Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Ezután részletesen fel van sorolva a billentyű hozzárendelés, amiből kimásoltam az előbbi hozzászólásban levőt - és valóban, a numerikus billentyűkkel nem működik, csak a "betűs" részen -.
Viszont a linken található PDF formátum egyrészt nem angol nyelvű, másrészt más billentyű parancsokat mond pl. a dátumra is - de az nem működik.
Lehet, jelezni kellene MS felé ezt az ellentmondást.
Nálam a súgó a Ctrl+ "+" -t hozza, de sem azzal, sem a Ctrl+0-val nem adja a dátumot (és semmi mást sem).
Valamikor volt olyan kitétel, hogy a cellán állva, de a szerkesztőlécen kell bevinni a Ctrl+valamit, most ez sem jön be. Egyszer régebben, talán pontosan ezen a fórumon valaki írt rá egy nyúlfarknyi makrót, és ahhoz rendelte a bill. kombinációt.
A 2. képhez: akkor gondolom megtaláltad a lenyíló első sorában az aktuális kijelölés kifejezést.:)
A dátumhoz: nagy valósznűséggel van egy másik makró rendelve a ctrl+ billentyűhöz. Nézd meg a makróidat, illetve az Excel gyorsbillentyű hozzárendeléseit. Ki fog derülni a turpisság.
Mindezt meg is tettem ekkor jött egy probléma beszummázom az adott cellát amely tartalma alfanumerikus és betűkaraktereket is tartalmaz. Azt vettem észre ha csak sima számot tartalmaz pl "1" akkor beilleszti az adatot de ha a cella "L=0,5-1méter, s/s 0,8mm" adatot tartalmazza akkor a visszakapott érték 0 lesz . Próbáltam a cellaformázással de valahogy nem akarja az igazat. Az árajánlat esetében ez azért lenne fontos mert a legördülő menüben kiválasztott szöveg tartalma jelenne meg az árajánlat adott hivatkozott sorában. Mit kell tegyek, hogy a cella tartalma egy az egyben jelenjen meg.
Az lenne a kérdésem, hogy adott egy táblázat, mondjuk 8 oszlopból, és 2200 sorból áll. Feltételes formázással könyedén betudom állítani azt, hogyha a sor utolsó cellája 0-tól nagyobb számot tartalmaz, akkor a teljes sor pirossal kitölti. A kérdés az lenne, hogy hogyan tudom megcsinálni azt, hogy minden sorban így működjön, és ne kelljen minden sorra külön megcsinálja ezt az 1 perces beállítást. Tehát összefoglalva, az utolsó cellájában 0-tól nagyobb szám van, az a sor legyen pirossal kitöltve.
Kérdés, hogy a munkafüzet közös használatú(egyidőben többen is használhatják), vagy egyszerre csak egy felhasználó.
Ha közös használatú, akkor lsz. olvasd el a help erre vonatkozó részét, mert ott az egyes felhasználók külön-külön is mentenek - sőt kell is menteniük a változásokat.
Egyébként a Thisworkbook BeforeClose eseményéhez rendelhetsz makrót, amiben mented a munkafüzet egy példányát másként.
A mentés feltételeit persze neked kell végig gondolni a fentiek figyelembe vételével is.
Egy szerveren lévő Excel fájl biztonsági mentését szeretném megoldani valahogyan - automatikusan :-)
Valami olyanra gondoltam, hogy a fájl bezárásakor egy szintén a szerveren lévő más mappába másolja a fájlt magát, illetve az ott lévőt felülírja az újjal.
A dokumentumot naponta sokszor, több felhasználó nyitja meg, és ír bele (iktatóként használjuk).
Megoldódott köszönöm a sor kijelölése volt nálam a gond a beillesztés után csúszva volt a sorom. Szóval megírni nem tudtam volna most már kezdem átlátni ezt a hol van függvényt:)
Bővítve ezt az ékességet szeretném ha a kapott cella az adott oszlop és felirtát tartalmazná.
Árajánlat esetében ekkor automatikusan kiíródna a termék neve az összeg előtt pedig meg szeretném jeleníteni a B13 B14 választéklista tartalmát.
Az így kapott adathalmazt ebben az esetben egy adott előre megírt űrlapba tehetném vagy automatikusan oda illeszteném be. Lehetéges ez (is) :)?
A kikapcs-bekapcs sem segített. Megnéztem excel 2003mal is. Ott nem volt semmi probléma, úgy viselkedett ahogy kell. Tehát a 2007-esemmel van valami gubanc :((((
Kiválóan működött az enyémmel is, míg be nem zártam mentés nélkül a füzetet. :)
A két HOL.VAN függvény adja meg a keresett sort, és oszlopot. Éppen azért adtam meg tartománynak az A1:P11-et az elején, mert az oszlopot a teljes első sorban kell keresni.