mindössze azért mert nagy valószinűséggel egy 176 lakásos 7 lépcsőházból álló épületben több bejövő és kimenő (bérleti dijak,forrásadó stb) számla van mint egy lépcsőházból álló 65 lakásos épületben
Aki május 11-ig nem regisztrál, felfüggesztik a vállalkozó tevékenysége gyakorlásától.
UniCredit Hungária ZRT Telefonvonalas számítógépes kapcsolatom van. Spektra ligt, bank által hozzám telepített programmal. (nem internetes kapcsolat) Látom a napi forgalmat, minden általam kezelt számlán, utalni, lekötni, tudok stb-stb.
csomagban irtam ki a pályázatot, 21 épületem érdekelt ebben.
65 lakásos épület 120,000 ft bruttó áfával 87 lakásos 150,000 ft, nagyobb épület 176 lakás és garázs 200,000 ft, 480 lakás 400,000 ft.
A törvényben regisztrált mérlegképes könyvelő szerepel ( lentebb Kucsimuka már beszurta a tézist)
Tudjatok róla, hogy az Ö.Minisztérium levélben küldött állásfoglalást a Könyvvizsgáló Kamarának az pedig a tagoknak továbbitotta(nem publikus),de a lényeg az, hogy a t.törvényben ellentmondások vannak, hol mérlegképes hol k.vizsgáló, a levél lényege,hogy az ÖM kezdeményezi a törvény módositását és pontositását, mindenképpen a könyvvizsgáló lesz kötelező, jobb már most ,,belőni,, valakit amig nem lesz rá tömeges igény.
Figyeljetek oda a regisztrációra, mert kizárás jár az elmulasztásért
Hibbis, és melyik bankról van szó? Gondolom nem titok.
Ha elektronikus számlacsomagod van, akkor naponta tudod nézni a banki forgalmat. Igaz a postai jobot, csak akkor látod, ha kézhez kapod ezt nyomtatott formában.
Lehet érdemes lenne megérdeklődni, hogy a posta mennyire fejlődött ezen a téren. Jó lenne, ha nem a banknak küldeni az infót, hanem elektronikus úton a felhasználónak, bár ehhez gondolom GIRO rendszerbeli jogosultság kell, azt pedig csak pénzügyi szervezetek kapnak. ... innentől rövidre is zártam a gondolatsorom :))))
Az a trükk, hogy az OTP től más bankhoz vittem a házakat, ill. .más hol nyitok társasházi bankszámlát. Ugyan úgy a ház által választott aláírókkal, aláírási címpéldánnyal stb-stb.
Itt is kapok másolatokat a postai befizetésekről de nem küldik postán, hanem én megyek érte a bankba havonta egy alkalommal, mikor szólnak, hogy készen vannak a kivonatok. Ugyan így nem kapok naponta értesítést a napi forgalomról sem. Az OTP nehéz eset és drága is a számlaköltségeket tekintve (de biztonságos)
Tudtommal az éves (2 -3) kötelező továbbképzés !! ha nem megy el elveszítheti !! Kamarai tagság kötelező, tudtommal.
No majd holnap át zavarom a Röffi levelét, ha lesz időb scenner ni.
kedves csalódtam az OTP-ben két háromszor jogtanácsosi (OTP) beszélgetés után , kaptam másolási engedélyt az előző képviselet által leadott jegyzőkönyvről (OTP-nél) arra a gyanúra alapozva, hogy megmódosították azt (már amit nekem adtak) és így van , mivel az eredetiben , nem szerepelt a 90 napi felmondási idő (!)
bank titok miatt volt nehéz elintézni, mivel MI nem a tulajdonosai hanem csak kezelői vagyunk a bankszámlájuknak egy-egy társasháznak ( ám ugye mindenki hozzájárulását megszerezni lehetetlen , pl: külföldön él stb.)
egy bank akkor vizsgázik nálam, ha megszokottól eltérően kell valami , szóval amire nincsenek felkészülve. (ebben az OTP jól szokott vizsgázni)
Még az lenne a kérdésem, hogy fontos a regisztrált mérlegképesség?
Vagy elég a mérlegképes vizsga, mert van olyan mérlegképes könyvelő, aki a kamaránál nem regisztráltatta magát a felesleges éves kötelező tanfolyami költségek miatt.
Bala, szeretném elkérni ezt a levelét a R.bank-nak másolatban. Gondolom ez egy körlevél, mindenki megkapta. Persze töröld ki, ami nem a nyilvánosságra tartozik.
Sajnos az OTP nem ad ki ilyen levelet, pedig már kértem írásban a központuktól is, az volt a válasz, hogy számoljam ki saját magam a megadott kondíciójuk alapján. De mivel havonta egyszer zár a bank, így a kivonaton is egy tételben közlik az ilyen levonásokat (+havi folyószámla fenntartási ktg.), így én nem tudom kitotózni azé összes előírásaik szerint, hogy mi a francot számláznak.
Abba most ne is menjünk bele, hogy az OTP miért nem viselkedik ügyfélbarátként.
Én úgy kötök banki szerződést a T. házak esetében, hogy nem kérek másolatot aktuálisan a postai befizetésekről. Mindig a hó végén a banki kivonatokkal együtt kapom meg egyben az összeset. Ez nem a röfi bank. De mit is kezdenék a PEK másolatokkal hó közben. Ha valaki nagyon akarja igazolni a postai befizetését, akkor elhozza a saját szelvényét.
A bankban pedig van egy ládám, amibe gyűjtik a leveleimet, én pedig havonta kétszer háromszor bemegyek értük. Legtöbbször van valami személyes ügy intézni való.
Így nekem kerül pénzbe "parkolójegy és üzemanyag stb."
Postai csekkel kapcsolatban a Röffi bank, levélben értesített, hogy 2010-es évben a csekkbeolvasási szeretet csomag kiküldése 280 Ft/levél !!! << ebben nincs benne , PEK ára és költsége csak a levél (ajánlottan küldik A3 boríték ;-)) A közgyűlésen meggyőztem a nagy többséget, aki meg nem hitte kértem adjon fel magának egy A3 borítékot ajánlottan ;-)) (hű ez a boríték típus nem áll össze, lehet elírtam ;-)) Idén emelem mindenhol 300 Ft-ra Volt hely ahol valaki azt mondta Ő azért fizetett csekken ,mert az átutalásból tőle vonnak le összeget , hát ezek után már utal, meg sokan így tettek, azaz megéri az a kis macera ami ezzel jár. Bank költségek igen magasak !
"És a minimum az, hogy adják vissza a tiszteletdíjukat, mert méltánytalanná váltak rá."
Ez hogy megy ? Közgyűlési határozat, és ha nem fizetik vissza, fizetési meghagyás ?
A büntetőfeljelentést azért nem tettük meg (eddig), mert az előző KK a havi tiszteletdíját egyszerűen kivette a házipénztárból, és semmiféle adót nem fizetett utána - viszont mi sem fizettünk pl. munkaadói járulékot, nem vontunk adóelőleget; emiatt tartunk attól, hogy a társasházat is elmeszelnék.
Egyébként mi a tapasztalat, egy X forintot érő lakás mennyiért kel el a végrehajtás során (árverés) ?
az tájékoztató jellegű összeg engem is érdekelne 100 albetétes vidéki társasház esetén. gondolom a vidék és főváros esetében itt is eltérésre lehet számítani.
Szia Az ez évi k.k összeállításban külön tételként, külön sorban szerepelteted a könyvvizsgálónak fizetendő összeget? Ha igen mennyi az - az összeg felétek?
Mindenképpen kűlsős kell,aki vagy mérlegképes, vagy könyvvizsgáló . A törvény október 1-től lépett hatályba,tehát a tavalyi évről szóló beszámoló s az idei költségvetés tekintetében érvényes döntés a szakvélemény nélkül nem hozható. Vagyis a tavalyi évet már le kellett vizsgálnia. A dijazása nem lehet gond, hiszen nem tavaly hanem az idén kell neki fizetni,az idei költségvetésből.
Én most küldőm az első átutalásokat,azon házakból ahol megvolt a közgyűlés, s elfogadták a könyvvizsgáló jelentését, a tavalyi beszámolót, s az idei költségvetést.
50 albetét feletti társasház esetében, ha a könyvelést mérlegképes végzi, gondolom akkor is kell külső ellenőr.
melyik évet kell ellenőrizetni legelőször? a 2010-es naptári évet? vagy már a 2009-est is? ennek (az ellenörzésnek) a költségvonzata nem volt bekalkulálva a társasházaknál.
csekkes fizetés esetén úgy tudom, hogy a következő költségek merülnek fel:
- csekk előállításának ktg-je
- csekk postai feladásának ktg-je
- csekk postajob banki feldolgozásának ktg-je, postadíjja
ősszel beszélgettem az otp-ben az ügyintézővel, ő azt mondta, hogy kb 400 ft körül van már egy csekkes befizetés ktg-je. ezt nem számolta ki akkor, hanem tippelte az összeget.
200 Ft reális, de mi még nem vezettük be. 27 Ft körül adnak egy csekkszelvényt, 85 körül van a kiértesítés díja (hogy elküldik az igazolás másolatát, vagy amit kérsz); ezek persze nagy tételben kicsivel olcsóbbak lehetnek, és ha jól emléxem, 2 éve, amikor utánajártam a dolgoknak, akkor valami kis alapösszeg + 3,6 ezrelék volt a posta díjazása a pénzküldésért.
"Csekkes befizetések postán ( én mindenhol vonok le az ilyen befizetésekből ) egy év alatt a negyedére esett vissza a csekket postán feladók száma. STB. az elkapkodni nem szabad."
hogy érted, hogy vonsz le a befizetésekből? ... és mennyit?
Minek kellene ügyvéd? Ha a hiányt megállapította a könyvvizsgáló, a közgyűlés azonnal FMH-t adhat ki kártérítés címen. Meg feljelentést hűtlen kezelés miatt. És ott már az SZVB tagok is perbe foghatók.
Nem értem mi a vita ,,trágya,, ??? Ha 50 lakásnál több a házatok(50 albetétnél mielött Kucsimuka kijavit) akkor kötelező a kűlső ellenőr m.kápes vagy k,vizsgáló.
Ő majd szépen kimossa a szennyest a k.k meg az Szb vérével. Amit megállapit hiányt, azt kell rajtuk leverni. Pont.
Megjött a Jegyző válasza az Ingatlanvállalkozásfelügyeleti Hatóság ügyében. Regisztráció május 10-ig 2.200 ft illeték befizetése, OKJ bizonyitvány másolatban, 0-s adóigazolás, erkölcsi bizonyitvány becsatol. az adatlap az Önkorm. Honlapjáról február 1-től letölthető.
Remélem tudtam segiteni. Este még benézek hozzátok.