Legutóbbi bejegyzésem óta a fehér borom - valószínűleg a sok kritika hatására (-:) - határozott tisztulásba kezdett. Már-már az elvárt tisztasághoz közelít.
Ez számomra újabb tapasztalat, mert a derítőszeren lévő leírás szerint a beavatkozás után 2-3 nappal javasolja lefejteni. Milyen jó, hogy nem úgy jártam el.
Én egyébként irsait szoktam venni (idén is megvan már:)) 500 kg-ot. Ebből 200 kg megy pálinkának, 300 pedig bornak. A lepréselt maradékot pedig a szomszédomnak adom mert ő szereti a finom törkölyt én meg nem igazán :)
Ez a rész az érdekes: A derítés általános szabályai és a derítőszerek.
Ha bentonitot használsz, akkor is lehet váltogatni, Na Ca vagy kevert fajtát kipróbálni, nem biztos, hogy minden évben ugyanúgy működnek a dolgok. Ha a próbaderítés után meleg vagy hideg próbára fehérje válik ki, akkor nem jól sikerült a mennyiség kiválasztása. Az is lehet, hogy a bentonit kevés, csersav-zselatinost/vizahólyagost stb. kell megpróbálni, hogy megtaláld azt az anyagot, ami a zavarosító részecskéket kiviszi. Az is lehet, hogy nem lehet derítéssel kiszedni a zavarosító anyagot, ekkor egy szűrés jól jöhet. Egy labor is jól jöhet, legalább egy alkohol, maradékcukor, pH, savösszetevőkre. Persze így távolról, látatlanba csak ötletelni lehet ;-)
A 2017-es termés minden beavatkozás nélkül gyönyörűen letisztult. Erre számítottam most is, de egyáltalán nem így lett.
A forrás befejeződése után erősen opálos maradt és alig tisztult valamit. Ez az állapot maradt meg egészen a deritonos kezelésig, melyet követően - mint írtam - észrevehetően tisztult, de még mindig kissé opálos.
Az almasav szerintem még tavaly ősszel rendben lebomlott, maradék cukor megindulását megelőzően pedig már tisztábbnak kellett volna mutatkozni a bornak szerintem.
A korábbi évekhez hasonlóan kétszer lefejtettem és enyhén kéneztem.
Próbaderítést nem csináltam, de a használati utasítást követve jártam el a Deritonnal. Az eredményt látva arra gondoltam, hogy talán többet kellett volna tennem bele, mert nagyobb mennyiség jobb hatás, legalább is a formál logika szerint.
Opálos a borod? Vagy mit értesz nem letisztuláson? Mert azért ilyenkorra a magára hagyott bor teljesen le kéne ülepedjen. Esetleg maradék cukor nem indult meg? Almasav nem kezdett el lebomlani? És milyen kezelései voltak eddig? A deritont próbaderítés után adagoltad, vagy hasraütésszerűen?
A tavalyi fehérborom, a szokásos kezelések mellett, közel sem tisztult le rendesen. A múlt vasárnap Deritonnal próbálkoztam. Az azóta eltelt 4 nap után, az előző állapothoz képest, valamelyest tisztább lett, de nem olyan, amivel meg lehetne elégedni.
Kérem tanácsotokat, hogy várjak még hátha tisztul és utána fejtsem le; azonnal fejtsem le és várjak, hogy tisztuljon; próbálkozzak más derítőszerrel?
A bornak egyébként íz- vagy bármely más hibája nincs.
A kérdést a pálinka főzős topicban is feltettem, mert az jobban pörög, de nem tudom talán itt (is) tud valaki segíteni.
Egy több részből álló, eltolt szintű pince, egy helyiségében erjesztőteret kívánok kialakítani. A pince kellően szellőztethető, de balesetvedelmi okok miatt valami egyszerű co2 érzékelő/riasztó készüléket szeretnék felszerelni, a keletkező mustgáz észlelése céljából. Googleval CO jelzőket találtam leginkább.
Van e valakinek tapasztalata, tud e valaki konkrét nevet, típust ajánlani, lehetőség szerint nem több százezres áron.
whiskey98: Palackok öblítéséhez ajánlom az alábbi gépet: https://www.palackmoso.hu/ Ha esetleg visszaváltható üvegeket szeretnél használni, akkor a palackok mosására is alkalmas a gép! :)
Én egy OXI nevű granulátumot használok (Biborásztól vásárlom) csak vízben elkeverem és ezzel öblítek. Nem kell utána sima vízzel újból öblíteni mert ebben csak a felszabaduló szabad oxigén fertőtlenít és nem marad utána semmiféle szermaradvány.
Sziasztok!
Csavarzáras palackba készülök palackozni, csak felvetődött bennem néhány kérdés, szeretném a segítségeteket kérni.
Milyen szintig érdemes tölteni a palackot?
A kapszulás csavarzárat öblítsem ki, vagy áztassam be kénessav oldatba, mint a parafa dugót?
Egyébként szerintem pont ezt az illúziót kéne felszámolni :) A parafadugó lassan múzeumba való. Elég sok a probléma vele, nem egyszer ittam dugós bort sajna.
Természetesen minden másban egyetértünk. Steril palack, derített vagy szűrt kénezett bort palackozok én is.
A csavarzár egyáltalán nem olcsóbb, csak praktikusabb.
A dugót nem tudom felhasználni többször (otthon természetesen) a csavarzárat viszont igen. Ha magamnak fejtek le, vagy baráti zsugához, vacsorához, akkor simán tudom többször használni.
Elnézést kérek, hogy beledumálok, de a bort én is letisztultan, megfelelő kénszintre beállítva, steril palackba teszem és parafadugóval zárom le. Mindebből a parafadugó lehet a változó érték, de a többi az most is érvényes, nem csak 20 évvel ezelőtt.
Elismerem a csavarzár létjogosultságát, de számomra kissé illúzióromboló, noha lehet, hogy olcsóbb és praktikusabb.
20 litert bort minek készíteni egyáltalán?Egy átlagos embernél,baráti körrel vagy anélkül is egy hónap alatt elfogy ez a mennyiség.Egy csavaros üveget meg különben se nevezhetünk palackozásnak,ilyen alapon egy műanyag ásványvizes vagy kimosott üdítős palackba is tölthetnéd.A hagyományos palackozás az amikor tiszta,steril üvegbe,parafa dugóval teszem el a lederített vagy természetes módon tisztázódott bort.
Én ugyan nem szűrök, nem derítek semmit. Fehéret, rozét még a télen, vöröset pedig majd egy évvel később palackozom. Nem tükrös, de nem is hiányzik a lelke. 2-3 hektot a haverokkal egy délelőtt simán lepalackozunk. Én kalapos dugót használok.
Hát valamennyit le szoktam palackozni, olyan 20 litereket, de azért ez 300 palack minimum, azt se nagyon tudom hova rakni...
Meg az is hozzá tartozik hogy ez egy szűretlen friss fehér bor, nem tudom mennyi ideig eltartható. Ezzel kapcsolatban annyi adatom van hogy a 2017es az most még jó, illetve van eltéve pár palackom a 2016osból azt megnézzük tavasszal hogy áll-e még de sokéves potenciálra nem számítanék tehát így vagy úgy el kell fogyjon :)
Én lepalackoztam a sajatomat, igaz nem volt nagy mennyiség és nem bonyolítottam agyon.
Mindössze kb. 20 litert.
Voltak prima csavarzaras palackjaim amelyekbol kifogyott a bore -;) és teljesen rendben voltak a zárak.
Jól kimostam őket, megszarogattam, bort (jó vastag, hejon áztatott ottelo mely már érezhetően kezdett oregedni) keneztem és csurig raktam őket. Ez tavaly ősszel volt. A bor teljesen jól van és finom. Kapott némi frissességet amellett, hogy megőrizte az erettseget is. Nagyon jót tettem vele, szinte nulla forintból és kevés fáradtsággal.
Hogy meddig lesz így eltartható azt nem tudom, de kicsi a mennyiség és elfogy.
Egyébként fillérekért lehet venni olyan csavarzarat amelyett eszköz nélkül puszta kézzel rá tudsz tenni a palackra.
Én vettem de olyan elégedett voltam a már használttal, hogy félretették őket későbbre.