Nemrég értünk haza a Hármaskönyvből. Márton-napi libanapok.
Libaraguleves, majd egyszemélyes libator-tál részemről. Tudnék mesélni. Életemben először csomagoltattam itt, pedig mindig én győztem... kicsit szégyellem is magam.
Sütöttem olyasmi zserbócsigát, mint a Futóbolondságra, azzal a különbséggel, hogy most több a töltelék és időben kivettem a sütőből. Így határozottan jobb!
Hogy ontopik legyek, ma betároltam a hétvégi családi bulira az idei év első palack (!) rozéját. Frittmannék voltak olyan kedvesek és a vásárolt borok mellé ajándékképpen betettek egy üveggel belőle. Még az üzletekbe sem szállítottak belőle.
Früstükre zwei pár wurstel virstel extraerős tormával, und ein grósz bögre csáj ohne méz. Még a fülemen is szipogok a tormától, mert a nasenwandschneideverkrümmung miatt nem szelelek rendesen orrilag. :)
Most még a kaféhoz kéne schnell müssen finden valami jófajta nasst.
Túrós halat ettél, vagy csak tanítgatod a zostoba robotot a szinonímákra?
Itt egyébként 2-9 tányér húsleves házi jellegű cérnametélttel, 2-9 velős pirítós, valamint főtt hús főtt zöldséggel, házi jellegű tormával, Pilsnerrel és meglehetős elégedettséggel.
Most, hogy belegondolok: 96%-os alkoholból és fokhagymából készült. Az alkohol önmagában értisztító. Lehet, hogy a fokhagyma nem is kellett volna bele...
Az az egyik probléma a húslevessel, hogy nagyon sokáig fő, és már közben is csiklandós illata van, úgyhogy mire elkészül, púposra nasizom magam.
A másik probléma, hogy még sose volt hozzá elég nagy fazekam. Most egy 5-6 literes van enyhén púposan. Csak hát ugye kell bele kb. legalább háromféle hús, meg velős csont se árt; ezek húzzák maguk után a megfelelő mennyiségű zöldséget. A víznek sose marad elég hely. Úgyhogy megint húslevetlent főzök.
Cserhát-rendezés fáradtsága és zombiállapota elmúlt. Többnyire nagyon élveztem, de voltak brutál percek, sőt órák is, hol a pörgés, hol annak utóállapota miatt, mikor utáltam az egészet. Na, de már várom a 2011-est! :-)
Ez úgy hangzik, mint a Diana sportkrém, én először szabályosan vacogtam tőle egy meleg dunyha alatt (igaz, ki is fárasztottam magam rendesen a zuhogó hóban első napos síelés)
No, ma a cipőpucolás közben az járt az agyamban, hogy félreteszem minden ambíciónélküliségemet, belépek a TTT-be, gyorsan felküzdöm magam az elnökségig, és galád módon visszaélve a hatalmammal elérem, hogy ne lehessen ősszel cserháti túrát szervezni. Meg sárrétit. Meg börzsönyit. Meg tavasszal.
A kajapontra érzékeny csapatnak az "öt perccel ezelőtt" is jóval hamarabb :-) Az biztos, hogy a rendezés, az útvonal kijelölése, az opcionális meleg kaja, a leírás, a térkép együttesen nagyon jók voltak, az időjárás is teljesen helyén volt - csak a sár rondított bele a kellemes szórakozásunkba csöppet :)
Nekem reggel sikerült váltónadrág nélkül elindulni, úgyhogy nem volt mese, se...reülés nélkül kellett megcsinálnom a gyaloglatot - ez sikerült is, bár a balettintézetbe egy-két mozdulatom okán lehet, hogy minden cécó nélkül felvennének :-))
Reggel a Széna-térről induló első közvetlen busszal mentünk Tinnyén a Berekerdei erdészház buszmegállóig.
Tinnyén az itt-ott még jó állapotban fellelhető sárga kereszt jelzéseket keresgélve haladtunk ki a faluból.
Sajnos térkép és információ híján csak érzésre tudtuk követni a jelzéseket, de azért néhány helyen csak sikerült elcsípni őket.
Az a feltételezés, hogy a jelzés Máriahalomba levezet, az nem jött be, bár a kocsma miatt úgy is le akartunk menni.
A Török-kúti völgybe leereszkedve meg is leltük a települést, ahol a Csörlő kocsmában meg is ebédeltünk.
Az Öreg-hegyet és a Fej-hegyet a Szomor felé vezető aszfaltúton megkerülve átmentünk a Szilva-völgybe, ahol az Únyi-patakon átvezető rozoga átereszen keltünk át.
A Kirvai erdő mellett (Régen Máriahalom neve volt Kirva) eleinte enyhén emelkedve, majd egy nyiladékon meredeken felfelé visszamentünk a Gerincre, ahol hamarosan meg is találtuk az utat, amelyiken a sárga kereszt jelzés szépen el is kísért minket a Zsámbék felé vezető sárga sáv jelzésig.
Az egyre sarasabb sárga sáv jelzést követtük egészen egy nagy pocsolyáig, ahol inkább átmentünk a Töki szakadék mentén vezető ösvényig, ahol a Szomor teljesítménytúrát is szokták vezetni. Talán egyszer a sárga sáv jelzést is át lehet ide helyezni, ha már egyszer úgy is erre jár a legtöbb turista.
A Zsámbék feletti keresztnél még élveztük a panorámát, majd lassan leereszkedtünk a buszmegállóhoz, ahol a hivatalos túránknak vége lett.
A megtett táv 19 km., a szint 350 méter lett.
Mivel pár túratársunknak ez csak a kirándulás szintjét ütötte meg, így ráadásként hozzátoldva az immáron túrává avanzsált gyaloglathoz 5 km.-t, elsőnek elmentünk a cukrászdába, és közben ellenőriztük a Mária út, bár néhol még csak alapozott de volt, ahol felfestett nyomvonalát.
Majd végül egészen Tök széléig mentünk, ahol a temetői buszmegállónál mentünk ki a főútra, mert addigra kezdett szürkülni, és a 16:36-os busz is akkorra ért oda.
Mint leinformáltam a helyzetet, a "jóval hamarabb elfogyott" egyszerűen nem igaz. Időben lehet, de nem létszámban. Nem sok ember maradt hoppon, persze az lenne jó, ha senki.
Aszongya azindeksz, hogy "Hozzászólását ugyanezzel a szöveggel már elküldte fórumunkba, azonban teljesen azonos hozzászólásokat technikai okokból csak egyszer fogadunk el. Kérjük, módosítsa hozzászólását."
A kárpótlás megvolt, ne aggódj: 2 adag palócleves és 2-9 szelet Snickers Hollókőn :-)
Zsír még maradt, víz is, sajnos a kenyér a végére tényleg elfogyott.
A zsunypusztai kocsmáros minimum érdekes figura. De inkább kezelhetetlen, ma reggel bementem egy kávéra, és azt mondtam neki: na akkor majd jövőre ideáll közülünk valaki, és pecsétel a fa előtt, s ha nagyon szeretne valaki fogyasztani valamit, akkor beküldjük, jó? Jó.
Én meg a Muskátliban elfelejtettem szólni, hogy Bubuéknak valami kárpótlást készítsenek elő, pedig megkértek rá... Mentésgemre legyen mpndva, masszívan szintidő-kihasználósra sikerült így is a gyaloglat, és ezt már Hollókőn lehetett érezni...
Ez disznóság, mi a vizen meg a szőlőcukron kívül semmit nem kaptunk... Bubu morgott is a "hiányos" szolgáltatás miatt... (jóval hamarabb elfogyott a kenyér az utolsó morzsáig...) A palócleves viszont csodafinom volt.
A nap legkevésbé érthető embere viszont a zsúnypusztai kocsmáros: Besokallt a túrázóktól, és egyszerűen jóval idő előtt bezárt, és hazament. Mindegy nem fogyasztottam nála korábban sem (mert nem jártam még arra), ma sem (mert zárva volt), és a jövőben sem fogok (mert nem leszek hajlandó betérni hozzá).
2 alkalom után még nem érzek változást. Először csak sündisznót csinált a bokámból, meg még itt-ott, másodszorra melegítette is valami gyógynövényes cuccal a tűknek a kiálló végét. És azt mondta, hogy "fútász nem, kíci széta kell ígen". Kaptam valami rejtélyes zöld kapszulákat, amin csak kínai felirat van, meg egy krémet, amitől azt hittem, hogy le fog esni bokából a lábam. Először meleget csinált, aztán bizsergett, aztán hirtelen jéghidegnek éreztem az egész lábszáramat, úgy, hogy közben a bőröm normál hőmérsékletű maradt. De aztán mégsem esett le. :)
Májgaluskaleves, tejszínes kelbimbófőzelék (ugyanez a kiszolgálótól a pénztárosnak: egész bimbó virslivel), palacsinta (Van kakaós palacsinta? mennyi kell? kettő. Akkor van.)
Mán föl is hajítottam az egészet a netre, csak előbb ittam egy emberes adag fahéjat-tejszínhabos kávét, repetáztam a túrós csíkból és elrágcsáltam 2-9 almát.
Meggyüttem a bányába, de mielőtt bárminek nekikezdenék, betolok egy nagy kondér túrós-tejfölös csíkot. Az előbb főtt ki, aszonták a környékbeli nőstények, hogy úristenezegyhetiadag, s most nekilátok a bizonyítási eljárásnak, mármint hogy jóval kevesebb. :)
jaj, sorry, jogos. Még nem tudom - jó eséllyel a Vilatiban leszek, de még az sem kizárt, hogy a tavalyi verziót tolom. A megjelenésem biztos(nak tűnik), a pozíció kevésbé.
Most pedig tesztelem a szombati szolgáltatást, ehhez majd Garábon lehet hozzájutni, de alighanem Cserhátszentivánon is lesz belőle. Autentikus cucc: 51 fokos, 2003-as szilva, a Cserhátból (konkrétan a legéndi főzdéből).
Szóval: beírod a szerkesztőablakba a szöveget, amit látni akarsz, kijelölöd, így aktívak lesznek a szerkesztősorban a láncszemek és megnyomod a megfelelőt. Akkor feljön egy ablak, amibe beírhatod, hogy mi legyen mögötte a tartalom és hogy új ablakba nyitódjon-e.
Sütőtök-krémleves (hogy is van ez? 4-szeresen összetett, de rövidebb 7 szótagnál, ilyenkor mi van?), zöldséges pulykafalatok, rizzsel. Epres-citromfüves zöldtea.
Nálunk a buszon nem volt gép, a sofőr kézzel írta a rengeteg jegyet. 20 perc elteltével még mindig csak a második megállóban tartottunk, végül fél órát sikerült ráverni a 45 perces menetidőre, de ahogy néztem, még nem is jártam olyan rosszul...
Az idősek otthonában csoportos rekreációs foglalkozás van. Szétosztanak egy rakás nagy műanyag vödröt és kiküldik a népet az erdőbe csigát szedni. Mindenki jól felpakolva tér vissza, csak a fájós hátú öreg székely ballag be üres vödröt lóbálva, lehorgasztott fejjel. Kérdi tőle a nővérke:
- Hát maga merre járt bácsikám, hogy egy csigát se talált?
- Dehogynem találtam aranyom! Voltak dögivel, de mire lehajoltam, hogy megfogjam, mind elszaladt...
Szerintem ez tipikusan átlagos szint. Nem emlékszem, mikor láttam utoljára olyan fejlesztőt, aki képes volt önállóan közel használható felületet összeütni (és ez alól az a néhány se kivétel, aki legalább programozni tudott).
Hozzászólás-írás nélkül (bal oldali oszlopban) belépni nem tudok vele, mert nem indapassos.
Hozzászólást írni meg nem enged, mert ha rábökök az "új hozzászólás" gombra, azt írja ki, hogy nincs indapassom, eridjek, csináljak egyet.
Eddig -- a nagy átalakítás előtt -- úgy használtam, hogy nem voltam belépve, megböktem az "új hozzászólás"-t, erre kiadta a szövegmezőt, és vagy kivettem a pipát, és akkor nem léptetett be, vagy bent hagytam, ekkor beléptetett inda nélkül is. De belépés esetén sem jelzett ki eddig olyasmit, hogy nem járt le a várakozási idő két hsz között.
Amennyiben viszont a szövegmezőig sem enged eljutni, akkor nem tudok belépni a régivel.
Nekem mindegy, regisztrálok én akárhány indapasszos címet, ha az indeksznek ez kell...
(Inkább az a gondom, hogy a régi hozzászólásaim el fognak süllyedni a régi nickemmel együtt. Továbbra sem tudom 1000-nél régebbről lementeni őket, pedig van egy-két emlékezetes pillanat, amit akkoriban sajnos, nem tároltam el, de most érdekes lenne. Pl. Nyáv keletkezésének körülményei. Meg aznap, amikor megmondtam a topikban /lp-ék bulija előtt/. Meg a születése előtti utolsó hetek. Stb.)
aztat írták a sírótopikban, hogy a mehet gomb felső megjelenésén már dolgoznak, eszükbe se jutott (??? eddig is volt, praktikus is volt, hogyhogy kimaradt? Érdekesek arra a fejlesztőfiúk/lányok.)
Nekem meg automatikusan az elsőre vagy utolsóra állá rá a kezem, sose a középsőre (pláne, hogy ELőnézet és ELküldöm, szóval még egy kósza pillantás sem elég megbizonyosodni, h jót nyomok-e, el kell olvasni mindig)
Az eredeti nickje még biztos valami 1.n verzió lehetett, azzal meg valószínűleg nem kompatibilis az inda. Nekem is lehet, hogy lassan 2010-re kell frissítenem, bár egyelőre még enged belépni. :)
hétvége, avagy amikor az anyám szervezi a keresztedzést....
a múlt héten szerdám, vagy csütörtökön anyám szólt:- fiam, megjött a fa, 30 mázsa, és le lehet kisérni a pincébe...
Bemelegítés: péntek este lementem Benedekkel Sápra, majd röpke két óra alatt, apránként talicskával, odébb tologattam a fát, hogy legalább be lehessen állni az udvarba.
Gyúrás: szombat ébresztő, kv, pirítós, majd hét órakor nekiláttam fát hasogatni, meg lekisérni a pincébe, szerencsémre fiam, és anyám is segített, így 10 óráig kb. a 2/3 -át lepakoltuk, aztán következett a tízórai, majd összedobáltuk a horgász motyót, és irány Galgahévíz. Megint csukára mentünk, előhallal úszózva, villántóval (Benedek be is szakított 2 db-ot) majd fenekezve deglett hallal, szóval volt minden... életemben nem kötöttem ennyi csomót...
Levezetés: vasárnap kelés három órakor, irány Pilisszentlélek, egy adag DDB-re
- DDB (Dupla Dobi Burger) hozzávalók:
-alap 5.15 ös pilisszenléleki rajtidő, előmelegített aszfaltozás után, izomból nekimegyünk a távnak, Mexikó(i) izek kedvelői, hinhetnek bele egy kis kukoricát, majd Két Bükfa tálban érlejük még, és máris elkészül az első Dobi.
- töltelék: Lukács árok, Sárga sáfrányos ízesétésssel, ráborítunk egy jelezetlen toronyirány kapaszkodást, egészen a P3-ig, majd tovább Prédikálószék-ig, hogy ne legyen olyan rágós a falat meg-megállhatunk fotózni is.
- a második Dobi elkészítése előtt, feltétlen szusszanjunk egy keveset Király-kútig aztán kevésbé remegő lábbakkal nekiláthatunk az intenzív, tempózásnak, hogy már-már beállt,pácolt izomzattal érjünk fel a kilátóba, ezzel el is készült a dupla Dobi.
Desszertként leereszkedhetünk Pilisszenlélekre, de csak óvatosan, mert ez a lejtő, néha emelkedik, és meg ne ülje a gyomrunkat...ezt az ételt ehetjuk, haverokkal, ismerőssökkel, ellenségeinkkel, én spec vajonnal fogyasztottam el.
hazaérve, Nóra lányom nagyon pocsékül éreszte magát, olyan hányós, hőemelkedős vírust kaphatott , egész délután apa simizte a hátát, babusgatta, meg szaladgált utánna a hányós lavoárral....estére már szerencsére jobban volt, és éjjel is nyugodtan aludt.
Én feladtam. Láttam reggel, hogy vilipótló jár, így kocsival próbálkozom. Ráadásul az ovi mögötti utca le volt zárva, így meg kellett kerülni az egész lakótelepet. Aztán nem volt elég kajapénz nálam. Szóval elindultam kocsival, de a Róbert Károlyra alig tudtam kikanyarodni. Az Árpád-hídnál feladtam, mert a sor nem ment, a villamosok meg indultak. Így visszavittem a kocsit az ovihoz, de akkorra már elmentek a feltorlódott villamosok, Stadionoktól meg még nem értek ide. Aztán séta a metróhoz és Deákon keresztül a Batyi.
Én azt a megoldást szeretem, hogy akkor dolgozom, mikor munka van, és ha nincs munka, nem hegyezem a fingot munkaidő keretében valami irodában. :)
Most épp volt munka.
Viszont ezért cserébe én még mindig nem álltam át télre, mert nem reggel-este hidegben közlekedem, hanem akkor megyek ki, mikor már süt a nap és meleg van.
Szóval megvan ennek a formának is az előnye, hátránya.
A holnap reggeli leadáshoz már majdnem kész a terv. Csillogósan, feliratokkal.
És most(!!!) kaptunk meg egy, csütörtökön már ismert új információt, am miatt az egészet át kell rajzolni. Gyakorlatilag minden, amit most törlök, az péntek óta került rá... Ha azóta mással foglalkozom, nem dolgozom, lehet, hogy előreébb lennék.
Majd felvetem a munkaadómnak, hogy a következő határidő ne hozzám tartozzon (kell a munka a kolégának is), akkor lesz esélye a gyógyulásnak - és a FB-os ígéretemnek is. :)
(Épp a tegnapi alumnitalálkozón beszélgettük a régi "gipszegyletesekkel", hogy közülünk sokan azért nem voltak ott, mert a fialtalok a FB-on és egyebeken hirdették, mi meg kicsit még le vagyunk maradva ezektől.)
Extrém tájékozódási túra a Zemplénben,2011.02.19-20
Az útvonal titkos. 5 felkeresendő csúcs lesz. Az első felkeresendő hegy nevét a résztvevők a rajt pillanatában tudják meg.A másodikat az elsőn,és így tovább.Az úthossz 100-110 kilométer.Szint a legoptimálisabb útvonalon 4000 méter felett.
Tájékozódás papírtérképpel.Az útvonalon szolgáltatás NINCS.A célban meleg étel,meleg tea,meg amit akartok.
Rajt a Kovács Villában (Köszönet Wehner Gézának!),szombat reggel 10:00.
A szállás díjtalan a túra előtt és után,saját felszerelés viszont szükséges.Pálinka lesz.
Célzárás hómentes idő esetén vasárnap 12:00-kor.
Rövidebb táv is van,30-40 km közötti,1500 körüli szinttel.A lényege ugyanaz,de a rendelkezésre állási idő 12 óra.
Bármilyen kérdés esetén nyugodtan forduljatok hozzám,ímél publikus.=)
Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt február 18.-án estétől a Sátoraljaújhelyen,a Kovács Villában!!
a gépelési hibálért szíves elnézést kérek, cserébe egy vicc, amin nagyon röhögök:
"Négy székely ül körben egy asztalnál. Az asztalon egy flaska áll. Az első megfogja, húz belőle egy nagyot, lerakja az üveget. A második szintén megfogja, húz egy nagyot, lerakja. A harmadik szintén. A negyedik is meghúzza, majd miután lerakja, megszólal: - Ez petróleum! Az első végigméri és megszólal: - Az."
Leszaladtam a boltba, mert a sör nem szériatartozáka a háztartásnak... Mivel sehogy nem értek a sörökhöz, a szempont az volt, hogy visszaváltós legyen.
129+ü volt a Kozel 8akciósan), 75+ü volt a legolcsóbb...
Mivel csak egy része ment a csülökre, a többi majd gégén át hasznosul, nem akartam a legratyibbat venni.
Meg is hálálta a bőrös micsoda, mert olyan íze van, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni. A bőrke ropog, mintha csak chips lenne, a ús omlós és ízletes, szinte szétolvad a szájban, rágni se kell... Nyummm! -ahogy Disznyó mondaná :D
nem bírtam magammal, és vettem csukázáshoz úszót....
és fertőzöm a családot....
kissebbik hugom barátja, nyáron lent volt Balatonon, és belekóstolt az "apaféle" még a stéget is kifogjuk életérzésbe...
elkért egy gerincesebb botot, a horgot leszedette, majd megtömtük az etető kosarat, és izomból útjára engedte a szereléket, aztán kicsévélte, majd újból bevágta...
minap közölte velem, hogy szeretne egy pálcát, csak ólommal a végén, és majd Ő azt dobálgatja....horgot nem kér, minek, nem az a lényeg, így legalább nincs magyarázkodás otthon, hogy már megint nem fogott semmit.
szóval, vettem neki egy etető rakétát, jól megtömhető halhamival, és iszonyú messze be lehet dobni, már össze is raktam 35-ös zsinór, 50-es orsó, gerincesebb pálca,
"Tegnap megpróbáltam elérni a tudatzavar, sem az egyik kezét, én még nem volt elég pénz, és hamar véget vetett a italakció, másrészt túl sok az irányítást az eszem"
Yesterday I tried to reach the impairment of consciousness, nor the one hand, I have not had enough money for it, and quickly ended the italakció, on the other hand too much control of my mind
Tegnap megpróbáltam elérni a beszűkült tudatállapotot, se egyrészről nem volt nálam elég pénzt hozzá, és hamar véget ért az italakció, másrészt túl nagy a kontrol a fejemben. A fenébe. :)
De hogy abba a pékségbe többé a lábam be nem teszem, az biztos. A kakaóscsigának kikáltott pékipari termék, nyomokban kakaót tartalmazott, szárazanyagtartalma pedig biztosan jóval fölötte volt a megengedett egészségügyi határétéknek...
Hétfőn reggel még hortyog a család mikor megébredek, felélesztem a tüzet a kazánban. Elkésztem a kv-mat, majd csendesen elkortyolom, aztán előrángatom a futócuccomat, átvedlek, majd elindulok, keletfelé, bele a napkeltébe, minden narancssárga, éles kanyar balra, na ez már itt szánkópálya...
Deres ropogós a fű, lassan megvan az első kaptató, be is melegszem, kényelmes utazó tempóra váltok a nyaraló házak között, majd jön a második emelkedő. Visszaérek a faluba, templom lépcső. Már most találkozom nénikékkel ahogy lassan komótosan kapaszkodnak a lépcsőn felfelé, egyik kezükben vödör benne nagy csokor virág, másik kezükben bot, szinte pironkodva tipegek el mellettük. Felérek a temetőbe, sokan kint vannak már, rendezgetik a rokonok, családtagok sírjait, mécsesek csendesen lobogva emlékeznek. Lassan húsz éve kocogok ezen az útvonalon, és elszomorít az a gondolat, hogy egyre több családtaggal, rokonnal, találkozom itt, mint ott. Apám sírjánál, már rutinból csendesen biccentek, majd haladok tovább.
Füves-hegy kényelmes emelkedő, pazar kilátás a falu végére, illetve a Hrabina dombjára, telepített fenyves erdő, innét tiszta időben még a Mátra főgerince is látható, talán így kezdődött a nagy "szerelem". Leérek a szántóföldek közé, most pihen a föld.Újra kapaszkodások, kicsit komótosan, de megvan mind, a nap felébredve, lassan kiszabadítja a fagyott fűszálakat, és megszólaltak a madarak is. A faluban is nagy az élet, csapatosan, egyenként elindultak a nénik a templom felé. Hazaérek, család körbezsong, anyám főz, közben készül a misére, majd mi is utánnuk ballagunk, mécsesekkel, virágcsokorral a kezünkben, emlékezni...
Szóval mindenki, akinek nincs szövegdoboza: lépjetek be a hozzászóló oldalra, nyomni egy ctrl-F5-öt (vagy shift-F5, csak nem volt türelmem megvárni, mit cisnál?), és akkor talán jó.
a hozzászóló oldalon kellett ctrl-F5-öt nyomni, hogy jó legyen, az adblock plust is kikapcsoltam, most már remélem, hogy a francos elküldőgomb működik (IE-ben volt ablak, de Error on page-et adott az Elküldöm megnyomására)
Akinek a formázó csík alatt nincs hozzászóló doboza:
-lp
-pygmea
-SK
Mi a szöszért csinálja itt ezt a nagy térközt ez a szemétláda? Ez így is jelenik meg?
Szóval nekem sincs alapból beíródobozom, de megnéztem a kezdőlapon linkelt hibabejelentő topikot, és ott le van írva a megoldás, a cache törlése. Sajnos egyelőre úgy néz ki, ezt minden alaklommal meg kell csinálni, tehát shift újratöltés minden hozzászólás előtt, cserébe viszont elképesztően lassú lesz. A szokott indexes "fejlesztői" "színvonal".
ó igen, 2006-ban láttam először egy repülőút során. :) Nagyon cuki! Ha jól emlékszem, a Wallace&Gromit filmből ered a lény (vagyis szerepel benne), a Nagy Brikafeldolgozóüzemben lelné a vesztét a többiekkel, ha nem mentődne meg.
ma először nem 5-kor ébredtem, hanem 6-kor (éljen a késői lefekvés); adtam reggelit kutyának, embernek, magamnak; együtt készülődtünk; a garázs közepén felejtett kicsi almásláda (félig tele almával) sértetlenül megúszta, hogy Laci tegnap föléparkolt (nem vette észre az üres garázs közepén a ládát :)), és 1 bunkó betolakodó meg egy tévesen indexelő tata ellenére se törtem össze a kocsit. :) Eddig egész jó a napom.
Voltam vacsorálni a Pingben. Adtak valami vaslaposat, meg 2-9 Edelweisst. Utóbbi jó volt, szemben a pincérrel, aki ugyan másfél centivel elvétette Geri fejét (akárhogy is kell írni Geri nevét, tőlem Gary is lehet, nekem csak szóban mutatkozott be ugyanis) a vaslapal, viszont súlyosan elsírta, hogy válni készül.
TTb-sek mintegy 2-9-en voltunk, ebből Alelnök úr azt üzeni, hogy együtt ettünk.
:) Igen, elég kétséges, hogy mikor a lobbi, mikor a biztonság. Nekem most két munkámnál is ez van. Nagy a gyanú, hogy azok a tervek csak azért kellenek holmi ellenőrzéshez - pontosabban azért vannak egyáltalán ellenőrzések -, mert a kamara kedvezni akar a tagjainak, legyen már munkájuk.
Ugyanakkor meg tényleg jobb minőségű munka várható így az ácstól.
ontopik: feltettem a gombalevest (bolti sampinyon, laska /monoton maraton utáni pakolás bónusza/, fafülegomba /mélyhűtőben leltem, mikor a petrezselymet kutattam/) és jó az illata :) olyan gombás ezen kívül túrós csusza
Nekünk is megnézték, majd szépen beikszelték a lapon, hogy bélelés kéne. Van viszont olyan ház, ahol rögtön a piros stemplit nyomják a papírra (az kb az, hogy ha még egyszer kimennek ellenőrizni, és nincs rendben, akkor lezárják a kéményt, ergo semmi gázos nem mehet oda be, amíg meg nem csinálják). Mondjuk az is lehet, hogy erős a kéményseprőlobbi, és azért szigorodnak a feltételek. Bár analógia, hogy egy Zsigában is le lehet zötyögni a Balcsira, de azért most már elvárás a nagyobb biztonság.
Szerencsére nálunk jó az ellenőrzés, évente jól megnézik, van-e huzat, van-e új készülék. És szerencsére majd' mindenhová bejutnak. Legalábbis a mi lukunkhoz tartozóknál. :)
ööö a szellőzés oké, ha régiek az ablakok. De a kéményen kiszivárgó gáz nem függ attól, hogy milyen a huzat, szerintem. Sok-sok éve is már lehetett bélelt kéményt építeni (saját biztonság érdekében), de ennyire a bélelésre azóta állnak rá, hogy darwin-díjasok kifüstölik magukat a vacakul beszerelt vackokkal. pl. a házban középütt lakó egy sosem használt tartalék kéménybe kötött kicsi fémkandallót, és elkezdte használni. A kémény több mint 30éves, karbantartva tartalékkémény révén sosem volt, és na lám, a fölötte lakó konkrétan érezte a füstöt a lakásában, egész este és éjjel, amikor égettek lenn. Egyszer olyan az időjárás, hogy visszanyomja a füstöt, akkor a szita-jellegű kéményen keresztül az egészet megkapja...
A légcserét a nyílt égésterű készülékeimnek akarták biztosítani, leginkább az én érdekemben. De próbáltam nekik rávilágítani, hogy épp elég oxigénmolekula jön be a csukott ablakon... Ámbár lehet, hogy a huzathoz is kell nekik.
Alapvetően nem az a bajom, hogy akarják, hanem, hogy mérés nélkül akarják, már egy másik állapotot (ablakcsere) feltételezve. Szerintem elég lenne, ha magát az ablakcserét kötnék ahhoz, hogy utána is biztosítsam a szükséges passzív filtrációt. Tehát majd ha a gázos vagy a kéményseprő látja, hogy van légzáró ablakom, akkor írja elő, ne 10 évvel előre, teljesen oktalanul.
szerintem a bélelés huzattól független, csak a füstgáz-szivárgás megakadályozására van. És nem a te érdeked egyedül és kizárólag, hanem a kémény mentén lakóké is (ti nem csak a te lakásodban szivároghat). Egy 30éves fugát már rég megehetett a gáz.
Mivel hivatalos ügyben kellene beszélnünk, a magánmobilon és szabadnapon nem akarok zaklatni senkit. És sajnos ráadásul csak a nem döntéshelyzetben lévő ember mobilszáma van meg. Viszont ha még sincs szünet, akkor nem adom fel a hívásokat.
Nálam is beharangoztak ilyesmit - bár végül (szerencsére) idén nemlett bélelés. Én jeleztem, hogy az ablakaink épp eléggé szellőznek, nem szeretném, ha szétbarmolnák a nemrég felújított konyhát. Persze felvetette a szakember, hogy mi lesz, ha ablakcsere lesz, légzárósra... Na ja... És ugyan nem lenne elég majd akkor aggódni a szükséges légcseréért?!
Arra jutottam, hogy majd ha jönnének a kis kalapáccsal, megkérem őket, hogy inkább huzatmérő (nem emlékszem a pontos nevére) készülékkel jöjjenek, és majd ha nincs meg a minimum, akkor lehet ütni.