Mert ha nem találod Hlavka Jánost, lehet nem is itt született. Én is kutatok most Morva területen, és van is olyan név a településen, de nem találom a fiú születését. Pedig a házassága alapján még az apja neve is stimmelne. Így pedig nem lehet összekötni, mert nem fogsz tudni nyugodtan hátradőlni, hogy ez egy tuti adat. Szlovákiában szintén ugyan így akadtam el. De mivel a családtagjaimnak is kutatok, és egyszer talán fent lesz minden adat, nem szeretnék úgy most nekik bármit is átadni, hogy kiderül az egészet elrontottam, mert azt hittem hogy...
Bár a FamilySearch indexelt változata nagyon hibás, de még ekkor is rengeteg infót ki lehet belőle nyerni. A szlovákoktól nagyon sok adat van fent. Én is az alapján követtem végig a vándorlásukat, de az első gyermekük és feltehetően a házassági helyük pont nincs meg. Bosszantó, de meg kell vele békélni. Én arra gondolok, hogy majd ha nyugdíjas leszek folytatom/befejezem. :)
Oldalágakat nem nézek, csak a gyerekek születését veszem fel a fára, így is több mint 1400 személynél tartok. És messze nem a számokra vagyok büszke, hanem arra, hogy a sok kutatás mellett már lassan az összes felmenő nevét kívülről tudom.
Viktória ágát miért nem kutatod?
Győrbe nem lenne érdemes leutazni azért a pár adatért, hogy tovább tudjál menni?
Köszönöm!De miért nem ajánlod,hogy erre kutakodjak?Meg van a lehetősége,hogy nem közvetlen felmenő,csak oldalág,de elfogyott az ötletem. Nem találok senkit!És, ha találok valamit,kiderül,hogy köze nincs hozzá,csak annyira olvashatatlan.
Az a baj,hogy minden ágon elakadtam és még ez a legbiztatóbb ág.A magyarokat feladtam,mert az évszámok már túl mentek a megtalálható határon,a férjem egyik ágát Bezőt,katolikusokat nem találom ott ahol lenniük kellene,az én szlovák ágamon is elakadtam,nincsenek a házasságnál szülők,így nem tudok tovább menni.Egy másik ág,Győr Révfalú meg csak pénzért elérhető,ott sem tudok a nagyanyámnál tovább jutni.Még az sem biztos,hogy ott született,csak,hogy ott élt. Ennyi!elakadtam! Pánik indul!! :D
Mivel olyan indexet néztél, ami születési és házassági, valamint a 133 oldalból már 108 illetve 109. oldalon jártál, gondoltam ez már a házassági index.
De ne essél abba a hibába, hogy ebben az irányban haladsz tovább!
Az lenne a kérdésem,hol keressem őket? A 109-es oldalon lévő talán helyben, Velké Meziříčí ,de a másikat nem tudom. Igaz,hogy ez nagyon korai,1635 és még odáig nem jutottam,de megpróbálom vissza felé ,csak nem tudom melyiken érdemes elindulni. A Velké Meziříčí tűnik jobb választásnak,csak nem tudom a másikat elolvasni,hogy az hol lehet,hátha szükség lesz rá. Előre is köszönöm.
Az eddigi tapasztalataim alapján úgy vettem észre, hogy a reformátusoknak illetve az evangélikusoknak (templom híján) nem esett nehezükre a romai katolikus templomban keresztelkedni, házasodni stb. De ezt fordítva nem tapasztalom. Amennyiben nem volt a környéken romai katolikus templom, ők melyik vallást preferálták "másodiknak"? Mentek ők pl. a görög katolikus templomba?
ha már nagyon belezavarodsz, javaslom szöszmötölj kicsit mással, nézegesd át a jegyzeteidet, vagy keresgélj másik ágon, utána térj vissza. Nekem ez sokszor bejött, és mindig találtam valami újat ott is, ahol elakadtam.
Köszönöm! Annyi baj van ezekkel az ősökkel! :) Nem tudod a linkjét ennek a halálozási oldalnak? Már nem bírja a szemem ezt a sok keresgélést,ráadásul most megyek szemészetre,mert huzatot kapott a szemem és most még annyit sem látok! :) Köszi!
Pontosítsunk: nem ott született, hanem a házasságakor lakott ott. Érdemes lenne megkeresni az előző házasságát, illetve Znetinek-en gyerekei születését, ezek is sok támpontot adhatnak. Bár találtam egy Hlawka Jánosné Judit halálozást Zentineken 1820 márciusában, de ő ekkor 75 évesnek van feltüntetve, az meg kicsit túlzás lenne. De lehet rosszul értette a pap a 45 és 75 évet (németül is hasonló).
A házszám is csalóka lehet, mert egy házban sok család élt, sok családnévvel, és néha (legalábbis nálam előfordult), egy-egy házszámmal eltértek a lakóhelyek.
Sziasztok! Lenne egy problémám. Kibogarásztuk (vagyis,hát skoumi ) a múltkor ,hogy Hlavka Joannes született Znettinek 7 alatt, http://actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/4727/?strana=63Végre találtam egy lehetséges helyet,de teljesen más lakott ott.
A V,W betűs Stader könyv még nem jelent meg. A P betűnél található Catherina Popp aki 1786.05.05-én Bécsben kötött házasságot Johann Adam Weiganddal. Több adat nincs.
Tisztelt Fórumozók!Egy kis segítséget szeretnék kérni, kb. egy évvel ezelőtt rákaptam én is a családfakutatásra, több ágon is visszavezettem a családfámat az 1600-as évekig, azonban két bácsalmási ágon elakadtam. Regisztráltam a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár oldalán is, Bácsalmás és a környező települések anyakönyveit is kutattam, de nem tudok továbbhaladni. Megpróbáltam a környező könyvtárakban beszerezni a "Das 2. Bácsalmáser Heimatbuch" című könyvet, valamint Stefan Stader könyveit, azonban egyik helyen sem találtam, Budapestre pedig a közeljövőben nem tudok felutazni.A Grosz/Groösz/Gross, Knoch,Weichand/Veigand, Poppin családokat kutatom jelenleg, közülük is Joannes Grosz-t, Johann Adam Veigand-ot és Catharina Poppin-t.Joannes Grosz a halotti anyakönyvi kivonata szeirnt kb. 1803-ban született, házasságot 1924. január 27. napján kötöt Catharina Grünfelderrel Bácsalmáson. A házassági anyakönyvi kivonata szerint szülei: Petri Grosz és Catharina Knoch. /Joannes Grosz feltehetően nem Bácsalmáson született./Johann Adam Veigand a halotti szerint kb. 1762-ben született, míg házatársa Catharina /feltehetően Poppin?/ kb. 1766-ban. A bácsalmási anyakönyvben 1786. nov. 19-én találtam meg az első bejegyzést róluk, amikor is fiúk, Conradus megszületett. /Lányuk Anna Maria Weichand 1806. januárjában házasodott Matthias Grünfelderrel, és ugyanazon a anapon házasodott egy Johann Adam Weichand is, azonban a Kalocsai Főegyházmegei Levéltár oldalán valami oknál fogva ezt az egy oldalt elfelejtették beszkennelni, így ezen a nyomom sem tudok továbbindulni./Ha valaki ugyanezen családokat, illetve személyeket kutatja, és segíteni tudna, hogy honnan származnak, melyik helységet kutassam tovább, azt megköszönném.
Csatoltam 2 kepet, talan igy konnyebben lathato, hogy hogy nez ki.
Az elson a genjeidet a vilag kulonbozo nepcsoportjaihoz hasonlitjak (Europa, Kozel-Kelet, Eszak Afrika, Azsia stb). Ez azt mutatja, hogy oseid 500 evvel ezelott hol eltek (akkor meg nem koltoztek konnyen egyik helyrol a masikra). Ebbol lathato, hogy az en oseim Europaban eltek.
A masodik kepen: ezeket a meghatarozasokat a tesztelt egyenek genjeinek osszehasonlitasabol keszitik, ennek alapjan valoszinusitik, hogy a genjeid hany szazalekban egyeznek meg a kulonbozo orszagokban szuletett emberek genjeivel. A kepen 5 cM (centimorgan) szegmens meretnel mutatja az egyezest, es ha mind a 4 nagyszulo ugyanabban az orszagban szuletett. Me lehet nezni kulonbozo variaciokban: 10 vagy 15 cM szegmensnel, ha a nagyszulok nem mind ugyanabban az orszagban szulettek, annak alapjan is lehet osszehasonlitani. Minel hosszabb szegmens, annal pontosabb az eredmeny es minel tobb embert tesztelnek, annal pontosabb tudjak behatarolni a kulonbozo nepcsoportokkal valo egyezest, igy a szazalekok az idok folyaman valtozhatnak, ahogy pontositjak az adatokat. Van meg egy grafikon is (amelyet nem tudtam atmasolni, mert a 23andMe weboldal nem engedi), amelyen az lathato, hogy melyik kromoszoman vannak az egyezesek es milyen hoszusagu szegmensnel, pl. nekem a nemet egyezes az 1, 2, 3, 4, 10 es 12-es kromoszoman talalhato.
Érdekelne pontosan hogy nézhet ki ez a népcsoport teszt. Oda van írva mondjuk 60 % német, 30 % szlovák, 10 % horvát őse van valakinek a teszt alapján ?
Eredetileg azert rendeltem meg a tesztet, mert megakartam tudni, hogy hordozom-e egy bizonyos betegseget okozo genmutaciot, amelyben az anyukam meghalt, szerencsere nem hordozom. Az eredmenyekbol azt is meg lehet tudni, hogy egy csomo betegseg (pl. Alzheimer kor, Parkinson kor, gyomor-, tudo-, mell-, vese- stb rak, szivbetegseg, cukor-betegseg es meg jo nehany) genjeit hordozod-e es mekkora a valoszinusege, hogy esetleg abban megbetegszel. Persze a betegsegek kialakulasa nemcsak a genektol fugg, hanem az eletmodtol is. Ha tudod, hogy milyen betegsegre vagy hajlamos, akkor meg tudod elozni, vagy legalabbis csokkenteni a kockazatot pl. eletmodvaltoztatassal.
A teszt szinten megerositette azt a csaladi legendat, hogy az anyukam anyai agan nemet osokkel rendelkezem, akiket Maria Terezia uralkodasa idejen telepitettek be Magyarorszagra. A teszt alapjan meg lehet nezni egy statisztikat, amely azt mutatja meg, hogy mely nepcsoportok genjeihez hasonlo genek talalhatok meg bennem. A nemet a dominalo nalam. A csaladfakutatasban nem jutottam meg el odaig, hogy melyik volt az az osom, aki elsokent telepedett le Magyarorszagon, de remelem hamarosan ez is kiderul, jelenleg az 1800-as evek elejeig jutottam el a kutatasban. Az eredmenyek alapjan a lehetseges "genetikai rokonokkal" is fel lehet venni a kapcsolatot. A vizsgalati eredmenyeket megoszthatod massal (aki szinten megcsinaltatta a tesztet) es igy azt is latod, hogy mennyi kozos genetek van es milyen foku rokonsagban lehettek. Jelenleg 2 olyan egyen van, akivel probaljuk kideriteni a kozos osoket, mert a vizsgalat alapjan kb otodrendu unokatestverek vagyunk, de meg nem talaltuk meg a kozos ost.
A teszt alapjan haplocsoportokba sorolnak be, en az anyai agon (mivel noknel csak az anyai agat tudjak vizsgalni) a H7-es csoportba tartozom. A H csoport (amelynek alcsoportja a H7) leggyakoribb Europaban, Kozel-Keleten es a Kaukazusban. A csoport kb. 40 ezer evvel ezelott a Kozel-Keletrol ered, 10 ezer evvel kesobb mar az Atlanti oceanig es az Altaj hegysegig vandorolt. 21 ezer evvel ezelott a jegkorszak idejen ez a csoport az Iberiai felszigeten, Olaszorszagban, a Balkanon es a Kaukazusban elt, majd a jegkorszak elmultaval benepesitettek egesz Europat (forras: 23andMe, a weboldalan a felhasznalt forrasok listaja es a forrashoz a link megtalalhato).
A vizsgalati eredmenyek alapjan megadjak azt is, hogy DNS-ednek hany szazaleka szarmazik a Neanderthal-i osembertol. Az enyemnek 2.6 %-a, nehany magyar is megcsinaltatta a tesztet a 23&Me-nel, az ovek 2.2 es 3% kozott van.
Szoval nagyon sok erdekes informaciot lehet megtudni a teszt alapjan. Erdemes "bogaraszni" a 23andMe weboldalan, rengeteg erdekes kutatasi eredmeny es informacio van.
Csak azért pontosítottam, mert 'latin betűs írásfajtá'-ról írtál, s ez így elégé félreérthető. Ill. az utána írt mondatok értelméből egyáltalán nem következett az, hogy a gótoknak semmi köze a gót íráshoz. (Gót nyelvű anyakönyvek hiányából még nem következik az a tény, hogy nem a gótoktól ered a gót betűtípus.)
A gót típussal, jelleggel ellentétben ma a minuszkulát használjuk ill. ennek ezer változatát.
Az utolsó megjegyzés elég felesleges volt, én pont azt mondtam hogy a gótoknak semmi köze nem volt a gót íráshoz, hanem a németekhez volt köze. Ráadásul a gót nyelven egy anyakönyvet sem készítettek, sajnos.
A gót írástípus is latin betűs, csak más a karaktere. Szögletes írás ill. a különböző vonalakat egyenletes, de különböző vastagsággal rajzolták. Ezt egy speciálisan vágott tollal lehetett elérni. Jellemzően északi írástípus.
S nem azért gót, mert a gótok írtak így először, hanem a humanizmus idején ezzel jelezték a 'barbár' azaz régi jelleget.
Köszi a választ! Nem,nem máshol született,hanem valószínüleg az infó rossz.Lehet,hogy nem 1898-ban,hanem 1889-ben született és akkor már nem találhatom a neten meg.A férjem nagyapjáról nem tudunk semmit,de nem volt hivatásos katona.Ennyit tudunk,hogy harcolt és haza jött.Néztem már 1-2 oldalon de ott nem találtam semmit.Nem tudnál linket adni vagy tippet,hogy mégis hol tudnám megnézni? Köszi