Szinte ugyanezek a tünetek voltak nekem is...írtam is, (tudom vicces) vándorfájdalmaim voltak...bal oldalon, borda alatt kezdődött, de volt, hogy szépen jobbra vándorolt.
Néha pedig alhasi fájdalomba ment át. Na erre néztek csak a dokik nagyot, hogy ez hogy lehet. Pedig én éreztem és nem találtam ki.
Immáron négy hete leálltam a PPI-vel és csak jobb lett. Remélem így is marad. De az tuti, hogy PPI-t többet nem szeretnék/akarok szedni.
akkor van megoldás. Amerikából hozzot barátnőm tesója egy gyógyszert amit kint használnak gyomor bajokra köztük refluxra is.
1 et kell bevenni reggel és egész nap ehetsz. nem fáj a gyomrod. persze azért túlzásba nem szabad esni. de ha szabályosan eszel a gyógyszer mellett eltünek a panaszok. a működése annyi hogy bealítsa a napi sav szükségletet a szervezetben ez által nem lesz se több se kevesebb a keleténél. én mióta szedem már az első nap nem volt panaszom.
a neve : Prilosec
remélem másnak is használni fog. és sikerül meggyógyulnotok
Én is régen jártam itt. Gondoltam irok már egy pár sort. Így 8 hónappal a műtét után jelenleg sokkal rosszabbul vagyok, mint a nyáron. Már azt gondoltam, hogy teljesen jól vagyok: semmi sav, sem gyomorégés,semmi gyógyszer. A nyeléssel sem volt probléma, igaz a műtét után kb. 1 hónapig még elég rossz volt, de aztán rendbe jött. S most jövök a képbe. eljött az ősz és ugyanazokat a tüneteket észlelem, mint műtét előtt (Légúti panaszok, torokfájdalom, gyomorégés, mellkasi fájdalom,s természetesen izületi panaszok is) Gasztr. dokim szerint lehet, hogy lazult a szorítás, írt fel 2x40 mg Noacidot, s ha nem lesz jobb, akkor irány vissza a sebész orvoshoz. De nem is lett jobb, olyan mintha be se vettem volna a gyógyszert. Egész nap ez a savanyú íz, stb. megörjit. Bele gondolni is rossz, hogyha mégegyszer kés alá kéne feküdnöm. Hát ez a nagy helyzet, kíváncsian várom a reagálásokat. Te hogy vagy? Remélem veled nincs baj. Üdv.
Eleinte folyamatosan szedtem (úgy van előírva), de elég komolyan megnehezítette az életemet, aztán megegyeztünk az orvossal, hogy akkor szedem, amikor érzem, hogy fáj. Így most nagyjából kordában tartja, de azért nem telik el úgy nap, hogy ne érezném a szúrást, görcsöt. De rájöttem időközben, hogy nem mindig a hasnyálmirigyemet érzem, hanem az esetek többségében a vastagbelemet, mert ha odanyúlok, ahol érzem a görcsöt (baloldalon, bordám alatt), akkor ki tudok tapintani egy nagy kemény csomót. Ilyenkor két No Spa és érzem, ahogy szép lassan elmúlik a görcs is és a csomó is. Volt olyan orvos, aki erősködött, hogy a saját khm, salakanyagomat érzem, de egyrészt akkor sem lenne szabad fájnia, másrészt volt, hogy a görcs határozottan jobbra vándorolt, pedig a doki elmélete szerint a perisztaltikával ugye balra/lefelé kellett volna.
A véleményeteket szeretném kérni. Két hete elég náthás lettem, már majdnem meggyógyultam, amikor is a múlt héten újra felerősödött a takonykórom. A fejem is bedugult teljesen, fújtam az orrom, köhögtem és viszketett a torkom. Mivel a lányom is hasonló tünetekkel lett beteg és antibiotikumot kapott, amikor már végleg lerobbantam, én is elmentem az orvoshoz, gyanítva, hogy hasonló lesz a diagnózis ("megfázás") és én is antibiotikumot kapok. A háziorvos miután meghallgatott és megnézte a torkomat - mondván, hogy tiszta a tüdőm - elküldött a gégészetre, hátha melléküreg-gyulladásom van. A gégész a gégetükörrel történt vizsgálat után közölte, hogy refluxom van és felírt reflux elleni gyógyszer (Esomeprazol Sandoz 20 mg) és Magne B6-ot. A gyógyszert egy hónapra írta fel. Vissza kellett mennem a háziorvoshoz, aki a diagnózison nem lepődött meg, hogy nem hiszi, hogy 1 hónap múlva jobban leszek és lehet, hogy életem végéig gyógyszert kell szednem. Ez nem dobott fel túlságosan, először nem is akartam elhinni, hogy tényleg refluxom van és az okozza ezt a takonykórt. A refluxot nem is tudom, hogy állapította meg a gégész, tekintve, hogy semmit nem kérdezett és az egy szem gégetükrös vizsgálattal sem láthatott túl sokat, mert csak öklendeztem. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a reflux egyes tüneteit tényleg produkálom (slájm, böfögés, puffadás, alkalmanként enyhe gyomorfájás), de más tünetem még nem volt. Mivel az állapotom nem javult, másnap este be is vettem az első gyógyszert, és talán egy picit jobban is vagyok. Létezik, hogy tényleg refluxom van és az okozza ezt az egész kálváriát? Mit tanácsoltok, mi legyen a következő lépés? Elmenjek-e egy gasztoenterológushoz? Köszönöm.
Az jó, ha neked bevált a kefir :) Őszintén örülök!
A pajzsmirigy vizsgálatot úgy csinálják, vért vesznek és abban néznek anti TPO-t, T4, T3 szintet meg még nem tudom mit....szóval vérvétel és kb. 2-3 hét az eredményig.+ nyaki UH.
Ennyi egyáltalán nem gáz a dolog.
Ja, Hála Istennek cukros nem vagyok, P.M. működésem teljesen rendbe jött.
És a gastroscópia is hála égnek negativ!
Csak akkor azt nem tudom miért van néha-néha fájdalmas nyelésem?
Nem vagyok benne 100%-ig biztos, de azért most nem fogom magamat megtükröztetni, hogy igazolják a gyógyulást.
Elég volt a gasztomókusokból, meg a hülye csöveikből... :-))
Lassan 3 hete no PPI.....és sokkal, de sokkal jobban érzem magam.
Iszom a kefirem és rendesen eszem, nem tartok különösebb diétát, egyedül alkoholt nem iszok. Lassan úgy érzem magam, mint 2,5 évvel ezelőtt, amikor még nem volt semmi bajom.
Hogy csinálták a pajzsmirigy vizsgálatot? Mesélhetnél róla....
Biztos, hogy jól vizsgált, ez év januárban a Debreceni Kenézy-ben voltam egy jó nevű dokinál, ő akkor kábitásban nem látott semmit, minden rendben, volt ideje vizsgálódni. (egy hozzá tartozóm is bejött, mindent látott ő is, egészségügyis a családtag).
Akkor én megfogadtam nem eszek több PPI-t, nem is ettem, meg más sav mizériát se.
Most megint elmentem, de most egy másik dokihoz, orvosok ajánlották, több helyről is és azt mondták róla az ország egyik legnagyobb szaktekintélye a gasztroenterológia területén, igazgató egy kórházban, most választott igazgató egy non-profit kórházban, és van magán rendelője is, de eddig egy garast nem kért el tőlem.
Ő nézte meg most.
A múltkor pajzsmirigy dokinál voltam, ismerőse a családnak, mondtam mi van, mondta menjek gyomortükire, ajánl orvost, de erre én mondtam kit ajánlottak nekem.
Erre azt mondta, mikor mondtam a doki nevét, hogy ja, jó akkor sztornó az ő ajánlása, mert a Gyula a legjobb.
2 különböző helyen dolgozó doki, 10 hónap különbséggel negativ leletet adott nekem. És a második főorvos.
Amig várakoztam, mellettem ült egy hölgy és mondta, hogy eddig 2x volt itt ennél a dokinál, mert az elsőnél észrevette, hogy a nőnek azért fáj a gyomra, mert polip van a gyomrában.
2. alkalommal leszedte a polipját és már jól van, csak az éves kontrollra jött vissza.
Még a keményitő teszt van hátra, meg esetleg egy H2 kilégzéses teszt.
Haza értem, de 8:30 nem volt behivtak, 2 perc és kész.
Eredmény: teljesen ép minden (nyombél, gyomor, nyelőcső, rekeszsérv nincs/ már a 2. tükrözésem amin nem láttak rekeszsérvet).
Mindez az eredmény úgy, hogy 10 hónapja nem eszek rá PPI-t, se bevonószert( ulcogant, venter és társai), se aktiv savkötőt (Renni, Tisacid és társait se).
Gyógy teát se, se semmi mást.
Csak 4 óránként eszek, szénsavasat nem eszek, csokit se, csak nagy ritkán, 1-1 kockányit, kávét és fekete teát se iszok, se túl zsirosat, se csipőset.
Ezen felül még tejeset is csak keveset, és nem minden nap.
Szerintetek akkor mi a fenétől vannak ezek a kinjaim?
Bal bordaiv alatt, nyelőcső vonalában, felhason?
És ahhoz mit szóltok hogy semmi elváltozás nincs, és majd 1 éve semmiféle savkötő.
U.i.: A gyomortükrözést nekem eddig kábitásban csinálták, de most még lidocain se volt és túl élhető, csak marhára fáj a nyelőcsövem ill. inkább a torkom végig.
Égett, de ritkán előfordult véletlenszerű helyen fájdalom a bordaívtól az alhasamig bárhol. De ezek lehetnek a mütét következtében képződőtt összenövések is, elmúlott.
Most rabeprazolt szedek, egy ideje véget ért a Pariett hatóanyagának szabalma(?), megjelent 5-6 ilyen hatóanyagú gyógyszer, legolcsóbbat szedem.
Kedden megyek vissza a gasztro dokimhoz reggel, lehet tükrözés is lesz reflux miatt. Felhivtam, és a panaszaim alapján, lehet hogy megnézi mizu van odabent. Gondoljatok rám kedden reggel 8-tól kb. 10 -ig.
Babaedi!
Szerintem a emésztőenzim hiányod van és ezért vagy most péntek óta rosszabbul.
A laktóz-laktulóz tesztnél pedig nem mindenki van rosszul, csak az akinél vagy egyik vagy másik gond van, azaz laktóz vagy laktulóz gond.
Megkő Tóni!
Neked hogy fájt a nyelőcsöved, most mikor mentél gyorsan tükrözésre?
Olyan volt mintha elakadt volna a falat, vagy égett folyton az egész nyelőcsöved?
Nekem is ezekkel a baloldali erős fájdalmakkal kezdődött (akkor a refluxom már nagyon régen megvolt), akkor az orvos azt mondta, hogy próbáljam ki a Mezym nevű gyógyszert 5 vagy 10 napig, már nem emlékszem, ez recept nélkül kapható enzimpótló gyógyszer. Mikor letelt az idő és mondtam, h sokkal jobb volt ezzel a gyógyszerrel, akkor írt egy beutalót keményítőtesztre, aminek az eredménye egyértelműen igazolta, hogy felszívódási zavarok vannak, amiket enzimhiány okoz. Azóta szedem a Pangrolt.
Pont a hétvégén volt ilyenem, nagyon durva volt. Nem eszem valami jól mostanában, erre mikor kapjon el, ha nem ebéd közben. Azt éreztem először, hogy állat mód görcsöl a gyomrom, nem is bírtam folytatni az evést. Megkértem a férjemet, hozzon Pangrolt és No spát, bevettem, semmi. Kb egy óra múlva elkezdett bennem is vándorolni a fájás, szokás szerint bal borda alatt kezdődött és szó szerint pattogott a vállaim és a hasam között. Olyan volt, mint amikor laparoszkópos műtét után a CO2 próbál a vállamnál utat találni, csak ez sokkal jobban fájt. Semmi nem segített, másnap úgy ébredtem, hogy jobb, de amint ettem valamit, újra ugyanezt éreztem. Ma már úgy nagyjából rendben van. Nekem sokszor nézték az epehólyagomat és nincs kövem, sem egyéb bajom a májam környékén.
Neked a hátadba is átsugárzott a fájdalom a bal bordaíved alatt?
Hányinger?
Az oldalad ezen az oldalon az olsó bordáknál és alatta nem fáj?
Mert nekem ott is fáj, meg a hátamba is. Meg amikor nem fáj ilyen durván akkor meg olyan, mintha valami görcs lenne ott bent, ami nem oldódik ki és olyan kényelmetlen, mintha nyomná a bordáimat, vagy feszítené belülről.
Ha pedig ezek nincsenek, akkor ripsz-ropsz mellkas nyomódás, fájdalom, szorítás, mely a dekoltázs területére esik, aztán ez elindul a vállak felé, és a hátba is átnyomódik ez a rossz érzés, végülis ilyenkor olyan mintha nem kapnék levegőt rendesen.
Meg mintha mellhártya gyulám lenne, de nincs, mert egyszer csak fogja magát, és hirtelen átvált a hasi fájdalomba, és ilyenkor már nincs mellkasi panasz.
Néha pedig éjszaka arra ébredek, hogy nagyon ver a szívem, hányinger ezerrel, hidegveríték, ájulás érzet fal fehér vagyok, és eközben nagyon fáj a bal bordaív alatt, a hátamba is fáj ezen az oldalon, és a hideg is ráz ekkor......félelmetes rosszul lét.
Mint azt a régebbi hozzászólásaimban írtam, nekem is a bal bordaív alatt kezdett el fájni, majd jöttek a rosszullétek.
Először szívre gyanakodtak, végigcsináltak minden vizsgálatot, még szívkatétert is....semmi.
Majd jött a gasztoententerológia.....nyombélfekély, PPI, semmi változás.
Következett az epe...ezt ki is vették, kövestől, hólyagostól...persze a PPI-t továbbra is szedni kellett.
Az utóbbi időben már bal lapockám, illetve alatt is fájt.
Hogy miképp fájt nekem?
Olyan szépen, tompán....de ezt egész nap.
Voltak olyan napok is - biztos olyat ettem - amikor annyira fájt a bal bordám alatt, hogy legszivesebben elsírtam volna magam. De a 2,5 év jelentős része ezzel az egésznapos, tompa fájdalommal telt el. Amit még hozzá tudok tenni.....nyomásra is fájt.
Nem tudom mit írjak még.....szívesen segítek....kérdezz nyugodtan.
Na, én azért vissza olvastam a fórumot, egy jó részen.
A BAL OLDALI FÁJDALOM A BORDÁK ALATT, sokaknál nem találtak semmit, azt hiszem 1-2 ember volt akiknél, az egyiknél gastritist találtak, a másiknál gyomorfekélyt.
ANA emésztőenzim hiányos.
Nekem 2 éve, mikor ez elkezdődött nyombél gyulladást találtak, 2. tükrözésnél meg semmit 8 hónapra rá.
Fájdalom akkor is, most is van és hetekig tud fájni.
Nálam még keményítő terhelés és egy hasi ct hiányzik.
De nálam pl. többször is nézték az amiláz-lipáz értékeket vérből és semmi, szép közép értékek.
Kiváncsi vagyok mi lesz elmegyek még a hiányzó vizsgálatokra.