Sziasztok. Kellene egy kis segítség. BMW F01 ben a könyöklő alatt lévő cigaretta aljzatban nincs feszültség. A rendes szivargyújtóban viszont van. Hol lehet a biztosítéka? A kesztyütartóban a biztosíték kiosztást valaki nem tette vissza sajnos. Tudnátok segíteni?
Meg kérdésem is van. Valahogy rosszul áll a cserélt jobb oldali kábel, lóg, de mintha más lenne a bal oldali rész, ahol jobban meg van vezetve. Lehet hiányzik onnan valami? Ha valaki nemsokára kereket cserél vagy szerel, lefotózná nekem hasonlóképp?
Ácsorognak is ezek már* a Bp-i lakótelepek parkolóiban.
*Azaz még. Mert aztán rájönnek, hogy a fenntartás nem megy, és továbbállnak. Vélhetően Borsodba, Szabolcsba, stb.
E65 pl. már nem ácsorog, azoknak a korai példányai már kihaltak a lakótelepekről (is), ezeket lehetetlen okosba' fenntartani.
A minap egy régi CLK merci tankolt mellettem. A 4 db krómozott 20-as felni többet ért, mint maga a kocsi, a tulaj meg szépen számolgatta a pénztárcájában, hogy mennyiért tud tankolni :)
BTW nem ítélem el őket, a fiatalság csak a saját hibájából tanul (ha bármiből is tanul.)
Öreg fejjel ma azt mondom, hogy talán többet kellett volna "hibázni" fiatalon, és nem vacak 90-100 lóerős autókkal járni :))
Srácok! Rég írtam már ide, most mégis. Igazán jó automataváltó javítóműhelyt keresek, akit ismertek, és nyugodt szívvel ajánlanátok. E38 740d 2000 5hp30. Köszönöm! Ákos
Igen. Volt egy meglepöen kellemes es barati hangvetelü 3 oras beszelgetesünk. Abban maradtunk, hogy nem kezdjük el bogozni a serelmeinket, nyitunk egy uj, tiszta lapot, es magunk mögött hagyjuk ezt az egeszet.
With the light switch in position 0 or , pull the turn signal lever toward the steering wheel to position 2 to toggle between high and low beams (this also applies on models equipped with the optional Active Bending Lights).
A bajom, hogy 0 állásban is ég a tompított, de én azt szeretném, hogy csak a nappali menetfény égjen, ennyire viszont nem tudok angolul. :(
Azert nezd meg, hogy a tetöablak lefolyoja nincs-e eltömödve! Ha igen, az A-oszlop menten folyik be a viz, es pont alatta van az LCM. Hatha eleg, ha kiszarad, es megszünik az azas?
...És természetesen ebből is millió cikkszám fut,nem mindet lehet akármire kódolni. Ha nem találsz ugyanolyan cikkszámút akkor nem lesz könnyű dönteni. De majd segítünk. ☺
Volvo első szerviz 530e lesz kb (plusz vettem rá 150e-ért téligumit). Olaj, váltóolaj, összes szűrő, klímatisztítás (büdös mint a dög) 2 xenon izzó, akksi, vezérlés. Ez utóbbi basz fel igazán, mert a márkakereskedő azt mondta, hogy náluk csinálták 180e km-nél. Nézi a szerelőm, hosszbordásszíj vagy mi a tököm szálkás, a vezérműszíj se néz ki valami újnak. Felhívom a csávót, hogy nézze meg a munkalapon mi is történt, válasz: ja azt nem náluk csináltatták, hanem egy másik szerelőnél. Feleségem elég keményen kiosztotta őket, holnap jelentkeznek, hogy mit gondoltak kompenzálásnak... 2 éves Michelin gumik vannak rajta, de olyan a hangja, mint az úthengernek, kuka mind.
- sok embernek tényleg rohadtul mindegy, hogy ég a rendszámvilágítás, meg pixelhibás-e a műszerfal. Nem azért mert nincs pénze, igénytelen, stb., hanem mert nincs ideje, nem érdekli, neki ez csak egy eszköz. Nekem pl. a nappalim lamináltpadlója néz ki borzalmasan, nem tudom, mennyiben kerülne cserélni, biztos nem sok, de kipakolni a szobát, felhordani a cuccot, vagy magam baszakodni, vagy valami köcsög "mestert" hívni..., na nem. Marad ilyen.
- az nagyon igaz, hogy a magyar használtautó vásárló hülye, ergo jó áron akar autót venni. Tehát olcsón. Tehát szart... Viszont vagyunk jó páran, akik nem szeretünk szarral járni, azaz nekünk sajnos drágán kell vennünk, amit jó részt nem, vagy csak részben tudunk érvényesíteni az újraeladásban. Tehát jókisfiúk vagyunk, és mégis bukunk eladáskor.
Ezért én soha nem adok el autót, csak veszek :))
És bajban is vagyok, mert funkciójában kéne egy újabb (kisebb, de magasabb az idősebbeknek), de a régieknek is mind van helye. Így eljutnánk oda, hogy meglenne a 2/1 arány az autók/jogosítványok témájában, és mindezt ÖSSZESEN évi 40e km-re. Más 1 autóval többet megy egy évre...
Viszont kurvára utálom már, hogy mindig van valamelyikkel valami, semmi extra, csak a TMK tennivalók, most is gumikat kutatok az évi 4000 és az évi 2000 km-t futó autókra...
Csak azt nem, hogy attól függetlenül, hogy gyűrűst egy teljesen szabvány izzó világítja meg (mint a nem gyűrűst is).
Ezt a szabvány, bárhol megvehető izzót miért kellett bonthatatlanul beletenni egy teljesen amorf, a BMW-n kívül sehol nem kapható foglalatba beletenni.
Emiatt feleslegesen gyártanak, raktároznak, cserekor környezetet terhelnek.
És természetesen a BMW-nél nincs polcon, ők is csak rendelni tudják.
És emiatt természetesen nem rendeltem meg (amúgy is erős lehúzásnak érzek egy párszáz forintos izzóért 10e Ft-ot fizetni) , hanem fogóval a rossz izzót összetörtem, kihúztam, a furatot kitágítottam és mostantól bármikor ki tudom cserélni benne a normál izzót.
Elektromos anomália nálam is volt múlt héten az E85-nél.
Kiégett a jobb oldali helyzetjelző izzó, ezek után teljesen normális módon átirányította a delejt az azonos oldali index izzókra (ebben elől kettő van oldalanként) .
Ez idáig tökéletes. Viszont nem lehetett lekapcsolni az index izzókat. Bárhova tekertem a világítás kapcsolót (természetesen a kulcsot is kivéve) azok csak világítottak, akár egész éjszaka is...
Ha levettem az akkusarut és némi várakozási idő (10 perc, egy egész nap, mindegy) után visszatettem akkor kb 10-15mp-ig szép sötét maradt majd újra ott vigyorgott nekem világítva...
Az egészet a helyzetjelző izzó cseréje oldotta meg.
Mondjuk az is megérne egy misét, hogy ehhez kerék leszerelése és a dobbetét kiszerelése után nyílt meg az út.
Illetve csókoltatom azt a magasan kvalifikált mérnök/marketinges duót aki azt a teljesen egyedi helyzetjelző izzót kitalálta. Egyben van egy amorf foglalattal, csak gyári van belőle és 10e Ft (pedig egy tök átlagos 10w-os izzót rejt a foglalat amit bárhol megvehetnél fillérekért ha bontható lenne)
OFF leszek, de valahova le kell írnom, mert már a faszom kivan. :)
Ezzel a nyomorult használtautó piaccal. Eladtam a Mercit. Vevő megkérdezte, átvizsgáltathatja-e márkaszervizben, mondtam persze. Elmentem ide 40 km-re egy napot ezzel elbaszva, de szerencsém volt, mert végül jó áron megvette. Aztán mindig rájövök, hogy igazán nem nekem van szerencsém, hanem mindig annak az embernek, aki tőlem autót vesz. Beült, elment és pont ennyit kell rá költenie, alig használt prémium márkás téli/nyári gumikkal persze gyári felniken, 0 Ft azonnali szervizköltséggel.
Helyette vettünk egy Volvo S60 Anyuautót, márkaszerviztől. Az hagyján, hogy ez még a legbiztosabb helyek egyike (legalább a km annyi benne...), de még így is kezdhetek a szokásossal: most téligumi, aztán majd nyári +1 garnitúra felnivel (természetesen nem volt hozzá), betétek, tárcsák, olajcsere, váltóolaj csere. De ami a legjobban felbasz az mondjuk pl. a hátsó rendszámtábla világítás bal oldala. Hát bassza meg, azt a pár száz ft-os tételt se bírtátok kicserélni?
Komolyan belefáradtam ebbe az egészbe... Ja, az ember az első volt aki június óta ténylegesen meg is nézte a Mercit!
Rá kell jöjjek sokadszorra, hogy ide nem jó autó kell, hanem jó árú! Aztán majd lesz valahogy...
Bocsánat, hogy ide írtam, de ezt tartom a legjobb fej közösségnek az egész index fórumon. :P
És ami a legszörnyűbb, hogy februárban eljön a nap, amikor el kell adnom a GT-t, már előre félek a sok okostól ha ténylegesen meghirdetem... Remélem valami hasonló autóbuzihoz eljut a híre, és akkor majd jó kezekbe kerül. :(
Nem tűnik nagyon rossznak, bár így telefonról nehéz. Valahogy nem százas a fény az ajtók találkozásánál mindkét oldalon, de lehet a kép is csalóka, ez élőben kiderül.
Nyilvánvaló hibák:
- 30d szerintem nem a legjobb választás
- klímapanel kijelző
- DSC visszajelző ég járó motornál (persze lehet, épp ki volt kapcsolva, de egy 30dben minek kikapcsolni?)
A Km reálisnak tűnik, az állapot képről nem rossz.
Nagyon szépen köszönöm az eddigi infót. Kiváncsi vagyok mit fogsz esetleg látni. :) Nagy mutatvány esetleg kiszedni a műszerfal héjat? Gondolkodtam, hogy nekiállok én is.
Nem sikerült még rájönnöm. Nem tudom milyen a fűtőradiátor de mivel bal oldalt van fűtés nem hiszem, hogy eltömődött. Cseréltem fűtéscsapot nem az volt, de ha meleg mindkét bemenő csöved az felejtős. Most azon gondolkodom leveszem a műszerfal héjat. Hátha meglátom mi nem mozog.
Inpaval probalgattam de bármelyik flap-ra nyomtam mindig morcogott valami a műszerfal mögött.
Olyanról is hallottam már, hogy eltört a lapát, a motor dolgozott csak nem csinált semmit.
Hogy hogy törik el? Fingom sincs. Szétbombázom kicsit amint ráérek és jelzek...
van esetleg valakinek ötlete arra, hogy miért nem lehet az én oldalamon fűtés? ( e38 2.5 tds 2 oldali digitklíma) Levegő van, minden irányba tudom nyomatni is. Jobb oldalon van meleg,de az én felem nincs. Digitklama vezérlőpanel lenne a ludas, vagy mi lehet?
Az N47-es (hathengeresként N57-es) motor több évjárata tényleg számos konstrukciós problémával küzd, ahogy ezt a spontán kigyulladó, szintén ehhez a motorcsaládhoz tartozó négyhengeres 20d-k esetében már láthattuk...
Az N47-es motor több évjárata tényleg számos konstrukciós problémával küzd, ahogy ezt a spontán kigyulladó, szintén ehhez a motorcsaládhoz tartozó négyhengeres 20d-k esetében már láthattuk.
Az sem lehet boldog, aki megússza a motortüzet. Tamás összesen 3 millió forintnyi, 150 és 250 ezer kilométer közt jó eséllyel megdöglő alkatrészt sorolt még fel. A listán a motor vezérlésén (lánc+feszítő) kívül a hajtórúdcsapágyak, a műanyagból készült, repedésre hajlamos szívósor is szerepel. Eresztenek a légrugók (darabonként 150 ezer forint), feladja a légrugórendszer kompresszora (250 ezer forint), elköszönhet a kormánymű (kiviteltől függően 300-500 ezer forint), illetve a klímakompresszor. Olyan apróságok is adódhatnak, mint a hátsó árnyékolóredőny, valamint a panorámatető mozgatómechanikájának hibája (ha van), az xd, vagyis az összkerékhajtásos változatokon pedig az osztómű meghibásodása okozhat gondot. Utóbbi alkatrész önmagában 700-800 ezer forintba kerül, és természetesen a felsoroltak mindegyikét munkadíj ellenében cserélik.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Vezető oldalon középső befúvóból nem jön a meleg. se középen sem az ablak felől. Szélvédőre, lábra megy. Az anyós oldalon mindenhol jön. Igy vettem de mostmár jön a tél és idegesít.
HCV -t kicseréltem egy bontottra de ugyanaz. Valamelyik terelő lapát van beragadva?
Valamelyik autónak menni kell a háztól, mindegy melyiknek. A Mercedest már hirdetem, a BMW-t nem fogom feltenni sehova, ismerősöknek említem, meg ide beírom. Szóval 2010/10 havi 530d GT, jelenleg 152e km-el, autóbuzi által karbantartva. Ha valakit érdekel, részletesen elmesélek róla mindent, a lényeg, hogy teljesen költségmentes állapotban van minden tekintetben (gumik (téli-nyári gyári felnin), fékek, futómű, motor, váltó stb, stb.) Nagyjából ismertek, így nem fogom túl hosszúra 6,5m az ára, róla van szó:
E-mail címem nyilvános. :)
(Remélem a Mercit sikerül előbb eladni, és ez akkor maradhat. :))
ha az autómnak a gyári váltómérete a 205/65 R15 és a 225/55 R16 is, akkor van bármilyen racionális ellenérv fenti kettővel átmérőben tökéletesen egyező, de a gyári hivatalos váltóméretek közt nem szereplő 205/60 R16 ellen?
(Új téliket kéne vennem, és utóbbi sokkal olcsóbb...)
Ismételten JAVÍTÁS amit te írsz és nem FELÚJÍTÁS. A felújításba beletartozik a turbina felújítása a vezérlőtömb felújítása ( akár cseréje ) összes szolenoid golyók stb. Természetesen az összes lamella új szűrő ,olaj ,tömítések , szimeringek stb. Erre jön a váltó ki-be szerelése a váltó teljes szétszerelése összerakása erre a munkadíj . Ez nem fog kijönni 150-180K-ba.... Amiről te beszélsz az váltó javítás ne keverjük össze a kettőt( ráadásul alkatrész árakat írtál)...
Egyetertek abban, hogy ez a vita nem ide valo. Rettentö nehezemre esik, hogy ne vedjem meg magam a szemelyemet ert tamadasokkal kapcsolatban, es ne tisztazzam magam aloluk itt a forumon, de felül tudok emelkedni ezen. Aki ismer, annak ugysincsenek ketsegei, aki pedig nem es ezek alapjan alkot kepet rolam amit iral, az majd legfeljebb nem fog szimpatiaval viseltetni irantam.
Köszönettel veszem a szemelyes beszelgetes felajanlott lehetöseget, mellyel rögtön elnek is. Okt 8 es 11 között Budapesten leszek, konkret idöpontot privat mailben fogok kerni töled.
Egy utolso gondolat meg itt a forumon:
En nem a szakertelmeteket vontam ketsegbe, hiszen akkor nem vittem volna hozzatok a kedvenc automat. Nekem azzal volt/van gondom, hogy odavittem eletem legkedvesebb autojat, kifizettem egy szamomra komolynak tünö penzmennyiseget, es visszakaptam valamit, amivel csak bosszusagom volt, es elment a kedvem töle. Ezenközben hiaba vittem vissza, nem foglalkoztatok vele, es nem voltatok hajlandoak velem kommunikalni.
Szerencsere ez a kommunikacios gat most ugy tünik, megszünt, es bizom benne, hogy ennek segitsegevel tudjuk tisztazni a dolgokat, es egy mindenki szamara elfogadhato megoldast fogunk talalni. Legalabbis en ezzel a kitüzött cellal foglak megkeresni.
Elnézést, részemről itt nem fogok reagálni semmire. Ezt én nem akartam sem elkezdeni, de folytatni sem fogom. Én "közkívánatra" írtam, nem akartam. Kérek mindenkit értse meg és tartsa tiszteletben, ez a vita egyáltalán nem ide való..
Peti, fórumon kívül beszélgethetünk, aztán tájékoztathatsz mindenkit belátásod szerint, de nekünk az nem lesz egyszerű az eddigiek után. Tényleg restellem a vezérlés kérdést. Az embernek ragaszkodnia kell az általa felállított szabályokhoz, hogy ilyen ne történhessen meg, pont erre találták ki az ISO-t. Nagyon bánt, főleg a típus miatt. 1995-ben vettem az első 750iL BMW-met. Istenként néztem rá, mint a német autógyártás háború utáni első szériában gyártott 12 hengeres (hengerű) motorja miatt. Őrzök néhány relikviát '87-ből, mikor bemutatták. Azóta folyamatosan van legalább egy (4 nem használt) ilyen autóm, nálam pihen Horváth Ede, a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár vezérigazgatójának saját rendelésű BMW 750iL High Line-ja is '89-ből, nagy tankos , hazánkban ólommentes benzin hiányában katalizátor nélküli kivitelű autója. .Ez a kedvenc BMW típusom ill. a fejlődést alulról közelítve jelenleg egy 760Li. Egy régi barátom mesélte, mikor megvásároltam 1998-ban, hogy a Horváth Ede két emberrel tegeződött, az egyik az apám volt. Ez is egy darab történelem és BMW-hez kötődik.
Mindenből tanul az ember, én megtanultam a leckét, de ettől függetlenül ez fájdalmas iskola volt. Sajnos ennyire nem ismerjük egymást Péterrel, hogy kitaláljuk ki, mikor, mire gondol és hogy értékel és a fiatalos lendület és hevület nem mindig jó tanácsadó. Azt szoktam mondani, hogy a homoszexualitáson kívül mindenre nyitott vagyok, ez is az említett barátom édesapjától származik, de ezt most nem állítanám határozottan.
(ma nem szülinap, hanem a névnapom van :) ) Köszönöm a figyelmet, tisztelettel:
Szakmai részéhez szólnék hozzá, én is m70-ben utazok. Sajnos (vagy nem sajnos...) ez a típus kiismerteti magát a tulajdonosával.
Ezt az őskövület 4hp-24-es váltót nem nagy költség felújítani. Ne tévesszük össze az 5hp-18-19-24-30 stb felújításának árával. A komplett lamellasor, tömítések stb. ára nagyon vígan megvan 150-180 ezer Ft- ból és akkor az ember még meg sem erőltette az alkatrészes kapcsolatait.
E34-E32-k esetében a motorvezérlő kiolvasásával sajnos nem sokat ér az ember. A légzsáklámpa törlésén és abs hiba kiolvasásán kivűl nem sokra jó a modic.
A V12 simán elketyeg úgy 8-10 hengerrel, hebegve-habogva, hogy üres a hibatároló. Ezt nem lehet olyan fejjel javítani, mint az újakat. Az élő adatokat lehet egyeztetni a referenciaértékekkel, abból látsz esetleg valamit, de ott is könnyű átsiklani a hibákon. Bár nem hiszem, hogy kell magyaráznom, de ebben nincs koppszenzor meg veztengelyjeladó, így még a hengerek tűrését sem látod olyan szépen, mint pl. az m73nál. Mivel V motor és külőn vezérlők, jeladók vannak, rohadt mód érzékeny a két hengersor szinkronjára. Egy sima akksisaru levétel után újra kell szinkronizálni az EML motorokat.
Komoly, alaposan kidolgozott választ írt, minden tiszteletem.
Én azt javaslom, hogy Peti és Ön között, úriember módjára, itt a fórumon legyenek megbeszélve a részletek, hiszen már úgyis elkezdték, és ha nem itt folytatódik, mindig csak másodkézből, meg hallomásból ismert félinformációkból fogunk később ítélni, mert a részleteket nem ismerjük első kézből, csak pletyka szinten.
Ha már én is meg lettem említve, ami nálam történt, valóban motorfelújítás volt (S38B38), BMW gyári felújított főtengely és BMW első túlméretes dugattyúk kerültek beépítésre, az összes tömítés, csapágyak, minden BMW eredeti lett beépítve. Ezek mellett eltörpült a BMW eredeti olajpumpa ára, de ilyen mértékű beavatkozásnál úgy ítéltem meg, kötelező cserélni.
Ha túlnyomórészt a javítással összefüggő gondokról és félreértésekről lesz szó (amiből mi is okulhatunk) és persze "anyázástól" mentes stílusban, akkor az én részemről szívesen olvasnám a végkifejletet.
Nagyon örülök, hogy billentyüzetet ragadtal, es leirtad a te szemszögedböl a dolgokat, nagyon regota varok arra, hogy megtörd a hallgatasod, es megtudjam, miert kaptam azt töletek amit kaptam. Van benne igazsag is, van benne szamomra megdöbbentö kijelentes aminek en homlokegyenest az ellenkezöjere emlekszem. Tekintettel a müved terjedelmere nekem is idöre lesz szüksegem, hogy kielegitöen megvalaszoljam. Igerem, tartozkodni fogok az uriemberhez nem melto hangnemtöl, es elengedem fülem mellett azokat a vadaskodasokat, amik nem ütöttek meg ezt a szintet.
Ezuttal azonban a forum T. hallgatosagat kerdezem:
Itt nyilvanosan valaszoljak, vagy oldjuk meg egymas közt Misivel a kerdest?
Szamomra mindket ut megfelelö, csak azert kerdezem, mert ez a forum elvileg nem arra jött letre, hogy ket ember itt harcoljon, es teregesse viseletes dolgait. Da ha többen kivancsiak ra, nekem nincs vele problemam.
Peti: Az egészben az a gyönyörű, hogy 60 ezer Ft felújítani a két veztengelyt. Ha kézbenvannak, mint ugye akkor voltak. Most lehet szétbombázni hozzáaz egészet, maga a munka sokkal többe lesz. És ugye egy két és fel milliófölötti munkánálmondanom sem kell, hogy nem ezen a 60ezrenmúlt volna a barátság...
A válasz: De, bizony, mint írtad, mindenen múlik meghúztad a végösszeg határát, -már csak a legszükségesebbeket cseréljétek ki-írtadés több százezer Forint nem a motor felújítására ment el. Részletezzük? Rendben. Generátor, önindító, klíma kompresszor, szervópumpa, új klíma ventilátor, vízcsövek, szívócsövek, hidraulika csövek, üzemanyagszűrő, üzemanyagcsövek. Atalptömítéseket is utólag raktuk bele,amiszép költség,kardánalagút hang és hőszigetelő, lengéscsillapítók, féktárcsa, fékbetét előre, féktárcsa, fékbetét hátra, jobb első lengőkar, féltengelyek, a klímádat átalakítottuk új gázosra+ adagolószelep csere+szárítószűrő csere, kárpitok ki-be, A, C oszlop borítás, tetőkárpit, kalaptartó, utastérszét-össze, tetőantenna megszüntetése(amire kaptunk Tőled egy linket, hol lehet kapni. 1 kupak kb. 80 Ft, de a XV. kerületben van oda vissza 2 óra ezeket az időket nem lehet elszámolni. Ha ki kellene fizetned minden az autóddal töltött órát,lehet, még Te sem szeretnéd.Az árakról a motornál.
Szavakkal nem lehet leírni mennyi idő és energia megy el ezekre a dolgokra. Mi a motor javítását vállaltuk, de a többi is csapódott mellé + az alkatrészek tisztességes tisztítása, odaégett 25 évesvékony tömítések levakarása, csavarok alkatrészek, töménytelen mennyiségben takarítása, szelepfedél maratás, homokszórás és fényezés, szívócsonkok ua. Persze ez is irreleváns ugye?
Visszatérve a tengelyekre, szétszerelés előtt jeleztük, hogy jellemzően nem kell őket cserélni M70-es motoron, de látom ez sem maradt meg az emlékezetedben.Továbbra is fenntartom, hogy megfelelően dolgoztak. A fényképeken tudunk vitatkozni, de azt személyesen.
Remélem a felhasznált alkatrészek minősége azért nem kérdés. Köszönöm sixpack525i-nek a megjegyzését róla, bár a tengelyek vonatkozásában téved. Ha az alkatrészek minősége sem felelmeg,állok elébe mindennek.
CSAK AZÉRT FIZETTÉL, amit beépítettünk ésegybenkiis listáztuk. Nem többet, sőt, azt kell mondanom, hogy kevesebbet fizettél abeépített, de alistázásból kihagyott alkatrészek miatt. A beépített alkatrészek és a munka minőségéért vállaljuk a felelősséget bárki előtt és bárhol.
Ha már a kinti példát említetted a futómű állítására, mi sem azt a munkabért kaptuk, ami egy ilyen volumenű munka után járna, de a barátság is számított. Lehet, hogykár voltarra számítani.
A motor járás:
Nem tudtad egyszer sem megmutatni mire gondolsz. Érdekes, hogy soha nem volt annyi időd, hogy megmutasd az általad emlegetett jelenséget, illetve akkor mindig jó volt.Nálunkismindig jól járt a motor, egyszer sem tapasztaltuk, amit Te mondtál nekünk, sőt a kárpitosnál is lepróbáltuk 1-2 hetes állás után.Mit javítsak? Hibatároló üres. Mit javítsak meg???
Beszéljünk amotorod javításának áráról is:
Mindig 2.5 MFt-ot írsz Peti. NEM IGAZ. A motorod javítása, mint azt a Nálad lévő lista is tartalmaz nem ennyi volt. 634.338 Ft + 150.000 Ft munkadíj = 784.338 Ftaz, ami nem a motorra ment el(megint a lista, ha kell,felsorolom ide is.), azaz a motorodra közel1.780.000 Ftjut. Ez nem kevés, de nem 2.5MFt. Mellesleg jegyzem meg, hogy egy E46, 4 hengeres N42 motor tényleges felújítása máshol 1.6 MFt. Akkor a 12 hengeres 4.8? A többi pénztaz előzőlegki nem fizetettés a másik autód javítására fizetted ki. Elhiszem, hogy a Te számod sokkal jobban hangzik, lehet vele sajnáltatni magadés pocskondiázni minket, DE AMIT ÁLLÍTASZ, AZEGÉSZ EGYSZERŰEN NEM IGAZ.
Még egy adalék. Sajnos azért nem tudunk pl. csak F-eseken olajat cserélni,ahogy írtad, mert ilyen munkákat vállalunk el, mint a Te autód. Pedig sokkal jövedelmezőbb és egyszerűbb lenne. Vagy inkább futóművet állíthatnéknálatok osztrákiában, egy nap kettőt 400 Euróért, ahogyszinténírtad és utána vígan írogathatnékide a fórumra, nem pedig 3 diplomával kellene magyarázkodnoma gyalázkodó, valótlanállításokkal telileveleid után. Az meg, hogy a Wallisos pecsét megér 8.000 Ft-ot,kiveri a biztosítékot. Megcsináltatni ott, aztnem, de a PECSÉT, az legyen bennea szervizkönyvben, mert eladásnál majd azt hazudod, hogy nézzétek meg, márkaszervizbe hordtam a kocsim! Az megint pofátlanság. Ja és gondolom,az étterembe is beviszed a krumplit és a húst, ebből főzzetek nekemvacsorát!
Kommunikáció:
Az alapvetőprobléma kiindulási pont az volt, mikor Te a Gábortmunkaidőn kívül-nem telefonon, hanem Viberen keresztül hívtad este 19.15-kor és azt nem vette fel (nem,mert nem is hallotta) és épp családi elfoglaltsága volt. Ja és írtad, telefonok jönnek mennek, decsak nálad. Nekem 22 éve nem változott, nem bujkálok senki elől, cserélnem sem kellett. Ha egyébkéntNeked nem ér meg egy telefont munkaidőben az infó, akkor nekünk sem fontos. Engem (talánkétszer(!) hívtál telefonon,(ellenőrizzük le) nem többször, de mivel nem egy irodában ülök, legtöbbször az aknából kellene kiszaladni, kézmosás stb. ez nem mindig megy.Az arrogáns, ultimátumot adó, fenyegetőe-mailed után pedig ne várj semmit!Nem vagyunk egy ívásúak és ismered az előéletemet, iskolákat,munkáimat,kérlek add meg a tiszteletet, még, ha ideges is vagy.
Mert:
Például ha valaki a vasárnaphoz ragaszkodva ittasanvigyorogva hozza aműhelybea javítandó autót, az rendben van? Persze az autószerelő menjen be vasárnapis, legyen boldog, álljon vigyázva, hogy átvisznek hozzá egy25éves autót és megjavíthatja. Olyankor jókvagyunk?
Vegyemát reggel 7-kor, mert 8-ra mindenki dolgozni megy. Maradjak este 6-7-ig mert addig mindenki dolgozik. Vigyem haza, majd este 9-kor odajön az ügyfél. Vasárnap áthoznáreggel, délben,este, majd én beviszem hétfőn és természetesen vissza is hozom, a nap bármely szakában fogadjam a hívásokat, vájbert,fészbukot, íméleket,stb. Ismerős valakinek?
Úgy jössz haza Peti, (ha a Te estedben lehet ezt mondani) hogy kb. egy hét itthon tartózkodást követően az utolsó napdélután jelzed, hogy megbeszélnéd a dolgot, méghozzáegy órán belül, mert utána nem vagy, hiszen elutazol. EZ NEM KORREKT ELJÁRÁS. Miért nem szóltál korábban, hogyitt vagy, beszéljünk valamikor? Te nem egy 2.5 MFt-os ügyfél vagy, hanem egy 2.5MFt-os probléma.
A LEVELEZÉSÜNK PEDIG MAGÁNÜGYLENNE, NEM EGY FÓRUMBA VALÓ, de, ha már idézel belőle légy pontos, én ezt írtam:
Szia Peti!
Csak egy rövid válasz erejéig zavarnálak.
2017.03.30. telefon váratlanul ért minket. Ha tudod, hogy ittvagy ill. leszel mi is tudhattunk volna róla előbb.
Elnézést, de én szombaton ünnepeltem az 50. születésnapomat, ezért készülődtünk rá már pár nappal előtte ezért nem tudtunk fogadni, ezt remélem megérted. Nem elzárkózás volt! Ebben a szellemben telt el a hétvége, ma pedig az öcsémnek van a születésnapja. Most értünk haza. Sűrű a program ennyi. Egyébként 10 perc elvileg mindig van, de ez nem annyi lesz.
Üdv:
Misi
Ez volt az utolsó egymás felé irányuló levelezés, és Tenem válaszoltál rá.Ha ez elutasítás,én nem tudok magyarul vagy valamit rosszul írhattam.
Értelmezema számodra:
Nem elzárkózás szerepel benne, csak az, hogy az az időpont akkor,nem volt alkalmas. Ebből az öcsém szülinapját emelted ki cinikusan, pedig az enyémről volt szó. Nem szép dolog. Ha Neked is lesz ilyen szülinapod, én megértem, ha nem érsz rámásraakkor.Éntöbb mint 12hónapig vártam az elvégzett munkám kifizetésére Tőled.Ahogykorábban, mostsem említettem volna, ha nem így reagáltál volna a fórumon. Persze az nem számít, hiszenPeti mindig korrekt volt éseza történet isirreleváns.
A javítással kapcsolatos képeket pedig megkaptad tőlünkpendrive-on (Laci buliján, ahol voltatok egy páran innen a fórumrólis,velünk együtt).Vagy nem emlékszel? Még most is azok a képek vannak rajta, miután visszakaptuk!
A kérdés azonban még mindig nem hagy nyugodni:Kopogott vagy hangos volt a motorod?Ha rosszul járt a motor miért nem tudtad megmutatni?Mindegy, elhiszem ennek ellenéreis.
Röviden ennyi az én történetem. Még persze vannak dolgok, de azok már tényleg nem ide valók. Remélem sikerült pár dolgot megmagyaráznom és megvilágítanom a mi szemszögünkből.
Ha én is olyan cinikus lennék, mint Te, írhatnám, hogy nekem is van pénzem, igaz időm nincs. Talán ügyvédem is akadnapár, akik közül tudom, hogy ha elolvasnák mindezt, többenönként vállalnák elaz ügyet.És én is idézhetnék a Tanúból, Kéremez egy nagyon komoly névtelen feljelentés volt géppel írva De talán a Hofi illene ide: Papírja van, ceruzája van, a címet tudja, feljelent. És ez a három elég ahhoz, hogy komolyan vegyék.
Szomorú vagyok, hogy ilyeneket kellett leírnom, de nem hagyhattam tovább, hogy szidj minket kedvedre és még egyet is értsenek Veled páran az általadleírtak alapján.
Egy utolsó reakció. Természetesen várjuk a számlát, amit küldenélés miután levontuk abból az összegből, amit idáig nem fizettél ki (főleg alkatrész, meg sem kérdezted mivel tartozol) utána már csak akettőkülönbözetéretartunk igényt.
Soha senkit nem károsítottunk meg, azt csináltuk meg az autóján, azzal az alkatrésszel, amit leírtunk. és azért kértünk pénzt. Senkitől semmit nem vettünk el sem az autójából sem tőle. Szégyelld magad, hogy ilyet sugallsz pl. a kiszerelt, rossz lengéscsillapítóddal kapcsolatban. Nagyon átestél a ló másik oldalára.Kezdjük el. (12 oldal sikeredett, ez tartott két napig)
Tisztelt Peti és mindenki. Horkics Mihály vagyok, afórum utóbbiidőszakábanBMW V12 Power Peti által szidott egyik szerelő, aki nemrégiben azŐ autóját ill. annak motorjátisjavította. Rögtön leszögezném, hogy sajnálom, hogy így alakultak a dolgok. Valóban úgy tűnik hibáztunka vezérlése kapcsán, szomorú vagyok miatta, ez nem jellemző ránk, különben Ősem jöttvolna hozzánk (később az okokról). Hány hibát hárítottunk el, főleg kapcsolatunk elején, amit más, több helyen, de még a márkaszervizben sem tudtak megoldani? Peti! Aztán istenekből kutyaütők lettünk egy csapásra. Nem akartunk és nem is akarunk semmilyen felelősség alól kibújni, erről szósincs, de a Te kommunikációd nem korrekt. Azt mondanám, hogy rangon aluli és ez nem illik hozzád. Nem kívántam idáig belefolyni ebbe az internetes vitába, nem azért mert nem érdekel, hanem mert másképp kívántam elsimítani a köztünk lévő ellentéteket, ami sajnos azóta sem történt meg. Köszönhető ez az itt olvasottaknak, mellyel félretájékoztattál mindenkit egyoldalúan és cinikusan,negatívan jellemezve munkánkat. Ezért én is sündisznó lettem akárcsak Te. De most én is írok. A stílus és szövegezés félek nem lesz úriemberhez méltó, de amilyen az adjonistenolyan a fogadjisten. Kérem, akit érdekel a történet az én, illetve a mi szemszögünkből, olvassa végig írásomat, ami nem lesz rövid, viszont magyarázatot adhat a történtekre, csak tényeket tartalmaz, a megbeszélteket és a módosításokat, nem feltételezéseket, mi miért lett úgy, ahogy,stb. Meg fogok szólítani több hozzászólót is, mivel ők is így tették velem (velünk) kapcsolatban.
Picit korábbról indítom a történetet, hogy lássuk a korrekt,ritka, laza, jófej, ügyfelet,Pétert, ahogy Big FOOTjellemezte.2015-ben vagyunk,május. Ekkor javítottuk Péter E38-as BMW-jétsokadszorra, akkor rettentően fontos volt, hogy elkészüljön azon a pénteken, mert másnap volt egybuli, ahova az általa szidott Gáborés én is hivatalos voltam. Oda Gáborvitte elaz elkészült autót, akkor milyen jók voltunk (erre) De mert rossz alkatrészt hozott, nekünk kellett másikat rendelni, kénytelenek voltunk előző nap este 10-ig dolgozni. Mind a négyen örültünk,de a szerelés már csak ilyen, dolgozunk, hogy másnak jó legyen.Másnap a közösbulin elfelejtettkifizetni. Ki törődik ilyen apróságokkal, amikora kocsi kész,tele az asztal piával.Ekkor még boldog volt hármasunk.
Ez volt az a bizonyos lengéscsillapítós javítás, Peti szerint elfelejtettük visszaadni a rossz lengéscsillapítóit. Ha így nézzük,igaza van, de akkor elfelejtettük a fáradtolajat is visszaadni a szűrőkkelegyüttés a szétszakadt tömítéseket, törött alkatrészeket, láncot, vezetőt, lecsiszolt festéket, kopott féktárcsát, betétetstb. Peti, azt mondtad, ha jól emlékszem, hogy soha többet nem lesz EDC-s autód. Eddig miért nem jutott eszedbe, hogy visszakérd, ha kell, a két rossz EDC-s lengéscsillapítód? Miért most? Az elmúlt két évbennem hiányzott?Legközelebb majd begyömöszöljük a csurig pakolt csomagtartódba.Egy évvel később, mikor rájöttél(hosszas rávezetés után), hogy 750es BMWszintszabályzó nélkül annyira bután áll, a folyamatosan megpakolt csomagtartód miatt, mint a nyár elején hazainduló vendégmunkások csodái. Egy évvel később, 2016 őszén, amikor visszaalakítottuk szintezősre nem hiányzott? Vagy elfelejtetted elkérni, ha kell? Van az udvarontöbb kupacbankb. 3-4 tonna elfelejtett alkatrész, lehet, hogy az alján megtalálod az elveszettlengéscsillapítóidat.
Cserélhetünk is, nekem vannak talp nélküli zoknijaim, a Gábornak meg fejnélküli malackái. Melyikre cseréljük a sz@r lengéscsillapítóidat?
De menjünk továbbés térjünk picit vissza az előző javításra.
Mivel Peti külföldön él és dolgozik, ki tudja, nem hoz magával Forintot csak Eurót, vagy azt sem csak kártyát, de a pénzfelvétel drága, így nem vesz ki azt sem. A JAVÍTÁST NEM FIZETTE KI akkor és később sem hosszú ideig. Igaz utána majdnem lett egy közös bizniszünk, ahol ez beszámításra került volna, de abból sem lett semmi. Ezek után sem jutott eszébe, hogy elhozza, elutalja stb. a pénzt. (Minek annak a hülye szerelőnek, majd megyek valamikor és ha nem felejtjük el, talán odaadom?) Majd 6-8 (!) hónappal később, mikor hozta a 8-ast sem azzal kezdte, hogy számoljunk el, hanem csináljuk meg azt is, aztán majd Közben eltelt kb. 10-12 hónap, ezt 2016 második felében sikerült kiegyenlíteni októberben, a 8-as javítása után, pontosabban a legvégén. Ez tény. De a dolgok nem ezért történtek úgy, ahogy, mert nem nehezteltem rá természetemnél fogva - a barátság nálunk valóban ennél is többet ért és igazán nem hiányzott az az összeg, de ha áskálódunk, csak maradjunk a tényeknél: Peti, CSAKNEM EGY ÉVIG NEM FIZETTED KI AZ AUTÓD JAVÍTÁSÁT, és még én csúszok?Persze ez korrekt magatartás.
A javítás előzményeiről:
A 8-as javítását megbeszéltük valóban, de nem mi határozhattuk meg az elkészülés idejét, hanem Te mondtadmeg, hogy eddigrelegyen kész. Sajnos rábólintottunk, pedig nem kellett volna. Jellemző, hogy nem az határozta meg a határidőt, aki a feladatot elvégzi, hanem fordítva, aki megrendeli. Ez így nem jó, de szerettünk volna megfelelni, bíztunk benne, hogy menni fog. Nem így lett. Erről majd később.
Menet közben többször is módosult, bővülta feladat. Eredetileg csak motor javításról volt szó és itt is megállnék egy pillanatra. Kényesen ügyeltünk arra, hogy bár motorfelújítás-t emlegettünk,elmagyaráztuk Neked, hogy ez nem az. Akkor dugó cserét, felfúrástés még sok dolgot kellett volna csinálni. Előre megbeszéltük, hogyan és mitfogjuk megcsinálni. Szóval kezdetben motor javításról volt szó és nem arról, hogy amellett szedjük szét az utasteret, fűtésboxot, ülésvázat, mozgatómotort, ülésbowdent javítsunk, majd szedjük ki a kárpitokat, vigyük el mi a kárpitosnak, majd menjünk el érte, szereljük ki a lengéscsillapítókat és egy általad megnevezett, mondhatni vidéki felújítóhoz vigyük el.Amikor elkészült hozzuk vissza és szereljük be. Az első fék, a hátsó fék, többszöri megbeszélés variálás, váltogatás 2-3 árajánlatközt,és ami közben még jött. Utastér kirámolása, régi riasztók kiszerelése és kábelközeg visszaalakítása, féltengelyek javítása, lengőkar csere, váltó JAVÍTÁS (erről is később).
A futómű probléma:
A futóműnél Te kérted, hogy tűzoltás jelleggel cseréljük ki a legrosszabb alkatrészeket, mertajövő nyáron minden alkatrész ki lesz cserélve vadonatújra. Ellenőrizve azt tapasztaltuk, hogy úgy lóg a jobb első lengőkar, hogy majdnem kiesik!Kicseréltük a futóműben ezt az egy alkatrészt. Nem gondolom, hogy utána állításra szorul a futómű, de az előzmények és a kérésed ismeretében senki semtett volna másképp, nem volt indokoltés nem is kérted.
A váltó kérdés:
A váltódat NEM ÚJÍTOTTUKfel. Nyomatékosan írom le. Szándékosan,rosszindulatú módon ferdíted el a valóságot, ez gusztustalan. Soha nem állítottuk, hogy váltófelújítás történt, ez ferdítés és
valótlan állítás folyamatosan részedről. A váltódona megbeszéltek szerint az indítófokozat lamelláit cseréltük ki újra, amik majdnem porrá voltak égve (fénykép SAJNOS NINCS MEGmellékelve), ez a tapasztalat, ezért is javasoltuk a cseréjét.Ezen kívül első-hátsó szimeringet, kartertömítést, olajszűrőt és a váltóolajatcseréltünk. Egy váltó felújítás kb. 6-700.000 Ft, de hallottunk ennél sokkal drágábbat is.Te mindezért ÖSSZESEN 32.407 FT-OT FIZETTÉL, AZAZ HARMINCKETTŐEZERNÉGYSZÁZHÉTForintot, melyet Te is olvashattál a listádban.Semmi másról nem volt szó és nem is fizettél érte, ráadásulaz OLAJ ÁRÁTa végén elfelejtettük felszámolni, így AZTSEM FIZETTED KI, mert lemaradt a slistádról. (És még sok másis). Aki erre azt mondja, hogy váltófelújítás az nagyon nincs tisztában a fogalmakkal. Szerintem Te, legalábbis idáig azt gondoltamvagy olyan intelligens, hogy érted a különbséget és tudsz olvasni, mert a listádon nem volt más, amiért fizettél volna, vagy felszámoltunk volna. Remélem,most már mindenkiérti a váltó kérdéssel kapcsolatos álláspontomat a történet részleteiismeretében.
Felvetődött az olajpumpa kérdés:
Valóban nem cseréltük le, de nem is kellett. Szétszereltük, kitisztítottuk, megvizsgáltuk az alkatrészek állapotát. Kiszereltüka leragadt, berohadt nyomásszabályzó dugattyút és a tömítéseket, majd rendbetettük és összeszereltük. Rumcice, ti kicseréltétek az olajpumpát, nehogy azon múljon bármi is, az összköltséghez képest eltörpül az ára Ez ennél a modellnélsajnos nem egy 20.000 Ft-os alkatrész! Nem vagytok tisztában az árakkal!Az olajpumpa ehhez a típushoz 424.672 Ft-ba kerül, de már beszerezhető 395.000 Ft-ért is. A Wallisban mi vetettük fel a cikktörzsbe a cikkszámát, ami azt jelenti, hogy még senki nem vett ilyet! Utángyártott nem létezik. Ki ne találjátok, hogy ezt bárki kifizeti!Valószínűleg Péter sem. Ez az eltörpült ár? Gondolom BMW GMBH-tólte sem vettél volna egy újatcsak azért, mert nem szívesen rakodössze a régivel. J
A motor vezérlése:
A vezérlésre visszatérve valóban nem tökéletes a beállítás. Sajnálom. Elrontottuk,hibáztunk,de láttam a fényképeket. Tudom, hogy sokan szeretnek egyrészt dicsekedni, másrészt szidni, égetni a másikat. Jó, hogy felraktad a képeket, mert így módomban állt elemezni őket és tudok rá reagálni. AZ NEM EGYFOG!!!Ez nem egy régi Zsiguli, ahol fixen csavarozod fel a tengelyre a fogaskereket. Az M70-es motorok vezérműtengelyének végén lévő fogaskereket úgy alakították ki egy elnyújtott ovális lyuk formájában, hogy akár kb.+/-30 fok állítási lehetősége legyen a tengelyeknek. Felesleges, de így gyártották le. A lánc osztókörén mérve 1,5-2 mma láncon az eltérés, KEVESEBB, MINT EGY MEGNYÚLT LÁNC ESETÉBEN. A mellékelt képen láthatod, hogy néz ki a vezérlés, ha egy fogat elraknánk.Az elsőn az általad felrakott kép, a másodikonegy valóban egy foggal elrakott vezérlés látható.
Kicsit más nem???A 3mm(de legyen 5)és a 21mm között van különbség.Ez az a motor, amelyik semmit nem vesz észre abból, ha kissé megnyúlik a lánc. Ettől nem jár véletlenül sem rosszabbul, mint a pont helyére állított.Valóban, nem kellene eltérnie, mert ez a gyári előírás, hibáztunk, elnézést, de ez akkor sem befolyásolja a motor működését, semmiképpen nem úgy, hogy dadogva, vagy rosszul járjon, hiszen ennél rosszabbul álltak a Te tengelyeid szétszereléselőttés lám, saját bevallásod szerin minden rendben volt. És mint ahogy Te is ismered a BMW levédett, változó szelepvezérlő rendszerét, amit VANOS-nak hívnak, na, ott +/-akár 40-50 fokot is tud állítani a VANOS üzemállapottól és persze típustól függően. Képzeld ott milyen borzasztóan ferdén állnak a tengelyek, rossz belegondolni A motorok ennek ellenére tökéletesen járnak.
De igazad van, elraktuk a vezérlésed.Miután elkészült a motor, egy gyári hibás alkatrész miatt vissza kellett szedni az egyik hengerfejet. Javítás, új tömítés és hengerfej csavarok stb. Ebből persze Te csak az időveszteséget tapasztaltad,ez a végösszegben nem jelent meg, bár a beszállítóval nem sikerült megegyezni, pedig többször is nálunk járt a képviselőjük. Végül elengedtem a kérdést és benyeltem a költségeket. Sajnosközbena folyamatos pressziódmeghozta eredményét: nem pontosan raktuk vissza a vezérlésed, valószínűleg kapkodva, a meghúzásnál elmozdult a fogaskerék a már említett nútban.Ezt nagyon sajnálom.Azt viszont,hogy nem értünk hozzá, azmeglehetősen nyers és bátor megfogalmazás.Abban azért biztos lehetsz, hogy rengeteg (nem tudom számszerűsíteni),de az elmúlt 23 év alatt javítottam pár ilyen motort és nekem is volt 20-25 darab. Soha ilyen probléma nem merült fel, pedig töredelmesen bevallom még 20 évvel ezelőtt a sajátomat volt, hogy szemre állítottam be. Ma, amikor a korszerű motorokat célszerszámmal kell beállítani ez azokon nem lehetséges, mert a sok szenzor és a tűréshatárok miatt 3-4fok eltérést, ami legalább a kétszerese annak, amit a Te motorodnál elkövettünk, hibának jelez a motorvezérlő elektronika. Tehát még ez is belefér a tolerancia határba. Rugózhatunk rajta, mert milyen jól hangzik, és fényképen elég ijesztő, de jelentősége gyakorlatilag nulla. Kérdezdmeg a szerelődet,erre mit mond.
Egyébként történetesen BMW szelepvezérlésből írtam a diplomamunkám is a BME-n, de, hogy a Te szójárásodat idézzem, ez is nyilván irreleváns. Még az Autótechnika szakfolyóiratis átvett belőle részleteket akkoriban. Gondolom,nem azért mert kutyaütővagyok. Ettől függetlenül kellemetlenül érzem magam, nem szabadott volna ennek megtörténnie és többet ilyen nem is fog, garantálom. Jelenleg is több 12 hengeresés más motor készül nálunk. Ha olyan kutyaütőklennénk, nem hoznák hozzánk nem csak az ügyfelek, hanem a szerelő kollégákis összerakni, javítani a motorokat.Van, hogy csak a vezérléstrakjuk mi össze.
Ha ragaszkodsz a gyári értékekhez, ami egyébként jogos, legyél következetes, akkor azt is fogadd el, ha a gyári, korhű diagnosztikai gép (MODIC II) és az új ISTA-Dis azt olvassa kia MOTORVEZÉRLŐ HIBATÁROLÓJÁBÓL: KEIN FEHLER, NINCS HIBA.
mert - egészen egyszerűen - az ilyen ügyeknek nem itt, nem ilyen fórumokon kell "megoldódniuk", nem itt kell kompromisszumoknak születniük.
Számomra nagyon egyszerű a kérdés: ha a topictárs így, és ennyivel lett átb****va, akkor miért nem keresi az igazát az erre hivatott helyeken, én biztosan ezt tenném.
Ezt ("két nap múlva") úgy kell érteni, hogy miután elmúlik a két nap, azután. A poszt volt a kedd végén, az már nem számít, aztán eltelt a szerda meg a csütörtök, ez kettő és most vagyunk utána... ez egy hosszabb időszak...
Sajnos nem, de beszelj szerintem cuccolossal, egy probat meger. A lindoros ember anno azt mondta, hogy nem kell beszarni az edc-töl, felujitas szempontjabol nem mas mint a sima. Ha ez igy van, es cuccolos tud szintezöset felujitani, akkor erdemes lehet megprobalni az edc-s szintezöst, nem? Legkesöbb amikor mar csak a vagy bejön, vagy venned kell ujat a ket opcio.
A sima szintezőst sztem én is fel tudom újítani, legalábbis a mercié szépen szerelhető, de úgy néztem a képeken hogy a bajoré is. Úgy néz ki lesz egy komplett rendszer az enyém alá :-)
En Lindornal szoktam az EDCs gatlokat ujjittatni, abszolut megeri (8ezer vs 269 ezer Ft), az eredmeny tökeletes, egy ev garival. A brodo elsö gatloit is ott csinaltak valamikor 6-7-8 eve. A Horkics motorsport kftnel csak a szerelest vegeztettem, azzal nem is volt gond, mindössze nem emlekszem, hogy visszakaptam volna az EDCs gatloimat, amikor kiszereltettem a kocsibol. De persze lehet, hogy en emlekszem rosszul, söt mitöbb szemtelen, pofatlan csalo vagyok, ahogy itt mindenki ismer. De holnap remelhetöleg kiderül. Mar nagyon kivancsi vagyok, több mint egy eve nincs erdemi kommunikacio a Horkics Motorsport Kft reszeröl iranyomba, hiaba kertem rengetegszer.
Én újíttattam fel Katona Gábornál EDC-s szintezős gátlókat, enyém alatt Boge van, ha ez számít. Az egyik oldali aztán nem bírt ki 500 km autópályát se, szivárgott, olajtócsa volt alatta, ezt garanciában egyetlen szó nélkül újra felújította, ez nagyon becsülendő dolog tőle. A felújítások "eltartottak egy ideig", de ezt másoktól is olvastam.
Lehet, hogy ezek nagyon nehezen elérhető alkatrészek, amiből ezek a ritka és régi gátlók felújíthatók, talán bizonytalan a minőségük is, nem véletlen külön szakma ez. Kérdeztem tőle, lehet-e, hogy az autóba történő beépítéskor került bele kosz, és attól szivárog? De azt válaszolta, bármi lehetett, felújításkor is, beépítéskor is, nem érdemes ezen filózni. Mindenesetre azóta jó, köszönöm neki. Kopp-kopp.
Én úgy csináltam, hogy szereztem két másik gátlót, azokat újíttattam fel, nem azt, ami alatta volt, mert ha az autó alatt hónapokban mérve nincs hátsó lengéscsillapító, addig valahol egy műhelyben nagyon-nagyon útban van az autó.
Imenti örömömben, hogy vegre hallok felöled (utoljara ugye annyi jött töled, hogy azert nem sikerült fel ev alatt megcsinalni a 8as motorjat, meg azert nem tudtok velem erröl beszelni, mert a testverednek születesnapja lesz), hogy nem is figyeltem, hogy az EDCs gatlok a fö momentum. Ezzel kapcsolatosan vegkepp nem ertem felhaborodasodat. Vagy visszakaptam öket? Kerlek, meselj, alig varom, hogy leteljen ez a ket nap, szamolom a perceket!
Nagy örömmel tölt el, hogy vegre megtörörd hallgatasod, es beszamolsz itt arrol, hogy szerinted hogyan törtentek a dolgok. Kivancsian varom a fejlemenyeket, ahogy itt mindenki. A szamlat meg majd küldöm.
Peti (BMW V12 Power) ! A pofátlanságod és szemtelenséged határtalan. Ez az EDC-s lengéscsillapítós megjegyzésed már sok. Ezért úgy döntöttem, hogy én is itt a fórumon reagálok az általad leírtakra. Két nap múlva tehát rád borítom a bilit, addig vegyél egy nagy levegőt. Leírok mindent, úgy ahogy valójában történt, nem úgy, ahogy Te állítod. a motoroddal kapcsolatban is.. Akit tehát érdekel az igaz történet, két nap múlva térjen ide vissza és olvassa el nyugodtan. Üdvözlettel: Horkics Mihály, Horkics Motorsport Kft.
Nos, amikor hozzam került sem volt mar patika, retegvastagsag körben 400 es 1200 között, es egyeb nyalanksagok, de ehhez kepest ujszerü volt. Viszont az atepites minöseget dicseri, hogy meg mindig huzza a belet. Pedig uristen, de reg volt...
Viszont erdekelne, hogy milyen modositasokkal sikerült 500 loeröre feltornazni a teljesitmenyt. Talan a legszürök elhagyasaval? :-D
A csö mindenesetre biztos jot tett neki, mert annyira faradt volt mar akkor is a kaszni, hogy ha felalltal egy kerekkel a padkara, akkor mar nem tudtad becsukni az ajtot...
Ya. Bűvészkedtem FBS-t alá. Egész jó kb. 50%-al csökkent. Végső megoldás csak a szélvédő újrabehelyezése de most 1csillió forintal a felújítás kezdete óta (és a belsejéhez még nem nyúltam)nincs hozzá kedvem. Meg féltem a fényezést is.
Erről jut eszembe nincs valakinek elfekvőben krómos nekinyitódás gátló a két első ajtó közepére?
Urak, jó lehet 740 benyás motorról a tandem szivattyú a 730D-re? Konzol megegyezhet? Nem találom az alkatrész katalógusban meg hogy összehasonlítsam a cikkszámokat. HELP :-)
No, hétvégén kicseréltem a termosztátokat, a nagynak a fülei törtek le, az EGR-é meg megmakkant :-) Viz fogyást nem sikerült reprodukálnom, 2 napig rajta volt a hideg motoron 0,8 bar-os túlnyomás, sehol nem jelentkezett. Sztem már határon lehetett a szint és azért jelzett a szintjelző. Újra szól a 6 lövetű :-)
A legutóbbi hibakeresés miatt készítettem egy hűtősapkát, amin keresztül 0,5-0,6 bar túlnyomás alá tudom helyezni a rendszert, és majd akkor megmutatja. Így szemmel nem látszik semmi...
Akkor nem az lesz az ok, hacsak nem parkolsz szöszölős fa alatt. Mondjuk a 40 fok 2 óra állás klíma az elég durva kínzás. Nekem egyszer volt ilyen, azt getriebenotprogrammal hálálta meg. Szerencsére ahogy visszahűlt az olaj, rendbe jött a váltó is.
Hűtővíz fogy: szivárog a rendszer, repedt volt a hűtő műanyag eleme - típushiba
Nem melegszik a víz: termosztát csere - fogyóeszköz
Túlmelegszik a víz: viszkócsere - fogyóeszköz (ez persze szivárgó rendszerrel együtt komolyabb gondot tud okozni, de azért időben szól az autó és látni is, na meg a klímahűtő ventilátor is besegít, ha érzékeli, hogy túlmelegedett a víz)
kaland van :-) szombaton Horgosnál 2 óra sorban állás 40 fokban klímával, egyszer csak bimm-bamm üzent az autó, hogy ellenőrizzem a hűtőfolyadék szintjét. Később megnéztem a szintet valóban minimum alatt volt kicsivel, tehát a jelzés oké. A csavar most jön a történetbe, a víz hőfok mutató ami eddig mindig stabilan középen állt elkezdett felfelé kúszni, amikor elérte a jobbos vonalat kikapcsoltam a klímát, azonnal szépen vissza állt középre, ha bekapcsoltam, megint felkúszott. Nem akartam terhelni, állóhelyben nem próbálkoztam többet. Haladás közben, bekapcsoltam, szépen tartotta a szokásos víz hőmérsékletet. Másnap 18 fokban viszont az tűnt fel, hogy nem éri el az üzemi hőmérsékletet a motor, a közép és a balos vonalka között félúton mozgott a mutató. Termosztátok? Viszko? Inkább a termosztátok generálhatják sztem a jelenséget. Ja meg valahol megint folyadék vesztésem van a rendszerben....
Én becsattogtam a BMW szalonba, és megkérdeztem. Sok kört lefutottam, totál körbejártam, és hidd el, ha nem vagy milliomos, vegyél egy bontottat, és azzal csináltasd meg. Bontás nem vészes, bal hátuljába csomagtartóba nekem csak kb. 7-8 kis fényes dobozka van 600000db kábellel. Szépen lefotóztam minden lépést amikor szedtem szét, és összerakásnál nem volt gond. Úgy gondoltam azért nem fizetek, hogy kipakolják. Ülések kivétele sem nagy mutatvány.
15eF volt a negyed autó, 15 a posta, (Kamowe postázza is), 60 a karosszériás, meg 30 a festő. Összességébe ez volt a reális megoldás számomra.
Nem találok sehol e38-hoz hátsó sárvédő javítóívet. A karosszériás azt mondta, hogy jobb lenne egy javítóív, mint csak kívülről megcsinálni. Honnan lehetne szerezni? esetleg az e39-es sárvédő javítóív jó lehet hozzá? vagy egy kisebb átalakítás után meglehet oldani? Kérlek segítsetek!
nehezen indult, nyugtalanul járt a motor. Levettem az érzékelő csatlakozóját és semmi nem változott, a motor ugyan úgy járt tovább. Ha megjön és beszerelem, akkor megírom, hogy ez volt-e a hiba vagy sem.
Hardware hiba:-) Mágnes kuplung tekercse elhalálozott. A másik kompresszoron újszerű volt a kapcsolótárcsa, és a tekercs is. Már fenn is van, csak cserélem mindjárt a szíjakat is, de azok csak hétfőn lesznek meg :-)
Urak, egyik napról a másikra nem műxik a klíma :-) Bekapcsolom, a vezérlő úgy is csinál mintha bekapcsolná a kompresszort, de a mágnes kuplung nem húz össze. Biztik jók elöl és hátul is, hibakód nincs, majd hétvégén megnézem, hogy megy-e delej a kék vezetéken a klíma kompresszor mágnes kuplunghoz... lehet hogy vezeték szakadás van folyamatban :-)
Szia! Hibakód után jöttél rá ,hogy az a hibás? Vagy esetleg olyat produkált az autó, amiből biztosra arra következtettél? Ha igen, milyen tünetei voltak? Nyomozok egy hiba után, de nekem nem dobott ki hibakódot az autó...
Urak, itt is megkérdezném, talán néha benéznek a guruk :)
Ha 16:9-es egységet kikapjuk a műszerfalból, akkor az autó még használható?
Javítani kell vélhetően az egységet, de nem tudjuk letenni az autót sok napra, viszont síri csendben sem jó autózni...
Bekapcsolás után kis idővel megjelenik a főmenü, aztán nem reagál semmire, pontosabban a piros négyzetet tudom ide-oda vinni a jobb tekerő gombbal, de almenübe belépni már sehova nem megy. A felső 3 led közül a középső (piros) világít.
(A hiba eddig szórványos volt, de pár napja állandósult. Ha hátul a CD tár magazint meg a DVD lemezt kiveszem, akkor is ez van, tehát a műszerfali fejegység lesz a szar.)
Ja most értelmeztem csak, hogy sima szintezős lett. Vettél egy szintezős rendszert, vagy a 2 hátsó gátló sima szintezősre cserélésével csak az elektronikát pucoltad ki belőle?
Szia én is így jártam. Vettem az ebayről légtömegmérőt, kinézetre ugyanaz. Beraktuk, hibakód megszűnt kocsi remek, semmi gondja nincs. A régit átmostam féktisztítóval az is megjavult el is van rakva. Most a kínaival üzemel.
Tönkrement a légtömegmérőm (725 tds). Mi a véleményetek a TROFOM cég által gyártott légtömegmérőről? Mert nekem gyanúsan olcsó a többihez képest!! Aki használt ilyet azt kérem segítsen a tanácsával! Köszönöm
Akkor keresek komplett hátsó szintező rendszert E38-ba, ha valaki hall valamit lsz szóljon. Csövek, hidró akkuk ha nincsenek nem annyira gond, szelep tandem szivattyú meg gátlók lennének a fontosak. :-) köszönöm
Urak, nincs valakinél kidobásra váró rossz E38 hátsó gátló 1db? Méricskéléshez próbálgatáshoz kellene. Illetve volt olyan hogy 30D motorra kétkörös hidraulika szivattyút szereltek, tehát a kormánytól függetlenül volt még egy nyomó csatlakozó rajta?
Nem a trélerezéshez kell a 20-as kerék,hanem,hogy kinézzen valahogy az a nagytestű jószág még a gyári méreteken belül. Nekem legalább is ezért van rajta. :D
A GT is csak hátul az, nem értem benne a rációt. Amúgy én mindig azt hittem a légrugóról, hogy vajpuha lesz tőle az autó rugózása, de 3 ilyen autó után sem érzek jelentős különbséget a normàlhoz képest.
Szerintem az olaj olyan mint a koleszterinszint csökkentő. Ott sem érzed a különbséget, azt se, ha nem szeded, csak amikor megtörténik a baj. Akkor meg már késő bánat.
Szeretném megosztani veletek a nagy örömhírt: másfél év küzdelem után ismét működik az ABS, hibátlanul, úgy ahogy kell. A megoldás kulcsa az ABS szenzornak jelet adó vas fogaskerék cseréje volt (nem önmagában, hanem a teljes csonkállvánnyal). Erre nem gondoltunk, hogy egy passzív vas öntvényben mi romolhat el (fizikai sérülés, kopás nem volt rajta). Talán valamilyen mágneses tulajdonsága változott meg? Passz, de ez nagyon szopatós volt...
Olvasgatom ezt a motor kigyulladásos cikket, illetve cikkeket. Ha automata váltós a kocsid, és beindul a motorolaj alapú működés, és nem tudod lefullasztani (mert automata), akkor mit lehet tenni, hogy leállítsd? Vizet önteni a légbeszívó nyílásba? Vagy esetleg a tűzoltó készülékből habot fújni bele? Ha nem kap levegőt, akkor le kéne állnia, nem? Még mindig jobb, ha a motor kuka, mintha az autó...
a munkadíjra gondoltam:) , de létezik olyan, hogy olajcsere szervíz, ahol 4-5e-ért bármilyen autóban kicserélik az olajat hozott anyagból. De megértem, hogy van, akinek nem számít a pénz.
Végül is semmi meglepő, ebből élnek... Nagy üvegpalota, sok dekorációs kislány, talán ma már a szerelőknek se adhatnak akármilyen bért, mert röhögve elmennek a fenébe...
Én 10 éve autót semmilyen pecsétért nem vinnék ma már sehova.
A km lekérdezésére ott közig. nyilvántartó, az állapot tekintetében meg a normális vevő le fogja venni, hogy fan-nal áll szemben :)
Irásban utasították vissza? Ha nem, akkor kérd írásban! Mindjárt nem fogják. Vedd meg Atitol a cuccokat, és fizesd ki a 8e munkadijat. Annyit simán ér a pecsét.
Na most pont ez motoszkál bennem is, az autóban van (kereken) 200e km 11 éves korára, idáig csak márkaszervizben tartották karban.
Azt nem mondom, hogy ritka az LCI E85, de ebben a szín és felszereltség kombóban nem is gyakori, sőt (pl Individual mahagóni betétet még nem is láttam idáig)
De nem lesz benne a bmw rendszerében, hogy volt olajcsere. Van nekem is olyan autóm, amin magam cserélem, de olyan is, amin kifizetem a BMW pecsét árát, mert az autó úgy ér pénzt.
Nem kivehető az ülés, hanem teljesen elektromosan bekúszik az ülések és a csomagtér közötti részbe. A csomagtér ugyanakkora mint a ponyvatetősnél. Csomagtér nem változik attól függetlenül, hogy a tető milyen helyzetben van. Remélem, látszik a GIF mozgásban:
Gyakorlatilag, de mégsem :) nem véletlenül hívják targának és nem kabriónak
(félre ne érts, ez nem kötözködés)
A kivett tetőnek hol van helye? Az ülések mögött vagy a csomagtartóban?
Emlékszem volt 100NX-em, ott csak adtak két műbőr zsákot a tetőknek és rakd be bennük a csomagtartóba, míg a korabeli MR2-ben az ülések mögött volt egy-egy fészek a tetőfeleknek, az sokkal praktikusabb megoldás volt.
De pl a BMW-nél is van visszafejlődés, mert az E85-ben még van a csomagtartó fedélben egy tartó a szélfogó hálónak, míg az E89-ben semmi, ott csak dobd be a csomagtartóba ha nem kell.
Milyen parasztok az emberek... Mos történt, velem szembe a lámpánál az öregnek leállt a Citroenje, se előre se hátra. Persze mindenki nagy ívben kikerülte. Megfordultam hogy segítsek, mögé álltam kitettem a vészvillogót, már mikor kiszálltam rám nyomta egy büdös bunkó a dudát (ráfékezett, de végül nem állt meg társalogni...), ahelyett hogy kiszállt volna segíteni. Kb. 30 autó ment el mellette... Isten hozott Magyarországon.
Jójó... targa. De eddig nem éreztem hiányát a 100% nyitottságnak. Gyakorlatilag olyan, mintegy nagyobb bukókeret, hiszen nyitott állapotban a hátsóablak is eltűnik.
Első kabrióm (pár hétig volt nálam egy 220d Cabrio, de az csak nyáron), nem mertem kockáztatni :) Meg szerintem a keménytetős az mindig kicsit a "szűzkabriós" választása. :)
Nekem a lábam nem fér el benne. Térd alatt annyira nyom a műszerfal éle, hogy képtelenség jól érezni magam benne. Nagyon nagy kár, ha még 5 centit menne hátra az ülés és 15ot kijjebb a kormány, akkor már el lehetne viselni, és akkor venném én is.
200cm. De jól látod 195-ig szinte nincs gond autóval... De kurva sok tud lenni az az 5 centi. Sógornőm Megan CC-jét vittem szerelőhöz, nem tudtam hogy a szélvédő keret alatt vagy felett nézzek...
Hát igen, ez bomba vétel! Én még soha olyan E38at nem láttam, amire mindössze még 10ezer forintot kell költeni. Pláne, hogy pont ennyit már ne bírjon ki a tulaj eladás előtt, hogy valóban tökéletes legyen az autó. Ráadásul két hiba is belefér a 10ezerbe! Beszarás! Gyorsan vegye meg valaki, nehogy elkapkodják! 😂🤣😂
Néha rájön, hogy SEMMILYEN gomb megnyomására sem reagál.
Pedig a rendszer az utolsó használt állapotában (pl. rádió, vagy CD) megy, mert a multikormány gombjaival lehet lépkedni a számok vagy az állomások között.
A kocsi újraindítására sem reagál. Aztán egyszer csak megindul. Aztán egy idő után megint nem.
Megvan még a motor? :-) Kb jövő péntekre lesz nálam minden. 3 helyről jönnek: kölcsönbe, egy dobozban vele kapott, újként rendelt. Van arra dolgom 2x is. Jövő hét szombat körül, utána meg az azt követő csütörtökön. Először vinném a cuccokat, aztán elhoznám a motort. Rendben lehet ez így?
Mikor nálam volt a motorgenerál, csak azért kicseréltük az olajpumpát, hogy nehogy azon múljon bármi is, az összköltséghez képest eltörpült az ára, viszont erősen lényeges alkatrész.
Fészbukon volt ezzel egy kis önreklám, ott találtam régebben. Szépen el van takarítva minden és a beépült cuccok is minőségiek. A tengely viszont nem ezé az autó, az egészen biztos. Ha még zsírtalanítás után kicsit is megkapja a rozsda az nem ilyen felületet hagy maga után.
Ez izgalmas! Tényleg az én autóm, egy csomó kép van, amit még sem kaptam. Viszont itt tényleg jó a tengely, én azóta max 4ezer kmt mentem vele. Lehet, hogy nem kap olajat? Ez esetben ez is a hibás teljesítés következménye!
Helyes. Fingasd meg őket, amennyire csak lehet. Gusztustalan banda. Sose értettem az üzleti életben miért gondolja bárki is, hogy az ügyfelet érdekli a személyes szociális nyomora. Én se azt mondom az ügyfélnek, hogy miért nem tudom, hanem hogy tudom és mikorra...
Egyértelmű. Ahogyan az is, hogy a kijavítástól elzárkóztak. A jogszabály szerint ilyenkor az ő költségükre kijavíttathatom az autót máshol. Ezt írásban jeleztem is. Az volt a válasz, hogy nagyon elfoglaltak voltak, mert a testvérének születésnapja lesz. Egy pár percig gondolkoztam rajta, hogy megírom, milyen finom paprikás krumplit ettem a minap, hiszen az hasonlóan releváns információ, de végül letettem erről. Nyilván nem fogják a számlát eleinte kifizetni, de pénzem van, ügyvédem van, időm van, veszteni valóm nincs.
Ezt már nem is akartam feszegetni, hogy ahhoz mennyi ész kell, hogy kapok egy egyenetlenül járó motorú autót, és nem celszerszammal rakom össze a vezérlést, hanem megjelölöm, hogy hogy volt, és úgy rakom össze megint.
Én semmilyen szinten nem érzem magamat szerencsésnek ebben az esetben. Ha egy büdös fillért nem fizettem volna eddig, akkor talán vigasztalna. De hogy busásan megfizettem egy teljes felújítás árát, aminek eredménye, hogy a motor pont ugyanolyan szar mint volt, csak nem eszik olajat, a váltó pedig szar lett pedig jó volt, azon az a tény sem segít, hogy további disznóságok derülnek ki a hibakeresés során.
Én nem értek hozzá, és nem is ismerem őket, de a hazai viszonyok fényében erősen gyanítom, hogy ebben a munkafázisban valaki olyan nyúlt a géphez, akinek nem sok köze volt hozzá...
Persze a munkaerő hány csak magyarázat, és semmiképpen nem mentség, ilyenkor az kéne, hogy 100x sorry, a javítás munkadíja ingyenes, a jegyszedőt internáltuk, stb. ,stb. :),
WDS szerint 12kg felett foglalt ülésnek értelmezi a vezérlő. Ennél a gyerekülés is több.
A seat mat located under the seat cushion of the front passenger's seat changes its resistance depending on the load applied on the seat. The seat occupancy electronics evaluate this resistance and transmit the result "occupied"/"not occupied" via a data lead to the MRS or MRS2 control unit.
The "occupied" status is recognized when the passenger seat is subjected to a load exceeding about 12 kg.
Az egeszben az a gyönyörü, hogy 60 ezer Ft felujitani a ket veztengelyt. Ha kezben vannak, mint ugye akkor voltak. Most lehet szetbombazni hozza az egeszet, maga a munka sokkal többe lesz. Es ugye egy ket es fel millio fölötti munkanal mondanom sem kell, hogy nem ezen a 60ezren mult volna a baratsag...
Zsolti! Lehet egy kérdésem? Ha hozok be motort németből ki kell vonatni ott a forgalomból illetve azt nekem meg kell várnom kell róla nekem papír vagy csak úgy fogom elhozom adásvételivel aztán itthon mehetek honosítani. Köszi
Súlyérzékelő van az ülésbe építve (ülésfoglaltság érzékelő) ez alapján dönti el a vezérlő, hogy nyitja-e azt/azokat a légzsákot/légzsákokat és aktiválja-e az övefeszítést.
Én úgy tudom,hogy nem tehetsz oda gyerekülést. (eléri-e a gyerek és a gyerekülés vagy hordozó stb.. a beállított súlyt)
Az ajtófalcban vagy valahol az ajtót kinyitva szem előtt van információ erről egy matricán.
Fellazul az olajzópálcát lefogató csavar és elszökik az olaj. Szelepfedeltömítés cserénél érdemes rácsekkolni és új alátétekkel összerakni. M30 ugyanez.
Gondolom azért van felette a cső, mint a Benz M116-M117-nél, hogy a bütykökre olajat csepegtetve kenje azokat. Ha nincs az olaj rendszeresen cserélve, az apró furatok eltömődnek és nem kapnak a bütykök olajozást.
A vezérlést még talán be lehet tudni figyelmetlenségnek. Egy szakszerviztől furcsa, de ok. Viszont a vezérműtengely megbocsáthatatlan. Ez szándékos átverés egy ilyen tételnél, ha nem jelezték előre.
Nem is tudom, mi a bosszantóbb, ez, vagy hogy a 2,5 milliós motorfelujitas során, mely magába foglalta a hengerfej teljes felújítását is, sikerült a vezérműtengelyeket ebben az állapotban visszarakni:
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni. F01 ben a garázskapunyitó nyitó funkciót képtelen vagyok felprogramozni. Nézegettem youtube-on is kipróbáltam mindent. Külföldi fórumokon olvasgattam hogy előfordulhat hogy a BMW homelink rendszere nem kompatibilis a garázskapuval stb... Kérdés: ha ugrókódos a kapunyitó akkor ez a gond vagy van valami magic ami működésre tudja bírni. A szerviz a garazskapusokra adja az utat azok meg a BMW szerelőre.
Nézesd meg a gázt, mert az esetek többségében az a probléma. Nem hangos a kompresszor? Ha töltés után racionális ideig tartja a gázt, akkor ennyivel megúsztad. Ha nem, akkor elképzelhető a klímahűtő csere. Rengeteget láttam (főleg F10-et) az elmúlt pár évben a műhelyben ezzel a problémával. Jóapám F25-ben is visított a kompresszor, majd vezetőoldalon megszűnt a hideglevegő, csak utasoldalon volt hatékony a klíma, töltés után minden oké.
FL szinte mind rohad. Én FL előttit keresnék. Különbség csak a hátsó ajtóban van, amennyiben a tiéd hátul légzsákos, de akkor is csak egy merevítést kell kivágni, ami útban van.