Rügymutációt életemben egyszer tapasztaltam, egy ismerősöm kertjében. A meggy egyik rügyéből 'cseresznye' hajtott ki, szépen nőtt és jól termett is. Nem haladta meg más cseresznyék tulajdonságait. (Pedig reménykedtünk, hogy új fajtát jelenthetünk be szabadalmi oltalomra.)
Fordítva is lehet. Őszibe volt oltva a nektarin. Aztán az elpusztult, az őszi meg kihajtott. (Van még egy lehetőség, de az 10 000 : 1-hez, vagy még több.)
A hasonló korú másik fajták többet teremnek.Már most látszik,hogy az idén sem várható sok virágrügy,ergo termés sem...ha valóban így lesz,akkor jön a nagy átalakítás.Szerencsére most már van miből válogatnom.
Vicces fiú vagy! Én is oltottam már át nektarint, legutóbb tavasszal Chips szemzéssel éppen Atitól kapott Padanával. Igaz még nem termett, de jövőre már fog.
Egy kérdés! Van nekem egy őszim amit nektarinnak vettem, elég érzékeny fajta, és az első termésem az is volt de most már szőrös narancssárga húsút terem. Hogy lehet ez? Nekem van egy tippem de kiváncsi vagyok mit mondotok.
Nálam a Ceglédiek nem bőtermők /szilva alanyon vannak/,kivéve a Ceglédi aranyat.Ez valóban rengeteget terem,de a moniliára erősen érzékeny /nem biotermesztésre való/.
A Pannónia korrekt fajta,ajánlom.
A Bergeron szintén,de korán és drasztikusan kell ritkítani,mert az összes /kismillió /termést kinevelné...de akkor az olyan is /íztelen mogyoró/.
A Harmat...hát harmatos libasz.r.....persze korai,meg azért van is rajta,de vízízű.Ha a külföldi korai fajtáim beindulnak ezt valszeg átoltom /legalább is részben/.
Harcot...2 éve vágtam ki,rengeteg vékony vesszőt hoz,szóval érdekes a metszése. A termőképessége nálam gyenge volt.A gyümölcse..ízben még csak-csak,de száraz,nem leves.Vmi miatt ezt mindig megkezdték a hangyák...utána pár nap alatt le is rohadt...nem sajnálom.
Az újak közül még csak egyszer termett : Hargarnd,Orangered,Sylred / itt a középsőben nem bízok túlságosan,a másik kettő jónak ígérkezik/
Bergeron Régi francia fajta, virágai öntermékenyek. Középnagy, kissé megnyúlt gömb alakú, tetszetõs, élénkpirosra színezõdik, kissé rostos, kemény, kiváló zamatú. Fagytûrése jó, július 20 után szedhetõ. Esõs tavaszokon moníliára érzékenyek. Kései érése, termésbiztonsága és kedvezõ gyümölcstulajdonságai miatt kedvelt fajta. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Budapest kajszi Nagyméretû, de kevéssé tetszetõs. Fája gyenge növekedésû, hasadásra és rákosodásra hajlamos. Elsõsorban befõtt készítésére ajánlják. Ez a fajta jelenleg nem szerepel kínálatunkban. A meglévõ fajtákról, kérjük érdeklõdjön elérhetõségünk valamelyikén. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Ceglédi bíborkajszi A Magyar kajszival egyidõben érik. Gyümölcse nagy, megnyúlt, oldalról lapított. Héja narancssárga, melyen élénkpiros fedõszín alakul ki. Húsa narancssárga, bõlevû, rostos, ízletes. Fája erõs növekedésû, korán termõre fordul bõtermõ. A kora tavaszi fagyokra nagyon érzékeny. Friss fogyasztásra és befõtt készítésre is kiválló.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Ceglédi óriás Nagy gyümölcsû, kárminpirossal bemosott, bõtermõ, július elején szedhetõ ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Gönci magyar kajszi Régi, Magyarországon elterjedt, ismert fajta. Kúpos gömb alakú, középnagy, narancssárga, bõtermõ. Július második felében szedhetõ. Az egyik legkedveltebb kajszi, kiváló illatú és zamatú. Friss fogyasztásra, befõtt készítésére, lekvárnak és pálinkának is felhasználják. Mindenhova javasolható, mert igen jól adaptálható. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Harmat Közepes méretû gyümölcse erõsen megnyúlt, lapított. Héja világos narancssárga, ahogyan a húsa is. Magvaváló, jó ízû. Fája nagy, termõképessége jó, virágai korán nyílnak. Önmeddõ, porzói: Magyar kajszi, Pannónia. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Magyar kajszi Gyümölcse kissé kúpos, gömbölyû Színe narancssárga, mérete középnagy. Édes-savas, zamatos ízû. Sárga húsú, rostos, kemény. Július közepén érik. Virágzási idejét tekintve korai, öntermékeny fajta. Fája középerõs, a korona felfelé törõ. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Pannónia Késõbbi érésû, öntermékeny Magyar kajszi hibrid. Gyümölcse közepes, gömbölyû, világos narancssárga, kárminpirossal bemosott. Ízletes, finom rostú, magvaváló. Fája kisméretû. Igen bõven és rendszeresen terem, korán termõre fordul. Öntermékeny, július közepétõl érik. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Mandula kajszi Július közepén, végén érõ fajta. Gyümölcse nagy, erõsen megnyúlt, oldalról lapított, mandula alakú. Héja világos narancssárga a napos oldalon kis mértékben pirossal fedett. Húsa sárga, közepesen kemény, lédús, ízletes. fája közepes, felfelé törõ, jó termõképességû. Pollenadóval (magyar kajszi, pannónia) biztonságosabban termeszthetõ. Sarka vírusra, moníliára fogékony. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Korai zamatos Közepes méretû a gyümölcse, alapszíne aranysárga. Húsa narancssárga, szilárd, lédús, rostos, íze jó. Nem magvaváló. Fája erõs növekedésû, ritka ágrendszerû. Korán termõre fordul, bõven terem. Téli lehûlésekkel szemben ellenálló ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Harcot Korai érésû, Kanadából érkezett fajta. Középnagy, megnyúlt, sötét narancssárga gyümölcsei tömörek, megfelelõ ízûek. Elég korán virágzik, mégis jó termésbiztonságú. Korán termõre fordul. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ceglédi piroska Gömbölyû, középnagy gyümölcsû. Narancssárga, fényes, kárminpirossal bemosott. Húsa narancssárga, íze jó, kissé savas. Fája kisméretû, szétterülõ koronát nevel. Korán termõre fordul, igen bõven terem. Július elején érik. Önmeddõ, porzói: Pannónia, Magyar kajszi ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ceglédi kedves Kissé megnyúlt gömb alakú, közepes méretû a gyümölcse. Színe világos narancssárga, kárminpirossal bemosott. Magvaváló, nem túl lédús. Fája középnagy, kissé lapított koronát nevel. Igen bõven terem, korán fordul termõre. Július közepétõl végéig érik. Csak kismértékben öntermékeny, porzói: Pannónia. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ceglédi arany Öntermékeny, nagy gyümölcsû, jól szállítható. Narancssárga héjú, napos oldalon kárminpirossal bemosott. Húsa narancssárga színû, jellegzetes kajszi ízû. Fája erõs, termésbiztonsága kiemelkedõ, termõképessége jó. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Boris-féle kései rózsa kajszi Magyar fajta. Gyümölcse kicsi, kissé megnyúlt, oldalról lapított. Narancssárga héjú. Húsa sötét narancssárga, kemény, rostos. Nagy méretû fát nevel. Hátrányosabb tulajdonságai miatt egyre kevesebb található belõle a kertekben.
Ali-bá sajnos még itt repkednek a mínuszok nem felejtettem el a szőlő vesszőt csak nem tudom hogy mibe tegyem ,hogy birja a szállítás gyötrelmeit még lenne egy kérdésem a vesszőket hogy vágjam meg, mert én úgy csinálom 20-30cm -est vágok alul 2 felül 2 szemet hagyok a közte levőket kitöröm az alsókból lessz a gyökérzet a felsőkböl fog hajtani és el -ültetem és nem kell oltani.Nem tudom pontosan ,mert sajna nem jegyeztem fel vettem olyan fajtát ,amit még soha sem hallottam Svájcból lett hozva és fene mód hosszú a neve, csemege szőlő a másik baj ,hogy nem tudom maradt -e belőle nekem mert ültetés után sokat elloptak több más oltvánnyal eggyüt direkt össze -vissza ültettem hátha marad belöle ,most lenne 3 éves de tavaly tövig lerágta a nyúl még megállapítani se tudom a fajtákat.A jó hír ,hogy van 1 jó ismerősöm aki oltványokkal foglakozik rengeteg fajta szőlője van nála is megvan ez a fajta ha érdekli meg tudom venni.Egy ÉRDEKESSÉG Magyar nemesítőnek tudható az eggyik fajta aminek nevet nem tudott adni mert nem érte meg és tíszteletböl az ő nevét adták ez a fajta is szerepel nála.Amit tudok össze szedek majd csak legyen már jó idő.A COLLINST nagyon várom. A szőlős topicban nem jó a légkör ,ezért írtam ide megszokásból.
Ha egy 45 fokos szögben felfele emelkedő hajtásra gondolsz, akkor egy felső rügy (felfele néző) felett vágod el. A visszább lévő rügy általában lefele néz. Mindkettő kihajt. A felső meredeken felfele. Az alsó vizszinteshez közeli hajtást. Ha megfásodott az alsó, a felsőt levághatod. Az alsó vizszintes marad. Így lehet lekötözés helyett ollóval vízszintesre nevelni a hajtást, ágat. (Az asztalkoronánál gyakran alkalmazom.)
Igazad van, ez valóban ellentmondás! Vedd úgy, hogy ez a rövíd vázágrész (3-4 rügy=5-10 cm, vagy a felére metszésnél 30-50 cm) a végső vázágnak 200-500 cm csak a legtöve. A nemmetszés az ebből kiágazó részekre vonatkozik. Így már jó. (Nem tudom honnan idéztem.)
A fiatal kajszibarack az ültetés utáni évben általában gyengén növekszik, ezért erős metszésre van szüksége a későbbi erős vázágakhoz.
Koronás oltvány esetén a katlan koronaforma kialakítása a következő lépésekből áll:
1.) Válasszunk ki három-négy – lehetőleg egyforma fejlettségű, ceruzavastag – hajtást: ezek lesznek a leendő korona vázágai!
2.) Erős hajtások esetén felsőrügyes metszéssel fele hosszúságra vágjuk vissza őket, gyenge hajtások esetén 3-4 rügyre!
3.) A megmaradt vesszőket (a törzsön előtörőket is) tőből távolítsuk el!
4.) Metsszük ki a központi sudarat!
Az idősebb kajszi metszése során érdemes minden évben fiatalítanunk a fát. A melegigényes kajszi számára a sudárág nélküli, nyitott, katlan vagy váza korona az optimális koronaforma, ami biztosítja a kellő menynyiségű napfény bejutását a lombkorona belsejébe. A katlan korona nyitott, sudár nélküli, a vázágak (3-4) szögállása 30-45°. A váza korona nyitott, sudár nélküli, a vázágak (3-4) szögállása 60-70°.
A vázágakat érdemes visszametszés, illetve elágaztatás nélkül kinevelni, hogy erőteljes hajtásnövekedés helyett inkább termőrészeket fejleszszen. A visszametszetlen részek gyengén növekednek, dárda és termőnyárs fejlődik rajtuk, amelyek a kajszibarack fő termőrészei.
A kajszi metszésekor vegyük figyelembe:
• A termő kajszi minden évben metszést igényel.
• A kajszibarack metszésével érdemes megvárnunk a pirosbimbós állapotot, így csökkenthetjük a betegségek terjedését.
• A fő terméshozó zónában vannak a két-hároméves termőrészek (dárda és termőnyárs).
• Gyengén ritkítsuk: távolítsunk el minden olyan gallyat, ágat, amely a korona közepe felé nő, beteg vagy törött.
• A nagyobb sebek kezeléséről se feledkezzünk meg a különösen érzékeny kajszifáknál.
• A koronának ritkának és szellősnek kell lennie, mert a sűrű koronában gyümölcs nem terem, viszont elszaporodhatnak benne gombabetegségek és különféle kártékony rovarok."
A lyukasztós módszer bevált, csavaranya alátéten. Köszi. (Meg se kellett melegíteni - igaz nem szép kerek lett a lyuk, de a nyél miatt ugysem látszik.)