Tehervonattal érkeztünk Szobról Rákosrendezőre (régi szép idők...) Ott az volt a szokás, hogy a vonat végén, ahol kidobtuk a terhelést, levették a zártárcsát, elöl meg föladtak a mozdonyra egy másikat. Amikor a föladó meglátott engem, a fiatalt a Szilin, visszahúzta a kezét és azt mondta a vezérnek: "Majd a másik ember hátramegy a tárcsáért."
Mindnyájan tudtuk (még én is), hogy onnan már rég levették a tárcsát. Ha hátramegyek, csak a hűlt helyét találom, aztán ha szólunk ezért, azt mondják: "Tárcsa nélkül jöttetek eddig?? Micsoda hanyagság!" Aztán lehet írni a jelentést a tárcsa hiányáról...
A vezér azt sem mondhatta, hogy "ő csak egy vasútbarát, el szokott jönni mozdonyozni" :-)) Azt mondta: "Ő nem vontatási dolgozó!" Mire a földi vasutas szó nélkül átadta a zártárcsát.
Ilyen balesetek néha előfordultak az akkori vasúton :-))
Asszem Szombathelynél volt ilyesmi, volt ott egy katonai ojjektum, ahová sorkatonákat vonultattak be (katonai duma a fokozatokról: van jó hely, rossz hely és Szombathely) elég messze volt mindentől a város határában szántóföldekkel körülvett helyen. Busz sem volt addig, hanem a távolsági busz sofőrjei álltak meg a város szélénél ha katonák szálltak fel és onnan toronyiránt mint 3-4 km szántóföldeken átgyaloglás után lehetett megközelíteni a legrövidebb úton. Viszont a vasút a közelben volt, egy részen látótávolságban volt a laktanya, ezért rendszeres volt, hogy ott meghúzták a katonák a vészféket vagy a kocsik ajtajait feszegették ki. Végül az állomásfőnök a sok panasz miatt személyesen ment be a laktanyaparancsnokhoz jelenteni a dolgot, roppant barátságosan fogadták némi alkoholizálás után pedig kezet ráztak és megszületett a banálisan egyszerű, mindenkinek jó megoldás. Szóljanak a kalauznak a bakák, ha ott akarnak leszállni és a vonat meg fog állni a laktanya közelében. Nem is volt többé semmi probléma.
erdélyi rokonok mesélték kb. 25 éve, hogy a ritka vonatközlekedés miatt rendszeres volt, hogy az emberek felszálltak a gyorsvonatra, aztán a szükséges helyen meghúzták a vészféket. Mivel egy félfalunyi ember szállt le a vonatról, nem volt kit megbüntetni.
Egy utazásom során a vonat a végállomása előtti utolsó megállóban állt meg. A jegyvizsgáló leszállt, hogy a zártárcsát már jó előre levegye, Arra kért meg, hogyha a vonat elindulna azonnal húzzam meg a vészféket. Nem került rá sor.
Egyik volt kolléga mondta, hogy egyszer eléggé deriliumos állapotban utazott haza Bp-ről Vecsésre, és csak a vonaton vette észre, hogy nem jó vonatra szállt ez nem fog megállni. A Kallernek elpanaszolja a baját, aki közölte, hogy ez bizony Ceglédig nem áll meg sehol, de ha ad neki zsebeb egy ezrest ő meghúzza a vészféket Vecsésnél. Így is lett, olcsóbb volt mint Ceglédtől megvenni a jegyet vissza és a kaller is jól járt.
Erről jut eszembe az a történet, amely már az ON határát súrolja itt, hogy utazott egy mozdonyvezető barátom egy IC-n, ami amúgy nem állt meg Cegléden. Két öreglány érdeklődött a kalauznál, hogy hogy tudnának leszállni ott, de az nem tudott megoldást, csak ha meghúzzák a vészféket, ami viszont pénzbüntetéssel jár. Ők benne is voltak, ekkor beleszólt a barátom, hogy fizessék ki előre a büntetést, és ő úgy meghózza a vészféket, hogy a vonat pont a peronnál áll meg.
A dolog pénzügyi részét elrendezve a barátom a vészfékkart fogva figyelte a vonalat és a kellő pillanatban meghúzta a fülke vészfékfogantyúját.
Semmi sem történt.
Mire kirohant a folyosóra és ott húzta meg a vészfékfogantyút, a vonat rég túl volt az állomáson. A két vén tyúk a töltésen mászott vissza Cegléd állomásra. Pedig teljes árú vészfékezést fizettek.
Ha már így rákérdeztél, semmi komoly, csak az a kis baleset, hogy valaki előjött a kocsiból, és én arra tévedtem, hogy miatta húztam meg a vészféket, de a velem volt vasútbarát figyelmeztetett, hogy nem. Aztán sértődés nem lett.
>A durvább vasútbarátok vissza is állítják, mire a vjv odaér. :)
Egyszer egy részeg aláesésveszélyesen szállt föl Istvánteleknél (bár akkor talán még Landler névre hallgatott) és meghúztam a vészféket. A kalauz megkérdezte: Visszaállítottátok? De akkor még nem tudtam, hogy kell :-) De balhé nem volt.
De a plombán akkor is látszik, hogy melyik vészfékfogantyút húzták meg.
OFF: Emléxem, a hatvanas években anyám a társasházunk liftjében liftvezetői tanfolyamon vett részt. Azért ő, mert apám és én elhajtottuk a tanfolyam előadóját :-) ON