Szia !! Ha boltban veszel gyömbér gumót/ amin pici rügykezdemény is van/ elültetve szépen kihajt. Tavaly nem nőtt valami nagyra, de az éven már jó 2 arasznyi /az egyiket megette a csiga / még nem használtam belőle, egyenlőre csak dísznek növöget.
Elajándékozom a fenti képen látható /remélem sikerült/ babérlevél fámat, sok éve nevelem. A budai Vár környékén lakunk, az elszállításban nem tudok segíteni.
Igaz ez nem fűszer, "csak" balkonparadicsom, de szetintetek miert van az, hogy a levelei halvanyzold szinuve kezdenek valni? Ontozve van, tragyazva is. (Remelem a kepfeltoltes is sikerult)
Mi szinte mindent frissen használunk, szárítva csak azt, amit télire elteszünk. Oregano, majoranna, lestyán, tárkony, bazsalikom, rozmaring, babér, kakukkfű, curry...
ez ízlés kérdése is...kísérletezni kell. bazsalikomot sohasem szárítanék, de a zsálya, kakukkfű, organo, citromfű, macskamenta nagyon jók. tárkonyt olajban szoktam eltenni.
Viszont ami ehető azt lehet és érdemes szárítani, nem kell nagy bohockodásra gondolni. Fogsz egy csokorravalót, összekötöd a szárát és akár a radiátor csövén lógatva megszárad pár nap alatt, télre meg nagyon jók!
Szerintem ami nagyon aromás azokból frissen is lehet teát készíteni, vagy limonádét ízesíteni.
Frissen a citromfű, menta nagyon jó!
Húsokra a friss kakukkfű is! De szárítva még illatosabb!
Próbálkozz, mindenkinek más és más az izlése.
Más: bohóc paprika, mint csípős vagy édes (zölden) paradicsom, húsok mellé.
ha bárhol rákeresek fűszertémára előbb-utóbb felhasználási javaslatként az szerepel, hogy "szárított". ez csak "praktikusság" miatt van így, vagy ténylegesen szárítottan jobb felhasználni a még zöld helyett?
van otthon zsálya, meg mondjuk kakukkfű. ha ezekből teát akarok csinálni, akkor kezdjek el a kiszárítással bohóckodni, vagy zölden is lehet használni frissiben? logikusan/laikusan azt gondolnám, hogy zölden több benne az "anyag", mint szárítottan, így még kevesebb is kell belőle (ill. azonos mennyiségnél intenzívebb lesz az íze)
Egyszer ??? Minden második kertben van boróka, csak lehet, hogy nem tűnik fel :). Bár nem ez a vad boróka :). Felénk sok van, de még sosem szedtem bogyót.
Szerintem a kakukfű nagyon jól megőrzi az aromáját szárítva. Most könnyebben látod, mert virágzik. Amúgy jobban "beleolvad" a gazok közé. Bár, négykézláb szaglászva :-D biztosan megtalálod virágzás után is.
Kakukkfűről kérdeznék pár dolgot. Ma találtam bringázás közben egy rakat kakukkfüvet vadon, kint a pusztában. Tele van vele a mező. Most virágzik, érdemes ilyenkor gyűjteni belőle? Szárítva jobb vagy fagyasztva? És még a borókabogyó gyűjtési ideje érdekelne. Köszönöm a segítséget.
Nekem egy nagyon kicsit más a tapsztalatom, de hozzáteszem, nem mélyek az ismereteim, mivel tavaly volt először, és most foglalkozok vele elsőként komolyan.
A nyers, zöld levélnek szerintem van mellékíze rendesen, bár hozzáteszem, hogy én szeretem. Viszont nagyon nem gazdaságos, elég sokat kell aratni egy kis édesítéshez.
Én csípkedem a közepét, hogy bokrosodjon, és júliustól tervezem aratni, az alsó leveleket fogom. Ezt megszárítom, és utána megfőzök egy csészével 2 dl vízben sziruposra. Ezt tervezem majd használni, 6 hónapig eltartható hűtőben, tudomásom szerint.
Szóval ez a tervem, de sok tapasztalatot még nem tudok mondani, mert még nincs...
A mentát hagyom legyökerezni (máramelyik akar...), és áttelepítem, a többit nyírbálom, de már látszik, hogy kell egy külön mentakert majd :-). Nálunk a nyáron minden nap mentás limonádé az innivaló sztíviával :-)
A rozmaringnak sajnos nálam nincs esélye túlélni a telet... Minden évben újat nevelünk. Nincs fagyvédett helyem.
Kedves vagy, kívánom, hogy sikerüljön olyat, amilyet szeretnél...
Én ezt évekkel ezelőtt álmodtam meg magunknak (a páromnak készítettem szeretetből), és már látszik, hogy a 20 négyzetméter kevés lesz. A felét vetettem, a felét palántáztam. Minden palánta 370 ft-ba fájt, de megérte, gyönyörűen fejlődnek...
A lestyánról én leveleket török le, a tárkonyról szintén. Hoz helyette új hajtásokat. Az oregano, majoranna, petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű szereti, ha kicsípem a friss hajtásait, mert bokrosodik, így én ezt használom. A babért én mindig közvetlenül a fáról tépem, mert sokkal aromásabb, ha frissen használjuk, mintha szárítva.
Általánosságban elmondható, hogy nem szabad sajnálni őket, nyugadtan lehet csipkedni róluk. Én egyedül a rozmaringgal, és a curryvel vagyok óvatos, mert ők nehezebben maradnak meg, így amíg kicsik, addig nem nyúlok hozzájuk.
Nagyon kezdőként kérdezem, hogyan, honnan vágjam a fűszernövényeim, ha szükségem van a levelükre? Kakukkfű, lestyán, bazsalikom, tárkony, oregáno, petrezselyem, majoranna van gyakran használatban. Csak a hajtás végét, épp a leveleket, vagy egészen a tövétől?
Egyedül a babérral vagyok könnyen, mindig mikor visszavágom, felakasztom a "leeső" részeket száradni, aztán abból csipegetek. ;)