Nem értek hozzá. Miért baj ha ott a fólia? Laikus egyszerű logikám az volt, hogy belülről kap 10 cm eps-t, akkor nulla a felfelé szivárgó meleg -> nincs páralecsapódás sem. Kettő legyet egy csapásra: nem kell bontani+szigetelés megoldva. Gondolom hibás a logikám:(
Ha én akarnék egy házat megvenni, akkor biztosan előtte csináltatnék egy SAJÁT energetikai felmérést róla.
Ha jelentős az eltérés az eladó által lengetett felméréshez képest, akkor vagy lehet komoly pénzeket alkudni, vagy lehet időben menekülni, mert ahol egy pontban megpróbáltak átverni, ott valószínűleg előbb-utóbb még más (el)rejtett hiba is felbukkanhat.
A polisztirol darabkák csak átmenetileg szorulnak oda, ki fognak potyogni az évek során, ha nem rögzíted őket. Vagy ragaszd oda őket, de én vékony fémfűrész lappal be szoktam vágni alulról kb 3/4ig és ezt a rést "ráhúzom" az alsó fólia élére.
Ha az átlapolás hosszú, akkor a polisztirol se legyen túl rövid.
Az alsó nyílások keresztmetszete szerintem bőven elég lesz, de én még csinálnék egy párat a tető csúcsa közelében is. A padlás függőleges átszellőzése (kéményhatás) valamennyire csökkenteni fogja a padlástér nyári forróságát is, tehát az alatta lévő lakás mennyezetének hőmérsékletét.
Nem biztos, hogy kókler csinálta. 10 ezer forintért a világ legjobb energetikusa sem fog 50 órát dolgozni, a kezébe adott adatokból (20 éves tervek az utólagos módosítások bejelölése nélkül) távolból és fél óra alatt ilyen pontosságra futja.
"én szeretném majd megcsináltatni olyan emberrel és céggel a felmérést és a kivitelezés, aki rendesen kivitelezéssel meg tudja csinálni"
Mennyire van korrekt munkára rászorítva az, aki önmaga munkáját fogja ellenőrizni?
Inkább mondd azt neki, hogy azt csinál a házadon amit akar, amennyivel alacsonyabb lesz a jövő évi fűtésköltséged a tavalyihoz képest, a különbözet tízszeresét kérheti a munkájáért ;)
Ilyen feltételek mellett a "mesterek" nagy részéről villámgyorsan kiderülne, hogy a szaktudásuk nagyrészt a balek ügyfelek parasztvakítására koncentrálódik.
Nem én kértem hanem az eladó akitől vesszük a házat. Mivel én nem tulajdonítok neki semmilyen jelentőséget, mert szerintem ugyanannyi értelme van mint az autóknál az eredetiségvizsgálat, ezért nem érdekel ez a kókler eredmény.
Amikor beköltözünk úgyis én szeretném majd megcsináltatni olyan emberrel és céggel a felmérést és a kivitelezés, aki rendesen kivitelezéssel meg tudja csinálni. természetesen számlásan, garanciásan, én a fekete húsból nem eszek, leginkább akkor ha ismeretlen.
Úgy gondolnám helyénvalónak, hogy egy hőkamerás térképezéssel lehetne felmérni rendesen a ház jelenlegi, valós állapotát/szerkezetét, és ahhoz kialakítani a megfelelő szigetelést, majd szigetelés után ismételt kamerás ellenőrzés az elért eredmények megmutatása képpen.
Ez egy 25 m2-es helyiség ( a másik 30 m2-est garázst szigeteltem én és apu ).
Rétegek:
- szabadtér
- hullámpala
- lécezés
- 1 db betonáthidaló középen
- a fólia egy natúr sima fekete fólia, ami párazáró célt szolgálhatott
- 1 cm-es pozdorja
- beltér
- és itt ötleteltünk apuval, hogy nem bontjuk szét és csináljuk meg, ahogy a garázs helyiséget ( áteresztő, gyapot,záró,osb mintára ), hanem belülről ragasztunk rá eps-t, hálózza, majd gletteli és festi. Jelenleg brutálisan szökik a meleg, mert az 1 cm pozdorja semmit nem ér. A fólián volt, amikor becsorgott a pára. Légmentesen 10 cm grafit belülről?
A hiba lényege és oka, (ha nem beázás a tetőfedés felöl vagy tetőfólia vízelvezetési hiba)
hogy a fűtött lakásból a szabadtér felé útnak induló meleg-vízpárás levegő útközben direktben találkozni tud valahol
egy túlzottan HIDEG a szabadtér felől KIHŰLT felülettel
(betonkoszorú, gerenda, falszakasz, tetőfólia, stb.)
és azzal találkozva !!!
a meleg vízpára a hideg felületen egyszerűen vízzé válik (lecsapódik)
azaz harmat=víz keletkezik belőle
és ez a víz áztat, akár helyben, akár elfolyva onnan valahová
Pont ugyanaz történik. mint amikor a hideg sörös üveget kiveszed a hűtőből és az üveg harmatos lesz a konyha meleg-párás levegőjétől...
----
A meleg-pára kijutását a lakótérből a födém hibátlan RÉSMENTES párazárása/párafékezése csökkenti.
A túlzottan hideg felület létét pedig a megfelelő helyekre rakott hibátlan RÉSMENTES hőszigetelések.
A hibakeresés lényege ezért
- meg kell találni azt az épületrészt amin a harmat keletkezik (ahol a víz lecsapódik)
utána ki kell deríteni, hogy
- milyen útvonalon jut ki a meleg-pára a lakótérből oda (párazárási/párafékezési hiba-hiányosság)
- miért túl hideg ott az épület szerkezet (hibás-hiányos hőszigetelés)
- miért nem jut ki onnan a pára a szabadba (palás átszellőzés/huzat hiánya)
Aztán el lehet dönteni, hogy
- párának sem kéne oda jutnia (párazárási/fékezési) és szerkezetnek sem kéne túl hidegnek lenni (hőszigetelési hiba) és a huzat is gyenge a padláson>> tripla hiba
- párának sem kéne oda jutnia (párazárási/fékezési) és szerkezetnek sem kéne túl hidegnek lenni (hőszigetelési hiba) >> dupla hiba
- a szerkezet már "hideg szerkezet" (azaz a hőszigetelésen kívül van), de a párának nem kéne oda jutnia >> egyszeres hiba
- a szerkezet is "hideg szerkezet" és a pára is odajuthat (pl. padlástérbe vezető szellőző miatt), DE a padlástérből nem jut ki >> átszellőzés/huzat nélküli padlástér
Vagyis, nézelődés-kutatási és logikus gondolkodás árán a hiba oka kitalálható és kijavítható...
----
Kezdésnek eltűnődnék azon, hogy a gyapotban miért vannak légterek a gerenda mellet?! (ahogy az a képen látható) Lehetséges-e pl. az, hogy a plafon illetve plafon/fal találkozásnál a gyenge párafékezés miatt a benti pára eljut a hideg gerendavégekhez?!!! és azokon vízzé válva folyik le onnan.
Sziasztok! Az előző tulajdonos a melléképületet is fűtötte. Az 1cm-es mennyezetet megbontottam és meglepődve tapasztaltam, hogy nem gondoskodott semmilyen hőszigetelésről. Palatető, fólia és rögzítette a fa táblákat. Ezért is láthattam vízfolyás nyomokat, mert szabadon áramlott fel a hő és találkozott a hideggel. Gondolom a fólián csurgott a víz. Szellőzés nincs, különben a lapos tető nagy viharban beázna. Ha nem szeretnék túlságosan belebonyolódni elég lehet ha belülről ragasztok a mennyezetre 5cm eps-t vagy legyen 10 grafit?
"Azért ajánlotta az egyik cég a szárítást, h ne fagyjon meg a betonban a víz. Ha kirántom a vizet - szerintük - nincs mi megfagyjon..."
Ezek alapján jobb hogy nem ők csinálják, elég alapvető dolgokkal sincsenek tisztában.
Ne aggódj ezen a fagyás dolgon, még ha lenne is mínusz pár fok benn akkor sem lenne baj mert alulról melegebb a föld, és a kötés közben hőt is termel a beton. Nem fog megagyni.
Ez az új cég érdemesnek tűnik.
Azért ajánlotta az egyik cég a szárítást, h ne fagyjon meg a betonban a víz. Ha kirántom a vizet - szerintük - nincs mi megfagyjon...
Közben a decemberben megállapodott céggel fölmondtam a munkát, még a múlt héten. Ma reggel volt kint az új, akikkel már december elején (a válaszaik alapján) szerettem volna szerződni, de tele voltak munkával, mondták január 2. felében tudják csak felmérni. Nem akartam megvárni.
Majd jött a decemberi -10. Csúszott januárra a meló.
De ha már elhúztuk eddig az előző csapattal is, akik szerint én voltam a januári első, de xartak rám, pedig még +ok is voltak, hát 19-re lapot húztam. Megköszöntem nekik úgy, h nem tudtam mikorra kapok mástól időpontot.
Egy biztos, az első benyomások alapján bejönni látszik a kockáztatás. (kopp-kopp-kopp) Az eddigiek eljöttek, megnézték körbe sétáltak a helyiségeken 10 perc múlva már le is léptek. Az új is így nyitott, h negyedórája van.
Megnézte, majd közölte a lelevelezett árakat most is tartja, érdekel?
Naná!
Akkor hozta is a lézert (az eddigiekkel ellentétben) a telefont a kocsiban hagyta (nem tudna dolgozni) és elméricskélt nálam még egy órát:)
Nagy nehezen megkerestük a méterjelet, tele írta a a falakat, a kritikus pontokat többször lemérte, jelezte hova jöjjön vissza a gépész, mert kint van a 7 centiből. (az előző kettőnek jó volt minden!?) Elmondta hol, miért kell diletálni, azt is miért kell az ipari műszál (500.-/m2). Azt hittem most jön a lehúzás, majd kiderült nem, mert ők csak külön kérésre hagyják ki a műszálat, az ár 100HUF/m2-rel lesz drágább a korábbi nem műszálasokhoz képest.
Elmondta nem fog megfagyni bent az előrejelzések szerint. Picit paráztam láthatta rajtam, majd oda mutatott a vizes petpalackokra.
Mióta vannak itt? Mondom december közepe.
Az jó mert az elmúlt két napban itt Pest környékén -7-9 fok volt, és zéró kristályosodás van benne, tehát bent garantáltan nincs fagypont alatt.
1: occsó pézé távolból, rajz alapján durván megsaccolva
2: occsó pézé távolból,rajz alapján saccolva és lefelé kerekítve, mert ezt kérted a tanúsítvány készítőjétől
3: occsó pézé távolból, rajz alapján saccolva és felfelé kerekítve, mert ezt kérted a tanúsítvány készítőjétől
4: drága pézé, mert TÉNYLEGES és PONTOS értékeket kértél, amihez egy szakembernek személyesen oda kell mennie a házhoz és olykor órákig nyomoznia.
Te melyik fajta tanúsítványt kérted? Az ötven-száz ezer forintosat, vagy a három occsó közül valamelyiket? Ha valamelyik olcsót kérted, akkor ne kérd számon a pontosságot.
Nekem pl úgy számoltak ki a házunk hőigényét, hogy még a szigetelés sem volt a falakon meg az ablakok is a régiek voltak. Elmondtuk, hogy mi lesz, kapott tervrajzok az és ennyi.
A mennyezeten hanyagolom a dupla gk-t akkor. A falakon amúgy lehet nem árt, hogy jobban tartson esetlegesen felcsavarozott dolgokat.
Akkor az itt elhangzottak alapján valahogy így kéne, hogy kinézzen:
Táblás gyapottal töltsem ki a négyszög alapú részeket (20cm magasság kb.) a gerendák között és még mondjuk minimum 10 cm-gyapotot, tekercseset rakjak a gerendák fölé, hogy ne legyenek hidegek és ne csapódjon ki sose víz rajtuk?
A gerendák esetleg problémásak lehetnek. Azon felül csak elektromos kábelek mehetnek át függőlegesen a gyapoton, nem sokat "tartózkodva" abban. Bár hidegek lehetnek ezek a kábelek.
Érdekelne hogy a nagyérdemű mit gondol, az energetikai tanúsítványt kiállító egyének honnan szednek olyan dolgokról adatokat amiket nem tudnak fizikálisan megnézni?
Pl. érdekelne hogy egy cserép alatti szigetelés vastagságát honnan állapítja meg ha minden oldalról körbekerített, és nem bont meg sehol semmit?
Miért van olyan érzésem hogy az az energetikai tanúsítvány megint egy qva lehúzás a semmiért?