Keresés

Részletes keresés

Prézlivagány Creative Commons License 2019.01.24 0 0 88585

Sziasztok,

Az új ablakaimat kirakattam homlokzatra. Az a kérdésem lenne, hogy mennyit takarjon rá a küldő hőszigetelés az ablakra kivülről?

Toktoldóm van. Elegendő fél centi vagy engedjem beljebb?

Megint nem voltam ott, amikor a mesterek a vízszintes kávát csinálták:( Lehet kiszedték az ékeket, ami tilos.

Annyira gáz, hogy napi szinten kétszer kell megjelennem, mert nem úgy csinálják, ahogy megbeszéltük.....

occseb Creative Commons License 2019.01.24 0 0 88584

Nem látom rendesen a képen, a lépcső mögé/alá is beeresztettétek az XPS-t?

Előzmény: Törölt nick (88576)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.24 0 0 88583

Ez így nagyon gyenge hasonlat.

A régi kazánból a lakásba pumpált 60fokos víz mennyivel kellemetlenebb, mint az új (1,4milliós) kazán által a lakásba pumpált 60fokos víz?

Előzmény: VaZoLa (88566)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88582

"Ráadásul a kazán előbb-utóbb úgyis tönkremegy, így annak a cseréje nem lesz majd "opció"."

Mondok egy esetet, amikor van "opció":

- nyaraló, ősrégi gázkazán, radiátorok

- komoly hőszigetelés + fűtetlen pincében futó energiapazarló fűtéscsövezés feldobása a födémre, majd a födémre szintén komoly hőszigetelés

- jön a tél, az első hideg napon öreg kazán természetesen feldobja a talpát

- bontott Hajdu bojler pince sarkából elővesz, gázkazán helyére ideiglenesen betesz (bojler mint villanykazán)

- úgy néz ki, hogy a "drága árammal" működő elektromos fűtés villanyszámlája csupán kb 5 százalékkal több, mint a régi gázbojler (+ pazarlón csövezett fűtésrendszer) gázszámlája.

Mondanom sem kell, hogy az új félmillió forintos gázkazán (plusz kétszáz ezer forintos új gázkémény) beszerzése halasztódik, valószínűleg az idők végezetéig (talán lesz fűtő klíma, de lehet, hogy még arra sem költenek, maximum a régi bojler le lesz cserélve egy újra és ráírjuk, hogy "villanykazán" :).

Szóval mégis van néha "opció" amikor elromlik a régi gázkazán ;)

...persze nem mindenütt lehet annyira jól hőszigetelni, hogy egy 24 kilowattos gázkazán helyére be lehessen tenni egy mindössze 2 kilowattos bojlert (de két bojler pl már 4 kilowatt, vagy létezik fűtő klíma, stb :)

Előzmény: taps1 (88565)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.23 0 1 88581

Ha valaki úgy tesz be két milliót egy bankba, hogy azt a pénzt csak évente húszezer forintjával tudja kivenni, ráadásul az első kifizetés csak harminc év múlva lesz, azt az embert a családja bezáratja egy elmegyógyintézetbe.

De ha ugyanaz az ember kicserélteti a házán a régebbi 1,1-es üvegezésű ablakokat 0,7-es ablakokra, akkor ugyanaz a család simogatja a buksiját, hogy milyen bölcsen cselekedett.

Ki érti ezt?

:)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (88580)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.23 0 1 88580

"Alapvetően nem szeretem az olyan megtérülési számításokat, amiknél csak a számlákon lévő végösszeget veszik figyelembe... A lényeg, hogy te jól érezd magad és tegyél magasról az olyanok véleményére, akik kb. az utolsó forintig nézik a számlákat."

Aki az energiaTAKRÉKOSSÁGot nem tekinti takarékosságnak / befektetésnek, az fogalom tévesztésben van :) márpedig a takarékosság és a befektetés is arról szól, hogy nemcsak beteszünk pénzt, de ki kis veszünk, mégpedig NAGYON em mindegy, hogy mennyit és mikor veszünk ki :)

De ha ELŐRE jelzed, hogy te itt most nem takarékoskodni akarsz, hanem csak kényelmet növelni, akkor úgy próbálok segíteni, hogy eközben egy szóval sem foglak megtérülési számításokkal zaklatni. 

A baj ott szokik lenni, hogy

- valaki idejön a fórumban egy energiatakarékossági kérdéssel,

- erre mi kiszámoljuk és elmagyarázzuk, hogy amit ő akar az rossz befektetés, mert a hasznát csak az unokája (se) fogja látni

- erre ő megsértődik, hogy ő valójában nem hasznot akart, hanem kényelmet :)

De akkor miért nem szólt előre?

Előzmény: csiba00 (88564)
mackalac Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88579

Annyit belevauznék, h ezek a kenhető kátrányszerű szigetelések nem sokat érnek... 2x kentem le egy vasbeton födémet és úgy átázott,mint a szél...

Ki is hívtam a gyártó cég mérnökét és 2 dolgot mondott: olyan vastagságban kellett volna felhordani ami rá van írva a dobozra : 0,4 cm vtg!  Mondtam, h az lehetettlen, akkor legalább 8x kellett volna lekenni, és  nem jön ki a kiadósság sem ami a dobozon van! 

A másik, h biztos megsértettem a felületet utólag...

Szóval a vége rendes kátránypapírtekercs, melegítve és azóta nincs ázás...

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88578

De milyen anyagot tudok oda rakni ha szükséges?

PáraZÁRÓ fólia felragasztás és a falhoz ragasztása körben az erre való szilóval.

Aztán gipszkartonváz+gipszkarton előtét fal a fólia elé.

Ez a pára/penész kérdést megoldja hibátlan párazárás esetén.

Valamint B30 fal esetén vélhetően a fal szétfagyás probléma sem merül fel utána, a bentről érkező így már közel nulla nedvesség híján.

Előzmény: LanyUss (88575)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88577

Mi lesz a belülről szigetelt falaimmal? Ötlött a kérdés most bennem. Az EPS-en átjutva lecsapódik a hideg falra? Akkor előbb-utóbb penészes lesz. Oldalfalra is kellene párazárás? De milyen anyagot tudok oda rakni ha szükséges?

Ez bizony esélyes.. az sem igazán jó megoldás.

(rossz esetben fagykár is érheti a falat)

De az is lehet, hogy megúszod, mert olyanok pára/hőmérsékleti viszonyok a fűtött térben. 

Nem lehet előre igazán jósolni ebben a témában.

Ezért van az ökölszabály, hogy: " Belülről nem hőszigetelünk!"

Kivéve, ha jól tudjuk mit-miért-hogyan csinálunk...

Épp ezért inkább xps kellett volna belülre (ha már belülre ejrül), telibe ragasztva és párazáró szilóval tömítve a hézagok.

De az xps-ből is csak 3-4 cm, HA a tégla alkalmas rá (kellőn fagyálló).

A szomszéddal jobb esetben meglehet egyezni és engedi felakni.

Mint látható az az iménti képriportban is.

A ház hátsó oldalán a falra 10 cm grafitos hab került és lábazatra is 10 xm xps a szomszéd telkére átlógva (az írásos engedélyével), mivel telekhatáron áll a ház.

...és még az udvari betonját is felvágtuk, persze nyilván újra is öntöttük.

Előzmény: LanyUss (88575)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88576

Képriport...

Előzmény: puli122 (88556)
LanyUss Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88575

Köszönöm szépen! Ez egy külön szakma :R

Jelenlegi állapot:

25m2 helyiség: félkész mennyezet, 2 oldalt 8 cm grafit kívülről, hátsó fal belülről 5 cm fehér. Klímával temperálás 19 fokon ECO módban napi 14kw-al. Kinyitottam az ajtót a garázs felé, így oda is becsorog valamennyi meleg, ott 13 fok van. Kocsinak elég.

30m2 garázs: mennyezetet apuval szenvedtük végig(áteresztő,10 gyapot,záró,osb), egyik fal kívül 8 grafit, 2 fal belülről 5 cm. Sajnos régen divat volt ez a közös fal dolog telekhatáron, ezért csak és kizárólag belülről tudtuk megoldani a szigetelést.

A hullámpalán jól látszik, hogy a 25m2 felett elolvadt a hó, a 30m2 felett változatlan, tehát egész tűrhetően megcsináltuk. Igaz írtad, hogy lehetett volna több is.

Viszont csak tátom a számat, hogy az EPS-en átszalad a pára. Mi lesz a belülről szigetelt falaimmal? Ötlött a kérdés most bennem. Az EPS-en átjutva lecsapódik a hideg falra? Akkor előbb-utóbb penészes lesz. Oldalfalra is kellene párazárás? De milyen anyagot tudok oda rakni ha szükséges?

Előzmény: Törölt nick (88572)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88574

A fólián a gerenda mellett végig ...

(szerintem fóliát írtam a kérdésben)

Előzmény: SP77 (88561)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88573

A jó megoldás... az alap levésése, naygjából síkba vakolása és vízszigetelése.

Utána mehet rá a szükséges mélységig az xps hab.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=110689589&t=9084059

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=114482823&t=9084059

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88572

Az EPS-en lazán átmegy ám a pára (a forgácslapon is) és neki szalad a párazáró HIDEG fóliának amin lecsapódik, harmat  >> azaz VÍZ!!! lesz belőle, áztat.

Hát ezért...

Azt kell megérteni, hogy a bentről útnak induló meleg pára áramlás NEM találkozhat kifelé útja során sehol (neki túl) hideg felülettel.

...és hogy a pára legtöbb építő anyagon át tud közlekedni!

Akkor is, ha a levegő már nem, mert az anyag légzáró, mivel 

a légzárás NEM EGYENLŐ párazárás 

Ez két teljesen külön dolog.

----

HA!!!! belül a vastag EPS alatt csinálsz egy TÖKÉLETES páraZÁRÓ réteget IS, akkor elvben nem gond az a feketefólia ott fent a hidegtér határán.
Mert akkor gyakorlatilag nulla pára tud csak útnak indulni kifelé...

Előzmény: LanyUss (88555)
LanyUss Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88571

Tökéletesen kiérezte Mindenki, hogy a választási helyzetre próbáltam fókuszálni a saját példámon keresztül. Ami nálam nem teljesen igaz, mert már "készen" felújítva vettem a házat ( asszony kijelentette, hogy vagy a felújítás vagy a család - lehet választani -> az első pont lett :) ) Ez a ház 10 cm-rel van berakva ( B30-as lyukacsos tégla ) + összes nyílászáró cserélve. Alagsor félig földben + normál szint + tetőtér , itt gipszkarton+15cm gyapot+valami kemény falap. Valójában 40 fok az előremenő és a 26kw-os készülék egész nap min. modulációval jár. Termosztáton látom, hogy így is ki-be kapcsol. Párásítani kell ( 38-40-ről min. 50-re, mert a friss levegőt szeretjük és huzatolunk napi kétszer minimum ). Dobok a födémre majd még gyapotot ha van értelme, de valójában a házzal nincs is gondom, inkább a melléképülettel szívok sokat.

Előzmény: csiba00 (88569)
VaZoLa Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88570

"Passivhaus"....?

Előzmény: Kisfiatal (88568)
csiba00 Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88569

Én inkább azt látom benne, hogy ha veszel egy kazánt, ami a szigeteletlen házad hőigényét fedezi, majd ezek után elkezdesz szigetelni, akkor nagy valószínűséggel igen csak túlméretes lesz már a szigetelt ház hőigényéhez, és ez szintén nem jó. 

Előzmény: taps1 (88565)
Kisfiatal Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88568

https://www.youtube.com/watch?v=sRv4a7X-fpA

Ezekről tud vki vmit, miért nem terjedtek el? Nem váltak be, drágák voltak? 

memorix Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88567

"A teljes mélységet lefújatnám, ha alkalmas rá ez a technológia egyáltalán. Vannak különbségek az elérhető anyagoknál?" igen

"Megbízható kivitelező?"  Igen

sávalapba, lábazatra XPS kell rakni.

Sokan ellfelejtik hogy a szigetelést a sávalapnál nem csak függölegesen lehet rakni hanem vizszintesen is.. ha fütetlen pince van...

Ha függölegesen rakod akkor hosszárakod a XPS-t és kitöltöd homokkal/betonnal/ vagy egyéb töltő anyaggal a réseket. (Föld <>homok) 

A vizszigetelés a pincefalra kerül és utánna megy az XPS... 

VaZoLa Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88566

A jelenlegi gázár 50 évre előre vetítése elég komoly prognózis lenne...:)

(Persze érthető nézőpont az, ha nem 3 év a megtérülés, akkor már anyagilag nem kifizetődő...de persze az összehasonlítás kb. mint tv-ben a 4k OLED , és egy 90-es évekbeli CRT....mindkettő tv-zésre van, a lecseréléskor csak a fogyasztás megtakarítást nézve a megtérülés tart végtelenbe....)

(És persze a régi kazán várható szervízköltsége, alkatrészellátásának várható megszűnése stb sincs benne a kalkulációba...persze az újé sincs....)  

Előzmény: LanyUss (88563)
taps1 Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88565
Ennek akkor van igazán jelentősége, ha valaki nem tudja mivel kezdje a beruházást (homlokzati szigetelés vagy kazáncsere). Az egyik viszonylag gyorsan a másik pedig csak jóval később térül meg.
Ráadásul a kazán előbb-utóbb úgyis tönkremegy, így annak a cseréje nem lesz majd "opció".
Szóval ezen két lehetőség közül a szakik ezért szokták a szigetelést előbb javasolni.
Előzmény: csiba00 (88564)
csiba00 Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88564

Alapvetően nem szeretem az olyan megtérülési számításokat, amiknél csak a számlákon lévő végösszeget veszik figyelembe. Mert elég sok olyan tényező van, amit nem lehet, vagy csak baromi nehezen beárazni. A lényeg, hogy te jól érezd magad és tegyél magasról az olyanok véleményére, akik kb. az utolsó forintig nézik a számlákat. (Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenből a lehető legdrágábbat kell megvenni.... csak még mielőtt valaki leírná.)

Előzmény: LanyUss (88563)
LanyUss Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88563

A kazáncsere dolgot tökéletesen látod a szigeteléssel párhuzamot vonva. Én a családi házban kényszerűségből cseréltem csak ki kondenzációsra a régit, mert nem volt kémény hozzá ( az ÉTI és új kondi kazán kémény nem kompatibilis - feleslegesen ruháztam volna be 320k-t kéményre ). A kazáncsere össz. költsége 1,4 millió lett. Ha abból indulok ki, hogy 10-15%, de számoljunk 15%-kal kevesebb gáz fogy, ami a fűtési időszakban 20e-25e-30e-35e-35e-30e = 175.000 Ft x 0,15 = kőkemény 26e Ft/idény és akkor a megtérülés meg is van :) Régen tanítottak nekem matematikai baromságokat, valahogy úgy hangzott, hogy limesz tart végtelenbe kb. mint a megtérülése. De cserébe van kényelem.

Előzmény: Törölt nick (88451)
SP77 Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88562

Köszönöm az ötletet!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (88550)
SP77 Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88561

Köszönöm szépen a jó ötleteket!

Majd hétvégén több időm lesz és mindent jól átvizsgálok!

A sötét folt a szigetelésen árnyék! :-(

Előzmény: Törölt nick (88544)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88560

OK akkor legyen egy rövidebb változat is:

Valószínűleg

- 90 százalékban szükségtelen butaságot találtál ki (amihez makacsul ragaszkodsz, mert mindeni más hülye :)

- amit ráadásul rosszul tervezel kivitelezni 

- ráadásul mindebből a lehető legdrágább változathoz kérsz most segítséget.

És aki minderre felhívta a figyelmedet, azzal köszönet helyett lekezelően beszélsz :)

Szerencsére van ilyen rokonom, ezért tudom, hogy ilyenkor mi a helyes teendő: hátradőlök a fotelben és figyelem, hogyan szívatsz meg magad körül mindenkit, aki segíteni próbál neked :)

Előzmény: puli122 (88558)
zsigusz83 Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88559

Szia!

Ha körbe lett ásva, a nagyobb kitülemkedéseket véssétek (üssétek le) le, tisztítás után (seprű és/v. magasnyomású mosó) vakoljátok kb simábbra (nem kell tökéletesnek lennie!), ezután vehetsz oda XPS-t ez sem lesz olcsó, de ez garantáltan vízálló, a PUR nem nagyon az... Az XPS tetejét illik vízbe rakni és így nem kell indító sin (amúgy sem értelmes dolog) és mehet rá a homlokzati szigetelés.

Egyébként nem sokat hoz ez a pinceszigetelés, ha csak nem lakni akarsz ott nincs értelme, a lakószint padlószintje alá 60-80 cm-vel elég menni ami a szigetelést érinti, ebből a talaj szint alatt és afölött 30 cm-ig elég vízálló (XPS) fölötte mehet az EPS v. a vakolható gyapot (falazattól függ).

puli122 Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88558

Mindig csodálkozom hogy a hozzád hasonlók milyen kényszeresen próbálják bizonygatni a felsőbbrendüségüket az ezer karateres bulshit kommentjeikkel, de azzal, hogy volt időd még egy külön képet is linkelni, túltettél minden eddigin. Gratulálok. :D 

VAGY: Száz karakterben megírhattad volna a hasznos véleményed is. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (88557)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88557

A 10 km-re lévő teszkóba heti bevásárlások céljára szeretnék új autót vásárolni egy . Szeretnélek megkérdezni, hogy melyik típust ajánlod a több millió dolláros bánya-teherautók közül. Sem kisebb, sem másféle, sem olcsóbb autót nem javasolhatsz MERT ÉN EZT JOBBAN TUDOM. Kizárólag a legdrágább bányagépek közül választhatsz.

Ha segítesz nekem eldönteni, hogy az általam kiválasztott értelmetlen hülyeségre  hogyan szórjak el a valóban szükségesnél ezerszer több pénzt, akkor én is segítek neked, hogy az általad megálmodott értelmetlen hülyeségre hogyan szórhatnál el a valóban szükségeshez képest tízszer annyi pénzt.

VAGY: megkérdezed itt a fórumban, hogy mi a célja a lábazaton a vízszigetelésnek, mettől meddig és hogyan kell vízszigetelni és hőszigetelni a lábazatot.

puli122 Creative Commons License 2019.01.23 0 0 88556

Szaisztok!

Szórt PURhab szigetléssel kapcsoltban kérném a véleményeteket. 

A probléma: Szeretném szigetelni a pincefalamat kívülről (ezzel együtt a lábazati szigetelést is megoldani). A házat körbeássuk alapig, azonban a pincefal beton öntésénél a külső síkot nem zsaluzták, az ásott föld egyenetlensége miatt a táblás szigetelés nem megoldható. Cél a hő és a vízszigetelés egyaránt. A pincafal 80centivel kezdődik a fölt felett (itt persze zsaluzva volt) és kb 2 méter mélyen van azt alap.

A teljes mélységet lefújatnám, ha alkalmas rá ez a technológia egyáltalán. Vannak különbségek az elérhető anyagoknál? Megbízható kivitelező? 

Mit gondoltok? 

Üdv, 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!