Keresés

Részletes keresés

Varek1 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 89416

Minden tégla gyártásának alapja az agyag vízzel való gyúrása.

Ez nem ad különleges tulajdonságot a téglának !

Előzmény: Beer Monster (89412)
ksanci Creative Commons License 2019.02.28 0 0 89415

Hát ViKo :)

Előzmény: sylvanus67 (89414)
sylvanus67 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 89414

Uraim gyors döntés kéne:

dugaljakban, kapcsolókvan melyika a (jó és olcsó)

legrand valena (hát ez kutya drága)

legrand niloe

legrand cariva

schneider

ABB

...

GeriSoft07 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 89413

Üdv

Van egy 18,3m hosszú kerítésem, amit szeretnék megerősíteni. Külterületre néz, és kint magasabb a talaj mint bent, a gyári drótkerítés meg eddig is szar volt.

Mit ajánlotok, ami nem horror áron van, és nem kell komplett team a felépítéshez?

Drótkerítés beton alappal, végig, síkban, az oszlopok szemre lettek ledobálva 2,1-2,3m szórással. Nyilván fel kell rakjak két vízszintes végigérő zártszelvényt vagy deszkát amihez rögzítek mindent.

- nád és társai szóba sem jöhetnek!

- a 3e Ft-os háncsból összetaknyolt elemek se, mert van kutya, pont 30mp és szétkapja

amik a gondjaim

- 1,8x1,8m táblás elemek, jó minőség 11-15eFt/db, kell 10db, plusz vastaglazúr vagy 10liter ebből közel 200eFt + a munka vele

- famintás hullámosított lemez (T8) ebből kb 100e az anyag, de legalább nem kell festeni, kérdés, ha a kutya rátámaszkodik, a karma felsérti a festéket, mennyire fog rohadni?

- műanyag vagy alu lamellák még sokkal drágábbak, komplett táblásat nem találtam eddig

- beton kerítéshez csapat meg gépek kellenek

Bónusz, ez 100% délre néz a kert belső felén, tehát meleg lesz mint állat ha tűz a nap.

Javaslatok? Mire keressek rá?

Beer Monster Creative Commons License 2019.02.27 0 0 89412

Van olyan tégla, amelyik éveken át a szabadban láthatóan nem károsodik. Állítólag az iszapolt téglák, ahol vízzel összegyúrták a bányászott agyagot.

Előzmény: Törölt nick (89409)
VaZoLa Creative Commons License 2019.02.27 0 0 89411
Előzmény: Törölt nick (89409)
Égető1 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 89410

Tegyél rá lamináltat !

A bonobitba rakott parkettát nehéz rendbehozni  vagy újra rakni.

Előzmény: Ajuci (89400)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.27 0 0 89409

Cimborám régi, bontott, címeres téglát rakott le térkő gyanánt, valami youtube videóból vette az ötletet.

Az első télen szétfagyott-szétmállott a fenébe.

Tavasszal csak fel kellett lapátolni a konténerbe mint a sódert.

Nem volt sózva vagy ilyesmi, a szalonnasütő körül volt lerakva, még csak rá sem lépett senki ősztől tavaszig.

Szóval olyan nagyon azért nem fagyálló.

Előzmény: Törölt nick (89407)
Töck Jenő Creative Commons License 2019.02.27 0 0 89408

A pillértégla az nagyjából fagyálló, a többi nem igazán.

Előzmény: Törölt nick (89407)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.27 0 0 89407

a tömör tégla sem fagyáló. 

Valóban: a tömör tégla sem mindegyik fagyáló.

A legtöbb azonban jó sok fagyási ciklut kibír azért szétmálás nélkül.

Előzmény: sr1 (89405)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.27 0 0 89406

víz-villany-csatorna

Alsó hangon ~250 eFt/közmű, akkor: ha csak bekötni kell már a meglévő gerincről, bár könnyen lehet jóval több is.

Ha gerincet is kell kiépíteni az utcában, akkor az még 1-2x ennyi, de akár 5x ennyi is lehet a körülményektől és a telekszámtól függően.

Nagyobb kockázat az, hogy: Nade  MIKOR!!!? lesz meg a közmű... ha gerinc kiépítés is kell.

A víz nálunk bő 2 év alatt született meg az utcában a semmiből, de a csatorna már 4 éve folyó harc... és még mindig kétséges.

Talán az idén történik valami érdemi és lesz vagy 1,5 millió telkenként.

(pedig csak 160 méterre van a meglévő gerinc)

-----

Szóval, 

- HA CSAK lekötni kell, akkor >> írásban kérni választ a szolgálatótól

- ha gerincet is kell építeni ... az nagy lutri...

Egy biztos az eladónak, inagtlanosnak hinni TILOS! 

Utána kell járni saját kezűleg.

Ahogy a beépíthetőségi adatoknak is!

Ezt is CSAK írásban a helyi építési hatóságtól és aztán ellenőrzni is kell.

Előzmény: szotyika77 (89404)
sr1 Creative Commons License 2019.02.27 -1 0 89405

a tömör tégla sem fagyáló. 

A  klinker az egyetlen fagyaló tégla , annak nagyon alacsony a nedvességfelvétele, hiszen nagyon magass hőfokon van kiégetve. Illetve készitettek magass hőfokon kiégetett sajtolt téglákat is a kémények falazatának.

A tömör tégla terhelhetősége nagyon fontos volt, mert alig bírta négy emeleten a saját súlyát. Azt találták ki, hogy felfele haladva emeletenként egy sor téglával vékonyabb tartófalat építettek.

Az üreges falazóblokkoknak nem a legfontosabb paraméter a teherbírás, mert senki se fog négy emelet építeni téglából a mai világban. 

Előzmény: Törölt nick (89399)
szotyika77 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 89404

Sziasztok! 

Az lenne a kérdésem, ha van egy közművesítetlen telek amin csak a gáz van bent, a víz-villany-csatorna kombó pedig az utcában van, akkor annak kb mennyi lenne a közművesítése? Miktől függ az árazás? 

Előre is köszönöm a segítséget! 

Üdv! 

tomésjerry Creative Commons License 2019.02.27 0 0 89403

Én csináltam ilyet. Párazárót nem tettem alá, azt mondták meglévő parketta alá nem kell. A mozgó parketták közét simán kiöntöttem aljazatkiegyenlítővel, épp az volt kéznél, (mondjuk nekem nem volt sok mozgó parketta) de gondolom a műgyanta is megfelel.  Arra vigyázz, hogy a vízszint meg legyen, hiába meglévő parketta, ami elvileg vízszintes. Én sima vonallézerrel kimértem.

Ja. Kaindl lamináltat ne vegyél. Nem tudom a vinyl parkettájuk milyen, de a lamináltjuk a páratartalom függvényében recseg, mint a rossz rádió. Többen panaszkodnak rá. Állítólag lerakáskor a nutot meg kell vágni tapátavágó késsel, akkor jó lesz.

Ajuci Creative Commons License 2019.02.27 0 0 89402

Sajnos nem így van: bonotbitba van rakva, rengeteg idő és pénz rendbetenni, egyenként felszedni, a bonomit felszedése a betonról külön történet, letisztítani egyenként a parkettákat, visszaragasztani, csiszolni, lakkozni - és akkor sem biztos hogy a végén tényleg szép lesz. Arról nem beszélve hogy minden parkettalakk besárgul - kb 5 év után, az pedig nagyon csúnya sztem. 

Előzmény: Törölt nick (89401)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.27 0 0 89401

arra rakjuk rá a vinyl parkettát 

Minek?!

A régit sokkal ésszerűb rendbe rakni :-)

Ajuci Creative Commons License 2019.02.27 0 0 89400

Kedves Fórumozók,

lakásfelújítás során az az ötletünk, hogy a régi, Bonomittal lerakott parkettát megtartjuk és arra rakjuk rá a vinyl parkettát ( alá párazárót és lépésállót). A régi parketta, ami 22 mm vastag sajnos összeszáradt, mozog néhány helyen ill hézagos. Kérdés, hogy ki lehet-e vajon önteni műgyantával a hézagokat, hogy nem mozogjon, ne recsegjen. Ami miatt nem szeretnénk felszedni, az az hogy ez a 22 mm szigetel, és ha felszedjük akkor mit rakunk a helyére, mert hiányozni fog ez a 22 mm az aljzatból (ajtók passzintása). Csinált már valaki hasonlót ?

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.27 0 0 89399

sajtolás/préselés: formába tömörítés, darabonként 

ciklikus gyártás

extrudálás: jön a formából folyamatosan, mint a tésztagépből/húsdarálóból és utána darabolják fel

folyamatos gyártás

---

Igazából nem ez a lényegi különbség a fagyállóság és téglaerősség szempontjából, mondhatni ez mindegy.

Hanem a modern téglák szándékos porozussá+rácsossá tétele a hőszigetelés javítása érdekében (és könnyebbek is).

Cserébe nem olyan erősek és nem igazán fagyállóak, mint a tömör téglák.

Előzmény: Beer Monster (89395)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.27 0 0 89398

Akkor anyaghiány volt, most már van minőségi építőanyag, csak most meg normális szakemberből van hiány :)

Amúgy  régen mindenféle társadalmi osztály építkezett évszázadokon át, még a 70-es években is a Kádár-kockák idején, onnantól kezdve csak egyre tehetősebbek. Manapság melyik gyári munkás építkezik? Meg amúgy sincs már rá szükség, könnyebb használt lakáshoz/házhoz jutni, régen gondolom nem így volt, 60-as évekig lakáshiány is volt.

Előzmény: Beer Monster (89395)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.27 0 0 89397

Köszi, a részletes választ, érdekeseket írtál.

Előzmény: Téli nap (89393)
Beer Monster Creative Commons License 2019.02.27 0 0 89396

Hátránya ellenben, hogy semmit nem tart. A ház tele van függőleges hajszálrepedéssel, pedig az egész tető nem nehezebb rajta, mint egy tyúkólon.

Előzmény: Téli nap (89394)
Beer Monster Creative Commons License 2019.02.27 0 0 89395

Na ez a sajtolás meg extrudálás mit jelentenek?

Volt még egy oka ennek, a hiánygazdaság. Mellettem van egy ház, nem értettük, miért sárga máló iszap itt-ott a falazóhabarcs. Most mondja a szomszéd bácsi, "Hát nem volt cement!" Neki is egy miniszter sofőrje hozott protekcióval, mikor nem tudta befejezni a teraszt, 60-as évek.

Előzmény: Téli nap (89393)
Téli nap Creative Commons License 2019.02.26 0 0 89394

Van viszont a cementszegény falazásnak egy nagy előnye.   Később könnyen lehet alakítani, átszabni a házakat.

Előzmény: Törölt nick (89391)
Téli nap Creative Commons License 2019.02.26 0 0 89393

Régen   spóroltak a cementtel. Ezért a falazó habarcsokba minimális  vagy semmi cementet nem raktak. Ezt használják ki a régitéglákat használók. Könnyen le jön róla a bontás után a malter.

Egyébként a régi téglák tartósabbak is voltak a gyártás technológiából adódóan. Régen sajtolták a téglákat manapság pedig extrudálják.

A fő hiba viszont  a külső vakolatoknál adódik a beteges cement spórolás miatt. Lényegesen rövidebb ideig tart a külső vakolat.

Vakolatoknál belül még csak elmegy a cement szegénység, de a külsőnél a  120 év helyett néha 25 év alatt tönkre megy.

Meg kell nézni a budapesti házakat. Málló vakolatok. Ezeket ráfogják a régen volt háborúra, pedig a rossz  vakolási technológia miatt vannak ezek a jelenségek.

Rossz szemszerkezetű homok, kevés/semmi cement,  az eredmény a szemünk előtt.

A jó vakolat min. 120 év.   30 -35 évente festik vagy vízsugárral tisztítják.

Töck Jenő Creative Commons License 2019.02.26 0 0 89392

Lehet, hogy van. Attól függ, hogy milyen épület.

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.26 0 0 89391

Köszi! Már megkérdeztem meg utánanéztem sok helyen, mindenki mást mond, de arra rájöttem hogy anno sokkal jobban spóroltak a cementtel, vagy manapság cementezik túl, az a kérdés, hogy falazóhabarcsnál van-e valami értelme olyan erősre :)

Előzmény: Poc2 (89389)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 89390

dobj egy emilt és segítek...

Előzmény: Törölt nick (89384)
Poc2 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 89389

Én 1 cement 2 mész 8 homok térfogataránnyal falaztam-vakoltam!Ha megköt, ezt tényleg vésni kell!!

Előzmény: Törölt nick (89378)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 89388

mondjuk nem ócsó, mert gigli 3 találat 3.79 kWp re 1.3-1.7Mft, ELMU 1.925

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 89387

ez jó 5let köszi.

amúgy célszerűbb nagyobbat telepíteni, mint az igény? ha esetleg később több fogyna? vagy nem nagyon éri meg pluszban termelni?

Előzmény: ksanci (89385)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!