Tisztelt topiklátogató!
Ide várunk minden olyan adatot, megfigyelést amely a magyarországi nappali és éjjeli lepke faunával kapcsolatos! Megkérek mindenkit, hogy bárhol az ország területén megfigyelt és beazonosított lepkefajok megfigyelési adatait itt közölje! Ennek a topiknak a segítségével megpróbáljuk meghatározni, feltérképezni hazánk napjainkban még sokszínű lepkefaunáját!
Az adatbázisba fotókat is várunk. A fórumot hazai hivatásos lepkészek figyelik, akik ha kell, segítséget nyújtanak a meghatározásban!
Szia! Nagyszerű megfigyelés! Végül is melyik összetételű csalétekre esett a választásod? Tegnap a Börzsönyi Hosszú-völgyben egy példány Catocala fraxini maradványát találtuk,nem igen érdemes már keresni,lerepült! Volt még nagyon sok féle hernyó,képek és beszámoló Limenitis kollégától jövőhét végén várható!
Hopp, a helyszín lemaradt: Nagykunság, Kisújszállás, Sohaj városrész 2010.10.02
Egyébként borzasztó kevés lepke repült. Emlékszem, hogy 98-2000 körül minden második villanykarón ült egy Folyófű szender, néha kettő is. Most pedig sehol egy bagoly lepke, vagy őszi-levél araszoló, pedig régen azokból is sok volt! Meg úgy egyáltalán molyokat sem látok. Szerintem október elején sokkal több éjszakai lepkének kellene még lenni. :(
Tegnap megcsináltam a lepke csalit, olyan erős illata lett, hogy még 10 méterről is lehetett érezni. Két helyre is raktunk belőle, az egyik a Gyalpári erdő kőrises része, a másik pedig a városból a határba vezető út, ahol öreg fehér nyárfák vannak. Az udvarra kitettem a lámpát. Csak a nyárfás részt tudtuk megközelíteni, de nem jártunk szerencsével. A lámpámhoz a következő fajok jöttek:
Catocala elocata (Közönséges övesbagoly): 1db (szép termetes példány volt, az erőteljes mintázata miatt azt hittem rá hirtelen hogy fraxini!)
Agrotis ipsilon (Ipszilon földibagoly): 1db
Agrius convolvuli (Folyófű szender): 1db (végre hozzánk is eljutott egy szép, firssen kelt hím. Le is fotóztuk)
Továbbá jött valamilyen őszibagoly féleség (2db). Ennek meghatározásában kérnék tőletek segítséget, illetve az előző képeimen látható kénes lepke/busalepke meghatározásban is!
2010.09.25. Nagykunság, Kisújszállás, Gyalpári erdő - lepke fotózás
A képek közt látható egy kis részlet a tarrá rágott csalánosból, a peremén még mindig megtaláltuk a Nappali pávaszem/Atalanta/C-betűs lepke trió hernyóit-bábjait. A bábok sajnos fürkészesek voltak, valószínűleg a hernyók is. A csalánon találtunk még Abrostola faj hernyót is
Nem, nem az. 1. A sorrend jól van, de a képek mérete miatt nem a mellett van, amihez tartozik. 2. Igen. észrevettem. 3. (Bár suliban még azt mondtad jó képek,) tudom hogy szar képek, mivel először fotózok makróval. 4. Valóban, de nem egyformák. Nem arrogáns (igen két r-rel) vagyok, csak ilyen a stílusom. (3 év alatt megszokhattad volna) Mellesleg, mikor petézett a quercifolia, kérdeztem is, hogy kell-e pete.
Cső! Haha, nagyon vicces!!! 1. Rosszul néztem a képeket mert nem jól van a sorrend! 2.Hasonlít a 2 faj egymáshoz! 3.a te képed kicsit szar lett, és pontosan nem lehet kivenni belőle mindent! 4.Nem mindegyik teljesen sárgás! Az igaz mondjuk h más a mintázata! Ja meg nem kéne arogánsnak lenni!:) Üdv.: Dávid
Cső! Ahogy elnézegettem a képeket, van pár indokom, miért nem populifolia. 1. Annak sárgásabb színű a hernyója (legalábbis a képeken). 2. Más egy kicsit a mintája. 3. (Figyelj, ez a legfontosabb érv) A nőstény quercifolia ami lerakta őket a lámpához jött, és a kezemben petézett. Tehát nem hinném, hogy populifolia.
Szia! Nem hiszem, bár egy próbát megér, azt tudom hogy leginkább nyírt, diót, eszik de gyümölcsféléken is él, én nyíren (Betula pendula) nevelem most, a hernyók L3-ak. üdv.: Dávid
Mai megfigyelés: Mátrafüred: Erdészeti iskolától kifelé vezető út melletti csalánosban találtunk kb. 40 Araschnia levana, 5 V. atalanta, kb. 30 P. c-album és néhány Inachis io hernyót, és 4 c-album bábot (amik közül sajnos 2 fürkészes volt).
És egy kérdésem is lenne: A Dysgonia algira hernyóim, amik anno voltak, csak a szedret ették, a málnát meg sem rágták, amik pedig most vannak, csak a málnát hajlandóak enni, szedret nem. Ez azért van, mert későbbiek, esetleg a nemzedékekhez van valami köze, vagy csak nem tetszik nekik a szeder? Előre köszönöm a választ!