. Tudom, hogy nagyot fogok szopni vele, ha egyszer belemászok. Előbb-utóbb viszont muszáj lesz valamit kezdenem vele, mert így nem lehet vele télen hosszabb távra közlekedni..
Nekem is így viselkedik a Grandis - már viszonlyag meleg a motor, de semmi meleget nem fúj a fűtés. Tekergetem a hőmérséklet állítót, egyszercsak jön egy kis meleg, aztán megint hideg.
Szerinted mennyire valószínű, hogy a termosztát csere ebben segít? Most viszem majd szervízre, gondoltam akkor ezt is megkérem cseréljék, erre gondoltam én is első lépésnek.
Egyébként a Ti Grandisotok is így viselkedik?: amikor kicsit gyorsabban tekerem a hőmérséklet szabályzót, rögtön bekapcsol a klíma (kigyúllad a klíma lámpa), még akkor is, ha felfele tekerem... Az enyém zavarodott meg, vagy próbál valamit okoskodni az elektronika?
És még egy: a 'Heat' kapcsolónak a hatását Ti érzitek? Azon kívűl, hogy megemeli az alapjárati fordulatot?
Tényleg nem vészes a költség. És mennyi bajt, no meg kiadást előz meg...
"Ha a mai autók is 4-5 évente le lennének becsületesen alvázvédőzve, akkor szerintem simán kibírnának 20-30 évet is rozsda nélkül". Persze, csak ez egyik autógyárnak sem érdeke.
Apám 6-os Mazdája élete 99%-át garázsban töltötte (csak külföldi üzleti utakra használja) és mégis kasznizni kellett a hátsó sárvédőket. Ugyanez van a 3-as Mazdánál is. Az a gond, hogy egy idő után rugalmatlanná válik a rücsi, elválik a kasznitömítő a fémtől és a Mazdáknál pont ott a kerékjárat peremében találkozik a doblemez és a sárvédőlemez. Oda aztán bekerül a két lemez közé a víz és nem igazán tud kiszáradni=melegágya a rozsdának. Aztán belül annyira elhatalmasodik, hogy átüt a sárvédőlemezen kívülre is.
A legjobb lenne a mai autókat még akkor alvázvédőzni meg üregvédőzni, amikor még semmi látható nyoma a rozsdának. Az alvázvédő öregedését ugyanis először szabad szemmel nem látni - csak akkor, amikor már nagyobb a baj. Ha a mai autók is 4-5 évente le lennének becsületesen alvázvédőzve, akkor szerintem simán kibírnának 20-30 évet is rozsda nélkül. Csak hát persze mindenki azt hiszi, hogy a tudomány már annyit fejlődött (meg a horganyzott lemezek), hogy egy mai autó nem is tud rozsdásodni. Na meg persze sokan pont ennyi idősen adják el - semmi érdekük a jövőjébe fektetni.
Egyébként nem olyan vészes költség az alvázvédelem. Egy liter minőségi alvázvédő/rücsi bolti áron megkaphato 2-2,5e Ft-ért, kb ugyanennyi az üregvédő viasz is. Egy Grandis méretű autóhoz kell azért legalább 3-4 doboz alvázvédő és 1 doboz üregvédő. A többi a munkadíja/haszna a szakembernek. Bár ha van lelkesedésed, levegős pisztolyod (vagy hajtógázas verziót kell venni kicsit drágábban) és aknád, akkor te is simán meg tudod csinálni - nem kell hozzá nagy szakértelem.
A Grandis egyébként szerintem nem különösebben hajlamos a rozsdásodásra egyelőre. Kerékjáratok környékén semmit nem láttam még, alul van hátul a csomagtér alatti lemezen néhol pár kezdődő folt. Ezek még jól kezelhetők. Ilyenkor kell jól kifújni a kerékjáratokat és akkor megelőzhető a későbbi rozsda is.
Amúgy a Galant elég láthatóan rohadt annak ellenére, hogy garázsban tartott, nagyon megkímélt autó volt (és korábban apósomé volt, aki az alvázvédelmet is megcsináltatta). És az a vicc, hogy nem csak a miénk. Bár elég ritka autó volt, ahányat láttam, szinte mindegyik olyan volt a hátsó kerékív fölött vagy már javították.
A Punyesz meg kapott az élettől rendesen....
Nyilván nincs olyan gyakorlatom, mint Neked, így csak olvasmányi élményeimre tudok támaszkodni. A Becsületesnepper tanácsait is szoktam szemezgetni, szinte minden japán autónál elmondja, hogy rohadásra hajlamos (bár talán inkább a Mazdáknál említi).
Gondolom nem Te vagy a nem rég regisztrált deltás tagunk a lancia-forum.hu oldalunkon :) .. Amúgy megnyugtatlak, hogy maradt még Lanciám - igaz jelenleg darabokban van.
PII-vel kapcsolatban ne legyenek illúzióid szerintem. Sok PI-est kaszniztam és alvázvédőztem már és pont az apósom hozott alvázvédelemre egy 2004-es PII-est - mondván, hogy "megelőzés képpen"
Megnyugtatlak: majdnem ugyanolyan rohadékony, mint a PI-es - látszik rajta, hogy a PI-es alja van alatta néhány apróbb módosítással. Ami a PI-ben rohadt, az a PII-n is rohad sajnos. Nem javították ki a hibás konstrukciójú megoldásokat. Kívülről egy gramm rozsda nem látszott az após PII-esén sem, de a rejtett helyeken... Csak annyival volt jobb állapotban, mint amennyivel fiatalabb, mint egy PI-es (pedig végig magyar autó volt - nem osztrák import stb) Magyarul annyi idős korukra jó eséllyel a PII-esek is ugyanúgy rohadni fognak.
A Grandis semmivel sem rohadékonyabb szerintem, mint más korabeli autó. Nagyon sok autónál elkezdenek alul kibuggyanni az első rozsda pöttyök 5-6-7-8 éves korukra - csak épp ennyi idősen nem szoktak a tulajok alámászni rozsda után kutakodva. Ha ilyenkor fel van újítva az alvázvédelem, üregvédelem, akkor még sok gondtalan év van bennük ilyen téren.
Köszönöm a válaszodat (ill. válaszaitokat FireFox1996-nak is), hamarosan mail-ben is konzultálunk.
Jövő héten viszem a Lanciát olajcserére, akkor jobban kifaggatom a szerelőmet a típusról.
Ahogy elnézem, nem lesz egyszerű jó állapotban lévő darabot találni, benzinesből elég kicsi a kínálat. Lehet, hogy akinek ilyen van, nem nagyon szeretne tőle szabadulni... :)))
Visszaolvasva a korábbi hozzászólásokat (hogy ki írta, azt nem tudom): kicsit aggasztónak találom, hogy relatíve fiatal autó és már csipegetni kezdte a rozsda. Édesanyám 15 éves II-es Puntóján még egy pötty sincs.
Úgy néz ki, hogy ez tényleg japán betegség. Korábban Mitsu Galantunk volt, azt is megkezdte az idő kb. 10 évesen a hátsó kerékíveken.
MyKappának: ha a szíved egy része még mindig Lanciá-ért dobog, talán megérted a döntés nehézségét. Korábban megjelent a heti merítésben is. Ő az, aki (még) visszatart a Grandistól:)):
Nekem is van ilyenem, benzines, 125e km volt benne, amikor megvettük. Kocsival minden rendben van, a vásárlás után csak a kötelező cseréket végeztem (vezérműszíj készlet, olaj, szűrők, akksi). Különös baja még nincs. Mostanában a gyújtáskapcsoló szakrakodik: néha nehezen indul be, de ha benyomom a kucslot, és elfordítom, akkor jó :) (valsz, hogy kopott a betét...)
A vezetés élmény tapasztalat (ez az első kocsim, így nem tudok hasonlítani semmi máshoz): élvezem a vezetést! :) Elég stabilnak tűnik a kocsi. 1-esben néha nehezen indul, de ha adom neki a gázt, és ha mrá 2-esben vagyok, akkor megy mint a rakéta :) Ha átmegyek a fekvő rendőrön (lekékezve, lassan 10km/h-ra) néha úgy érzem, mintha szétesik a kocsi ?! :(
Eddig ami nem tetsizk: alacsony a kocsi, így ha a járda 15cm-nél magasabb, akkor már gond lehet.
Fogyasztás városban: a tankolt + futott km után kiszámoltam: 11.5 l / 100km (külvárosi utakon)
130 ezerrel vettem, magyar kocsi volt, a valós km nem biztos hogy ennyi...
Én eleve nem akartam VW dízelt egy japán autóba, ezért ez a nagy benzinmotor végülis szükségmegoldás, de az igaz, hogy jobb véleménnyel vannak róla a szerelők mint a dízelről.
Magáról a típusról nem tudok már objektíven nyilatkozni, mert amikor először megláttam, beleszerettem, így már jobban tolerálom esetleges negatív tulajdonságait, de jelenleg ilyenről nem tudok beszámolni. :)
Egy hete voltam vele Tirolban, 1600 km oda vissza...
Autópályán 130-150 km-es sebességgel 9-10 liter között fogyasztott.
Én a vezethetőségét, általában a minőség érzetét imádom.
Eddig a fékbetéteket, lengéscsillapítót, kuplungot cseréltem.
Ha erre jársz, szívesen megmutatom. Hétfőnként Kalocsán dolgozom, a többi nap Baja.
Váltsunk e-mailre, ha gondolod. 11koos11@gmail.com
Köszi a segítséget! Egy exide prémium 77ah 760a indítóáramú aksi lett a befutó. az aksi boltosnál drága volt meg akadékoskodott is úgyhogy a neten rendeltem remélem hamar megjön.
Októberben vettem hozzá Rocket 65Ah J+-os aksit, de semmi gondom. Kell neki 2-3 tekerés, mire beindul (akár a +15 fokban, akár most, a -10-ben), de ezt leszámítva semmi gondom vele. Korábban erről írtunk a fórumon, hogy szinte mindenkinek így indul, lehet, ez valami sajátossága a Grandisnak. Ahogy Kappa is írta, a kezelési is ezt javasolja. A mérete miatt sem akartam mást, mert tényleg elég szűkös a hely.
Én is valahogy igy gondolom ahogy te. Azóta több szerelővel is beszéltem és mind azt mondja a 74ah lenne a legjobb. a 100ah-ás szerintük akár kárt is tudd tenni bár én ezt kétlem. Nagyon köszi a gyors és kimerítő választ.
Az akksiboltos a hülye szerintem. Ezt írja a Bárdi, az Unix, a saját kezelésije - sőt az ebay-n beírva is ezt hozza ki minden egymástól független forrás:
El tudod képzelni, hogy az akksis bolt eladóján kívül minden szakember hülye a földön :) ?
Az enyémben sincs 90-100-as akksi , csak emlékeim 75Ah körül, de sajnos nem japán szabványos (az előző tulaj vette) . Ezért vagy a nagyobb kapacítás miatt nem megy be pontosan a régi helyére. Hiába rendeltem hozzá gyári leszorítókat márkaszerviztől, nem lehet rávarázsolni. Ha tönkremegy ,akkor zokszó nélkül visszaterek a gyári méretű japán szabványosra majd ;) !
Azt szeretném kérdezni, hogy hány kilométerrel vetted az autódat? Eddig mi a tapasztalatod (fogyasztás, minőségérzet, vezetési élmény stb.)?
Én most jutottam el oda, hogy nagyobb, praktikusabb autó kellene és a Grandis-on kívül nem tudok olyan autót mondani, amiért hajlandó lennék megválni a szerelmemtől (2009-es Lancia Delta 2.0. Mjet). Akkor inkább nem visszük a babakocsit...:))
2 éve majdnem sikerült venni egy gázolajost, de nem jött létre a bolt, mert a tulaj az utolsó pillanatban visszalépett. A szerelőm szerint szerencsére: eléggé megbízom benne és a diesel Grandisról nem festett túl szép képet (nem mondott konkrétumot ill. én nem is értek különösebben hozzá, csak annyit, hogy pénztemető, van vele baj bőven). A benzinesről viszont azt mondta, hogy nagyon megbízható (nem diesel-ellenes, mert neki is Multijet motor ketyeg az autójában :)
Tehát fentiek alapján a benzines felé hajlanék a magasabb fogyasztás ellenére is.
Válaszodat előre is köszönöm.
Ui.: ha komolyabbra fordul a dolog, esetleg meg lehet nézni az autót? Nem lakom nagyon messze Bajától. Csak feljebb kell menni a Dunán, és nálunk is nagyon ízletesen készítik a hallevet...:)))))
A hideg beálltával úgy tűnik meg döglik az akkumulátorom . Na és itt jön a probléma a gépkönyv azt írja 64ah aksi való bele. A helyi (Sopron) aksiboltba pedig azt mondja az ember 95-100 ah kell bele. Azért ez óriási különbség. a bárdi és unix azt írja a honlapon 60ah kell bele. Akkor az a kérdésem szerintetek milyen kell bele vagy ti milyet tennétek bele. Nekem a 100ah egy kicsit nagynak tűnik de ha az kell én megveszem. Ha valaki 64ah-at vett bele és jól működik az légyszi írjon. Elöre is köszi.
Ja az aksin csak japán felirat van azzal nem mentem semmire.