Üdv mindenkinek! Rosie, ömlesztőben elmegy, hívd Gergőt! Ha megindult tejet oltunk termóval, hamar tulszalad. A nagy melegben 2* mi is így jártunk. off hamar elhúztad a csíkot:-(
Na rajtunk meg egész nap Bakot kerestek a vásárban...1gödölyét vittünk ki, de mindenkinek bak kellett volna...DD
Na én meg megzizzentem....nincs problémám jól sikerülnek a sajtjaim..erre csinálok problémát magamnak....termofil kultúrával jól elk..tam két nagy sajtot is gyorsba..:(:(......jól túlsavanyodtak......mi a bánatot kezdjek velük???
Simika Párodnak van igaza!Mert amit én nevelek kecskét énis eladnom eladnám mint késelném ciki?Ez van nyuuuuuuuzzzz meg Párod mellett VAGYOK .Bár a Hiawata meg kiváná és nem lenne a hütőbe biz még gyalog is elindulnék kecskét venni csak a sajáthoz ne kelljek késelni!!!
Hát az necces. Nekem még mindig 20 liter van, pedig két anya alá vissza kellett tenni a gödölyéket, mert a gidák ivarérnek...
Hogy a fene, egyszerűen nem viszik el a kis bakokat. Senki nem eszik kecskehúst? 900 Ft/élősúly-kg áron adom, még a vágást is megoldanám valakivel igény esetén. És fél évesen még mindig itt dekkolnak nálam. Szerencsére (...) mivel nem kaptak tejet, csak kaszálékot, kicsit visszamaradottabbak, mint a lányok, ezért nincs büdös bakszaguk, de akkor is, ha hamar nem mennek el, az egész, kb. 50-60 kiló hús mehet a nagymamának. :( Micsoda veszteség, mikor még a szénát sem vettük meg idén! Áh, ha ez betetőzik, én is lehúzhatom a rolót, de én le is lakatolhatom.
Én mostanában csináltam az első ecetes sajtomat. :D Nem rossz, frissen is szoktam enni belőle zöldséggel, meg a préselés után is olajban kisütve. Mivel forralni kell, valószínűleg minden olyan tejből ez lesz, amit kinn felejtek az asztalon órákra. :D
Attól függ, hogy mivel szeretnél sajtot készíteni. Oltós netán ecetes?
Ha még totál kezdő vagy, szerintem ecetessel kezdj. Ha van valami fogalmad a dolgokról, próbáld az oltóst. Én írtam már fel ecetes receptet, ha gondolod keresd ki a hsz-ek között. (Ne gondold, hogy nagy sajtkészítő mester vagyok, én is az idén kezdtem az oltós sajtokat).
De, szerintem olvasgass visszafelé, és rengeteg jó receptet találsz, és van olyan is amelyik, jó szájba rágósan leírja, hogy mit hogyan kell csinálni. De ha itt beírod a gyors keresőbe, hogy pl. "gomolya", kidob egy csomó hozzászólást, ami a gomolyával (is) foglalkozik. Bár ezek nagyon nagy többsége oltóval készült.
Szóval jó szórakozást, sok sikert, és várjuk a beszámolókat a sajtokról.
(Egyébként, ha már kötögetés, épp ma vettem egy gombolyag fonalat, meg tűt, de még az első sorig se jutottam el...:)))
SZÉP NAPOT MINDENKINEK! Marika vagyok a Kézimunka Kötés Fórumról. Nemrégen fedeztem fel ujra a házi tehéntej ízeit. Nagyon finom. Nem lehet összehasonlítani a bolti tejporral:-( Ha lehetne egy kérésem? Lila hagymás sajtot szeretnék házilag készíteni,de nincs megfelelő és egyszerű receptem. Nagyon megköszönném ha valaki küldene nekem,vagy ide tenné fel a receptet. Előre is köszönöm. MÁJUSKA MARIKA
Csak olvaslak titeket, és irigykedek, hogy micsoda sajtok születnek... Nálunk már alig van tej:( A csajok nagyon korán leálltak. Az egyik gidám elpusztult, a lány. A fiú életben maradt, és már elég jól is van, de még sokat kell erősödnie. Meg is ígértük neki, ha túléli, akkor nem lesz belőle kolbász...
Az, vmilyen nemes penészes lágysajt volt, úgy 10 dkg-ot tejben megáztattam, majd kicsit összetörtem és zsupsz bele az alvadékba. Eleve sárga lett a sajt már egy hét múlva is, most 3 hetes, és egy az egyben olyan illata van, mint az eredetinek.
"Az auvergne-i kék sajt tehéntejbôl készül. 20 cm átmérôjû és 10 cm magas kerek sajt. A tejet 30o-on annyi oltóval oltják be, hogy a megalvadás 1 óra - 1 óra 15 perc alatt következzék be. Az alvadékot elôkészítve és szétmorzsolva kék ecsetpenész spóráival inficiált rozskenyér ôrleményével hintik be. Azután formákba teszik, ahol 3-4 napon keresztül lecsepegnek. Többször forgatják, majd kiveszik a formákból és megsózzák. Továbbiakban a legfontosabb mûvelet a szurkálás (piquage), meglyuggatják tûvel, olymódon, hogy a sajt belsejébe levegô jusson s a penész kifejlôdhessen. Végül olyan pincébe kerül, melynek hômérséklete 13-14o, nedvessége pedig 95o. Amidôn a penészfejlôdés elégségesnek látszik, a sajtokat ón-, vagy alumínium-lemezbe csomagolják, hogy a levegôvel minden érintkezést meggátoljanak. 10-12o hômérsékletû pincében tartják, de hosszabb ideig való eltartására 4o-os hûtôház kell."
Talán érdemes lenne kipróbálni hogy a vásárolt kéksajt spóráival rozskenyeret beoltani, azon elszaporítani, és így az alvadékot már be lehet oltani a penésszel...
Csak vigyázni kell, hogy a kenyéren másfajta penész el ne szaporodjon...
A felületi egyenetlenségek csak azért zavaróak, mert a barázdákban ezek könnyebben penészednek, nem sóban áztatott sajtok. :) Le szoktam vagdosni, ha mégis kerül rá. Pelenkával már teljesen jó, ráadásul szép sajtrajzolata lesz. Az alján , mivel a lábos nem pontosan illeszkedik, szokott lenni egy kis perem, na azt szoktam még levágni többé-kevésbé egyenesbe.
Hupsz ez eszembe se jutott a jól lakottságtól HEHEH Igen Hiavata és énse finnyázznánk egy kis hazait ha másnál van felesleg mink kapók vagyunk rá a Kismamákkal!!! NYAMI NAYAMI
Pedig a motorozás igen jót tud tenni a motoros lelkének...bármilyen is az idő...Tegnap nekem megfordult a fejemben, hogy ellopom a kulcsot a páromtól... :):):)
Ha netán nem stimmelne a barázda a sajton, vagy esetleg rücskös lenne, szívesen elfogyasztom én :):):) Akármilyen sajtocskáról is legyen szó. Nekem már úgysem lesz egy darabig...
Simika Heeee he én itthon vok és jól haladok a gyógyulás felé Remélem te is hasonlóan vagy és nem a motorozáson vagy azt hagy meg aa nyárra addig csak erősödj meg AZT TELJES GÁZZAL BELEÉ AZ ÉLET NAGY FERGETÉBE
Sziasztok ha nem tetszik a minta a pelusnál akkor használj sima térd nejlon harisnya én eddig azt használtam és nem panaszkodott .hehehe Nos az viszont az nem mindenkinek lehet a nagymama spájzából ilyen flancos likacsos pekece vagy láboskája.
Én régi vászonpelenkát mindig teszek a sajtformázásnál a formába, nehogy rücskök, egyenetlenségek legyenek a sajt felszínén. Amúgy meg ilyen régi lyukas zománcozott edényben szoktam a nagyobb gyúrt (fűszeres) sajtokat, rá meg, miután ráhajtottam a pelenka maradékét, egy egyszerű kis lábos megy, jópofa forma lesz. :)
A "sajtforma"
A sajt, ez éppen egy ötödikei provance fűszerkeverékes
Én a kisebbeket kilyuggatott margarinos dobozban,a nagyokat nagylyukú szűrőben. Ha nem dolgozom ki eléggé az alvadékot,vagy túrót,krémsajtot csinálok akkor beleteszek a szűrőbe egy gézlepedőt félbehajtva.(gyógyszertár,100ft) mi a helyzet a borban pácolt sajtoddal? Letelt már az ideje? Nagyon izgatja a fantáziámat! :-)))
Megpróbáltam, hogy egy nemes penészes sajtot feloldva - úgy 10 dkg-ot - hozzáadtam az alvadékhoz, és kb. 20-22 fokon hagyom érlelődni, az illata nagyon ígéretes!:-)
Miben formázzátok a sajtot, nekem ez a "legnagyobb" gondom.
Nos, azt hiszem, az élőflórás joghurt nem alkalmas sajtkészítő kultúrának. Legalábbis akárhogy próbálom, szivacssajtom lesz vele. Rendes joghurttal lazán készíthettem még két óra állás után is, most még a teljesen frissből lesz a legjobb, de az is elég lukas. Tegnap volt egy olyan, ami szabályos szivacs volt, több lyukkal, mint sajttal. Ma natúr joghurt készül...
Olyan aranyosak vagytok, hogy az embert próbáljátok felvidítani!
Nekem ez délután sikerült, talán kárpótlásul a délelőtti kellemetlenségért, akkorákat kuncorásztam... Képzeljétek: Mondom bemegyek időbe a gyerekért az iskolába, mert 5 órakor kezdődik a zeneiskolai évnyitó, és addig még át kéne öltözni, meg megetetni a csajokat, meg hasonlók. Leállítom az autót berohanok a gyerekért, így is 4 előtt 10 perccel jött ki az osztályból, szóval rohanunk az autóhoz, beülünk elfordítom a kulcsot... semmi.... még egyszer.. ismét semmi.... felnyitom a motorháztetőt, dehát ott annyi dolog van, inkább lecsuktam. Megint próbálom semmi.... Na mondom telefon az uramnak, hogy hamar gyorsan jöjjön, mert az autó meg se nyikkanik. 16óra 27 perckor már ott is volt, beül, elfordítja a kulcsot és.... pöccre indult neki a kis suzukink. Hát már ezen is szétröhögtem magam, aztán mondom, mivel már úgyse érnénk vissza az évnyitóra, legalább menjünk be és írassuk fel, hogy mikor lesznek az órák. Kiszállunk, az autó nem központi záras, lenyomtam minden ajtónyitó gombot, ajtó becsap, keresem a kulcsot sehol, bent van a lezárt autóba...... Hát én ezen úgy elkezdtem röhögni, hogy majdnem megfulladtam. A férjem azt mondta egy nagy nő betű vagyok....:-))))))))))))))) Nagy nehezen kézzel (tenyérrel) le tudta annyira húzni az ablakot, hogy be tudott nyúlni, felhúzni az ajtónyitó gombot, így meg lett a kulcsom is. A gyerek meg egyfolytában azon nyúzza az apját, hogy mutassa meg hogyan is lehet, így feltörni egy kocsit.....
Ezeknek az ubanfan faxoknak, meg kell mondani, hogy menjenek el 1élménykombinátba és ott magyarázzák el, hogy mit, hogyan kell csinálni, meg ott szabjanak árakat.
Off A jó múltkor égerfa ajtókat csináltam 1kedves anitpatikus újgazdagnak. Bejön a műhelybe az urasági cseléje, (sofőr) és a fülébe dorombolja a főnökének, hogy bizony ő ez nem fizetné ki, mert 3mad osztályú fenyő hulladékból van és ráadásul több darabból rakták össze! Ő nem tudta, hogy én ki vagyok, ott álltam mellette és mindent hallottam! Na mondom. -Figyelj ide kispajtás én nem tudok neked 5letet adni a seggnyaláshoz, mert ahhoz te értesz! Viszont kapsz tőlem valamit. Jó?? Aszondja. -Igen. Mire gondoltam? -Hát mondjuk, úgy 30 másodpercre......... ??? -Hogy eltűnj, vagy keresztül tolom rajtad a colos vésőt! Az újgazdag, még volt nálam néhány*, de a parádés kocsist, nem láttam több*! :-) On
Igencsak szeretem, amikor hozzá nemértők szakmai tanácsokat adnak!!! Legyen bármiről is szó!!