Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.16 0 0 23452

Nekkemm úggy iss lyó, csak lássunk már valamit.

Amúgy milyen szak ez?

Előzmény: luzer0901 (23449)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.16 0 0 23451

Range("A1").Copy Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Offset(1)

Előzmény: Bunda789456 (23448)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.16 0 0 23450

Egy rövidebb kerülő megoldás lenne lecserélni a vesszőt pontra.

=HELYETTE(A1;",";".")

Előzmény: magyarpityu (23447)
luzer0901 Creative Commons License 2013.12.16 0 0 23449

Azt hogy nem tudom így mefogalmazni, hogy delta ízé hanem csak prímitiven a saját nyelvvemen.

Előzmény: Törölt nick (23446)
Bunda789456 Creative Commons License 2013.12.16 0 0 23448

SZiasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy hogy tudom makrósítani azt hogy: "az utolsó nem üres cella utáni üres cellába másolja be az adatokat"!

Nagyon köszönöm :)

magyarpityu Creative Commons License 2013.12.16 0 0 23447

Sziasztok!

Abban szeretném a tanácsotokat kérni, miként lehetne megoldani, hogy a munkalapon egy meghatározott oszlopban a számok tizedesjele ne a rendszerbeállítás szerinti (pl. ',') legyen, hanem a '.'! Nem megváltoztatni szeretném az Excel (vagy Windows) beállításait (bár úgy megadhatnám, hogy mi legyen a tizedes elválasztó, igaz, ez az egész munkalapra érvényes lesz), hanem a kérdéses oszlopra tudnék-e olyan cellaformázási beállítást alkalmazni, ami csak abban az oszlopban változtatná meg (ha szükséges) a tizedesjelre vonatkozó területi beállításokat? Tehát minden más oszlopban az aktuális területi beállítás szerinti tizedesjel szerepelne, de abban a bizonyos oszlopban mindig '.' lenne a tizedes elválasztó. (Nagyon kerülő megoldást tudok, ha összefűzöm az egészrészt a tizedesponttal, majd a tört részből a megfelelő számú tizedes számjegyet, de hátha lenne ettől egyszerűbb megoldás.)

Köszönöm előre is a segítséget!

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.16 0 0 23446

Ezt a példát írtam:

"Mondok egy példát. Legyen a kiindulás állapot az, hogy az Y tengely fentről lefelé nő, mint a munkalapon a sorok számozása, és a sötét oldal a tábla tetejéről indul. Ekkor:

HA a bábu sötét gyalog

ÉS delta X = 0

ÉS delta Y = 1

ÉS X0,Y1 koordinátákon nem másik bábu

ÉS Y1<=8

AKKOR az egy szabályos lépés."

Egész pontosan mit nem értesz benne?

Előzmény: luzer0901 (23438)
kezdos Creative Commons License 2013.12.15 0 0 23445

Köszönöm, kezdő excelesként ez a rész picit érthetőbb rész lett!

Előzmény: Fferi50 (23444)
Fferi50 Creative Commons License 2013.12.15 0 0 23444

Szia!

Ha a számokra nincs szükséged és csak egy vessző van a cellában, akkor az alábbi képlet segít:

(adatok az A oszlopban vannak)

A B1 cellába beírod:

=JOBB(A1;HOSSZ(A1)-SZÖVEG.KERES(",";A1))

majd végighúzod az A oszlop hosszáig.

Üdv.

Előzmény: kezdos (23442)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2013.12.15 0 0 23443

Adatok menü vagy szalag, szövegből oszlopok, tagolt, határolójel vessző, befejezés.

Előzmény: kezdos (23442)
kezdos Creative Commons License 2013.12.15 0 0 23442

Abban szeretném segítségeteket kérni, hogy lenne egy nagyon kacifántos listám:

2344,egynév
34,egynév

3271,egy név

Szeretném kihagyni, hogy egyesével kelljen kiszedni a számokat és a vesszőt. Erre valaki tudna nekem ajánlani egy fügvényt?

pimre Creative Commons License 2013.12.14 0 0 23441

Ennél több nem is kell ahhoz, hogy megfogalmazd a programban figyelembe veendő lépési korlátozásokat. Inkább a fínomságokra érdemes még odafigyelni, ami elsőre elkerülheti a figyelmedet. Például, ha az ellenfél sakkot adott, akkor minden lépés érvénytelen, aminek az eredményeként a király sakkban marad. És ennek ellentéteként minden olyan lépés érvénytelen amelynek eredményeképp a király sakkba kerülne (Tehát, ha a királyt a sakk elől védő bábút mozdítaná el a játékos).

Aztán van még két speciális lépés, amiről szintén nem szabad megfeledkezni. Az egyik az en passant, azaz az anpassz, a másik a rosálás. Az utóbbinál azt kell tudni, hogy királylépésnek számít. Tehát ha a - mostanáig mozdulatlan - király kettőt lép balra, vagy jobbra, és a mellette lévő bástya sem mozdult még, akkor az szabályos lépés, amire a programnak a bástyát át kell emelnie a királyon. 

Előzmény: luzer0901 (23440)
luzer0901 Creative Commons License 2013.12.14 0 0 23440

Igen tudom a szabályokat és tudok sakkozni bár nem profi szinten

Előzmény: pimre (23439)
pimre Creative Commons License 2013.12.14 0 0 23439

Sakkozni egyébként tudsz? Illetve pontosabban fogalmazva tudod a szabályokat? Mert szerintem első lépésként azt kellene nagyon alaposan összeszedned, amit játék közben akár öntudatlanul is alkalmazol. Például, hogy ha a bástya vagy a futó útjában valamilyen saját bábú áll, akkor csak az azt megelőző kockára lehet lépni. Ha ellenfélé áll ott, akkor szintén, de annyival egészül ki, hogy le is ütheted. Mögé egyik esetben sem kerülhetsz. A királynő a kettő kombinációja. A ló esetében ilyen megkötés nincs. Gyalognál különválik a 2 (7) mezőről történő lépés, és az ütéssel is egész más a helyzet. A király meg csak akkor üthet, ha ezáltal nem kerül sakkba. És így tovább. Szóval ezeket kellene először megfogalmaznod nagyon szabatosan (nem úgy, mint az első bejelentkezésedkor, hogy „...segítene nekem sakkot csinálni...”).

Ugyanis a programozás két dologról szól. Az első a megoldandó feladat nagyon precíz megfogalmazása, lehetőleg minél elemibb részekre bontva, végiggondolva az apróbb buktatókat, hibalehetőségeket. És lehetőleg nem kifelejtve a megfogalmazásból azokat a dolgokat, amiket egyébként általában evidensnek tekintünk. Ugyanis a számítógép számára nincs evidencia. Neki mindent el kell magyarázni. Úgy sejtem, hogy Jimmy most ezt várja tőled, hogy aztán segíthessen a továbblépésben.

És csak ha ez megvan, akkor jöhet a második rész - ami nemegyszer könnyebb az elsőnél – a kódolás, azaz a programkód megírása. Bonyolultabb feladatoknál a kettő közé beiktatható egy folyamatábra elkészítése, mert a kódolásnál könnyen eltévedhet az ember.

Szóval jó munkát! Ha ez nem megy, akkor idén esélytelen a dolog.

Ja és egy off javaslat itt a beszélgetésnél: Ha itt válaszolsz valakinek, lehetőleg ne az 'új hozzászólás' gombot használd, hanem a hozzászólás felső sorában a válasz gombot (a visszafelé hajló nyíl). Ugyanis akkor rögtön látszik, hogy éppen kinek válaszolsz, és ez megkönnyíti a beszélgetés követését.

Előzmény: luzer0901 (23438)
luzer0901 Creative Commons License 2013.12.14 0 0 23438

De én ezt nem tudom így megfogalmazni ahogyaqn te azt írtad

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.14 0 0 23437

Akkor húzzál bele, mert röpül az idő.

Előzmény: luzer0901 (23436)
luzer0901 Creative Commons License 2013.12.13 0 0 23436

Igen sakk programmot szeretnék, nem kicsi hanem nagy erőfeszítés árán mert ahogy már írtam sajnos semmi tudásom sincs. Ja és sajnos nincs más ötletem. :)

Jozsef Creative Commons License 2013.12.13 0 0 23435

Szerintem, indulj ki ebből :)

http://jollierme.com/Chess.html

Előzmény: luzer0901 (23430)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.13 0 0 23434

Igen, de nem tudjuk az okát. Láttad a Narnia krónikái első részt? (A mozis változatra gondolok.)

Mennek a fiatalok Aslan elé, kiderül, hogy Öcsi elárulta őket, mit mond erre a főnök? Ezt:

"Biztosan van rá magyarázat."

Szerintem ez elég ütős. Jobb pillanataimban eszembe jut.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (23433)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2013.12.13 0 0 23433

Az igénytelenség fiúknál és lányoknál is igénytelenség. Már az írásmódból ordít.

Előzmény: Törölt nick (23432)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.13 0 0 23432

Utólag szeretném előrebocsátani, hogy én azért foglalkozom most a kérdéseddel, mert megbántam a tegnapi kirohanásomat, és mert az email címed alapján valószínűleg lány vagy, és a hölgyeket egy férfiembernek tisztelni és segíteni illik. De a tartalmi kérdésben nem változott a véleményem: ebből a projektből akkor lesz eredmény, ha dolgozol rajta. Én nem fogom helyetted megcsinálni, csak segítek, a szó valódi értelmében. December 29-ig még van két hét (amit nevezzünk inkább egynek), szerintem van esélye, hogy elkészül. De el kell döntened, hogy mit akarsz: sakkprogramot némi erőfeszítés árán, vagy van jobb ötleted, amiben én nem szerepelek.

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.13 0 0 23431

Ez egy villámválasz volt, de én nem ezt várom tőled. Gondolkodj, és írd össze. Tételesen.

Ha a lépő bábu sötét bástya, akkor milyen feltételeknek kell teljesülni, hogy a lépés szabályos legyen. Ha a lépő bábu sötét huszár, akkor akkor milyen feltételeknek kell teljesülni, hogy a lépés szabályos legyen. stb. stb. Teljes körű lista kell, nagyjából úgy, ahogy a sötét gyalog esetében leírtam az előbb.

Az nem baj, ha a feltételek közt olyan is van, amit nem tudsz képletben megfogalmazni, számszerűsíteni. Ha pl. azt mondod: "meg kell vizsgálni, hogy a bábu lépése útjában van-e másik bábu", de nem tudod, hogyan lehet ezt a vizsgálatot megvalósítani, akkor az egy fekete doboz. Tudjuk mit csinál, de nem tudjuk hogyan. Pontosabban MÉG nem tudjuk. De majd az is meglesz előbb-utóbb.

luzer0901 Creative Commons License 2013.12.13 0 0 23430

Hát szerintem először is meg kéne vizsgàlni azt, hogy azon a helyen ahova lépni szertnénk van e egy màsik bábu, aztàn a lépő bàbut megkéne vizsgàlni, hogy szabályos e a lépés vagy igazából nem tudom

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.13 0 0 23429

Belegondoltam, és arra jutottam, hogy talán még egyszerűbb is lenne grafikus felülettel. De ezt most egyelőre hagyjuk, a megjelenítéssel majd később foglalkozzunk. Most inkább nézzük meg a "core" funkciót.

Tegyük fel, hogy a sakktábla egy kétdimenziós koordinátarendszer, X éy Y tengellyel. Tegyük fel, hogy X0,Y0 koordinátákon áll egy bábu, amit az egyik játékos mozgatni akar X1,Y1 koordinátákba. (X1 nem feltétlenül különbözik X0-tól, és Y1 nem feltétlenül különbözik Y0-tól, de lagalább az egyik koordinátának változnia kell, különben nincs mozgás.) A cél az, hogy összerakjunk egy függvényt, ami visszaadja egy tervezett bábulépésről, hogy az érvényes vagy sem. Ehhez kell egy jó algoritmus. Gondolkodj, és írd össze, hogy szerinted milyen szempontból kellene megnézni a lépést. Milyen vizsgálatokat kell elvégezni, hogy az algoritmus megtalálja a tervezett lépés érvénytelenítéét okozó akadályokat, szabálytalanságokat?

Mondok egy példát. Legyen a kiindulás állapot az, hogy az Y tengely fentről lefelé nő, mint a munkalapon a sorok számozása, és a sötét oldal a tábla tetejéről indul. Ekkor:

HA a bábu sötét gyalog

ÉS delta X = 0

ÉS delta Y = 1

ÉS X0,Y1 koordinátákon nem másik bábu

ÉS Y1<=8

AKKOR az egy szabályos lépés.

Szedj össze mindent, ami eszedbe jut, nem baj, ha nem teljes a lista, majd kiegészítjük.

Előzmény: luzer0901 (23428)
luzer0901 Creative Commons License 2013.12.12 0 0 23428

Olyan nagyon igényesnek nem kell lennie szerintem, de azért egy sakk tablára kéne hasonlítani de szerintem a bábukat például szerintem helyettesíthetik betűk

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2013.12.12 0 0 23427

Én sem bírtam ki. Van minden hsz fölött pár ikon.

Omen est nomen.

Előzmény: Törölt nick (23425)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.12 0 0 23426

Pont tegnap voltam egy tréningen, ahol elmondták, hogy a passzív ember kihozza másokból az állatot, magára húzza amazok agresszióját. Azt mondta a tréner, hogy vannak akik úgy mennek végig az utcán, hogy szinte kedvünk támadna fejbevágni. Ezek az emberek gyakorlatilag fejbe vágatják magukat, és midenkiből kiváltják ezt a reakciót.

Én persze nem hittem el, hogy ennyire ösztönlény lennék. És erre tessék...

Előzmény: Törölt nick (23415)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.12 0 0 23425

???

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (23422)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.12 0 0 23424

És mit gondolsz, mi az elvárás: grafikus megjelenítés, ami úgy is néz ki, mint egy sakktábla, vagy elég egy 8x8-as cellatartomány valamelyik munkalapon, ahol betűk/számok jelképezik a sakkfigurákat? Szóval mennyire kell igényesnek lennie?

Előzmény: luzer0901 (23421)
tbando Creative Commons License 2013.12.12 0 0 23423

Ahol eleve úgy kezdik az oktatást mintha már mindenki tudna programozni, ott valszeg mindenki tud programozni. Pont egy ilyen helyre kellett jelentkezned? 

Előzmény: luzer0901 (23417)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!