Keresés

Részletes keresés

M.Zoli Creative Commons License 2008.06.23 0 0 30060

Udv.

 

Egy gyar epitesenek vannak nem latvanyos szakaszai is, amelyek szinten idobe tellnek. Projekcios fazis, engedelyeztetesek, infrastruktura kiepitese, bar ez utobbi mar feltunobb. :))))

 

Udv.

Előzmény: ==T== (30056)
M.Zoli Creative Commons License 2008.06.23 0 0 30059

Udv.

 

Ujabban Szaud Arabia is kotott egy uzletet az oroszokkal. Helik, T 90-ek, Btr 3-ak - teljesseg igenye nelkul. Asszem 4 milliard dollar ertekben. Hozzatennem, hogy a NATO tag Gorogorszag is uzemelteti a BTR 3-asokat, ugyanakkor pl. Del - Korea is.

 

Udv.

Előzmény: Python24 (30057)
Python24 Creative Commons License 2008.06.23 0 0 30058
OFF
Szia!!
Küldd már el légyszi a tel.számod privben.fontos szakmai dolgokról szeretnék értekezni veled!!
köszi!!
ON

Előzmény: Hamburger2 (30054)
Python24 Creative Commons License 2008.06.23 0 0 30057
Szia!!
Számomra meggyőző,hogy olyan államok is megveszik,mint pl az Egyesült Arab Emírségek,amelyeknek nem okozna gondot a nyugati eszközök megvásárlása.

A legtöbb gyalogsági harcjárműnek vékony a páncélja,de nem is harckocsinak készültek..

Egyébként pedig kilőhetetlen eszköz nem létezik...:)


A BTR valóan nem harcjármű,de erre még nem jöttek rá nálunk....
Ráadásul nemhogy 20 évig még korszerű lenne,hanem kb 20 éve avult el teljesen..




Előzmény: ==T== (30002)
==T== Creative Commons License 2008.06.23 0 0 30056
Egy zöldmezős gyár néhány hónap alatt felépül;)
Előzmény: M.Zoli (30043)
Éhesló Creative Commons License 2008.06.23 0 0 30055
Hali! A víztisztításban addig műkszik a palackos víz, amíg nincsnek szállítási kapacitás gondok. Óránként 40 m3 víz nagy érték, ha üzemanyagot, vagy hadianyagot kell szállítani a szűkös szállítókapacitással..... Üdv, Éhesló
Előzmény: Hamburger2 (30050)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.06.23 0 0 30054
OFF Ez velem is megtörténik, de ha jól érzékelem, akkor függ attól is, hogy milyen gépen írok. ON Már elhangzott a javaslat ZI részéről, hogy részletesen tárgyaljuk ki a NKS-t! Időtöltésnek sem rossz! (Már akinek van!) Üdv: Hamburger
Előzmény: Éhesló (30052)
Éhesló Creative Commons License 2008.06.23 0 0 30053
Kedves Hamburger2, érdekelnének a biolab versenytársai is, mivel a mind a 2,5-et ami elkészült "gyermekemenek" tekintem. Kérlek akár maszekban is tájékoztass (ametron@freemail.hu)! Üdv, Éhesló
Előzmény: Hamburger2 (30050)
Éhesló Creative Commons License 2008.06.23 0 0 30052
Segítsetek légyszíves mit kellene tennem, hogy a hozzászólásaimat ne törje fosószöveggé a zindex.... Köszi!
Éhesló Creative Commons License 2008.06.23 0 0 30051
Kedves Zoli, örülök, hogy a kép tisztult és a véleményünk (ismerethiányom is) is pontosításra került. Azt viszont fontodnak - és igaznak - tartom, hogy az ördög a részletekben rejlik... Nem tudom megérem-e, hogy valaha nemzetstratégiai kérdésekben a részletekig menően egyetértés alakuljon ki itthon...l. Üdv, Éhesló
Előzmény: M.Zoli (30043)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.06.23 0 0 30050
Nem rossz az a biolabor és a víztisztító klt. is profi. A biolaborral az a gond, hogy vannak ennél befutottabb projetek más nemzeteknél, míg a víztisztításnál a NATO-n belül abszolút nincs rá igény, mert kötelező a katonák palackozott vízzel történő ellátása! (Előírás!) Azt modják, hogy még ipari víznek sem kínlódnak a víztisztítással, mert van olcsóbb megoldás! (Az ottani érdekszférákba sem lehet csak úgy betörni! :))
Előzmény: Styllist (30048)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.06.23 0 0 30049
Szervusztok! Párt gondolat az elmúlt nap hozzászólásaihoz: A német tehergépkocsik átvétele "életmentő elsősegély" volt akkor a MH részére. A Rába akkor még nem állt olyan szinten, hogy tömegesen tudta volna ontani a H-sorozatot, de főleg a magyar állam nem állt olyan szinten, hogy tömegesen tudta volna megvásárolni és rendszerbe állítani azokat. Az már akkor is világos volt, hogy a német "segély" - kedvező áron! - csak ideiglenesen oldja meg a MH problémáit. A tartós megoldást a saját gyártás jelentheti. 6-8 lövészzászlóalj? (Ambasa) :)) Mennyi idő kéne a MH nagy intenzitású képességeinek felfuttatásához? Mármint egy "igazi" háború esetére? Az attól függ, hogy mennyire akarjuk magunk megoldani a problémát és mennyire várjuk, hogy az helyettünk a NATO-szövetségeseink végzik el! Egyébként meglátásom szerint egy profi módon felkészített összfegyvernemi hadtest-szintű erő felkészítésére legalább 10-15 év lenne szükséges, annak függvényében, hogy mennyien maradnak még olyanok, akik láttak már ilyen méretű köteléket működni! (Új technika beszerzése a megfelelő mennyiségű taratalék készletekkel együtt - típuscentrikus kiképzés - rendszerbeállítás - átszervezések - katonai vezetők kiképzése - különböző szintű és fegyvernemű kötelékek összekovácsolása.) A legnagyobb gondot az utóbbinál látom. Ezeket a tapasztalatokat csak hosszú, hosszú évek gyakorlati (!!!!!!!) tapasztalata alapján lehet megszerezni. (pl. Tüzérdandár alkalmazása a harc különböző fajtáiban, stb.) Külföldi baráti "csapatok" kiképzése. Ilyenre az "átkosban" volt példa bőven. Az ahhoz kapcsolódó fegyverkereskedelemre is. Azóta új szelek fujdogálnak. Az ilyen jellegű tevékenységet manapság "tisztán" baráti alapon szokták folytatni. Pl: Az afgánok semmit sem fognak fizetni nekünk sem az OMLT-tevékenységért, mint ahogy a nekik szállított fegyverekért sem fizettek és szerintem nem is fognak. Az más tészta, hogy a fegyverszállításból adódhatnak járulékos hasznok - pl: Iraknak szállított T-72-esek! Hamburger
Styllist Creative Commons License 2008.06.23 0 0 30048
Biolabor, mi? Jézus Mária, tudtam, hogy itt kötünk ki. Ki ne hagyd a víztisztítási képességet sem, mert abban is királyok vagyunk. Sőt, valószínűleg akkor is hozzánk fordul majd a NATO, ha a szövetségnek juhászokra, kondásokra, és wc-s nénikre lesz szüksége! :-)) De szerintem Z. István nem ilyen jellegű tevékenységre gondolt, hanem _igazi_ katonai feladatokra. Abban pedig nem csak hogy vannak nálunk jobbak, hanem CSAK jobbak vannak nálunk, sajnos... :-((
Üdv:
Előzmény: M.Zoli (30047)
M.Zoli Creative Commons License 2008.06.23 0 0 30047
Udv.

Ha piaci elveken mukodik ez a dolog ( es azert eleg nagy mertekben igen ), akkor azokra a szegmensekre kll fokuszalni, amlyek nincsenek lefedve, vagy gyengen.

Mondok neked peldat. 2004 Athen - olimpia - a vegyvedelmi fejtagitast a csehek tartottak sejtesem szerint kizarolagosan. A szlovakok pl. aknamentesitesben vannak rendkivul elokelo helyen. Ehhez lehet kapcsolni, hogy eddig kb. 150 Bozsena kelt el, es aknamentesito eszkozok teren a szlovakok sajat fejlesztesekkl nyomulnak a piacon.

Magyar viszonylatban a biolabor lehetett volna egy ilyen attoresi pont, hogy nem lett az, annak okat nem ismerem.

Udv.
Előzmény: Styllist (30045)
M.Zoli Creative Commons License 2008.06.23 0 0 30046
Udv.

OFF.

Elnezest a tobbiektol.

Igen. Ird meg azt is, ha szeretned, hogy valamire kulon figyeljek. Holnap lehet, hogy lesz idom olvasgatni, ugyhogy jo lenne, ha mar reggelre meg lenne a mail. Lenne kerdesem. Neked mi van meg a Samilrol? A Terek menti harcok 42-ben is erdekelnek ( nem tudom akarod- kulonosebben taglalni )? Meg kellenne beszelnunk nehany dolgot, mert julius 3-tol augusztus kozepeig eleg ritkan leszek elerheto. Pl. hogy mit forditsak neked ( meg, muszaly lesz valamit kitalalni, hogy hatekony is legyen )? Illetve ha van tudomasod olyan anyagrol ami cseh vagy szlovak, vagy csehszlovak szinekben jelent meg, akkor szoljal, megprobalhatom megkeresni a tudomanyos konyvtarban nalunk.

ON.

Udv.
Előzmény: Zicherman Istvan (30044)
Styllist Creative Commons License 2008.06.23 0 0 30045
"Ezenkívül oktatóközpontokat lehet létesíteni, ahol lehetne képezni (pénzért) különböző baráti csapatokat."

Ez remek ötlet! És mégis, ki a tököm jönne el hozzánk? Amikor az USA-ban sokkal jobb infrastrukturális körülmények között, százszor profibb kiképzőkkel, és ezerszer profibb felszereléssel kaphatják meg azt a kiképzést és oktatást. A briteknél dettó ugyanez a helyzet, elég csak az S.A.S. kiképzési színvonalára gondolni. Akiket meg nem engednek be az USA-ba vagy Angliába, azok hozzánk sem jöhetnének nyilván. Szóval mit tudnánk mi nyújtani ezen a területen, hogy minket válasszanak? A magyaros vendégszeretetet? Vagy lemennénk az árakkal? Mert biztos sokan érdeklődnének egy Tesco-gazdaságos katonai kiképzési módszer iránt... :-))
Üdv:
Előzmény: Zicherman Istvan (30039)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.06.23 0 0 30044
OFF

Zoli.

Készülök itt az új csecsen témával. A régi szöveg kozmetikázásán kívül dolgozok az új fejezeteken (nem kronológiai sorrendben, hanem ahogy éppen ,,ihletem" van hozzá), meg most már vizuális anyaggal is bővítem.
Az új részekből elkészült az1973-as ingus megmozdulások története, illetve ma-holnap befejezem Nagy Péter idejét és a sztorit úgy a XVIII. század közepéig (ez is egy fejezet).
Átküldjem neked? Érdekelnek az észrevételeid.

Bocsánat, hogy itt írom be, de nehéz egymást elérnünk.:/
ON
Előzmény: M.Zoli (30043)
M.Zoli Creative Commons License 2008.06.23 0 0 30043
Udv.

Istvan altal emlitett 2-3 ev, az ami nekem is eszembe jutott. Ez eleg arra, hogy egy ev alatt felepuljon egy gyar zoldmezon, meg meg ket ev, amig felszerelik, es osszecsiszolodnak a gepek a kezeloikkel, stb.

OK.! Itt tartunk itt jon a kepbe az, hogy Ehesloek utan mi maradt meg, abbol mire lehet meg epiteni, es mikorra lehet osszehozni meg egy olyan csapatot? Itt mar nem 1-2 evrol van szo. Ugyanakkor el kll kezdeni ezt a gardat, es a gyarunk, gyaraink mernokeit szanaszet kuldozgetni a vilagba tapasztalatokat szerezni, el kell kezdeni atcsabitani embereket mas gyartoktol, el kell kezdeni bedolgozni gyartoknak beszallitokkent, hogy az MH uj beszerzeseiben kikotes legyen a reszleges hazai gyartas ( osszeszereles egy resze, hazai bezallitok bevonasa a projektbe ), aztan neki kell latni a licenszgyartashoz, es ezzel parhuzamosan probalkozni sajat fejlesztesekkel kissebb szegmenseken, ahol a nagy multik nem gyomlaltak meg ki a konkurenciat.

Szerintem ahhoz, hogy a hazai hadiipar eljusson egy jelenlegi lengyel szintre kb. 6-10 ev kell.

Pumakrol. Ha nehol kicsit santitott is a cikk, azert kedves, hogy megemlekeztek.
http://totalcar.hu/magazin/kozelet/pumarally/

Eheslo! Ugy nezz ki a dolog, hogy megint sikerult felreertened a 30-as evek hadiiparaval kapcsolatban. Attol, hogy probaltam ravilagitani, hogy nem kell tulmisztifikalni az akkori eredmenyeket, es hozzatettem egy szubjektiv kijelentest arrol, hogy miert tartom elhibazottnak a gyori programot, attol fuggetlenul ugyanugy elismerem azokat a nem csekely, sok esetben kituno ( korulmenyekhez kepest ) eredmenyeit, mint barki mas, aki valamennyire azert foglalkozott a korral. Az a parhuzam amit allitottal az akkori es mostani helyzet kozott pedig sajnos pontos. GYakorlatilag alig lehet osszehasonlitani, mert a szinte semmit nem lehet hozzamerni egy kb. 10-15 eves erofeszitesnk az eredmenyehez.

U.I. Neked. Ugy latszik szakmai kerdesekben megintcsak bebizonyosodik, hogy kozeli a velemenyunk, a tobbirol meg az, hogy mas szemszogbol vizsgaljuk a vilagot.

Udv.
Előzmény: ambasa (30042)
ambasa Creative Commons License 2008.06.22 0 0 30042
Igazad van, de akkor merjünk nagyok lenni és fejlesszünk ki egya 12M sebaségű lopakodó bombázót és gyártsunk le belőle 100 db-t.

Komolyra fordítva a szót, azért kicsit jobban átgondolva amit írtál, talán tényleg az aknavető (célzóoptika nélkül) ami relatíve kis befektetéssel és különlegesen nagy szakmai háttér nélkül (nem lenézve az aknavető gyártás nehézségeit) is talán gyártható lenne, ami megteremthetné a szakmai alapot bonyolúltabb eszközök gyártásának megteremtéséhez.

TG
Előzmény: Zicherman Istvan (30041)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.06.22 0 0 30041
Itt ez volt az alaptétel:
,,Tegyük fel, hogy megkapnál mindent (pénzt, embereket, felsőbb akaratot, meg igényt is arra, amit teszel)".

Előzmény: ambasa (30040)
ambasa Creative Commons License 2008.06.22 0 0 30040
Szia István!

az MH jelnleg kb. 6-8 lövészzázlóaljal rendelkezik, tegyük fel, hogy csoda történik és van normális tartalékos rendszerünk és kb 20 zászlóaljat kell felszerelnünk. Gondolom egy zászlóaljnak1 aknavető ütegre van szüksége (6-8 cső). az 120-160 aknavető. Szerinted ennek legyártása mennyi idő? Ha vállalkozó lennél befektetnél egy ilyen üzem létrehozásába amelynek csak ennyi biztos megrendelése van, tudva, hogy a magyar állam kínosan szigorú a saját fegyverkerekedelmét illetően (vagyis nem nagyon engedélyez exportot különböző felszabadító mozgalmaknak), továbbá az oroszok, az ukránok és a kínaiak töredék árért mindenfajta aggály nélkül akár kezelőkkel/helyszini kiképzéssel töredék áron tud bárkit ellátni a meglévő készletekből.

Mielött félreértenéd, nem az aknavetők fontosságát vontam kétségbe.

TG
Előzmény: Zicherman Istvan (30039)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.06.22 0 0 30039
Beugratos kérdés. Tegyük mindkét kezünk a bilibe, és álmodjunk nagyot. Tegyük fel, hogy megkapnál mindent (pénzt, embereket, felsőbb akaratot, meg igényt is arra, amit teszel), mennyi idő alatt lehetne teremteni hazai hadiipart?
..........................
Kettő, max három év. Első lépésben. Újra kell termelnie a FÉG-nek, és ismét be kell indítani az aknavetőgyárat. Az aknavetők és kézifegyverek az a termék, amire mindig szüksége lesz, mint a hadseregeknek, úgy a különböző ,,felszabadító" mozgalmaknak.
A befolyó összegből el lehet kezdeni a többi felfuttatását.
Ezenkívül oktatóközpontokat lehet létesíteni, ahol lehetne képezni (pénzért) különböző baráti csapatokat. Több légy egy csapással:
1. Nemzetközi szinten az ország szimpatizánsokra tesz szert azok között, akiket hazánkban képeztek.
2. El lehet adni nekik a hazai haditermékeket.
3. A külföldről érkezők állandó információ és hírforrást jelentenek mondjuk az analitikus és oktató központok számára (újdonságok a harcászati eljárások terén).
stb. stb. stb.
Előzmény: swordmanus (30036)
ambasa Creative Commons License 2008.06.22 0 0 30038
Szia!

kérlek írd le, hogy szerinted:
Mi az amit nekünk kellene, a jelenlegi helyzetben, vagy rövid távon megterveznünk?
Mit kellene gyártanunk?

Szerintem vannak hadipari szakembereink, csak a polgári életben egy piacról élő cégnél jóval többet keresnek, Én is azért mentem át a polgári légiközlekedésbe, mert ott piacibb bérviszonyok vannak, nomeg láttam, hogy mekkora jövje volt az előző vállalatomnak és jópár mérnök is itt kötött ki. Persze kérdés mit tekintesz hadiiparnak?

TG
Előzmény: Bujazliz (30034)
swordmanus Creative Commons License 2008.06.22 0 0 30037
Üdv!

Én teljesen egyetértek veled!
Napnál világosabb (számomra) hogy ezt kellene tenni. Mármint gyártani, eladni, profitból fejleszteni, és így tovább. csakhogy erre vannak mindenféle törvényi szabályozások, amik egyáltalán nem egyszerűsítik a dolgot, meg az az elmúlt pár év... Nem csak a Honvédség semmisült meg.
De vannak idehaza is magáncégek, amik hadiiparnak termelnek, termelnének. Pl. a Gepárdokat magáncégek gyártják. Csak ők nem túl nagyok, illetve nem lehetetlen a helyzetük, csakl van benne bőven kihívás.:-S
Előzmény: Gavriel (30035)
swordmanus Creative Commons License 2008.06.22 0 0 30036
Udv!

Beugratos kérdés. Tegyük mindkét kezünk a bilibe, és álmodjunk nagyot. Tegyük fel, hogy megkapnál mindent (pénzt, embereket, felsőbb akaratot, meg igényt is arra, amit teszel), mennyi idő alatt lehetne teremteni hazai hadiipart?
10 év? 20?
Mégis, te mennyire becsülnéd?
Éhesló, meg a többiek véleménye is érdekelne.
Kiegészítő kérdés, mondjuk Hamburgerhez célozva elsősorban, de persze szintén nyitott másoknak is: ha szintén mindent a kezetek alá adnának, mennyi idő kellene egy X ezres, honvédelemre alkalmas szárazföldi haderő felállításához? (légierőt ne számoljuk, illetve feltételezem, hogy a folyami flottillának se kellene több idő, mint a szárazföldieknek) Szintén becsült hónap, év érdekelne.
Azt ne firtassuk, hogy teljesen sci-fi. Csak mégis érdekelne, mi a legrövidebb idő.
Előzmény: Bujazliz (30034)
Bujazliz Creative Commons License 2008.06.22 0 0 30034
Üdv

Jelenleg a hazai hadiipar - néhány nagyon szűk területet kivéve - a következőkkel nem rendelkezik:

- tervezési kapacitás (szakember és szaktudás),
- gyártó eszközök (hadipari berendezések),
- gyártó hely (a hazai és nemzetközi előírásoknak megfelelő telephely és infrastruktúra),
- hadiipari gyártástechnológia,(gyártástechnológiai utasítás készítésének ismerete és léte)
- hadiipari szakmunkás és technológus, mérnök,
- katonai előírásaoknak megfelelő alapanyagok hazai gyártása,
- nemzetközi kapcsolatok, (pl. projektekben részvétel),

Ha körbenézünk "szűk távolságon belül 360°-ban", mindezekkel mások rendelkeznek.
Egy hadiipart, vagy létesítményt nagyon gyorsan fel lehet számolni (akár bombázással), de újraépíteni hatalmas összegekből és sok-sok év alatt lehet.
Ma a péz beszél, így a haza védelme csak sokadlagos. Ez nem(csak) síránkozás, hanem tény.
Előzmény: Gavriel (30032)
ambasa Creative Commons License 2008.06.22 0 0 30033
Igen erre vannak a beszállítók.

TG
Előzmény: Gavriel (30032)
ambasa Creative Commons License 2008.06.22 0 0 30030
Igen érthető.

Úgy látom lényegi kérdésekben a mai magyar hadipar szükséges jövöjével valószínüleg egyet értünk (lőszergyártási kapacitás és javítási háttér visszaépítése/megtartása). Ehez természetesn a Honvédség tudatos beszerzési poitikájára lenne szükség. Nem megengedhető az amit több, mint tíz éve a Rábával tettek, hogy fejlesszen ki egy gépjármű-családot, majd ahelyett, hogy rendeltek volna belőle inkább megvettekük a Bundeswehr felesleges készleteit (amik amúgy nem rosszak).

Viszont továbbra is fenntartom, hogy a környező államok hadipara nem olyan nagy csoda,vagy nagy állami pénzekkel értelmetlenül fenttartott őskövületek, vagy már idegen kézben van a többségük (lásd a lengyel, vagy cseh repülőgépipart beleértve a legyártott L-159-ek sorsával. Én dolgoztam szlovák (Trencsén) és cseh (Aero Vodohodi) szakemberekkel, és hidd el a magyar munkaerő sokkal de sokkal jobb (rugalmas és gondolkodik, és sokkal gyorsabban dolgozik).

Én aki a szakmámat a PG-ben tanultam, és több, mint 10 évet dolgoztam ott, nem mondom, azt hogy baj a cégem megszűnése (bár nagyon sajnálom, mert sok szép emlék köt oda), hanem a gond ott van, hogy a feladatai egy részét nem vette át a KÖRŰ (nem tudom, hogy most éppen hogy hívják). Pedig a helikopterek javítását fordított felállással ott is meg lehetne csinálni, mint ahogy mi csináltuk a Szuhojokat, vagy az etióp helikoptereket. Persze hosszútávon akár esetleg eljuthatnánk egy olyan állami arzenálhoz, mint a görög EBO.

TG
Előzmény: Éhesló (30018)
attention Creative Commons License 2008.06.22 0 0 30029

OK.

ha bárki nem a magyar honvédségről ír (ez a topic, nem?), végleg ki lesz tiltva innen.

Szóltam.

Éhesló Creative Commons License 2008.06.22 0 0 30020
Minden szavaddal egyetértek! A BTR-80 nem harcjármű. Nam is volt az soha. Nem is lesz.
Előzmény: Python24 (30001)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!