Kréta több, mint Görögország legnagyobb szigete. Kréta többet érdemel annál, hogy egy utazási irodával elvitessük magunkat egy népszerű üdülőhelyre, és hazatérve elmondhassuk azt, hogy ott (is) jártunk, éppen ezért ez a topik nem a szervezett utakról, apartmanokról és fakultatív programokról szól, hanem arról, hogyan lehet megismerni egy helyet a saját valójában.
Az egyszerűség kedvéért nem fórumtéma: apartmanok, különösen a szállodák leírása, miután már befizettél egy utazási irodánál, félpanzió, különösen az AI megemlítése, turistaipari komplexumok elemzése. Lehet viszont beszélni érdekes helyekről, városokról, hegyekről, falvakról, emberekről, kajákról, hangulatokról.
Tehát itt más a módi.
A fórum törzsközönsége az évek folyamán alakította ki azt, hogy miről akar beszélni, és miről nem.
Ezért, mielőtt részt vennél a fórum életében tájékozódj a szokásokról, olvass vissza. Lehet, hogy a kérdésedre már választ is kaptál. A fórumban felhalmozott információ megismerésében nagy segítséget nyújt a kereső. Ne tegyél fel házi feladat jellegű kérdéseket. Azokat a fórum törzsközönsége már megoldotta. Tanulj meg okosan kérdezni. Ha valamire nem kapsz választ, vagy elsőre gúnyosnak tűnő kioktatásban részesülsz, akkor az azt jelenti, hogy a törzsközönség arról a témáról nem akar beszélni. :-)
Szerintem nem rossz, valószínüleg az 1kg hús - 1kg hagyma arány túlzó (sok a hagyma), de alapvetően valahogy így van. Nyilván ebből is tájegységenként vannak különböző verziók.
Lehet, hogy tudod, akkor bocs, de ha vörösborral főzül, tilos rossz vinkókat használni, mert nagyon csúnyán el lehet b...ni a kaját vele. Legalább egy olyan 7-800 forintos száraz vörösbor dukál, Villány vagy Szekszárd vidékéről. Én tennék az egészbe még oreganót is, esetleg bazsalikomot.
A tepsis krumplit meg nagyon meg tudja dobni, ha a félig főtt krumplit citromlével lelocsolod, majd úgy sütöd, és mikor kész, kevés morzsolt rozmaringgal beszórod (meg petrezselyemmel, persze). Ez echte krétai mód, ott ettem. Isteni.
A sztifadót alapvetően marhából, kecskéből, nyúlból, bárányból csinálják - a vöröborhoz nehezen illeszthetőek a fehér húsok. Legfinomabb szerintem bárányból.
Szerintem a sztifádó a burgundi marhahús nevű francia kaja elgörögösítéséből született, kicsit pancsosabbra van csinálva (több paradicsom), nagyobb darab hagymákkal, stb.
Holnapra megnézem jól, szerintem eszembe fog jutni az is, amit csináltam. Nem nagy ördöngösség.
A képen azok a világos izék a tálkában, azok a hagymák? Azon gondolkodám, hogy a hagymát (gyöngyhagyma?) lehet-e helyettesíteni vöröshagymával? Arra meg az én gyomrom készül ki...
:) végül egy újfajta kaja fog születni. Mi a véleményed ezekről a helyettesíthetőségekről?
Nosztalgikus felhanggal megkérdeztem Norbit, ő mire emlékszik, és ő is a Stifado-t mondta. Ennyit a K-betűre emlékszem-ről... :)) Persze nem tudja,hogy mi készül, úgyhogy gyanútlan. Ha utána tudnál nézni otthon, hogy miből lesz a Stifado, megköszönném. Fontos a marhahús?- mondjuk ennek van karakteres íze, az igaz. Pulykamellel nem lehet helyettesíteni? (Nagyon kényeske a husikra)
előre is köszi!
Erika
ja, a husi darabolt volt, meg tényleg vörösboros is, ez kiment a fejemből.
ha már az off-oknál tartunk:
Bogyó!
Tudom, nem tudod mit ettem a Kréta talin, de nagyon kéne az a recept, tudom, te pörfikt vagy ebben. Nincs rajta az online étlapjukon, de úgy nézet ki, hogy a marhahusi paradicsomos szószban volt egy csomó hagymával, köretnek tepsiskrumpli. Valami K betűs, de most nem jut eszembe, és szombaton olyannal szeretném meglepni Norbit, de a receptjét előbb meg kéne találnom... :( Lécci-lécci-lécci- ha tudsz, segíts!
Bekopiztam a görög konyhába is. Hátha...
THX
Erika
Írtam a korábbi listán szereplőknek, illetve még pár ide is író-nem író (de "Kréta-fan") emberkének.
de most már lövöm a pizsit, mert nem akarok este bealudni...
pá.
Király.
Fogunk tudni dumálni a zene mellett is? De lehet, hogy csak én jártam anno túl hangos helyekre...
Ejnye lányom, mindig csak az a hülye metál...
Naszóval: 10:30-ig lehet normálisan kajálni, utánna átszerveznek, belépőt szednek (600 pengő) és kezdetét veszi egy un. görög est, élőzenével, parasztvakítással, tányértöréssel és tánctanítással (gyk.: görög táncház). Ezek után is lehet maradni, kajálni, a fenti feltételekkel.
Szóval lefoglaltam egy nagy asztalt 12 főre, 8-8:15re, péntek reggelig lehet pontosítani a számot, de alapvetően szerintem nem leszünk sokkal többen. A jelszó: "Zagyva névre volt asztal foglalva" (nem vicc, ez a nevem :-)