Szia, mi nagyon szeretjük a képeket, de én nem látok semmit egyenlőre ha WM kerékpár akkor 1944. Vázszám ellentétes oldalán a festéket óvatosan eltávolítod akkor WM betüt kell találnód. Érdekelne a kormány alatti vázon lévő "nyakon" lévő szegecstávolság, esetleg pedálos lánckerék Váruk a képeket, szegecstávolságot üdv Zoltán
Szia Tippem női TURA 1974-ből. 650mm-ből levonod a perem szélét akkor 635mm ez 28x1.1/2 gumit jelent.
Az ülésen egy "védő takaró" található ha leveszed és lefényképezed az alatta lévő ülést akkor tudunk az ülésről nyilatkozni.
Férfi Tura "kék sávost" ez közeli rokona a tiednek kicsit lentebb láthatód. Hogy mi eredeti rajta, mi nem és jó-e a tippem várjuk mások véleményét is , ez első sárvédőn és a kerekeken látok középen szélesebb emelést? Hátsó sárvédőn nem és mint ha a két szélén lenne egy-egy fölfele emelkedő 1-2 mm-es rész ? Vájuk a képet és a választ Zoli
Csepelen járva mindig eszembe jut, hogy de jó volna valami titkos raktárról tudni, ami tele van csupa régi WM kerékpárral... aztán hazaérek és elindulok a nyulaknak kaszálni és máris a kezembe akad a WM!
Szia, mielőtt elhamarkodottan nyilatkozom, kérlek írd meg a kerék átmérőjét (28 collosra gyanakszom ) és a szegecstávolságot ami a kormány alatti vázon találsz (tippem 63mm ) . Vázszám ebben az esetben szerintem az évszámot fogja pontositani üdv Zoli
Sziasztok! Olyan Puch Elegance-t keresek, mint a képen látható. Olasz gyártmány, kb. '90-es évek eleje-közepe, shimano nexus 7 agyváltóval. Tudom, nem veterán, de hátha...
Szia, ha sokáig visszanézed a forumot, akkor az egyik szakinál láthatsz egy kerékcsikozó gépet ( nevet most nem írok mert ha tévedek megint kikapok valakitől) Hivatalos álláspont szerint a csíkozási minta szerint csínáld ha van. Én álláspontom szerint, ha nem megy a 2mm akkor próbáld meg a 3 mm . Előző hozzászolásomba a készülő TURÁm csíkozását láthatód, én 50 fele mér nem tudok 1-2 mm vonalat húzni üdv Zoli
természetesen varjú károg, ha nem kell el , akkor ülésről is tegyél fel képet, és írd ki mit szeretnél kapni érte. A feltöltött képeken nem látszik de a kerekeket is csíkoztam (fekete alapon aranycsík).69707 sorszámú hozzászólásomban két Csodát láthatsz egyiket a semmiből csináltam meg.
Szeretném ha a forum a megmenttésről, felújításról szólna....bár -ne vedd sértésnek de leginkább adás-vételi forummá alakult át, ez szomorú! Üdv Zoltán
KÁR, KÁR! mondta a varjó! Remélem az új tulajdonos beszámol róla, hogy milyen lett és nem csak alkatrész lesz belőle, a férfim FELÚJÍTÁS ALATT ÍGY NÉZ KI
Szia 1973-s Paripa! Vasassal várjál, ha gondolod és kedved van Újítsd fel...ha nincs kedved mérd le szorozd be a vas árával ,írd meg mennyit szeretnél érte ( nekem kettő van egy virágtartóból mentett kerékkel 3000Ft volt, a férfi 2500) hol van, hajtókar kotyog-e? Nem szeretném, ha a lángvágoval randevuzna....Üdv Zoli
Téves az információ! Nem Royal, hanem Rolly felirat volt a matricán. Mellékelném is két különböző évjáratú matricával. Sajnos a korai matrica elég rossz állapotú.
Lehetséges ,hogy vegyes felvágott a bringa,ahogy a szükség hozta... kontrakar Styria, első lámpa Bosch ,de a hátsó kis szemen már cirill betűk vannak...
Szia nem vagyok RM kerékpár szakértő csak egy van az is eladó sorba került, biztos hogy nem szegecstávolság szerint jó lenne a Mátra és a Csepel de azok 28 kerékűek, 26 kereke van a Toldinak, Balatonnak de a szegecstáv nagyobb, Tura semmikép nem jó, Botondot nem ismerem, talán más tud segíteni bocs Zoltán
Sziasztok! Egy szövetkezeti vázat homok szórattam le, és most menne a pórszórásra. Pár kérdésem lenne: - a homlok muffokat hogy tudnám krómoztatni - ha az eredetihez szeretném hogy hasonlítson, fekete festékkel fújják le, majd lakkozák? - a csíkozást hogyan érdemes rárakni - vállal e valaki mostanában ilyesmit, nekem nincs ehhez érzékem saját kézzel ráfesteni
Bármilyen tippet tanácsot szívesen fogadok! Köszi a válaszokat!
Bár én nem vagyok szakértő, az ívelt sárvédő formája gyerekkoromból valahogy emlékeztet a Mátra típusra, szerintem Csepel, de a szakik majd megmondják!
A segítségeteket szeretném kérni a mellékelt képen látható régi kerékpárral kapcsolatban. Mivel Én nagyvasúti és postatörténeti tárgyakat gyűjtök, így totál nem értek ehhez a témához.
Kérdésem lenne, hogy ez a kerékpár Csepel gyártmány? Ha igen, akkor milyen típus és mikori lehet? Ha jól láttam a vázszáma: E24021
Szia, ha jól olvasom a második betű O akkor kicsit fiatalabb, 1975.
F Gábor szia, sajnos XB3 fecském nincs, két orosz bringám más az üléscső méretük, mérni kell ha nem válaszol senki.
Centrikus1 a nyakban (kormány alatti) matricát légyszives lefényképezni kicsit közelebbről, és a vázszámot ( ülés alatt, vagy hajtókar alatt, vagy a hátsó kerék villán van ) abból tudunk mondani valamit, hátha oroaz.
23-i Velence tavi turám rossz idő miatt elmarad
Tettem fel a kerekpáros forum adásvételi oldalára eladó bicót
Milyen láncvédőt keresel? Nekem van egy WM Juventus sárvédőm, ha érdekes lehet.
Ezekmellett továbbra is eladó két szeretett bringám, egy 1937-es gyári Puch Luxus és egy tetőtöl talpig felújított szovjet MMVZ Gólya kerékpár, helyhiány miatt sajnos muszáj...
Tisztelt Gyűjtőtársaim, Veterán kerékpárral Túrázók! Egy másik forumon lévő bicós emlékére Velence-tavi kört szerveznek 23-ra gondoltam csatlakozok hozzájuk, csak én Velencéből indulnék (8.30 ) előtte csobbannék egyet.
30-n szeretnék egy balatoni Balatonfüred-Balatonvilágos (Bp vonat ind 8.00 ) csak tekerős veterános turátteni.Ha valakit érdekel kérem írjon. Közelmultban Vác -Göd és Budapest turán voltam sajnos magam..... üdv Zoltán
Tisztelt Dávid István és Valamennyi Gyűjtőtársam! Közel 4 és fél évvel ezelőtt egy kerékpár szerepelt itt a forumon ami kb 1928 körül készült és 28-170 vázszámmal Puch gyürükkel. Közelmultban sikerült egy 28-318 vázszámú WM ülés, lánc, sárvédős bicóra tettem szert. Talán mindkettő a WM által 1929 -ben vásárolt vázra épitett első WM kerékpárok közül valóak? Választ várom és köszönöm Zoltán
Biztos, hogy át van fúrva, csak alapbol nem mindig lóg túl a szegecs. Maga a szegecsen gyárilag egy csavart huzagolás van, azaz kiálló kis peremezés, ami beütéskor megfeszül a váz anyagában. Ha pontosan kalibrálod a helyét belülröl és ott megnyomod, akkor kijön, csak fontos a jól behelyezett szerszám, amivel pontosan oda tudsz nyomást kifejteni..
Szia! Köszönöm a választ! Annyit nekem is sikerült ma kiderítenem a porfestőben, hogy le kell szednem a táblát, szóval ez az egy biztos. A kinyomós dolog működhetne is, viszont ahogy ujjal benyultam hátulról úgy éreztem nem fúrták át a vázat teljesen. Nem éreztem a szegecseket. Pedig én is arra számítottam, hogy át van fúrva ... Erre az eshetőségre van valami forgatókönyv??
Szia. Táblástul ne vidd, pláne porfesteni... Mert kuka lesz.. A táblát úgy szedd le, hogy villa ki, és belülröl érdemes visszanyomni a szegecseket egy célszerszámmal... Pl egy majdnem 90 fokban meghajlított kihegyezett erős vassal, amivel kipréseled a szegecset... Figyelmet igényel, precizen csináld. Ha megindul, elölröl fogóval is menni fog.
Szia! Bocs, és sok sikert, igy leírva már másképpen hangzik! Lehet, hogy most sok embert megbántok de Utóbbi időben sajnos divattá vált a "trófea gyűjtés és KERESKEDELEM" nyaktábla gyüjtemény...Más ember, én is meg matricával próbálom pótolni azt amitől barbár emberek a bicókat megfosztották.....Üdv Zoltán
A célom pontosan az újraélesztés lenne. A kerékpár váz (mert a vázon a nyaktáblán és egy csoda lánckeréken kívül semmi nem volt rajta) tavaly került hozzám, elég ramaty állapotban. Meg kellett hegeszteni a hátsó villát, illetve le van kenve valami alapozó festékkel, az utolsó négyzet milliméterig, köztük a tábla is. Sikerült azóta hozzá kormányt, kereket, hozzá való lánckereket szereznem, illetve egy hibátlan, eredeti állapotú Szövetkezeti Varázs táblát is. Most vinném a porszóróba a vázat, de félek, hogy nem tudják úgy megoldani a festést, hogy a tábla ne sérüljön. Illetve, ha le tudnám szedni, az eredeti állapotú táblát raknám rá, a másikat pedig tovább adnám valakinek, akinek szüksége van rá. Szóval ha elsőre úgy is tűnt, nem szétbarmolni szeretném a gépet, hanem rendbe tenni :) Így továbbra is várom a tippeket, tanácsokat, hogy hogy járjak el helyesen, nehogy baja essen. Köszi előre is!
Jó reggelt kívánok, ezen a forumon megmenteni, "újraéreszteni " szoktuk a bicókat. Kérlek fényképezd le ami a bicódból megvan, "egészalakos" képpel kezd légyszives, utánna ha van írd le hogy a hátsó esetleg elsö kereken milyen agy, kontrakar van, ha látható -nagyítóval, vastag olvasószémüveggel-a láncon, csengőn mi van, sárvédőn milyen. Ha egyben el tudod adni , akkor többet ér. BICIKLI NEM VADÁLLAT HOGY TRÓFEÁJA MIATT MEGCSONKÍTSUNK csak végsőesetben javaslom a darabolást, én pl sárvédőt, láncvédőt, láncot, kereket keresek WM kerékpárra évek oda. üdv Zoltán
Sziasztok! Egy meglévő szövetkezeti nyaktáblát szeretnék leszedni egy wm vázról. Van valami tippetek, hogy lehet ezt a legegyszerűbben megoldani, hogy a tábla ne sérüljön? Köszi előre is!
Szia! Kedves Máté! Jó fotókat készítettél, dicséretes a lelkesedés.Eredetiségre való törekvésed is, de MAGÁNVÉLEMÉNYEM, szerint próbáld meg összeállítani a jelenleg rendekezésre álló alkatrészeidből utánna tudod majd ha eredetit kapol cseréni, így legalább megmarad a lelkesedésed, sikerélményed lesz..Nekem 3 WM kerékpár roncsom volt, van még hijja, de alakul. Én most vettem egy Sryria 49-es falcos kereket egy 43-as Csodához aminek nagyon örültem, Styria 37-es keréket megbecsülém, ha nem is márkahű, de azonos korszakhoz köthető.
Sárvédő: 3 WM kerékpáromon 1 eredeti és 5 "Tura sárvédő" van, ezért csíkozási minta alapján csíkoztam...
Sárvédő diszként , csengőként a Csodán nem szarvasost tettem mert nem telik (20eFtés 25eFt adták volna ) hanem WM-t.
A múltkoriban voltam újra otthon, így kicsit tüzetesebben körbe tudtam fotózni a WM Extra-mat. Ami sajnos a felméréskor kiderült, a kerékpár át lett egyszer festve feketére. Erre utal, hogy az egyébként krómozott részek, mint például a muff, fekete színű, ahol nem rozsdás, ott kicsit megkaparva a festéket előjön a csillogás. Továbbá ezért nem volt teljes mértékben kivehető a vázszámból az első 5-ös, mert a jó takony beitta magát a beütésbe. Aztán a hajtóműről kiderült, hogy már volt kókányolva egyszer, a vázon olyan sérüléseket találtam, amely vágásra utalnak, valószínűleg flex. Aztán az egyik hajtókar profilozása nem stimmelt a jelenlegi Oxford típusúéval, később a garázsban kutakodva megtaláltam a lecseréltet aminek a vége szintén szét van flexelve. Az első felnit még mindig nem találtam meg sajnos, szerintem ki lett lomtalanítva. :( Arra viszont emlékszem, hogy a felni keresztmetszete valami ilyesmi lehetett: } (természetesen ezt oldalról kell nézni) A hátsó felni nem ilyen, nem is értettem gyerekként, hogy nem passzolnak egymáshoz. A hátsó kerékben Styria 7 (?) agy van, valószínűleg az sem eredeti. Fontolgatom a ráfestés leszedését, hátha előjön az eredeti, és sikerül kivenni a csíkozást, ha egyáltalán még van maradványa, vagy valamiféle lenyomata. A nyereg szintén eredeti, sajnos a bőr elég ramaty állapotban van, ezért volt rajta egy huzat, ami alatt meg szivacs volt. A nyergen található bőrbeütés alapján WM lesz, egy pici karika látható, sajnos annyira rossz állapotú a bőr, de sikerült másnak beazonosítani, íme: http://m.cdn.blog.hu/sz/szegediretrokerekparok/image/wm/best%2040/IMG_0013%20(Small).JPG
Sárvédő. A sárvédőről kiderült, hogy Csepel Túra. Ami viszont bonyolítja a dolgot, hogy egyetlen egy személyt ismerek, aki talált egy Extra-t. Neki is Csepel Túra sárvédői voltak, amikor előkerült. Ez természetesen lehet a véletlen műve. Viszont a fórumot olvasva találtam egy posztot (számát már nem tudom), amikor ugyanis valaki kérdezte, hogy Csepel Túra végén miért van két furat, mintha orrdísz lett volna rajta. Na az én kerékpáromon van ilyen, és az is le van festve a sárvédővel úgyhogy egészen biztos nem az átfestés után lett rámókolva az orrdísz. Amit a csonkból én meg tudok ítélni, az egy WM orrdísz lehet, szerintem. Ez viszont furcsa lenne, hogy WM orrdíszt raktak egy Csepel Túra kerékpárra, ráadásul pont középen, és az én első sárvédőmhöz hasonló személy is találkozott már két ilyen furattal, szóval egészen biztos, hogy azt gyárilag csinálták úgy.
Na, de helyettem beszéljenek a fotók, kíváncsian várom a véleményeket, észrevételeket. Sajnos mivel sz*r az Index képfeltöltése, és valamiért az indafotó sem engedi, ezért itt a nyilvános Drive:
Köszi a választ, "hidas" pedál 1935-ös prospektusban megtaláltam, remélem szerintem régebbi a bicó , a vasutas embléma a II.világháború előtti, vázszám ötszámjegyes bár a kötőjel zavar.Korai WM kerékpárra gyanakszom, vagy valaki az alkatrészeket kicserélve WM-re öregitette le.Tisztelt Gyűjtőtársaim, ha tudtok évszámot, tipust legyetek szivesek megírni Köszönöm Zoltán
Kérem szíves segítségeteket az alábbi kerékpár típus és Évszám meghatározásához.
Ülés, lánc, sárvédők WM. Lámpa dinamó későbbi. Kontrakar Torpedó, hátsó kérékagyon Torpedó"sas" de sajnos az évszám már nem olvasható, első kerékagy olvashatatlan.
Kerékpár érdekessége a hátsó sárvédőn lévő vasutas tábla...
Pedál gyanus....Nyakban szegecsnyomot nem találtam, vázszám ellenkező oldalán WM nincs beütve.
A Csepel Campingek 1967-71 kaptak nyaktáblát. Ez volt a gyakori de szerelték Luxus és egyéb ritka táblákkal is, illetve ezekre a koraiakra kerülhetett még matrica pl. Pannonia. (export)
Köszönöm a választ, valóban ez az, és közben a a pedáljai is előkerültek, pontosan olyan a lánckerék is ,mint a képeken látható. A kérdésem most az lenne,hogy milyen kerékagyakkal szerelhették ezt a tipust-évjáratot, meg valakinek lenne e elsősárvédője hozzá?
Ez Budapest, vagy esetleg Luxus lehet. Pontos típus és évjárat beazonosításhoz kell a szegecstáv, és a vázszám. A láncvédő és a hajtókarok alapján 60-as, 70-es évek lehet.
Üdv Olvtársak.Szert tettem egy ilyenre.Feltehetően Rákosi időben készült.Kérdésem:ez eredeti hajtómű?(a pedál tudom nem).valamint a felni ismattos szürke festett, ez is kétséges.Egyébbként ez egy Sport.Esetleg eladó váznyaktábla valakinek?
Most szombaton (júni.02.) 9:00 kezdéssel Hódmezővásárhelyen veterán kerékpár kiállítás és találkozó lesz. A találkozóra még lehet regisztrálni a csmvkbk@gmail.com e-mail címre. Várunk minden kedves érdeklődőt!
Nem tudom pesti vagy e vagy sem, de a MOFAKER-ben (mofaker.hu) kerékpár és robogóbolt, vannak jó biciklis cuccok, jó áron, van pl. az általad keresett acél-felni is 26 és 28-as méretben is.
Szia, köszönöm a gyors válaszodat:) Még csak most kezdtem a camping-ezest és keresek egy forrást, ahonnan beleáshatom magam a camping-ek történetébe, változataiba.
Szia! A telepet azért ne úgy képzeld el, hogy besétálsz és rogyásig válogathatsz veterán alkatrészt... Ha évekig kijársz lehetőleg naponta, és szerencséd van, hogy te látod meg először, akkor lehet találgatni dolgokat..Nézd meg melyik van hozzád közel és menj ki.. Vigyél egy futónyi vasat leadni kezdésnek, különben ugyis elhajtanak idegenként...
Szia, kaptam elérhetőségeket új Rabló láncvédőhöz, matricákhoz. Kérlek írj egy emailt nekem privátba és megadom a telefonszámokat. Nem tenném fel ide a számokat, még akkor sem ha elvileg kaptam rá engedélyt, jobb a békesség.
Tulajdonképen anno szegény nagymama után (95-ben), maradt egy szintén orosz, de női kerékpár, kiváló állapotban. Sokáig nem néztem rá, de 2-3 év múltán egyszerűen megszerettem és rendszeres használatban van, nos innen indult nekem a veterán kerékpárok iránti szeretet.
Pmate, értelek és így, hogy leírtad miket keresel, talán (itt) a fórumon is tudnak adni támpontokat.
Nekem alapvetően egy Extra-hoz kellenének alkatrészek, felnik, agyak, sárvédők. Sajnos vaterán, jófogáson nem igazán árulnak olyat, ami nekem kell, vagy horror áron. Ezért inkább kihoznám őket vasárban. Remélem tud valaki Budapesten valami jó helyet, sajnos nem vagyok idevalósi.
Gábor válaszom 1976 . Veloretro-n megtalálod. Első felújított bicom egy 1959-es Riga 26 volt Riga felíratú ülés, csengő stb , még egy 1958as xb3 b-110 van Gumit egy kisvárdai cégtől rendeltem valodi ussr gumi és 4000ft felett 450 ft a szállitási költség.
69657 Kadar J válaszom a Jófogáson fenntvan Fehérvári veterán külsője
69658 Petrol Pet válaszom Gumisprint VRB025 , én ott veszem a 28 falcos külsőt 2220Ft
69663 Pappmate én 3x probálkoztam Méh teleppel egy pár pedál az eredmény, én is az egyben történő vásárlást javaslom, mert akkor kirakodos játékot fogsz játszani. Nekem 3db WM kerékpárom van 1 eredeti sárvédő 5 későbbi, hiánycikk...
Gondolom mivel MÉH telepen keresgélsz kerékpárt, ezért amolyan "ronccsal" is beérnéd, vagy legalább is nem szalon állapottal, nem írtad mit keresel pontosan. Szóval a net tele van vele, én is így akadtam rá a jófogáson, nem is olyan rég. Vannak baromi szép állapotban, 10-12 től kezdődően jó pár tízesért, vagy ha szeretsz bütykölni, mint én, akkor van pár ezerért is és gyönyörűen fellehet újítgatni.
Én kb. 2 hete jutottam hozzá, kemény 2 ezer forintért (+ ugyan ennyi a házhoz szállítás), egy régi orosz "fecske" bicóhoz, ülés és a kerekek hiányoznak róla a többi része meg van viszonylag ép állapotban, abszolút egy klassz felújítási alap, lámpák felszerelve, illetve dinamó is van, de nincs vezetékezve így csak remélem, hogy a dinamó működő képes, bár az izgat a legkevésbé (jelenleg).
Tudom a képek többet mondanának, d.u. pótolom ezen részét is.
Szia, én is itt olvastam, hogy már legyártották ehhez is a matricákat. Keress rá oldalt a keresővel. Nekem nem kellett újakat vennem, mert jó állapotúak maradtak. Akitől én vettem a láncvédőt, az is olvassa a fórumot. Szerintem meg fog keresni, ha van eladó holmija. Nekem nincs más.
Május elsején volt valamilyen autós találkozó, oda gurultak be a srácok. Nem messze pedig egy kerékpáros kiállítás volt, nem tudtam a rendezvényről, motorozás közben véletlenül szaladtam bele.
Szia! Légyszives a kerékpárról több felvételt csinálni egész kerékpár,, hajtó lánckerék,Nyaktábla helyén lévő szegecstávolságot lemérni, és a gumin lévőszámokat is megírni.Gondolom a betű az elején F betű. Vázszám alapján talán Rákosi Mátyás idejéből való valamire tippelek, várom a képeket és mások véleményét. ÜDv Zoltán
Sziasztok! Nincs valakinek elfekvőben egy Csepel Marathon váz bordó színben a képen lévőhöz hasonló állapotban és matricával? (csak a váz érdekel a villával+a kormánycsapágy és a középcsapágy)
Tudnátok segíteni,hogy milyen bringa lehet ez ilyen vázszámmal? Nagyapám bringája volt. Szeretném felújítani,csak tudni kéne,hogy milyen irányba kell mennem :)
Szia! Magánvéleményemmel megsérteni nem szerettelek volna semmiként, nekem R26-n Bakony lámpám van, lehet, hogy nem korhű, de a kormánycsőn sem az R26-n sem az SR26-n nincs sok hely..Üdv Zoltán
Nagyon szépen köszönöm, WM jelzést a vázszám túloldalán nem találtam, igy WMKerékpárok között nem keresgéltem. Van két Tura-ám ugyanolyan üléssel, és még egy kis kincsem is rá ha RM kerékpárnak elfogadjuk......(Nyaktáblám nincs)
Szia! Nagyon szép a Sr26-od, + raktam is rá (bár én másik lámpát raknák rá, magánvéleményem )
Botondom nincs abban bocs de nem tudok segíteni, de kiváncsi vagyok a mit írnak Gyűjtőtársaink Rákosi Mátyás féle kerékpárodról.Nekem is van kettő egy férfi Csepel és a "felesége" hattyúnyakú Csepel ezt láthatód kicsit lentebb ezen kétféle sárvédő van szerintem "csikfoszlányok" alapján hátsó lehet eredeti.A férfit csatolom, ezen nincs középen emelés, várom mások véleményét én is... Üdv Zoltán
A (második segítség kérés ) közel múltban , egy 60-s évekbeli női TURÁN akadt meg a szemem, bicó előző életében "virágtartóként" funckionált. Azt szeretném megkérdezni Tőlletek a kerékkel mit kezdenétek, mert így nem szeretném igazándiből hagyni. Választ köszönöm Zoltán.
SZép napot kívánok mindenkinek! Két kérdésben várom szives segítségeteket!
Munkatársam ki szerette volna dobni az alábbi kerékpárt (amit két hétig árult de senki nem érdeklődött utánna) én meg elcseréltem vele 5 liter folyékony kenyérre. Hát nincs még valami szép formába, de legalább
Nem jutott a méh telepre. RM Csepelnek tippelem a vázszám alapján, de a csikozása nem igazán láttam még . Esetleg valakinek van-e hajlított vázas RM Csepelje vagy talán nem is az?Várom véleményeteket!
Nálam is elérkezett az az idő, ahol döntenem kell hogy mi legyen, mert több hely már nincs a Gépeknek, így arra jutottam hogy nagynehezen, de sajnos meg kell válnom pár bringától.
Egy szép, megkímélt 1937-es Puch Luxus, egy gyönyörű Csepel Csillag camping bicikli, és egy felújított MMVZ szovjet bicikli lett a kiválasztott. Ugyanilyen sorban a linkek hozzájuk:
Tudom, hogy nem illik hirdetni, évek óta látogatom és régebben aktívan írtam is a fórumba, de sajnos kényszerdöntés, muszáj hogy menjenek, így is itt marad egy Csepel Apolló, egy Supernova camping, és egy Csepel Budapest is. Amikre ugyanúgy fogok továbbra is vigyázni, mint a többire. :-)
Szeretném, ha jó kezekbe kerülnének, és erre itt van a legnagyobb esély a fórumban. Sok élmény, idő, energia és pénz is van bennük, így elherdálni semmiképp nem szeretném őket. Az árak teljesmértékben alkuképesek, akár egyben, akár külön, bármilyen formában, csak kerüljenek szerető gazdához, jó helyre. Elérhetőségek a hirdetésekben vagy itt fórumon emailben. Köszi a rugalmasságot! Szép napot!
WM tűzzománcos Fecske versenykerékpár az skiss-en! A ,,déli fiúkhoz,, megérkezett az első tavaszi Fecske. A képek magukért beszélnek, szóra sem érdemesek. Ahogy már megszoktuk...
Picit több fotó kellene (pl. a hátsó agy feliratáról, illetve a hajtómű aljáról, egyéb részletekről, stb...)
A típus egyértelmű a váz maratásától (nem beütés) , de megtévesztő a biciklid képei közé az MGYVK-ról hozott képet (nyaktábla) betenni forrás megjelölés nélkül.
MGYVK-ról WM 1935-ös prosi lap.
A vázszám sem annyi, amennyit a fotosoppal beleírtál (jobb aláírni és nem bele), mert van még egy karakter elől... kis csiszolással kiderül, hogy 5-ös vagy 7-es.. A váz 1936 előtti, vélhetően ha eredeti a hátsó kerék talán 1934-35 körüli...
Azt hogy újrafested vagy konzerválod, a saját szuverén jogod eldönteni (meg a pénztárcádé), de többnyire a veterán kerékpárosok ha találnak menthető festésnyomot a gépen, akkor inkább konzerválnak... ha ilyen nincs akkor akár lehet felújítani is, de érdemes jól körüljárni a témát, mielőtt dirr-durr elindítanád a különböző alkatrészeket megmunkálni....
Alkatrészek (némi szerencsével, de annál nagyobb türelemmel) beszerezhetőek börzékről, hirdetőktől...
Nem elvenni akarjuk a kedved, mert itt többen segíthetnek is később... (érdemes visszaolvasni a fórumon ..)
Új vagyok a veteránosok között, sőt még nem is mondanám magam annak. Egy WM Extra bicikli felújításával kapcsolatban szeretném kikérni a véleményeket, ötleteket, javaslatokat. Előtte azért szeretném elmondani miért akarok belevágni teljesen ismeretlenül egy ilyen projektbe.
Az anyai ági nagymamám a 70-es években elvált nagyapámtól. Aztán a 80-as években már újra házasodott. Én a 90-es évek második felében nőttem fel, az összes nagyszülőm újraházasodott. Az anyai ági nagymamám férje sajnos januárban elhunyt, és Ő az édesapját nem ismerte, mert a háború alatt tüzérként szolgált, majd mellette felrobbant egy bomba, és a jobb lába tele volt repesszel. A háború vége felé jártunk, Budapesten, víz, élelem és áram nélkül. Rengeteg repeszt távolítottak el a lábából, de még maradt benne. Mivel nem volt áram, nem tudták megröntgenezni a lábát, ezért le kellett volna vágni, hogy életben maradjon, Ő viszont nem akart rokkantként élni, ezért vérmérgezésben halt meg 1945-ben. Az én nagypapám akkor 2 éves volt. Nem ismerte, alig emlékezett rá. Az öreg hagyatékából nem sok minden maradt, néhány okirat, egy köteg második világháborús képeslap a visszacsatolt területekről, Kassától, Rahón át egészen Újvidékig. Ezt leszámítva egy személyesebb tárgy, egy kerékpár.
Sokáig nem tudtam, hogy milyen kerékpár, csak azt, hogy a nagypapám apukájáé volt, és hogy megélt egy világháborút. Aztán lévén, hogy érdekelnek a régi dolgok, így a kerékpár felé is nőni kezdett az érdeklődésem. Olyan annyira, hogy elhatároztam, hogy felújítom, amatőrként. Beléptem a facebookon egy csoportba, aminek gondolom többen tagjai is. Így a típusát is sikerült kideríteni, próbálok minél több információhoz jutni, hogy minél hitelesebb legyen a felújítása. Ezzel is szeretnék az elhunyt nagypapám és az apukája emléke előtt tisztelegni.
Amiben segítségre lenne szükségem:
Képekből ítélve-
-Mely alkatrészek eredetiek
-Mely alkatrészek nem eredetiek
-Mely alkatrészek hiányoznak
-Adott alkatrészeket honnan tudnék beszerezni
-Rendelkezik-e valaki ezen alkatrészekkel
-Milyen volt az eredeti festés
-Milyen volt egy adott hiányzó alkatrész
-Patinás vagy újrafestés legyen? Akkor itt krómoztatnék is ahol kell, és olyanra festetném, amilyen eredetileg volt
Köszönöm a segítséget!
A nyaktábla már megvan, ha valaki rendelkezik vele, szívesen megvenném tőle. Töltöttem fel róla képet is
A Veterán újság honlapján olvastam, hogy június 2-n rendezik a III.Hódmezővásárhelyi veterán kerékpáros találkozót, de sajnos ezenkívűl semmit, kérem szépen aki tudja a helyszínt , időpontot programokat legyen szíves kiirni a fórumba!
Tisztelt Gyűjtőtásaim! Elhatároztam, hogy a kerékpáros társadalomnak és magamnak is bebizonyítom, hogy a veterán
paripákat leírni nem szabad, hanem csak a tisztelet és a megbecsülés hangján lehet róluk beszélni.Egyedüli veterán kerékpárosként indultam a mai Vitézlő kerékpár túrán ( én 50km-n ). Bár a rajtnál kaptam egy beszólást " ez legrosszabb kerékpár ami itt indult" összeségében mindenki tisztelettel csodálattal beszélt a kerékpáromról.Végén aki
megsértett bocsánatot kért nem gondolta, hogy "10km-t kibír". Én az 54km-t 4ó 14p allatt tettem meg , ő a csili vili bicóval 80km 4ó35p alatt.Szendrő-Edelény-Abod-Szuhony-Szikszó utvonalon 414m szintemekledéssel
Üdv! Budapesti személyes átadással érdekelhet engem a jobb oldal közepén levő első lámpa, ha az a tömpe (nem hossuúkás) Bakony-lámpa. Mennyiért kinálod? Köszi.
Tisztelt Csaba! Teljes mértékben egyetértek! Szerintem is jó lenne ha valaki egy veterán kerékpáros programról , kiállításról, TÚRÁRÓL infót szerez kiirná ide a fórumra akár azonnal is mert többünknek előre kell kérni a szabit! Pl nekem 10-ig a következő hónapra.Tisztelettel Zoltán
Üdv! Csak egy kérdés: honnan lehetett tudni, hogy lesz? Egy javaslat: az ilyen eseményeket jó volna előtte egy héttel publikálni a fórumon, vagy a facebook csoportokban, vagy a g-portálon lévő weblapon. Szívesen ott lettem volna, szívesen kérdeztem volna, vásároltam volna, dedikáltattam volna...
Üdv. eladó egy szatyor veterán kerékpár alkatrész, lehetőleg egyben !1940 es F&S felhajtható tetejű zsirzógombos , duplamenetes hátsóagy, komplett új fűzetlen 10 e.ft, 5 db. bosch kis dinamó,tartóvassal, müködő lepróbált állapotban. 15 e.ft. csak egyben az 5 db,mivel be is van már a póstához csomagolva, csak nem vette mégse meg az érdeklődő. Egy 60 as évek végi , favorit stadion verseny bőr nyereg jó állapotban,hasonló korabeli campagnoló bilincses dupla vázváltó kar verseny bringához, shimano verseny vázváltókar dupla a 70 es évekből, atax kulacs 70 es évek,orosz új és használt prismák, sputnik verseny bőr nyereg,bőr szerszámos táska,mechanikus km. órák. Egyben 25 e. ft az egész. Van még egy eladó komplett, 1961 es Steyer stirya veterán komplett működőképes bringa , új de régi gumik,ép csíkozott kerekek,sérülésmentes váz villa,ép csíkozott sárvédők,harangcsapágyas hajtókar körmös anyával, styria lánc, bányász emblémás zsirzógombos agyak, styria első töklámpa és dinamó,jól müködő első fék- kontra,nem szalajt stb. Ami nem rá való : modern hátsó lámpa, mtb pedál,robusta régebbi bőr nyereg. Agyakon ép a króm, többi rozsdás. Felújításra vagy igy is használható ! 25 e. ft Eladó még egy női orosz 28 as bringa az 50 es 60 as évekből. T : 06307534807 Székesfehérvár. KÉPEK email címre.
Tisztelt Gyűjtőtársaim és Veterán Kerékpárral Turázók!
A szép időt kihasználva megjárattam két veterán paripámat, a Csodával Miskolc-Tiszai pu-Miskolc Tapolca (oda-vissza 18,2km) volt a cél, Diadallal Lillafüred (31km) .14-én Vitézlő turára (50km) készülvén. Tervezemmég, hogy Dunakanyarba, Esztergom, Balaton egy szakaszát veterán kerékpárral megteszem akit érdekel írjon. Képek:
Amennyiben japán gyártmányú kerékpár büszke tulajdonos vagy és az egyéb japán jármű gyártók klasszikus járműveivel is szimpatizálsz, engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljak egy eseményt, ahol jó eséllyel mindegyik képviselteti majd magát. Megcsodálhatjuk egymás gyöngyszemét, meglepően konstatálhatjuk a többi gyártó műszaki megoldását, különleges kényelmi extráját, hogy egy kicsit nosztalgiázhassunk és időutazhassunk közösen, a hazai megmaradt japán járművek segítségével. Hasonszőrű "megszállottakkal" egy családias hangulatban és csodás környezetben eltöltött nap, ahol a különleges "veterán" gépek mellett van helye a gyermekeknek, feleségeknek és barátoknak is egyaránt.
Időpont: Május 19, Szombat
Gyülekező: 8:45 és 9:30 közt a Törökbálinti Auchan áruház totemoszlopa alatt, ahonnan együtt konvojozunk át a találkozó helyszínére. (Peremvárosi Horgásztó és Pihenőpark)
Amennyiben jelen közösség értékes találkozóinak, eseményeinek időpontjával nem ütközik, sok szeretettel várjuk minden kedves "veterán" - Japtimer, illetve klasszikus - JapClassic járművet és tulajdonosát!
Minap szert tettem végre egy régóta keresett NIK WM réz táblára.
(Azt tudni kell a tábláról, hogy ugyan 1946 végén a Nehézipari Központhoz csapták
a csepeli gyáróriást, de annak azért még is csak WM volt a neve.)
A táblát ugyan kissé kilapított formában kaptam meg és szokás szerinti egyengetés és ívre
vissza hajtás után megtisztogattam és a "tulipános" jelet használva körbefotóztam, dokumentáltam.
Ekkor láttam meg valamit rajta, amit addig nem is vettem észre.
A NIK feliratot egy fogaskerékbe állították, de a középső fogon felfedeztem
egy miniatűr WM jelet....
A középső "I" betűn látható Kossuth címer is eléggé "összeaszalódott" a korábbi NIK táblákhoz képest, ebből azt a következtetést vontam le, hogy már nagyon érzékelhető lehetett Rákosiék nyomása és már a köztársasági címer látványa is kezdett bántó lenni az elvtársak szemében... (ezért a táblát 49-re teszem..)
A dolgozók azonban még a szakmát a Weiss Manfréd gyárban tanulták és érezhettek némi elfogultságot volt munkaadójuk iránt, hogy bevéshették precízen azt a miniatür WM jelet oda a kis fogaskerék elejébe is....
Természetesen mindez csak az én eltévelyedett gondolatom és vállalom érte az intrikákat, mint ahogy a makrofotózáshoz szükséges tulipános "mániámért" is....
Köszi szépen a választ mindenkinek. Szerencsére csak felületi rozsdáról van szó. Kipróbálom amit tudok! ;)
Régi kerékpár esetén rajta hagynám a patinát, viszont egy viszonylag új paripáról van szó. Csepel Marathon 1988-ból. Ennek szerintem nem áll jól, ezért szeretném felporírozni ahogy lehet.
Próbáltam citromlével és Coca Colával, de igazából egyik se volt hatásos, csak a felületi kosz jött le.
Ha barázdákban ül meg a patina, akkor rézkefével lehet a barázdát rendbe rakni. Nem karcolja össze, nem sérti fel a krómozott felületet. A képen a küllöanyák között körben húzódik ilyen barázda. Egyki kerékkel már megvoltam, a másik még várja a beavatkozást:
Ha csak felületi rozsda, azaz patina, akkor menthető a krómozás. Én konyhai folyékony surolószert (pl. cif) használok egy ronggyal felitatva, és a felületet jól átdörzsölöm.
Pl. ebből a Mondial lámpából, amit a neten vettem:
Szia! No ezt meg honnan szerezted, gratulálok hozzá. :-) Ilyet még a szigetszentmiklósi börzén sem láttunk Elek Gáborral.
Még a veterankerekpar.hu oldalon a típusok közöztt sem szerepel. Eladás előtt érdemes sok fényképpel dokumentálni a jószágot, különösen azokat a részeket, amelyek elütnek a hagyományos kétkerekű bringáktól.
Sziasztok!Tervbe vettem egy Csepel Csillag felújítását.El kezdtem beszerezni hozzá a cuccokat,de rájöttem,hogy nincs rá időm és olyan lesz a végén,mint a Petrocelli háza...A gép elég vihar vert,de szerkezetileg tökéletes,minden működik rajta.Vettem hozzá kereket,pedált,villadíszt stb.Eladni szeretném valakinek,aki tényleg értékeli,ezért 7000 ft minden,ami a képeken van.Helyileg a XVII.kerületben vagyok,de ha kell,szívesen segítek a szállításban.A számom 06703358022.Köszönöm!
A pontos rajzot majd elküldi akinek van eredeti festésű Csodája. Egyszer megmértem egy ilyen széles piros csíkot: két 8mm távolságra lévő 1mm vastag arany csík köze a piros sáv. Egyébként az MGYVK-n látható fotók alapján arányosan el lehet indulni a festéssel (még a piros kiválasztásával is). A gyárban is kézzel festettek minden darabot, nem sablonnal dolgoztak hanem rutinnal... matricát is készítenek páran, majd jelentkeznek, ha olvassák...
A későbbi Szt. László Csodák ezüst csíkozással készültek, erről van méretezett rajz:
Segítséget szeretnék kérni egy Szent László táblás férfi csoda csíkozásában. A kerékpár 2 komponensű fekete festékkel le van festve.
A veteránkerékpár.hu-n láttam a tipusról képet, de méretekre volna szükségem, csíkszélességre stb. Szükségem volna a piros pontos színkódjára is valamint matricákra ha valaki árul.
Ha valakinek vannak adatai nyugodtan írjon e-mailt.
Bár nem ismerem a részleteket, egy korábbi példányra hajazót szeretnék. Ha a gyártás elején Burger fékek voltak, akkor azt teszem rá. A matricából pedig azt, amin a nyeregcsövön van a MARATHON felirat, a CSEPEL pedig az alsó csövön két oldalt.
Az én kerékpárom alvázszám alapján 1988-as. A nyereg és a gumik kivételével az eladó elmondása szerint minden eredeti. Amit kicserélek azt ugyanolyanra szeretném, amilyen volt. A dilemmát nekem az okozza, hogy jelenleg Favorit fékszerkezet van rajta elöl-hátul. Amiket eddig láttam, (másik 88-ason is) azokon Altengurgerek voltak. Igaz ez egyáltalán nem probléma, Favorit volt rajta, az is marad, csak érdekelne mi is a helyzet. Tán a későbbi példányokat ezekkel szerelték, vagy egyiket így, másikat úgy? A váltók Sachs Huretek. Az eredeti Bakony lámpák is megvannak. Már csak egy DN10 dinamó hiányzik. Bordó a fényezése. A színkódra azért lennék kíváncsi, mert sok helyen lepattogzott a fényezés, és tervbe vettem egy esetleges újrafestést a nyár folyamán.
A festékkeverés nem volt egyszrű.Az eredeti metálzöld úgy készült hogy fujtak egy sor aranyat majd arra a zöldet.
És attól függően hogy hogyan volt megkopva és hogyan sütötte ki a nap,más más árnyalata volt.
A váz nem lett festve csak retusálva a hibás helyeken, majd kapott egy sor lakkot.
A a retusáláshoz kevertettem leghasonlóbb világos és sötét metálzöldet, majd az adott részhez kevertem őket kis kupakban majd igy dolgoztam.
A többi rész le lett festve amihez szintén ezzel a módszerrel kevertem egy nagyobb adag festéket,ami a középső agy alatt talált szinhez lett beállitva,mert
ott nem volt kopott, meg nem sütötte ki a nap.(szerintem jól sikerült eltalálnom az eredeti szint)
Ha ez segít: 3 db ilyen kerékpár van regisztrálva és azok 1984 és 89 közöttiek. Természetesen ettől eltérő gyártási időpontú kerékpárok is előkerülhetnek....
Van egy régi csepel tihany férfi kerékpárom. Családi örökség, szeretném a nyár folyamán ízekre szedni és felújítani. Beleérte a váz komplett fényezését is, mert sajnos elég sok helyen le van pattanva róla a festék. Meg tudnátok mondani hogy a vázat hogyan érdemes felújítani. Homokfúvás , kromofág, vagy ki milyen módszert ajánl. A festést szakemberre bíznám, pl autófényezőhöz vinném. Debrecenben tudtok-e ajánlani szakembert aki erre specializálódott vagy bármelyik autófényező megbírkózik egy ilyen feladattal? Van valakinek ilyen irányú tapasztalata?
Más: A sárvédők vélhetőleg aluminiumból készültek. Ezt gondolom csak fel kell polírozni. Ezt követően mivel lehet kezelni hogy ne mattuljon vissza.
Olyan mintha a peremek is aluból lennének. Ez létezik?
Miből lehet megállapítani a pontos korát. Elmondásokból ítélve 1968-1972 között készülhetett.
Belefogtam egy Csepel Marathon felújítós projektbe. Kerékpárom még nincsen, csak alkatrészeim. Egyelőre csak információkat szeretnék gyűjteni a Marathonról. Sok oldalt megnéztem, viszont még mindig van néhány dolog, amire kíváncsi vagyok, ezért úgy gondoltam, hogy itt megkérdezem, hátha tudja valaki.
Mikor kezdték el gyártani az említett kerékpárt?
Milyen színekkel készült? Tudom, szürke, bordó, kék... esetleg valaki ismeri ezeknek a színeknek a fantázianevét (ha van)? Illetve aminek még jobban örülnék, a színkódokat?
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat , 1943 Csoda női Szent László kerékpárom már van(vázszám P50332 ) remélem ez Diadal lesz a vázszáma alapján tippeltem a 30-as évek végére ( P18775 ) , Tiszelettel Zoltán
Üdv ismét. Hát a masik kerékpár kicsit keményebb dió, de meg próbáltam le szűkíteni a leg jobban, és ez a kerékpár 1940-43 közötti, a típusa pedig lehet Turán, Diadal, és Szent László Csoda.
Ennél pontosabban információt nem merek mondani. Jaj a sárvédők is egy fiatalabb csepelről származnak.
Szeretném meg erősíteni a tippjét, ugyanis valóban 1950-51 es szépségről beszélünk. Továbbá a szegecstáv nem 56mm hanem 55 mm lesz, az én gyűjteményemben is van egy 1950 es évjáratú RM csepel kerékpár, de az öné az enyémhez képest, nagyon szép állapotú! Gratulálok hozzá.
Üdv mindenkinek! Valaki tud ehez bármit hozzá fűzni? Az biztos hogy nem egy Puch Turul nyaktábla. Ha valaki mégis tud róla bármit, vagy esetleg valami elképzelése van, kérem ossza meg velem. Szegecstáv 65mm
A 60-as évek közepén kaptam egy SR26ot.Favorit váltó és kar,4es francia Atom racsnival.Első válto nem volt rajt, görbitett kromozott kormány( nem verseny).Ja és az a finom metálos piros.Kb 30 évig használtam, akkor a váz megroggyant .(kissé elhiztam:120kilo).
Tisztelt Gyűjtőtársaim! Nem rég egy csonka leharcolt CSODA kerékppáral jelentkeztem , és egy borzalmas állapotú üléssel. Az ülést egy széthajlott orosz bőr felhasználásával igyekeztem rendbeszedni.
szia! Légyszives a hátsó kerék agyán lévő feliratot képet is lefényképezni, ez évszám meghatározásában is talán segíthet, Várjuk a képeket.. Üdv Zoltán
Szia! A kormány alatti vázról - nyakról-is légyszives fényképet feltölteni, illetve szerencsésebb esetben egy fém tábla van ezt is fényképezd fel, rosszabb esetben talász rajta két szegecsnyomot légyszives mérd meg ezek távolságát, esetleg kerék gumi méretét is írd meg Várjuk a képeket szia Zoltán
Hát, most megfogtatok. A helyzet az, hogy ez nem mostani kép, azóta egyszer a nagyapámmal állagmegóvás jeligével kicsit helyrepofoztuk, de most szívesen belevágnék egy tisztességesebb felújításba.
Holnap kihúzom a garázsból, és lefotózom nektek. Bár 27-es kerékméret rémlik, inkább megnézem.
Csíptem volna, ha tényleg Toldi lett volna, mert a nagyanyámé volt, akinek a vezetékneve történetesen Toldi. :)
Sajnos csak darabokban tudom feltölteni a képeket, a pedál csapágyazása zsírzógombos, ékkel szorítható pedáltengely van benne, és kormányszorítós mint ahogy a tolómérős képen is látszik . Érdekelne minden erről.
Tisztelt Gyűjtőtársaim! Ma megérkezett a Csoda kerékpáromhoz vásárolt Bosch lámpám, amihez még vásároltam egy pár számomra annyira nem ismerős lámpát, hátsólámpát, prizmát. Ezeknek a lámpák kezdeti gyártási évét szeretném megkérdezni ,LÁMPÁK1 képen egy Miller lámpa 2 kép egy MYDAY 3.képen kettő orosz látható ( Riga 26 ra talán jó lesz valamelyik? ) Sajnos egyik évszámát sem tudom, a nagy orosz talán 50-es évek....
HÁTSÓ LÁMPÁK, PRIZMÁK 1 sorsz assmann 50-es évekre tehető talán bár örülnék pontos évszámnak,
2 sorsz TOP Bellú (vagy Bellii) van rajta több szám, betű és egy 1925 is (?),
3 sorsz semmi felirat,
4.sorszám talán TOP gyártmány egy V A 11/61 felirt ez gyártási időt jelől?,
5, sorsz prizmák évszám nélkül és egy dinamo amiről semmit nem tudni.
Csomagban volt még több hiányos TOP ULO-211 VA 06/61 (talán dátumot jelől?)
Kérem szives segítégeteket előre is köszönöm Zoltán
Tisztelt Gyűjtőtársaim! Ma szeretném megmutatni azt a kerékpárt amit már becsületből is meg kellett vennem. 2017 októberében Kisterenyétől 10 km-re egy zsaktelepülésen árultak egy örökségből származó régi biciklit. Az eladó vállalta, hogy a bicikliért lemegy 25km-rt és elhozza nekem kisterenyei vasútállomásra. A vonatom 30 percet késett, az eladó türelemmel várta hogy édesanyja biciklije jó kezekbe kerüljön... Riga 26 1959-ből van aki nem szereti én nagyon kedvelem rengeteg alkatrész Riga rajta ülés, csengő , a szelepsapkája láncos, egyszerű diszítéssel, sajnos fékjét nem tudtam pótolni, a muzeumi példányt probáltam követni.
Segítséget szeretnék kérni felújítással kapcsolatban. Nyilván itt már többen is krómoztattak első lánckereket hajtókarokkal. A kérdésem arra vonatkozik, hogy ezek a felújított alkatrészek csak díszként funkcionálnak, vagy alkalmasak akár napi használatra is különösebb károsodás nélkül. Az aggodalmam a fogaskerék és lánc találkozásánál a legnagyobb. A köztudottan drága krómozás árát feleslegesen nem szeretném bebukni. Ha valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban kérem adja közre, esetleg egy-két ajánlott krómozó címe is jól jönne. Köszönöm.
Kérdés: hogyan lehet kiszerelni a képen látható kerékzár belsejét pl. vázfestés miatt? Nyilvánvalóan a váz gyári festését követően szerelték be a zárat a helyére. Hátha valakinek ilyen zár bütykölésével már volt dolga. Esetleg a porvédő szegecse alatt van valamiféle hozzáférés... Köszi.
A köszönést követő második mondatod figyelmen kívül hagyom, szerintem nem rám vonatkozik, ugyanakkor sajnálatos. Azért a lényeg így is átjött, tehát maradjunk meg az ötletezgetés talaján, mert megint semmi konkrétum nincs a kezünkben! Egy Fecske pedig nem csinál nyarat, tartja a közmondás, :) de mit sem változtat ez az érme szépségén.
Nézd a pajzson olyasmi karika látható, mint a prospektuson - ezért kézenfekvőnek tűnt... de szerintem ez másnak is feltűnhetett.
Vitatkozni persze nem akarok - belefáradtam már a néha nem jóindulatú intrikákra való reagálásba ezért is írok ritkán, de le is állhatok teljesen, ha ennyire zavaró ha feltételezni merek valamit 80 év távlatából....
Mivel az érme készítéséhez a rajta szereplő csepeli gyárkép, a WM Csepel felíratos pajzs és a hátlapon lévő WM monogram okán szinte 100% biztosan kijelenthető, hogy a WM volt a verseny támogatója és az érme megrendelője is.
Hogy mit nyomtak a vésnök kezébe nem tudom, mert nem voltam ott (még a világon sem), de a 31-es prospektusnak is kellett, hogy legyen valamilyen előzménye...
Itt nem látok semmilyen elméletet és én sem akarok olyat gyártani...
Itt csak egy (talán) logikus ok és okozat közötti összefüggésről van szó. - Te is tudod, hogy a WM kezdeti éveiről kevés dokumentum került idáig elő, de a szóvéd jegyzékből világosan kitűnik, hogy az akkori gazdasági világválság ellenére a WM intenzív fejlesztéseket tett, hiszen 29 és 30 között 16 kerékpár típusnevet védettek le.
Ezzel párhuzamosan biztos vagyok benne, hogy elkezdték a prospektusok készítését is amiből már 1930-ban kellett már készen lennie pár lapnak..... amiből egyet nyomhattak a vésnök kezébe.
De még azt is meg merem föltételezni, hogy már 1930-ban is lehetett prospektusuk csak még mi nem láttuk, mert emlékezhetsz te is, hogy a 31,35,36 -os prosi sem egyszerre került elő hanem lassacskán évek alatt, mint ahogy bízok abban is, hogy sok minden érdekességnek örülhetünk még a jövőben....
Abban az időben minden vállalkozásnak létkérdés volt a jó propaganda, így a WM-nek is. Éltek is vele rendesen.
Valóban szép darab! De, azt, hogy a vésnöknek a kezébe mit nyomtak 1930-ban nem tudom.
Van arról bármilyen kézzel fogható biztos adat, hogy kézhez kapott akkor bármit is, ami mindezt alátámasztaná, igazolná? Netán egy újabb elméletről van szó?
A hivatkozott katalógus utolsó lapján a nyomdai iktatmány szám mellett pontos évjáratot is jelöl (14,466.-1931-Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, Budapest.).
Köszönöm szépen az infót! Hát nagy csata lesz az már biztos, a ülés, pedál és sajna kerék csere (pedig hogy örültem, se nyolcas, se tojás, megfelelő állapotú külső, nyomást tartó belső ) 13 Mátyás királyért CSODÁT ne várjak..... Nyaktábla helyére matrica kerül ez már folyamatban van, lámpa Bosch talán összejön csengőt ha ebben a hónapban nem kapok megpróbálok graviroztatni februárban, a többi utánna....Üdvözettel Zoltán
Ezt a mélyen szántó gondolatot egy 1935-ös magyar filmben hallottam egy kerékpár kereskedő (Kabos Gyula) szájából, amint egy lyukas kerékpár gumiról nyilatkozik:)
"mert tudja mélyen tisztelt fiatal Úr - ezt már nem érdemes megragasztani! Olyan a gumin az első luk, mint tavasznak az első fecske.... ahogy megjelenik az első - jön utána a többi is... "
A kissé bugyutácska filmben feltűnik pár korabeli kerékpár is - tán ezért is érdemes megnézni.
A kerékpárod 1943-as és éppen ezért nem javaslom a Robusta nyereg rátételét - ami már a szoc. kor terméke volt. Egyébként egyszerűen le kellene venne a védőhuzatot a nyeregről, hogy egyáltalán lássuk mi is van ott, mert így még véleményünk sem lehet róla...
mert van itt olyan aki az eredeti öregből is "csodát" képes csinálni, pl. Papuka Szaki
Markolatot is lehet itt hozzá kapni teljen eredethű utángyártottat, pl. Madzagos Szakinál.
A katalógus leírásban olvasható block pedál azért néha beszerezhető hírdetési lapokon, ill. börzéken...
Ez az ikonikus magyar kerékpártípus megérdemli a törődést, hogy legalább emlékeztessen hajdani ifjú korára.... hajrá!
Tisztelt Gyüjtőtáraim! A mai napon sikerült egy "csonka" CSODÁ-ra szertennem. Ehhez az Veterán tündérrel még nem találkoztam nem ismerem igazán ezért szeretném szives segítségeteket kérni az alábbiakban: Nyakékjétől vandál kezek megfosztották anyit tudok hogy 59mm szegecstávolsággal rendelkezett, kérem aki tudja milyen lehetett kérem legyen szives megírni. Csengőt szeretnék hozzá venni, vagycsináltatni, kérem legyetek szivesek megírni, hogy szarvasos csengőn kívűl volt-e másfajta.Kérem akinek van ilyen kerékpárja eredeti színezéssel, legyen szives feltölteni képet.Pedálja "egyedi készítésű" egyenlőre marad, Markolatja hiányos. Üléséről is várom szíves véleményeteket, eredeti-e, én igazándiből szeretném lecserélni Robustára. Vázszám P50332.Segítégeteket előre is köszönöm bringabarat
Üdv Pazó! Nagy gratula, alapon az érméhez. De végre valami érdekes és hasznos tudás is megjelent a veterános oldalon. Azért nem elfelejteni, Camping forever.
A Vaterán a hét vége felé lejárt pár szép kerékpáros sport érme futási ideje.
A szép ezüstnek tűnő érméket rendre űberelték, így kedvesemnek csak egy feketedett bronz érme maradt.
Mivel kecskeméti volt az eladó, így megkért, hogy hozzam el tőle.
Persze meglepetésként ért a tisztogatás utáni látvány:
.
1930-as csillagtúrás részvételért járó egyszerű érme, de finom kidolgozású és az igazi értéke maga a rajzolat, hiszen a kerékpáros mögött látható füstölgő gyár maga a WEISS MANFRED MŰVEK!!!!!!!! Sőt a pálmalevelek közt lévő aprócska pajzs az első WM pajzsos táblát ábrázolja!!
egyedül azt nem értettem egy darabig, hogy miért karika van rajta a koronás címer helyett, de ez sem volt sokáig rejtély, ugyanis az 1931-es WM katalóguson is ilyen ábrázolás van..
.
Az érmekészítő vésnök kezébe kapta a prospektust és hűen átmásolta az abban látható pajzsot....
Viszont ez azt is jelenti, hogy az érme 1930-as kiadása a prospektust is előre kell hogy hozza 1évvel!!!
A hátoldali szép tölgyfalombos csokor tövében is WM címer látható, ami arra enged következtetni, hogy
magát a csillagtúra kerékpárosversenyt a WM szponzorálta..... és az előlapon lévő versenykerékpár
A szomszédos lomtalanításból mentettem, mi lehet a típus? (a vázszámot még nem tudtam előcsalni, mert rendesen lefestették...) Super Granat hátsó agy, a hajtás nem tűnik odavalónak.
Tisztelt Gyűjtőtársaim! Elszaladt az idei év láttunk sok szép kerékpárt, CSODÁ-t és remélem a 2018 év is sok meglepetést tartogat a számunkra, bár az idei év legnagyobb meglepetése a mai napon az Index őshonos magyar kerékpár márkájával foglalkozó forumon a forumindítótól kaptam miszerint az 1970-es R26 kerékpárom a Csepel Csaba és a Csillag leszármazottja és a Marathon evoluciója........ Talán 2018-ban kiderül, hogy a 1966-os Budapest kerékpárom a Csepel Bmx unokája....Hát igen jó papp és bringabarát holtig tanul.1kép R26 2.és 3. képen az apja Csaba és anyja Csillag látható.4. kép az evulóciós őse Marathon üdvözlettel bringabarát
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Gyűjtőgetésben Kincsvadászatban és CSODÁ-ban gazdag új évet kívánunk minden Gyüjtőtársunknak bringabarát és a Veterán Paripák
Segítséget kérek ennek a kerékpárnak a beazonosításához:
Vázszámot nem találtam sehol (néztem: nyereg alatt két oldalt, hátsó villapapucson két oldalt, hajtókarház alatt). Szép a muffolása, és érdekesen erős az első villa íve.
Hidd el, a profik sem mindig veszik a fáradtságot, hogy a legjobbat kihozzák a kerékből.
Volt, hogy vettem zsír új ráfot, befűztem, visszavittem centíroztatni, és sajnákozva közölték, hogy ennyit tudtunk kihozni, biztos meg lett ütve. Mondom biztos nem, mert itt vettem egy hete. Csak a vállát rántotta.
Hagymatech társunk személyesen mutatta meg nekem, hogy kell ezt csinálni. Türelem kell hozzá az biztos.
A küllőket magam vettem és fűztem be egyenként. Nem félek egy kis barkácstól. Viszont a profiknak sem sikerült rendesen kiszedni a 8-ast. Valószínűleg küllőanyák meghúzásával már nem megoldható. Lehet egyszerűbb venni egy hozzá való gyári felnit (26-os), ha valakinek van eladó szép állapotú. A legtöbb prémium csepel gépen kb. 1983 környékén ilyen felni volt:
Szio..van,de akkor már ki kell venni a kereket a villából...
Tehát a viccet félre téve..kiszereled a kereket,letisztítod (külső,belső,felniszalag) Az agyat is megnézed, ha lötyög,szorul vagy száraz akkor még egy kis agyalás is. A küllőket kilazítod körbe...ekkor kiderül milyen sérülés van a felniben...ellenőrzöd egy másik jó felnivel, s ha minden rendben egy arra alkalmas állványban centír +tojás és feszesség beállítása....
Van a tulajdonomban egy Csepel CSODA kerékpár,teljesen új állapotban,még a csomagolópapír is rajta van a vázon,ill a sárvédőkön.Minden alkatrésze meg van,a kerékpár még nem is volt összeszerelve ,tehát 0 km-es.Vevőt keresek rá,de nem mindenáron eladó,várom az ajánlatokat.
Tisztelt John! Két akadályt kell leküzdenem 1 SÚLYOM: Munkahelyemen egyenruhát kell viselni 4éve adtak egy garniturát hízni nem lehet , másrészt van egy kis vadvizi kajakom ( Bodva patak) 78 kg terhelhetőséggel ivóvízzel, szárazruhával, egyszer meghaladtam és vízitura helyett túlélőtura lett. 2 MAGASSÁGOM: 20év házasság után 8 cm lettem alacsonyabb, mert hetente egyszer kerékpártúrázok és néha este értem haza amiután az asszonyt jól leb... Első próbára saját részre második lehetőség unokának ( erre még kb 20 évet kell várni) harmadrészt ha a rozsda megenné alkatrésznek akarom használni. Van még két kiscsikóm amik még nem veteránok az egyik egy 16 collos kerekű sajáthasználatú Dahon kerékpár, másik egy névtelen de hálás 20 collos. Tisztelettel Zoltán
Tisztelt Kerékpárgyűjtők! A minap elhatároztam, hogy veszek otthonra egy házőrző ebet egy welke Express-re esett a választásom csütörtökön megállapodtunk az árban pénteken elindultam 260km utra, az eladó utközben közölte, várjak még mert "felértékelteti" a már megállapodott ár ellenére a bicót. Mérgemben ma elmentem a használtcikk piacra alkatrész mustrára és mitadég "felugró agár helyett egy 30 éves tőzsgyökeres magyar vérebre akadtam 3 Mátyás királyért...(1 kép welke Express embléma )
Üdv! Érdeklődöm, a vázszám iránt. Nemrég láttam egy SIEGER matricát a nyaktábla helyén egy R26-os vázon. Kissé tudatlan vagyok, ez egy agyváltós (Torpedo) német kerékpár? SIEGER a típusa? Köszönettel: Csaba
Tisztelt Kerékpárgyűjtők!Engedjétek meg hogy megmutassam nektek a kerékpáromat. 1967-es ha minden igaz használtcikk piaon vettem, az eladó megmonta hogy annyra tetszik nekem hogy nem fogom ott hagyni, igaza lett. Bár jön a zord tél mi már a tavaszt, s a nyárt várjuk, hogy a Tihanyokkal, Mátrákkal Velencékkel együtt turázhassunk
Vázszám: PX011468 v. PX071468, X= üres, nem olvasható
A kerékpár a Csepel Velenceprototípusa (P), ill. próbasorozata, első évjárata vagy rövid életű elődje ('Deluxe'?) lehet. Egyértelműen nem 'T'-s, de a váz(forma) ugyanaz, mint a Velencéé.
Csúszópapucsos példány, eredeti láncfeszítőkkel.
Elvileg a Velencéket '80-tól gyártották, vagy legalábbis onnantól matricáztak ezen a néven...
Eladó vintage országúti kerékpárom.Shimano RD M700 váltószett. Weinmann kétforgáspontos fékek.Zsírzógombos első hajtómű.Fizik nyereg. Adom mellé a gyári szingós kerékszettet amibe Normandy agyak és Mavic ráfok vannak. Eladás sűrgős , az ár ennek megfelelően alacsony.Fix 30000ft. 06306570266
Üdv! Ma egy Bp. XVI. kerületben lévő kerékpárboltban jártam (régi kormányt akartam venni, de nem volt elég régi...) és a tulajdonos azt mondta, hogy van 3 Csepel verseny kerékpárja, mindhárom agyváltós 3 sebességes (shimano), az egyik Sport a másik Luxus névre hallgat és megkért, hogy propagáljam őket mert szívesen eladná mindhármat (20 ezer Ft körüli áron/darab) Ha valakit érdekel, az elérhetőség:
Szia! Az első képen látható vázról érdekelne a csillag-szerű nagy lánckerék és a két versenypedál. Régi versenykormány nincs véletlenül? (30-as évek) Üdv: Csaba
A múlt héten kaptam ezt az Adler feliratú (szerintem) karbidos kerékpár lámpát. Szerintetek is kerékpáron lehetett?
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
Csaba
(kicsit más: még mindig keresek 30-as évekből való versenykerékpár kormányt pipával, versenykerékpár acélpedálokat és komplett első féket, valamint 4 db kerék gyors-zárat (szárnyas, vagy egyéb megoldás a 30-as évekből. Ha valaki tud ebben segíteni, kérem hogy írjon a csaba.szucsi@freemail.hu e-mail címre. Köszönöm!)
köszönöm a tanácsot -amit láttam neten ez egy Puch kb 1935 körüli kerékpár.Német-Osztrák oldalakon ehhez megszólalásig hasonlító és formájú elsövillás kerékpárok vannak még az ülés alatti kis réztáblácska is ua ott van.Valószínűleg akkor a "Séllei művek" forgalmazhatta vagy esetleg össze szerelhette.
A táblácskán látható vázszám alapján ez egy 1938 körüli osztrák női gép. Ebben az időben a Steyr-Daimler-Puch Grac-i központú konzorcium forgalmazott ilyen felszegecselt táblával kerékpárokat.
Sok típusuk volt. Lehetett rajta Puch, Styria, de más tábla is 35-36mm szegecstávval...
Kicsit közelebbi képeket lehetne kérni részletekről (villaváll, hajtómű, stb)
szeretnék egy kis segítséget kérni ha lehet.Nem foglalkoztam még régi kerékpárral teljesen új vagyok ezen a téren.2 napja vettem meg vateráról-egyszerűen nem tudtam neki ellenállni- ezt a vázat es mint kiderült a sárvédők és elsőkerék is az "övé" volt.Valószínűleg az itt lévők is látták ezt a hirdetést.Csak egy réztáblácska van rajta a vázszámmal?! 759608 és egy másik kis táblácska -szó szerint pici-a váz felső részén."Séllei Kerékpár rádió műszaki üzlet és műhely Orosháza".Egyenlőre semmiféle jelzést nem találtam rajta.Azt szeretném megkérdezni hogy esetleg lenne valamilyen tipp arra nézve hogy milyen és mikori gyártmány lehet ez?A vázon sehol se alul se hátul se a lánckeréken nem találtam jelzést.Vagy ez a Séllei műhely micsoda vagy kik lehettek?Ezt forgalmazták esetleg állítottak össze kerékpárt?A váznyaktábla nincsen meg a két szegecs közti távolság 35mm szóval nem túl nagy.Minden informácíót szivesen vennék.Kicsit csálén áll még az egész.Különösebben nincsen berohadva sehol az elsővilla mozog kicsit nehezen.Alapvetően egy nagyon filigrán kis "gép".
szeretnék egy kis segítséget kérni ha lehet.Nem foglalkoztam még régi kerékpárral teljesen új vagyok ezen a téren.2 napja vettem meg vateráról-egyszerűen nem tudtam neki ellenállni- ezt a vázat es mint kiderült a sárvédők és elsőkerék is az "övé" volt.Valószínűleg az itt lévők is látták ezt a hirdetést.Csak egy réztáblácska van rajta a vázszámmal?! 759608 és egy másik kis táblácska -szó szerint pici-a váz felső részén."Séllei Kerékpár rádió műszaki üzlet és műhely Orosháza".Egyenlőre semmiféle jelzést nem találtam rajta.Azt szeretném megkérdezni hogy esetleg lenne valamilyen tipp arra nézve hogy milyen és mikori gyártmány lehet ez?A vázon sehol se alul se hátul se a lánckeréken nem találtam jelzést.Vagy ez a Séllei műhely micsoda vagy kik lehettek?Ezt forgalmazták esetleg állítottak össze kerékpárt?A váznyaktábla nincsen meg a két szegecs közti távolság 35mm szóval nem túl nagy.Minden informácíót szivesen vennék.Kicsit csálén áll még az egész.Különösebben nincsen berohadva sehol az elsővilla mozog kicsit nehezen.Alapvetően egy nagyon filigrán kis "gép".
Örököltem egy Veterán Herkules Biciklit, és el szeretném adni, ebben kérném segítségeteket.
Szerettem volna én felújítani, de sajnos nincs rá kapacitásom, így eladnám . Szeretnék véleményeket, hogy mennyi lenne a reális ára itt több kép a mellékelt linken látható Veterán kerékpárnak???
Magam sem vágyok más ajándékra, ha megérem a következőt.. :)
Ha megjön szép nyugodtan nézd át. Törölgesd meg kis olajos ronggyal, hátha láthatóvá válnak színes csíkok, egyebek... aztán fotózgasd le amit érdekesnek találsz...
A feleségem ajándéka születésnapomra.Már megérte,hogy Ö is meglátja a szépet az ilyen öreg de valljuk be sok munkát kívánó gépekben.
Ha minden igaz holnap hozza a futár(már nagyon várom) amint lehet lemérem a szegecstávot. Esetleg abban is tudnál segíteni hol tudok utánanézni?Értem ezalatt a pontos típust csíkozást nyaktáblát sárvédődíszt stb. A kontrakar is Velamos ha ez segít.
Szia! Nem a kérdésedre a válasz, de pl. ezen az oldalon igen komoly gépeket árulnak..Magyarországon is volt kerékpár pedig a korai időkben, csak sajnos nem volt "divat" ha vettek egy újat, a régi bekerült a pajtába.. http://www.sterba-bike.cz/section/bicycles?lang=EN&offset=12
Ezen nyaktáblák valamelyikét keresem megvételre, vagy cserébe tudok adni, jó állapotú WM The Best és WM The King nyaktáblát. elérhetőség: gymark86@gmail.com
Nekem is van egy ilyen "kiherélt" AGB női bringám. :) Nagyon szépek a hegesztés varratok. Sőt úgy látom a tiéden is szép ívben le van vágva a lapított alsó váz eleje.
Szerintem teljesen egyforma az "állítólagos átalakítás" mindkét bringánál.
Üdv! Ezt a képet nemrég találtam, vajon milyen kerékpár látható (kb. 30%-ban) ezen a Tápiósülyi képen? Sajnos nem a dédmamám fogja a kormányt... Üdv: Csaba
Azt szeretném megtudni, hogy a képen látható HB majestic alutáblás, WM vázas (a vázon dombornyomás nélküli) kerékpárnak lehet-e az az eredeti lánckereke és lehet-e az az eredeti első sárvédője ( az alja törött azért erősíthettek hozzá egy gumidarabot). A sárvédőn nincs furat sárvédődísznek, lehet hogy az se volt? Eddig csak olyan majesticet láttam amiknek HB minták voltak a lánckerekében és volt sárvédődísze, de azok dombornyomott vázúak voltak és valamivel korábbiak.
Szeretném eredetire visszafestetni a vázat, amit az előző tulaj valamiért zöldre színeztetett (76-os Túra). Hol csinálnak ilyet (Tiszaújváros/Miskolc közelében)? Illetve mennyibe kerül úgy hozzávetőlegesen? Köszi