Ez szerencse dolga. Miután tudatlan voltam, vittem be Amerikába sok kolbászt, senkit nem érdekelt. Ugyanigy első torontoi utamra vittem ajándékba egy jókora s.k. lesütött libamájat a saját zsírjában. Nagy volt az öröm és az elismerés a "bátorságomért" ami jogtalan volt., Nem tudtam, hogy nem lehet. Utána már nem vittem soha többet ilyesmit.
Errol mar volt szo itt (vagy ott :-) ), a Tescoban lehet kapni otthon es szerintem finom. Ha van aki tud kuldeni, siman beengedik mert konzerv. Mondjuk nekem kuldtek mar csomagban uveges hazi libazsirt, a kutya sem figyelt ra. :-)
Ilyen bűnt én is elkövettem tegnap vacsorára, súlyosbítva libamáj darabkákkal és némi csípős fűszerpaprikával. És nem tartom valószínűtlennek, hogy visszaeső leszek... :)
Az én leveseim- kivéve az avocado- egytál ételek. Azért a leves, amiben 2 kg tenger gyümölcsei és 1 kg tengeri halfilé van, nem csupán leves. A vöröslencse leves után meg még ha akarnál sem tudnál enni semmit se.
Lényednek gyógyulást! ( Azért nem olyan rossz dolog "csak" húslevest enni marhahússal. Kis torma, mustár, mennyei! A velőscsontról meg már nem is beszélek.)
Ez nálam is így működik. Elég ritkán látok olyasmit amit ki akarok próbálni. Manapság rendszerint 15 féle fűszer kell mindenbe, ami most divat. Próbára nem szerzek be olyan fűszreket, amit soha nem használok egyébként. Leves meg egyébként se nagyon játszik nálunk. Tegnap Lényemmel etettem egy tányér húslevest, utána már alig akart enni. Ma viszont csak húsleves lesz. Van benn egy kiló hús kb. nekem még egy velőscsont is.
Holnap viszont megcélzom a karácsonyi rendelésből maradt fogasfilét, csak simán megsütve kis tartár és krumpli lesz hozzá.
Az az igazság, hogy én is mindig megpróbálok újítani, aztán vagy elfelejtjük örökre, vagy bekerül a menübe.
Így próbáltam ki annakidején a vöröslencse levest- amit azóta az egész család imád, aztán a toszkán hallevest, amit kb. 10 éve főzök, de csak ünnepnapokon, mert a belevaló 2 kg tenger gyümölcsei itthon nem olcsó dolog. Külföldön, tenger mellett egyszerűbb. Aztán a korianderes, avocado krémleves is nagy találat volt. Emellett persze rengeteg mindent főztem életemben csak egyszer, aztán soha többet.
A hagymát és fokhagymát, természetesen nem a paradicsomlében kellett fonnyasztani, hanem egy kis olajon és arra a levet meg a többit önteni és összefőzni.
Paradicsomlében fonnyasztott hagyma és fokhagyma (nálam por formájában) 1 kanál tabasco egy kiskanál mustár, fehérbor ecet (nálam almaecet) és méz. Eredetileg az egybe szűzre kellett volna önteni, állni hagyni majd a sütőben megsütni. Miután egy kis maradék szűzdarabom volt csak, felszeleteltem és úgy öntöttem rá, majd 160 fokon kb. 25 percet sütöttem. Nem volt megadva sem a hőfok sem az idő.
Lényem húslevest evett + az "amerikai módra" elkészített szüzet. Én csak a szüzet. A helyi újságban láttam meg a receptet, de nem lesz felvéve a kedvencek közé, bár ehető volt.
Ma nekem borsos tokány, férjnek gulyásleves volt. A borsos tokányt a lányom hozta, a levest én alkottam- nem akarok dicsekedni, de igen jól sikerült-.
Aztán találtam a hűtőben fél kg túrót, és abból rittyentettem egy túrógombócot. Kellett volna bele még egy kis gríz, de így sem rossz.
Holnapra meg vendégeknek készített, de végülis megmaradt sült tarját esszük, mert hogy a vendégeknek elég volt a ragacsos oldalas. Óvatosságból csináltam, mert azt hittem, hogy az oldalas kevés lesz. Így viszont holnap nem kell főzni:))
Vettem ma gyorsan egy kis csontos marhahúst, mert Lényemnek gyógyhúslevesre van szüksége. Az első megfázásból 3 nap alatt kijött, de most teljes erővel újra kezdte. Elég undok csípős idő volt kint.
Én a mostani karajokat két napig fokhagymás tejben áztattam. Nem tett nekik rosszat. Egyébként panírban én is hagyomány tisztelő vagyok, bár volt egy időszak, amik raktam a morzsa közé darlát diót, és még most is előfordul, hogy rakok szezámmagot.
Ugyanúgy. Szerintem vannak akik a morzsába kevernek fűszereket vagy a morzsa helyett krumplipelyhet használnak. Ebben is nagyon konzervativ vagyok, kirántott húst csak klasszikusan szeretem.
Amerikában voltak minden féle keverékek, amivel csak össze kellett rázni a húst, de nekem egyik se izlett igazán és szépen vissza tértem a kényelmes helyett a klasszikusra. Végül is időm van.
JA... ha lehet "shake and bake" :)) az mar konnyebbseg.
Tetszenek a keverekekbe (por vagy folyekony) forgatott dolgok. Eltetettem valahova egy deli eredetu valamilyen teszta-bunda receptet - nagyon jol nezett ki. Elokeresem es talan meg is csinalom...