Keresés

Részletes keresés

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.27 0 0 88706

"Elég a ragasztó vagy dűbelezni is kell?"

A dübelezés hivatalosan csak bizonyos magasság felett (az értékekről vita folyik), a szél szívó hatása ellen szükséges. Talajszinten nincs erős szél.

De van, ahol még ragasztva sincs, csak a mellé dobált föld szorítja a falhoz a hőszigetelő lapokat.

"Vagy elég, ha a 60cm széles XPS táblákat felragasztom, ez kb 5 centit lelóg a talajszint alá."

Padlószinttó lefelé 60 centi elég lesz, ha a vastagsága nem komolytalan, tehát az XPS ne legyen vékonyabb a fali fehér EPS hőszigetelés 2/3-ánál (grafitos fali hőszig.esetén legyen majdnem, vagy ugyanolyan vastag).

Ha esetleg 55 centinél betonjárda van, akkor csak emiatt ne törd fel, akkor elég az 55 centi is.

Előzmény: Gábor_5 (88703)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.27 0 0 88705

"Szerinte semmi gond nem lenne,mert a dübel megfogja."

Sokan gondolkodnak úgy, hogy a hőszigetelést a dübel tartja fenn a falon és a ragasztó csupán egy távtartó, amivel a lapokat síkba lehet hozni.

Ezzel az erővel teljesen el lehetne hagyni a ragasztózást, hiszen úgyis síkba kel csiszolni a külső felületet hálózás előtt.

Előzmény: Poc2 (88704)
Poc2 Creative Commons License 2019.01.27 0 0 88704

Nekem mikor itt járt egy vállalkozó (más átépítés végett),simán rá akarta rakni az omladozó kőporra.Mutattam neki hogy a kőport nm-es darabokban le lehet egyben venni a falról,és az alatta levő vakolatban meg nincs cement.Kézzel le lehet dörzsölni a falról.Szerinte semmi gond nem lenne,mert a dübel megfogja.Nyilván mást sem bíztam rá onnantól!

Előzmény: kiggyo (88656)
Gábor_5 Creative Commons License 2019.01.27 0 0 88703

Zsalukő lábazatra az XPS szigetelést hogyan kell szakszerűen feltenni?

Elég a ragasztó vagy dűbelezni is kell? Az XPS táblákat telibe kell ragasztózni? A szigetelésre 1 cm vastag lábazati burkoló megy majd.

A lábazat kb 55 cm magas, vagyis ilyen magasan van a belső padlószint is. Ebben az esetben is le kell engedni a talajszint alá a szigetelést, ha igen milyen mélyen? Vagy elég, ha a 60cm széles XPS táblákat felragasztom, ez kb 5 centit lelóg a talajszint alá.

lala1961 Creative Commons License 2019.01.27 0 0 88702

Üdv ! Csak tipp,szerintem nagyon vékony rajta a (HŐ)Szigetelés !:DDD

Előzmény: peterko0007 (88701)
peterko0007 Creative Commons License 2019.01.27 0 0 88701

Sziasztok,

Gyors kérdésem lenne. Mitől lehet az, hogy az elosztó gyűrűn levő kézi szabályzóban levő "úszóka" felcsúszott fentre és akár merre tekerem nem mozdul meg? Ha jol látom amikor legfelül van a piros karika (úszóka) akkor 0 liter az átfolyás.

A padlo meleg.

lala1961 Creative Commons License 2019.01.27 0 0 88700

Üdv ! Ahol van a létra szerintem ott le kell zárni a levegő v bármi bejutása miatt ! Párazárás a lakás felől megfelelő ? Ellenléc van a külső fólia/tetőanyag átszellőzése véget ??

Előzmény: SP77 (88699)
SP77 Creative Commons License 2019.01.27 0 0 88699

Üdv.

Megvan a víz keletkezésének a helye! :-)

A padlástér még régebben a szigetelés előtt le lett zárva körbe OSB lappal, a madarak és rovarok ellen!

A homlokzati szigetelése után itt keletkezett egy nem átszellőztethető 

terület.

A szigetelés ragasztástóból vagy az apró réseken bejutó pára a lambéria

alján kicsapódik, és ez okozza a homlokzaton a vizes foltokat!

A padlástérről vágtam egy nyílást az OSB lapra és látható lett a 

lambéria alján a vizesedés.

Első körben arra gondoltam, hogy csinálok egy pár szellőző nyílást az 

OSB lapokon, hátha ki tud szellőzni körbe az egész házon!

Ha ez nem válna be az összes szarufa közbe berakott OSB lapot

kivágom!

A homlokzatra nem szeretnék szellőző rést vágni!

Ha van jobb ötleted szeretném ha megosztanád velem, velünk!

Előre is köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (88544)
pocsolya84 Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88698

Köszi, közben kicsit tovabbgondolva a tetőtérben inkább falfutest csinálok, ha esetleg lezarnam a felső szintet akkor az a szigetelés nem lenne jó ott a plafonon, a földszinten meg bevallalom azt a pár ajtót, hogy cserélni kell... 

Előzmény: Törölt nick (88651)
Prézlivagány Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88697

köszi.

A szigetelés kívülről nekimegy, de a párkányfogadó természetesen üresen marad, mert kívül is lesz párkány.

Belül körben zöld gipszkarton lesz a kávába ragasztva , de alul az yton csak glettelve és hálózva lesz vékonyan.

A párkányfogadóba meg megy a 2 centis műanyagpárkány. Akkor ezt a műanyag párkányt tekinthetem párafékezőnek........

Előzmény: Mekk Elek ezermester (88676)
LanyUss Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88696

Off: nekem nagyon tetszett egy közel 100 éves kastély jellegű műemlék 6000m2 telken. Panoráma elképesztő, terület meredek lejtett, tehát sok mindenre nem jó, de gondoltam nincs szomszéd!!! Ez kell nekem. Mikor beléptem dohos szag, 90% párás konyha. Horrorisztikus szobák, nyikorgó szűk csigalépcső fel. Baromi erős északi szél. Feleségem kirázta a hideg ott. Apu rögtön mondta, hogy beledöglünk a munkába majd + műemlékhez nem nyúlhatok csak úgy kényem kedvem szerint. Ez a jelenlegi ház kellett volna arra a telekre :) Volt egy ház a rét közepén is, de ott meg félt volna. Szóval így választottam "én" házat. Én amúgy barátkozós típus vagyok :)

Ma összefutottam a fűtésszerelőmmel és panaszkodott a villanyszerelőre, aki csövezés nélkül tette be a falba vezetéket a fürdőbe ( ő nem volt otthon ) és a 350e Ft-os burkolás után kiderült, hogy nem működik :(

Előzmény: peterch (88695)
peterch Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88695

Gondolom  az még szoci építésü volt , akkor még a szomszédok barátok is voltak . Még kerítés sem volt a kertek között . Ma nézd meg !

Előzmény: Törölt nick (88690)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88694

A helyi CSAK tovább szigoríthat rajta!!!!!!!!!!!

Esetedben a szigorítás a 60 cm elhagyásának előírása volt az oldalhatártól.

Előzmény: Törölt nick (88690)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88693

NEM!!! 

A helyi CSAK tovább szigoríthat rajta!!!!!!!!!!!

Előzmény: Törölt nick (88691)
peterch Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88692

A jószomszédi viszony gyorsan meg tud romlani ilyen szívesség esetén . Elég , ha gyerekek vannak az udvarban és nekiállnak labdázni a faladat kihasználva  , vagy a kerékpárokat odatámasztják ,stb :(      Ilyenkor egy nagyot nyelsz és kéred a fentieket : csak ne szakadjon be a szigetelés ! Vagy talán átmész reklamálni ? Inkább megvenni és lekeríteni , ha a szomszéd hajlandó azt a csíkot eladni .

Előzmény: Törölt nick (88685)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88691

Az OTÉKot 100helyen átírhatja a helyi szabályozás.

Előzmény: Törölt nick (88688)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88690

Helyi szabályozás.....

Eltérhet az országostól.....

Nekem így kellett terveztetnem.

Ez biztos, mert a régi ház amit lebontottam az átlógós volt tisztán emlékszem.

Előzmény: Törölt nick (88686)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88689

Ne gondolkodj a szomszéd és a jog helyett... pláne ne magad felé hajló alapállással.

Előzmény: Törölt nick (88687)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88688

Ne tippelgess... olvasd el az OTÉK nevű vonatkozó rendeletet.

Előzmény: Törölt nick (88684)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88687

Természetesen elképzelhető csutka, pöcsnyi telkeken. Én most normál méretekről gondolkodom.

Előzmény: Törölt nick (88685)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.26 0 1 88686

Tehát nem lóghat át az eresz.

De átlóghat! HA oldalhatáros a beépítési mód.

2,5 méter magasság fölött és max 0,5 métert.

DE a vizet a SAJÁT telekre KELL visszavezetni a tetőről. 

Előzmény: Törölt nick (88684)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88685

az az 5-10cm nem fájhat a szomszédnak.

1.

Miért ne fájna?!

pl. van ahol csak 2,5-2,8-3,0 méter a bejáró a garázshoz, mért kéne a kedvedért még jobban centiznie?

2.

Mi köze a te jó létedhez...?

----

Persze jó szomszédok között működik a dolog, pl. nekem is engedtek 10 cm grafitos habot felrakni a "szomszédba".

(ezzel 1,5 m2 telket adtak nekem ajándékba, ami itt pl. cirka 70 eFt) 

Előzmény: Törölt nick (88680)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88684

20 éve építkeztem. Nekem már el kellett hagynom 60cm-t a szomszédtól, ennyi az eresz átlógás. Tehát nem lóghat át az eresz.

Viszont a régi házak eresze átlóg, nem kell bontani, nem kell vele foglalkozni. Ez is hasonló. Most már így nem tervezhetsz,de a meglévő házat nem érinti.

100%-ra nem mondom, de elképzelhetőnek és jogosnak is érzem.

Előzmény: Törölt nick (88682)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88683

Így van.

Előzmény: peterch (88681)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88682

Pl. nálunk úgy tudom, hogy Xcm-t engedned kell.

KIZÁRT!!!!!

Az jog és alkotmánysértő lenne.... a magántulajdon szentsége ellen.

Te mit szólnál, ha szomszédod átmenne és 10-20 cm-t elvenne a telkedből az engedélyed nélkül?!

----

Az az élő szabályozás, hogy

1. a SAJÁT telkeden belül MARADVA

- HA az építési helyen belül maradsz és a beépítési %-ba MÉG beleférsz, akkor nincs korlátozás

- HA az építési helyről kilógsz (előkertbe/oldalkertbe) akkor MAX 10 cm lehet a kilógás

2. IDEGEN telken

- ha az közterület >> max 10 cm lehet a kilógás (azaz az állam, mint telekszomszéd adott egy általános engedélyt a törvényben az állami/köz tulajdon terhére)

- ha az magánterület >> a JOG NEM ad felhatalmazást neked semmire, de a szomszéd megengedheti vagy megtilthatja neked... tetszése szerint

peterch Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88681

Szerintem az épület  indokolt karbantartására köteles eltürni a szomszédot a saját területén , de a szigetelés az ö területére  lógna be , abba  már nem köteles beleegyezni . Van ismerösöm , aki megvett 1/2 méteres sávot a szomszédtól , így tudta csak megoldani .

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88680

Ezekre szerintem van helyi szabályozás. Pl. nálunk úgy tudom, hogy Xcm-t engedned kell.

És logikus is, ne kényszerítsük már +100ezres fűtésszámlára, az az 5-10cm nem fájhat a szomszédnak.

Előzmény: Törölt nick (88679)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88679

és/vagy az építési hatóságot, hogy mennyit engednek utólagos szigetelés esetén átmászni a szomszédba.

A hatóság semennyit, mert nem hatásköre a szomszéd telkére átépítés.

----

A telekhatáron túl SEMMI joga nincs senkinek!!! hőszigetelés ügyben a szomszéddal szemben.

Az a szomszédon múlik, hogy enged-e a telkére átlógni vele.

HA nem enged akkor nem enged, ennyi.

Követelni-elvárni nem lehet tőle.

Ez a téma a szívesség (esetleg a biznisz) kategóriája... 

Előzmény: Törölt nick (88675)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88678

...kevésbé baj.

A mai elvárások szerint.

Előzmény: gsmotoros (88664)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.26 0 0 88677

Akkor pláne!!! kell.

A gyapot  az EPS-nél úgy 20X több párát tud a hideg a falig átengedni :-(

A gyapot a pára számára gyakorlatilag nem létezik... nem akadály.

---

A cél, hogy hideg falig NEEEEEE jusson el semennyi meleg pára a lakótérből, mert akkor lecsapódik a falon rajta >> áztat, penész lesz.

De legalábbis csak a lehető legkevesebb.

Ezért KELL a párzárás/fékezés....

Értelemszerűen minél jobb páraáteresztő a belső oldali hőszigetelés, annál inkább.

Márpedig a páraáteresztése

- a gyapotnak 100% gyakorlatilag

- eps 5% körül

- xps 1% körül

- párazáró fólia 0% gyakorlatilag 

Ezért van az, hogy fólia nélkül az XPS az ésszerű és nem az EPS a gyapot pedig NEM OKÉ!

Hibátlanul (résmentesen) felrakott és falhoz körberagasztott fólia esetén, pedig mindegy.

A fólia mögött akár gyapot is lehet...

Ez a jó sorrend, helyesen telepített fólia esetén

- KÜLTÉR

- falazat

- hőszigetelés

- páraZÁRÓ fólia

- burkolat pl. gipszkarton előtét fal, OSB, lambéria, akármi 

- fűtött BELTÉR

Előzmény: LanyUss (88663)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!