OK, köszi. Én már beparáztam és túlestem a bianka szüreten: itt (hozamban) kvázi a darazsak győztek, de Nektek drukkolok :) Sőt 18 Celsius fokon tartva az erjedés sem indult be, ezért tegnap beélesztőztem, de már volt ecetszeg is :( Isten nem bottal ver...
A zajos erjedés 4-6 hét alatt lezajlik (cukorfok, hőmérséklet, kénezés, utoljára használt permetezőszer, stb.-től függően lehet több is,), utána célszerű a vastag seprőről lefejteni a bort ezután, már lazán bedugaszolható a hordó.
Nem értek annyira a borkészítéshez, örökséget műveljük meg 1-2 éve, már alakul a dolog.
Van egy kb. 90 literes hordónk, kimostam kétszr hideg vízzel, kétszer trisós forró vízzel, kétszer hideg vízzel a végén, kiszáradt, összeraktam, ma szüreteltünk, kb. 4-5 centis kénlapot elégettem benne, mielőtt beleöntöttem a mustot.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan döntsem el, hogy milyen hosszú kénlapot égessek el? Azt sem akarom, hogy kénízű legyen a bor.
Ez a 4-5 centis lap hosszú volt bele?
A másik kérdés: fejtéskor is szoktunk kénlapot égetni benne a bor visszaöntése előtt. Mekkora lapot célszerű rakni bele és miden fejtésnél kell?
A "cintányér" nyilvánvalóan nem zár, de a zajos erjedésnél nincs jelentősége. Utánna pedig az úszófedél köré öntött parafin szerintem meggátolja az oxidációt. Ha esetleg még van benne gázbuborék, azt a parafin átengedi, lényegében úgy működik mint a kotyogó.
Nekem mondjuk csak egy olajos tartályom van, a többi az pumpás (100-tól 600 lit.-ig). Az olajosat csak a folyó bor (nálam ez a préseléket jelenti) tárolására használom. Ami hozzá van fedő, az szerintem nem zár teljesen (csupán egy "cintányér" az egész), úgyhogy nemtudom elképzelni benne a biztonságos erjesztést (gondolok itt elsősorban az oxidációra meg a muslicákra). Nekem egyébként a Letina tartályok jöttek be.
Az alsó csapot reszeld meg vagy fűrészeld be kicsit, akkor kiderül (ha alig viszi a reszelő vagy fűrész, akkor rozsdamentes) előre... később a bor úgyis megmutatja.
Az eladó azt mondta, hogy ő ebben erjeszt, mégpedig úgy, hogy a zajos erjedésnél a sima fedőt használja, ami a tetején van, azon van kotyogó és zárótömítés.
Ha a zajos erjedés lement, akkor rátehető az úszófedél és a paraffin, a csendes erjedés paraffin alatt is végbemegy.
Sziasztok! Nemrég megörököltem egy kb. 820 tőkéből álló szőlőst, aminek nagyjából a negyede kordonműveléses, a többi bakműveléses. Szinte első ránézésre látni lehetett, hogy a tőkék nagy része elöregedett, tápanyaghiányos, ráadásul túl is vannak terhelve. A fajták többségét be tudtam azonosítani, azonban a vörösökkel gondban vagyok, mindenesetre ezekből is meg szeretném tartani azokat, amik kifejezetten jól érzik magukat. Szerintetek az alábbi képeken milyen szőlőfajta látható?
A későbbiekben még biztosan jelentkezni fogok, rengeteg kérdésem lenne, de előbb minél jobban át szeretném nézni a topik eddigi hozzászólásait. Ha érdekel titeket, bővebben is írok majd a szőlőről és a tapasztalataimról. További szép napot, a válaszokat előre is köszönöm!
Hogy metszed a Palatinát? Lehet hogy abban van a hiba. Mióta az ugynevezett hosszúcsapos metszést használom a csemegeszőlőknél azóta egyenletes a termés valamenyinél.
A kereskedők sajnos ... Amire még érdemes figyelni, hogy a leeresztő csap valóban rozsdamentes acélból legyen. Amikor vettem az enyémet direkt ilyet kértem (többször rákérdeztem), majd azt vettem észre, hogy amikor engedem a bort az eleje barnább és kellemetlen illatú, ekkor derült ki, hogy sima fém csap volt rajta:( A tömlősnél a pumpában is lehetnek nem rozsdamentes alkatrészek azaz érdemes külön száraz helyen tárolni...
Nyilván azért ajánlottak Neked olajos tartályt, mert nagyobb rajta a hasznuk... Nyilván a tömlős drágább, de tudsz benne erjeszteni, míg az olajosban nem.
Nálunk nagyon bevált. Már harmadik hete eszi a család, és még mindig teljesen egészséges, és még legalább egy hétre való 90 százalékos érettségű fürt van rajta. A fürtök a lokális beárnyékoltságuktól függően nem egyszerre érnek, és nagyom finom édes bogyójúak. Nyugodt lelkiismerettel merem ajánlani ház körüli szőlőbe másoknak is, a szomszéd másfél éves unokájának egyik kedvence.
Néro.
Ez már korábban lement, apróbb szemű mint a pölöskei, de ugyanúgy nem volt vele gond, mint a pölöskeivel.
Mindkét fenti fajtát ajánlhatom hozzám hasonló tök amatöröknek, mert a metszés annyiból állt a részemről, hogy ahol túl dúsnak találtam, ott kiritkítottam, egyébként pedig hagytam, hogy "menjen a saját feje után".
Palatina (augusztusi muskotály).
Ezzel már több gondom volt, mert harmadik évben kevesebbet termett, mint a második évben. (éppen csk megmutatta magát). Figyeltem másnál is a helyzetet, ott is gyengén teljesített. Kiváló ízű, vékony héjú, de lehet, hogy vízigényesebb mint a többi, de lehet, hogy a fekvéséből adódóan jutott kevesebb vízhez. Kb azonos időben érik a néróval, de annál jobb ízű (ez persze szubjektív). Gondozásigénye ennek is minimális volt.
Akkor már inkább Narancsízű; magyar nemesítésű, elérhető itthon is faiskolákban és valóban használható, ehető termése van; amit a mangós képen látható szőlőről nem merek feltétlen elhinni....