Keresés

Részletes keresés

homerx Creative Commons License 2015.08.27 0 0 310

a cucc az aszaloban.

 

Előzmény: homerx (309)
homerx Creative Commons License 2015.08.27 0 0 309

en evek ota aszalok paradicsomot aszaloban. sajnos nincs kertem. nem szoktam csontszarazra aszalni, mert a tapasztalat az, hogy nem  igazan puhul vissza. nem szeretem olyankor aztatni vizben. igy inkabb annyira szaritom, hogy meg puha legyen. utana olloval darabolom aprobbra, hogy jobban elferjen az uvegben. az uveget ugy keszitem elo, hogy tisztara mosom, majd teszek az aljara fel centi vizet, a kupakba szinten. be a mikroba, gozolore forralom. a vizet kiontom az uvegbol, be a cucc, ra az oliva, majd a kupakbol is ki a forro viz, ratekerem. be a spajzba, semmi dunszt. ha jol zar a kupak, semmi baja sem lesz. ha nem zar jol, hiaba is dunsztoltad volna. ha viszont felbontod, utana mar hutoben tarold. most is van a htoben tavalyi bontott paradicsom. a mostanihoz horvatorszagbol hozott olivat hasznaltam. a ket uvegre rament fel liter. ja, es okorszivet hasznaltam hozza.

 

Előzmény: FaZo 76 (303)
55judit Creative Commons License 2015.08.27 0 0 308

Az jó ha kintről is tudsz hozni, biztos különleges fajták. Egyébként egyszerűen megtudod hogy amit itthon veszel extra szűz-e. Rá van írva. Az mindenképpen, hogy  a legjobb minőségű bogyókból hidegen préselték. Az enyém TESCO-s, ez is a legjobb minőségnek van feltüntetve, drága is, a szavatossága sem járt le, még van rá egy év.

Előzmény: eeddie (307)
eeddie Creative Commons License 2015.08.27 0 0 307

FOgalmam sincs, hogy ehető lesz-e a paradicsom, de talán igen. Én még sose találkoztam keserűvel. Paradicsomra többnyire a szupermarketes olivákat teszem, állítólag azok is extra szüzek, bár én erősen kételkedem.

Salátába valami jobbat igyekszem tenni, ha olyan országban járok, ahol termelnek mindig hozok. Tavaly Korculáról hoztam ottani kisüzemi olajat (Horvátország), de kaptam az egyik lányomtól zakinthosit is, nemrég fogyott el. Ha belefér a csomagsúlyba egymásnak is hozunk.

Előzmény: 55judit (306)
55judit Creative Commons License 2015.08.27 0 0 306

Ameddig él az oliva szavatossági ideje, addig valószínű a paradicsom sem romlik meg benne.

Most akartam először oliva olajba eltenni aszalványt, és képzeljétek, olyan keserű olívát találtam venni, hogy elment a kedvem. 1 kis üveggel tettem el, De mi lesz vele? keserű lesz a pari is? Mire használjam fel a többi olajat? :(

Előzmény: eeddie (305)
eeddie Creative Commons License 2015.08.26 0 0 305

Nekem még sose avasodott meg, spájzban tartom. Olivaolajat használok. Tavaly még olyan olivaolajat is öntöttem egy üvegre, amiben előző évben is szárított paradicsom volt. 

Ha már nem győzöm olivával, jó keményre szárítom és csak natur teszem be az üvegbe. Aztán amikor kiesszük a paradicsomot egy üvegből, a maradék olajat ráöntöm egy erre. Most is van már több olyan üveggel, amire nem jutott oliva. 

Előzmény: FaZo 76 (303)
kivi2010 Creative Commons License 2015.08.10 0 0 304

Köszönöm a tanácsot.

Előzmény: 55judit (301)
FaZo 76 Creative Commons License 2015.08.10 0 0 303

Sziasztok Hölgyek, Urak!

 

Tanácsot szeretnék kérni olyanoktól, akik járatosak paradicsom aszalásban.

 

Elég szép termésünk van itthon lukulusz paradicsomból, szárítani szeretném.

 

A fő kérdésem az, hogy ha kész a paradicsom, hogyan tudom tartósítani olajban(vagy milyen olajba tegyem) hogy ne avasodjon meg 3 hónap után.

Számtalan véleményt olvastam róla, de mind azt írja tegyük hűtőbe.

 

Lehet ezt kamrapolcon tárolni hűtés nélkül is?

Nem akarom, hogy a helyet foglalja!

FaZo 76 Creative Commons License 2015.08.10 0 0 302

Szia!

A szellőztetéssel van a probléma!

Nyisd ki a felső zsalukat, hagyjad, hogy jobban átszellőzzön a szekrény.

Az őszibaracknak elég nagy a nedvességtartalma.

 

Segíthet rajta az is, ha szereltetsz be egy ventilátort a szekrény tetejébe, ami átmozgatja a levegőt.

Előzmény: kivi2010 (300)
55judit Creative Commons License 2015.08.09 0 0 301

Ha áll a levegő az aszalóban, penészesedhet.

A napkollektorosat nem ismerem.

 

Gyakorlatilag csak a sajátomat láttam még közelről. Ez olyan, hogy van 5 tálca egymás fölött, a ventilátor pedig hátulról előre fújja át köztük a levegőt. A hőfokot én állítom be.

Előzmény: kivi2010 (300)
kivi2010 Creative Commons License 2015.08.09 0 0 300

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék. Van valakinek arra vonatkozóan ötlete, hogy a napkollektoros aszalómban miért erjed vagy penészesedik meg az őszibarack? Túl érett lehet a gyümölcs vagy a szellőztetéssel lehet a probléma?

Miért barnul meg foltokban az aszalt őszibarack, míg ugyanúgy elkészítve az elektromos aszalóban nem lesz barna?

Eróanyó Creative Commons License 2015.07.23 0 0 299

Sziasztok!

Vettem egy Concept aszalót. Nem adtak hozzá magyar nyelvű leírást, és mivel már mások is panaszkodtak erre, itt egy gyorsfordítás a lényegről. Tehát nem teljes leírás, de a gyakorlati dolgok benne vannak nagyjából.

 

Aszaló

Concept         

- A működő készülék körül 15cm-es szabad sáv legyen

- tetejére ne tegyünk semmit, szellőzőnyílásait hagyjuk szabadon

- ha füstölne, kapcsoljuk ki azonnal, húzzuk ki a dugaljból

- maximum 40 óráig működtessük egyhuzamban

 

1-      tetőlap

2-      hőmérséklet beállító-szabályzó

3-      BE/KI (ON/OFF) kapcsoló

4-      aszaló alapja

5-      szárító tálcák

 

Első használat előtt az összes tálcával együtt üzemeltessük 30 percig üresen. Ezután nedves ruhával tisztítsuk át, a tálcákat pedig meleg vízzel.

 

- Ha a felvágott gyümölcsöt gyenge citromos vízbe tesszük, megtartja színét és nem barnul.

- Kemény zöldségeket, mint sárgarépa, zeller, főzzünk 1-2 percig forró vízben aszalás előtt. Így megatrtják ízüket és az aszalási idő kevesebb lesz.

- kimagozva, meghámozva gyorsabb lehet az aszalás

- mézbe, fűszeres teába vagy gyümölcslébe mártva ízesíthetjük

- az aszalandó darabokat tegyük a tálcára, de ne fedjék egymást a darabok, kis rés maradjon köztük. A megfelelő levegőáramhoz a tálca 10%-t hagyjuk szabadon

- üres tálcákat ne tegyünk be, de mindeg legyen benne legalább 5 tálca, a tető mindig legyen rajta

- A tálcák berakása után állítsuk be a hőfokot:

  virág:                        35-40C

  fűszer:                       40C

  pék termékek:           40-50C

  zöldségek:                50-55C

  gyümölcsök:             55-60C

  hús, hal:                    65-70C

 

- Félidőben kapcsoljuk ki az aszalót és ellenőrizzük. Az alsó tálcákat tegyük fen

tebbre

- Ha kész az aszalás, hagyjuk kihűlni, utána pakoljuk ki

- Helyesen aszalt zöldség száraz és törékeny, a gyümölcs szívós és rugalmas, a gomba lehet szívós vagy törékeny, a fűszerek morzsálódóak

- Az aszalt termékek kihűlés után tárolhatóak. Végleges tárolás előtt várjunk egy hetet. Tárolhatjuk üvegben, vászon zsákban vagy papír zacskóban.

 

- Fogyaszthatjuk szárazon az aszalványokat.

- Beáztathatjuk vizzel töltött edénybe merítve, majd hűtőben 1-8 óra alatt a duplájára dagad. Az áztató vizet felhasználhatjuk a főzéshez.

 

Javaslat 5 tálcára elhelyezett aszalandó terméknél:

növény                                                           mennyiség                              szárítási idő

alma                                                   2 kg                                        16 óra

körte                                                   2 kg                                        17 óra

sárgabarack, őszibarack és szilva       1,8 kg                                     11-12 óra

gomba                                                1 kg                                        6-7 óra

zöldségek                                           1 kg                                        4-5 óra

fűszer és tea levelek                           22 dkg                                    1-2 óra

virágok                                               20 dkg                                    1-2 óra

 

Csak kihűlt, kikapcsolt és hálózatról leválasztott készüléket tisztítsunk.

A készülék alapjához csak nedves ruhát használjunk, tisztítószert ne használjunk. Folyó víz alatt soha ne mossuk és ne öblítsük el, ne merítsük vízbe.

A tálcák elmosásához használhatunk kevés mosószert. Ha nagyon rászáradt az aszalandó termék, merítsük vízbe és utána puha kefével tisztítsuk le.

 

Hibakezelés

Nem jár a motor:

  Ellenőrizzük a helyes hálózati csatlakoztatást.

  A hálózati dugaljban van-e áram, egy másik készüléket csatlakoztatva az működik-e.

 

A motor fújja a levegőt, de nem meleget

  A túlmelegedés elleni biztosíték kikapcsolta a készüléket. Válasszuk le a készüléket a hálózatról, várjuk meg, míg lehűl a készülék. Újra indítsuk el a készüléket. Ha továbbra sem jön meleg levegő, akkor vigyük szervízbe.

 

Megvásárolható tartozék: tálca, rendelési száma: 42390620

passass Creative Commons License 2015.06.13 0 0 298

Tökéletes, minden kérdésre  itt a megoldás !

 

Kössz ,

 

S_LACI

Előzmény: URobi76 (280)
iimi Creative Commons License 2015.06.09 0 0 297

Ok, köszönöm. várom a mérési eredményeket.

Előzmény: alfi13 (296)
alfi13 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 296

A kemence fölső dongájában levő hőmérséklet az ne azonos a kemence sütőterében levő levegővel. Ha legközelebb aszalok meg fogom mérni az aszaló tálcán levő hőmérsékletet.

Előzmény: iimi (294)
alfi13 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 295

Ha ugyan úgy aszalod mint a régiek akkor ez egy évig is eláll de nékem az nem igazán jön be ahhoz jó fogak kellenek. De ha azt akarod hogy olyan puha legyen amit a boltokba lehet kapni és nem akarod tartósítószerrel kezelni akkor csak mélyhűtőben tárolható tapasztalataim szerint.

Előzmény: iimi (294)
iimi Creative Commons License 2015.06.08 0 0 294

Na most látom, hogy előző írásomban felcseréltem pár ő és ű betüt... na mindegy...

Itt a hőfok elég magas a előző hozzászólásokban említett 42 fokhoz képest és ehhez képest is elég rövid az eltarthatóság (2 hónap). Ha még azt is hozzávesszük, hogy a mikró is valószínűleg roncsolja az élő szervezetet és mégis csak 2 hónap.

Gyermekkoromban még februárban is ettünk házilag aszalt szilvát, ami tudomásom szerint nem hűtőben vészelte át a telet.

Most már kíváncsi vagyok, hogy a finom zselésített boltihoz amin nem ir semmit, vajon milyen mérget, bocsánat tartósítószereket adnak. Láttam már 24 hónapig eltarthatót is.

 

 

Előzmény: alfi13 (293)
alfi13 Creative Commons License 2015.06.07 0 0 293

A rendes kemencémben szoktam aszalni. Itt elolvashatod hogy csinálom:

 

http://kisgerzson.5mp.eu/web.php?a=kisgerzson&o=Fef6zX6xXs

 

Előzmény: iimi (292)
iimi Creative Commons License 2015.06.07 0 0 292

Igazából úgy tervezem, hogy ha nem találok elég infot akkor felépitem ideiglenes helyre és nem használok habarcsot csak sima sárral ragasztom a téglákat. Én úgy gondolom, hogy ha megfelelő tervezésű és elég vastag a fal a tőztér és az aszaló között  akkor  be lehet lőni , hogy egy tőzrakás kb. mennyi hűt termel... stb... 

55judit Creative Commons License 2015.06.07 0 0 291

A kemence sütkérezésre jó dolog, és irigylem azt akinek van. :)

Biztosan lehet aszalni is benne, sőt napon is lehet. Viszont a régiek nem foglalkoztak annak idején a hőfokkal, lehet azt sem tudták mik azok az enzimek és miért jó ha életben maradnak aszalás közben. A napon aszalt szilva, barack, paradicsom is nagyon finom, de ki méri meg hogy kint a napon hány fok van, mikor árnyékban is 30 felett?

Mind e mellett tudom hogy nem mindenkit érdekel hogy élő vagy élettelen az amit megeszik, nekem az, és ezért vettem olyan aszalót, aminek van hőfok szabályzója. Lehet hogy a modern kemencékbe is van ilyen, vagy lehet szerelni, én ebben nem vagyok tájékozott.

 

Előzmény: iimi (290)
iimi Creative Commons License 2015.06.07 0 0 290

Nem tudom, hogy érdemes e, de régen falun valami rokonunknál gyermekkoromba volt, gondoltam csak nem fölöslegesen épitették, ha anélkul is megy.

Lehet igazad van és nem érdemes, de tervezem, hogy egy-két éven belül épitek egy kerti teraszt és oda tető alá egy sütögetőt, egy kemencét (nem azért mert megéri kenyeret sütni, de a hangulata... a k,icsit tulfűtött kemencében megpirult kelttészta...) és ezzel egyben egy aszalót...

Szóval lehet nem lesz benne aszaló, de addig még gyűjtöm az információkat.

Előzmény: 55judit (289)
55judit Creative Commons License 2015.06.07 0 0 289

Nem tudok róla hogy lenne itt valakinek kemencéje. Érdemes? 42 fok fölé úgysem szabad engedni aszalásnál a hőmérsékletet.

Ez a legjobb módszer: http://gyorgytea.hu/fotogaleria/nggallery/galeria/2012-gyogynoveny-gyujtesi-munkak

Persze nekem elektromos van, de odafigyelek a hőfokra nagyon. :)

Előzmény: iimi (288)
iimi Creative Commons License 2015.06.07 0 0 288

Van e itt valaki akinek van épített kerti "aszalókemencéje".

 

Valami ilyenre gondolok.

 

Bár itt nem látszik a tűztér (valószinuleg a másik oldalon van), de a lényeg, hogy egy olyan kemence aminek az aszaló része kulön van választva a  tűztértől. 

 

 

Ez egy másik kép, itt meg az aszaló nem látszik, mert valószinű hátul van az ajtaja vagy a fiókjai.

 

Valami hasonlót szeretnék épiteni és érdekelnének a meretei, a tűztér kialakitása a füstjáratok.

platz Creative Commons License 2015.04.18 0 0 286

Köszönöm a segítségedet és a felajánlott esetleg további segítséget is. Tanulmányozom az általad feltett segítő linkeket. Elfogadva a jótanácsodat, a feleségemet is  a gép elé ültetem, amint ez lehetséges.

-/Nem tudtam, hogy van ilyen fórum is, ennek még külön is örülök. Nem tudom, egyébként törölhető e  egy téves -vagy rossz helyre írt-  hozzászólás, vagy beírás itt az index fórumokon./

 

Előzmény: 55judit (285)
55judit Creative Commons License 2015.04.18 0 0 285

Kedves Platz !

 

A paradicsom barátai topic-ban feltett kérdésedre itt válaszolok:

 

Az én berendezésem az Excalibur 5 tálcás aszaló. Fehér. Itt nézheted meg és olvashatsz róla. Videó is van.:

http://juicers.hu/category/termekek/aszalo-keszulekek/amerikai-excalibur-5-es-9-talcas-aszalok/

 

Leginkább azért szeretem, mert a levegőt hátulról fújja előre, és minden tálcát egyformán ér a légmozgás. Nekem a szögletes tálcák is praktikusak, mert gyümölcs lapokat, krékert is készítek.

 

Mutatom Lénárt Gitta nyersétel blogját is: http://juicers.hu/category/termekek/aszalo-keszulekek/amerikai-excalibur-5-es-9-talcas-aszalok/

Ő évekkel előttem kezdte használni, az aszalási fortélyokat is tőle tanultam el. Ezt mutasd meg kedves feleségednek is, szerintem tetszeni fog neki is. :)

Vásároljatok mielőbb aszalót, máris ki lehet használni.

Tapasztalataimmal is szívesen segítek ha kéred.

55judit Creative Commons License 2015.04.04 0 0 284

Szárítsatok medvehagymát! Nagyon finom zöld fűszer lesz később is. :)

55judit Creative Commons License 2015.03.08 0 0 283

Az aszalás időtartama több dologtól függ. Pl. milyen a zöldség vagy gyümölcs víztartalma, mekkora darabok, szeletek, vagy egészben van-e. Függ a levegő páratartalmától, és hogy milyen hőfokot használsz. ha fontos neked hogy élő maradjon az aszalvány, akkor 42 fok fölé nem szabad menni. Így megmaradnak az enzimek benne. ha úgy érzed ennek nincs jelentősége, magasra is állíthatod. csatlakozva az előttem szólóhoz, bármit bárhogyan aszalsz, mindig ellenőrizni kell, mert nem egyformán aszalódnak a darabok. Még ha krémet készítünk, abból szárítunk lapokat, akkor is cserélgetni kell a tálcákat.

Nekem szögletes 5 tálcás van, a hátuljából fújja előre a levegőt. Nagyon bevált, bármit aszalok mindennek nagy sikere van. Én 38-40 fok körül aszalok mindent. Nekem fontos hogy az enzimek megmaradjanak.

Előzmény: URobi76 (279)
URobi76 Creative Commons License 2015.03.08 0 0 282

köszönöm a választ

Előzmény: eeddie (281)
eeddie Creative Commons License 2015.03.08 0 0 281

Mindent addig, amíg meg nem aszalódik! Még az egy tálcán lévő szilvák is eltérnek egymástól. Cserélgetni kell a tálcákat, amikor már néhány kezd elkészülni, rendszeresen nézni őket, én ki szoktam szedni azt, ami elkészült, rögtön zárt üvegbe. A kellő szárazságot nagyon komolyan kell venni, nekem sok megpenészedett az első években.

Nem szoktam folyamatosan járatni a gépet, időnként közbeiktatok szüneteket. Bár tavaly annyi szilvát aszaltam, hogy ezt nem tudtam tartani, éjjel-nappal ment egy darabig. Így járatva a gépet a szilvára 30 órát számolhatsz, de egyenként kell ellenőrizni az állagát üvegberakás közben, és ami nem kész, mehet vissza.

Előzmény: URobi76 (278)
URobi76 Creative Commons License 2015.03.08 0 0 280

Találtam is egy jó könyvet a témába pdf formátumba.(((-:

 

Achim_Samwald_-_Aszalas_szaritas.pdf

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!