Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
nekem is hajazott a valtozekonyra, de pont a tonk aljat nem mutattad, de mintha vorosodott volna. fontos hatarozobelyeg. a tonk alja voros szinu, megvagva is vorosbol sotetedik, vagy voros marad, illetve halozatos a tonk. illetve van meg egy jellegzetessege. a termoreteg es a kalaphus kozott van egy vekony, kb fel mm-es voroses reteg. olyankor lehet jol latni, ha a csiga leragja a termoreteget, es az ottmarad.
Sajnos itt az történt, hogy a gombavizsgáló által ehető tinórunak mondott gombát hazahoztam, leszárítottam, ledaráltam, beleraktam rizottóba egy káveskanálnyit és keserű lett. Beleóstoltam a porba és borzalmasan keserű.
Több mint 10 éve járok ugyanahhoz a gombavizsgálóhoz, így van némi összehasonlítási alapom. Zöldfülű gombász koromban velem is előfordult, hogy a számomra ismeretlen fajra a gombavizsgáló rávágta, hogy "dücskőgomba", és hogy nem ehető, de utólag otthon hiába néztem át a Mige fajlistáját, egyik dücskőgombára sem hasonlított. Persze legközelebb nem vontam kérdőre a (már máskor is előfordult) kamuzásáért. Idővel - ahogy egyre több fajt megismertem, amit ő is tapasztalt, hiszen hozzá hordtam a szedett gombáimat - ő is rájött, hogy ez nem jó taktika, mert utánanézek annak, amit mond, így mostanában már nem tesz úgy, mintha nem létezne számára ismeretlen gomba, hanem együtt próbáljuk meg beazonosítani az ismeretlen fajokat. Van, hogy sikerül, van, hogy nem...
Én úgy látom, hogy nem szabad egy kalap alá venni a mikológust és a piaci gombaellenőrt. Utóbbinak nem feladata az összes (na jó, ez lehetetlen, úgyhogy inkább úgy fogalmazok: a minél több) faj tudományos alaposságú (értsd: bombabiztos) beazonosítása, őt azért fizetik a piacon, hogy azok, akik gombát visznek hozzá ellenőrizni, biztosan csak az ehető fajokat kapják vissza. Vagyis ha egy számára ismeretlen fajt talál a kosárban, akkor szerintem neki nem feltétlenül kell tudni azt pontosan beazonosítani, elég, ha kiveszi a kosárból (és ezzel megelőzi az esetleges gombamérgezést), és csak a biztosan fogyaszthatóként beazonosított gombákat adja vissza a szedőjüknek.
A kamuzást pedig szerintem azért csinálják egyes gombaellenőrök, hogy fenntartsák a renoméjukat: ha bevallanák az egyszerű gombaszedőnek, hogy ők sem tudják 100 százalékos biztonsággal beazonosítani az összes gombát a kosarukban, akkor esetleg megrendülne a bizalom a gombavizsgálókban.
Viszont (másik gombavizsgálónál) olyat már én is tapasztaltam, hogy ehető fajokat vesz el: dobatott már ki velem osztrák csészegombát (a gombás rántottát akartam vele érdekesebb színűvé tenni), barna csengettyűgombát és (fiatal, nem öregedő) árvégű fülőkét is. Ugyanez a vizsgáló meg sem kísérelte elkülöníteni a céklatinórut a hozzá hasonlító többi fajtól, ment egyenesen a kukába. Ezért mostanában - ha tehetem - már nem megyek hozzá bevizsgáltatni...
A tanulság evidencia: nincs két egyforma (viselkedésű) gombavizsgáló (sem).
hát akkor ez nem talált, mert egyértelműen céklatinórura tippeltem. :) egy kis darabot megkóstoltam, hogy nem keserű-e, de nem éreztem annak. (persze nem nyeltem le)
Tehát a zöldségek, így a paradicsom is forrás lehet. Minden, de minden a higiénián múlik: milyen alapanyag, honnan van, feldolgozáskor nem szennyeződött-e, jól le lett-e mosva, megvágott zöldség nem esett a földre és nem lett visszatéve a többi közé, szárításkor nem köpte a légy, nem szállta a rovar, legjobb a zárt szárító lenne. (gomba nem kefélhető tisztára... de paradicsom eléggé jól mosható, ha hibátlan, rovarszúrás mentes, satöbbi)
Ne felejtsük el, hogy az elmúlt évek egyik elhíresült mérgezéses esete pont házi készítésű zakuszkától volt, paradicsom, paprika, padlizsán. Pedig ezek jól moshatók lennének.
A hús alapvetően nem fertőzött, minden esetben a tisztátalan feldolgozás a hibás. Belekkel, béltartalommal való való érintkezés, földes szennyeződés, még a hentes seggvakarása a legkevesebb, bár az e-coli se veszélytelen.... :)
Még hosszabban: ezt már nem írom meg ide.
Csak még annyit, spóra kikelhet a saját beledben is, azt nehéz elkerülni, csak a higiénia.
Én a múltkor vargánya szőnyeget találtam vadas etető körül, nem nagyon szedtem belőle. 15 darabot hagytam ott.
Nemrég esett szó itt a gombasavanyúságról meg a botulizmusról. Ehhez kapcsolódóan lenne az a kérdésem, hogy olajban eltett aszalt paradicsomnál is felmerülhet ez a veszély, vagy az még elég savas környezetnek számít? Én csináltam, csak aszalt paradicsom olajjal felöntve, semmi ecet vagy ilyesmi, polcon tárolva. Ha nem, mit lehet ilyen konzervvel csinálni? Fogyasztás előtt melegítsem a mikróban?
Csak ez az egy öregedő példány volt fotogén. A Pilisben láttam, erdei út szélén, és hatalmas volt, kb 100 méterről lehetett látni. Még egy képem van, de nem sokat segít: