Na most föladtad a labdát, még soha nem számoltam össze, de pont itt volt az ideje:
Alma: Szentiván, Éva, Gála,Regal Prince, Jonathan, Starking, Gloster, Red Dewil, Golden Reinders, Jonagold, Idared, Mutsu, Granny Smith.
Körte: Búzávalérő-NyáriKálmán-ApróPirosbelű triófa, Kurvakörte (felénk legalábbis így nevezik), Citromkörte, Vilmos, Piros Vilmos, Madame Favre, Hardy, Nijseki, Bosch kobakja, Fétel apát, Peckhams Triumph, Esperen Bergamottja, Téli Esperes.
Cseresznye: Münchenbergi, Márki korai, Rita, Bigaro Burlet, Szomolyai, Van, Margit, Karmazsin, Kavics, Fekete ropogós, Germesdorfi3, Hedelfingeni, Katalin, Alex, Drisztli (felénk tót vidéken legalábbis így nevezik: apró sárga, a napos oldalán piossal mosott, nagyon kései)
Őszibarack: Springtime, Mayflower, Piroska, Dixired, Ford, Mariska, Remény, Regina, Champion, Padana, meg kb 6-7 db egyéb ami nem az lett aminek vettem.
Nektarin: Red June, Independence, Andosa, Fantasia, Fairlane, és 1 db ismeretlen
Kajszi: Korai Piros, Korai Zamatos, Ceglédi óriás, Ligeti óriás, Szegedi mammut, Big Red, Gönci, Ceglédi arany, Harcot, Bergeron, Pannónia, Borsi rózsa.
Igaz,hogy a külföldi,új fajták itthon nem vagy nehezen elérhetőek,de némi utánjárással és szervezéssel azért lehet -külföldről - szerezni újdonságokat,mondjuk erre is jó a Fórum.
Ez valamelyik Rózsakajszi lesz. Augusztusban már csak a Bergeron és a Rózsakajszik érnek.
A Mandulakajszi pedig még a Bergeron előtt lemegy. A Farely, a Farbaly a Bergecot meg a hasonló kései olasz-francia fajták itthon még nem elérhetők (még vagy 20 évig).
A Rózsakajszi oldalról lapított, közepes vagy kicsi, jellemzően asszimetrikus, a napoldalán pirossal "mosott", igazi lekvárnak, pálinkának való. Ha a magja vírusfoltos volt ilyen fiatalon akkor biztosan Rózsa. Egyébként szeretem, mert ez a legkésőbbi fajta és augusztus közepéig is kitart. Az enyémet tavaly érés előtt kinyírta a "guta", 8-9 éves volt és semmi előzménye nem volt, de idén pótolni fogom.
Valószínüleg mindegyik fajta OK. Majd Ali bát megkérem,hogy adja meg az emailemt,bizonyos okok miatt nem tenném közkincscsé....A következő 2 hétbe remélem belefér /elméletileg 2 hétig szabin leszek hétfőtől/
A címemet elküldeném csak adj egy mailt, ha tudsz: Maria Biancát,Redhaven biancát, August Red,Harko, Andosa,Manon ezekt a fajtákat ha tudnál akkor küldjél már előre is köszi.Hát még nem tudom ,hogyan milyen formában ,de remélem én is tudom viszonozni a szíveségedet.
Csatlakozom Atifocihoz ez lehet Bergeron ezt így nehéz erről a képekről megállapítani ,de ha biztos akarsz lenni akkor nézd meg mikor az eggyik oldala bepirosodik kemény -e a barack mert ha az akkor Bergeron mivel talán ez a fajta színeződést követően hetekig kőkemény míg a Gönczi már rég megpuhult.
Egész biztosan javulna a termés minősége, ha rendesen metszenéd a fákat.
De ha nagyon nem vagy kibékülve a fajtával, akkor át is lehet éppen szemezni. 2-3 hét múlva nem sokkal az elágazás fölött fűrészeld le az ágakat, lehetőleg valami kihajtásra alkalmas rész fölött, és az onnan előtörő hajtásokat júniusban be lehet szemezni.
Nem leszólásképpen mondom,de nekem kicsit magárahagyottnak tűnik ez a fa.Mielőtt kinagyítottam volna azt hittem a formájáról,hogy kajszi.Túlságosan felfele törő,sok ág,vessző.Ha a fa ágat,vesszőt hajt akkor nem a gyümölcsre fordítja az energiáját,így nem is várható hú de szuper termés.
Azt nem mondom,hogy megbízok bennük,de vettem néhány fát már tőlük,nekem nem volt velük gondom.Az első saját vétel lassan 20évesek lesznek,a Jonagold és Freedom alma,egyikkel sincs igazán gond és az aminek vettem....de mint mondtam is nem védem őket.
Szerintem elmegy Bergeronnak.Az érésidő és a szineződés is függ a termőhelytől,tápanyagellátottságtól,benapozottságtól stb.Az enyém se pirosodik túlzottan,de azért tuti Bergeron.
Remélem más is megerősíti ezt, ezek szerin 3 fából háromnál átvertek, még szerencse hogy kajszi lett belőle....de nem bánom mert finom és jó fajta mindhárom
van ez a két nyamvatt őszibarack fám. nem mai darab egyik sem. gyengén fejlődnek, nyúlnak felfelé, kicsit fálsódérossak. ha teremnek akkor az utolsó képen látható apró piros kemény fehérhusú termés van rajta, nem túl nagy élvezet. amit a darazsak mindig megkezdenek még enni sem tudok belőle.
kérdés, át lehet oltani szerintetek, vagy visszafiatalítani, vagy mésis érdemes vele bármit csinálni, mert leginkább már csak úgy vagyok vele hogy a helyet foglalja.
Nagyon sóvárog a szívem pár jófajta Redhavenre, ami nagy édes sárgahusú kívül mélypiros és magvaválló, de nem tudom biztonságossan hol lehet ilyet szerezni.
örülök hogy rátaláltam erre a topikra, látom azért itt van élet, akkor én is teszek fel pár képet és kérdést:
pár éve vettem ezt a kisfát Szombathelyen a starkel-ben. azon már nem lepődök meg hogy sosem az lesz belőle aminek veszem szerintem most is ez történt.
a címke szerint rózskajszi de szerintem az nem ilyen lapított mandula lakakú de akkor mi? attól függetlenül azért finom és jó fajta szépen terem és fejlődik
Még nincs itt az ideje ,de figyelmetekbe ajánlom a Bayer antracol nevű kontakt szerét amit jó árfekfésben lehet majd hozzá jutni legalább is ilyen ígéretett kaptunk pl mankoceb hatóanyagú szer kiváltására lehet majd használni a rezisztencia kezelés eggyik fontos készítménye.