Keresés

Részletes keresés

..janos.. Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12441

És a kénport hogyan kell használni?

Belekeverem a borba vagy mi?

Előzmény: Falusi1 (12440)
Falusi1 Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12440

Használj por alakú borként, ahogy azt Imkerei is leírta. Gyógyszertárakban vagy borászati szaküzletekben lehet legkönnyebben beszerezni.

A bor mennyiségétől, "egészségi " állapotától függ leginkább, hogy hány mg-ot kell beletenni.

A kénlapot leginkább az épp használaton kívüli hordók megóvására szokták használni vagy pl. a pince fertőtlenítésére.

Előzmény: ..janos.. (12438)
inmi Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12439

Köszönöm, megérkezett a küldeményed!

Előzmény: tp329 (12393)
..janos.. Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12438

És utána,  amikor fejtem a bort majd hónapok múlva, akkor is a bor visszöntése előtt is mindig mehet bele ugyanennyi?

Előzmény: Falusi1 (12437)
Falusi1 Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12437

Imkerei leírta a lényeget. A 4-5 centis kénlap nem volt hosszú.

Előzmény: ..janos.. (12431)
etilalkohol Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12436

ecetszeg=ecetszag

Előzmény: etilalkohol (12435)
etilalkohol Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12435

OK, köszi. Én már beparáztam és túlestem a bianka szüreten: itt (hozamban) kvázi a darazsak győztek, de Nektek drukkolok :) Sőt 18 Celsius fokon tartva az erjedés sem indult be, ezért tegnap beélesztőztem, de már volt ecetszeg is :( Isten nem bottal ver...

Előzmény: hpetya82 (12430)
imkerei Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12434

A zajos erjedés 4-6 hét alatt lezajlik (cukorfok, hőmérséklet, kénezés, utoljára használt permetezőszer, stb.-től függően lehet több is,), utána célszerű a vastag seprőről lefejteni a bort ezután, már lazán bedugaszolható a hordó.

Előzmény: ..janos.. (12432)
imkerei Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12433

A must és a bor kénezéséhez célszerűbb a por alakú borként(kálium-metabiszulfit) használni, vagy kénessav-oldatot, mert sokkal könnyebb adagolni.

 

Előzmény: ..janos.. (12431)
..janos.. Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12432

A másik kérdés: mennyi idő alatt forr ki a must? Hogyan lehet észrevenni?

Mikor zárhatm a hordót?

..janos.. Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12431

Sziasztok.

 

Nem értek annyira a borkészítéshez, örökséget műveljük meg 1-2 éve, már alakul a dolog.

Van egy kb. 90 literes hordónk, kimostam kétszr hideg vízzel, kétszer trisós forró vízzel, kétszer hideg vízzel a végén, kiszáradt, összeraktam,  ma szüreteltünk, kb. 4-5 centis kénlapot elégettem benne, mielőtt beleöntöttem a mustot.

A kérdésem az lenne, hogy hogyan döntsem el, hogy milyen hosszú kénlapot égessek el? Azt sem akarom, hogy kénízű legyen a bor.

Ez a 4-5 centis lap hosszú volt bele?

A másik kérdés: fejtéskor is szoktunk kénlapot égetni benne a bor visszaöntése előtt. Mekkora lapot célszerű rakni bele és miden fejtésnél kell?

Köszönöm a segítséget előre is.

hpetya82 Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12430

Hali Etilakohol!

 

 

Csütörtökön fogjuk szüretelni a binacát és a cserszegit, remélem a darazsak nem előznek meg.

Előzmény: etilalkohol (12296)
Falusi1 Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12429

Nekem is most hoztak egy olajos tartályt, de a gumitömítésről nem hallottam. Sőt arról sem, hogyan rakható kotyogó a " cintányér" tetejére.

Előzmény: medvegyu (12425)
Falusi1 Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12428

A "cintányér" nyilvánvalóan nem zár, de a zajos erjedésnél nincs jelentősége. Utánna pedig az úszófedél köré öntött parafin szerintem meggátolja az oxidációt. Ha esetleg még van benne gázbuborék, azt a parafin átengedi, lényegében úgy működik mint a kotyogó.

Előzmény: csabi_felvidek (12424)
KKadam Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12427

Köszönöm! 

Előzmény: imkerei (12422)
medvegyu Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12425

A ,,cíntányérhoz'' lehet venni egy gumi tömítést, amivel légmentesen zár, ill. a tetejére rakható kotyogó.

Most azzal küzdök, hogy ki kellene mosni jól, mielőtt teszek bele vmit, mert van némi műhelyszaga, meg picike olajfoltok benne.

 

Előzmény: csabi_felvidek (12424)
csabi_felvidek Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12424

Nekem mondjuk csak egy olajos tartályom van, a többi az pumpás (100-tól 600 lit.-ig). Az olajosat csak a folyó bor (nálam ez a préseléket jelenti) tárolására használom. Ami hozzá van fedő, az szerintem nem zár teljesen (csupán egy "cintányér" az egész), úgyhogy nemtudom elképzelni benne a biztonságos erjesztést (gondolok itt elsősorban az oxidációra meg a muslicákra). Nekem egyébként a Letina tartályok jöttek be.

Előzmény: Falusi1 (12416)
etilalkohol Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12423

Az alsó csapot reszeld meg vagy fűrészeld be kicsit, akkor kiderül (ha alig viszi a reszelő vagy fűrész, akkor rozsdamentes) előre... később a bor úgyis megmutatja.

Előzmény: medvegyu (12420)
imkerei Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12422

Kékfrankos.

Előzmény: KKadam (12418)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12421

Üdv:Szekeres K. hpk-nak Gugi volt a beceneve, a "Mátra"mson hajóztam vele.

Előzmény: budai2 (12412)
medvegyu Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12420

Köszi!

Ilyet vettem, csak kisebben: http://www.zottel.si/slike/1100-3%20L%20O%20polna.jpg

Ez egyben van csapostúl, bízom benne, hogy mindhárom csap rozsdamentes.

Előzmény: etilalkohol (12415)
medvegyu Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12419

Köszi! Végül paraffinosat vettem...

Az eladó azt mondta, hogy ő ebben erjeszt, mégpedig úgy,  hogy a zajos erjedésnél a sima fedőt használja, ami a tetején van, azon van kotyogó és zárótömítés.

Ha a zajos erjedés lement, akkor rátehető az úszófedél és a paraffin, a csendes erjedés paraffin alatt is végbemegy.

Bízom benne, hogy így lesz.

 

Előzmény: csabi_felvidek (12414)
KKadam Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12418

Sziasztok!
Nemrég megörököltem egy kb. 820 tőkéből álló szőlőst, aminek nagyjából a negyede kordonműveléses, a többi bakműveléses. Szinte első ránézésre látni lehetett, hogy a tőkék nagy része elöregedett, tápanyaghiányos, ráadásul túl is vannak terhelve.  A fajták többségét be tudtam azonosítani, azonban a vörösökkel gondban vagyok, mindenesetre ezekből is meg szeretném tartani azokat, amik kifejezetten jól érzik magukat.
Szerintetek az alábbi képeken milyen szőlőfajta látható?


A későbbiekben még biztosan jelentkezni fogok, rengeteg kérdésem lenne, de előbb minél jobban át szeretném nézni a topik eddigi hozzászólásait.  Ha érdekel titeket, bővebben is írok majd a szőlőről és a tapasztalataimról.
További szép napot, a válaszokat előre is köszönöm!

alfi13 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12417

Hogy metszed a Palatinát? Lehet hogy abban van a hiba. Mióta  az ugynevezett hosszúcsapos metszést használom a csemegeszőlőknél azóta egyenletes a termés valamenyinél.

Előzmény: budai2 (12412)
Falusi1 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12416

Több embert ismerek akinek "olajos" van és abban forr ki a must.

Mire gondolsz miért ne lehetne az olajosban erjeszteni?

Előzmény: csabi_felvidek (12414)
etilalkohol Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12415

A kereskedők sajnos ... Amire még érdemes figyelni, hogy a leeresztő csap valóban rozsdamentes acélból legyen. Amikor vettem az enyémet direkt ilyet kértem (többször rákérdeztem), majd azt vettem észre, hogy amikor engedem a bort az eleje barnább és kellemetlen illatú, ekkor derült ki, hogy sima fém csap volt rajta:( A tömlősnél a pumpában is lehetnek nem rozsdamentes alkatrészek azaz érdemes külön száraz helyen tárolni...

Előzmény: csabi_felvidek (12414)
csabi_felvidek Creative Commons License 2012.09.05 0 0 12414

Nyilván azért ajánlottak Neked olajos tartályt, mert nagyobb rajta a hasznuk... Nyilván a tömlős drágább, de tudsz benne erjeszteni, míg az olajosban nem.

Előzmény: medvegyu (12386)
Rumanyi Creative Commons License 2012.09.05 0 0 12413

Ez a "Tutti Futti Seedles" licenszes fajta, garantálom hogy nem fog/akar belőle vesszőt küldeni, de valószínűbb hogy válaszra sem méltat majd!

Abasáron a Veres féle oltványiskolában van minden féle csudafajta, esetleg tőlük megkérdezheted.

 

http://www.csemegeszolo.hu/index.html

 

Előzmény: Camille88 (12407)
budai2 Creative Commons License 2012.09.05 0 0 12412

Pölöskei muskotály

Nálunk nagyon bevált. Már harmadik hete eszi a család, és még mindig teljesen egészséges, és még legalább egy hétre való 90 százalékos érettségű fürt van rajta. A fürtök a lokális beárnyékoltságuktól függően nem egyszerre érnek, és nagyom finom édes bogyójúak.
Nyugodt lelkiismerettel merem ajánlani ház körüli szőlőbe másoknak is, a szomszéd másfél éves unokájának egyik kedvence.

Néro.

Ez már korábban lement, apróbb szemű mint a pölöskei, de ugyanúgy nem volt vele gond, mint a pölöskeivel.

Mindkét fenti fajtát ajánlhatom hozzám hasonló tök amatöröknek, mert a metszés annyiból állt a részemről, hogy ahol túl dúsnak találtam, ott kiritkítottam, egyébként pedig hagytam, hogy "menjen a saját feje után".

Palatina (augusztusi muskotály).

Ezzel már több gondom volt, mert harmadik évben kevesebbet termett, mint a második évben. (éppen csk megmutatta magát).
Figyeltem másnál is a helyzetet, ott is gyengén teljesített.
Kiváló ízű, vékony héjú, de lehet, hogy vízigényesebb mint a többi, de lehet, hogy a fekvéséből adódóan jutott kevesebb vízhez.
Kb azonos időben érik a néróval, de annál jobb ízű (ez persze szubjektív).
Gondozásigénye ennek is minimális volt.

Cirfandlia Creative Commons License 2012.09.05 0 0 12411

Akkor már inkább Narancsízű; magyar nemesítésű, elérhető itthon is faiskolákban és valóban használható, ehető termése van; amit a mangós képen látható szőlőről nem merek feltétlen elhinni....

 

http://www.csemegeszolo.kereskedes.eu/index.php/component/virtuemart/altalanos-csemegeszolo-oltvanyok/narancsizu-detail?Itemid=0 

Előzmény: Camille88 (12410)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!