"menetszél, vagy a venti az egész felületet egyformán hüti, tehát egyforma hömérsékletü lenne, mert állna benne a viz, tehát ezt a hideg a hütö alja témát felejtsük el..."
Volt már néhány autóm mindegyikben működött a fizika.
A mostani 2001 1,4 leszaladt 200000-et ő is a fizika törvényei alapján működik.
Felül meleg a hűtő, alul meg hideg vagy hidegebb ez a környezeti hőmérséklettől függ.
Szia,
Az a helyzet, hogy ha már egyszer kinyitott a termosztát, akkor a meleg viz a teljes hütöben átfordul, onnantól kezdve olyan nincs, hogy a hütö alja hideg!
A termosztát járó motornál, tehát normál használat közben, a már sokat emlegetett hömérséklet tartományban dolgozik, tehát nem várja meg, mig hidegre hülik a hütö alja...egyébként sem tudna, mert a menetszél, vagy a venti az egész felületet egyformán hüti, tehát egyforma hömérsékletü lenne, mert állna benne a viz, tehát ezt a hideg a hütö alja témát felejtsük el...
(magyarul, pont olyan, mint a központi fütésnél a radiátor...ha elindult a keringetés meleg alul, felül, max alul nem annyira...de nem hideg)
A hütö a megtermelt hö kevés százalékát adja csak le, pont azért, hogy meglegyen a kivánt üzemi höfok a motornak!
A radiátor elégtelen müködése már egy másik történet...azok sajnos hiresen szarok...vagyis könnyen el tudnak tömödni belül és simán nem kering bennük a viz, föleg ha valami jó képességü szerelö mondjuk termosztát cserénél körbe keni a tömitésnél mindenféle csudaszerrel, hogy tuti ne eresszen...a ragacsot meg bedolgozza a rendszer és hol áll meg!?
Nyilván a radiátor aljában, mert annak a csövecskéibe raknak olyan spirál müanyag szalagot, hogy lassitsa az áramlást...
Ez a fajta radiátor probléma ismert más francia vasakból is...
Én is szivtam már vele párszor, de én szét tudom peremezni, a spirálokat kidobálom belöle, összerakom és ezer fok van a fülkében...
Tehát, a két probléma két helyröl jön, nem sok köze van egyiknek a másikhoz, csak annyi, hogy ha 70 fokot mutat az óra, valószinüleg annyi is van a motorban...és abból kellene még félig eldugult radiátorral füteni...hát, nem nagyon fog sikerülni!
Nálam, ha elhagyja a hömérö mutatója az elsö osztást, ez kb 40 fok, már forró levegöt fuj a venti, mert ráadásul a fütés csöve egyenesen a hengerfejböl jön, ott meg jóval melegebb is, mint ahol mér a hömérö, meg azért egy 50 fokos közeg, akár viz, akár levegö, az embernek már elég melegecske ám!
Szerezzetek egy lézeres höméröt, már elég olcsóért lehet kapni, méregessétek körbe a cuccot, én már megtettem, aztán lehet gondolkodni tovább, mit is kéne tenni!?
De legolcsóbb a karton papir, müanyag lap, vagy akármi...próbáljátok ki!
T
Itt is beáll ilyen időben is 90-92 fokra. Ha nem, meg kell nézetni olyannal, aki ért hozzá! A hűtés ezeken az autókon a legegyszerűbb, könnyen érthető és javítható rész, ami ráadásul az elmúlt 50 évben semmit sem változott szemben például a keverékképző résszel, elektronikával.
A 206 -nak -az enyémnek biztosan- kifejezetten jó a hűtése és a fűtése.
Azok után amit írsz, egy dolgot biztosan nem értek: a benzin motorban keletkező hő durván fele a hűtőrendszeren keresztül távozik . Hová tűnik ez a hő a Te motorodból, ha a hűtő hideg, te meg fázol ?
Szintén úgy véltem, hogy valami hiba van a hűtőrendszerben, ezért termosztát csere történt. (gates) Maradt minden a régiben.
Mutató ide vagy oda, de megyek 10 km és a hűtő alja nem meleg. Még ilyen kocsit nem vezettem. Benzines létére kb. sose melegszik be csak lassú menetben. Hát ha ez ilyen, oké.
Ráadásul ha már lassú menetben felmelegedett, aztán gyorshajtva visszahűl, 90 alá. Eddig akkor lehet olyan kocsikat vezettem, hogy csak beállt, mint a szög 90 -re és elhitette velem, hogy minden oké, a kis oroszlán meg őszintén mutatja a hőfok változásokat. :)
1.) Fogadd el, hogy a műszered ennyit csal, és ne foglalkozz vele tovább.
2.) Alapvetően mindenben egyetértek "Zsekast" barátunkkal, de ennek a hűtő takarásnak műanyag lappal nem látom értelmét. Mert ha jó a termosztát, 89 fok alatt a hűtő úgyis hideg. Akkor meg minek elé a műanyag lap? A mostani minuszokban is 90-94 fok között van a a hűtőfolyadékom pedig a fűtés is megy. Persze lehet hogy a hűtő hideg. Műanyaglap nélkül.
3.) Az jó ha bemérik a fékfolyadékot, de az előírás a két évente történő csere!
4.) Tisztának látták a váltóolajat? A szemüket erre valahol kalibrálták? Egyébként mitől lenne nem tiszta a váltóolaj? A Peugeot egyébként nem ír elő váltóolajcserét, csak szint ellenőrzést 50 ezer kilométerenként.Hibát ezzel-ha még eredeti ott minden nem követtek el. Kuplung cserénél úgyis cserélik (jobb helyen).
Én azért 50 ezernél cserélném a váltóolajat, különösen ha egyébként tizenéves az autó.
Nekem is így működik, amit leírtál, csak mutatott érték + 6-8 fok. Most költöttem rá egyébként 178000 forintot.
Műszaki vizsga, olaj-olajszűrő csere, komplett vezérlés vízpumpával, termosztát, fagyálló csere.
Generátor szíj, első fékbetétek, féktárcsák. pollenszűrő, levegőszűrő, gyertyák. A fékfolyadékot állítólag bemérték, a váltóolajat tisztának látták ezeket nem cserélték.
54000 kilométer van a kocsiba, teljesen alapmodell, nincs légkondi, szervokormány, tekerni kell az ablakot stb.
Tavaly szeptemberbe vettem az autót, most nyáron figyeltem fel rá. Tehát nyáron is ezt csinálta. A vernet-nél úgy látom, hogy pár fokkal azért feljebb áll a mutató.
A hűtő letakarásra én is gondoltam, bár utoljára az első kocsimnál csináltam Skoda 120L.
Valamiért, mikor jönnek a minuszok, ez rendszerint visszatérö téma, itt is, meg más autós fórumon is...
Kérdezném, hogy mióta használod azt a jármüvet, hogy a hidegek beálltával még nem tapasztaltad ezt a jelenséget?
Véleményem szerint nincs annak a gépnek a világon semmi baja, csak hideg van és valóban alacsonyabb höfokon üzemel a motor menet közben!
Te magad igazolod, vagyis megcáfolod a vélt hibát azzal, hogy irod, álló helyzetben felmelegszik rendesen a motor, venti jól müködik...
Na, akkor minden jól is müködik!
A szerelö meg röhög magában, ő pénzt keres rajtad a munkadijjal, meg, ha ő szerzi be az alkatrészt, akkor azzal is...neki nem érdeke, hogy azt mondja, amit én...nincs semmi baja!
Nekem is van 206, de diesel, de van más autó is, szintén diesel.
Azoknál eleve alacsonyabb az üzemi hőfok és ilyenkor sokkal könnyebben észre is venni, ha hideg van...azok óra szerint még a 70 fokot sem érik el ha van vagy -10 fok!
Mindenki kifelejti, hogy a hideg menetszél átjárja útközben az egész motorteret, a motorblokkot is éri ám rendesen...sokkal dinamikusabban reagál a hütörendszer a termosztát viselkesdésére!
Én be szoktam tenni télire egy vékony müanyag lapot a hütö elé ugy, hogy teljes hütö szélességü, de csak kb egyharmad, max fél hütö magasságú és fentre van téve.
Innentöl kezdve nincs semmi probléma, minden ugy viselkedik, mint ha nyári üzemmódban lenne!
Szerintem próbáld ki...
Több éves tapasztalat, több fajta autó tipusnál ki lett próbálva!
Csak, ha elmúlnak a minuszok, ne felejtsd bent!
Bár, az sem akkora gond, mert -20 után nem lesz egyik napról a másikra +30 fok...ugyhogy van idö intézkedni!
Vagy vegyél még högombát is, vagy három félét, meg utána esetleg hütöt, meg még müszerfalat is...akkor kb rá fogsz jönni, hogy vagy mind szar...vagy esetleg nekem volt igazam!
A termosztát 89 foknál kezd nyitni és kb. 100 foknál van teljesen nyitva. A ventilátor 98 foknál kapcsol be (dízelnél 101 fok) és 92 foknál kapcsol ki. (dízelnél 97). A fagyálló forráspontja 125 fok környékén van.
Ha jó a termosztátod -a tiéd nyilván jó, mert a gates is és a Vernet is jó fajták- egyszerűen nem lehet alulhűtés, mert a hűtő kb. 89 fokig hideg, nincs rajta átkeringés.
Amit a műszer mutat, az tájékoztató érték. Az osztása is ennek megfelelő: 70-90-110. Sok modern autón el is hagyják a műszert, mert igazából sok jelentősége nincs. Ott csak egy piros lámpa gyullad ki, ha túlmelegszik a motor -például azért, mert nem nyit ki a termosztát-.
Belezavarhat a képbe a hőmérséklet jeladója, mert a műszer -is- innen kapja az infót. Ha az rossz értéket ad, akkor a műszer biztosan rosszat mutat. Ez tény. De ennek más jelei is vannak.
Nekem 1,1-es benzinesem van. Ezen is csal kb.4 fokot a műszer. Amikor a hűtő kezd átlangyosodni -itt kezd nyitni a termosztát- a műszer még igencsak 90 alatt van (86 ?). Amikor a ventilátor indul a műszer egy kicsivel 90 fok fölött van (ha saccolnák, azt mondanám, hogy 92-93 fok). Indulás után igen hamar be is áll egy kicsivel 90 alá és ott is marad. Ha városban araszolok átlépi a 90 fokot (93-94?) majd egy kicsivel később indul a ventilátor.
Tehát a hűtésem tökéletes. A tényleges értékek nyilván a 90-98-as sávban vannak (mutatott érték +4 fok). A műszer kicsit csal, de ennek jelentősége nincs.
Akkor valószínűleg a jeladó rossz, mert nekem az óra épphogy 90 fok felett van amikor bekapcsol. Egyébként mekkora mozgás lehet a vízhőfokba üzemi hőmérsékleten, 90 és 98 fok között kell lennie?
Ha a termosztátod jó, akkor eléri az üzemi hőfokot! Legfeljebb mást mutat a műszer. Vagy fals értéket ad a jeladó. Egyébként a ventilátor nem 92 foknál kapcsol be, hanem 98-nál!
Szerelő a jeladóra gyanakszik, ami termosztát felett van. Valószínűleg megrendelem, pár ezer forint. Bár nem értem, álló helyzetben miért mutat normális értéket?! Javasolta kérdezzek rá fórumokon, hátha valaki tudja a megoldást.
206-os 2002. kiadás ,1,4, benzin . Irányjelző jobbra villog ,ha balra kapcsolom csak a kattogás van ,de nem villog . Ha a vészvillogót kapcsolom az is csak a jobb oldalon villog . Minden más világítás megfelelően működik . Az irányjelő izzók jók , kontakt spézve , ellenőrizve , biztosítékok jók . Ki találkozott hasonló gonddal és mi a megoldás .?
Sziasztok! Van egy peugeot 206 2003-as évjáratú 1.1 benzines 44kw autóm. A hűtővíz menetbe, tehát nem álló helyzetbe nem éri el az üzemi hőfokot az óra szerint. Úgy, 77 fok körül van, hosszabb távon megyek, nem a városba, 80-90 km-es sebességgel. Álló helyzetbe felmelegszik üzemi hőfokra, a ventilátor bekapcsol 92 foknál rendben az óra szerint, ne melegszik túl. Gondoltam a termosztáttal van probléma kicseréltettem szervizbe gates típusút raktak bele, a jelenség ugyanaz. Visszavittem a szerelőhöz, hogy nem jó, cserélje ki egy másik típusra vernet márkájút rakott bele a szemem előtt, megvártam míg megcsinálja. A fagyállót is lecseréltettem, a leengedett is teljesen tiszta volt. A jelenség megmaradt, tehát a probléma az, hogy hosszabb távon, menetben nem éri el az üzemi hőfokot az óra szerint, álló helyzetbe igen. Mi lehet a probléma?
A google a barátod... Írd be, hogy Peugeot 1920 AD. Tátva marad majd a szád, hogy mi mindent kidob neked erre a számra. De alkatrészt, azt nem. Azután írd be, hogy peugeot 1920 AW. Erre kidobja neked, az ehhez a cikkszámhoz tartozó Webáruház kínálatot. Közöttük van az ERA 550015-ös is, sok más gyártó ugyanezen terméke mellett.
Elvileg mindegy, hogy melyiket választod, de valami jó nevű mindig előnyt élvez nálam.
Megismétlem: A Peuegot Service Box szerint -ez a gyári alkatrész szoftver- az 1,1 -1,4 literes benzin motorokhoz (ezek a 8 illetve 16 szelepes TU motorok lényegében, 60-90 lóerővel), egyfajta érzékelő van, melynek gyári cikkszáma 1920 AW.
Ha az autód 1,4-es benzines, akkor 75 vagy 90 lóerős. Mindkettőhöz jó a 1920 AW cikkszám, tehát megfelel az ERA 550015 is!
Épp ezért írtam, hogy meg kell néznie neki milyen forma van benne, mert a webáruházak IT bajnokai nem érnek gépészetileg egy kalap olajat sem, ész nélkül töltik felfelé az adott kategóriába amit találnak.
Meg kell nézned milyen van nálad szerelve, én a Fékmester oldalán néztem, ott összeszedettebb a találati lista és van vagy 3 forma. / A motor és váltó találkozásánál van, jól látható helyen. Van videó is róla a YouTube-on, persze angolul keresve.
"Szerinted fojtószelep körül nem lehet akkor gond?"
Dehogynem, azért is írtam, hogy egy ötletet írtam. A pillangószelep tisztítás sem kerül sokba, úgyhogy azt is megteheted nyugodtan, miközben cseréled a jeladót. ;-)