Keresés

Részletes keresés

sasa58 Creative Commons License 2013.02.14 0 0 6090

Szia Gombóc!

Hogy vagy mostanában, mit használsz reflux ellen?

Én változó harcot folytatok, néha még egy kis PPI-t is be kellett vetnem, de szigorúan néhány hétnél tovább nem szedem, így a rebound hatás is kisebb. Amúgy Mecsek gyomorteát iszok rendszeresen, szerintem nem rossz. Novemberben laktóz intoleranciát is megállapítottak, most semmiféle tejterméket nem fogyasztok, de a refluxomra nem igazán van hatással. A táplálkozással viszont nagyon kell vigyázni: egyszerre keveset és kevés finomított szénhidrátot, cukrot. A múlt héten elkapott egy tüszős mandula, amire antibiót kaptam, ez jól tönkretette a bélfórámat, most puffadok és a refluxom is előbújt. Protexin Balance-ot is fogyasztok, mert szerintem a lepusztult bélflóra az egyik okozója a refluxnak.

Előzmény: gombóc63 (6089)
gombóc63 Creative Commons License 2013.02.14 0 0 6089

Nekem a gasztrós dokim az utolsó tükrözés után nem javasolta a PPI-t, pontosan azért, mert nem volt sok savam. Rekeszsérvem van, úgy váltunk el, hogy jelentkezzek ha már nem bírok a tüneteimmel. De én is tartok a műtéttől, így próbálom enyhíteni a tüneteimet, több-kevesebb sikerrel.

Előzmény: ibolya111 (6084)
vicunye Creative Commons License 2013.02.13 0 0 6088

Ezért protonpumpagátló:Az ételek emésztése a gyomorban kezdődik: az ott elválasztott gyomorsav veszi kezelésbe az ennivalót. A gyomorfal sejtjeinek sejthártyájában csatornák találhatók, melyek savasságot okozó hidrogén ionokat termelnek, vagyis protonokat juttatnak a gyomornedvbe. Ez különleges csereakció: a gyomorban lévő kálium ionokat viszont a sejtekbe viszik be, tehát ioncsere megy végbe.

Ez energiaigényes, aktív tevékenység, ami a sejtcsatornákban folyik, ezért nevezzük ezeket a sejtcsatornákat protonpumpának. A protonpumpagátló gyógyszerek ennek a pumpának a működését akadályozzák és ezzel a gyomorsav termelődését csaknem teljesen leállíthatják.

Előzmény: ibolya111 (6084)
háj bye Creative Commons License 2013.02.13 0 0 6087

Nekem mintha sok évvel ezelőtt mérték volna a gyomorsavamat is. Egy csövet kellett lenyelni, amiből valahogy felszívtak egy ilyen nyálszerű valamit. Gondolom ez a gyomorsav volt. Egyik beteg dohányzott előtte, pedig nem lett volna szabad, és neki nagyon sok lett...

Én azért az Iherb-ről is fogok rendelni savpótlót, az USA-ban ugyanis kapszulában létezik, többféle, más-más arányban van a pepsin és a sósav, sőt van olyan amiben még gyógynövénykivonat is van. Sajnos ez az egyetlen hazai, ami granulátum, nem túl praktikus. Pohár, 1/2-1 deci víz, és műanyag keverőkanál is kell, ja és szívószál vagy az öblítéshez víz, mert a sav a fogzománcra káros hatással lehet.

Szóval a kapszula azért egyszerűbb.

ibolya111 Creative Commons License 2013.02.13 0 0 6086

Akkor a táblázat szerint az én gyomorsav kiválasztásom 50 mg/óra.

Ez alapján a koromat is kb. ki lehet találni:))

Ja és gasztrós dokihoz már nem is szivesen megyek, mert mindegyik csak a gyógyszereket nyomatja:((

Előzmény: háj bye (6082)
ibolya111 Creative Commons License 2013.02.13 0 0 6085

Előszőr napi 2X 40 mg -ot szedtem, és mondta a doki, ha jobban vagyok akkor térjek rá az esti 1x 40 mg-ra, és aztán folyamatosan kevesebbel folytassam, aztán 2x 20 mg és úgy éreztem megint kezdek krákogni, fájt a torkom, köhécseltem, ilyenkor előtte  mindig éreztem   a gyomorszájnál is azt az égő érzést. Most szüneteltetni sem merem, mert ha nagyon rosszra fordul, akkor nehéz visszaállítani még egy közepes állapotba is.

Na akkor hiába szedem a magnéziumot meg a multivitamint, fel sem szívódik...

Barátkozok a paleolit kajákkal , de valahogy úgy érzem csak ideig-óráig fog menni...pedig sok szépeket írnak róla:))

Előzmény: vicunye (6081)
ibolya111 Creative Commons License 2013.02.13 0 0 6084

Pontosan így van!  nincs is sok savam,  a kevés savtól nem emésztek jól és attól van a puffadás. Egy ördögi kör. Műtéttől meg félek, meg nem is írnak sok jót róla. Csak már tele van a hócipőm, hogy nem tudják ezt a betegséget gyógyítani, csak kezelgetni ezekkel az un. protonpumpa gátlókkal...azt sem tudom mért ez a neve hogy "protonpumpagátló"...tényleg valaki tudja ezt?

Előzmény: gombóc63 (6079)
vicunye Creative Commons License 2013.02.13 0 0 6083

Aha, értem most mÁR: De ebbe nem mernék belefogni, paleo ide-vagy oda.  Ha már megemlitetted, van mar mandzsettás mmodszer, itt Bécsben, LINX-nek hivják, ha arekeszizomserv nem nagyobb harom centinel, akkor meg lehet csinalni. Elönye-tudsz hanyni, es nem nyulnak bele a gyomorod vilagaba, anatomiajaba. ha kell nkem mütét, es erre alkalmas vagyok, ezt fogom csinaltatni, elöbb-utobb biztos lesz Magyarorszagon is ez a modzser, mar bejegyzett, engedelyezett modszer.  Itt Ausztriaban a TB i sfizeti.

Előzmény: háj bye (6082)
háj bye Creative Commons License 2013.02.12 0 0 6082

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/reflux-gyomoreges-gerd.php?olvas

Ebből a cikkben azt írják, hogy a reflux épp a savhiány következménye, szépen le van vezetve, ezt most hadd ne kelljen zanzásítanom.

Mivel itt senki sem próbálta, (úgy tűnik, mindenki a protonpumpagátlókkal igyekszik a műtét vagy a rák felé) kénytelen voltam magamra hagyatkozni. Előtte érdeklődtem  a gasztrós dokimnál, de sokkal okosabb ezután sem lettem. Először egy optimalizálót mertem csak venni (Optacid granulátum) ami mindkét irányból igyekszik beállítani a mefelelő pH-t a gyomorban. Nekem ez már az első napon hatott, de éreztem hogy gyenge. Másnap megvettem az egyetlen forgalomban lévő savpótlót, a Betacid granulátumot.

Az Optacidnek sincs párja hazánkban, ezért merem leírni.

A lényeg hogy működik a dolog, nincs savas gőz, nincs krákogás, nincs a légcsőhurutnak utánpótlása, így a szervezetem hamar helyrebillen.

Mivel másfél hónap múlva mehetek a H2 tesztre, addig nem vagyok hajlandó szenvedni. Éjszakánként megizzadtam a fejem búbjától a mellkasomig. És még sorolhatnám.

Előzmény: vicunye (6080)
vicunye Creative Commons License 2013.02.12 0 0 6081

mekkora dozisban szeded?  A dupla dozis szokott segiteni, az nekem 40 mg a nexium-félékböl-hozzáteszem-scak a jó torkom óta segit.  Söt azt mondtájk, ha elszállsz, akkor a 80 mg-ot is szedheted amig panaszod van.  A dozis nagyon fontos eme esetben,m iokr leguti panazsokat okoz a reflux.  ha kis dozisban szeded, nem segit..Viszont ha panaszmentesse valsz, akkor szerintem erdmes szunetet tartani, mert akkor azalatt legalabb felszivodik a  vas, a B vitamin bizonyos fajtaja meg a magnezium. Ugyanis a protonpumpagatlok szinte egyetlen hatranya, hogy megkakadalyozza ezen anyiagok felszivodasat.  Utobbi idokben hallotam, hogy a törökmogyoro viszont jo a vas miatt.....Csak nem jutottam ehhez meg hozza, mert nem tiszta szamomra, hogy ez egyenlö-e a magyarorszagon is termö mogyoroval, vagy valami speci....

Előzmény: ibolya111 (6078)
vicunye Creative Commons License 2013.02.12 0 0 6080

MNit olvassak vissza??????  A cikkben szo van az erytromocinröl, ami egy antibiotikum, azt felfogtam.....ezen kivul nem ertem a stabilzalot meg a savazas cimszot, az mit jelent?  bocsanat,m ha ertetlenkedek....

Előzmény: háj bye (6076)
gombóc63 Creative Commons License 2013.02.12 0 0 6079

Azért jön fel a sav, mert nem zár jól a gyomorszájad és persze, hogy nem érzeda gyomrodban a savat, mert a PPi-től nincs is sok. Lásd puffadás.

Előzmény: ibolya111 (6078)
ibolya111 Creative Commons License 2013.02.12 0 0 6078

Köszi ezt az infót!

Mintha rólam írták volna.

Én is régóta szedem a proton pumpa gátlót, de igazából nem használ. Kicsit enyhíti a tüneteket, de csak ideig óráig. Két gasztrós dokinál is voltam, mindegyik másfajta savlekötőt írt fel, az egyik azt mondta mig élek szedni kell, a másik meg hogy csak addig amig a tünetek vannak, és ha újból előjön csak akkor szedjem ismét. Na akkor most legyek okos. Nálam sajnos a köhécselés és a torokkaparás a jellemző, no meg a rettenetes puffadás. A gyomromban nem érzem a savat, csak ha feljön időnként abban a pillanatban már köhögök is, sokszor szinte asztma szerű rohamban.

És a hajolgatás, guggolás, fekvés valóban nem tesz jót, mert abban a pillanatban már érzem is a jellegzetes égést a nyelőcsövemben meg a torkomban.

Ez a cikk nagyon jó, még ilyen formában nem olvastam a refluxról, de nagyon igaz nak tartom amit leírtak benne..

Következő kérdésem: egy gasztrós dokinak ezt most hogy adjam elő?? olvasta-e már doktor úr ezt a cikket és mi a véleménye róla? :))

Előzmény: háj bye (6068)
gombóc63 Creative Commons License 2013.02.12 0 0 6077

Igen, a legnagyobb butaság abban hinni, hogy bármivel is meg lehet gyógyítani a refluxot, pláne a rekeszsérvet:-((( aki beleesik ebbe a "csodába" azt már csak egy jó szinten lehet tartani vagy tünetmentessé lehet tenni.

Előzmény: vicunye (6075)
háj bye Creative Commons License 2013.02.12 0 0 6076
picit olvass vissza
Előzmény: vicunye (6075)
vicunye Creative Commons License 2013.02.11 0 0 6075

Lehet hogy hülye vagyok, de én ebböl amit irtál, egy szot se értk.  MI az az optimalizálo, meg hogy savaztál?  Ez  gáz, meg szénhidrát, tuti igaz, pld nekem "csak" a savas gözök jönnek fel, igaz miota rendben van az orrom, torkom, ez már nem zavar, illetve nem veszem észre, csak ha nagyon sok szenhidratot eszem, es holnap farsang kedd van.....na mindegy....Mjad eszem paleos farsangi fankot:-)))

Itt üzenem sorstársaimnak, hogy ha protompumpagatlot szedtek, es hozzam hasonlo leguti panaszt okoz a savas göz, akkor este vegyétek be a gyogyszert, miota este veszem be-nem is tudopm eddig miert nem igy csinaltam-azota mar a farsangi fank se árt,  parhuzaosan a Salvus viz nagyon jo, lassan hozzaszokom, mar nicns tole hasmenesem se...

A korrakl eygébkétn egyre kevesebb sav termelödik a gyomorban, ugyhogy van remény:-)))))

Azzal viszont nem ertek egyte, hogy a szenhidrat mentes etkezessel meg lehet gyogyitani a gyomorszajat, azt nekem a rekeszizomservem miatt biztos nem....Csak nem fog annyiszor kinyilni feleslegesen, a tunetek mulnak....

Előzmény: háj bye (6073)
afintha Creative Commons License 2013.02.10 0 0 6074

Volt gyomortukrozes is?

Előzmény: vikimark (6069)
háj bye Creative Commons License 2013.02.08 0 0 6073

Én viszont kipróbáltam, és bejött. Előtte azért rákérdeztem a gasztrosdokimnál, és azt mondta hogy nyugodtan próbáljam ki, ha nem volt még gyomorvérzésem(!). Először csak egy optimalizálót vettem, de az bár valamit hatott, de kevés volt, másnap már savaztam!

vicunye Creative Commons License 2013.02.08 0 0 6072

Persze, marmint a savat nem potlom, van eleg...De a gazok szerepe egyertelmu, a szenhidratoktol......Foleg a  gabonaktol.  Nem kell paleonak lenni ehhez, a normal gasztromokusok is mondjak, hogy a szenhidrat nagyon rossz....Ettol fuggetlenul en nagy hive vagyok a paleonak, ha nem is tartom be szaz szazalekosan..... Pörkölt kenyerrel-na az ugy nagyon rossz...Pörkölt magaban, vagy magaban töpötrtyü-isteni, tegnap ettem:-))))

Előzmény: háj bye (6068)
vikimark Creative Commons License 2013.02.06 0 0 6071

Szia!

Köszönöm a választ,igen 3 hónap múlva kontroll lenne. Azért gondoltam, hogy írok ide, hátha van valaki hasonló cipőben, mármint a gyereke.

Előzmény: csalfa vak remény (6070)
csalfa vak remény Creative Commons License 2013.02.05 0 0 6070

Ha mindenféle vizsgálaton voltatok, és csak egy ilyen "talános" diagnózisra jutott az orvos, akkor talán addig kéne egy másiknak is megmutatni a leleteket, amíg azok frissek és nem kell megismételni, legfeljebb kiegészíteni.

http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/zantac_150_mg_filmtabletta/1859

Hát e leírás alapján valóban nem valami szimpatikus, de gondolom a kúra után lenne egy kontroll?

Előzmény: vikimark (6069)
vikimark Creative Commons License 2013.02.05 0 0 6069

Sziasztok!

Kérdésem az lenne, hogy ma voltunk 6 éves kislányommal gasztroenterológusnál, október óta köhög, arcüreggyulladása van. Mindenféle vizsgálaton voltunk, ma annyit mondtak hogy talán reflux, szedjen rá 2x1 150 mg zantac-ot. Van itt a fórumon valaki, aki hasonló cipőben jár??? Nem tudom, merjem neki adni a gyógyszert, hiszen még csak 6 éves???? Nincs valami aloe vera vagy ilyesmi rá????Segítsetek!!!  Köszönöm

háj bye Creative Commons License 2013.02.05 0 0 6068
szjozsi79 Creative Commons License 2013.01.16 0 0 6067

Hideg-meleg időjárás, környezet mennyire befolyásolja a refluxot? Mert nekem hideg időben erősebben jelentkezik. Viszont ha sokáig meleg vizet folyatok a nyakamra, plusz a mellkasomra, akkor attól enyhül.

Előzmény: vicunye (6065)
vicunye Creative Commons License 2013.01.15 0 0 6066

Ez nem jo kerdes.  A legtobb esetben normalis mennyisegu a savtermels, es megis van reflux, mert a gyomorszaj nem zar jol.  Enek lehet anatomiai oka, rekeszizomserv.  Vagy idegi alapon van reflux, es csak neha nem zar jol.

Előzmény: ZOD123 (6063)
vicunye Creative Commons License 2013.01.15 0 0 6065

Az hogy savasodas, az egy huleseg, olyan nincs...... szerintem ha nem marad mas lehetoseg, akkor konzultalj a magangasztroenterologussal, mert a köhöges igenis hogy jöhet arefluxtol.  Egy ismerosom 4 evig szenvedett vele, mig rajottek, hogy a refluxtol van neki, megtukroztek a gyomrat, kiderult hogy rekeszizomserve van, megmutottek, es kivaloan el......  A reflux savas gözeitöl lhetnek apanaszaid.  A gegesz meg akkor latja mia  helyzet, ha endoszkoppal benez, a lampa, tukor keves-ez nem oylan remes vizsgalat, rutinnak kene lennie nala, na mindegy......

A reflux savas gözeitöl lehet rekedtseg is, masik ismerosom orokre rekedtte valt, mert nem kezeltek megfeleloen a refluxat. Ez nem divatbetegseg, csak sajna nem nagyon kezelheto, ahol iylen leguti panaszokat okoz, azokkal meg semmit nem tud kezdeni a gasztoenterologus, ezert sokan azt mondjak, nincs is......De a jo gegesz az tud vele mit kezdeni. Ettol fuggetlenul szoba jöhet meg a tudogyogyasz is, lhetsz allergias is, attol is lehet kohogni, nyilvan.  De lehet ms orrnajod is, amitol az egesz van, megfejelve a reflux-szal. Olvasd vissaz az en kalvariamat, az enyem megoldodott, ugy tünik....De csak kb fel ev mulva lehetunk benne biztosak.

Előzmény: szjozsi79 (6064)
szjozsi79 Creative Commons License 2013.01.15 0 0 6064

Kb. egy évvel ezelőtt kezdődött nálam a dolog.

2011 szeptemberében ételmérgezésem volt +szalmonella, 4 napig szinte folyamatosan fostam, 2 napig 39 fokos lázam volt, valami injekciótól elmúlt, aztán az egész az 5. napon elmúlt.

2011 novemberében - nem tudom, hogy ennek szövődményeként-e - rámjött egy 2 hétig tartó köhögési inger, jó mélyről, aztán lassan elmúlt, de 2012 januárjától folyamatosan rekedt vagyok, hideg és nedves időben fokozottabban, szárazabb, melegebb időben kevésbé. Megint tél és megint köhögés, olyan mint amikor félrenyelünk mondjuk egy morzsát és megpróbáljuk köhögéssel visszahozni.

Ezzel együtt emésztési problémáim is vannak, nem normális és rendszertelen széklet. Akárhová nézek az interneten, mindenhol vagy a savasodás, vagy a reflux a téma.

Fül-orr-gégésznél kezdtem, ő azt mondta, nem lát semmit a homlokára erősített lámpával és a torkomba nyomott tükörrel, próbálkozzak a gasztroenterológiával. A tébés gasztroenterológus szerint a reflux nem valószínű, mert az csak egy divatbetegség.

Nyáron kissé enyhült a dolog, de most megint olyan erős köhögési inger jön rám, hogy a fejem is megfájdul tőle.

A fizetős gasztroenterológus 12ezer forintért konzultálna velem. Horror.

ZOD123 Creative Commons License 2013.01.11 0 0 6063

A túlzott gyomorsavtermelődés és a reflux között van különbség?

Mert nekem a tüneteim: sok büfögés főleg evés után, gyakran krágogok mert valami váladékszerűség visszajön a torkomba ez is főleg evés után és ritkán a gyomorszájamnál van égő,feszülő érzés

Viszont savas, csipős nem érzek soha. Voltam már korábban gyomortükrözésen is és ott se találtak semmit.

janp Creative Commons License 2013.01.11 0 0 6062

az életmódváltás segíthet, a gyógyszer szinte biztos nem fog segíteni, később csak egyre rosszabb lesz, és mivel a szervezet elsavasodása okozza a későbbi beteségek döntő többségét (a rákot is), érdemes lenne utánanézni mi okozhatja a sok savat.. és az okkal foglalkozni, nem pedig a tünettel.

Előzmény: ZOD123 (6061)
ZOD123 Creative Commons License 2013.01.11 0 0 6061

Sziasztok!

Nekem is gondjaim vannak a gyomorsavval kb 1 éve.

Emozul nevű tablettát szedem  állandóan napi 2 db-ot,de ha  abbahagyom a szedését kb 2 hét múlva megint előjönnek a gondok.

Ezt a tablettát örökre szednem kell mostmár nem lesz előbb-utóbb káros a májra?

Vagy tudnátok valami jobbat, hatásosabbat  ajánlani ami nektek bejött?

Köszönöm a válaszokat előre is!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!