Primosten: vitorlással töltöttünk ott egy-két napot. Gyönyörű helyen van, az óváros kis, majdnem kerek félsziget, amit egy egész keskeny földnyelv köt össze a szárazfölddel. A kikötőben egymás mellett van néhány nagyon klassz étterem, az óváros közepén pedig templom temető és panoráma. A turisták esténként a földnyelvről nézik a naplementét. A szárazföldön van egy hatalmas kemping.
"minél délebbre kell menni" - ez szerintem igaz, Dalmácia tuti hely, de aki északra megy az sem fog csalódni.
Érdemes különben nem leragadni a tengerparton, ha már ott vagytok. Ha Makarska környékére mentek, akkor ne hagyjátok ki a Biokovo hegyet, szenzációs, és helyben van. A turisták eléggé elkerülik, pedig hatalmas élmény. Általában helyi irodák szerveznek oda kirándulást, de érdemesebb kocsival menni, persze lehet, hogy kicsit leizzadtok míg felértek. A hegy közvetlenül a partról emelkedik kb 1800 méter magasba. Mi Podgorából mentünk fel, ott indul felfelé az út, sajnos eléggé el van dugva, de egy jó térkép sokat segíthet. Szóval szűk egysávos szerpentin, minimális korláttal, fehér sziklák, szakadékok, pazar panorámával. Legfelül pedig a felhőkkel vagytok egymagasságban és olyan a látvány, mint repülőről. Pulcsit vigyetek:)
Isztrián a szárazföldön, ha ráértek érdemes megnézni Motovunt (a félsziget északi részén van), hegyoldalra-hegytetőre épült város. Sajnos csak elmentünk mellette.
Oké, olyat is játszhatunk, hogy egymásba fűzzük a gondolatokat! :-) Nekem erről meg az jutott eszembe, hogy nem csak ott csúszik nagyon, ahol világos színű az anyaga, hanem mindenhol, amikor elkezd esni az eső!!! Nem csak a KRESZ-oktatáson megtanultak miatt (vékony "vízfilm" keletkezik az úton), hanem amiatt is, hogy a sós pára sokkal, de sokkal jobban csúszik, ha kicsapódik v. leesik az aszfaltra!!! Ezt a tapasztalásunkat egy Skoda bánja, amit a Kotori-öbölnél voltunk kénytelenek hagyni, miután kifli alakba hajlott egy megcsúszásból eredő fa-döntési kísérlet során... Mi megúsztuk... Szóval csak óvatosan. És a kanyarban a buszok dudálnak, mielőtt szemben felbukkannának a Te sávodban! :-)
"mennyivel szebb és élvezetesebb a Magistral (az adriai főút"
Fishtax Kedves!
Hozzászólásodról jutott eszembe nem árt, ha figyelmeztetjük azokat, akik még nem jártak a Jadranska Magistralan, hogy vizesen mennyire iszonyatosan csúszik ott, ahol egészen világos színű anyag az úttest (mintha murva lenne keverve bele, olyannak tűnik). '82-ben mentem végig először az olasz határtól az albán határig rajta (tehát a tenger felőli, a külső felén) csodás volt.
Más.
Happy Hunternek igaza van, minél délebbre kell menni. Legszebb (nekem) Split és Dubrovnik között, ebből is a Makarska riviera néven nevezett rész egészen a Neretva-deltáig. A szárazföldnél csak a szigetek szebbek.
Hvar, a csúcs. Bocsi az elfogultságért.
Kösssssz a tanácsokat, de az az igazság, hogy két éve mi is jártunk arra, igaz, csak fürödni, különben Diklóban (Zadar "külvárosa") laktunk. Láttuk, hogy két részre osztották a telepet, a szárazföldöz közelebbi részén laktak a menekültek (mit ne mondjak, eléggé balkáni körülmények között), a félsziget végén viszont szépen helyrehozták az üdülőket már akkor is, találkoztunk ott magyarokkal, németekkel, osztrákokkal... Mostanra - az utazási iroda állítása szerint - kiköltöztették a homlesseket, mindent felújítottak és elég jó áron hirdetik, reméljük, nem lesz zsákbamacska! :-) De ide csak a szülők mennek, mi végül is Novi Vinodolskiba megyünk vmikor július végén - ott még úgysem jártunk egyszer sem!
Valaki lentebb felvetette, hogy mennyivel szebb és élvezetesebb a Magistral (az adriai főút), mint a hegyek túloldalán, a szárazföld belsejében vezető. Ez így igaz, csak éppen még forgalmasabb, mint az utóbbi! Tavaly többször is írtam, hogy aki nincs lekötött szálláshoz fixálva, az jobban teszi, ha hétközben megy - több ugyan a teherautó, de még mindig jobb, mint szombati turnusváltáskor aszalódni a 30 km-es araszoló kocsisorban!!!
Szintén tavalyi élmény (vmikor augusztus elején), hogy kipróbáltuk a Bosznián átvezető utat hazafelé: valóban lehangoló a sok, még mindig szétlőtten, kiégetten roskadozó ház látványa, de mi már megszoktuk az évek alatt... Akit mégis érdekel ez az útvonal, az lapozzon vissza, és olvassa el, amiket akkor írtam.
Ezt egyébként javasolnám mindenkinek (a visszaolvasást), főleg azoknak, akik mostanában találtak rá erre a topicra, ahogy olvasom, sok olyan kérdés előkerül, amiről korábban lehetett olvasni! Érdemes áttanilmányozni! Összehordunk itt már (remélhetőleg) sok hasznos és érdekes tanácsot - még a végén vki lenyúlja az ötletet, és készít belőle egy rendhagyó útikalauzt! :-)
Ezt csak hallomásból tudom, lehet hogy kamu: Plitvice mellett van egy Hotel, ha élethűen eljátsszátok, hogy csak egy kólára ugrotok be, akkor beenged a portás.
Na a kóla után a szálloda másik kijárata a parkra nyílik, INGYEN!
Tavaly előtt voltunk ott (Petrocane), nna onnan nyúlták le a recepcióról vagy harminc ember útlevelét(köztünk a miénket is), ugyanis az egyik szállodában menekültszálló működött.
Nna persze, nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba, de jótanácsként fogadjátok meg:
NEM vagytok kötelesek a recepción hagyni az útlevelet, adatfelvétel után kérjétek vissza, főleg akkor, ha előre fizetitek a szállást. Mi ezt nem tudtuk.
A szlovákokhoz rögtön kirepült a szlovák külügytől két ember, a szálloda halljában átvehették a friss ropogós útleveleket, mi magyarok mehettünk a zadari rendőrkapitányságra kihallgatásra, meg 10$-ért vásárolhattunk hazafelé a nagykövetségen beutazási engedélyt.
(Zadari rendőrségi igazolás hiányában az útlevél pótlása itt magyarországon pontosan a duplája egy új útlevél kiállításának.)
Szia Fishtax!
Ennyit a Magyar Állam hozzáállásáról.
Ettől eltekintve erőteljesen fejlesztették a telepet, lehet, hogy azóta sokat változott a helyzet...
Biográd a Topp nálam. Ott még nem estünk arcra, és nagyon jól ki van épülve.
Ha a Punta Skalara mész - bár megtakarítasz sacc 5000 Ft-ot fejenként - Zadar az első kultúrkörnyék, (12 km) ahová mehetsz kv-zni, kirándulni, etc.
Vannak jobb helyek, ha teheted, hagyd ki ezt a telepet.
Mi is mennénk most a nyáron a tengerpartra. A nagy kérdés, hogy Cres, Krk avagy Rab legyen a cél. Vagy mindegyik :). Cresről eddig sajnos nem sok szó esett, úgyhogy ha valaki tudna segíteni, az remek volna.
Csepp!
Plitvicén tavaly augusztusban 60 kuna volt a beugró, ami Horvátországban is elég borsosnak számít, dehát világörökségről van szó. Viszont nagy meglepetésünkre egy teremtett lélek sem kérte a jegyet, szabadon lehetett mászkálni, kishajózni stb, arra gondoltunk talán időszakos ellenőrzés van, szóval ha szerencséd van ezt el lehet bliccelni. Szóljon akinek ilyen tapasztalata van!
A pénztárbódétól mindenfelé el lehetett indulni, és nincs semmi kerítés, igazándiból nem is lehet a hely miatt. Plitvicén a főbejárattól kétfelé lehet menni. A felső irányban, legfelül van a fő attrakció a nagy vízesés, amit látni kell, mert az az a hely ahol feletted is és alattad is viz van.
A felső tavakon lehet hajókázni is.
Az alsó részen talán több a kisebb vízesés, kevesebb a nyílt víz, viszont néhol a legváratlanabb helyeken tör elő forrás, vagy vízesés, mész az erdőben egy kiépített hídon és alattad, melletted, mindenfelé csobogás. A felső és az alsó részt egyenként kb 2-3 óra alatt lehet megkerülni, persze az alaposabb megismeréshez több idő is kell, de egy fél nap alatt jól bejárható az egész. És van a teljes tórendszer körül egy járat, ami a busznak és a kisvonatnak a keresztezése, ingyenes, jól lehet vele lerövidíteni szakaszokat.
Ilyeneket én is szívesen küldök, ha vki olyan ismeretlen terepre menne, ahol mi már voltunk, és szívesen látna belőle egy kis előzetest!!! Lehet feldobni településneveket, én meg megmondom, van-e képem hozzá!
Vagy Novi Vinodolski (ismerősök ismerőseinek apartmanja főszezonban 10 DM/nap/fő-ért :-))))), vagy Punta Skala üdülőtelep (Zadar mellett), hamarosan eldöl... De az biztos, _idén _is_horvát_tengerpart!!! :-))))
Szóval, Medena (tapasztalatok '97-ből)...
Apartmantelep és szálloda DONJI SEGET-ben, Trogirtól pár kilométerre. Tengerre lejtő terep,
országút fent, a hegyoldalban. Onnan lekanyarodás
jobbra, parkoló, recepció. A bejelentkezés után az apartmanokhoz le lehet menni kocsival és ott parkolni. A telep magyar építésű, egy részén mindig üdülnek magyarok. Kétszintes sorházak, alul-felül külön apartmanok. A telep előtti part kiépített (betonozott), attól balra apró kavicsos, murvás, jobbra viszont sziklás, erdős (szerintem ez a jobb, kevesebben mennek el odáig). Élelmiszerbolt a recepció szintjén.
Útvonal Mo.-ról: Letenye-Zágráb-Karlovac (autópálya, 10+12 kuna)-Slunj-Plitvice-Udbina-Obrovac-Benkovac ezután
vagy ki a tengerparti útra: Biograd-Pirovac-Sibenik-Primosten-Marina-Donji Seget
vagy gyorsabban, de elhagyatott vidéken: Stankovci-Sibenik-innen mint az előző.
(Az Obrovac előtt és után lévő útszakasz gyönyörű, de nagyon kanyargós,lejtős út a hegyoldalban, tanácsos kipihenten lehajtani.)
Megnézendők:
1. a KRKA Nemzeti Park nevű csoda (ld. 202. sz beírásom). Három bejárata van, én a "Skradinski buk" vízesésről írtam, oda Lozovac felől mentem(Ulaz Lozovac).
2. Trogir (a hajdani Trau - ld. IV. Béla): az óváros, a temploma (+ felmászás a galamblakta templomtoronyba - pazar kilátás!), a parti erőd maradványai
3. Sibenik: az óváros, a Sveti Jakov székesegyház, felmászás a várhegyre - szép kilátás a városra és a tengerre
4. Split: az óváros, de főleg Diocletianus Palotája!
Még valami: figyelmes vezetéssel időt lehet megtakarítani:
1. Zágráb előtt figyelni a pályán a nem túl feltűnő jelzést és elkerülhetjük a várost
2. a Krka felé autózva Sibenik-Bilice-ezután figyelni a lozovaci bejáratot mutató irányt
3. vissza, a magyar határ felé közeledve, a Gorican felé mutató táblát követve autópályán jutottam a letenyei átkelőhöz, míg korábban a Letenye felé mutató táblát követve kis falvakon keresztül, mellékúton kellett odaautózni.
Ennyit mára,
üdv: Tamerlán
U.i.: A "Radarska kontrola" táblát sokan kamunak hiszik és nem veszik figyelembe. Van úgy, hogy megbánják. Láttam.
Gorican-Varazsd (letenyei határátlépésnél) 10 kuna
Popovec-Komin (Zágráb előtt) 10 kuna
Zágráb-Karlovac ill. Orehovica-Kupjak között is drágult (nem írják, mennyivel)
Krk-híd 10 kuna (olcsóbb lett!)
Zapresic-Krapina (Maribor felé) 10 kuna
Mivel álmunkban nem gondoltuk (nyugat-európai tapasztalatok) hogy egy ilyen kultur-helyen be lehet úszni a vízeséshez, nem vittünk fürdőruhát, :( de maga a lehetőség is fantasztikus volt. Idén talán eljutunk megint Krka-ba. (Fürdőruhával :) Tönkremenni biztos nem fognak, mert van annyi eszük, hogy rendesen megkérjék a belépőjegy árát, persze az a természeti csoda, ami a sorompó túlsó oldalán vár, mindenképpen megéri a beugrót.
gyula2:
Amikor Biográd (Tengerfehérvár) -on voltunk, elég közelinek tűnt Krka is, meg Sibenik is, szóval, ha Sibenik miatt mész, akkor elég a Biográdi szállás, és onnan is szervezhettek kiruccanást Sibenik környékére. (A Sibeniki vár max. csalódás volt számomra, bejutni sehol nem lehetett, ahol be lehetett látni, ott földdel feltöltve a várfal másik oldala):(
De mindenképpen hívd fel a HBC-t (Horváth Business Center - Nagymező utca) biztos tudnak segíteni.
A Zadar alatti rész egyébként már bőven belefér a "délebbre vágyódás" műfajába, sacc onnantól lehet észlelni a "déli" időjárást :)
Keresek egy jó kis kempinget valahol Sibenik/Split környékén. Legyen fás, árnyas, kavicsos vagy sziklás tengerparttal, legyen a közelben ( max. 1-2 km) egy hangulatos kisváros, és ne legyen túl .
Ha valakit érdekel, az Isztrián Rovinjban tudok egy ilyen szuper kempinget, a neve Porton Biondi. Tavaly voltam ott, de most idén délebbre vágyom...
Apartmantelep és szálloda Trogir közelében?
1997-ben az egyik apartmanban nyaraltam 8 napig. Jó volt. Most kevés időm van, de később szívesen leírom a tapasztalataimat. Mikor indulsz?
Üdv,
Tamerlán
Szerintem SZUPER hely Umag, tavaly voltunk ott, egyszerűen CSÚCS!!! Az egyetlen hátulütő (nekem nem) az volt, hogy a mi strandunk betonozott volt, de szerintem ez néha jobb, mint a forró homok vagy a nagy folyami kavics, ami a lábadat tönkreteszi, és még homokos is lehetsz :-Đ
Rabon van egy német búvárbázis, ahol magyarok is dolgoznak. Magam még nem jártam arra, de hallottam dícsérni. Nézz be a Búvárkodás topicba, hátha lelsz infót róla bővebbet.
Nyugodj meg, a horvatoknal altalaban jok es pontosak a tavolsagi buszjaratok. Arra szamits, ha foszezonban mesz, nem biztos, hogy kapsz ulohelyet a buszon, ezert menj ki korabban az allomasra. A varosi tomegkozlekedesrol nem mondhato el ugyanez. Ott ugyanis a megallokban semmifele menetrend nincs kiteve, mint nalunk. Legfeljebb a vegallomasokon. Szamitsd bele az idobe, hogy ott a buszok 15-30 percenkent jarnak.
Marha jo volt, mikor leszallas elott jelezni akartam es nem talaltam a jelzogombot, ahelyett a ajtonyito hidraulika burkolatanak a rogzitocsavarjait nyomtam meg ketszer, mire egy segitokesz lany kajan vigyorral az arcan segitsegemre sietett. Ugyanis a gomb a plafonon volt es inkabb hasonlitott egy lampakapcsolora, mint egy ajtonyitora. Igyekeztem is minel elobb leszallni.
Koszi az infokat, nagyon sokat segitettel, meg vagyok nyugodva, hogy auto nelkul is meg leszunk majd.
Azert aggodtam ezen, mert peldaul Franciaorszaggal rossz tapasztalataink voltak, alig volt buszkozlekedes.
Koszi: Mafalda