Sziasztok! Egy érdekes kérdésel fordulok hozzátok. Vikendház pincéjéből,hogy lehetne kivezetni a must gázt? Én arra gondoltam, hogy az üvegballon vagy hordó tetejére egy csapot szerelnék . Rá tennék egy slagot, és a slag végét ki raknám az ablakon. Müködne ez a dolog,vagy csak ventilátorral? Mivel a must gáz nehezebb a levegónél és lent maradna a hordóba. Válaszotokat előre is köszönöm. Ti mit tanálcsoltok!
Ez nem hamburgi , annak bogyói egészen sötétkékek és a fürtön belül sok a kisebb-nagyobb bogyóméret. Nálam sajnos már egészen érik , lehet enni , azért sajnos mert szeptember közepétől már nem lesz mit enni , érik a pülöskei és a italia is.
Márpedig a delevári ősi magyar szőlő fajta. Kalandozó hadjárataink előbb kelet felé vezettek, a Bering szoroson hurcoltuk át lóháton amerikába, és jóval később onnan honosítottuk vissza. Egyébként maga a fajta még a szíriuszi időkből származik.
A seprőn hagyás-nemhagyás is 'művészet', de nekem nincs, csak zétás tapasztalatom, ami biztosan nem biancás:(
Ráérzésre (bianka): reduktív és pl. egy jó bő hónap után már innám fröccsnek a zéta szüreten:)
Ok, ezért is kértelek, hogy szólj, mert én már majdnem leszüretelném az enyémet (ez sem sok, fiatal ültetvény), csak tudom, hogy a szakirodalom szeptember 13-ra írja.
Nektek mi a fekvés és a szélességi kör (mint közeli város)?
Köszönöm a sok segítséget. Egyébként a seperőn történő hagyás miért lehet jó? Abban még lehet olyan cukor ami nem alakul át alkohollá? Szeptember 10 és 15 között tervezzük a szüretet bár amilyen az idő lehet hogy hamarabb kell. Egyébként nem lesz túl nagy mennyiség. Csak most már 2 éve gondozzuk és ezért izgatottan várom. Nem szeretném nagyon elrontani. Nyilván csomó mindent majd időközben a tapasztalat alapján fog kiderülni, de azért nem szeretném , ha valamit alapjaiban elrontanék.
Ha úgy érzed, hogy ez árt a majdani borodnak, akkor azt is átfejtheted (azaz a nagyobból is kiöntöd a seprőt), főleg egy reduktív bornál... de ez már a művészet :)
U.i: egyre kérlek: ha a biancát szüretelitek, akkor szólj (ha lehet előtte)...
Akkor ha jól értem a kisebbik ballonból átfejtem a bort a nagyobbikba a kisebbikben maradó seprőt meg kiöntöm. A nagyobbikban ami így már tele van pedig benne marad a seprő egészen az első fejtésig.
Idős ismerősömmel beszélgettem a szőlőről. Azt mondja nekem, hogy ő Egerben született úgyhogy ért a szőlőhöz. Szerinte ezek a mai szőlőfajták már semmit sem érnek. Nekik volt az az ősmagyar fajta a Delevári és azt még permetezni sem kellett.
Mikor megnéztem a kerti lugasát látszott rajta a lisztharmat kártétele a bogyókon és a leveleken egyaránt. Mondom neki, hogy ez lisztharmatos erre azt mondja nekem ez nem lisztharmat, hanem megette a fene. Ezek után nem erőltettem tovább a beszélgetést a szőlőről.
A forrás alatt képződik CO2, ez védi a frissen kialakuló bort az oxidálódástól. Ezután, amint a forrását elhagyta (azaz nem kotyog a kotyogó) érdemes feltölteni a ballont, mert a friss borból eltávoznak az illat és aromaanyagok, ami "üres" bort eredményez.
Ledugózni még nem szabad, kotyogón kell hagyni.
Amint a pezsgés is lecsillapodik, de még világos tej- vagy homokszínű az újbor, lefejtheted a durvaseprőről (ha ülepítesz, akkor ilyenből nem sok lesz, csak a sok elhalt élesztősejten nem jó, ha sokáig áll kis ballonban a bor) és utána hagyd békén, ledugózva, feltöltve Karácsonyig"
Ebből én azt gondoltam, hogy amikor a forrás befejeződik még nem kell fejteni, mert későbbre írja a durva seprőről történő fejtést. Viszont ha én két ballonban erjesztek és az egyikkel feltöltöm a másikat, akkor amivel feltöltöm, abban a ballonban is van seprő nem? Vagy amelyik ballonból feltöltök onnan már lefejtem a durva seprőről és csak a teletöltendő ballonban marad a seprő amit késöbb kell majd lefejteni? Vagy ennél a feltöltésnél még annyira zavaros a bor, hogy le sincs üllepedve a seprő? Itt vesztettem el a fonalat.
Amikor bolygatod a bort, akkor beindul még erjedés, azaz kotyogó megy vissza: a kotyogó az a dugó, ami feltételesen zár és semmi több. Ha csak kotyogód van a borod élete végéig, ő azt sem fogja bánni.
Bort nem öntünk, hanem fejtünk, ami kizárja a seprőt (ez kiderül a képtelen 'képletekből':)...
Rambo jól írta, csak máshogy érted...
Egyszerűbb ha leírod Te, hogy most mit raktál össze a fejedben és azt korrigáljuk, mert nekem az előzményekből már tiszta...
A lényeg, hogy hagyjál puffert a mustból, vagy negatív puffert a ballonból és akkor minimális a veszteséged... ha ez neked térfogatra 'éles' akkor csak fogd fel a kiömlő mustot veszteségnek: a lényeg, hogy több mustod legyen mint ballonod!!!
Akkor ezek szerint a forrás befejztével (ez akkor van amikor már nem kotyog a kotyogó?) a még zavaros bort seprőstül összeöntöm egy olyan ballonba ami pont megtelik? Ekkor még a kotyogó megy vissza, Rambo ezt írta.
Mikor van a seprőről történő fejtés. Ezt követően hányszor kell még fejteni?
Ha nem gond jó lenne ha az egész folyamatot részletesebben le tudnád írni?
A széndioxid nehezebb a levegőnél (mint egy ködpárnát képzeld el a borod felett), azaz ha finoman bánsz a feltöltéssel stb. akkor kibírja a kotyogó nélküliséget. Ha nem bízol magadban, akkor egy szódás szifont víz nélkül feltöltesz patronnal és az esetleg kiügyetlenkedett CO2-t abból pótlod.
2 kérdésedre: (vagy puffered van mustból, vagy puffernyivel kisebb ballonod)
Ezért erjessz 2 ballonba: egyik x, a másik x*1/4 + seprű térfogat és akkor utána egyesítheted őket az elsőbe.
Vagy:
Erjessz egy ballonba, de akkor legyen ballon térfogat * 3/4 - seprű térfogatú másik ballonod, amibe átfejted.
Ha lehetne kérdeznék még. Ezt a feltöltést nem értem. Erjedés után ha leveszem a kotyogót és újra visszarakom az nem probléma, hogy levegőt kap a bor. Illetve mondjuk erjesztek egy 54 literes ballonban mondjuk 40 liter mustot, akkor azt hogyan töltöm fel? Ha szétosztom kisebbekbe, akkor mi lesz a seprővel?