Igen, a műtét előtti kivizsgálás válogatott kínzásokból állt. Gyomortükrözés, majd 24 órás pH-mérés (egy vékony kis cső van levezetve az orron keresztül a gyomorba 24 órán keresztül), nyelőcső nanometria (vékony csővet lassan vezetik le, majd húzzák ki, miközben mérik a nyelőcső nyomását). Akkor nagyon rossz volt, de most utólag azt mondom ki lehet bírni. Most megyek majd kontrollra, ahol ismét el fogják végezni ugyanezeket a vizsgálatokat, hogy bizonyított legyen a műtét sikeressége. Nem egy leányálom, de valahogy csak túl leszek ezen is.
Továbbra is azt mondom - minden kínzás ellenére - megérte belevágnom a műtétbe, nekem úgy tűnik sikeres volt.
Köszönöm a bővebb tájékoztatást, igazán kedves vagy. Biztosan lesznek még kérdéseim, ahogy valami eszembe jut, írok ide. Előtte sem kellett nagyon kellemetlen dolgokat átélned? Úgy értem, a műtétet megelőző vizsgálatoknál. Valóban elképesztően kellemetlen ez a sok köhögés. Tényleg csak akkor nem köhögök, ha több órán keresztül nincs semmi a gyomromban. Persze reggel, ébredés után nagy rohamaim vannak.
Eltünt, amit írtam, valahol kering az éterben, gyorsan leírom újra a lényeget!
Azt kérdezed milyen volt a műtét után? Mivel én sokkal rosszabbra számítottam, így aztán elég jól átvészeltem. Endoszkópos eljárással (5 hasfalon lévő lyukon keresztül) zajlott, kb. 2 órán keresztül, amit én átaludtam, így nem éreztem semmit. A külső varratok gyorsan és szépen begyógyultak, a belsők még most is húzódnak, fájnak néha, és esetenként, ha túlpörgetem magam, akkor úgy érzem, hogy begörcsölnek. Az ébredés nem volt kellemes. Utána 6 hét szigorú diéta, sőt most sem ehetek mindent, amit addig ehettem, mert vannak dolgok, amitől megfájdul a gyomrom. 6 hétig nem emelhettem, nem hajolhattam, és nem cipekedhettem keveset sem, és ez volt számomra az egészben a leg kellemetlenebb, ez a kiszolgáltatottság, hogy ezekben a dolgokban a családom segítségére szorultam. Na de mindennek vége, most már egyre jobban vagyok, és ami a legfontosabb NEM KÖHÖGÖK!!!!! Nagyon kellemetlen volt, hogy a leg lehetetlenebb helyzetekben kezdtem el mindenkor köhögni, mikor meg lefeküdtem, azonnal köhögtem. Nem volt soha egy nyugodt éjszakám, folyton fáradt, kialvatlan voltam, mert az éjszakákat végig köhögtem, és akkor arról nem is szóltam, hogy a környezetemben élőket is mennyire zavartam vele - bizonyára, bár soha nem panaszkodtak.
Mire vagy még kíváncsi? Kérdezz, ha tudok válaszolok rá.
Jó egészséget kívánok Neked, és minden fórumozónak.
Csak egy mondatodra reagálnék...azt ne tudd meg mennyi vizsgálaton vettem részt, mert 3 éve fáj a fejem, még sincs meg az oka. Minden negatív....attól, hogy keresztebe-kasul vizsgáltak.....lehet a refluxtól és mástól is.
Kedves Banmari! Nagyon köszönöm a választ, legalább meggyőződhettem arról, hogy mégiscsak a reflux miatt lehet ez a sok köhögés. Ugyanis a gasztrodoki szerint a reflux és rekeszsérv miatt csak száraz köhögésem lehet, de ahogy írtam, nekem nem az. Persze végül is mi más okozhatná, amikor annyi kivizsgálásnak alávetettem magam? Valójában azért nem gondolkodtam még a műtéten, mert több orvos véleménye szerint is egészen jól lehet ezt a refluxot kezelni a protonpumpákkal, csak nem mindegy, mit szedek. Ezek azonban nem segítettek. Én is utána fogok járni ennek a műtétnek, bár nagyon félős vagyok. Légyszi írj még erről valamit! Nem éreztél semmit? Elaltattak? Milyen volt utána? Persze még utánanézek én is itt a fórumon, de azért szeretnék több infót erről.
Nem vagy egyedül a problémáddal! Nekem is a 12 éve diagnosztizált reflux-ban, és az ehhez társuló rekeszizom sérvben, a köhögés okozta a legtöbb gondot, ami az utolsó fél évben teljes rekedtséggel társult, miközben napi 2x40mg Controloc-ot szedtem évek óta. Előző két évben asztmásként kezeltek, mert parlagfű allergiám van 30 éve, azzal magyarázták a köhögésem, hogy allergiás asztmám van. Nagyon ellehetlenítette az életemet, és a munkámat - óvónő vagyok, akinek gyakorlatilag egész nap beszélnie kell!
A nyár elején rászántam magam, kivizsgáltattam, és a gasztrós vizsgálatok egyértelműen igazolni látták, hogy a reflux, és a sérv miatt köhögök.
Augusztus 10.-én műtöttek meg. Azóta, mintha elvágták volna egyáltalán nem köhögök!!!!! Te bizonyára meg tudod érteni, hogy ez micsoda nagy életminőség változást jelent számomra. Most megyek majd a három hónapos kontrollra, amikor is ugyanazokat a tortúrákat, vizsgálatokat kell kiállnom, mint előzőleg, hogy igazolni tudják a műtét sikerességét, és talán a gyógyszer (Controloc) szedését is abba hagyhatom - reményeim, és az ígéretek szerint.
Látod, nekem segített a műtét - eddig mindenképpen ezt mondhatom - remélem ez így marad a későbbiek során is!!!!! Talán Neked is meg kellene próbálnod, vagy legalább is utána járni a lehetőségnek.
Még valami eszembe jutott. Voltam életmódtanácsadó dokinál is, aki azt javasolta, hogy a gabonaféléket felejtsem el legalább egy hónap próbaidőre és csak gluténmentes abonettet egyek, tésztát sem, finomlisztet sem értelemszerűen. Viszont sok zöldséget, gyümölcsöt. Be is tudtam ezt nyáron tartani és tényleg csökkenni látszott a köhögésem. Azóta sem eszem /3 hónapja/ egy darab kenyeret sem, teljesen leszoktam erről, nagyon megszerettem az abonettet vajjal, felvágottal, stb. Fogytam is ezáltal 4 kg-ot. Nem többet, mert a krumpliról azért nem vagyok hajlandó lemondani, de nehogy már ez legyen az egyetlen oka a köhögésemnek :))) Ugyanakkor volt, hogy ettem egy sütit, mégsem köhögtem. Viszont ha legalább 5 órán keresztül semmi sem kerül a gyomromba - az életvitelemből, munkámból adódóan nagyon későn kerülök ágyba és ha utoljára 6-fél 7 körül ettem vacsit, utána már nem eszem hajnali 2-3-ig, amíg fent vagyok. Nos, olyankor még egy köhögési inger sem jön és egyáltalán nem köhögök. Mégiscsak a gyomromnál lehet valami ok. Pedig vérből nézettem meg kórházban az ételallergia vizsgálatot, semmire sem vagyok allergiás. Megcsinálták gyomortükrözés kapcsán a lisztérzékenységet, ez sincs nekem. A dietetikus doki szerint túlzottan letapad a finom gabonaféle az emésztőrendszerre és ezért kísérleteztem azzal, hogy kenyér, tésztaféle száműzve. Nehogy valaki azt higyje, hogy van bármilyen emésztési problémám. Az sincs, teljesen normálisan működik minden. Stresszesnek sem mondhatom magam, nagyon vidám, elégedett és optimista ember vagyok. MITŐL LEHET EZ A SZÖRNYŰ KÖHÖGÉS? Úgy örülnék, ha egyszer valaki ezt kitalálná :))))
Sziasztok! Írtam már régebben, hogy több, mint 10 éve köhögök és 3 éve megállapították, hogy refluxom van barrett nyelőcsőgyulladással. Valójában némi gyomorégésen kívül - amire a Quamatel is elég volt -, semmi más tünetem nem utalt erre. A gyomortükrözésen állapították meg a fentieket. Arra gyanakodtunk, ez okozza a sok köhögési rohamot. Erre adtak PPI-t. először Controlocot, majd váltottam több félére /Esomeprasol, Rabypex, Gerba, stb./ Napi 2x20 mg-ot szedtem /először a Controloc-ból napi 2x40 mg-ot/, ennek már 3 éve, de a köhögési rohamok azóta sem csökkentek. Gyanították, hogy talán mégsem emiatt köhögök függetlenül attól, hogy a tükrözés által megállapított reflux és barrett nyelőcsőgyuszi létezik, tehát muszáj erre szednem a protompumpákat/. Viszont mitől lehet a rengeteg köhögés? Nem száraz, hanem egyet köhintek, máris tele lesz a szám nagyon sűrű, teljesen fehér slejmmel, amit ki kell köpnöm. Ez megy már 10 éve...Ezért elmentem hörgő-,tüdőtükrözésre, ami nagyon szörnyű, de kibírtam. Alaposan megnéztek mindent, kitenésztették a mintát és semmit sem találtak. Soha nem cigiztem, de gyanakodtam a tünetek alapján a COPD-re. Ennek nyoma sincs, a légzéstesztem is "több, mint jó". Allergiát sem találtak semmit. Elképesztő, hogy ennyi év alatt senki nem tud megszabadítani ettől az iszonyatos köhögéstől. Nem a hörgőkben van lerakódás, ahogy a vizsgálat mutatta, hanem állandó irritáció alatt van és ettől gyulladnak be a hörgők, amitől jön a fehér nyák állandóan. Volt olyan doki, aki azt mondta, hogy a savgőz mikroszemcsék formájában bejut a tüdőbe és ott okoz gyulladást. Logikusnak tűnik, de akkor a három éve szedett protonpumpa miért nem segít minimálisan sem? Szeretnélek megkérdezni benneteket, hogy van valaki, aki refluxos, rekeszsérve is van /nekem ez is van/ és vannak ehhez hasonló tünetei? Mert ha refluxosok között senki sem köhög fel ilyen sűrű, fehér nyákot, akkor nem a reflux okozhatja ezt, úgy gondolom. Persze ettől még fogalmam sincs, hiszen számtalan vizsgálatnak vetettem alá magam és hihetetlen, hogy 2012-ben, illetve ha visszamegyünk 10 évet, 2002-ben sem tudja egy orvos sem ezt meggyógyítani és egyáltalán diagnosztizálni??? Köszi, ha valaki reagál erre.
Olvass vissza akár 1 - 2 évet is. Nagyon sokan vagyunk hasonló panaszokkal. Nekem kb. 20 -25 éve vannak ezek a panaszaim. Én itt még nem találkoztam senkivel (a marketingszagú hozzászólókat kivéve) aki rendbe jött volna. Ha olvasgatsz láthatod, hogy mindenki kísérletezik és próbálja valahogy karbantartani magát. Van sok alapszabály az életmóddal kapcsolatban amit be lehet tartani, valamennyit segít és ki kell kísérletezni a saját utadat. Nem könnyű. A helyzet is mindig változik, egy dolog hat valameddig, aztán többé nem. Akkor jönnek az újabb ötletek.
Nem voltam depis ősszel, cseppet sem, nem ez az oka, az biztos. De az azért elkeserít, hogy 31 évesen így kell élnem...és ha belegondolok, hogy jó esetben még van ugyanennyi évem, és azt így kell leélnem, akkor lehet depis leszek...
Rég jártam itt, de persze nem azért, mert meggyógyultam...Továbbra is Nexiumon élek, de kb. 4 hete hiába minden, ég a torkom, fulladok és társai.. Érdeklődnék, hogy akiket évekkel ezelőtt műtöttek, tartós volt-e a hatás? Vagy hallottatok-e vmilyen új eljárásról?
Sógormail, ha jól emlékszem te is műtétre készültél. Vagy nem jól tudom?
Megint az a legérdekesebb kérdés számomra, hogy ősszel miért rosszabb ez a nyavaja??? Nekem egyértelműen az ősz beálltával rosszabbodott. És a doki is megmondta, hogy így lesz, vagyis általáanosságban így szokott lenni a refluxosoknál. De miért??? Ötletek?
Sziasztok ! Már megint fáj a torkom, augusztusban kicsit javult a nyaraláskor a tengernél,de már megint szenvedek a gartív tök sötétvörös,nyelés gombóc....,mintha a gyógyszer (Esopramesol+zantac) ne használna...., már néha a fülem is érzékeny, segítség!!! Ez már mindig így lesz??? Már rühellek a gégészhez menni :(
Áprilsban voltam utoljára gastron,már úgy nyelem mint kacsa a nokedleit,simán semmi gond nélkül, - kisebb felmaródás a nyelőcsövön, mintavétel a gyomorból negatív.A gyomrommal semmi gond nincs nem fáj nem ég. 2 éve derült ki pontosan a légúti panaszok kapcsán.
Ki szenved hasonló tünetektől ??? Lécci,lécci.... már mident próbáltam, vizeket, zöldárpa,repceméz...stb.stb..............
Nektek nincs mostanság erős halánték - homlok, fejtető tájéki fejfájásotok, hozzá hányinger társul?
Nekem sose volt azelőtt, de mióta sav gondokat állapitottak meg , meg egyáltalán mielőtt kijött rajtam ez a nyavalya szeptember végén előtte augusztusban éltem át életem első iszonyú durva migrén szerű fejfájásomat, 2 napig még a tök sötét, totál csendews szobában is fájt a fejem és izomból erős hányinger gyötört.
Járni alig birtam, meg látni is ettől a fejfájástól.
Szinte ugyanezek a tünetek voltak nekem is...írtam is, (tudom vicces) vándorfájdalmaim voltak...bal oldalon, borda alatt kezdődött, de volt, hogy szépen jobbra vándorolt.
Néha pedig alhasi fájdalomba ment át. Na erre néztek csak a dokik nagyot, hogy ez hogy lehet. Pedig én éreztem és nem találtam ki.
Immáron négy hete leálltam a PPI-vel és csak jobb lett. Remélem így is marad. De az tuti, hogy PPI-t többet nem szeretnék/akarok szedni.
akkor van megoldás. Amerikából hozzot barátnőm tesója egy gyógyszert amit kint használnak gyomor bajokra köztük refluxra is.
1 et kell bevenni reggel és egész nap ehetsz. nem fáj a gyomrod. persze azért túlzásba nem szabad esni. de ha szabályosan eszel a gyógyszer mellett eltünek a panaszok. a működése annyi hogy bealítsa a napi sav szükségletet a szervezetben ez által nem lesz se több se kevesebb a keleténél. én mióta szedem már az első nap nem volt panaszom.
a neve : Prilosec
remélem másnak is használni fog. és sikerül meggyógyulnotok