A topic célja a BMW motorkerékpárok tulajainak és azoknak a szimpatizánsokanak az összefogása, akik szeretik ezt a motormárkát.
Szinte hihetetlen, hogy nincs ilyen Topic még!
Hát engem is a menet közbeni viselkedés érdekelt volna! Mondta, hogy még lesz egy rész, amiben az lesz benne. Remélem ott jól összehasonlítja majd az 1250 Gs-el. Bár ebben egy 1250 Gs tulaj véleménye többet mondana szerintem.
Megnéztem - de bevallom, többször előre ugrottam, mert olyanokról beszélt, amiket már ismertem (meg néha kicsit terjengősen jár körbe egy-egy témát).
Egy dolog nem volt benne, ami miatt érdekelt volna a videó: milyen menetben, hogy áll az 1250-hez a futómű, a fék, a motor karakterisztikája, dinamikája, miyen terelni az új masinát.
És mondott "érdekes" dolgokat is - pl. a két henger eltolásának okát, vagy hogy hiányolja a bukócsövet/szelepfedél-védőt (utóbbit konzekvensen hengerfejnek nevezi, ami valahol mélyen igaz), miközben a GS-nél sosem volt alap, csak a GSA-nál.
Néztem a srác korábbi videóit is hébe-hóba, az egyikben a DOHC-t folyamatosan változó szelepvezérlésűnek mondja...
19-ben mikor megvettem , még nem hallottam . Mondjuk akkor a japán motorom után , minden hangosabb volt . De ahogy az évek alatt megszoktam, kezdtem "érzékeny lenni "a kirívóan fura zajokra .
Sisakban nem hallottam erősnek , de amikor levettem ... na akkor . Aztán 21-ben vettem egy garnitúra szelepemelőt , de már 23-ban be lesz rakva .
igazén nincs mit, amint megláttam a videót, azonnal Te jutottál eszembe:)
Nem kell rohanni a márkakereskedésbe, DOHC örök mosoly és boldogság... azért én is kíváncsi vagyok az első tesztvezetésre vagy annak kapcsán egy Fórum társ beszámolójára.
Elég precíz az ürge. Ha csak ezt nézném, máris rohanhatnék a Wallisba. Azt hiszem mindenképpen várnom kell, meg aztán az sem mindegy nekem, hogy milyen tél lesz :-)
Mondjuk én inkább a működés (haladás) közbeni zajokra lennék kíváncsi, főleg arra, ami az első gumitól jön fölfelé. Remélem azt orvosolták! Úgy látom, hogy más a sárvédő, és mintha tettek volna egy műanyag lemezt abba a nagy lyukba lefelé, a hűtők irányába.
Majd beugrok én is a Wallisba megnézni, de azt hiszem ezt csak a személyes teszt tudja majd eldönteni. Ha megmaradt a zaj, akkor legalább lesz indok, hogy miért ne vegyek újat :-)
Egyébként teljesen elégedett vagyok a Dohc GSA-val, az Rt áttétel minden gondomat megoldotta, és az R kipu már-már túl csendes motort varázsolt, az amúgy "szerintem" gyárilag túl hangos motorból (Igaz tux?). Lehet, hogy kipróbálok egy R-re való Akrát!
Az 1150-nél, a négy Gs-emből egynek volt ilyen hangja. Melegen, alapjáraton nagyon hangos volt, de ahogy fordulatot kapott, normál hangja volt. meg is néztek akkoriban egy-egy hágón. Aztán eladtam, és éppen a Nyitrai Pistivel nézették meg, aki egyből mondta, hogy mi a baja. Mivel működésben ez nem befolyásolta, és jó árral hirdettem, megvette a kolléga. Mikor kb egy éve hirdettem az 1150 Gs megmaradt cuccait, jött hozzám egy srác, egy szép sárga Gs-el, amit meg is dicsértem, szép hangja volt, majd mikor a rendszámát néztem, jöttem rá, hogy ez a volt motorom. Szóval Nyitrai Pisti megcsinálta, és mondta is mit kell hozzá cserélni, de én már akkor sem értettem. Azt mondta, hogy egyes Gs-eknek ilyen lesz a hangja, a többinek nem.
Persze most nem mondom, hogy ez a probléma ugyanaz, de nekem volt "hasonló" alapjárati hang problémám, igaz 4-ből csak egynél.
Hátha valakinek érdekes lehet egy Givi trekker 58l-es Alu. hátsó doboz háttámlával, sérülésmentes állapotban, egy kulccsal eladó. Igény esetén bele való vízhatlan Givi táska is rendelkezésre áll, ami Új állapotú, mivel két túrán volt használva csak.
Hidegen hangtalan zajtalan , üzemi hőmérsékleten pedig olyan hangja van mintha zörögnének a szelepek . Olyan mintha nem foglalkoztál volna a motorral . Szégyen :D
Hát...rendelgessék. Nekem egyelőre még értékesebb lett az 1250-em. Egyébként is a tervek szerint már 40e km kéne benne legyen. De ugye mikor megvettem, jött a csuklótörés, idén a gerincsérv. Van benne 17ekm. Még szinte új.
Barátom valószínűleg befizet egy 1300-ra, majd azt tesztelem, megjön-e a szerelem.
Amúgy festék eltávolításra visszatérve , a festékeltávolító géleket senki ne vásárolja meg !
Az összes egy rakat kaka . Forintot nem érnek .
Én megtaláltam a forrást a klasszik üveges kromofághoz . :P
Olajcsere nálam is lesz , de előtte még a szelepemelő csere , szerintem a pillangókat is megtengelyezzük , egykét műanyag elem cseréje ( amik zavarják a szemem )
Én tegnap voltam. Hajnalban volt egy kis szállítanivalóm,
utána felfedezőútra mentem a délpesti bányató tengerbe.
Itthon a nagy szabadságban meg anya is motorozni akart, úgyhogy
megtettem, amit meg kell. Aztán lecsereltem az olajat, és épp legint olyan autentikusan nézett ki, hogy azt gondoltam, ez a motor továbbra is kell nekem :)
Ma találkoztam maga valójában az 1300 Gs-sel, egy Trophy változat kelleti magát a Hungária körúti Wallisnál.
Valóban kisebb, mint az 1250, de azt nem mondanám, hogy kompaktabb. A megszokottól eltérő felületek, amiről Tux is beszámolt, elsőre furák, de illenek a Trophy által sugallt "kemyényfiús illúzióhoz" - hogy a koszt mennyire tartja, vagy engedi letakarítani, majd kiderül. A hengerfej bordái sokkal alacsonyabbak, szélesebbek, és nyitottak lefelé, így nem áll meg köztük a víz, sár, stb.
Ami feltűnően kisebb az elődéhez képest, az a kipufogódob.
Kisebb, és alacsonyabb a szélvédő, de ott vannak alatta/mellette a GSA-hoz hasonló légterelő plexik. Amúgy a nyeregből kb ugyan az a látvány, mint az 1250-nél.
A középállvány kezelése egy lépéssel hosszabb, de egészen könnyen rátaláltam a kihajtható elem azon pontjára, ahol alá kell nyúlni, és a rúgós ellenálláson (gondolom ez tartja behajtva, mikor nem üzemel) átbillenve könnyen nyílik - a szalonban, kérdés, hogy a felverődő viz/sár mit művel majd.
Fel nem ültem a hátára, nem kérdezősködtem felőle, csak körbejárva első látásra ezek a benyomásaim.
Tcaoe, hálás köszönet a részletes leírásért a paralever kitámasztó rúddal kapcsolatban!
Mikor leírtad, akkor már össze volt már rakva, el is mászott 20km után. Aztán megint leszedtem, igyekeztem gondosan visszarakni, hogy a csavar ne feszüljön semerre (direkt csuklóból tekertem, hogy csak tisztán nyomaték menjen rá) - bár nem értem teljesen a dolgot, de ma mégis, 50km után is középen maradt. Remélem, tartósan :)
Magamtól biztos nem jöttem volna rá a megoldásra...:)
Igen a km spirál ilyen filigrán. A hátsó keréken mint egy második lánckerék hajtja meg egy kis fogaskerékről a spirált. Természetesen nyitott minden, hogy klasszul koszolódjon, kopjon a mechanizmus.
Ha jól látom, tegnapi hír, a BMW kiterjeszti 2013-ig visszamenőleg a 20ekm-es kardánellenőrzést, és 60ekm-es cserét az 1200-1250 modellekre. A csere ingyenes, akárhányszor a jármű élettartama alatt.
Az 1300-asnál fizetős lesz.
700.000db R, GS és RT érintett, ha mindent jól értettem.
Hát az nagyjából soha nem fog elkopni, ha úgy rakod fel, hogy középen legyen. Igen, a műanyag alátétnek kell megállítania.
Nem kell szorosnak lennie, de persze össze tud gyógyulni, meg van olyan, hogy kiesik a szilent, de az is a helyén marad, ha a szöghajtáson nem ferdén rakod fel.
Ha meg nyikorog, fújj rá egy kis szilikonolajat, majd kussban lesz.
Mármint azzal a problémával, hogy kopik és nyikorog ez a kitámasztó rúd.
Az egyik lemezfél olyan szoros, hogy 1kg-os kalapáccsal tudtam csak arrébb ütni. Ami nekem logikusnak is tűnt, különben mitől nem mászik le a helyéről? Vagy a műanyag alátét hivatott megtámasztani?
De ha azt mondod, nem kell szorosnak lennie, megnézem, a lenti végén hogyan áll.
A szilent nem préselve van, a legtöbből simán ki lehet szedni kézzel, max. egy kicsit forgatni kell.
Akkor megy el rajta a kar oldalra, ha a másik végénél nem vigyáznak rá, hogy egyenesen álljon az egész. Mikor a villás véget meghúzza az ember, simán keresztben tud állni, mert a furatok annyival nagyobbak a csavaroknál, ilyenkor a szlientes végén elmásznak a lemezek.
A fiam szólt, hogy nyikorog valami a motoron, mikor arrébb tolja a garázsban. Nekem nem tűnt még fel, de megrugóztatva tényleg elég csúnya hangja volt.
A tettes a paralever kitámasztórúdja volt, annak is az első fele. Egy szilentblokkra van két lemezfél felsajtolva. A két lemezfél nem középen volt a szilenten, így a külső dörzsölődött a műanyag alátéten, meg is kopott.
A kopott lemezfél nem túl szoros, könnyen le lehetett szedni, a másik igen. Most visszakalapáltuk középre, de tartok tőle, nem oldottuk meg a problémát. Más is találkozott ilyen jelenséggel?
Igen, annyiért újítják fel valahogy, és jelentős idő alatt, az nem annyi, hogy cserélik. Az gépműhelyes munka, komoly kiegyensúlyozással. Meg egyszer van, hogy hetekig, hónapokig nincs kardánkereszt. Nekem van itt olyan kardánom, amit viszont fel sem lehet újítani. De a felújítás sem egyenértékű a gyárival. A gyári meg 350 ezer forint.
Kardán csere 80.000km: nem kérdés, hogy 700 euro szemmel jól látható összeg. Az sem kérdés, hogy sok GS-t fognak eladni minden egyes évben. És az sem kérdés, hogy nem csak fékbetétből lesz utángyártott és olcsóbb, hanem kardán tengelyből is. Hiszen a piac mérete miatt érdemes lesz nagyobb alkatrészgyártóknak is ráállni.
Hogy mennyi fog végül kerülni, amikor 80.000 lesz a motorokban, azt meglátjuk 8-10 év múlva... A használt motorok árát biztos befolyásolja majd, másérszt Magyarorszgáon elünk: azt sem tujduk jövőre mi lesz..
Nem gondolom, hogy a "csutkagáz" lenne a fő ellenség. Abban egyetértek, hogy gondos gazda figyelme segíti kitolni a gondtalan használat időtartamát. Nyilván meg kell adni a gépnek, amit kér, az utóbbi évtized tapasztalatai alapján ez több,mint amit esetenként a gyártó előír, amiben azért időnként az is benne van, hogy a gyártó, illetve mérnökei nem feltétlen azt a felhasználási módot veszik tervezési alapnak, amiben végül a jármű részesül - pl. családi autó esetében biztosan nem csak sulijárattal számolnak, hanem nagyi-látogatással, nyaralással/síeléssel, stb.
De ha már csutkagáz, akkor véleményem szerint többet számít, hogy ezt a csutkagázt már a garázskapuban megkapja a masina, vagy majd csak pár km-rel később, mikor pl. a motorolaj elérte ideális kondícióit a megfelelő kenéshez, vagy pl. megérkezéskor megvárni, amíg leáll a ventillátor, nem azonnal lelőni a gépet - bár ezt a világ boldogabbik felén legalábbis rossz szemmel nézik, de talán van, ahol büntetik is...
Egyébként a túlzóan óvatos stílus sem kedvez a motornak, mert az sem az ideális működési körülményeket dobja...
Ettől függetlenül a kardán kérdése szerintem éppen hogy nem a tulajnak felróható körülményekből fakad, mert nem a bordástengely nyíródik el, vagy szakad szét a kardánkereszt a hirtelen nagy, vagy fokozott terhelés miatt, hanem a nem megfelelő konstrukció és az ahhoz nem megfelelően illesztett karbantartás együttes hatására összerohadó alkatrész kozza a problémát pl. az 1250 széria esetében. Itt a júzer max úgy segít rá a folyamatra, ha előveszi a nagynyomásút és nekiesik a gépnek...
A 80ezres kardáncserére én is csak pislogok... De azt fel tudom tételezni, hogy egyedi elbírálás alapján nem feltétlenül szükséges majd a csere. A gyári garancia nagy valószínűséggel addigra már kifut egy-két extrém esettől eltekintve, így a gyári oldalról nincs felelősségi kényszer
Már nemtom hányadjára jön fel ez a kardán téma , és még mindig nem értem mit kell ezen ennyit rugózni ! :) Először ez a rozsdásodás , ami csak nettó hanyagság eredménye . Most meg hogy futásidőre kell cserélni !? :( Ez utóbbi , totális baromság :( Ennek az alkatrésznek az elhasználódása , alkalmankénti ellenőrzéssel , jól nyomon követhető ! Biztosan van az a tulaj , aki szétvágja , hamar , de például nálam , tutira kibírná a motor élettartamát ! Megint itt ez a hülyeség , hogy dobjuk el a jó alkatrészeket , meg hogy majom... ! :( Nem kell... Ha valaki normálisan közlekedik , az sokáig tudja használni , aki meg szétvágja , az fizet . Ennyi .
Ha meg az ár hasonlítást vesszük , a lánchoz , akkor ne felejtsük ki a szöghajtás árát sem , mert az is benne van a képletben !
Szerintem , ezeknél az alkatrészeknél , mint maga az egész motornál is , nagyobb kérdés , hogy ki hogy áll a motor használatához !? Van , aki megveszi zsebpénzből , üti vágja , azt eladja alig használt STB. motorként 4-évesen . Neki ez nem számít , majd szívjon vele a csóróbb , aki megveszi használtan... Meg van , aki hosszú távra tervez vele , ő nagy valószínűséggel vigyáz rá , nála meg nem kell "banán" mert nem megy tönkre .
Én biztos vagyok benne , hogy normális használat lett , ez a motor is elmegy , gond nélkül több 100E km-t . És itt nem arra gondolok , hogy hetente márkaszervizben javíttatják , Hanem arra , hogy nem "csutkagázon" használják , meg alkalmanként átnézik hogy mi kezd elkopni , és cserélik , azt az alkatrészt , amelyik lefutotta az idejét...
Semmi sem örökéletű. Majdnem mindegy, hogy elhasználódás esetén cseréled, vagy konkrét periódus van megadva. Pláne, hogy nagyságrendileg azonos.
Ha most 300 egy kardán, összevetve a láncszettek árával, a ráfújt kenőanyaggal, meg a macerával, hogy mindig vakargathatod a láncspray dzsuvát mindenhonnan, meg a fújkálás. Ha van is mondjuk a kettő között 100eFt különbség 80ekm-enként, hàt ez még belefér szerintem.
Nekem ez nem lenne szempont motorválasztásnál.
Egyébként meg korrektebbnek is tartom, mint azt, hogy megvárni esetleg mire törik.
Végülis nekem mindegy, úgysem lesz ilyen motorom, de valami tudományosabb magyarázatra számítottam. Nekem ez így kicsit csalódás, ennyi. De mindez legyen a BMW és a vevők gondja.
Amúgy a videón tetszett a gép, a lámpája is egész jónak tűnik most már nekem! A tesztelő szerint nem fotogén, élőben szebb.
Egyrészt egy féltengelyre is juthat annyi, hiszen autó, másrészt akkor ebből ki is jön, hogy a bordák terhelhetősége alapján nem kellene nagyobbnak lennie, mint a motoroké. Hiszen ott a siklóbordák folyamatos olajködkenéssel vannak kenve, a motornál meg max. száraz kenőanyaggal.
Az, hogy a gumiharang nem szakad ki, hát a fene tudja. A terepjárókon rendszeresen ki szokott. Ha egy autó annyira felakad, hogy a belső megsérüljön, akkor meg ugye általában a féltengely a legkisebb gond. Míg ennél a motornál mind a két végén egyszerűen meg tud sérülni.
Nem tudott, vagy kijött, hogy túl nehéz lesz? Mert nekem erősen gyanús az utóbbi. Meg milyen élettartamra?
Kibír 80 ezret, csere. Cserében nem 920 euro, mint az 1200 légolajosoké, ami amúgy elég gyakran nem megy el 100 ezernél többet, hanem 700.
Nem tudom egymás mellé tenni, de azért egy autó féltengelye is kap rendesen terhelést:
Amibe belebotlottam: VW Touran 2,0l TDI: 140LE / 320Nm - 1-es fokozat:3,769, difi: 3,684 ami azt jelenti, a két féltengelyre 4.400Nm jut.
BMW R 1300 GS: 149Nm 1-es fokozat: 2,438 nyomaték kardánon: 363Nm (ugye a végáttétel előtt van).
Most mi következik ebből?
Számomra semmi.
Mindkettő helyes méretezése mérnöki feladat, amit most a BMW valamiért nem tudott élettartamra megoldani. Ennek oka számomra továbbra sem érthető. Annál is inkább, mert egy ilyen drága csere-bere nagyon kellemetlen a vevőkkel szemben, eddig úgy tapasztaltam, mindig a karbantartási költségek csökkentésére, szervízperiódusok nyújtására törekednek általában a gyártók. Ez nem egy üzemórás versenygép, hanem egy strapabíró/örökéletű világjáró motor - legalábbis eddig nekem ez volt az imidzse.
Ha lenne értelmes magyarázat, feltételezem, a BMW-t képviselő vezető beosztású ember elmagyarázta volna. Mivel nem történt meg, abból indulok ki, nincs számomra meggyőző hivatalos magyarázat. Ennyi.
Mondhatta volna, elmozdultak a sportosabb, könnyebb stílus felé, és ennek ez az ára. De nem mondta.
Szót nem ejt lóerőről, nyomatékról, csak koszról, gumiharang sérüléséről, esetleges kopásról...Akkor szerintem teljesen releváns egy autós alkatrészhez hasonlítani, ami ugyanennek ki van téve.
6:50-től pont a 80ekm-es kardáncserét feszegeti a tesztelő. Nagy érdeklődéssel valami tudományos magyarázatot vártam ehelyett csak nagyjából semmitmondó mellébeszélés jött: a kardán hosszabb lett, mert a váltó a motor alá költözött (ez csökkenti a kitérést berugózáskor a rugóút 20mm-rel hosszabb lett, ez meg növeli). ebből valahogy következik, hogy valamilyen szinten ellenőrizni akarják, hogy nem kopott-e el - a kardánt általában karbantartásmentesnek tételezik fel (wartungsarm), valójában csak csökkentett karbantartási igényű (wartungsarm) - hogy nem sérült-e meg a gumiharang, nem jutott-e be szennyeződés - és idővel nem lépnek-e fel olyan károsodások, amik worst case kardántöréshez vezetnek - ez lehetséges lenne úgymond hibás használat vagy külső behatás miatt. Emiatt javasolják a rendszeres ellenőrzést, és magas futásteljesítménynél a cserét, hogy biztosak lehessünk benne, hogy további 100ekm-re felkészültünk.
Hát, ez rohadtul nem meggyőző. A krapek beszédén is érződik, hogy nem meggyőződésből mondja, valami nem kerek.
A kocsikon a féltengely és a gumiharangja is igen mostoha körülmények között dolgozik, mégsem kell óvatosságból kicserélni.
Azt mondják, az egész 12kg-val lett könnyebb az 1250-hez képest, ebből a motor 3,9kg-val, a hátsó hajtás 6,5kg-val!
Nem lehetett volna a kardántémára 0,5-1kg-t visszarakni a robosztusságért cserébe?
Igen. Gyári kuplungkar van rajta? Nekem utángyártottal csinálta, visszatetten a gyárit és megjavult. Ha gyárival csinálja, lehet a lamellákat görbítgetni, vagy csere.
2014-es vizes 1200 GS-em van 54 ezer km-el, az elmúlt 5,5 év (mióta az enyém) és 37 ezer km. teljesen problémamentesen telt el. Egy ideje viszont csak üresben indítózik, sebességben nem. Kuplung kapcsoló hiba lehet? Nyilván viszem Veres Pistihez a motort, ha lesz időm, csak kérdezem, hogy másnál is előfordult már?
A karbantartási terv szerint 20ezrenként ellenőrzés + zsírzás szerepel, aminek van anyag-, munka-, és hulladékkezelési díj költsége, majd 80-nál teljes csere...
Ráadásul azzal is számolni kell, hogy 60+ezer km felett már nyűgös lesz eladni egy használt gépet, mert mindenki a kardáncserén fog lovagolni, kardáncsere után meg elbukod azt a 250-300ezret.
A lánccal is van nyűg, és kiadás, de minden bizonnyal olcsóbbra jön ki, főleg, ha egy olajozóval megdobod a masinát...
Igen, a rozsdamentes anyagok korlátosak szilárdsági szempontból.
Van nálunk egy igen tudományos meghatározása a rozsdamentes anyag felhasználási területének:
"Rozsdamentes anyagot ott használunk, ahol nem baj ha szar, csak szép legyen."
:-)
Persze ez nem igaz, de akinek volt része rozsdamentes anyaggal való munkában, az átérzi.
Egyébként a rozsdamentes anyag is hajlamos vegyi-, illetve elektrokémiai korrózióra, illetve összerágódni is nagyon szeret, szóval ha volna is megfelelő szilárdsági tulajdonságokkal rendelkező RM anyag, valószínűleg nem oldaná meg a problémát.
Rakd el a kardánt, vagy egy darabot belőle, hátha lesz egyszer 1250-éből is mintadarab.
Öcsém csinál most nekem egy földmunkagép kanál felújításos projektet, persze olcsó legyen és jó. Talált valami bontott régi ekevasat, amit állítólag nem tud flexxel elvágni, két óra próbálkozás után feladta. Mondjuk ilyen anyaggal még nem találkoztam, szkeptikus vagyok, látni akarom a saját szememmel is.
Ja, csak akárhogy nézem, ami brutál erős (és szívós), az pont nem rozsamentes sosem.:) Gyanítom, hogy a csuklók végei nem ugyanabból vannak, mint a régieknél, éppen azért lesz az a gond, hogy nem marad bent a kenőanyag.
1200 kardánom van, abban konkrétan nincs borda a váltó felőli végén, csak egy 1250 kell akkor.:)
Amúgy meg nem csak a méretek növelésével, kialakítás módosításával lehet növelni egy gépelem teherbírását, hanem jobb anyagminőség alkalmazásával is. Persze fogalmam sincs, hogy változtattak-e a kardán anyagminőségén, de ha kapnék egy kis darabka 1200 és egy darabka 1250 kardánt, akkor megmondanám pontosan a különbséget :-)
Az én kardánom most nyáron volt ellenőrizve a Wallisnál. Én nem láttam, de azt mondták, hogy rendben van. Azt hiszem télen kiszedem, jól megkenem elől-hátul.
A szöghajtás és a kerékcsapágy sem éppen pont olyan, mint a korábbiak. Ennek annyi az egyszerű oka, hogy mindennek könnyűnek is kell lennie. Míg egy K-nál nincs akkora rugóút, meg a tömege miatt nem akkora truváj fél kiló a futóműben, a GS-nél ez elég sarkalatos ügy.
A vízszigetelést meg nem megoldani kell, hanem megoldani, hogy ne maradjon bent. :)
Levegőnek kell bejutnia, mert elég meleg tud odabent lenni. Az meg viszi a vizet. De amúgy magasnyomású mosóval hatékonyan fel lehet tölteni az összes felső gumiharmonikást, és elég rendesen össze is tudnak rohadni, mindegy, mennyi zsír van bennük.
Értem én, de ha a főtengelyt, a kuplungot, a váltót, a szöghajtást, a kerékcsapágyat, stb. hozzá tudták passzítani az egyre növekvő nyomatékhoz, miért pont szegény kardán maradt ki?
Ha már megvolt a tapasztalat és technológia a vízmentes tömítésre, miért nem sikerült az 1250-nél?
Mert az 136 ló és 143 Nm, miközben a kardáncsuklók meg nem nagyobbak, mint egy 850-é, és így a bordás részek sem tudnak nagyok lenni. Így nyilván kiver minden kenőanyagot a bordák közül, miközben a víz meg jobban bejut, mert a csuklók elrendezése meg nyilván a szerelhetőség miatt nem lehet már olyan gatyákkal tömíteni, mint a régieken.
Az végülis nem durva, ilyen teljesítményű motoroknál nem, vagy nem sokkal drágább a lánccseréknél. Meg munkadíj is csak egyszer van, ami a világ jelentős részén nem elhanyagolható tétel. Viszont közben nincs vele macera.
Mert az előzőeknél megzsírozták a bordás tengelyeket , és nem volt ez probléma ! Megspóroltak 1-centnyi zsírt , meg fél eurónyi munkát ! Ez lett a következmény...
Jól értem? Az 1300as esetében akardánt 80ezrenél cserélni rendeli a karbantartásiutasítás? Jóllehet ajánlja, ahogy az 1250 esetében, úgy az 1300-nál a gyakori karbantartással ez kerülthető, kitolható.
Jó lett a felvétel - hogy van benne szélzaj, az sem feltétlenül baj ha ezáltal a plexik közötti különbség bemutatható...
Ha már kipufogó szóba került az 1150 kapcsán is - nekem Remus RV1 van, gyakorlatilag egy üres cső körben hangelnyelő anyaggal, lelátok a középső dobig, mégis semmi hangja nincs.
Ahhoz képest az 1250/1300 egész markáns hangot produkál. Élőben is így van?
A videó csalóka, a bukómban lévő mikrofon miatt csak azt vette fel, ami bejutott a bukomba és zömében csukva volt a plexi. Kb. ugyan olyan a hangja, mint az elődé.
Azért húztam neki jobban, mert lassan menni bármivel lehet, úgy nem jönnek elő az erények. Nem biztos, hogy jobban csábít száguldásra, mint az elődök, nincs nagy különbség pl. 1250-hez képest semmiben. A futóművet pattogósabbnak éreztem kicsit, nem hiszem, hogy a magyar utakon jobb lenne.
Ja ! Én is emlékszem , mikor megjelent a K16-os , a Sportmotor oldalán , valami olyasmi hozzászólást írtam , hogy " haszontalan , megalomán... " Azt most meg a minden :)
Lehet, hogy a video nem jól adja vissza, de kis fordulaton borzasztó a hangja. Mi a helyzet élőben? Mondjuk az 1250-hez képest?
Számomra az erő növekedése nem nagy szempont, már az 1250 is elég erős volt nekem, és a vizeseknél már a magas fordulaton sem rezgett a blokk kellemetlenül. Ha még simább járású a blokk, az csak azt hozza, hogy könnyebben megy vele az ember magas fordulaton (tiltott zónában), amit a gyorsváltó simább működése csak gerjeszt. Ez azért jól kijött a videón is, ez a motor nem a nyugodt motorozásról szól, vagy jelentős önmérséklet szükségeltetik hozzá.
A Michelin Adventure egy traktor gumi, borzasztó zajt gerjesztett az adv tesztmotorokon, ha itt nem hallottál különösebbet, az azt jelenti, hogy ezt a hibát kiküszöbölték. Persze szélzaj még volt a kisebb plexi miatt, de annak a guminak a hangja, már 70-től érvényesül, azt biztosan észlelted volna.
A futómű tesztjéhez a magyar utak szükségeltetnek, ez az új konstrukció a hazai aszfaltterepeken mutatná meg előnyét, szerintem. Ez lehet a nagy áttörés, amiben felülmúlja elődjét. Azt írják, hogy sokkal több visszajelzést ad az új konstrukció, miközben hordozza a telelver előnyeit. Nekem már a lég-olajos széria is áttörést jelentett ebben, azóta van a Gs-eknek (Rt-nek) igazi nimbuszuk a nagy túramotorok között.
Remélem tavasszal már lesz itthon is tesztelési lehetőség, a nélkül, nekem sincsen ingerenciám a kasszához fáradni :-)
Kösz az infókat. Nyilván saját bőrömön kell tapasztalnom, de így az olvasottak alapján még sokkal nagyobb értéknek tekintem a mostani 1250GS-emet.
Pont azokat írtad negatívumként, amik nekem fontosak.
Ilyenkor eszembe jut a barátom, akinek minden bukó csendes, minden motor szélvédelme, futóműve kiváló, még a centis polifoam ülés is fejedelmien kényelmes. Egy hetes intenzív túra sima liba még egy csutkakormányos sportmotorral is. Szeretnék én is így szemlélni mindent :-)
Itt van előttem, ahogy ott van a motorrevű címlapján az 1150, Sunny Yellow színben. És az érzéseimre is emlékszem, hogy maga a túraenduró kategória is egy micsoda bénaság, se nem chopper, se nem naked, utcai gumis megemelt SUV, és itt van ez a a motor, ami még drága is és vállalhatatlanul ocsmány :)
Valóban kissebb és kompaktabb, aminek én örülök, de ez a példány csalódás volt, mert alig ért le a lábam. Gondolom a leereszthető változat pont a méretem lenne. A szélvédelem lábra, testre gyengébb, de nem sokkal. Az első lámpa kialakítására nincs mentség, átvette a legrondább fényszóró díjat a korai Versys-től. :) Én mindig vissznézek a motoromra parkoláskor, van, hogy le is fotózom, ha olyan helyen állok meg. De ezt csak hátulról merném megközelíteni, szemből mindig felmerülne bennem, hogy gyengeelméjű vagyok, amiért ezért a ronda küklopszért ilyen sokat fizettem. :)
Nagyon jó motor, akinek van már korábbi változat, annak az a kérdés, hogy jobb-e annyival, mint amennyit rá kellene fizetni? Az én esetemben nem, de ha majd, pár év múlva váltok, és BMW lesz, ilyen lesz.
Tegnap délután kipróbáltam az 1300-as GS-t. Vegyes érzéseim vannak, nem szaladok megvenni, az biztos. A váltó jobb lett, de még mindig nem Triumph, mintha hidegen ez is jobb lenne, mert eleinte nagyon tetszett aztán néha csattant, akadt kicsit, de összességében jobb. A keskenyebb eleje nem tetszik, a régi jobban véd a széltől. A plexi is mintha kissebb lenne, jobban rángatta a szél a bukómat, kabátomat. A plusz lóerőket lehet érezni, bőven. Ez is 9000-ig pörög. A futómű mintha kevésbé simítana. A térdszög mintha még jobb lenne. A fék remek. A nyereg nem tetszett, olyan domború volt, hátúl nem támasztott (pedig első állásban volt a hátsó nyereg). A közepe mintha keskenyebb lenne, valahogy nem tudtam jól ráfogni combbal kanyarban. Ebben a változatban nem volt futómű magasságállítás, alig ért le a lában. Ezek együtt kellemetlen, bizonytalan érzést okoztak, kanyarodáskor, gyorsításkor, ez nem tetszett. Egész próbaúton azon agyaltam, hogyan lehetne a futóművet alacsony állásba tenni, mert nem találtam a szokásos gombot és akkor még nem tudtam, hogy ez újabban fizetős extra. Talán a magassága miatt is, olyan érzés volt, hogy kanyarban magától le akar feküdni, nem olyan semleges, mint az előző volt. Kb. egy óra alatt nagyjából megszoktam, utána a sajátom volt fura, de arra 10 perc alatt szoktam vissza. :)
Bizonyos fordulatnál, terhelésnél hallottam egy kis kardán sivítást. Michelin Anakee Adventure gumik voltak rajta, azokanak nem hallottam a hangját, előlről sem jött fel semmi. Vagy csak az 1 óra kevés volt ilyeneket meghallani. Kb. ennyi jut eszembe, készítettem egy videót is, a YouTube birkózik vele, amint végez, belinkelem. Jelentős mennyiségű és mértékű gyorshajtást is dokumentáltam, akinek nem bírja a gyomra, ne nézze majd.
Lég olajos GS / GSA tul. kollékák figyelmébe ajánlanám a következő portékákat:
Utolsó èvjáratos (2013-as 90 Jare) DOHC GS Adv. víztiszta hibátlan plexi eladó. Aki ismer az tudja, hogy ez kb Új állapotot jelent😊 Ár:50e
Van még egy Új Nulla üzemórás ködlámpám, egy bal hátsó LED index 2500 km volt motoron, új állapotú és egy hátsó fékmunkahenger takaró lemez. Érdeklődni mail, Köszönöm!
Itthonra vettem emelhető íróasztalt, rendes irodai széket, sőt heverő is van, így háromféle pozíciót is tudok váltogatni. Akár szobabiciklizni is tudok.;)
Nálunk is 99,9% az online meeting. A cégnél orvosi papírral elintézhető az emelhető asztal, a székek profik, nem kell derékgyilkos legyen, szerintem.
Én sem tettem próbakört a GS-sel a vásárlás előtt - a KTM-mel azért mentem 2x is.
Az 1150 RT után nem gondoltam, hogy csalódni fogok (biztos voltam benne, hogy amit abban szerettem, ebben is megtalálom), és így is lett.
Viszont ahogy nézem az 1300ast, és nézek, olvasók róla anyagokat, kezdek kicsit távolodni tőle. De élőben, bizonyos idő alatt összejött felhasználói tapasztalatok majd nyilván befolyásolják az érdeklődésemet.
Közben csatlakozom a kiszuperált bikerekhez; majdnem leestem a lépcsőn siettemben, és úgy megrántottam a vállam, úgyhogy most valszeg pihi lesz egy darabig motoros vonalon.
Hú, akkor itt több a bátor ember, mint gondoltam. :) Nekem ez azért furcsa, mert rendszeresen megyek sokféle motorral, és attól, hogy műszakilag rendben vannak, névre semmi szín alatt nem venném a legtöbbet :)))))
Egy korábbi gerinctörésből adódóan, nekem sem mindig jó a derekam. Mivel az úszáshoz lusta vagyok, egy másik hasznos tevékenységre kaptam rá, ami a motorozáshoz is köthető. Nordic Walking (amiben korábban nem hittem), mondjuk intenzív formában, elsősorban hegyes vidéken, erdőben. Bár, mondjuk az erdő itt egy köpésre van, de túl jól ismerem már a környéket, így motorra pattanok (ha itt a párom vele), és irány az új részekre, Gerecse, Vértes, Börzsöny, számtalan csúcsán jártam már. A botom összecsukható (3 részes), és felfér a motorra (az oldaldobozok tetejére jól passzol).
Ajánlom próbáld ki, nejeddel is jó program lehet. Szoktam otthonról is indulni, ha éppen nincsen annyi időm.
Bízom benne, hogy tavaszra jó lesz a derekam. Alapvetően jó erőben vagyok, a 400 kilós goldwing sem okozott gondot. Egyelőre nem gondolkozok semmilyen cserében, imádom a mostanit.
Minél több tesztet nézek, annál jobban tetszik az új Gs. Vagy kezdem megszokni? Itt főleg az első lámpára gondolok, és a plexi kiképzésére. A forma, oldalról zseniális.
Közben kezd kialakulni, hogy mi az amit biztosan nem kérnék hozzá.
Menetvezérlőket (nekem ne avatkozzon bele a vezetésbe)
A föl-le állítást lassú sebességnél (ez csak érzés, hogy az zavarna, persze írják kikapcsolható, de akkor minek kifizetni)
A szuper lámpa funkciót (bár attól még nem adnak másik lámpaformát, így az még meggondolandó)
A plexi emelőt (az 1250 Gs-nél is egy pozícióban használtam, valamint ritka ronda az eleje felemelt plexivel)
A többi kell, mert egyébként eladhatatlan lesz, ha megunom :-)
Persze. Én is vettem így jópárat. Nem jön be, eladom és kész. Ha el tudnám adni a kabriót, lehet, hogy én is vennék egyet az 1250 mellé, aztán amelyik jobban bejön, az marad.
De az igazság az, hogy a tesztek alapján annyira nem kívántam rá, de birizgatja a fantáziámat. Jó a mostani GS-em, de ha az új GS és az RT között kellene választanom, lehet RT lenne inkább. De az RT-vel meg az a legnagyobb bajom, hogy nincs rajta android auto :-)
Innen is látszik egyébként, hogy komoly problémákkal küzdök, nem tudok mit kezdeni jó dolgommal :-)
Igazából lehet, hogy megvárom az új GSA-t. Derekam úgyis szar, van jó motorom, mire pattogjak?
Az első Devilemet , meg egy pár másikat , pont így vettem . Ott volt a boltban , be sem lehetett indítani , akkor mehettem vele "fű alatt" egy rövid kört , mikor kifizettem . Ha lenne annyi pénzem , ezt az új BMW-t is bevállalnám . Az 1100-astól kezdve , mindegyik generációs Boxerrel mentem , és azt tapasztaltam , hogy mindegyik jobb lett . A vizestől kezdve , teljesen komfortos járású...Így gondolom , ez sem lenne egy használhatatlan valami .
Persze , így kibicként , pénz nélkül , könnyen osztom az észt ! :)
Bocsánat OFF jön : MiCiLACKO46# ezek a cruiserek 3 gangos agyváltóval
ON :
Valakinél olvastam (1250 tulaj ) kipróbálta az 1300 GS-t és a gyorsváltóról annyit írt hogy össze sem hasonlítható a 1250ével . Sokkal jobb finomabban dolgozik . Arra viszont nem tért ki hogy a bólintás szűnt meg vagy a felhúzás erőssége
A rosszabb szélvédelem nem jó hír, de lehet majd lesznek ehhez is plexik mindenféle gyártótól.
A váltóval nem tudom ki hogy van, aki újat vett, de nekem nagyon kemény volt a váltó, főleg a gyorsváltózás, de úgy 6-7000 km-es korára bepuhult. Aztán lehet ám, hogy a lábfejem edződőtt ki :-)
Jövő héten érkezik a Wallishoz egy példány, baràtommal elmegyünk megnézni, be akar fizetni egyre, ha élőben rákívánna.
Én is jobban bírom az írott beszamolókat, ott könnyebb átlépni azokat a részeket, amik érdektelenek. Na meg a videók egy részében idegesítően tudnak nyekegni.
Különösen kerülöm azokat a videókat, ahol menetben készül a felvétel, a fickó/csaj a bukóban dumál, miközben sokszor érdektelen videót látok, nem mutatja, amiről eppen beszél, menetzaj, kihagyasok, mikor eppen a forgalom elvonja a figyelmét...
Alapjában véve nem vagyok video ellenes, mert rengeteg olyan helyzet van, amikor egyszerűen az a legegyszerűbb, legközérhetőbb mód pl megmutatni, hogy legyen jpg a samsung heic fájlból. :)
Vagy hogy hogyan nyomd bele a glettbe a hálót, meg hogy csapold össze a tetőt.
Az a bajom,hogy ezekben a videókban többynire olyan mennyiségű a bullshit, hogy azt meg nincs türelmem hallgatni.
Új GS teszt. A szélvédelem rosszabb lett, a váltó szinte tökéletess, csak nehezebben jár. WTF? Az 1200-ason próbáltam túrán csak gyorsváltózni, tudományos kísérlet gyanánt, hogy lehetséges-e?
Másfél óra múlva annyira fájt a lábfejem, hogy inkább huzigáltam a kuplungot. Ha az új ennél nerhezebben jár, adtak megint egy pofont a szarnak.
Hát, erről majd mesélek neked egyszer, mármint a nehezebben gyártható részről.:)
Mivel 4 forintból megy 100 kilométert a legtöbb európai városban elérhető átlagsebességnél gyorsabban, és fel tudod vinni a lakásba, hát jóhogy népszerű. :)
Jaj, minden ilyen mtb szarságról tudok, a gyerek DH-zik, én meg az edzőtárs/kísérő/transporter/operatőr/hallgatóság, hogy XY mekkora szaltót adott be a sátán step up -on.
.Amíg el lehet adni annyiért pár darab vasat, polcról vehető perifériákat, meg egy 100e forintos villanymotort, mint egy 1000x komplexebb drágabban gyárthato motorkerékpárt....addig meg is érdemli, aki megveszi. Tekerje csak :)
Olyan nincs , hogy valami kimaradjon a recesszióból .
Minden kapcsolatban van mindennel .
Viszont van egy furcsa dolog a biciklibizniszben is . Az pedig az elektromos rásegítéses bringák . Szerintem annak a piaca nagyon megy !
Ahonnan én szoktam rendelni hagyományos cruiser vázat , ott szinte teljesen leálltak azok gyártásával , és csakis az elekromos szegmensre mentek rá . Nyilván nagyobb pénz is van benne - a cruiser váz 300€ , ugyanabból egy ebike 4-5000 €(!) - és ez még nem is egy nagyon ismert márka .
Minimum 7, de ennyit most nem tudom, kapnék-e érte, főleg úgy, hogy a dobozrendszert áttenném az újra. Ha most nem váltok, akkor nyilván már csak az 1300 marad (esetleg 1250 GSA, amíg abból nem lesz új, de azt nem véletlenül nem vettem), de azzal várnék 1-2 évet, hogy kiforrja magát. Akkor viszont legalább a doboztartó rendszert cserélni kell, a dobozok talán jók lesznek.
Ha amúgy is szemcseszóratni kell, akkor nem kell nekem a festéket előtte házilag eltávolítani, ugye? Azt elintézi a szemcseszórás, nem?
Porfestésnél amúgy tudnak BMW kód alapján is színt keverni, vagy korlátozottabb a választék?
Érdekességképpen: a legnagyobb hólyagot leszedtem - meglepett a bevonat felépítése. Kívül van egy átlátszó (lakk?)réteg (eléggé buborékos) alatta egy színt adó szivacsos szerkezet. Ez meg van tapadva a szelepfedélen is, nekem úgy tűnik, maga a szivacsos réteg vált ketté.
Februárban a Hungária körúton eg Triple Black az összes csomaggal + riasztó + 5 év gari: 8,82
Most ősszel a FullGasnál Trophy az összes csomaggal (benne utas-csomag, ami a kétszemélyes kialakításhoz szükséges) + ködlámpa + bukócső + riasztó (3 év széria gari): 8,74
Egyikhez sincs doboz, de mindketőn ott van a vario-rendszer rögzítési pontja.
Nekem van csehszlovák szánkóm , DAVOS 100-as ( annyira klasszik már ) de egy 1100Sért azért nem adnám . Sokkal több élményt adott ... :)
cliffgreen :
Ha hólyagosodik akkor alatta dolgozik az oxid , ( valaki írta is ) . Én biztos , hogy porfestetném , nem fényezővel fújatnám . Nekem is az a terv , csak előtte el kell távolítani a gyári réteget .
Én is így vettem Waltert. És most is kaptam jó árat egy Trophy-ra, ami tetszene is. Ha lenne, aki megadná azt a bizonyos összeget, nem hezitálnék... De most kivárok, mi lesz az ezerhármassal, addig is van egy jó motor a seggem alatt.
nyugi a 750-es hornetet arulok is hasonloan gondolkoznak, pl. van fent most egy 3,3m ami dragabb mint a listar, igaz ezen van 2 extra+ kiszamlazta azt a2ezer kilometert amit belerakott ezer forintos oradijon. mit gondolnak vaon?
azt a 2,1-est sztem nem vittek el, csak a hirdetes jart le majd jon fel tavasszal.
szerintem mindenki probal okoskodni, asszem 2020 vegen volt talan egy nagy emeles asszem akkor a ktm duke 390 1,6m rol felemeltek 1,9re. tesom akkor vett 390-et nyaron 1,8ert adta el, azota mindenki probalja ezt a hullamot meglovagolni szerintem sikertelenul..
Nekem tegnap óta nincs, de hianyérzetem lett, ahogy lementem a garázsba, szóval 2700 km-t futott Keeway Knight chopper + 100 ezer, plusz egy GS rugóstag? :)))))
Van egy 1100S-em. Nem olyan sokan hívnak rá, de időnként megkérdezik. Talán még csehszlovák szánkót nem akartak beszámíttatni, de kb. minden mást igen.:)
A technológiát majd a hozzáértők, de az ilyen puklik alatt mindig jelentős mennyiségű oxid van, azt jó el kell tüntetni. Ami jellemzően csak finom szemcseszórással megy.
Gyárilag egyébként nem teljesen matt, kb. annyira fényes, mint az ezüstszínűek. Legyen selyemfényű.:)
De ha felpolírozod autópolírral, akkor látod, hogy mennyire fényes.
Nagyjából ezt mondták, hozzátéve még, hogy akinek van akkor a pénztárcája, hogy egy viszonylag új BMW-t kicsengessen, az meggondolja, hogy nem sokkal többért egy vadi újat is megszerezhet.
Ettől függetlenül csúnyán elmentek az új árak is, ami 3 évvel ezelőtt 6,5 milla volt, az most 9,5-10, és ha innen nézem, a HaHu-s árak pl. a GS-eknél nincsenek otrombán elszállva.
Mindegy, ma tettem egy karikát Walterrel, csodaszép az idő, gondoltam bánnám majd, mikor már ránkesik a köd, ha nem mentem volna.
Én csak arra tudok gondolni, hogy most bizonytalan a használtpiac, nem akarnak beszállni.
Ugye az elmúlt években hiány volt új járművekből (autókból legalábbis), az infláció is rátett egy lapáttal, megugrottak az új árak, ez felhúzta a használt árakat. De most már az embereknek nincs sok pénzük, van új is, akkor mégiscsak vissza kellene süllyednie a használt áraknak a korábbi szintre?
Ezt a korrekciót még nem nagyon látom, de lehet, hogy lesz?
Ami nekem megmagyarázhatatlan - példa a CB500F
- vadi új motor a szalonban 2,329mFt. Raktárról hirdetik még mindig, nem fogyott el.
- 2023 áprilisi 2,3mFt
- 2019-es 2,2mFt-ért hirdetve! Óvatosan rákérdeztem a tulajnál az árképzésre, hiszen ott az új, végül azt mondta 2,1 a vége. Már nem hirdetik, lehet, hogy elvitték?
- 2016-os 1,95mFt
- 2013-as 1,8mFt
Hasznaltauto.hu-ról szemezgetve.
Kicsit szerintem öngerjesztő folyamat - hú, ennyiért hirdetik, meghirdetem én is - aztán lehet, egyszer beszakad az ára, ha senki nem tudja eladni...
Szóval én még remélem a korrekciót, mert a fenti árak nem reálisak, szerintem.
(Anno 3 évesen vettem az SV-t 1mFt-ért, mikor az új 1,7 volt).
Most már van vagy 15 éve, hogy utoljára fényeztem. Nagyon szerettem.
2013-ban költöztem a mostani házunkba, itt nem tudtam fényező helyiséget kialakítani, de sajnos időm sem lenne rá. De a hosszútávú tervekben benne van. Gyakran jó lenne, hogy apróbb dolgokat megcsináljak. A garázsom elég nagy, ide gondoltam, hogy csinálok egy mennyezetről leengedhető sátrat szűrt levegő szellőzéssel, de ez is a holdban van még :-).
Az APP gyárt 2K festékeket , kipróbáltam ezt a terméküket , jó is volt . De , az ára már meghaladja az ingerküszöbömet .
A PINTYPLUS-t csak festékben próbáltam , és nem győzött meg .
Most összegyűlt jó pár olyan cucc , amiről először festék és lakk eltávolítás az első lépés .
Alumíniumnál nem szerencsés a homokolás , a szárazjéggel meg nem távolítanak el festéket . Azzal inkább kíméletesen tisztítanak .
Tetszenek ezek a festékeltávolító zselék , gélek , csak arra lettem volna kíváncsi , használt-e valaki már ilyet , vagy melyiket érdemes használni . ( Supralux , PoliFarbe , Coror )
A festést meg szintén magam intézem , csináltam egy kis pormentes festőhelyiséget , HVLP pisztollyal . De csakis 2K festékkel fújok .
Hát... GS-ről hétvégén átültem K1600-ra, majd vissza GS-re. Párommal egyértelműen ugyanazt tapasztaltuk, miszerint a K futóműve és rugózása lényegesen keményebb, felütősebb, mint a GS. Persze ez nem csoda, a rugózást rugóúttal lehet legjobban finomítani.
Oda akarok kilyukadni, hogy lehet, hogy az új GS lesz számodra a nagy áttörés. Komolyan kíváncsi leszek, hogy mit mondasz, ha majd tesztvezeted.
A dobozoknál már elég régen létezik távirányítós nyitás, ahhoz elektromos zár kell. Amúgy még kényelmes dolog is. Plusz persze alap a telefontöltő, és a világítás is jó dolog.
Igen, az a hátsó radar. A tükörben világít egy sárga háromszög, ha van jármű a holttérben, mint az autókon.
A doboztartón lévő kör alakú cucc egy kupak, le lehet tekerni és négy elektromos csatlakozó van alatta, a dobozba vezetik az áramot. Nem tudom miért négy, lehet csak redundancia. A dobozba sem tudom miért kell áram, világítás és/vagy telefontöltőre tippelek.
A hátsó fények közötti fekete doboz vajh mit rejt? Ő figyeli, hogy van-e mellette valaki?
És a hátsó doboztartó oldalán a fekete kör alakú cucc? A dobozokról azt olvastam, h központi zárasak, mint az Rt-n, annak lenne a csatlakozója? Egy videóban usb-csatlakozónak mondták...
A használt piac kicsit felborult - állítólag. Jártam Bogláron, volt még 1250, adtak volna hozzá kedvezmény is a kiírt árhoz képest, de használt vas beszámítása nuku. Persze érthető, ősz van, itt az új modell...
Ha 170 körül vagy, akkor már jó, 175 körültől telipalp. Ha nem lenne elég, alacsonyított ülés van hozzá. Az ülés magassága állítható, de ha jól láttam csak a hátsó része, aminek nem sok értelme van. Próbáltam alacsony állásban is, nem igen éreztem különbséget. Pár dolgot mindig el kell rontani. :)
Szerintem a lassú mozgást nem akadályozza, ilyen a kanyarodáshoz szükséges mozgás, de a gyors "csapkodást" igen. Gondolom olaj folyik furaton, lassan/kevés nem gond, gyorsan/sok nem fér át. Lementem a motorohoz és kipróbáltam, nehogy a levegőbe beszéljek. Tényleg így van, lassan/normálisan mozgatva mintha nem is lenne, gyors mozgáskor ellenállás van. Próbáld ki te is, tedd fel középsztenderre, ülj a hátsó ülésre, hogy elemelkedjen az első kerék. Próbáld a kormány gyorsan mozgatni két kézzel, érezni fogod az ellnállást. Próbáld kormányvégtől gyorsan átcsapni, ha működik a gátló, nem fog sikerülni. Amikor a kormánygátló "gátol", van egy kis hangja is, olyan halk, gyors zubogós/szörcsögős, ahogy a rémült olajmulekulák sikoltoznak a furatban.
Ha a tiéd engedi csapkodni, nem érzelsz ellenállást, nincs hangja, akkor hibásan működik.
Amikor új volt a motorom, felállítottam középállványra és gyorsan oda-vissza csapkodtam a kormányt, tesztelve a kormánygátlót, de semmi ellenállást nem éreztem. Nem is igazán értettem miért kell rá, az előző motoromon (R1150R) nem volt, de nem is éreztem a hiányát.
De ha belegondolsz, ez akkor működik, ha a lökés nem nagy erejű, mert hát a kormánycsapkodáshoz vezető lökések először nem azok, hanem nagy sebességűek, attól lesznek azok, hogy a motor billegni kezd. Ahhoz, hogy egy ilyen úthiba által okozott lökést megfogjon, közel annyit kéne csillapítania, mint a futómű lengéscsillapítóinak. Az meg hát zavarná a kormány elfordítását.
Ja, ez ilyen. Széles kormány, nagy erőkar, nagy ütés.:)
Ez éppen fordítva van, amikor a felső villahídban szilenttel van a villaszár, akkor a kormány nem billeg, hiszen a vázhoz "mereven", azaz csak elfordulást engedő csapágyazással kapcsolódik a villahíd, a kormány meg arra van rögzítve. A csutkakormányosoknál, ahol a felső szilent által okozott gumis érzés elkerülése miatt használnak csuklót, billeg a felső villahíd. Ez azért nem zavaró, mert a kormány nem azon van, hanem kb. a csukló forgáspontjában a villaszáron, így ez nem igazán érezhető. De ha magas kormányt rakunk rájuk, akkor már igen. Ilyen az RS, az S és az ST is.
Igen, tudom hogy működik a kormánygátló. De egy jó gátlónak a hirtelen, erőteljes lökéseket kell tudnia megfogni, ami jó esetben nem enged a csuklóra ilyen ütést mérni. De nem dráma, azért ránézetek következő szerviznél tavasszal.
A 690-es Duke-on, amivel pályázgattam, nem volt kormánygátló, na az olyanokat odavert néha, ha elkönnyült első kerékkel érintettem a rázókövet, hogy majd kitépte a kezemből a kormányt.
Tavaly még 5-7 1250GS volt a hahun, most folyamatosan 50 feletti a darabszám. Akadnak már reális áron hírdetett példányok is.
Az elmúlt pár napban erőltettem a motorozást. Igaza van a gyógytornászomnak, az örömdolgok gyógyítanak. Három nap is mentünk egy-egy kisebb kanyart, jobban is lett a derekam...koppkopp.
.
És megint megállapítottam, hogy imádom a GS-emet :-)
Egy kollégámat sikerült beterelni a nyájba, épp levegős GS-t vesz japán után :) Mivel az elmúlt hetekben küldött jópár német dohc hirdetést, örömmel látom, hogy "új motor vétel miatt" kellemesen megy le az áruk. Ahogy a német/nemzetközi fórumokon látom, sokan szaggatják a ruhájukat az esztétika miatt, de tesztút után meg rohannak rendelni.
Nekem a legnagyobb fejlesztés a megálláskor süllyedő kocsiszekrény. De mivel a mostani motorom is ugyan olyan alacsony álló helyzetben, ehhez képest nem lenne előny. Az, hogy az új menet közben felelemelkedik, nem tudom miért lenne előny, feljebb kerül a tömegközéppontja, ami nem jó, a mostani sem ér le kanyarban. A másik előny lehetne egy Triumph szintű váltó. Azt meg nem tartom valószínűnek. A kereskedő szó szerint azt mondta, hogy javult, de nem olyan jó, mint a 4 hengereseken. A gyorsváltó jobb lett, de ezt sem nagyon hiszem, mert a jó gyorsváltóhoz szerintem kell előbb egy jó váltó. :) De ez sem kulcskérdés jelenlegi helyzetemben, mert a mostani GS-emnek elég jó a váltója, annyira nem lehet jobb, hogy azonnal ráfizessem azt a kb. 12e Eurót. :) Szóval nekem csak érdekesség inkább, pár év múlva lehet aktuális. Másik kérdés, hogy ez a kompaktabb, zártabb szerkezet mennyire melegszik jobban, mennyivel nehezebb szerelni? Miket néztek be, aminek a felét javítják 2 év múlva, ráncfelvarráskor? :)
A lámpák minden járműnél esztétikailag egy nagyon fontos elem, szinte a legelső dolog amit észrevesz az ember. Hogy mehetett ez át a jóváhagyó csapat szűrőjén?
Valamelyik videóban azt hallottam, hogy jogszabály tiltja az aszimmetrikus fényszóró alkalmazását. Na, de hirtelen csak ez jutott az eszükbe?
Nem baj, legalább nem rohanok hanyatt-homlok lecserélni az 1250-est ;-)
Én úgy gondolom, hogy ott a gumis résznél (porvédő) gömbfejnek vagy önbeállós csapágynak kell lenni, mert a villák fixen vannak rögzítve a felső villahídhoz, nem pedig szilenttel. Az 1200 ST-nél alkalmaztak hasonlót. Mivel a berugózáskor minden telelevernél a villaszög változik, ezért a villahíd is billeg, ennél a megoldásnál a kormány nem fog billenni semmit.
Nem tudom ,vezetésnél mennyivel jobb lesz mint az előd 1250, valszeg precízebb, de nekem a régi megoldással sincs hiányérzetem.. Mindenesetre nekem tetszik műszakilag az új megoldás!
Vannak. De ahhoz, hogy ne verjen oda a kormány, amikor tehermentes orral elkapsz valamit, oda kell hangolni, hogy ne hagyja elfordulni a kormányt.:)
Nekem kettőn is van, és egyik sem csinált ilyet még soha. Pedig szerintem a régebbinek nem működik a kormánygátlója. Szerintem azért nem csináltak még ilyet, mert nem sikerült még ezt a mutatványt előadni velük.:) Alapvetően ezek a gyári kormánygátlók a kormánycsapkodás megakadályozására valók, nem arra, hogy ne hagyják elfordulni a kormányt, ha beleállsz a padkába.
Ez mondjuk egyrészt jó hír, másrészt annyiban nem, hogy fájdalomcsillapító kell hozzá, node a szép részeknek kell örülni.:)
(Kupec, ha lecsapom a motorháztetőt, leáll a ventilátor, úgyhogy a probléma meg van oldva.:))
Vannak állítható gátlók, amit tudsz hangolni. Egyébként volt már nekem jó kormánygátlós motorom, az nem csinált ilyet. De lehet csak hisztizek, mert végülis nem tört el a csuklóm :-)
Reggel befájdalomcsillapítóztam magamat és baromi jót gurultunk a párommal. Megjárattuk kicsit barátom K1600-át is, nem volt elindítva tavaly nyár vége óta. Az se rossz motor :-)
Cserélte már le valaki a gyári kormánygátlót 1200GS LC-n vagy 1250GS-en?
Eddig nem jött ki, hogy szar lenne, de tegnap egy körforgalomból kigyorsításkor elkönnyült az eleje és egy kis bukkanón akkorát csapott a kormány, hogy megrándult a csuklóm. Szerintem nem illene csapkodnia. Nem tudom, hogy a gyári ilyen vacak vagy elromlott az enyém. Olajfolyás vagy ilyesmi nem látható rajta.
Szeretnék (végre) egy esőt álló, telefon képernyőt kezelő kesztyűt. Akárhova mentem, válogattam, nézelődtem, nem sikerült beújítani, mert vagy nem vitte a telót, vagy nem volt vízálló, leggtöbbször nem volt készleten, vagy a méretem hibádzott.
A Beringben bízva elsétáltam a Fokt-hoz, de üres kézzel távoztam onnan is.
Ne gondold, hogy érdektelenek a fotóid! Lehet, hogy pl. a mai sorozatból nem mindegyikre "harap rá" az ember, de egy jól megkomponált kép, egy jó beállítás sokakban felkelti az érdeklődést az adott hely iránt, és kihozza az emberből a "most azonnal felpattanok a gépre" érzést.
Régen én is hordtam , nagy látót meg telét , aztán kiegyeztem az alapzoommal . Ha valami nem fér bele a képbe , csinálok egy mozaikot . A modern programok , már a kézből készült képeket is összerakják automatán . Amit evvel nem tudok lefényképezni , azt már nem is akarom :)
Tudom hogy nem sokakat érdekel amiket fényképezek , sőt , már én is egyre gyakrabban elő sem veszem a gépet , de ha mégis , akkor legyen egy minőségi alap , a törléshez !
Ez már a kis csomag . Régen egész hátizsákot hordtam , több profi zoommal , meg állvánnyal vakuval...A motor elbírja , sétához meg nem a világ !
Aztán próbáltam kompakttal , de ott meg a monitoron nem láttam a keresőképet , ha sütött a nap . Meg úgy egyáltalán . Ha az ember csinál valamit , csinálja rendesen ! :) A modern telefonok , ugyan elég jó képeket csinálnak , de nekem ugye olyan nincs , nem is kell , de ha ott valamiért nem jó az expozíció , akkor a JPG-ből már nem lehet sokat kihozni ...
Volt egy sejtésem hogy nem sima telefonos kép , mer ahhoz túl jó .
De az egy komoly gép , ahogy én is néztem .
Nekem is van van egy Olympus e520-am , de leszoktam a szállításáról - hiába csinál szép képeket , és csak 4000 expo van benne - mert nagy a helyigénye + hamar megsérül .
Nekem is szar a derekam, családi vonás - több közeli családtagot műtöttek :-(
Nálam akkor csitultak a panaszok, mikor felálltam az íróasztal mellől, és elhagytam a futást is - erdőben, laza talajon futottam -, előtte egyre szarabb lett, már volt, hogy ülni sem tudtam. Szedtem pirulát, csináltam tornát, de nem segített. Mióta se iroda, se futás, alig-alig van gondom vele, pedig nehezeket emeltem naponta többször, vezettem egész nap, autóból ki, be ugrálás, mégis panaszmentes voltam, vagyok. Persze nekem nincs komoly szervi bajom vele (egyről tudok; gerincferdülés), így talán könnyen beszélek.
A fényképek Nikon D800-assal 24-70 F2,8-as objektívvel készültek , RAW formátumban , Lightrom-ban kidolgozva . Mindig több képet készítek egy beállításról , több fókusszal , vagy újra fókuszálva , az életlenség csökkentése végett , és válogatok .
Az RS-em az 1150-es , megvan hozzá az alkatrész , de sajnos nincs helyem ahol összerakjam , így szanaszét vannak eltárolva az alkatrészei . Majd egyszer , talán össze lesz rakva...
Még annyi, hogy a gerincproblémám kapcsán több fórumtárssal beszéltem privátban. Mondhatom, hogy a banda több, mint felének legalább van valami baja (nem hiába, erősen 40+-os a banda) és azt is el lehet mondani, hogy az egészség megtartása folyamatos odafigyelést igényel, napi szintű gyógytorna, rendszeres mozgás, túlsúly kontroll, táplálkozásta odafigyelés. Azt nem lehet kampányszerűen csinálni és abbahagyni, folyamatosnak kell lennie.
Osztom Mosquito tanácsát, addig keresd sz orvost, míg nem találsz olyat, aki foglalkozik veled.
Nekem egy nagyon profi gyógytornászom van és mesél olyan dolgokat, amikről még orvostól nem hallottam.
Hogy csak egyet említsek, 22 éves koromban 6 hétig lázas voltam, mint kiderült a mandulám miatt. Kivették, jobban lettem, de kihullott a hajam onnantól lassacskán és azóta reumás problémáim vannak gyakran. Hol itt fáj, hol ott. Jellemző, hogy ha valamimet túlerőltetem, akár 1-2 évig is fáj utána. Sosem jöttek rá, hogy mi bajom.
A gyógytornászom sok ilyen esetet mondott, amiket az orvosok többsége tünetileg próbált kezelni, nem az okot feltárni. De aki nem adta fel, ott gyakran kiderült, hogy valamilyen izületi- vagy más gyulladást okozó baktérium van jelen testszerte, ami be-belobbantja. Ezt több paciense esetében góckutatás feltárta. Volt akinél egy célzott antibiotikum kúra, volt akinél egy fog kihúzása, vagy éppen az adott baktériumtól való megszabadulást segítő diéta hozott végleges eredményt. Sok példát hozott fel. Ha januárig nem javulok, én is elindulok ezen az úton.
62 évesen még azért nem adnám fel a dolgot. Persze nem vagyok s helyzetedben...
Ha még nem jártál orvosnál,akkor jobb lenne felkeresni egyet.
(Fateromat hétfőn vittük be térdprotézis műtétre. Előtte 2 orvosnál járt,felírtak mindenféle gyógyszert. Kapott Hialuronsav injekciót,semmit nem használt. Majd a 3.-ik doki kezdett el vele úgy foglalkozni ahogy kellene. Ő Kenalog injekció adott,4-5eFt. Mondhatni perceken belül érzed,hogy hat.)
Amint olvasom neked is jólehet: "A Kenalog reumás betegségekben (reumatoid ízületi gyulladásban, ízületen kívüli reumában), allergiás kórképekben, egyes szemészeti kórképekben, légzőszervi betegségekben és bőrbetegségekben használatos."
Engem holnap műtöttek volna szintén térd,artroszkópos,csak a vizsgálaton elcsúsztam. 170/90-es vérnyomással,nem műtenek. Most várom a csodát a vérnyomás csökkentőtől.
Szóval a lényeg,hogy minél előbb keressél fel egy orvost. De ha úgy érzed,nem tesz meg mindent,lépj le, és keress egy másikat.
Köszönöm, igen teljesen igazad van. 62 éves vagyok és még korainak érzem, de sajnos nem használ sokat semmi. Próbáltam én is gyógytornászt, gyógyszereket, táplálék kiegészítőket, de egy ideig jól vagyok és egy kis idő után minden kezdődik előlről mikor ezeket elhagyom. Egyenlőre a lelki problémám a legnagyobb, borzasztó érzés letenni a motort. Csak a nejemmel motorozom, tulajdonképpen 1 évre rá, hogy elkezdtem motorozni ott ül mögöttem, pontosan 42 éve. Alig volt olyan túra amire nem vittem magammal. Életünk szép, kellemes része volt a motorozás és nagyon hiányzik, de így nem megy ezekkel a fájdalmakkal.
Én is átérzem...idén 300km-t mentem. De volt olyan szezonom, amikor a fájdalom miatt nem tudtam élvezni a túrákat.
Én még csak 44 vagyok és bizakodó, hogy a gerincproblémám meg fog oldódni, vagy legalább élhető lesz, de az idei szezonom tiszta sóvárgás, nem érzem magam motorozás nélkül egész embernek.
Vettem egy cabriót ideiglenesen, javaslom neked is. Kicsit guminős feeling a motorozáshoz képest, de ez is ad élményt, csak mást.
Kemény és rendszeres gyógytorna még tud idősebb korban is csodát tenni, csak kell hozzá egy profi gyógytornász, meg kitartás.
Sziasztok ! Sajnos egészségem romlása miatt abba kell hagynom a motorozást. Borzasztó érzés 43 év motorozás után. Eladnám szeretett gondosan karbantartott motoromat. Aki innen ismer az tudja mennyire vigyázok a motoromra.
1200 RT LC 2018.04. Újonnan vettem a Wallisban, 50000 km van benne, sérülés mentes. Nagyon jól felszerelt, gyönyörű Option 719 fényezéssel, pár külön extrával mint bukócső, sárvédő toldatok. Irányár 5,9 mill.
Alkudni személyesen a motor mellett :-) tel. 308864624 Nem tudom mindíg felvenni, de látom ha kerestél és visszahívlak.
Mi elvoltunk egy horvát - kis bosnyák - horvát mocizáson . A nyolcas úton hihetetlen sok magyar motoros volt , és megszámlálhatatlan GS ....
3/1 nap Zeljava majd az 1647 m magas Gola Pljesivica . Az utóbbi hegyi off-road úton közelíthető meg . Onnan irány a szállásunk bosznia Una nemzeti parki Kulen Vakuf .
3/2 Irányba vettük a Winetou kanyont , majd onnan Karlobag és Senj végállomás .
3/3 Karlobag felé elindultunk , de a Velebit felé vettük az irányt Plitvicáig majd Károlyváros és a kellemes pályázás ...
Nekem két ilyen ABS-sel szerelt motorom volt, de arra emlékszem, hogy amikor eléri az ötöt, akkor végre elkussol az a nyomorult relé az ülés alatt és csend van.
Sahib, ne zavarítsál már meg :D Mikor eléred az 5-öt, ad egy hangot. Ugyanezt a hangot adja akkor, amikor mondjuk satuzol egyet poros úton és beavatkozik az abs.
Ha gondoljátok, felveszem mobillal, beteszem a YT linket, és pályázatot írunk ki, hogy mi a legmegfelelőbb hangfestő szó a cirmogásra
Ez olyan, hogy ráadod a gyújtást, elkezd villogni két abs feliratú négyzet ha sikeresen lefut a teszt, aztán ha eléred a 6km/h-t (takko, annyi?) akkor cirmog egyet és elalszik a két lámpa.
Nekem úgy tűnik, a fékpedált külön kezeli - az első fék mindig megy, a hátsó nem, ha erősen lenyomom. Ha visszaengedem, újra indul. Ha ráhúzom az elsőt, akkor is beindul.
- ha húzom a féket vinnyognak a szervómotorok. Kivéve, ha állok, mert ha jobban lenyomom a fékpedált, leáll a vinnyogás. Gondolom azért van, ha hosszabb ideig kell megtartani emelkedőn vagy lejtőn, ne pörögjenek túl sokat.
Akkor még csak azt tudtam , hogy veszek egy olyan motort , amihez drága minden , és nem mindenki ért hozzá . Mi baj lehet :DD
Így hoztuk el akkor . Az utolsó képen történt meg az a pillanat , amikor a haver is eldöntötte , hogy neki BMW kell , és nem azért mer 'a szomszédnak is az van ...
Nem egyezhet mindenben a véleményünk. Van egy határ, ami után el kell fogadni, hogy a másik mást gondol valamiről és lezárni a témát.
Én megengedhetetlennek tartom a motorok kitiltását a panoráma útról, pedig sosem voltam és nincs is tervben menni. Ez az én álláspontom és ennyi. Akit érdekel miért gondolom így, kérdezze meg, de aki nem ért velem egyet, légyszi ne akarjon meggyözni.
Ennél többet nem is érdemes beszélni róla. Aki akar, kiáll az ügyért aki nem akar, az meg nem.
Zárjuk itt le és emiatt ne kezdjünk már el személyeskedni.
A németek igen jelentős része meg nem ilyen. Ha valami drágább, mint amit ők szeretnek, akkor áttérnek másra, ami esetünkben az alacsonyabb sebesség, vagy a vonat, vagy a bicikli. De ezt nyilván tudod már.
Nem, arra megy ki, hogy leírtad, hogy középsősávozni ott szabad, miközben annyira tilos, hogy szankció is van rá (alapból is, nem csak baleset esetén).
"Van, ahol nem szeretik az egész fizetésüket üzemanyagra költeni, és Németország nagyon ilyen hely." Kevesebb mint egy napi béremből be tudnék autózni minden nap, de csak 50%-ban kell bent lennem, tehát kb. ebédig megkeresem a havi munkábajárós üzemanyagköltséget.
"Ez csak ilyen elszakadt magyar betegség, hogy az itteni árakhoz hasonlítgatnak."
Nem az ottani árakhoz hasonlítok, az lett volna a kérdés, hogy ha te 300 Forintért tankolhatnál, 130 helyett 110-120-al mennél autópályán sporolási céllal? Mert ezt állítottad a németekről.
De mindegy, látom ez arra megy ki, hogy cáfold az állításaimat, mindegy mekkora marhaságot kell írnod ehhez. A továbbiakban nem fárasztom magam a cáfolatokkal, ez nem értelmes párbeszéd.
Mesélj még. Amíg 1,2 körül volt, nem tudtál kimenni a belsőbe 170 alatt a legtöbb korlátozás nélkül pályán, ha éppen nem volt torlódás. Most hány autót látsz te kilométerenként 200 fölött menni, egyet-kettőt? Van amikor száz kilométeren nincs egy sem.
Van, ahol nem szeretik az egész fizetésüket üzemanyagra költeni, és Németország nagyon ilyen hely. Ez csak ilyen elszakadt magyar betegség, hogy az itteni árakhoz hasonlítgatnak.
A kollégáim nagy része nem is autózik évi százezer fölötti fizetésekkel, mert a vonat már olcsóbb és nem lassabb, aki meg rendszeresen ingázik mondjuk Wolfsburg és Magdeburg között, annak az elektromos nem megoldás.
Ez biztosan nem igaz: "(és ugye mióta drága az üzemanyag, a középsőben sokkal jellemzőbb a 110-120, mint a 130)" Abból áll a beszélgetésünk, hogy te elmagyarázod nekem, hogy amit én látok, tapasztalok, az nem igaz. Nem tudom, eldönteni, hogy ez szomorú vagy vicces?
"Ezzel a példával csak az a baj, hogy Visegrádra - állítólag - Visegrád miatt akarnak olyan nagyon menni a motorosok, nem pedig azért, hogy ott motorozzanak, így nem veszti értelmét a más eszközzel/vagy eszköz nélkül történő behajtás Visegrádra."
Mit jelent az, hogy "nem ott motorozzanak", mikor motor a jármű amivel megyünk? Hogy kellene csinálni, hogy motorral megyek, de ne motorozzak ott? Nem értem ezt az okfejtést. Önmagában Visegrádért nem megyek oda, voltam már számtalanszor. De ha pl mennem kell Dömös-re, mert ott dolgom van, akkor Te szerinted menjek autóval, mert közben megnézném a panorámát is?
Az annyira nem életszerűtlen, hogy tanítják a szakértői képzéseken és a biztosítósoknak is, plusz egy tétel a Bußgeldkatalogban. Ha neked zavaros, az a te bajod.
Ha két kamion között van 300 méter hely, akkor oda ki kell menned, ha 130-cal mész és 150-nel érnek utol (és ugye mióta drága az üzemanyag, a középsőben sokkal jellemzőbb a 110-120, mint a 130). Ez kilenc másodperces lyukat jelent mindössze.
De amúgy teljesen mindegy, mert ti, a Mittelspurchleicherherde tagjai akkor sem mentek ki, ha egy kilométer van előttetek.
A parkolóházba nem a parkolóház miatt mész, hanem a motorral parkolás miatt. Ha nem mehetsz be motorral, nem mész be gyalog, mert maga a parkolóház nem érdekel, és kénytelen vagy keresni másikat.
Ezzel a példával csak az a baj, hogy Visegrádra - állítólag - Visegrád miatt akarnak olyan nagyon menni a motorosok, nem pedig azért, hogy ott motorozzanak, így nem veszti értelmét a más eszközzel/vagy eszköz nélkül történő behajtás Visegrádra.
A példád zavaros, ahogy értem, az életszerűtlen. Amelyik szakaszon én közlekedem az három sávos, magyobbik részén nincs sebességkorlátozás. A külsőben szinte folyamatos a kamionsor, a középsőben mennek a normál személyautók, a belsőben a gyorsan haladok. A belsőben van, hogy utolérnek nem elég gyorsan haladókat, ilyenkor azok lejönnek a középsőbe. A kamionok között nem igen mennek személyautók. Te biztosan jobban tudod, hogy ez nem így van, én látom a szememmel és annak jobban hiszek. Nem tudok Németország összes útjáról nyilatkozni, csak amerre és amikor én járok.
Egyáltalán nem szabályos. Annyira nem, hogy külön irányelvek vannak arra, hogy mikor vagy felelős egy balesetért, amiben te látszólag nem vagy érintett. Pl. ha valaki szabályosan a jobb oldali sávból indulva kezd téged előzni, de be kell mennie a belsőbe és közben ütközik valakivel, aki ott gyorsabban jön, akkor 100 euró bünit kapsz, meg talán két pontot.
Járok azért abban az országban, a kilencven százalék erős túlzás, nem beszélve arról, hogy a szerinted kilencven százalék többsége azonnal kimegy a külsőbe, ha a középsőben utolérik.
Azon nem gondolkodtál még el, hogy bevándorlóként illene ismerned és követned a befogadó ország szabályait?
Persze, téged nem ér stressz, mint ahogy a belsőben másokat tolókat sem, nekik az a természetes. Másokat ér stressz.
kb. 5 éve az esetek 90%-ában a középső sávban közlekedem, amikor autópályáznom kell. A személyautók zöme ezt teszi, szabályos és biztonságos, erre való a középső sáv. Ha éppen nincsenek kamionok, általában vasárnap, akkor használjuk a szélső sávot it. A közlekedők jelentős része udvariasan, kiszámíthatóan vezet, a járművek jó műszaki állapotban vannak. Általában olyan vezetni, mintha meditálnék, napokig semmilyen stressz nem ér. Még parkolóhelyet sem kell keresnem, mert teremgarázsból teremgarázsba megyek. A magam számára megoldottam ezt a "problémát".
Ő most már az übernyáj tagja, akiknek olyan szavai vannak, mint Mittelspurschleicher. Hány karaktert megtakaríthattunk volna anno, ha lenne erre ilyen jó szavunk.:)
Mit jelent az, hogy "ez most nem jött be"? Leírtam a véleményemet valamiről, ami különbözik a nyáj véleményétől. Nem kell "bejönnie" senkinek, nem akarok semmit eladni és szavazni sem kell rám, nem indulok semmilyen választáson. Ergo megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy másként gondoljak dolgokat és ezt nincs semmi okom eltitkolni. Ez furcsa számodra?
Ha összeadom a matekot , amit a leírásban szépen leír akkor az 186e forintocska . Nemtom mennyi az ára a műanyagnak , de legyen 100e a kettő , AKKOR IS KÉTSZERES ÁR o_O
Nem vagyok benne biztos, hogy ha nincs katalizátor, akkor ebből ekkora ügy lett volna, ebből visszaforgatva, ha más szabályozás született volna, sem biztos, hogy kisebb lenne az indulat. Nekem a fő problémám az, hogy szerintem nem az önkormi gerjesztette ez a hangulatot.
"Sztem te lovagolsz itt a szavakon. Én úgy érzem motoros vagyok, éjjel amikor alszom akkor is, ha autóval megyek akkor is, sőt még gyalog is. De hogy jön ez ide?"
Tehát motoros vagy akkor is, amikor autóval/galog felmész. Ezt Te mondod ugyebár. Akkor tehát nincs a motoros kitiltva. Pont.
Igazad van, a motor veszélyes üzem, mindenhova 40-es táblát nekünk. Legyen inkább 30-as. Sőt kéne a motorokba gps-es menetrögzítő, hogy mikor megállít a rendőr, lekérdezi, és a 3 nappal azelőtti 35 km/h -s száguldozásért is meg lehessen baxni. Rögtön nem lenne motoros probléma, mert max a nappaliba dísznek vennének motort, mégpedig csak a "nagy nappalis népcsoport" :D.
Mondjuk én azt gondolom, hogy az ilyen nem egységes sebességkorlátozásnak az eredménye, hogy majd átlag türelmetlen Józsi lök be az árokba, mert ő mehet 100-al, te meg ott mész előtte 70-el.
A zajméréssel egyet értek, vesszenek a hangos kipufogósok. :)
Pont mint Ausztriában bizonyos szakaszok, ahol motoroknak 70 míg autóknak 100 km/h a sebességhatár....
... Ahol egy átlag autós elmegy 100-al, ott egy átlag motoros 140-el...
---
A sógorok nyilván
totálisan elmeroggyantak, hogy ilyeneket csinálnak. Ugyanakkor szerintem csak megunták, hogy úton-útfélen fel kellett szálljanak a mentőhelikopterek, hogy a 140-nel simán árokba eső motoros cimboráinkat mentegessék kifele, meg újraélesztgessék világ fülire.
Az átlagmotoros motorostársnőm benézett 90-nel - mögöttem jőve - egy vizes falevélcsoportocskát a Kalte Kuchl fölött, hopp, már az árokban is volt eszméletlenül, a zárt bukója meg teli földdel, falevéllel. Jött is a helikopter rögvest.
Talán a sógorok arra gondolnak, hogy az autó inkább megvéd 100-nál, mint a motor 70-nél, és ha már nekünk, motorosoknak kevesebb eszünk ( ám annál hosszabb farkunk) van, akkor ők a törvény erejével megpróbálják csökkenteni a felélesztésünkre, rehabilitációnkra elköltött pár eurot.
Lehet, hogy nem így van, és még inkább valószínű, hogy tévedek, de egyfajta megközelítésnek ez is megfelel.
( Csúnyát mondok, de én még a hangmérésükkel is egyetértek. Ami nem utcára való, azzal ne közlekedjen utcán senki. Menjen a ringre, ott csapathat, ahogyan csak bír)
Ugyanakkor Visegrádi Önkormányzattal rohadtul nem értek egyet. Nem azért, mert korlátoz abban, hogy 3 évente egyszer felmenjek a Fellegvárhoz a faluból, hanem azért, mert ezt sokkal egyszerűbben, kevesebb indulatot gerjesztve is meg lehetett volna oldani. Kellett volna hozzá egy 40, vagy 50-es tábla, és 60 nap folyamatos rendőre jelenlét. Dőlt volna a zsé - igaz, a NER-hez, de ez most nem lényeges -, és a majmok elszoktak volna a helyről. Autós majmok és motoros majmok is.
Sztem te lovagolsz itt a szavakon. Én úgy érzem motoros vagyok, éjjel amikor alszom akkor is, ha autóval megyek akkor is, sőt még gyalog is. De hogy jön ez ide?
A kurva sem csak akkor kurva mikor épp a sarkon áll.
Az, hogy felmehetek gyalog vagy autóval nem érdekel, mert általában motorral járok, azaz amikor ott vagyok nem mehetek tovább.
Te meg azt magyarázod, hogy nem vagyok kitiltva a női wc -ből sem, csak át kell operáltatni magam. (bár manapság elég ha nőnek vallom magam).
Amikor motoron ülök akkor meg vagyok különböztetve a kopasz tetovált négertől, mert ő az autójával tovább mehet. Mi alapján vagyok megkülönböztetve, hát a járművem alapján.
Azt mondod, hogy ez olyan tulajdonság, amit megváltoztathatok. De ez alapján pont olyan mint a ruházat vagy a hosszú haj, mert azon is változtathatok !!
Pl kitiltják a szakállasokat. Ez sem megkülönböztetés? Szerinted nem, hiszen ott helyben megborotválkozhat és máris mehet. Azaz nem a szakállas ember van kitiltva, hanem csak a szakáll !! Hát b+.
A megkülönböztetés pedig indokolatlan, mert nem hangosabb, nem környezetszennyezőbb, nem nehezebb, nem magasabb, nem szélesebb a járművünk, sőt.
De az átterelés idején az volt, mert akkor még több mint 30, nagyobb kátyú volt azon a szakaszon. Az első motoros felvonulás után, aztán gyorsan javították!
Ez az út is elég jó vonalvezetésű, bár a Salamon torony parkolójától lefelé valóban keskeny, és hát a burkolat...
Bár ez utóbbi valóban nem ragyog fényes csillagként a hazai úthálózat homlokán, és bőven ráfér egy nagyon-nagy adag törődés, de járható, motorozható. Anno a V-Strommal sem éreztem a halál angyalának kísérő tekintetét a tarkómon, hát még a GS hátán, így sztem az túlzó, h életveszélyes volna motorral.
Az a Sibrik dombot elkerülő régi út, ami ezen a szakaszon keskeny. Itt egy irányban busz, két irányban pedig a normál forgalom megy, így a leparkoló autók azonnal dugót okoztak. Egyébként nem is ott kell megállni, hanem fölötte a Salamon-torony parkolóban, és szemben van a bejárata a Sibrik-dombon lévő római erőd maradványnak (Pons Novatus), aminek széléről még szebb a kilátás. Megér ott sétálni egyet, az a dunai limes, Wiki szerint legjelentősebb építménye volt (300 katona állomáshelye).
Szóval ezt a keskeny szakaszt, és az alatta lévő részt, a Dunáig kell szélesíteni, átépíteni ahhoz, hogy rendes kétirányú forgalomra alkalmas legyen. Ennél a kilátónál pl nem is lehet szélesíteni, pont a romok miatt, egy külön elkerülő sávot építenek majd a domb első oldalán.
Én örülnék, ha ez a szerpentin oldal így nagyobb figyelmet kapna, csak hát a minőségén kéne javítani jelentősen.
Most tényleg népcsoportnak titulálod a motorosokat? Ugye csak viccelsz?
Na akkor gondolkodjunk. Azt mondod, a motoros egy népcsoport, és a népcsoportot egy tulajdonsága miatt diszkriminálják, ki akarják tiltani. Mi ez a tulajdonság? Az, hogy motorral közlekedsz, az egy tulajdonság? Vagy az egy jellemző? Aki BKV-val jár, az a BKV-s népcsoport? És van autós népcsoport, meg van gyalogos népcsoport, biciklis népcsoport, és ráadásul ezeknek van halmaza?
Oké legyen.
Te, akinek van egy motorja, és szeret azzal közlekedni, a "MOTOROS" nevű népcsoport tagja. Nem mehetsz fel Visegrádra, mert a "MOTOROS" népcsoportot kitiltották. Igaz ez? Nem, mert felmehetsz gyalog, autóval, bicajjal, rollerrel, kukásautóval. Most akkor vagy nem vagy a "MOTOROS" népcsoport tagja, vagy nincsen a "MOTOROS" népcsoport kitiltva Visegrádról. Vagy nincs olyan, hogy "MOTOROS" népcsoport. Ha eladod a motorod, és csak egy év múlva veszel egy gépet, akkor egy évig felfüggeszted a "MOTOROS" népcsoporti tagságod?
Te, aki akinek van motorja, és sokat mész vele, a "MOTORRAL KÖZLEKEDŐ" népcsoport tagja vagy.
Ha elmész motorral a tiltó tábláig, és ott leszállsz, majd felsétálsz, akkor mi a helyzet? A tábláig a "MOTORRAL KÖZLEKEDŐ" népcsoport tagja vagy, utána meg nem? Önmagad megítélése szempontjából meddig tekinted magad a "MOTORRAL KÖZLEKEDŐ" népcsoport tagjának? Addig, amíg a motoron ülsz? Ha leszállsz, és bemész az erdőbe az erdei útra gyalog pisálni, akkor már nem vagy a "MOTORRAL KÖZLEKEDŐ" népcsoport tagja?
Egy zsidó lehet a tábláig zsidó, utána nem - ha már a holokauszttal próbálsz párhuzamot állítani? Egy néger lehet a tábláig néger, utána nem? Egy cigány? Egy kopasz? Egy tetovált?
Ne viclekedjünk már. Visegrádról a motorok vannak(voltak) kitiltva, a motorRAL közlekedés. Nem a "MOTOROS" népcsoport, nem a "MOTORRAL KÖZLEKEDŐ" népcsoport, hanem a motor és a motorRAL közlekedés. Zavarhatja ez az érzékeny lelkét a motorosoknak, lehet háborogni, meg tiltakozni, meglovagolni ezt a hullámot, meg ilyenek, de hülyeségeket ne hangoztassunk már. Diszkrimináció meg holokauszt meg népcsoport.
Nem értek veled egyet :( Szerintem , az elv ugyanaz , egy népcsoport kirekesztése ! Még ha ( egyenlőre ) nem is kiirtani akarnak "Csak" ki tiltani... A motoros is egy népcsoport . Ugyanis nem a motorokat akarják kitiltani , hanem a motorral KÖZLEKEDŐ Embereket !
Értemén , hogy nem ez az élet legnagyobb igazságtalansága , meg hogy nem a legtöbb embert korlátozza , de ez egy motoros oldal , és az itt lévőket , mindenkit érint , még ha nem is mindenkit zavar...
Már leírtam: nem vagy megkülönböztetve. Mehetsz bármikor, amikor csak akarsz. Mehetsz full motoros szerkóban, bukóval a fejeden, mehetsz tangapapucsban, mehetsz este, reggel, délben, hidegben, melegben.
Megkülönböztetünk hideget és meleget, mégsem mondjuk, hogy az egyik diszkriminálva van. A rendőr sem diszkrimináló jelzést használ ugye? Kezeljük már helyén ezt a szót, és kössük kicsit komolyabb problémákhoz.
Egyébként érzed, hogy mit írsz? “A motoroknak van egyéb iránt pozitív megkülönböztetése is.” A motornak. A megengedő szabályozás a motorhoz kapcsolódik. Nem a motor birtokosához, nem a tulajdonosához, nem ahhoz, akinek ez az elsődleges közlekedési eszköze.
Érzed ebben az analógiát? Visegrádról a motor van (volt) kitiltva. Nem a motor birtokosa, nem a tulajdonosa, nem az, akinek ez az elsődleges közlekedési eszköze.
Pedig ez az, meg vagyok különböztetve a járművem miatt. Ez nem ugyanaz, mint a 40T-ással behajtani tilos, aminek fizikai okai vannak vagy egy magasság, szélesség korlátozás. Pont a járművem miatt vagyok megkülönböztetve, mert autóval szívesen látnak, motorral nem.
De mondj rá egy jobb szót.
A motoroknak van egyéb iránt pozitív megkülönböztetése is, ilyen az, hogy az álló kocsisor mellett előre sorolhatunk vagy hogy nem kell parkolódíjat fizetni, felállhatunk a járdára. Ez a megkülönböztetés is a jármű jellege miatt van, hiszen kis helyen elfér, stb. Nem is vonatkozik a 3 kerekű motorkerékpárokra, amik fizikai jellemzője már nem ez.
Bár ne kellene a negatív megkülönböztetés miatt többet felvonulni. Szerintem sem old meg semmit az erődemonstráció, de ez itt szombaton, tudom mert ott voltam, ez nem az volt. Ez egy nagyon békés gurulás volt, az én környezetemben nem volt tiltásig forgatás, sőt még az út széléről kiabáló idióta nőnek sem szólt be senki. https://youtube.com/shorts/nWyVQ6F2hm4?feature=share
És a végén is szépen, mindenféle balhé nélkül szétoszlott a tömeg. A lakosság nagy részének láthatóan tetszett az egész, integettek, türelmesen félreálltak, csak egy idiótát láttam visegrádon is, aki a rendőr mellett akart (már a szembe jövő sávból) a többi autót kikerülve kikanyarodni, még az sem érdekelte, hogy a folyamatos sornak volt egyébként elsőbbsége. A kínai/japán turista csoporton meg behaltam, ilyen gyermeki örömöt, mint azok arcán, hát ritkán látni. Videóztak, tapsikoltak, körbe ért a szájuk.
Na mondjuk ezt még kiküszöbölhetnék (az 1300ban hátha) hogy ne kelljen már egy előzésbe beleváltani egy ekkora motornál, ez nem 2T 125....Sokszor eszembe jut a Banditom.
Minimális kuplungcsúsztatással elindult harmadikban, ugyanebben a fokozatban 220nál szabályzott le. De 2 személlyel is szinte mindig elég volt 5-ben előzni, attól is megbicsaklott a fejem. Jó, most más pozitív a GS-hez képest nem jut eszembe :)
Egyébként a Salamon torony alatti szakaszon (nevezzük "hátsó út"-nak) kiépített kilátó-pont miért van "kavicsokkal" lekarikázva? Ott/onnan is lehet faja zsánerfotókat lőni, de az a pár "hegyrőlodagurult" szikla nem engedi, hogy bárki kiálljon pár percre.
Úgy látom már jó ki lett tárgyalva a visegrádi ügy.
Engem is bosszant, ha egyoldalúan korlátoznak, és még a problémát sem oldja meg. Én igazán érintett vagyok az ügyben, mert ott dolgozom, lakok a közelben, és rendszeresen használom a szerpentin mindkét oldalát. Mondjuk ebben a tábla eddig sem akadályozott, meg aztán hivatalos engedélyt is kértem (mondjuk 3 hónapja semmi válasz).
A város felőli szerpentin forgalom korlátozása már egy régi visegrádi terv, mondjuk ott az autósok is korlátozva lettek volna. Amíg a sípálya felőli szerpentin ág, ilyen ramaty állapotban van, addig erre a részre terelni bárkit is, büntetés, és hibás intézkedés. Az a szakasz, a tetőpontig erős felújításra, az alsó szakaszán (Sibrik-domb) átépítésre is vár, aztán lehet majd gondolkodni, hogy ide tereljék a Fellegvár látogatók forgalmát. Akkor viszont mindenkit!
Bocs, párhuzamot vonni aközött, hogy egy népcsoportot megpróbáltak kiirtani a származása/vallása miatt, és aközött, hogy egy JÁRMŰVET kitiltottak egy 3,5 km-es útszakaszról…
Gyorsváltó: ha jól müxik, akkor egy előzés esetén előnyös tud lenni, én leginkább akkor használ, mikor intenzívebben gyorsulok. Kisebb a megtorpanás, és kisebb a félreváltás esélye.
Diszkrimináció: felejtsétek már el ezt az egy fasz bedobta szót. Itt nincs diszkrimináció.
Nem tudom, miért gondolja bárki is, hogy mert valaki elment az augusztusi, vagy a most szombati megmozdulásra, innentől hetente vesz egy Dodor-könyvet, és havonta fizet be Dodorhoz képzésre. Hébe-hóba néztem egy-egy Dodor-videót, de ennyi, Máshova járok képzésre, olvasni meg... Szóval apám járatott iskolába, de többek véleménye szerint jobban látszana rajtam, ha kocsmába járatott volna... :-)
A többit nem feszegetem, a többiek leírták.
"Dodor"-hoz mégis; a világ úgy működik, hogy azok tudnak könnyebben nagyobb létszámot megmozgatni, akik valamilyen szinten "jelen vannak". Állhatott volna bárki más ennek a történetnek az élére, de egy ismeretlen valakinek sokkal kevesebb esélye van (lett volna) mozgósítani ennyire látható létszámot. Hogy most majd elad még két könyvet, és lesz három újabb tanítványa? Hát legyen úgy, végül is csak foglalkozik a témával, csak beletesz időt, energiát, oda adja az arcát.
Fut egy másik vonal egyébként, ami jogi úton próbál eredményt elérni, ott is van támogatottság, de az is akkor ugrott meg, mikor egy-két motoros híroldal felemlegette a kezdeményezést.
Sajnos a világ furán alakul...
Májusban a Fekete Erdőben én is találkoztam a Schauinslandon a korlátozó táblával, de szerencsém volt; május, hétközben, köd... engedte a szabad világ, hogy átmotorozzak egy Európában legálisan üzembe helyezett motorral egy akkor lényegében üres közforgalmú úton, de mégis éreztette, hogy nemkívánatos vagyok ott. Ahogy immáron pl. Velencében, Párizsban, stb. a sokezer túrista, akik ellen állami szinten indult kampány.
Tökéletesen leírtad a dolog lényegét ! Nem az a pár kilométer a lényeg , hanem a megkülönböztetés ! Így kezdődött a holokauszt , meg a kitelepítések is ! :( Ha ezt hadlyuk , nem tanultunk semmit a történelemből !
Rally STR: versenypályáztam is vele, murván is több, mint elég, vízen szerppentineztem vele önfeledten, feltétel nélkül imádnám, ha ha új korától olyan 3000 km-ig nem búgna 110-nél, mint egy ikarusz difi.
1. Dodor nem érdekel, nem tudom ő mit gerjeszt, mert most szombaton én pl nem is láttam, vhol az út szélén állt és videózott.
2. Nem tudom milyen a könyve, de én már láttam igazán szart, értelmezhetetlen könyvet, tele fizikai képlettel. Még én is csak nehezen tudtam értelmezni, egy átlag Józsi biztos, hogy nem érti, nem is érdekli. A mai érettségizettek ennél sokkal kevésbé tudják - ha tanultak is fizikát - átrakni gyakorlatba a tudást. Szerintem 20ból ha 1 tudja, hogy működik a kukta, hogy kell kiszámolni egy pizza területét, miért nem működik az indukciós főző alulábassal és még lehetne órákig sorolni. Ehhez képest dodor könyve lehet, hogy jó !! Én meg fogom nézni.
3. Pár ember kedvéért kiraktak egy táblát, minden szabályt áthágva, mindent egy szűkebb csoportra fogva. Mi ez, ha nem diszkrimináció. Ez még nem lenne gond, ha megoldaná a problémát, de nem, azt pont nem oldja meg. Amikor látszott már, hogy ez ellen képesek az motorosok összefogni, akkor tesznek egy engedményt, hogy na jó legyen akkor egyirányú a szakasz, ami
a/ továbbra is diszkrimináció, hiszen az autóknak nem egyirányú
b/ még mindig nem oldja meg az alap problémát
4. Én nem a visegrádi szakaszért küzdök, sőt a többség sem. Az ellen küzdünk, hogy ne lehessen máshol további hasonló megkülönböztetést csinálni. Pont mint Ausztriában bizonyos szakaszok, ahol motoroknak 70 míg autóknak 100 km/h a sebességhatár. Ezt itthon nem, nagyon nem akarom. Ahol egy átlag autós elmegy 100-al, ott egy átlag motoros 140-el, akkor miért nem fordítva korlátozzák? Ezt egyébként mindkét féle képpen különösen balesetveszélyesnek látom, hiszen egy emelkedőn egy lakóautóst pl mindenki mindenáron meg akar előzni, mert se élvezet nincs 30-al felfele, se nem tesz jót a motornak 1-2 között váltogatni, tötymörögni. Nem is értem, hogy ezt hogy vezethették be sógoréknál, de el is kerültem az ilyen szakaszokat.
Szóval csírájában kellene elfojtani, ehhez nem kell dodor, bárki aki megszervezi, megkéri az engedélyt, stb jó.
Ugye ez volt a szöveg (ez Visegrád honlapjáról van):
"A Panoráma út városba levezető szakaszát a tavalyi felújítást követően, a korábbi években tapasztaltakhoz képest napi rendszerességgel a nagy sebességgel közlekedő motorosok és autósok versenypályának használják. Városunk lakosainak mindennapjait és szállóvendégeink nyugalmát egyaránt nagy mértékben zavarja ez a tevékenység, amivel kapcsolatban rengeteg jelzést kaptunk."
Namost ebből hogy jön ki, hogy motorral legyen tilos behajtani? Autóval miért nem az?
Főleg, hogy nappal nem annyira egyszerű versenypályának használni, mondhatni lehetetlen. Szóval marad, hogy a fő baj mégis az éjszakai autózásokkal lesz. Ehhez képest milyen tábla van ott?
"Gondolom a rossz idő beköszöntével elül az egész, de addig is pörögnek a számlálok Dodor szociális média felületein és veszik a könyvét, telnek a helyek a kanyar képzésén. Kíváncsi vagyok más ezt hogyan látja?"
Múltkor részletesen leírtam a véleményemet, nem írom le újra.
Bennem az kelt rossz érzést, hogy megint az a benyomásom, hogy gyakorlatilag kétségbe vonod bárkinek a jogát, hogy bármi ellen tüntessen, ha úgy érzi, valami vélt vagy valós sérelem érte.
Miért kell mögé üzleti érdekeltséget vagy bármi mást feltételezni?
Ez a megbélyegzősdi egy nagyon veszélyes dolog, saját szűkebb pátriámban láttam, az akkugyár ellen tiltakozókat leügynöközték, hogy amerikai érdekek kiszolgálói, meg ilyesmi. Most már ott tartunk, hogy "aki az elektromos akkumulátorgyártás ellen küzd az a környezetvédelem ellen, és a nemzetgazdasági érdekek ellen küzd."
Nem tudom, hol jó eszköz az éjszakai autós csapatások ellen a motorosok kitiltása, kicsit ez nekem olyan, mintha az lett volna a feladat, hogy vegyenek két kenyeret, erre bordélyházzá alakítják a városházát. Eredmény van, csak kenyér nincs.
Csakhogy gyakorlatilag a többséget megakadályozza, mert mondjuk egy átlag japán nakeddel, ami azért messze a többség itthon, két személlyel, ami hétvégén elég jellemző összeállítás, az az út hatalmas szívás. De úgy vélem, hogy sokminden mással is.
Ugyanakkor nagy gáz után lejtőn motorfékkel messzebbre hallatszik a szintén átlag magyar aliexpresses sportkipufogó.
Az önkormányzat azzal az eszközzel próbálta kezelni a problémát, ami a rendelkezésére állt. Hogy legyen elég rendőr, eszköz és szándék a konkrét hangoskodók kiszűrésére (ami az ideális megoldás lenne), autós vagy motoros lététől függetlenül, nem volt opció. Meglátásom szerint az egyirányúsítás annyiban megoldás, hogy nem zár ki senkit a környékről, csak megfelelő irányból kell érkezni, ami könnyen tervezhető. Ezért jobb mint a teljes tiltás és megakadályozza az oda-vissza versenyzőket, ezzel csökkentve a zajt.
Az egyirányúsítás egy marhaság. Egyszerűen nincs mellette semmilyen érv, ha a motorosok zajongtak, akkor egy irányban is tudnak.
Az önkormányzat egyszerűen nem ismeri be, hogy egy problémára teljesen rossz választ adott, ezzel kitolt egy csoporttal, míg a probléma nem oldódik meg. Mert szvsz pont te is nagyon jól tudod, hogy éjszaka sötét helyen még a legelborultabb motorosok sem mennek versenytempóban, vagy a probléma rövid úton megoldja magát.
Aztán én megértem, hogy ez egyeseket zavar annyira, hogy odamenjenek felvonulni. Másokat annyira zavar az ilyesmi, hogy két országgal arrébb költöznek.
Ha nem lenne vario, még mindig túl kicsi lenne, ami azt jelenti, hogy túl széles. Gyakorlatilag az összes többi gyári doboz keskenyebb nagyobb térfogat mellett, és nem a fal miatt. Vario képesség nélkül a vario alakja maga az öntökönlövés.
Dodor gerjeszti, mert remek marketing lehetőséget talált benne. Az átlagmotorosnak bejön Dodor stílusa, elhiszik, hogy ez jó és van valami értelme. Ennél jobban nem értem, mert ami ellen küzdenek, a motorosok diszkriminációja??? az nonszensz. Az önkormányzat tett egy kompromisszumos lépést az egyirányúsítással (szerintem ezzel kellett volna kezdeni), de ők most az eredeti állapotok visszaállítása miatt küzdenek, ha jól értem. Mert azok a vidékiek sem tűrhetik, hogy Budapest mellett van egy egyirányú útszakasz, akik soha nem járnak arra amúgy. Akik mérsékeltebb, kompromisszumos, vagy csak más véleményen voltak, azokat már kitúrták mindenhonnan. Gondolom ezt látják az országos politikában is, és bejön nekik. Nem képesek a polgármesteri hivatal és az ott lakók helyébe képzelni magukat. A problémát is letagadják, ott tartanak, hogy nem is a motorosok zavarták a lakókat, hanem a csakis az éjszaka versenyző autósok. És erre bizonyítékot is találtak, legalábbis Dodor szerint. El kellene küldeni az egész csapatot asszertív kommunikáció tanfolyamra. Gondolom a rossz idő beköszöntével elül az egész, de addig is pörögnek a számlálok Dodor szociális média felületein és veszik a könyvét, telnek a helyek a kanyar képzésén. Kíváncsi vagyok más ezt hogyan látja?
Az, hogy a bukó nem fér bele engem nem izgat, mert a topcase-ben elfér, ami nem vario. Oldalboznak megteszi, mert jó a rögzítési módja (nem kellenek extra rögzítő keretek) és nyílik gyári kulccsal. De hogy a vario képessége miatt:
Ezt mondogatják, de nem a BMW. Ez van az 1200-es manualjában:
---------------------------------------------- Váltóasszisztens Pro
A jármű egy alapvetően a versenysport számára kifejlesztett Pro váltóasszisztenssel van felszerelve, amelyet hozzáigazítottak a túramotor-kerékpárok által támasztott követelményekhez. Ez lehetővé teszi a felkapcsolást és a visszakapcsolást a tengelykapcsoló és a gázmarkolat működtetése nélkül közel az összes terhelési és fordulatszám-tartományban.
Előnyök Menet közben a váltások 70-80%-át a tengelykapcsoló használata nélkül lehet végrehajtani. Kisebb mozgások a vezető és az utas között a rövidebb váltási szüneteknek köszönhetően.
Gyorsítás közben nem kell elzárni a fojtószelepet.
Lassításkor és visszaváltáskor (fojtószelep zárva) a rendszer gázfröccsel hangolja össze a fordulatszámokat.
A kapcsolási idő csökken a tengelykapcsoló működtetésével végzett sebességváltási folyamathoz képest.
----------------------------------------------
És valahol az is benne van, hogy leszabályozásközeli fordulatszámon ne használjuk. Csak azt kérjük számon a BMW-n, amit ígér.
Ebben a témában csak azért nincs közmegegyezés, mert: -vannak jobban működő példányok is minden évjáratból és
-mert olyanok is hozzászólnak, akiknek nincs tapasztalatuk GS gyorsváltóval kapcsolatban
Volt itt a múltkor szó róla, hogy a Vario dobozok, Most az egyik GS-re azt tettem, mert éppen volt itthon egy, Aztán nézegettem az étteremben a bogaras sisakomat, mert elfelejtettem, hogy az a sisak, ami az R oldaldobozába is simán befér, nem fér be egy Vario topcase-be.
Az oldaldobozokat meg hagyjuk, ha a nagynénémhez megyek ebédelni, a desszert sem fér beléjük, de legalább olyan széles vagyok, hogy majdnem sárga villogó meg felvezető kell.:)
De mondja bárki nyugodtan, hogy ezek nem teljesen szarok.:)
"Mondjuk az 1250 Gs gyorsváltóját is, csak magas fordulaton és felfelé működött nekem fájdalom mentesen, alatta kuplungoltam."
Alapvetően pont erre találták ki. Ugyan a mai fedélzeti számítási teljesítménnyel meg lehet csinálni jobban is, de kb. az egyetlen helyzet, amikor az ember nem ér rá kuplungolni, az leszabályozás előtt 50 fordulattal van. Bár az a helyzet, hogy ott az összes légolajos 1200 teeljesen jól veszi a sebességeket simán kuplung nélkül is, ez csak határozottság kérdése,:)
Nem kívánom neked! Állj ki egy kapun amin nem fér ki a motor, és odavered a kézvédőt, egy műanyag vacak a gyári, ami hidd el könnyebben eltörik mint gondolnád, sajnos:(
Azért egy boxer bimmerrel elég nagyot kell hemperegni, hogy a kézvédő törjön - és ha már az sérül, nem az lesz a legnagyobb baj, h benne az index (szerintem).
Én ugyan nem mentem még más gyorsváltós masinával, de nekem nincs gondom a GS gyorsváltójával, igaz leginkább tempós haladáskor és felfelé használom.
A sok kütyü elvarázsol! Én meg tudom érteni Őket, ha van, akkor használni szeretnék. Mondjuk az 1250 Gs gyorsváltóját is, csak magas fordulaton és felfelé működött nekem fájdalom mentesen, alatta kuplungoltam.
A DOHC egy jó választás, felfelé néha bevállalom kuplung nélkül is a váltást, mert a gyorsváltó védelmében megtanultam már. Az a váltó jobb, mint a vizeseké. Ezt már csak az 1300 Gs tudná felülmúlni, majd meglátjuk!
Sőt az R 850 R váltójával is elégedett vagyok, pedig azt a szériát nem szerettem. Mondjuk ahhoz kell a simább járású boxer, lehet, hogy azért jobb? Még mindig nem volt szívem meghirdetni, jövő héten jön a párom, legalább még rápróbál egyszer.
Jó volt a visegrádi felvonulás szombaton, piszok sokan, és sokféle motorral voltak ott!
vásároltam idén egy 1200 GS LC-t, amely ezzel az abronccsal volt szerelve, hátsó kopott volt, de kaptam az Újat hozzá, Én akkor leszereltettem és Pirelli Scorpion Trail2 került fel, de ez teljesen fölösleges volt, mert egyrészt nagyon menő, illik a motorhoz, másrészt Én félve kezdtem vele kanyart fenni, de egyre bátrabb és bátrabb lettem, míg végül amit bír alapon motoroztam vele és nem jött zavarba, szóval egy remek abroncsról beszélünk, jövőben én is nyitottabban állok hozzá, mert egyszerűen Jó gumi!
nincs itt provokációról szó, ez egy Fórum, itt megosztjuk az észrevételeinket, véleményünket, ennyi.
Azért rugózunk a gyorsváltón, mert lehetne jobb és kész, ennyi az egész!
Ha valami lehetne jobb, akkor a piacvezető BMW GS-nél igen is legyen jó a kutya fáját, jobbnak kell lennie a konkurenciához képest, nem is beszélve az árról, amit kifizetünk érte, amibe kerül. Az Új 1300 GS-nél is lehet vitatkozni, hogy jó dolog-e a kézvédőbe integrált irányjelző: Sztm, giccses és f@szság, mert egyszer eldőlsz, állsz ki a szűk kapun, odavered és szevasz irányjelző és kézvédő, így két terméket vehetsz... más szerint meg jobban észrevehető. Szóval érvek és ellenérvek, erről szól ez a Fórum :) (de azért remélem a jövőre érkező GSA-n nem divatolnak annyit és NEM integrálják a kézvédőbe:)Gyönyörű a motorod, Gratula! :)
Értetlenkedek, nem provokálok: miért ilyen kardinális kérdés a gyorsváltó? Ezen múlik a jobb köridő? Mindenki a stopperrel harcol? Nekem a legfiatalabb motorom egy 2011-es GS, szerintem jó a váltója, de tény, hogy gyorsváltónak nyoma sincs. Kuplungja könnyű, két újjal belenyúlok, nem esik nehezemre, ha visszaváltok meg tudom oldani a gázfröccsöt saját erőből. Ez nem marketing maszlag, mint az imént emlegetett hazakisérő fény?
Ma egy kimondottan lassú váltóssal élvezkedtem, négy gang, H sémás kézi, semmi kapkodás:
Én többféleképpen próbáltam a gyorsváltót, folyamatosan húzva a gázt, hiszen ezért gyorsváltó :) egy adott fordulaton használva (3e fölött), valahogy egyik sem volt olyan meggyőző mint ennek a Ducatinak, de lehet Én vagyok balfék... viszont akkor miért tudtam olyan jól kezelni a DesertX váltóját, amit néhány órára használhattam csak!?
Volt néhány BMW-m már, 3. LC van a seggem alatt, mind gyorsváltós volt, az bizonyos, hogy a 2018-as sokkal finomabb, jobb mint a 2014-15 évj. DE ez sem tökéletes, pontosabban lehetne jobb sztm!
őszinte leszek, régen motoroztam úgy több órán keresztül, hogy folyamatosan vigyorgok a bukóban, nagyon nagyon jó motor!!! DE az egy Rally motor, feszes futóművel, robbanékonyan azonnal veszi a lapot, olyan a futóműve mint a KTM-é (ami szintén rally motor) ahová teszed ott mint a kés befordul, tartja az íveket, nagyon feszes, sportos🙂 350 km-et mentem vele, Lilafüreden megkergettem, hihetetlen jól megy, kezes, könnyed, DE hazafelé örültem, hogy a GSA futóműve hagy pihenni, mert az a 350 km kivette belőlem az erőt, igaz gépészkedtem is rajta, élvezet volt menni vele, remek motor és a gyorsváltója egy álom. Ez a motor 2023-as, az enyém meg 18-as, ebből is adódhat a különbség, de ilyenek kell lennie egy jó gyorsváltónak sztm😎👍
volt szerencsém egy fél napot, több száz km motorozni egy Ducati DesertX-el, tökéletes a gyorsváltója, legalábbis az én 18-as GSA-hoz képest. Nagyon szépen dolgozik, alacsonyabb fordulaton is ahol a BMW nem vált el, váltasz, kihagy a gyújtás de végül maradsz abban a sebességben amiből el akartál váltani, Ducati akadálymentesen dolgozott fel-le.
Biztos emlékeztek, amikor visszatettem a gyári kulung és fékkart szétbarmoltam egy alkatrészt, amit a BMW-től nem lehet külön megvenni, csak a teljes egységet drágán. A megoldás az lett hogy vettem két olyan bontott fékkart, amin rajtahagyták azt a csavart. (Kuplungkart nem találtam.) Szerencsére ugyan az az alkatrész van mindkét oldalon, a bontott fékkarról át tudtam tenni a kuplungkaromra. Amúgy most, hogy tudom hogyan működik nincs benne semmi ördöngösség.
Én pl. teremgarázsban parkolok, ahol idözített a világítás. Ha pont akkor kapcsol le a teremvilágítás, amikor leveszem a gyújtást, a fényszóró még világít, míg elmegyek a falikapcsolóig. Ez persze nem túl gyakori.
Ja! És a markolat... 30e után kezd lemálni, ez még gyengébb, mint az 1150RT-n volt. Ki kell keresnem a cseredarabot - talán Ariete? vagy hasonló nevű cég adja.
Egyébként jól látom, hogy a tank elején van egy kis nyitható rekesz az GS-n is, mint amilyen a GSA-n.
A zöld modellen látok hasonló kiegészítő plexiket a fejidom két oldalán, minta GSA-n.
De ahogy olvastam, a vario dobozoknál nincs nagy forradalom, a topcase maradt kicsi. És immáron nem téglalap alakúak, ami nem tudom hogyan segíti a pakolhatóságot...
A kihagyhatatlan világítás-csomag valóban nem újdonság. Biztosan átörökítették az új modellbe is. Vannak benne nagyon hasznos, meg haszontalan, gagyi dolgok is.
Nem is az vele a bajom, hanem az, hogy míg olyan funkciókra fordítanak energiát, amik nélkül meglennénk, addig fontosabb, de egyszerű dolgokat elhanyagolnak. Szerintem semmibe nem kerülne nekik, ha kicsit rápirítanának a markolat gumi gyártójára, hogy változtasson az anyag összetételén. Esetleg az utas lábtartót is átgondolhatták volna, mert az meg 2013-óta elég gagyi. Szerintem csak csettinteniük kellene, és a beszállítók megoldanák ezeket a problémákat. Én is megbarkácsoltam a lábtartót, jelenleg működik rendesen. Nyilván semmi nem működik örökké, de ez a minőség nem illik bele ebbe az árkategóriába. Ráadásul a javításukra felajánlott gyári lehetőség is elég horrorisztikus. Vegyél komplett markolatot 100000ért. Köszi! A váltó más kérdés. Az biza okozhat nekik fejtörést. Nemrég tettem fel ide egy videót amiben egy Triumph-ot nyaggatnak. Szerintem az sem sikerült valami jól. Lehet, hogy ez az évszázad egyik megoldhatatlan problémája, legalábbis itt őjrópában.
Szerintem az nem is új funkció, a 2018-asban is van valami ilyesmi és a 2022-esben is volt. Nem annyira felesleges, nyílván nem is fontos. Könnyű megcsinálni, hasznos lehet, nem árthat senkinek. Az újan van valami spéci megoldás? Nem tudtam a bemutatót végignézni, túl Apple-ös volt.
Én is konfiguráltam egy nagyjából olyan felszereltségűt , mint a mostani, 10milka fölött jött ki az új. Ez egy fehér volt. Utána csináltam egy zöldet, az már 11 fölött jött ki.
Váltóra javulást mondtak az egyik videóban, de lehet, hogy csak a gyorsváltóról volt szó. Meghallgattam a BMW oldalán a hangját, abban hallatszik a gyorsváltás is, nagyon gyorsnak tűnik.
Igen, közben meg elfelejtik, hogy akik a nagyszerű eladási számokat hozzák nekik, azok egy kicsit sem vágynak a terepre. 100 vásárlóból 90 biztosan nem.
Annál a váltónál vannak egyszerűbb dolgok is. 2004-óta nem voltak képesek egy normális gumi markolatot készíttetni. Az utas lábtartó is egy kaki az LC-ken. Reménykedjünk!
Biztosan belefulladnának a könnyeikbe, miközben megpróbálják majd kitalálni, hogy hogyan gyártsanak annyit, amennyit el tudnak adni bármilyen váltóval.:)
Az elektromos szélvédő, ülésfűtés és a vezetéstámogatási rendszerek vannak rajta pluszban a mostanihoz képest. Azt érzem, hogy szívesen kipróbálnám, de azt nem, hogy megérné nekem az árkülönbség. A kulcskérdés számomra továbbra is, hogy a sikerült-e a váltót felhozniuk egy 25 éves átlag japán motor váltójának a szintjére. Ha nem, legszívesebben pofánröhögném őket közelről, fokhagymás pirítós reggeli után közvetlenűl. :)
Majd megfordicccsuk! Szerintem nagyon gáz, ahogy kinéz. Kicsit meg tudnám szorongatni a nyakát a tervezőnek. A csőrig nagyjából rendben is van, de felette....
Másrészről , szerintem nagyon praktikus , a kézvédőben , mert szélesen , és magasan van , ami jól látható , ellentétben a K16.os első indexeivel , amik lent vannak a motor mellett , és közel egymáshoz...
A cikk utolsó képén olyan, mintha ez egy pici motor lenne, mondjuk egy vstrom, ami összement a hidegben. Vagy valami 2 méteres terminátorok ülhetnek rajta?
Háát, remélem megszokom majd a külsejét, egyelőre inkább furcsának látom mint szépnek és egyértelműen kevésbé GS-es. Új funkciók közül semmi nem lelkesített fel, "nagyobb a füstje mint a lángja" érzésem van. Bár ha sikerült jó váltót és gyorsváltót faragniuk, pár év múlva jó lehet.
Már említettem én is a Goldwing -számomra- legfőbb erényeként, hogy gyàrilag tudta az android auto-t, Apple carplayt és baromi pontosan én jól lehetett google mapsal navigálni, azóta sem használom a BMW navit, már csak azért sem, mert az új típusú navi ugyanúgy ghost touch-ban szenved, legalábbis a barátomé, de sz enyém is adta már múló jelét. Illetve valamiért a Navi 5 sosem akarja azt gondolni, amit beállítottam neki. A user hibán már túlvagyok, tuti nem az.
Ez nagyon durván szép! Ez már az a szint, ahova én már nem érek fel ;)
A másik problémám a szelepfedél festékének felhólyagosodása, gondolom, házilag csak gányolni lehet, kell egy hely, ahol szemcseszórással eltávolítják és újrafényezik.
Vattás fültisztítóval vigyél fel fényezésre való polirfolyadékot, hagyd hogy kicsit száradjon, majd fúrógépbe fogható ritkán varrott rongykoronggal fényesítsd fel.
Még nem döntöttem el, melyik verzió legyen. Ez nem GS, tehát gerne schmtzig, hanem R, tehát redvagép :)
Nyáron, mikor lent volt a hengerfej, akkor alaposan körbeecseteltem Brigeciollal, mosószeres lavórban áztattam, mosogattam, de mint a mellékelt ábra mutatja, messze nem lett tökéletes. A hengerhez képest talán jobb:
Festett/bevonatolt hengerről az az opálos koszréteg lejön, csak türelmesen, több körben. Én egy körecsettel és Koch Chemie green starral szoktam suvickolni és utána száradás után nedves vagy Clin ablaktisztítós mikroszálas kendővel kitörölgetem. De ami szert Zöldi írt, az is jó.
De a titka a fényes-tiszta motornak a rendszeres alapos tisztítás, akkor nem sül, nem épül bele a dzsuva.
Vagy ritkán mosni és elfogadni, hogy ilyen redvagép lesz :-)
Érdekes, hogy vettünk a családban egy tiz éves KTM 1190 Adventure-t, amit a gazdája évente ha lemosott, de érdekes, hogy arról le lehetett patyolatra takarítani a dzsuvát.
A vízkő, mint probléma nekem nem rémlik sima csapvíznél sem, valószínű le is kopik, ahogy írod, mert az nem egy masszív réteg. Egyszer a gyerekek lefröcskölték kútvízzel a kocsit, csúnya foltos lett, de aztán lekopott emlékeim szerint.
Amivel nem jutottam dűlőre: ha valami nincs rendszeresen takarítva, akkor “rásül” a kosz, szürkés, homályos réteg lesz rajta, sima sampon nem szedi le, azt mivel lehet letakaritani? Nálam konkrétan a henger bordázata ilyen.
Ha végleg össze akarjátok baxni a motort, bàtran használjatok savas cuccokat.
Normális vízzel mossatok motort, rendszeresen, szivacs, ph semleges sampon segítségével és utána finom mikroszálas kendővel töröljétek át. 10-15 alkalom után nem lesz vízköves. Ne savazzatok, mert csak kárt csináltok főleg az eloxált felületeken, meg a natúr alimíniumon.
2x pucoltam vele foltos szövetkárpitot, kárpittisztító géppel. Ahova odafujta a műanyagokra, azon csúnya foltot hagyott, míg motul shine&go-val le nem töröltem. Azóta átálltam a gőzre, ugyanolyan hatékony, csak hamarabb kiszárad
Milyen felületen és milyen nyomot hagy nálad a trisó?
A trisó erősen lúgos, tehát jó zsíroldó, ugyanakor a keménységet okozó sókkal oldhatatlan csapadékot képez. Látszik is, mikor vízbe kevered, hogy fehéres lesz. Ha ez rászárad, akkor a csapadék ott marad.
Ha vízlágyításra használják, az oldhattalan csapadékot el kell távolítani.
Alut megmarja a trisó, sötétszürke lesz.
Autóbelsőbe nem világos nekem, miért kell trisó, ott nem szoktak makacs, zsíros lerakódások lenni. Oda legjobb egy semleges mosószer: a mosogatószer is elég jó zsíroldó meg az autósampon is.
Én a trisót csak akkor vetem be, ha pl. az új zártszelvény masszívan olajos és le akarom festeni, és a Brigeciol 2000 nem viszi le teljesen zsírmentesre. A D3-at nem szeretem, az petróleum/gázolaj alapú, büdös...
A trisó erősen lúgos, a bőrt is megmarja, elfolyósítja a fehérjéket, azért olyan selymes tapintású...Nem véletlen, hogy a mosónők korán haltak...
Nanolex final finish: nekem az a furcsa, hogy sósavat tartalmaz, és mégis elég szárazra törölni?!
Vízkövet csak valami sav fog feloldani, lehetőleg gyenge sav legyen: ecet, híg citromsav - viszont utána én leöblíteném és megszárítanám. Ioncserélt víz nem hagy nyomot, ha rászárad sem.
Vas esetén jó egy trisós vízzel történő semlegesítés, mert a lúgos kémhatás védi a vasat.
Alu viszont csak a gyenge savat és lúgot bírja, amúgy mindkettő megmarja: "Az alumínium az amfoter fémek közé tartozik, vagyis híg savakban és lúgokban egyaránt oldódik. Sósavból és nátrium-hidroxid-oldatból is hidrogéngázt fejleszt."
Hát ez az. Reméltem, hogy végre jó lesz a váltója és jól is fog kinézni, mint ahogy eddig minden változat jobban nézett ki az elődjénél. A váltó még lehet jó, látok rá vagy 4% esélyt. :)