Sose volt a számban Bodri bor... és ahogy látom, ez az állapot most konzerválódik is egy jó időre.
Mondjuk nekem sosem volt szimpatikus ez a megalo-parasz-romantikus pincepalotásdi. Konkrétan felröhögtem amikor először megláttam fotón azt a stadionnyi parasztházat és azt a metróállomásokat alázó föld alatti katedrálist amit ők pincének neveznek.
Fehér kadarka általában akkor készül amikor vörös nem tud - jellemzően amikor teljes érettség előtt kényszerülnek szüretelni (pl. rothadásnak indul a vékony héjú fajta)
Én idén megpróbáltam, szerettem volna egy fehér gyöngyözőt, de a kezdetleges technológiám miatt egy halvány rozé lett belőle ...
Rings - Kallstadter Steinacker Riesling Trocken 2014: a pfalz-i pince 2015-től VDP tag, úgyhogy ez a bor még klasszifikáció nélküli. A terület amúgy Erste Lage besorolású (2015-től ez is kerül a palackra). Orrban diszkrét petrollal nyit, aztán érett barack (sárga és őszi), birsalma, fűszerek (citromhéj, szegfűszeg, kakukkfű), majd némi tósztosság. Ízben a gyümölcsök mellett a fűszerek és egy erős ásványos vonal jön(krétás-kovaköves). Középhosszú ásványos lecsengés némi kesernyével. A penge savak mellett van benne egy krémes lágyság is, már-már testesnek mondható. Érettségben valszeg közel a csúcs; van benne még tartalék, de harmadnapra a gyümölcsök már fáradtabbnak hatnak (a sav, ásvány, fűszerek még erősen tartják magukat). Mindent összevetve ez egy igen szép tétel, Erste Lage-nak abszolút adja, sőt. 6+ pont, és besztbáj (~16 € volt a Krachernél).
Martinus - Zánkai Olaszrizling 2017: Illata biztató, de ízben sajnos a "divatos" vékony, citromlé (de még az se, inkább valami aszkorbinsav érzet) kategória 12%-os alkohollal, az akciós 1400 ft is kidobott pénz érte. gyenge 3p
Na ja, verekedni nem olyan jó dolog. De ha jól értem a súlycsoport különbséget akkor esetünkben egy kellemes verésről lenne inkább szó :) Az pedig önmagában is egy élményt nyújtó rekreációs tevékenység.
Ez igaz, de a tartozás mérete nem tette lehetővé professzionális szakemberek megbízását (az akkor 2 kilónál kezdődött volna), én meg egyedül vagy csapatosan nem óhajtottam verekedni menni Palkonyára.
Világos téglavörös szín, avaros illat, cseresznyés fősodor ízben - emlékeztet a 2013-as Bott Frigyes-pinóra és a 2013-as Házlerre is, amik a legjobb magyar pinot-élményeimet okozták.
A Zwack borkereskedésben 5 rugó körüli áron tolják, a Stand25-ben pedig Michelin-csillagos árszinten (1800 Ft/dl) poharazzák.
A komplex dolog az valami olyasmi lehet, mint a seggem: 2 részből áll, van rajta szőr, és a részek között egy rés - kétségtelenül komplex képződmény.
*****
Írtam már itt a Mokos Péter nevű rendkívül gusztustalan, kicsiny termetű palkonyai faszszopóról, aki bedöntötte a cégét és adósom maradt némi lovettával.
Nem hiszitek el, mit hozott haza a párom múlt héten: egy Mokos-féle eperbort.
Én nem tudom, hogy mit jelent a "komplex" szó egy bor esetében... ahogy az "egyensúlyt" és a "harmóniát" sem értem. Szerintem ezeket a szavakat azok szeretik használni akik olyan borokat termelnek és/vagy árulnak amiknek amúgy megfogalmazható értékeik nincsenek... Például az, hogy van illata egy bornak az megfogalmazható, megmutatható, számonkérhető. Az, hogy íze van az is. Ha egyénisége, meghatározó karaktere akkor az is. Ha egy bornak nincsenek beltartalmi értékei, nincsen illata és íze, semmilyen jól megfogható egyedisége nincsen akkor kell jönni az egyensúllyal, komplexitással meg harmóniával.