No igen Ők ketten pont azoknak a csoportjába tartozik, akiknél értetlenül állok, hogyan nem veszik észre, hogy hiába az átállás vmi félrement. Pincevakság lenne?
Volt egy sanda gyanúm, hogy TC-os beszerzés volt a Karner. Pedig elméletben jól tárolták a borokat, de az Ercsey Dani is, meg emlékeim szerint több itteni fórumozó és persze jó magam is belenyúltunk jó pár általuk forgalmazott hibás borba. Aminél nagyvalószínűséggel inkább tárolási difi lehetett, mint borászati.
Az ismertebb és korábban jó borokat készítő arcok közül Weninger és Bott Frigyes borainak minősége/élvezeti értéke omlott össze az átállás után/következtében.
Az elsőt nem sajnálom különösebben - egyszer egy botrányos és drága bora kapcsán írtam neki, amit válaszolt, annak alapján beképzelt pöcsfejnek tűnik.
Bottot sajnálom, ő számomra szimpatikus faszi, csak hát sajnos a legutóbbi furmintos rendezvényen is valami egészen borzalmas nagyon natúr cuccot mutatott, amit ráadásul 10 rugó körüli áron ad. Ott némi töprengés után nem mondtuk el neki, hogy mit gondolunk a boráról, csak nem veszünk tőle többé semmit.
Karnertől én nem klasszikus borhibáktól sújtott, hanem keserű vörösbort vettem többször is a Terrorklubban anno.
Szent Gaál pincészet 2:1 Minőségi száraz fehér fröccs: fröccs, teljesen iható, sok szórakozóhelyen (+kocsma) rosszabbat kap az ember. A dobozról nem derül ki, hogy milyen bor. A honlap szerint rizlingszilváni.
Ár/értékben - 349Ft/250ml (Spar) - mondanám, hogy nem acélos, de legutóbb egy InterSparban azt kellett konstatálnom, hogy 1000Ft/palack ár alatt szinte eltűntek a normális fehér borok. Inkább 1500Ft-tól kaphatók. Így nézve árában van. Szubjektíven 300Ft alatt lenne a helye.
LAFI FRISS Cocktail bodza-lime: bor alapú szénsavas koktél (gondolom így elnevezve könnyebben ment át a jogszabályi környezeten) => igazán rossz. Nagyon kiérződik az aroma és a tartósítószer. Inkább az ízesített sörök, mint ez. 199Ft (Spar), erősen nem ajánlom.
Mondjuk az is igaz, hogy BZoli rengeteget írt és hááát néha bicskanyitogató stílusban. Nálam volt, hogy el is szakad az a bizonyos cérna, mert pont egy mocsok sz*r nap végén állt belém... :D
Nos van egy közös metszete, sokszor a borászok is mindkét kifejezést használják a boraikra. Mint, írtam nem minden biodinamikus vagy natúr bor kapufa, rengeteg,- persze javarészt külföldi- jó biodinamikus termelő van. Sajnos idehaza vagy a régi Mo-i területről származó biodinamikus termelők borai tele vannak borhibával.
Az egyik legkomolyabb köztudottan alacsony kénnel dolgozó borász, akinek több fehérborát kóstoltam az Philippe Pacalet és zseniális burgundik kerülnek ki a kezei alól. Végtelenül, tiszták és rétegzettek. Idehaza viszont többször volt olyan termelő, aki ahogy egyre jobban belemélyedt a biodinamikába vmi történt a boraival (vagy a pincéjében van vmi difi) és még az eddigi általam is ismert fogyasztók is elfordultak a termelőtől.
No például vannak olyan borászok, akik szerint a szűrt és derített bor már nem természethű, hiszen már meg lett bolygatva a bor. Pedig a legfontosabb, hogy a bor stabil maradjon amíg a fogyasztóhoz nem ér. Még annak tükrében is, hogy mint tudjuk a bor egy élő anyag és folyamatosan fejlődik. Azért is mondom ezt, mert ez egy bizalmi termék. Ha én tudom egy borról, hogy nagy palackvariációval rendelkezik vagy rengeteg a dugóhiba a borászatnál, netán ismerem az adott fogyasztó ízlését akkor fixen lebeszélem róla. Számomra, aki a kereskedelemben dolgozik az a legfontosabb, hogy élményt kapjon a fogyasztó és jó bort, aminek nem muszáj a legdrágábbnak lenni.
Hát akkor úgy néz ki nekem mázlim volt mert jó palackokat fogtam ki Karneréktől.
Azért nem írom a blogon, hogy mik nem tetszettek mert ez szubjektív és a fikázás nem stílusom. Jómagam még szar bort se tudnék készíteni, így mondhatom, hogy nem tudom a borászok után csinálni. A másik meg a borászok egy végtelenül hiú lélekkel megáldott emberek, így nem áll szándékomban megsérteni Őket, max face to face mondom nekik a tutit. Meg több olyan borász is is akadt eme rendezvényen akiket nagyon kedvelek mint embert és volt rá precedens, hogy jó bort fogtam ki, de a mostani boraik közül némelyikkel büntetni lehetett volna.
A borok e kategóriájához vmi féle nyitottság kell és elfogadás, hogy borhiba itt-ott többször előfordulhat. Úgy néz ki túl ez bennem nincs meg, pedig kíváncsi természet vagyok, de feleslegesen nem szórom a pénzem olyan borokra amik nem érdemlik meg.
Az egyik, hogy ráhúzod a vizes lepedőt a biodinamikus termelőkre is, pedig a biodinamikus - elvileg és a saját ismereteim szerint - nem automatikusan a natúrbornak nevezett kénmentes, gyakran furcsa illatú/ízű izé, hanem csak a szőlőművelés szemléletét határozza meg és tartalmaz egy halom vallásos jellegű hókuszpókuszt, amik vagy rendelkeznek hatással, vagy nem, de a bornak nem árthatnak.
A másik a "természethű" kifejezés: lehet, hogy ezt egyesek igyekeznek kisajátítani, de a kifejezést nehogy a borhibás tételekkel és készítőikkel azonosítsuk. Egy terroirt tükröző, minimális pincemunkával és kénnel elkészített, akár szűrt/derített bor is simán természethű, míg a szar bor az nem természethű, hanem szar.
A harmadik hiányérzetem, hogy igazán felsorolhattad volna az ihatatlan tételeket rövid jellemzéssel, az olvasók okulására.
A negyedik, hogy én sajnos Karner Gábortól több beteg tételt is kóstoltam.
Az alkohol alacsony (12%) és a cucc csontszáraz, ez számomra nem jelent jót, míg az évjáratról egyre inkább azt gondolom, hogy nem volt párja azóta.
Halvány körtés buké és pici vanília fogad nyitáskor, ez a vonulat folytatódik ízben is, amiből (mármint az ízből) aránylag kevés van. A savak elviszik a hátukon a bort, nem indult még fáradásnak, de elég neutrális - nem lett volna rossz ötlet később szüretelni...
Ha arra gondolsz mi köze BZolinak az én posztomhoz, csak annyi mióta ő nincs kicsit csendesebb lett a fórum, de való igaz békésebb is :D . Így, én arra gondoltam feldobok egy témát hátha beindul egy ki élet itten :D
Mostanság mivel BZoli eltűnt egy messzi-messzi vidéken - de persze jól van épp nemrég futottam Vele össze a Somlói borok házánál, amikor a Csetvei Kriszti volt a boltos, de nem kérdeztem rá, hogy miért hanyagol minket :D -, így megosztanám Veletek a II. Natúr Sümegrőlkészült irományomat, ami esetleg kójó kis beszélgetést indítana be. Hiszen a natúr stlye-ról mindenkinek megvan a maga véleménye:
Hogy teljes legyen a kép ezzel a szöveggel vezettem fel a blog közösségi oldalán:
Kedves Olvasóink! A mai este a borissza világot is megosztó típusú borok kerülnek reflektorfénybe. Be kell lássam, hogy talán néhol szigorúan fogalmaztam, meglátásaim mondhatni bicska nyitogató lehet egyesek számára. Szóval, olvasás csak saját felelőssége, ha sokáig nem hallanátok rólam, akkor lehet levadásztak és elkaptak a natúr borfanok... 😉 😃 Főszerepben a Natúr Sümeg ; a Capári Pincészet és az Egly Szőlőbirtok és Borászat!
Kamptali rizling egy erősen köves, vékony termőrétegű talajjal rendelkező dűlőből. Ennek megfelelően inkább ásványos, mint gyümölcsös bor, bár a rizlingre jellemző aromák megjelennek.
Hasonlóan az utolsó általunk kóstolt Rabl-borhoz (Dechant dűlős velteli) ez is feszes, kevésbé populáris bor, minimális maradékcukorral. Nem mondanám nagy vételnek az áráért...
Hihihi, a szefósok gyakran rendkívül szorgalmasak. :)
Én egyetlen közéleti/politikai felületen (Azonnali) kommentelek időnként, és ott is van 3-4 (narancsos/moszkovita) faszkalpag vagy nick, aki minden alkalommal lelkiismeretesen mínuszt nyom, bármit írok.
Először amúgy azt hittem, hogy valami szkriptet írt rá, mint a BZoli az itteni kommentek név szerinti csoportosítására es lementésere, de rá kellett jönnöm, hogy a “rajongóm” ehhez túlságosan buta., viszont rengeteg szabadidővel rendelkezik, hogy van ideje a különbölző nickjeivel ide belépni, csak hogy minuszolhasson engem.
van egy fszklp, aki mar vagy 2 éve utanam jön, akárhova akarmilyen témában is írok (eredetileg a sportrészlegről jön a konfliktus), csak miattam csinált anno vagy 30-40 fikanicket, amiből a modik párat már kigyomláltak. (ha rákattintasz a ”munkásságomra” időrendben, láthatod, hogy milyen szorgalmas, naponta-kétnaponta végigminuszolgatja az új hsz-aimat véletlenül se kihagyva akár csak egyet is), te is Ha a fórummotor olyan lenne itt is, mint a discusnál, akkor egyrészt latni lehetne, hogy ki minuszol, masrészt, ha ezeket utana mind letilthatnám, akkor ő se láthatná az én hsz-aimat. Anno szóltam emiatt az indának, de nekik csak a kattintás a lényeg, az, hogy ez az idióta minuszolás mennyi felesleges hsz-t generál, azzal nem törődnek.
ooo, koszonom a valaszod. igy mar ertheto. sajnos pinceszeteket, pinceket nagyon ritkan latogatok. a csaladot nem erdekli kulonosebben, igy a kirandulasainkkor nincs ilyen kozbeiktatva.