Sorház, szélső lakás (balra van szomszéd), tetőtéri szobák, gipszkarton plafon, padlásfeljáró van (tehát lehet felülről is csövezni ha kell). Kívül 38-as porotherm, válaszfalak is téglából.
Mi lenne a gazdaságos/optimális megoldás mindhárom szoba klimatizálására?
Zeki és 1 valaki: köszi a választ! Szerintem akkor be lehet vállalni, bár a magam részéről inkább vennék egy belépő szintű Toshibát és mellé 10 év garanciát kiegészítőleg (vagy valami egyéb japán gépet), de simán lehet, hogy a BOSCH is teljesen megfelel.
Elsősorban a szakértőktől kérdeznék: mi a vélemény és tapasztalat a BOSCH klímákról? Ezek német gépek lennének (valószínűleg ázsiai összeszereléssel), vagy csak valamilyen kínai gyártónak eladott brandről van szó? Létezik a BOSCH-nak valódi légkondicionáló üzletága, vagy ez is csak marketingkamu? Árban eléggé versenyképesek, ezért kérdezem. Egy rokonom venne ilyet. Köszi előre is!
Szerdán jönnek hozzám Windyék az első éves karbantartásra, kíváncsi vagyok mennyire koszolódott el a gép ennyi idő alatt.
Igazából csak fűtésre használtam, illetve rendszeresen tisztítom, mosom a szűrőket. Eddig elégedett vagyok a géppel, egyedül a kültéri zajosságán lenne jó csökkenteni valahogy, de ez is csak 0 fok alatt zavaró. Szerettem volna hozatni velük valami spéci rezgéscsillapító gumibakot, de sajnos most nekik sincs, esetleg valaki tud valami forrást ahol betudok gyorsan szerezni olyat amire érdemes lecserélni a gyári gumibakokat?
Ott van az elemen, Fujitsu LTCA 3.5 a pontis típus 😉
Három évet ment 0-24 fűtésben, egész házat hiszolgálva.
Azóta pedig május - szeptember között megy 0-24-ben, párátlanító módban. Napi két-három locsolókanna vizet szed ki, hogy bent a szellőztető mellett is 50% körüli legyen a páratartalom. Nomeg minimális hűtés.
A kérdés igazából az, hogy az 5,6-os kültéri ki tud-e szolgálni 2X3,5 kW beltérit? Mert ezt az ajánlatot kaptam, csak nem értem, hogy működhet ez. Józan paraszti ésszel a kültéri és a beltéri teljesítménye nem térhet el jelentősen egymástól, nem? Legalábbis nincs értelme. Vagy van értelme bármelyiket túlméretezni a másikhoz képest?
Hőszigetelés már van a házon, de az az oldal, ahol lenne, még nincs bevakolva, tehát akár be is lehetne vésni a hungarocell-be, ha számít vmennyit h nem szabadon van, esztétika nem lényeg, az az oldal nem látszódik :) Bent nem szívesen vezetném esztétika miatt.
Urak, egy 40 nm, egyszobás lakást szeretnék klímával fűteni, mert elegem van a kémény/gázhisztiből. A kérdés, hogy egy beltérivel meg tudom e oldani, vagy muszáj multit rakni két beltérivel. Négy helységből áll a lakás és L alakja van. Az L két szárán BELÜL van az ablak, ami egy kis, kb. 4 nm HÁROMSZÖG alakú teraszra nyílik. Tehát két beltérit elég nehézkesen tudnék elhelyezni, bár olcsóbb lenne...Kérdés még, hogy a 32A, ami jelenleg van és nem bővíthető a ház hálózata miatt, elég e a lakás teljes villamosítására?
A ház szellőzésével nincs gond, nem magas a páratartalom. Utólag derült ki a leszárító funkció miatt penészedett be. Hűtéskor ha kikapcsoltam, 3 percig átváltott fűtésre hogy leszárítson. Ennek a remek funkciónak hála a mókuskereket és a terelőlapátot telenyomja párával, majd simán rácsukja a terelőlapátot úgy hogy minden tiszta víz. A funkciót kikapcsoltam már.
Köszi, de nem hiszem hogy elmondanák, ha pl. nem vált be és azért tűnt el szőrén szálán. Maga a koncepció, hogy penész helyett jó baktériumok telepedjenek meg. (Tudom, a penész nem baci.)
Sziasztok van egy syen klímánk.tavasszal szerelték be.nem kapcsol ki.zúg kint.pl24fokra van véve. bent 23 fok van és hűt.ki lett húzva elemeket kivettem....mi lehet a baj?hőmérséklet szabályzó?köszi a válaszokat!!
Szedd szét újra, vagy legalább kissé megbontva nézz bele, visszapenészedett-e. Vissza tud. Ha a háza is penészes volt, mögötte is lehetett góc, penészfolt, platnin, falon.
A cseppvízcsőben hiába megy le a víz, olyan, mint egy lefolyócső, feljebb ameddig "sosem" ér a víz, tenyészik benne a gusztustalanság, majd az szépen "visszafertőzi" az egész gépet. (illetve onnan is jöhet vissza kellemetlen szag)
Hogy "rosszul van felszerelve" az szerintem valószinűtlen, ez nem egy holdrakéta, csak egy pimfli splitklíma, be kell állítani vízszintbe, és akkor a csepptálca megdől annyira ,hogy a víz lefolyik.
Kicsit utánanézhetnél annak is, hogy a lakásod szellőzése milyen, pár év alatt elhanyagolt, bezárt helyen 0-24 pörgő gépek (pl szerverszoba)szoktak annyira megpenészedni ,hogy a házon, terelőkön, mindenen szemmel látható kifejlett penésztelep van.
tud valaki probiotikus, tehát baráti baktériumokkal ellátott klimatisztitóról?
Kocsihoz tavasszal volt Sonax probiotische Air Aid fantázianévvel, de már sehol sem kapható. Lehet nem működött? Az ötlet szimpatikus volt, most akartam kipróbálni.
A cseppvízcső a szabadba megy, kb 3l vizet engedtem át rajta és persze frionett activ-ot is kapott. Mindent is kipucoltam benne. Nem tudom mi lehet, csak akkor jelentkezik ha megy a klíma, akkor sem mindig. Max arra gondoltam hogy valahogy a pára a szekrényen lacsapódott és a bútorlap megbüdösödött, de nem. A szekrény felett amúgy jó helyen van. A teljes bele ki lett pucolva, minden amit a fotókon látsz, mókuskerék sterimót is kapott a penész miatt. A házban belül is volt egy kis penész, csepptálcában minimális, illetve a légterelő lapáton is volt penész, ja és a külső műanyag burkolat belsejében is volt egy kis penész. . (Külön mérges voltam hogy két klímás így itthagyta nekem, a pénzt meg felvették. Az egyiket kérdeztem a burkolatot nem veszed le, nem ő nem szokta...aki elvállalta hogy szétszedi az 4 hétig ígérgetett, de meguntam...)
A fotón látható rcool klímát a klímások a szekrény fölé tették. 3 éve van fenn, idén tavasszal fertőtlenítettem, büdös lett, savanyú szagú, még két klímás is takarította, büdös maradt. Egy okosabb klímás mondta hogy a leszárító funkciót kapcsoljam ki és a mókuskerék lesz a ludas. A beltérit darabokra szedtem, a házat, mókuskereket mindent kitakarítottam, frionett activ-al adtam neki. Perfekt működött egy hónapig. Most néha újra érezzük a nagyon enyhe savanykás szagot. Mi lehet a gond, a szekrény? Át kellene rakatni?
Genex G4WMC-32G beltérihez lenne szükségem távirányítóra. Tudna valaki segíteni hogy melyik (akár) univerzális lenne jó hozzá? Neten van millió féle, de egyhez sem írták oda hogy Genex-hez is jó lenne.
Üdv, tud valaki olyan boltot vagy bemutatótermet Budapesten, ahol a Daikin Ururu Sararát meg lehetne tekinteni működés közben? A Váci úti Daikin-nál csak beltéri egység van kiállítva. Többek között a szellőztető funkció zajosságára lennék kíváncsi, mert sok panaszt olvastam rá. Előre is köszi!
Nemrég szereltettem egy kis 27 nm-es lakásba egy GREE klímát. (GREE LOMO PLUS GWH09QB 2.6 kW). Ma nézegettem a félretett zacskót benne a kezelési leírással, stb... és van benne négy db. szép színes szűrő. A kérdés: ezek tartalék szűrők lehetnek, vagy telepítéskor esetleg nem tették bele oda, ahová kellett volna?
Ezúton szeretném megköszönni Windynek és a Pannon Klímának a klímaszerelést!
Minden gyorsan, pontosan, tisztán és korrekten zajlott. Szerdán délelőtt írtam neki emailt, délután telefonon egyeztettünk, csütörtökön reggel műszaki felmérés, délután kettőkor befutott az árajánlat. Péntek reggel jöttek szerelni, pontosan érkeztek és 8:30-tól 10:45-re fenn is volt a klíma. A szerelők hárman dolgoztak, kívül és belül párhuzamosan szereltek, maguk után eltakarítottak. Megkaptam a számlát, garanciapapírt, használati utasítást, rövid gépismertetést/betaníítést. A gép tökéletesen működik, a csövek és a szerelés esztétikus.
Előzményként annyit, hogy a feleségem besokallt és kedd este közölte, hogy kell neki egy klíma a kozmetikájába (Bp. Csepel). Kiadta az ukázt: intézzem. Egy Polar készülék mellett döntöttem (SIEH0025SDA/SO1H0025SDA BASIC INVERTER), mivel nem igazán számított a zajszint, azonban a megbízhatóság és a kedvező ár igen. Plusz ez a klíma vissza tud szabályozni 500 Wattra, ami azért fontos, mert a kozmetika csupán 9 négyzetméter, és egy 1000 wattos minimumteljesítmény szinte on-off hatást ért volna. Hogy mennyire vált be a gép, még korai lenne bármit is írni, később majd megírom a hosszú távú tapasztalatokat. Első blikkre a beltéri és a távirányító nekem tetszik, semmi flikk-flakk, minőséginek tűnik mind kinézetre, mint tapintásra. A beltéri és a kültéri is meglepően csendes, bár ez nem volt elsődleges szempont.
A konzol előre történő felszerelését úgy értettem, hogy befúrok a falba 4 db 50 cm hosszú 20 mm-es menetes szárat, amik majd tartják később a konzolt. Ezek a menetes szárak kiérnének a szigetelés külső síkján túl, tehát a menetes szárakra szerelt konzol és a szigetelés külső felülete között bőven meglenne 20 cm-s távolság.
Viszont ehhez a megoldáshoz is kellene tudni, hogy a konzolok milyen távolságra legyenek egymástól, mert a klíma kültéri egységének gumis rögzítőbakjainak a konzolra kellene illeszkedniük.
Ha viszont a klíma kültéri egységének típusfüggő a talpelrendezése, akkor tényleg ugrott a szigetelés felrakása előtti rögzítés ötlete, mert abszolút nem gondolkodtunk még azon, hogy milyen klímát szereltetnénk majd fel.
Az viszont jó tudni, hogy nem okoz igazán gondot a klíma utólagos felszerelése a szigetelés után, akkor tényleg nem bajlódunk a konzol előzetes felszerelésével.
1 valaki ha egyszer jól olvastam akkor környékbeli lehetsz és ha jól gondolom klímákkal foglalkozol. Tegnap előtt töltött rá gázzal a szerelő és lefújta a csatlakozókat valami spray-el és ott látszódott hogy szivárog. Meghúzta és elvileg jó lett, viszont tegnap hazaérve már a kültérin a csatlakozó is le volt fagyva illetve szokásosan a beltéri is. Hűteni nem nagyon akar. Ma elvileg megint jön rátölteni, megnézni de hát ő megnèzi az órát és úgy tölt rá. Ha tényleg nem vagyunk egymástól messze és most sem sikerül a szerelőnek megoldani a problémám akkor esetleg rá tudnàl majd nézni hogy mi lehet a gond?
Az eredeti falra felszerelt konzol annyival lesz rövidebb amennyi szigetelés kerül a falra. Ez azért probléma, mert a kültéri egység közelebb kerül a falhoz, és az nem jó. Minimum egy 15cmm-nek kellene lennie a kondenzátor(hőcserélő) és a fal között.
Én sokkal jobban szeretek szigetelt falon dolgozni. A faláttörésnél tökéletes a lyuk(nem sérül a külső falrész, vakolat stb)
A klímáknál nincs szabvány "lábkiosztás"....tehát, ha ez a végleges döntésed akkor, érdeklődj a készülék forgalmazójánál.
Érdemes megvenned, bár a "Grey" típusát még nem telepítettem, szereltem de Gree Ambert viszont elég sokat és azok hiba nélkül ketyegnek. Igazából ahogy megnéztem a műszaki paramétereit szinte mindenben hasonlítanak. Inkább egy kis dizájn felfrissítés történt
Már azt is mondták neked nemrég, hogy: Hát nem. A Midea nem szar, de most akkor inkább vegyél japánt, vagy Gree-t. Gree-nek a klónjait is veheted, de csak akkor, ha neked megfelelnek a tulajdonságai.
Jó lenne, hogy legalább -20 fokban is működő, és csepptálcafűtéses legyen, ha hallgatsz az itteni beírásokra, mint itt is. Több klímás oldalon van olyan, hogy Klímák fűtésre, vagy hasonló menüpont. Ha az előbb linkelt Lomo Plus, vagy a tesója, a Polar tudása neked már elegendő, akkor amelyik a szimpatikusabb, azt vedd.
ÜDvözlet.Kérdezném a nálam hozzáértőbbeket,hogymi a véleményük erről a klimáról.Érdemes megvenni?? Esetleg valoakinek tapasztalata róla?Gree Amber Grey GWH12YC-K6DNA2A
Azt nem tudom hogy a gép alatt hogyan lehet összekötni, a beltéri egységből a két rézcső jön ki szigetelve és összebandázsolva, pluszba még a kondenzvíz csöve.
Amikor megakadt a facsavar nem erőltettem, illetve lent volt még rés és megnéztem hogy mi történt, 99%-ban biztos vagyok benne hogy nem sérült semmi, mert másképp visszabontottam volna mindent és átnézettem volna, csak ez már pár hónapja történt, a klíma csak 1 hónapja került vissza kb. így megint elkezdtem idegeskedni hogy mi van ha mégis....
De akkor létezhet hogy esetleg rosszul rakta vissza a klímás vagy mondjuk nem jól vákumozta le vagy valami hasonló szerelési hiba?
Ő teljes magabiztossággal mondta hogy csak rá kell tölteni és kész.
Szigetelés folyik a házunkon. A szigetelés felrakása előtt felszerelném a klímakonzolt a falra, meg csinálnék lyukat a csövezéshez.
Nincs meg még a klíma, sőt azt se tudom, hogy milyen típus lesz, csak annyi valószínű, hogy egy 3,5 kW-os típus lesz. A klímáknak van szabványos lábkiosztása, vagy mindegyiknél más és más a lábak és a lábakon lévő lyukak távolsága?
Homlokzati szigetelés miatt leszedettem a klímát, és amikor szigeteltünk sikerült a csövezés mellé fúrni a dűbeltányért facsavarral, mert ott pont régi redőnytok volt, ahol deszkával volt megcsinálva a homlokzat felé. Szerencsére megakadt a facsavar, nem erőltettem, de alul pont beláttam az ablaknál és a csövezésnél fúrtam a facsavart ami beleakadt a kondenzvíz csövének hab borításába. Most kb. egy hónapja vissza lett téve a klíma és a kültérin a csatlakozónál is lecsapódik a pára és ott is csöpög, illetve ma furcsa hangot hallottam a beltériből, felnyitottam a fedelet és láttam hogy le van fagyva a hőcserélő.
Hívtam a szerelőt, szerinte csak szimplán hűtőközeg hiány. Lehetséges hogy a leszedés és föltevés alatt, vagy akár rossz visszaszerelés miatt van hiány?
Vagy ha esetleg megsértette a facsavar a réz csövet akkor nem gyorsabban kellett volna elengednie a gázt?
Eddig semmi baja nem volt, felszerelés óta szinte minden nap megy, csak ma vettem észre először a lefagyást.
Köszi.És ezt ellenőrzi valaki vagy a vásárlástól számítva megvan határozva egy bizonyos idő,hogy mikor kell felszereltetni a klímát?Azért kérdezem, mert egy ismerősöm klíma szerelő csak nincsen regisztrálva és lehet,hogy ő szerelné föl nekem a klímát csak úgy :)
A másik kérdésem az lenne,hogy láttam,hogy Törvényileg módosításra került a klíma felszereltetés.Konkrétan ezt találtam.Klímavásárlás előtt nem szükséges a telepítést végző vállalkozás által kitöltött telepítési tanúsítvány. A telepíttetőnek elegendő arról nyilatkoznia, hogy a jövőben képesített vállalkozással telepítteti majd a megvásárolni kívánt készüléket.
Sziasztok.Klíma felszerelés előtt állok.A kialaított csőszakasz a következő képpen nézne ki.Mennyire lenne gond ha a cső szakasz nem egyenes lenne a kül és a beltéri egység között?
Egy kis segítségre lenne szükségem, adott egy Midea split klíma, aminek a beltéri egysége elromlott E03 hiba (ventilátor sebesség szabályzás elromlott) Nem találok szakit aki megjavítaná, mindenki csak felszerelni akar, javítani senki. Cserélni kellene a beltériben a ventilátort, mert egybe van építve a fordulat szabályzóval. Szolnok megyében keresnék olyat aki megjavítaná. Bár már ezt lassan feladom.
Az lenne a kérdésem hogy másik típusszámú beltérit is fel lehet szerelni, a meglévő kültéri egységhez, vagy csak ugyanazt? Gondoltam veszek egy másik beltérit hozzá, de ugyanazt a típust már nem találtam sehol. MS12F-09HRN1-OC2 a mostani beltéri egység típusa.
Miközben próbálok elmélyedni az egyes márkák minőségében, találtam néhány orosz Youtube videót a klímákról. Úgy tűnik, hogy arrafelé nem kindertojást, hanem klímát bontogatnak. Ha valakit érdekel, akkor nézze meg az alábbi videókat. Nem igazán kell hozzá orosz nyelvtudás. A kompresszor kibontása a legérdekesebb (milyen gyártmány, milyen a szigetelés).
Nekem minden nap megtelik(nem is egyszer) a nyolcliteres locsolókanna kondenzzel. Pont ez kell a szellőztető mellett, hogy 25 fok és 50% pára alatt maradjon a benti klíma. Folyamatosan megy, szárítás üzemmódban 320m3-re, mint ahogy a szellőztető is, valahol 150m3/h körül.
Volt eszembe. :) Sajnos nem igen lesz, Swift, az meg szinte csak rendelésre van (hónapok múlva). Legalábis itt keleten. De próbálok majd másik manuális klímást nézni - persze erre jön majd, hogy de a Swift klímája csak ennyit tud. Ezzel már próbálkoztak.
Minden klímát meglehet csepegtetni . De nem ez a lényeg , hanem a komfort , amit ellehet vele érni ! Ez viszont mindenkinél más és ezért bízzuk a felhasználóra , hogy neki mi a jó ! Akár Japán akár Kínai klíma mellett is dönt !
Az a baj, hogy garanciális (ráadásul a drága gázas). Egyelőre a "bedugjuk a hőmérőt és ha hideget fúj, akkor jó" állásponton vannak. Nem hatja meg őket, hogy ingadozhat a hőmérséklet, de nem ilyen gyorsan (ha a kompresszor kapcsol le-fel így, az szerintem nagyon nem jó). Az sem, hogy pár száz km-ig folyamatosan küldte a hideget.
Márkaszerviz ugye, szerintem hőmérő a max. eszköz, de csütörtökön kiderül. Csak előre érdeklődöm, mert nem lesz egyszerű menet.
Látod, nem csak a te házad létezik, van más körülmény is. Szárazabb, eső nélküli időben is kidob napi 5 liter vizet. És a márkák is másképp dolgoznak.
A ma reggeli 60% páratartalomnál is, de a tegnap esti 38%-nál is intenzíven csöpögött. Nem uszoda, csak ilyenek a körülmények. Télen meg napi 10 liter párásítódik el.
A Daikin tegnap semmit nem csöpögtetett ki, ott 45% volt a páratartalom.
Ha nagyon eltér a mért és beállított hőfok, akkor segít. De annak oka van mindig, hogy miért nem jó. Hibás szerelés általában, van amikor a szerelő sohasem olvassa el a szerelési útmutatót.
És van, hogy a tulaj beteteti olyan helyre, hogy a fizika megvicceli. Ilyenkor kellene a szerelőnek elmagyarázni, miért nem jó ott.
Az emeletet a lenti klíma nem biztos, hogy fűti. Légzár szokott néha lenni és lépcsőnél, és nem engedi le a hidegebbet, és fel a meleget.
Még egy kérdés. Mivel nem volt a házba előre becsövezve a klíma (elkeféltük) így egy vagy két helyen a kondenzvíz problémás lesz és valami szivattyú kell. A kérdés milyen kondenzvíz szivattyúk vannak? Néztem az Aspenpumps-ot, nekik van olyan, hogy a szivattyú akár odébb van mint maga az egység így például meg lehet oldani, hogy a födém fölé rakom a pumpát és akkor nem is hallani. Esetleg van itt valaki akinek van tapasztalata más gyártók kondenzvíz szivattyúival?
Autó klíma, kb. 5-10 mp-enként be-kikapcsol a kompresszor. Nekem még nem, de másnak már mondták, hogy jó ez így. Nehezen hiszem, hogy a kompresszor hosszú távon tolerálná ezt.
Nálam valóban csöpög kint , ha bekapcsolom a hütést . De csak akkor , ha bent legalább 60% körüli a relatív páratartalom (esös fülledt idöben , vagy benti fözés , fürdés után) . Ha már beáll a hömérséklet a megadott értékre 24°C, akkorra a relatív páratartalom is lekúszik 45% környékére és ott marad folyamatosan a közelében . Attól függöen , hogy mit csinálunk bent ( fürdés , fözés ) mert olyankor valóban csöpög újra . A benti relatív páratartalom nagyon tudja befolyásolni a komfort érzetet . Viszont jelenleg a benti páratartalom 38% , mivel egy hétig nem volt esö kint és a ház is magára volt hagyva és melegedett 26,2°C volt és 41% a relatív páratartalom amikor a klímát bekapcsoltam . Reggeltöl idáig durván 1 liter víz csöpögött ki a beltériböl , mivel egy edénybe gyüjtöm, így most voltam megnézni és onnan tudom .
A Gree Amber 09-es az most van üzemben , mert szabin voltunk és kicsit (24°C) vissza kell hüteni a házikót . Ennél 0,7-4,4kW-ig van a fütés és 0,9-3,8kW-ig a hütési teljesítmény tartomány . Ha jó helyet választasz neki és jól beállítva használod , nagyon kellemesen tartja a beállított hömérsékletet . Én meg vagyok mindkettövel elégedve .
Ami feltunt, hogy (amiket en neztem, szoval nem nagy meritesrol beszelunk) inkabb a Gree es tarsainal van nagyobb uzemi tartomany, a Daikinnal meg kissebb...
A klíma ki-be kapcsolási száma , így a kompresszor élettartama ami nagyban különbözhet . Valamint szerintem sokkal komfortosabban ellátja a dolgát az a klíma , amelyik nagyobb teljesítménytartományban tud üzemelni .
Tudod ! Csak felhasználó vagyok , így ez magánvélemény ! :-)
Klima adatlapokat nezegetve lattam ahol futes 0.6kw-3.5kw, mas klimanal pedig 1.6-3.5kw.
Erdemes olyat valasztani, ami nagyobb terjedelemben tud szabalyozni (kissebb hoigenynel/atmeneti idoszakban lehet esetleg elonyos? ) vagy gyakorlatban ennek nincs jelentosege?
A két készülék gyakorlatilag ugyanaz. Az, hogy az importőr mit ír bele, milyen adatot a katalógusba, az nagyjából csak az ő képzelőerején múlik, senki nem ellenőrzi, tehát néhány tized SCOP adaton nem szabad múlni a választásnak. A Polar impőrtőrét ismerem, korrekt normális cég, rendes supportot biztosít a márkájának. Én azt választanám a kettő közül.
Igen, jól értelmezed. A beállított hőmérsékletek és a szenzorok mérései alapján a szoftver számolja az adott beltéri hűtőközegigényét, és az elektronikus szelep ez alapján adagol.
Nézegettem a klímákat. Egy nagyobb házba lenne, a tervem az, hogy egy 68-as vagy 80-as Daikin multi kültéri egységgel és négy beltérivel oldanám meg a 3 szoba plusz nappali hűtését és esetleges fűtését. Mindezt 1,5 2,0 2,0 és 4,2-es beltéri egységekkel. A 8-as Daikin kültéri egységéhez találtam egy leírást, hogy a fenti elrendezésben 1,24 1,65 1,65 és 3,46 lenne négy szoba cooling capacity-je. A kérdésem az, hogy ez ugye nincs kőbe vésve. Mármint ha mondjuk az egyik beltéri nem kér épp akkora teljesítményt akkor át tudja tolni a másikra a maximumig a kültéri.
Sziasztok! Új vagyok a klímát használók táborában.
Egy kis lakásba egy 2.6 kW-os GREE Lomo Plus klímát szereltettünk be, hamar lehűti a beállítottra, szépen, csendesen tartja.
Van egy másik elképzelésünk is máshová, oda 5-6 kW-os gépet javasoltak. Leszűkítettem a GREE-re és az RCOOL-ra az elsődleges nézelődést. Utóbbiból visszamondott rendelésből bontatlanul, hivatalos garanciával rel. jó áron tudnék venni egyet. Ha a kettő közül kellene választani, melyik a jó/kevésbé rossz választás?
Hát nem. A Midea nem szar, de ha kínai, akkor sokkal inkább Gree (vagy valamely értelmes háttérrel rendelkező klónja).
A Hitachi ár-érték arányban szerintem nem nyerő, hasonló, minőségben kapsz Panasonicot szerintem olcsóbban. Vagy jobb minőséget, Daikin, Mitsubishi, Fujitsut hasonló árban. Ezeknek a háttere is jobb. Kétszázezer környékén megkapod, és akkor gond nagyjából letudva.
Jó kérdés! :)) Fokozatosság elve? Autóban is az ajánlott, nem amit sokan művelnek, hogy max erősséggel fújatják magukra, ahogy beindult a motor, rögtön. 36 fokból beülve, esetenként felhevülve, leizzadva. Ott pedig lehet akár 20 fok különbség is(vagy több is), amit magukra fújnak. Ez talán egészséges a szervezetre?
24,5 fok körül szokott lenni klíma nélkül, az nekem már este kibírhatatlan alvás szempontjából.
Reggel szoktam lekapcsolni, előtte egy fél órára átkapcsolom ventillátor funkcióra, elvileg az kiszárítja a klímát. (Nemtudom igaz-e)
Nincs rajta self cleaning funkció. A külső hőmérséklethez való eltérés meg leginkább a sok ki-be járkálásnál okozhat gondot, ha bent vagy mind1 h kint hány fok van.
Erősen függ azért a szigeteléstől,a belső + bevitt hőtől (sütés,főzés,TV,stb), belváros,vidék,stb.Belvárosban melegebb van mint a külterületeken.
Nálunk 25-re van állítva,tartja is mindenhol az egész házban. Az elmúlt napokban úgy használtam,hogy reggel kb 8-9-kor indul (reggel szellőztetés, ekkor kb 25 fok van bent),mjad este 10 körül kikapcs,éjjel nem melegszik vissza.
Nálunk 25-26 fokra állítva megy, leginkább automatán, szerintem a 23 fok kicsit túlzás, persze ez teljesen egyéni.
Ha naponta ki-be kapcsolgatod, akkor amellett, hogy nem gazdaságos, még minden kikapcsoláskor a Self Clean funkciót is használni kellene(vagy ahogy nevezik a tiédnél), ami a beltéri hőcserélőjét kiszárítja.
Olvass el innen is néhány cikket(link), amit a kereső feldob a kérdésedre, többen is azt írják, pl. hogy 5-8 foknál ne legyen nagyobb különbség a kinti hőmérséklethez képest.
Bár én csak egy felhasználó vagyok, nem szerelő, azonban van némi tapasztalatom. Az inverteres klímák hűtés üzemben nagyon keveset fogyasztanak. Még a leggyengébb minőségűek is. Havi 5.000 Ft-os havi áramfogyasztást hűtés üzemben egy 3,2 Kw-os klíma esetében elég intenzív hűtéssel tudsz elérni. Ebből tudsz spórolni a ki-be kapcsolgatással havi maximum 1.000 Ft-ot. Cserébe melegebb lakás és erős levegőkeringtetés vár rád, amikor hazaérsz, illetve a klímát is jobban terheled, ami elvileg folyamatos üzemre van kitalálva.
Én mindig 26 fokra és automata ventilátor fokozatra állítottam a klímát, ha otthon voltunk, ha nem.
Szóval biztosan megtakarítasz valamennyit a kikapcsolással, de azt a kényelem oldalán "fizeted meg."
Klíma használatáról szeretnék érdeklődni. Hogy érdemes használni a klímát hűtés üzemmódban hogy a leggazdaságosabb legyen?
-0-24 üzem, 23 fok és automata ventillátor fokozat.
-csak délutáni és esti üzem 23 fok, auto Ventillátor
-csak délutáni és esti üzem 23 fok, közepes vagy max ventillátor fokozat.
Ugyebár ha mindig megy akkor nem nagyon melegszik fel a ház viszont hiába van a beállított hőfok körül és hiába kapcsol ki a kültéri attól még napközbe 8-9 órát fölöslegesen megy.
Ha csak akkor megy amikor itthon vagyunk akkor meg kezdetben többet, hirtelen kell lehűtenie.
illetve az auto és max ventillátor fokozat közti különbség, ugye maxon tgondolom többet fogyaszt, viszont gondolom hamarabb kapcsol ki a kültéri ezáltal akkor már összesítve lehet jobb a fogyasztás.
Csütörtök kora este, Káposztásmegyeren felrakás után, kondenzvíz teszt, hogy kifolyik-e rendesen.
Felhajtottam az előlapot, a bal oldali fül elengedte, letört. Polar márka, ezt is Gree gyártja.
Nagykernek írtam, megbeszéltük hogy kellene egy, letörtem, vagy eltört, nem tudom.
Jó, intézi.
Tegnap délután telefon csörög, hétfő reggel 7 óra felé jön a futár hozza az alkatrészt.
Volt más márka, ahol klímás leejtette a beltérit, burkolat kuka. Burkolat nincs, csak egyben beltéri, 70.000 Ft. Nagy nehezen lett burkolat, de nem másnapra, és nem is volt tökéletes.
Igen kínai, a Gree gyár terméke. Mint oly sokszor leírtam már, az importőri háttér az egyik legfontosabb a klíma vásárlásakor. Ha már szóba került a Hitachi....Annak, akinek 14 éve felvan szerelve, és soha semmi baja nem volt, az teljesen érthető, hogy ajánlja és ha teheti ismét azt vesz (persze a Gree olcsóbb volt, vsz. azért esett rá a választás, de így legalább van összehasonlítási alapja.). Mi viszont, forgalmazók és szerelők látjuk egy márkának azt az életét is, amit a felhasználó nem lát. Mi tudjuk, hogy egy alkatrész mennyi idő alatt érkezik meg, azt is tudjuk, hogy egy esetleges hibakódra a márka képviselete, vagy importőre mennyi idő alatt tud válaszolni, egy esetleges meghibásodásra milyen gyorsan és milyen minőségű segítség érkezik, és pl. ha új berendezést rendelünk, akkor milyen raktárkészletből, milyen választékból, milyen gyorsan tudnak kiszolgálni. Ezekben a dolgokban a Hitachi - bár a minősége szinte kifogástalan - sajnos az egyik legrosszabb helyen áll, ezért van az, hogy a klímaszerelők és forgalmazók, általában nem ajánlják ezt a márkát. Be tudjuk szerezni, ha valaki szerelmes belé, akkor felszereljük neki, de nem nagyon tudok érvelni mellette.
Nemrég fűtésre alkalmas klíma után érdeklődtem. Egyre tisztul a kép, sokat vissza is olvastam a fórumon, remélem, ha eljön az idő, nem nyúlok mellé :). Van azért egy dolog, amire nem találtam választ.
Mit csinál a klíma fűtés üzemben, ha a külső hőmérséklet az üzemi hőmérséklet alá csökken? Megáll és kikapcsol? Nem fűt addig, amíg újra nem lesz pl. mínusz 15 fok vagy magasabb?
Belefutottam olyan meg nem erősített infóba is, hogy az üzemben lévő klíma nem áll le, és működik tovább, csak rendkívül alacsony hatásfokkal.
Illetve hát itt a forintos kérdés: a különböző márkák, illetve típusok különbözőképpen reagálnak?
Bár volt egy Samsung klímám, amivel van 9 év fűtési tapasztalatom, de egy kezemen meg tudom számolni azokat a napokat, amikor mínusz 15 alatt volt a hőmérséklet, és nem álltam ott hőmérővel a beltéri alatt hajnalban.
Számomra gyakorlati értelme is van ennek a kérdésnek, mivel nagyon nézegetem a belépő szintű Mitsubishi klímát (Mitsubishi HR25VF), azonban ez csak -10 foktól fűt. (Egyáltalán ez a klíma alkalmas folyamatos fűtésre?).
ÜDvözlet ,segitséget kérnék. lakásomban egy top cool nevű split klima van .tipusaLWHV12EBNK3A1A . KB ennyit tudok róla és a neten sem találok semmit róla.A lakást nemrég vettük. Jó lenne tudni a klima paramétereit,hogy hűtő-fűtő-e, inverteres-e fogyasztás ,coop sheer stb.... Valaki esetleg nem tudna segiteni? Köszönöm.
Így van! :) Veszek egy Gree-t vagy egy Mideat, azt kalap kabát.. Az egyik úgyis azt mondja amaz a jó, a másik meg h amaz.. ez azé nem jó, amaz meg azé..Egyszer személyesen kérdeztem egy klímás cégnél h melyik a jó klíma, azt mondták h felszereléssel együtt 250 körül már jók vannak, az ilyen tesco-s 100 ezresek felejtősek.
Üdv ! Nem szakiként szerinted ez a Klíma(linked) fűtésre van kihegyezve ,mivel úgy indult hogy arra kéne ??!!:-) Hűteni "szinte mindegyik tud",de fűteni korrektül ,na az már szerintem nem olyan 1x -ü(hang,olvasztás,energi stb.) !:-)
A 150 ezres ársávban csak valamelyik Gree klónt, én a Polar-t ismerem legjobban és annak a importőrét, ott jó a support és a gépek is jó minőségűek. A 200 ezres ársávban pedig Gree-t az eredeti gyártótól vagy ha kapsz még az alap Daikinból, akkor azt még meg lehet csípni 200 ezer körül.
Az mindenesetre nagyon dícséretes, hogy használod a "Ha jól tudom...", a "...magánvéleményem az....", és a "szerintem" szófordulatokat és kifejezéseket, bár szerintem - és ez a magánvéleményem - akár többször is lenne helye a posztodban.
Ne csüggedj! Ha jól tudom a Gree a világelső a klímák eladásában/forgalmazásában, tehát nem éppen egy szarok bele kategória, de még a klónjai, vagy az almárkái sem, csak fűtésre alkalmasak legyenek neked a kívánt hőmérséklet határig. Amúgy meg a magánvéleményem az, hogy erősen túlhypolt dolog, hogy milyen márkát vegyünk. Nincsenek itt komolyabb eltérések. Középkategóriás fűtésre is optimalizált Gree olcsóbban, nem rosszabb választás, mint egy belépőszintű japán,( ami általában nem is japán, hanem kínai vagy török, vagy bármilyen más országban is gyártódhatott, és lehet, hogy a belsejében ugyanazok a fő alkatrészek dolgoznak, mint egy másikban, például egy Gree-ben). De ha nem ugyanazok, akkor sincs semmi gond velük, szerintem, mert a technikai, gyártási színvonal hasonló.
Ezt a linken olvastad? A kereső első találata Hitachi klímára:
"A Hitachi jó klíma, de! A Hitachi klímák egyetlen problémáját az értékesítés és szervizelés területén tapasztalhatjuk. Gyakorlatlag nincsen már olyan cég, aki garanciálisan intézné az esetleg felmerülő meghibásodást és ezzel kiszorult a márka a piacról.
Tizenéve jelentős piaci szereplő volt de elhibázott árképzés és marketingen köszönhetően a viszoneteladói hálózat gyakorlatilag megszünt és így a klímák szervizelhetőségének, garanciális javításainak is jelentősen beszűkült a lehetősége. A 2018-as évben újra felbukkantak a piacon de egyenlőre még várat magára a nagy visszatérés, nem feledve az elmúlt évek nehézségeit."
Meg akkor kimondottan fűtéshez(is) ajánlott klímát kellene keresni, mert például van-e abban tálcafűtés, amit nézel?
Le van írva mindegyiknél, hogy mekkora helyre alkalmas: pl.: ~ 33.6 - 42 m2 fűtésére. A túlméretezésnek nem nagyon van értelme, de ha csak egy kicsivel lépi túl az értéket, az talán még nem baj.
Azért dióhéjban: itt nem extra hitelt veszel a nyakadba, hanem az ígéretek szerint a teljes fűtés-villany költséget váltod ki, akár alacsonyabb összeggel, ami ráadásul full kamat és költségmentes forinthitel. Tehát a törlesztőd mindig ugyanakkora marad, kvázi fixálod a rezsidet, akár 10-20 évre.
Ami rizikót én látni vélek, az inkább a szaldós elszámolás léte-fennmaradása. Ugye ha egyszer majd a szolgáltató megteheti, hogy nem veszi át az áramodat, akkor lehet szép vellanyszámlákat csengetni a törlesztő mellé.
Van pénz, nem kell hitel/pályázat.. :) sogorom most szív am vmi napelemes pályázattal, 20x,kérik be ugyanazt a papírt, ülnek rajta, lejár, újra bekeri, a "segge lukaba" is beneznek.. szál köszi nem.. bankokkal, állammal én nem bizniszelek..
Egyébként van kalyha, eddig azzal futottunk, de hosszabb távon lehet atallnek full klímás fűtésre, ha bejön. Bár, egy kis kandalló akkor sem árt, ha bexarna a klíma..
Gyerekek, ha a nagyobb teljesítményű klíma olcsóbb, érdemes inkább azt venni? Ugyebár fűtésre kéne, és szigorúan matek szerint elég lenne 2.5-3kw-os is. De ugye legyen tartalék, a 3.5 már jó lenne. De most az van h a 3.5kw-os Hitachi 7e ft-tal drágább mint a 4.2 kw-os :) Most akciós mindkettő amúgy.
Állítólag a Midea és a Gree a piacvezetők klímában, és mindkettőnek van sok almárkája és azon kívül bérgyárthatnak is különböző cégeknek, mint pl. Fisher, LG, Samsung,(ezek csak tippek), vagy bárkinek is. Nekünk Midea Mission II klímánk van, csendes, jól hűt, és 5 év teljes garanciás, de nemcsak a kompresszorra. Elvileg -25 fokig fűteni is lehet vele, de erről csak később tudok pontosan beszámolni. A szerelést korábban én is nézegettem, ált. olyan bruttó 70 ezer körül vannak az ajánlatok, és bizonyos feltételekkel, pl. van, ahol csak 2m-ig, máshol 3 vagy akár 4m csövezést is magába foglalhat az ár, és 1 db főfal átfúrás van benne alapból, tehát a részletekre is figyelni kell. Nem a webklimától vettem, de ott éppen 275k lenne alap kivitelű szereléssel, és a hasonló szintű, és fűtésre szintén ajánlott Gree Comfort X most még olcsóbb, csak 255k. Erről is jókat hallottam. Nemtom mennyire jók ezek az árak(nem tőlük vettem), de azért ez nem kis akció, ha valóban annyi. Ha olcsóbbat vennél, akkor az almárkákból, de nézni kell azt is, hogy melyik tulajdonság, vagy képesség gyengébb náluk, vagy éppen egy-egy funkciót nem tudhat például.
Nem, ezek nem a jobb márkák. Ezek férnek bele az általad emlitett keretbe. Ha rákeresel a Midea névre ebben a topikban találsz róla véleményt bőven általában nem túl poztivat. Ha jobbat szeretnél és főleg fűtésre akkor azokat a japánok között keresd, abból sem az olcsóbbat. (Fujitsu, Daikin, Mtsubishi, Panasonic stb)
Nem tudom mi várható el egy klímától párátlanítás üzemben, és összehasonlítási alapom sincs, de az alap daikin ftxb amit nyújt, az számomra rendkívül gyenge. Hátha valakinek fontos az info.
T. Klímás szakik! Mennyire befolyásolja a klíma működését (pl. hatásfok, energiafelhasználás, élettartam,....) a kültéri elhelyezése (pl. hogy napsütéstől esőtől, széltől jobban védett, de természetesen a szükséges légáramlást ugyanúgy biztosítva kerül felszerelésre , szemben mondjuk a tetőre vagy olyan falfelületre szereléssel ahol az esőt, napsütést, stb. mindíg telibe kaphatja ) ? 5m csövezéssel az időjárásnak kitettebb helyre vagy 10m csövezéssel a védettebb helyre ?
át lehet de ha égett gyantás az olaj akkor gond van. továbbá ha direktben oldod meg átszippant egy csomó olajat is. Amiből az is baj ha kevés van meg az is ha sok.
Hogyne lenne....(csak átkerült más irányítási rendszer alá és innentől hatóságnak hívják) itt lehet benyújtani a panaszt, ha úgy érzed valami nem stimmel. Szvsz nyugodtan, ha utólag is úgy érzed, hogy megvezettek - hiába fogadja el (egyeztek meg) az árral kapcsolatban az adott pillanatban, ha utólag egyéb körülmény is felmerül. -( autóvásárlás, szolgáltatás, termékek stb) Ide bőven belefér az emlitett klimaszerelés...
Testvérek között is kb 154ezer forint + 75ezer szerelés (ez brutto, kedvezmény nélküli ár)... A TCL kifutott gépe, 2020.06.25 től nem rendelhető... Az , hogy jó-e azt majd megmondják olyanok akik használják.
Üdv! Ma bekötöttek keresztapámnak egy tcl klímát :tce-35chsda-xa41+ kültérit a tetőtéri szobába es mondta neki a szerelő eza legjobb es mindennel együtt 560 ezret fizetett érte! Tényleg ilyen jo és ilyen drága?
Jelenleg cégünknél akciós a Daikin Perfera klímaberendezés (FTXM35/RXM35). Aki professzionális készüléket szeretne, annak tudom ajánlani, gyakorlatilag Comfora áron : 399.000 forintért (brutto). Az akciót sehol máshol nem hirdetjük, csak a fórumos közösségben.
Sziasztok! Végül a TCL mellett döntöttünk aminek a típusa TCE-35CHSDA-XA41. A kültéri és beltéri egység egyaránt nagyon halk. Legalábbis hűtő üzemben. 3 év teljes körű garancia. Profi kivitelezés. Az évek során majd kiderül mennyire volt jó választás.
Barátom szerint r32 gázzal töltött klímája régebben jobban hűtött,lassú gáz szivárgásra gyanakszik,szerelő szerint minden rendben.Hogy lehet eldönteni kinek van igaza?Gáz lefejtéssel?Visszatérő (gáz oldali) nyomásból lehet következtetni mennyiségre? Hűtés közben szerelő 2,5 körül mért valamit(szerelő azt mondta rendben).
A Gree klímákra még ~2 hétig 5 év jár: KITERJESZTETT GARANCIA
Amennyiben 2020.06.01 2020.07.31 között vásárol új Gree oldalfali klímaberendezést, regisztrálja honlapunkon és kiterjesztett garanciát biztosítunk: a 3 év teljeskörű és további 2 év kompresszor garancia helyett 5 év teljeskörű garanciát!
De a Midea oldalfali klímaberendezésekre 5 év teljes körű jótállás vonatkozik alapból(nem is kell hozzá felhasználói regisztráció)
A garancia feltételei: A készülék felszerelését és üzembe helyezését csak érvényes klímaszerelői "zöldkártyával" rendelkező szakember végezheti. A jótállási jegy üzembe helyezési rovatának megfelelő kitöltése. Minimum egyszeri számlával igazolt karbantartás.
Például itt van 2 Gree Comfort X, wifis, téliesített klíma, ami azért mégis csak komfortosabb az almárkáinál, de azok meg biztos valamivel olcsóbbak.
Az almárkáknál nem néztem, hogy ugyanannyit adnak-e? Mert a Polar és a Cascade is Green klónok, talán még az Rcool is, és a Fisher is ide tartozik.
Timer beállításakor (legalábbis eddig úgy tűnik) a bekapcsolás előtt 1óra 10 perccel? bekapcsolna, félig kinyitja az ajtalát úgy 10mp-re és visszazár, elhallgat. Mi lehet ez? Panasonic FZ35UKE, kettő darab is csinálja, tehát nem egyedi. Legutóbbi kérdésem óta nem voltam otthon, szóval nem tudtam azóta figyelni.
Pont a múltkor írtam , hogy részben a hömérséklet a probléma , de nagy szerepe van a relatív páratartalomnak . 25°C benti és 70% relatívnál az embernek minden baja van .:-( A klíma segítségével leviszed 45% -ra a relatív páratartalmat , már egészen más a helyzet , ugyan annál a 25°C-nál . Tehát meneted például 25°C-on folyamatosan , akkor majd a klíma állít a teljesítményén az szerint , ahogyan a hömérséklet változik a szobában . A bentit tartani fogja . Éjjel ha nem kell hüteni , akkor csak a venti fog forogni , a kompresszor meg sem mozdul .
A radiátorok bőven a szigetelés és ablak csere előtt kerültek fel.
Az ajtók fölé gondoltam a beltéri két, ha 35 cm magas hely elég.
Éjszaka majd a szellőztetés fog valamennyit hűteni ha kész lesz.
Van lehetőség olyan vezérlésére ami a kinti hőmérséklet alapján állítja a beltéri? (csak érdekesség kedvéért). Szerintem nagy melegben elég a 26 fok is. A földszinten nagy melegben, sok ki-be járkálás mellett is 25-26.5 fok van és nekünk pont jó.
Mást se fog zavarni. Szinte már mindegyik mai új klíma eléggé halk, mert a beltérik alacsony fokozaton, vagy éjszakai módozatban zajszintre olyan 20-25 dB-t hoznak.
Ha jól néztem , akkor a radiátorjaid darabonként 2461Wattosak 80/60°C-nál . Abból biztosan nem számolunk ki semmit , mert " picit " túlméretezettek az általad leírt höszigeteléshez . :-)
Vegyünk alapul 100Wattot nm-re fütésnél benti 22°C , kinti -15°C mellett . Akkor kinti 36°C és benti 24°C eléréséhez kell nm-ként 31,6 Watt hütöteljesítmény . A 2,5kW-os klíma részterhelésen fog üzemelni , hogy tudja tartani a kívánt höfokot . A kisebbikben elég volna kisebb is , de árban nem hiszem , hogy nagy lenne a különbség . Folyamatos üzemben nem lesz zavaró a légáramlás hangja . Viszont nem tudom , hogyan helyezed el , hogy ne a gyerekeket érje a hüvös levegö . Valamint egészségügyi okokból a kinti és benti hömérséklet között maximum 6-8°C lehet a különbség a hösokk végett !
Ott aludni azért nem kell. Töltsd le egy decibel mérő alkalmazást a Google Playről. Nézd meg, hogy 1 méteren milyen zajt csinál a klíma. Ez szerintem elég lesz. Persze ehhez csendes környezet kell.
Komárnóban a volt Prior épületében az elsö emeleten van Vivax , Mitsubishi , Daikin . Vagy a Comklímánál több féle , ha már erre felé laksz , meghallgathatod . :-)
Lemezradiátor, dk-s(dupla konvektoros). Méretet megnézem ha hazaértem. A fűtés kör csövei még régi gravitációsak a földszinten. Ehhez csatlakoztam hozzá rézcsővel mikor volt lóvé megcsinálni a tetőteret. Fent minden radiátoron termo szelep van. Le is szabályozzák szépen. A fűtés Ariston 27 RFFI gázkazán. 20-22 éves, volt villamcsapott másodlagossan és rendületlenül teszi a dolgát. Az előre menő kb 80 fok visszatérőt nem tudom. Ritkán kapcsol be. Idén tavasszal lett kész a szigetelés teljessen. Én csináltam, csak a szinezeshez hívtam szakit. Jövő évi projekt földszinten új fűtési csővezeték, radiátorok. +ha idén nem férek bele a szellőztetés projektbe akkor az is átcsúszik. Pedig fontosabb mint a klíma csak a gyerekek már nem nagyon bírják.
Hát azt már elfogadtam, hogy egy milliót mindenképpen rá kell szánni, (vagy többet), ha jó klímákat akarok. A csend pedig nagyon fontos tényező. Emiatt sajnos a minőségi kínai klímák valószínűleg ki vannak lőve.
Mekkora radiátorok vannak és milyen elöremenövel és visszatérövel ? Ha erre tudsz válaszolni , akkor pontosabban lehet a klíma teljesítményét behatárolni .:-)
Milyen teljesítményű klímát mondanátok, csak hűtésre kell.
A tetőtérbe ami:
Tűzfalakon(egész házon) 14 cm grafitos.
Alacsony oldal falak 10 cm leier válaszfal tégla ami mögött 15 cm kőzet gyapot van. Mennyezet 2.42 magas felette kb 20 cm üveggyapot. Az aljzat beton alatt 5 cm lepesálló (hogy ne kelljen annyi beton). Ablakok 3 retegű Uw 0.76.
Ami gáz az a ferde falak feletti 10 cm üveggyapot. Ami még rosszabb, hogy az ácsok nem raktak ellen lécet. Kerámia cserép (jamina). Nem tud rendesen szellőzni a cserép alatt. És nincs $$ kedvem újra rakni. Lehet hogy a nagyobb szobába elég lenne egy 2,5 kw a kisebb pedig jó lenne 2 kw - al? 14 nm és 28,7 nm.
a fiam szobájába szánnám rá magam egy split klímára.
Maga a szoba kb. nyolcvan légköbméteres. Mivel az ágy a galérián van, így ott jópár fokkal melegebb van mint a földszinten, így szerintem sokat jelentene egy klíma.
Viszont a kültéri egységet csak olyan külső falfelületre lehet felszerelni, amelyik kb. 4,5 méter távolságra van a szobában lévő tervezett beltéri egységtől.
Múszakilag jelenthet problémát ilyen távolság? Illetve esetleg konkrét típus javaslatot is megköszönnék.
Lakásvásárlás közben vagyunk, és a régi fűtést (nyitott égésterű FÉG + régi központi rendszer) nem szeretném újra cserélni. Klímás fűtésben gondolkodom. A megoldandó feladat jelenleg az, hogy elég csendes beltérit kapjanak a hálók, és természetesen a megbízhatóság, illetve a megfelelő szervízháttér. A fogyasztás nem különösebben érdekel, csak az, hogy H tarifás áramra lehessen kötni.
4 szobát kellene fűteni, hűteni, amelyből kettő háló, 1 nappali (és az abból nyíló háló) és 1 konyha. A konyha klímafűtésének a problémáit ismerem. Nem vagyunk nagy főzőcskézők, és ha főzünk, akkor páraelszívás lesz és klíma lekapcs.
Milyen klímát érdemes mostanában felszereltetni, ami a fentieknek megfelel?
Van amúgy némi tapasztalatom a klímafűtéssel. 2011 óra fűti és hűti a lakásunkat egy Samsung klíma (Jungfaru Flagship 12-es) szinte gond nélkül. Garanciában volt egyszer egy kültéri alaplapcsere. Évente egyszer karbantartás és minden oké. Nekem a Samsung bejött, de tele van a net mostanában azzal, hogy ez a márka klímában ipari hulladék. A többit meg nem ismerem.
Haligali, tudnátok segíteni, vagy 10 páramentesítő kéne, melyik klímás nagyker tart ilyesmi árut, hol érdemes érdeklődni? Köszönet, örök hála ha valaki megszán a tudással.
Hogy van-e rá szabvány ? Én nem jártam utánna , hogy felkutassam .:-(
Biztosan van egy megadott metódus , ami szerint kiszámolják . Elvégre ugyan az a klíma zónánként is más energiaosztályba van sorolva . Csak nézz utánna . Ami tölünk délebbre A++ fütésre , az nálunk A+ , északabbra A . Egy konkrét példa az én Amber klímám . Spanyolországban A+++ , SCOP5,4 , éves fogyasztás 830kWh . Nálunk A++ SCOP4,6 , éves fogyasztás 852kWh .
Persze, csak akkor van értelme, ha mindenki ugyanazt veszi figyelembe. Szerinted így van? Van erre szabvány? A mosogatógépnél könnyű, napi egy mosogatás, az variál egy kicsit, hogy a bejövő víz 8 vagy 18 fokos. Klímánál egy csomó paraméter van, én biztosan össze sem tudnám szedni, hogy mi minden módosíthatja egy éves időtartamban a teljes fogyasztást. Ezért értelmetlen megadni. Aztán ha 2x annyi lesz, akkor mehet perre a vásárló?
Szia. Az általános szabály szerint annyival kell hűvösebbet csinálni, amennyivel jól esik. Amiket ajánlgatnak, csak a gyakori ki-be mászkálásnál számít, a nagy hőingadozást nem szereti a szervezet ( állítólag ). Ha meg huzamosabb ideig klímás helyiségben vagy, tök mindegy, kint hány fok van.
Müszeres oldalról kiváló , akkor már csak a feltételeknek megfelelö klíma ( légkör ) biztosítása a kérdéses mozaik . Úgy kinti mint benti feltételek folyamatos biztosítása . Ezt mivel oldottátok meg ?
Egész évben bekapcsolva hagyom és egy deci vizet sem fogyasztok , akkor lesz az elsö felfütés 11kWh + 456kWh höveszteségböl származó fogyasztás . Ha minden nap egész tárolót elhasználom , akkor meg lesz 4015kWh a fogyasztás .
A gyártóknak ugyanazon feltételekre számolva kell megadniuk a becsült éves fogyasztást . A klímánál is így van ez , a mosógépnél , a mosogatógépnél is .
Ugye belátod, hogy nem mindegy, naponta 2x vagy hetente 2x kell felfűtenie annak a vízmelegítőnek. Nem is értem, bocsáss meg, te ennél sokkal jobban gondolkodsz, hogy ezt hogy nem érted....
Lehet még, hogy elfagynak az elpár csövei, és onnan folyik a leolvadt víz lefelé, és azt látod.
Mindenképp látni kellene a szerelődnek, vagy ha ilyen van, nézd meg a kültérinél, nem-e fagy a sarokszelep ahová bentről a cső jön. Ha deres, hűtőközeg, stb. probléma.
Kültéri és beltéri tiszta? Mókuskerék nem poros, penészes?
Amikor megint előjön a jelenség nézd körbe alaposan, fényképezz, videózz honnan cseppen a víz. Simán lehet hogy a csepptálcán kívülről jön, valami el van mozdulva, stb
Köszi a válaszokat, srácok. Amit már kipróbáltunk: ha elindítjuk, és beleöntünk egy flakon vizet a csepptálcába, az teljesen normálisan távozik a csövön kifelé, nincs csepegés, félrefolyás stb. Sajnos a hiba reprodukáláshoz tartós 30 fok feletti hőmérséklet és 4-6 óráig menő légkondi kell, sosem ért ide a szerelő akkor, mikor ezek megvoltak. A Youtube-s videók nézegetése után most porszívóval kitakarítottam a lefolyócsövet (elinditottam a légkondit, majd a porszívócsövet bedugtam a lefolyócső végébe és hajrá), nem tudom, mennyit fog segíteni...
Gondolom klíma tesztkamrátok van és abban mértetek . Mert ha nem , akkor ez csak szubjektív vélemény és mindíg odaírnám a leírásakor , hogy ""szerintünk "".
Azért a pár %-os gyári tűrésen kilógott. És még a mérési hibából is. Jelentősen. 11000 BTU-t mértünk, 12.000-es gépen. És az áramfelvétel +15% volt. Nálam ez kilóg...
Fújj bele a végén bugyog-e ha igen légdugó van valahol, a csepptálca mindkét végére kell rakni kifolyó csövet. Fogja hamarabb is produkálni a csepegést ha párátlanításra teszed.
Van egy 5.2kW-os LG klímám, amelyik azt a hibát produkálja, hogy hosszabb hűtés (olyan 4-6 óra) után víz folyik le a tapétára a beltéri egység alatt. Ehhez még az is kell, hogy kint elég meleg (28 fok felett) legyen. A klímás szerint a víz-kivezető cső rendben van, folyik is belőle a víz rendesen. Bármi ötlet, mi lehet a baja?
Sziasztok! Ablakklímára esett a választásom, társasházban, így nem kell engedély se semmi ha jól tudom. Akinek van tapasztalata ablakklímával, mire kell ügyelni a beszerelésnél? Tippek tanácsok? Köszönöm
De, beszélgetni mindig érdemes. Mindenki felhasználó valamilyen szinten, de az még nem jelent sokat, saját tapasztalat nélkül, mert annyi féle gyártmány és típus és tulajdonság, eltérés vagy hasonlóság van, amik ugye cserélődnek x évente, amint jönnek az új generációk, és már az előző szériával szerzett benyomások se sokat érhetnek. Ha a kis hal megeszi a nagyot, vagy fordítva. Van, hogy a japán már nem japán, hanem kínai, török vagy bármi a globalizáció jegyében, mint pl. a Sharp. A többit nem tudom, de lehettek változások a tulajdonviszonyokban talán a Hitachinál és a Toshibánál, vagy a Fujitsunál is..., ki tudja?
A gyengébbnek hitt gyártók is fejlődhetnek, mint ahogy x éve még senki nem vett volna Xiaomi és Huawei.... mobilokat, most meg?
Nem mondtam, hogy mi a szimpatikus, csak beszélgettem. Párválasztás? Lehet, hogy azt gondolja valaki ő választott, holott nem, de most ez itt mindegy.
100%-on elektromos energia felvétel oldaláról , vagy hütés-fütés oldaláról . Gondolod , hogy a gyártósoron egymás után legyártott két klíma hajszálra egyformán tudja hozni a megadott értékeket ? Hát nem , mert van mindenhol bizonyos % pluszba és mínuszba engedve .
Miért fura ? Itt van elöttem egy villanyboyler ami 160literes , ma vettem . A gyártó éves fogyasztásnak például 55°C-os víznél 2612kWh-t ír . Akkor most mi van ? Nézd meg a mosógépet , vagy mosogatógépet , vagy hütöt . Mindegyiknél írnak egy értéket , amit egy közösen elfogadott feltételeknél számolnak ki .
Tudod felhasználó vagyok én is . Ha neked az a szimpatikus , akkor nincs miröl beszélgetni . A párodat sem mások véleménye szerint választod ! ( Gondolom én :-) )
Az általad írt 200kWh-t ha a SEER 8-ra gondoltad , akkor a SEER 6 -os 208.5kWh-t fogyaszt hütésben ugyan arra a szezonra és ugyanazon feltételek mellett .:-)
Elhiszem, és én nem értek hozzá, de ez alapján nem lehet általánosítani minden Gree-re. 1 mérés nem mérés, meg ez annyi körülménytől függhet. Mikori gyártás, mikori beszerelés, ár/kategória, típus, stb.
Esetleg mint az autóknál lehet Facelift-es is. Változhat több tényező is, amiről csak később értesülhetünk. Például rendelsz egy autót, közben az átvételig változnak a szabványok, és előírások, akkor mi van? Gyengébb, de tisztább motorral is adhatják éppen, vgy csak úgy változtat a gyártó, mert....
Persze lehet jobb és rosszabb is. Lehetnek már újítások, fejlesztések, vagy hogy az egyes alkatrészek más és más beszállítótól jönnek, már az is számíthat, de ezen kívül is még sok más tényező, pl. gáznyomástól és mennyiségtől is függhet, vagy a gáz típusától, mint hogy R32 vagy elődjei van benne...., vagy nem? De minden termékre igaz, hogy sok tényezőtől függ. A mostani klímáknál hűtésnél évi kb. 200 kW-ot írnak, az meg egyáltalán nem vészes, hogy annyira A++++-osat keressünk drága pénzért. Szerintem ezért annyira nem is lényeges, hogy 6; 6,5 vagy 7, vagy 7,5, vagy 8 a SEER érték, bár tévedhetek is bármiben, csak véleményt írtam.
Igazad van, de ez a tapasztalat. Amelyik cég termékei fent vannak az euroventen, azok mind alacsonyabb értékeket produkálnak. Van lehetőség lemérni is, csak nem olcsó.
Ezt nem is állította senki. Az adatok valódiságát mérésekkel lehet bizonyítani, addig ezek csak feltételezések, szerintem. Talán tesztekben kellene keresni, hogy mi az igazság, akit érdekel.
Ha járod az utcákat , akkor látod , hogy hol milyen gyártó klímája van a falon . Az is lehet egy módja a választásnak .
Én a környéken (Csepel kertváros) szerintem 30 félét is tudnék számolni :D
Más, egy kis segítség jól jönne. Pana klímáink mostanában olyat csinálnak, hogy adott időpontban mintha rákészülne az időzített bekapcsolásra.
Félig kinyitja az ajtaját, elmormol egy gyors miatyánkot aztán bezár. Rendesen be és kikapcsol timer-re, nincs is velük gond, de kettő is van és ugyanúgy megcsinálják. Valaki tudja mi ez? (időbe telik, míg tapasztalati úton rájövök, inkább megkérdezem itt, hátha)
Ha járod az utcákat , akkor látod , hogy hol milyen gyártó klímája van a falon . Az is lehet egy módja a választásnak . Én annak idején itt a topikban döntöttem egy klíma mellett . Sokan lemondták , én meg dícsérem , mert már 11 telet fütött hibátlanul . Múlt évben megint egy kínai mellett döntöttem . Idáig az is teszi a dolgát . Viszont nekem meg BP-röl jött szerelni a cég mindkét esetben .:-) Ha tudod mit szeretnél és mit vársz el töle , akkor dönts a saját fejed szerint ! Olvass recenziókat és az is segít !
Vestel klíma sincs itthon, ezért helyette például az 5 évig teljes körűen garanciás Gree és Midea is jó választás lehet szerintem. Vagy a drágább japánok kevesebb garival.
Az a baj, hogy a közeli klímás aki 15 éve jelen van a piacon csak Hitachit fogalmaz ami japo. Arról pedig azt hallani hogy az alkatrész ellátás nem jó.
Nekem Sharp, 2.5 kW-os. Tökéletes. De szerintem BÁRMELYIK japán tökéletes megoldás lehet. Toshiba, Mitsubishi, Sanyo, Panasonic, Fujitsu, Daikin. Koreait, kínait nem javaslom.
A napokban találtam otthon 3 db fujitsu távirányítót, valami régi gépekről maradt meg, a képek alapján olyan, mint az ar-dl10-es. Ha hazamentem lefotózom, ha jó neked, akkor elküldöm postával, nekem már nem fog kelleni (az biztos, hogy szerverszobákban voltak, így nem sokat lettek használva jó a állapotuk).
98 órát használt, gyakorlatilag új állapotú klímám van, ami egyik napról másikra ventillátor funkcióban jellegzetes savanyú, csípős szagot nyom magából. Ha megy a hűtés, akkor teljesen szagmentes, csak ventillátor módban jelentkezik a gond. Van ötletetek mit lehetne csinálni? Esetleg Wpro ACS 016 klímatisztító folyadékkal érdemes lenne megfújni?
Eladom a házat, de ide akkor is kell vmi klíma, mert nagyon felmelegszik a télikert.
Talán egy 5,2kw-ost megpróbálok. MEg ha már tud fűteni is akkor télen ezzel fűteném és nem gázzal az esetek nagy részében, így a házban jóval kevesebb gáz fogy majd.
HD klíma is jó ?
Veszek vmi olcsót, mitsu elég csendes még megnézem mennyibe kerül.
Köszönöm válaszod, de Fujitsut -t keresnék, nem univerzálisat. Az univerzálisra (pont a AR-RCE1E) esetén néhányan panaszkodnak, hogy csak a be és ki kapcsolást tudja.
A kompatibilis alatt azt értem, hogy ha jól tudom a AR-RCD1E AR-RCE1C AR-RCC2J AR-RCG2J is csreszabatos vele.
De ha más nem lesz akkor valóban, bemegyek a Média Markt-ba, vagy a helyi boltba kipróbálom az univerzálisat, legfeljebb visszaviszem.
Egy Fujitsu új távirányitóra lenne szükségem (hamar) a tipusa AR-RCE1E (vagy ezzel kompatibilis) Olyan kellene ami hamar ideér (Igy kiesik a 3000ft-os Aliexpress) Szerintetek melyik magyar cég foglalkozik ilyennel? (ahonnan webshopon kersztül gyorsan ideér?)
Az egyik klímám elkezdett szarakodni. Már egy ideje ilyen.
Leveri a fi relét. Ma kipróbáltam, hogy egy teljesen független tápról adtam neki áramot ami közvetlenül a villanyórától jön és semmi nincs rákötve. Egy fi relét elé kötöttem, ezt is lekapcsolja. Ha csak fan módban megy akkor nincs baja, cool -nál egyből ahogy indítaná a kompresszort azonnal lecsapja.
Kikötöttem a fi relét de akkor is lecsapja a 25A-s kismegszakítót amit elé kötöttem.
19éves Fujitsu 7kw gépről van szó R22 gáz van benne.
Azt hallottam, hogy ilyenkor a kompresszor halott, zárlatos, ez igaz lehet?
Gondolom javítani nem érdemes egy 20 éves klímát.
Mit érdemes venni ami nem túl drága de jó minőség?
Gondolom azért mondták a szakik a szivattyút , mert a beltéri felett elkell hagyni 10cm-ert , hogy a levegö tudjon áramolni szabályosan . Ehhez számold hozzá a beltéri szélességét , majd még a 10cm-es lejtést . Nem adja ki .
Sziasztok. A problémám a következő: A kondenzvíz elvezetése a lakáson belül kb 5 méter hosszan történne, az az oldalon, ahol 4 darab terasz üvegablak van. Az üvegablak te teteje s s mennyezet közötti fal rész 33 cm hosszú ami -állítólag- nem elég a gravitációs elvezetéshez, mivel méterenként 1-2 cm eséssel kalkulálnak. Nekem nem jön ki a matek, mert 5 méteren még méterenkénti 2 cm eséssel is csak 15 cm a szintkülönbség , vajon akkor miért nem elég a 33 cm. Mindenáron egy kondenzvíz szivattyú rá akarnak rábeszélni?
Nem hálószoba, ott adax wifi van. Központi helyiségbe kellene. Ár-érték, minőség, megbízhatóság és nem utolsó sorban a valós fűtési teljesítmény számítana. Nem a hűtéssel van a gond.
Azért annyit leírhatnál , hogy mondjuk hálószobába , vagy a konyhába akarod telepíteni . Nekem Amberem van . Végzi a dolgát rendesen . Viszont hálószobába biztosan nem ajánlanám , ha nagyon érzékeny vagy a zajra . Amúgy oda semmilyen klímát nem ajánlanák :-) Vagy csak az érdekel , hogy függetlenül az elhelyezéstöl , melyik a jobb választás ár/érték arányban ?
Olyan 5cm x 20cm-esre és 3mm vastagra gondolsz ? Mert ha igen , akkor az nem odavaló , hanem a höcserélöt lefedö szüröbe középre . A tálcában szerintem a gombásodást segítené elö , ami ugye nem jó dolog . De majd a szakik megmondják a tutit . :-)
Ja és lehet, hogy majd a 35 m2-hez később egy teraszbeépítéssel még jönne 12 m2, ami egy légtér lenne, szóval ha úgy alakul, jó lenne, ha ezt is tudná hűteni.
Tedd a távirányítót a beltéri tetejére és úgy próbáld, szerintem nem fog ki kapcsolni. Ha nem is tetejére, teszed legalább olyan magasra tedd, mint a beltéri.
Szeretnék egy klímát. :D Ezzel nagyjából ki is merül a hozzáértésem, elvesztem a márkák tengerében. Földszinti 35 m2-es helyiségről van szó, főfali klímát szeretnénk. Csendeset, hatékonyat, alacsony energiafogyasztásút, a világot azonban nem kell megváltania. :D Melyik márka jöhet szóba?
5kW-os és olyan 50m2 amit hűtenie kell. A ventillátora automatára van állítva és amikor bekapcsol sem megy full gázon. Gondolom hogyha alul lenne méretezve akkor nagyobb ventillátorral menne.
Most hogy melegebbek vannak próbálgatom a klímát hogy hogy kéne beállítani. Elvileg ahogy olvasgattam az inverteres klímák nem kapcsolják ki a kompresszort csak leszabályoznak. Az én klímám sima hűtés üzemmódban folyamatosan megy, de ma átkapcsoltam around you funkcióra ami a távirányító hőmérőjéhez nézi a hőmérsékletet és akkor a kültéri kikapcsolt és csak bent a ventillátor ment. Sima hűtésben akkor miért nem kapcsol ki?
Illetve melyik a legjobb beállítás a legkisebb fogyasztás eléréséhez?
Nem is a tiedre akartam válaszolni hanem a sajátomra, de nálam nem jelent meg, csak órákkal később az üzeneted. Pedig frissítettem az oldalt többször is.
Passz. Én nem értek a klímákhoz. Még azt sem árultad el, neked milyen van. Nekem a gree-n van fenyőfa, a Daikinnál a ventilátor fokozat oknál jelenik meg a max után. Ebben nem tudok segíteni.
A fenyőfa mást jelent a Daikinnál és a Greenél is. Előbbinél ez a csendes vagy éjszakai mód, kis teljesítmény alacsony ventilátor fokozat, utóbbinál valami szűrést vagy frissítést jelent, nincs befolyással a teljesítményre.
A lakásba nem tudtuk máshogy beszereltetni csak a középpontban található ebédlőbe, így a hűtési teljesítmény talán fontosabb, mint a szagtalanító funkció.
Ami az egészben az érdekes, hogy hűtés üzemben nincs szag, eddig nem tűnt fel. Szinte mindig a fenyőfa módban van használva, ha már nincs hova szabályozni, akkor leáll kint is bent is. Ha már nem kell, kikapcsolom és egyből leáll. Egészen a ventilátor üzemmódot nem volt semmi szag. Nem sok vizet termel, és sokára is indul meg. Először arra gondoltam, hogy nem megfelelő a lejtése a csőben, aztán mégsem aggódtam, mert a szüleim ftxb35-öse is ilyen. A gree az megtölti a vödröt rendesen, szüleimnél a tosot szintén. A vicc az, hogy büdös gree-ről, midea-ról stb nevesincs büdösödésről még nem olvastam, az isten császár daikinról bizony lehet találni. Ennek ellenére készséggel elhiszem, hogy nem megfelelően használom, hogy a karbantartása hagy kívánnivalót maga után, de a kínai sem kap több törődést, és 4. vagy 5. éve ketyeg.
A járvány miatt elmaradt idén. De mindössze egy évet ment, tavaly sem sokat és fűtés sem volt vele. Annak idején, aki a Greet rakta, azt mondta, hogy az első évben nem is kell tisztítani, felesleges. Hát nem is eröltettem. De közben olvasgattak itt is meg a másik klímás fórumon is, és nem egyedi eset ez a Daikinnál, igazából mindenki csak találgat és senki nem tudja az okát. Olyan helyeken is büdös, ahol nem hagynak ki karbantartást. Érthetetlen.
Azon gondolkodom, hogy mi történik, ha felül, ahol beszívja a levegőt, időnként odapermeteznék egy kis Dettol vagy más felület fertőtlenítőt? Esetleg kivett szűrőkkel?
Sziasztok. Kínai Daikin ( FTX35KM ??) . Tegnap azt vettem észre, hogy ha átrakom ventilátor módba, akkor rettentő büdös, savanyú szagot áraszt a gép. Átkapcsoltam fűtésre, 30 fokra ( ez a max ), egy fél óra múlva nyoma sem volt a szagnak. Utána kikapcs. Este megint be, éjszakai (fenyőfa) mód, megy szépen, szagtalanúl. Megyünk el, ezért lekapcsolom, de gondoltam előtte átszellőztetem a ventilátor módban, általában azt javasolják, én sosem alkalmaztam, nem is volt büdös eddig ( Daikinban nincs olyan, hogy lekapcs után még megy a mókuskerék, egyből leáll, de az elmúlt egy évben nem volt szaga. Gere az megy még kb 5 percet, annak sincs szaga 4 éve.) És megint jön az a büdös savanyú szag. Most fűtök. Mi lehet ez, és mit lehet tenni? Ventilátor nem szoktuk használni, hűtésnél és fűtésnél nem éreztem még szagot, de idegesít.
A tömörség , ha jól emlékszem 50 Pascal nyomásnál akkor passzív , ha csak a házban lévö levegö 60%-a cserélödik ki egy óra alatt . Így akár tágul , akár összehúzódik , mindíg van honnan és hová . :-)
A lényeg a levegő térfogatváltozása a hőmérséklet változásakor. A pára tömege/víz mennyisége változatlan de más térfogatú a levegő ha hűtöd és a fűtöd.
Pofon egyszerű. A levegőnek van egy abszolút és relatív páratartalma.
Ha egy zárt teret veszünk alapul az ott levő levegőnek van egy adott( abszolút) páratartalma. ez nem változik, ismét hangsúlyozom zárt térnek vesszük.
A hőmérséklet emelésével csökken a relatív páratartalma,de a bent levő vízgőz mennyisége( tömege ) változatlan.
Ha kintről beengedünk egy alacsony hőmérsékletű, de magas páratartalmú levegőt, a vízgőz tömege nem változik, csak a magasabb hőmérsékletű levegő több vízgőzt tud "lebegtetni", ezért a relatív páratartalom csökken.
Ha fűtőd a levegőt, azzal a páratartalmát nem változtatod meg. Nem vond ki, tudtommal. Ha hideg, alacsonyabb páratartalmú levegőt engedsz be, az meg nem fűtés. Annak alacsonyabb a páratartalma, de az már kinti levegő.
Annak alapján, hogy a magasabb hőmérsékletű levegő több párát tud felvenni, az alacsonyabb pedig kevesebbet, tehát ugyanannyi pára magasabb hőmérsékleten alacsonyabb, míg alacsonyabb hőmérsékleten magasabb relatív páratartalmat fog eredményezni. Ezért használnak elsősorban a lakótelepi, távfűtéses lakásokban a fűtési szezonban párásítókat, vagy egyszerűen csak vízzel teli edényeket a fűtőtesteken.
Tipp: kint hideg van. A hideg levegő kevés párát tud magában tartani. Ez bejön a lakásba (huzat, tömítetlenség, ajtónyitás, stb.). A lakásban felmelegszik, de nem nő a páratartalma. Viszont csökken a relatív páratartalma, mivel a meleg levegő több párát tud magában tartani. Ezért száraz. De ez minden fűtésre áll, végső soron.
Az ideiglenes es lokalis futessel sporolas pont ez esetben sztem nem mukodik! A hosugarzas altali (ideiglenes futes eseten hideg falak) homerseklet jobban erzodik, szoval melegebbre kell felfuteni a levegot ugyanahhoz a hoerzethez es meg akkor se lesz olyan konfortos az egyenetlensegek miatt, mert azokon a pontokon ahhova nem jut direktben a meleg levego, ott a hideg fal fog dominalni.
Konnyuszerkezetes haznal mas a szitu, meg ha az ideiglenes/lokalis neked egy szobat heti egyszer felfuteni jelent.
Köszi szépen a tippet. Közben találtam egy másik céget, akik látnak reményt (nyilván konkrét hibától függően), úgyhogy legalább addig eljutottam, hogy kijönnek megnézni (egy hét múlva). A tulaj külföldön él, szóval intézkedni csak én tudok, ő meg majd fizeti. Nem szerencsés az időzítés nyilván, és alapvetően nekem fontos, hogy mielőbb működjön a klíma. Tetőtérben nem akkora fless a kánikula :)
Köszi a tippeket! "folyamatos futes" - pedig pont az tetszik benne, hogy "azonnal" tud meleget csinálni, hiszen 0% a hősugárzás, 100% a konvekciós hő, kicsi a rendszer hőtehetetlensége, tehát lehet(ne) időszakosan (és lokálosan) fűteni vele, amivel sokat lehet spórolni. Míg egy olyan rendszer, ami döntően sugárzással adja le és nagy a hőkapacitása (cirko, kemence, kandalló), ott ugye át kell melegedniük a falaknak is...
Új vagyok a topikban. Egy LG Neoplasma ES-H1264DM0 klíma van a lakásban, amit bérlek. A készülék legalább 10 éves, tavaly tölteni kellett. Most semmit nem hűt. Hívtam szerelőt, azt hittem, megint elment a hűtőközeg. Kiderült, hogy hűtőközeg fullon van. A ventilátor is megy, de a kompresszor nem kapcsol be. Két másodpercig erőlködik, enyhe búgó hangot adva, majd nem történik semmi, ezt ismétli újra és újra. Szerelő szerint kuka, újat kell venni.
Tulaj mindenképp a javítást forszírozza. Eddig egy céget hívtam, ők is azt mondták, hogy mivel már sehol sem forgalmazzák a készüléket, esélytelen az alkatrészutánpótlás, javítás. Tényleg nincs más út, mint újat venni?
Ennél bonyolultabb a dolog, de alapvetően érdemes elgondolkodni azon, hogy a radiátorok miért nem a plafon alatt, hanem a padló fölött vannak. Ezután pedig érdemes elgondolkodni, hogy ha a téli fűtési időszak minimum 4 hónap, nyáron pedig maximum 4 hétre kell hűteni, akkor hogyan érdemes egy adott helyre és felhasználásra klímát, klímákat szereltetni.
Nekem nappaliban van a klima ugy elhelyezve, hogy szoba/konyha/furdoszoba fele fuj. (itt jon be, hogy erdemes rendes klimassal csinaltatni, mert o ad tanacsot pl elhelyezesben)
Homerseklet kulonbseg ellen a legjobb megoldas a hoszigeteles es a folyamatos futes. Nekem igy ~1 fokkal huvosebb a szobam/konyham es ~2 fokkal a furdom (furdo van legtavolabb). A furdo igy is boven jo sima napkozbeni hasznalatra, furdesre meg van bent egy elektromos torulkozoszaritos radiator, kb 10perc alatt 5fokot siman emel a homersekleten... (altalaban nem szoktam bekapcsolni, 20 fok nekem eleg furdesre)
Teli futesnel nem igazan ertem, hogy nalad miert szaritja a levegot, a porkeveresre viszont legjobb megoldas a takaritas.
Szelzaj/mukodesi zajokra legjobb megoldas az, hogy minosegi klimat vesz az ember, de teny es valo nem hangtalan a rendszer! (multkor egy fout mellett lako havert mondjuk kirohogtem amikor elkezdte magyarazni, hogy azert nem klimaval fut, mert az hangos...)
Ha nalad a klima hangja a legbosszantobb a lakasban, akkor irigyellek!
Mennyezet futes jo dolog, valoszinu masik hazamban az lesz (klima mellett), fokent az altalad felsorolt okok miatt! :)
Klimaval futeni nem tokeletes, de sok elonye van, lasd olcso kiepites/uzemeltetes. Ha neked a teljes csond/egyenletes homerseklet sok helyisegben fontosabb, akkor tenyleg nem optimalis neked!
A fürdőben és a konyhában hogy oldjátok meg a fűtést télen? Ott nem jó a klíma a pára meg a zsír miatt. A téli fűtésnél borzasztóan szárítja a levegőt és keveri a port. Arra van megoldás? (párásítás, hepa szűrős klíma)
Még silent módban is érzem a huzatot és hallom a szélzajt. Szerintem ezen sehogy nem lehet segíteni...
A hőmérséklet eloszlása sem épp ideális, mivel a szoba ajtaja felett van, nem az ablak alatt, így nagy különbség van a szoba két vége között. Ha az ablaknál ülök, fázom. A klíma alatt melegem van.
Sokszor nagyon hangosan "szörcsög" a rendszer, éjszaka kellemetlen. (Gondolom, leolvasztó ciklust futtat)
Hangos a kültéri, a lakásban majdnem minden szobában hallani.
Csapágyas az egyik beltéri ventilátora, pedig egy éves a gép (Fujitsu)
Mindent összevetve nem vagyok elégedett. A következő lakásomban mennyezetfűtés/hűtés lesz.
Be, azért merem ajánlani ;) Igyekszem az elméleti síkot meghagyni másoknak :D
Igaz, nekem eléggé egyedi a két klíma szerelése (konkrétan LTCA és egy AR5000 Samsung padlószinten), de sokadik éve jó kombináció. Igazából várom hogy a samu megpusztuljon a folyamatos téli üzembe, és jöhessen helyette valami új, de nem akar eddig (5. éve)...
40nm-re abszolult van ;) Nekem is kettő van a nappaliban. Rendszeresen egy megy, de kipóbáltam már mindkettőt fűtésbe nagyobb hidegben. Gyakorlatban mindkettőn a legkisebb fokozatokon járatva könnyedén, és így hallkabban fűtöttek. Csak az egyikkel azért nem volt elég a legkisebb fokozat, így hangosabb is.
Ugyanolyan sokat számít, mintha a helyiség két legtávolabbi falán lenne radiátor, nem csak az egyiken, sőt! Értelemszerűen elhelyezésbe érdemes őket távolabb, más irányba szerelni.
Sajnos a két klíma szerintem nem megy mert, van egy nagy helység (40 m2)meg négy picike (9m2), pont ezért elég az egy klíma úgy hogy 1,5 °C-on belül van minden szoba.
Van még egy kandalló is a nagy szoba közepén de ahoz túl jó a szigetelés, bármennyire próbálom szabályozni 30+fok lesz mindenhol.
Az , hogy a tartály teteje reggel is 90°C , gondolom csak azért , mert a fütéshez nem konkrétan a tetejénél , hanem mondjuk a puffer 4/5-nél van a csonk , amin vételezed az elöremenöt . :-)
Valóban off már itt, de csak azt akartam, hogy ne kapjon fals információt a kérdező. Lehet, hogy neked nem sikerült, de nekem pl. igen. Reggel felkelek, a tartály teteje 90, a közepe 40 fokos (este fűtöttem fel, onnantól pufirol ment a lakás). Tehát létezik olyan rendszer, ami nem keveri össze a pufi vizét fűtéskor, még ha a tiéd nem is olyan...
Mint írtam, elég régen használom, radiátoros 45 fok, padló 32 fok előremenőkkel, minden helység minden fűtése (rad és padló is) külön- külön zónázva tizedre mérve - szabályozva, automatikus hőm.figyelés, azaz ha a tartályban 35 fok alá esik a vízhőm. indul a gázkazán.....hidd el, nem most kezdtem...:)
Nagyon szép az amit a tankönyvekben leírnak rétegződés meg mit - hogy csinálj, csak egy bizonyos része nem hogy nem igaz, de nem is működik.
Magam is ezek alapján kezdtem, de a gyakorlat néhány esetben bebizonyította az ellenkezőjét.
Szerintem rakj fel egy második klímát, nem feltétlen kell a millás, elég a 300 - 500 ezres kategória (Daikin FTXS, Fujitju LTCA, LG Athena etreme stb.). a kettő együtt röhögve és sokkal komfortosabban fog fűteni mint a mostani egyedül.
Ehhez a hőszivattyús fűtéshez tenném fel a kérdésem.
Egy kicsi átlagosnál valamivel jobban szigetelt épületet fűtők 10 éve többé kevésbé villannyal. Van egy 6 kW-os villanykazánom (ebből csak 2kW nappali 4kW csak vezérelt) kb. 50 fokra alított előremenővel a legnagyobb hidegben is kifűti a lakást lemezradiátorokkal, csak épp olyankor napi 25-35 kWh is elmegy (ez kb évi 6000-6500 kwh lenne). Van egy az itteni forum segítségével beszerzett most már 9. éve üzemelő Nocria klímám, ami szintén be tudja fűteni a házat szezononként 1200 1800 kWh áramból, de a komfort azért nem az igazi ha hideg (vagy pára) van nem elég a "silent" mód kell az 1-2 körüli ventilátor fordulat. Lenne e értelme egy ilyen egy millió körüli monoblok hőszivattyúnak a villany kazán helyett (mellé)? Úgy hogy évi kb. 6500 kWh áramom van a napelemből. Vagy vegyek egy új nocriát az is kb ennyi lenne
Ja, meg az elejét is. Ezt hogy számoltad ki? Annyi és olyan hőfokú vized lesz, amennyit a hőtermelővel beletáplálsz. 90-90-80-ra (a három hőmérő a tartályon) rendszeresen fűtöm. (Az alsó rész 10 minusza biztonsági okokból játszik.) Ez fafűtéssel, nehezen szabályozható módon megy. Egy szabályozható előremenőjű hőtermelővel (gáz, hőszivattyú, stb) simán "telerakhatod" az előremenő hőfokáig.
Nekem az egyik hőszivattyú telepítő cég sokat látott fő szervizese ajánlgatta hogy alakítsam át a rendszeremet, ne direktben kössem a padlóra a hőszivattyút hanem egy pufferre, állítsak be neki 45 fokos állandó vizet és majd abból lekeverem a 30 fokos előremenőt.
Egy nagyon jól höszigetelt házban , nagyon jól alacsonyhömérsékletü elöremenöre méretezett radiátorokkal , direktbe höszipkával , még lehetne is járható út . Ha egy höszipkát árusító cég neked azt mondja , hogy nagy hidegben tud 60°C-os vizet elöállítani , az csak azt az egyszerü tényt nem mondja meg , hogy erre csak segéd fütöbetéttel képes ( COP 1 ) , vagy kétlépcsös höszipkával , aminek kicsit magasabb az ára .
Úgy tervezed , hogy van mondjuk 6 radiátorod amik 40°C-os elöremenö mellett képesek kifüteni kinti -15°C-ban is a házadat benti 22°C-ra ? Mekkora volna az a puffer , 500liter , vagy még több ?