Kréta több, mint Görögország legnagyobb szigete. Kréta többet érdemel annál, hogy egy utazási irodával elvitessük magunkat egy népszerű üdülőhelyre, és hazatérve elmondhassuk azt, hogy ott (is) jártunk, éppen ezért ez a topik nem a szervezett utakról, apartmanokról és fakultatív programokról szól, hanem arról, hogyan lehet megismerni egy helyet a saját valójában.
Az egyszerűség kedvéért nem fórumtéma: apartmanok, különösen a szállodák leírása, miután már befizettél egy utazási irodánál, félpanzió, különösen az AI megemlítése, turistaipari komplexumok elemzése. Lehet viszont beszélni érdekes helyekről, városokról, hegyekről, falvakról, emberekről, kajákról, hangulatokról.
Tehát itt más a módi.
A fórum törzsközönsége az évek folyamán alakította ki azt, hogy miről akar beszélni, és miről nem.
Ezért, mielőtt részt vennél a fórum életében tájékozódj a szokásokról, olvass vissza. Lehet, hogy a kérdésedre már választ is kaptál. A fórumban felhalmozott információ megismerésében nagy segítséget nyújt a kereső. Ne tegyél fel házi feladat jellegű kérdéseket. Azokat a fórum törzsközönsége már megoldotta. Tanulj meg okosan kérdezni. Ha valamire nem kapsz választ, vagy elsőre gúnyosnak tűnő kioktatásban részesülsz, akkor az azt jelenti, hogy a törzsközönség arról a témáról nem akar beszélni. :-)
Be kell vallanom az őszintét, a nagy receptezés közepette elkezdett csordogálni a nyálam, és kénytelen voltam megcsinálni magam is :-) A gyöngyhagyma az nekem is konzervre sikerült, sajnos, az ecetességét sok áztatással sikerült elvennem.
Amúgy a főzés tényleg nem nagy ördöngösség, fontos hozzá egy nagy adag arc és bátorság, meg lendület. Meg JÓ alapanyagok.
Jóhogy bárányt akartam írni, még eszembe is jutott, hogy nem épp kellemes emlékei vannak nejemnek egy esküvői birkapörkölt miatt:)
Ma volt a menü a stifado a lá bogyó!
Némi korrekciót tettünk a receptedhez képest.
Rostélyos volt, az valamivel szárazabb, de a recept alapján nem aggódtam. Valamint a gyöngyhagymát a savanyított változatában tettük hozzá.(Kényszerből,csak az volt.)
Pazarul sikerült.
Most csak kinevezett főellenőr voltam a folyamatoknál, de asszem legközelebb én is el tudom követni ezt.
Lehet, hogy a csajoknak kissé nevetségesnek tűnik, de nekem adott egyfajta felszabadultságérzést, hogy nem is olyan ördöngősség ez.
(Na, kezdünk átfolyni a Konyhaasztalba.:)
Ha találsz kakukkfűmézet, akkor szólj nekem is, mert nekem nem sikerült... Egyébként meg bárány, nem borjú - az egyik úgy csinál, hogy meeee, a másik meg hogy múúúú :-)
Szemétség ilyet tenni velem. Még nem jött rendbe teljesen a gyomrom. Főleg, ahogy Ti teszitek, előre jól kitervelten, folytatólagosan, bűnszövetségben. Piha!!!
Kétszer voltam eddig Krétán és nagyon szeretem, annyira nem mint Korfut de majdnem. Régen azt hallottam, hogy aki járt Korfun annak nem fog tetszeni, mert kopár. De nekem mégis tetszet. Raktam fel pár képet, amit folyamatosan bővítek.
http://kep.tar.hu/luc72/index.phtml?aid=27612694
Kösz, első körben, már most hétvégén a stifado lesz a menü.
Erre a borjúcombra majd visszatérünk, ha lesz valahol krétai kakukkfűméz, (most csak lesett lám a kisbolt eladója, mint a hülyegyerekre, hogy itt a Mikulás, én meg valami boszorkányfőzethez keresek alkatrészeket:)
Van egy kedvencem, hátha az jobban ízlene... Nevezzük - hogy ontopik legyen - krétai citromos báránysültnek :-)
Krétai citromos báránysült 4 személyre 1 kg báránycomb
3 citrom
2-3 nagy fej vöröshagyma
2-3 ek méz (lehetőleg krétai kakukkfűméz)
1-2 tk őrölt koriander
1-2 tk oregánó
1 tk rozmaring
1 dl olivolaj
nagyon kevés morzsolt csilipaprika (ki is hagyható)
1 ek szezámmag
5-6 gerezd fokhagyma
só, bors
A bárányt kifaggyúzzuk (ez nagyon fontos, elveszi az egyesek számára kellemetlen faggyús mellékízét), és felkockázzuk, nagyobb darabokra. Amennyiben a V. Magyar utca elején vásárolunk, ezt a kedves török uriember megteszi helyettünk is (nem vicc, nagyon tiszta és precíz munkát végez). A citromok héját lereszeljük egy tálba, belenyomjuk levét, és a húsából is belekaparunk annyit, amennyit tudunk, ráöntjük az olajat. A hagymát apróra kockázzuk, üsszekeverjük a citromos masszával és beletesszük a mézet, fűszereket, kivéve a sót.
A fenti pácba beletesszük a bárányt és 12 óráig állni hagyjuk (de 2-3 órát minimum). Sütés előtt megsózzuk, beszórjuk szezámmaggal és beletesszük a fokhagymát, majd az egész kulimászt egy jénaiban vagy római tálban kb. egy órán keresztül sütjük, úgy hogy nem nagyon kell lefedni. El kell . Tepsis krumplival, görögsalátával isteni.
(Egyébként én nyáron nem nagyon főzök, szinte mindig csak télen, jó pótszer a napfényre :-)
Szerintem az az átmenet a mokkás és az evőkanál között :-) Amivel a cukrot teszed a teába, az. 3 centi széles, 4 centi hosszú és egy centi mély a vége, nyele tetszés szerinti :-))))
Szerintem, ha úgy ízlett, akkor told bele az egész konzervet. Azért fontos - megintcsak szvsz - a hámozott, darabolt paradicsomkonzerv, mert a pariszósznak kell dimenziója :-) legyen, nemcsak íze.
Nincs kizárva egyébként, hogy nincs rétes a görögöknél, azt is meg kell egy kicsit fahéjazni és szekfűszegezni, mingyárt balkáni lesz :-)
Fűszerezni (főleg oregánó, bazsalikom) lehet jobban is, tessék kóstolgatni közben.
:) Te fogsz főzni?
Az a kanál, ami nagyobb, mint a mokkáskanál, és kisebb, mint a normál evőkanál. Szerintem kiskanál és teáskanál ugyanaz. Hacsak nincs kisgyerek a háznál. Bár az meg gyermekkanál. :)
Asszem ezt mi is megcsináljuk valamelyik hétvégén.
Csak arról világosítsatok fel, hgy mi ez a "tk" az oregano meg bazsalikom előtt? Milyen mértékegység?
Köszi!
Ezt fogom megcsinálni, mert erről legalább tudjuk, hogy bevált. :)
Viszont: Az, amit ettem, tocsogott a paradicsomban. Egyszerűen rakjak bele paradicsombeföttet? (vagy mit: szoktunk eltenni, hogy ne kelljen parikonzervet venni)
Jujj, nagyon király lesz. Meg fincsi túrósrétes (mint aztentikus görög kaja :D)
Naszóval, megnéztem mind a hat görög szakácskönyvemben :-), visszaidéztem, hogy én miként csináltam, és íme, itt a bogyó-féle marhasztifádó.
Sztifádó 2 személyre A húshoz 0.4-0.5 kg marha (hátszín, fehérpecsenye, stb.)
1 hámozott egészparadicsom-konzerv (3-4 darab van benne)
1 közepes vöröshagyma
1 marék :-) gyöngyhagyma
4-6 gerezd fokhagyma
2 dl száraz vörösbor (a Sangria édes, gyenge, ahogy szalapala mondta, erre nem jó*)
1 tk bazsalikom
1 tk oregano
4-5 babérlevél
0,5 tk őrölt fahéj
olívaolaj (fontos, szerintem)
só, bors
A krétai tepsis krumplihoz: krumpli
vaj
citrom/balzsamecet
rozmaring
A húst 2x2x2-es kockákra vágjuk. Ha gyanús, hogy öreg, a kockázás után tíz percre tegyük húspuhítóba (fél liter víz, 1 ek húspuhító só, bárhol lehet vásárolni, asszem Knorr vagy Kotányi vagy mittomén ...). Olívaolajon az apróra kockázott hagymát megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, és a marhahús minden oldalát megpirítjuk. Ezután rádobálunk 3-4 hámozott konzervparit, kicsit szétnyomkodjuk, ráöntjük a vörösbort és a szétnyomott fokhagymát. Egy fél óra lassú rotyogtatás után rádobáljuk a fűszereket, és hozzáadjuk a gyöngyhagymát. További fél óra lassú főzés után kész van.
Ha meg akarjuk bolondítani, adjuk hozzá egy teáskanál mézet, és esetleg narancshéjat (ez utóbbit én nem próbáltam, de jól hangzik).
Időközben a krumplikat meghámozzuk, négybe (nyolcba?) vágjuk, és egészen addig főzzük, amíg elkezd rotyogni, ekkor kivesszük, lemossuk, lecsöpögtetjük és kivajazott tepsibe tesszük. Szép pirosasbarnára sütjük, és kevés balzsamecettel vagy citromlével leöntjük. Nyilván más a karaktere a két savanyító-szernek, de mindkettővel finom. Megszórjuk a rozmaringgal és pár percre lefedve hagyjuk, majd a sztifádóval tálaljuk.
--------
* Én olyan bort szoktam venni ilyen kajákhoz, amit utánna meg lehet inni, ezt, mint alapszabályt egy francia szakácscsávó mondta nekem. Tippek a vásárláshoz: egyik legbiztosabb indikátor az ár, a másik legfontosabb a borvidék. Én azt mondom, hogy 6-700 forint fölötti, egri, szekszárdi, vagy villányi száraz bort érdemes használni.
Sziasztok!
A Sangriát nem ajánlanám, az alapvetően egy gyenge - 7fok körül -, édes, sőt szerintem édeskés bor. Nem hiszem, hogy a száraz vörösbort helyettesítené.
Bár próba, szerencse:)
Hú, Bogyó nagyon köszönöm, hogy foglalkozol ezzel. Baromi hálás vagyok.
Képzeld! Norbi ma azzal jött, hogy el kéne menni szombaton valahova kajálni. Mondjuk oda. Hm. :( vagy :)? biztos ami biztos holnap beszerzem a hozzávalókat. Még jó, hogy tesóban ki van rakva, hogy melyik bor melyik vidékről van, így nem kell órákig bogarásznom, hogy szekszárdi-e vagy sem.