Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Semmiféle magasan hordás nincs.Mutatom, hogy mi kell és kell ahhoz, hogy te földi célokat, mint járműveket észlelj.JSTAR.
Az A-50 egy E-2C képességeitől is messze volt, amikor csak légicélokkal kellett volna foglalkozni.
Erre te még görgetted ezt a földi célok követését. Ilyet nem tud. Pont.
(2002-ben nem fórumoztam sehol.)
De, hogy érezd a difit a két oldal között.
Nézd meg mire volt képes az AN/APG-68 és AN-APG-70 a '80-as évek közepén, mint vadászgép lokátor.
Majd nézd meg a Szu-27/MiG-29 lokátorát és azt látod, hogy lényegében nincs AG üzemmódjuk a fenti két mércéje szerint.
Na, akkor légtérfelderítő lokátorral te milyen földi csapatmozgást akarsz követni? SAR üzemmód nélkül az nem megy.
A JSTAR-on okkal volt a kezdetektől fázisvezérelt lokátor és olyan b*szott agy, amilyen. Mert vadászgépeknél nagyon komoly korlát van, hogy mekkora területet lát be és milyen felbontással a cucc.
"Szóval amikor Molni meg Hpasp nem áll szóba veled meg a Platon-szintűekkel (mert keményen megdolgoztok érte), az teljesen rendben van, szerintem.
Ha szóba állna, még azt hihetnéd hogy ugyanazon a nívón vagy, pedig nem...... "
Kösz a minősítést (és elmehetsz vele a picsába)!
A plankton szintűek meg maradhatnak a nyomorban, ti ugyan nem világosítjátok fel őket. Húsz éve itt vagyok ezekben a témákban, olvasgatom a megjelent írásokat és annyit azért elvárnék, hogy normálisan szóba álljanak velem.
Főleg ha kérdezek, vagy csak feldobok egy opciót és nem azzal jövök, hogy én azt jobban tudom merazorosz az kurvajó azamerikaimegszar ect.
Ha nem tudsz ezek között különbséget tenni, akkor sajnállak.
"Balazs ez igy ertelmetlen. A vitapartnered a legalapvetobb is meretekben sem rendelkezik. Latott sok mozifilmet olvasott par topicot es hite van. Ezzel harcolsz."
Te nagyon el vagy tévedve ember!
Ki harcol itt?
Beszélgetni jöttem, felvetettem egypár ötletet (tudod mi az a feltételes mód, meg a szerintem kifejezés?). Nyugodtan lehet vitatni, további információkat tenni hozzá. Nem fogok megsértődni, ha kiderül, hogy tévedtem.
De azért egy normális hangnemű választ elvárnék!
A hisztit mag a harcot, meg nyugodtan abba lehet hagyni!
Balazs ez igy ertelmetlen. A vitapartnered a legalapvetobb is meretekben sem rendelkezik. Latott sok mozifilmet olvasott par topicot es hite van. Ezzel harcolsz.
Sokat irtak rola, hogy Pcsela is a gepen lehetett, de megerositest meg nem lattam rola, ugyhogy nem is emlitettem.
Viszont jelentene ez valami kulonosen nagy veszteseget az oroszok szamara? Marmint szemelyenek elvesztese? Masreszt miert tartozkodott volna az A50-esen? Marmint el tudok kepzelni helyzeteket, hogy erdekelheti ot egy ilyen ut, de gondolom nem repult rendszeresen rajta.
Olvasgatom ezeket az irasokat, de azt is irta Molni, hogy az s-300/400 felismeri a ra inditott HARM raketakat.Szoval akar az A-50 rol is el tudom kepzelni.
Ez meg egy forum, ide beszelgetni jar az ember, es erdekes uj informaciokert. En is halas vagyok minden felvilagositasert.
Te is kifejtheted mit keresett ott egy legterellenorzo meg egy vezetesi pont olyan kozel a fronthoz.
De attol meg nem lesz mindenki komplett hulye, aki szerinted nem ert annyit egy terulethez, amit magadrol kepzelsz.
Ha kb. egy hh vagy poszt hh-s A-50-ről van szók, akkor a következő probléma van.
1. Az A-50 saját magához képest mér egy távolságot, azt is szép nagy hibával.
2. Majd akkor ebből kéne az indítási helyre konvertálni földrajzi koordinátát. Na, az hogyan történik meg...? Amikor nem az emelkedés első pillanatától követné.
3. 3m2-es cél 220 km és 10 sec-es antenna forgási idő, kb. semmire sem jó a célt nézve.
4. Lásd JSAR videó, nem képes erre egyik A-50 sem. Pont. Nézd meg már milyen fázisfezérelt lokátor volt az ELSŐ JSTAR-on. 34 éve.
"Úgy, hogy a légiradarral azonosítják az indítások helyét, aztán csak azt a pár teherautót próbálják meg követni, ami éppen arra kolbászol.
Na ez 200 km-ről tényleg nem ment, azért mentek közelebb. "
HULYESEG ! Te meg mivel nem ertesz hozza elkezdesz abrandozni amihez jogod van csak eppen keress ehez valami gyerekes topicot.
MERT :
Egy HIMARS raketat nem fog tudni eszrevenni 200 km rol az orosz A-50 es egyszeruen azert mert az RCS-e nem eleg ehez. Masreszt az alacsony frekvenciaju es hosszu impulzusu radarkarakterisztikanak amivel az A50 operal az a nagy hatranya hogy nagy a pontatlansaga. Ezen a tavolsagon hetkoznapi nyelven tobbszaz meter . Tehat van egy tobbszaz meteres oldalu teruleted par tizezer negyzetmeteres terulettel amiben van egy rahedli egyebb jarmu . Ezeket a rendszer egybe latja vagy egyaltalan nem vagy csak nagyon kicsi megbizhatosaggal tudja azonositani nyomonkovetni egy egy jarmuvet.
Mielott tovabb nyomod a hulyeseget elobb menj fel Balazs honlapjara es vedd a faradsagot hogy megnezel par videot ahol ezek le vannak irva ugy hogy az ertheto legyen es ne ezzel a ovodai szintu mesedelutannal tolsd meg a topicot.
"The A-50U aircraft is designed to detect, track and determine the ownership of air, large land and sea targets, issue information about them to the command posts of automated control systems of the armed forces, guide fighters to air targets and front-line aviation aircraft to land and sea targets."
Valamit azért tud elvileg.
Rosszul emlékeztem. Itt azt írják, hogy néhány fordulatonként váltanak üzemmódot, nem percenként, márha vegyesen használják.
"Radar functionality works in a quasi constant mode for tracking aerial targets and in a pulse mode to track surface (sea) targets. A combined mode is also possible, i.e. every couple of revolutions the antenna works in quasi-constant mode (aerial targets) before reviewing the situation on the water surface in pulse mode."
Olvastam egy olyat is az A-50-ről, hogy felszíni célok detektálására is használható, de nem a légtérfelderítéssel egy időben, ezért valami olyan mintát alkalmaznak, hogy 10 percig a légteret figyelik, aztán 1-2 percig körbenéznek lent, majd vissza a légtérhez.
El tudom képzelni, hogy direkt akkor indították rá a rakétát, amikor nem arra figyeltek. Állítólag nagyon el akarják kapni a Himars-okat. Lehet az is, hogy direkt azok mozgását figyelték és nem a légteret, meg azért mentek közel.
Bár ha pont érkezéskor kapták el, akkor az is elég valószínű, hogy a radar még nem volt rendesen bekapcsolva.
A sikerhez azért még szerintem az is hozzájárulhatott szerintem, hogy az orosz viszonyok között nem bízzák rá egy radarkezelőre a feladat megszakítását. Az ilyesmit a parancsnoknak kell jelenteni előírásosan, aki ellenőrzi az adatokat, mérlegel, esetleg utasítást kér a központból, dönt, majd kiadja az utasítást az elkerülő manőver megkezdésére (csak már későn).
Az is érdekes, hogy az IL-22-t állítólag vagy tíz perccel a radargép után kapták el. Valszeg több rakéta volt készenlétben és tartogatták egy második lövésre, ha az első nem találna.
Van rajta ket zavarorendszer is, meg egy adatlink kapcsolat. Szerintem mindhárom elég erősen ad folyamatosan több irányba is.
Szerinted mi a protokoll , ha a repülőgépen észreveszik, hogy légvédelmi rakétát indítanak egyenesen rá?
Szerintem radar ki, zavaró be, és irány lefelé.
Nem akarom mindenáron azt mondani, hogy így volt (mostmár mindenki Patriotról beszél, meg az oroszok hülyeségéről), de ha nekem kellene egy AWACS gépet lelőnöm, akkor valami passzív rendszerben gondolkodnék, mert az aktívakat nagyon gyorsan ki tudja szúrni és tud védekezni ellene.
Abba gondolj bele hogy a korszeru iranymerok 5 fokos pontoossaggal tudjak bemerni a sugarzas iranyat. Ezt a raketa 6 masodpercenkent tudna megtenni illetve ahogy kozeledik ugy gyakrabban mert az oldalszirmokat is erzekelne. Azonban masodpercekig semmit nem erzekelne es ezalatt az utolso mert irany fele rpul tovabb mikozben az orosz gep repul cca 220 m/s sebesseggel. Ez nagy kozepes tavolsagon nem szamit de amikor kozel van mar a celpont akkor ez hatalmas problema mert az ucso pillanatokban nagyon belekell huznia a raketanak hogy raforduljon a celra amire vagy kepes vagy nem de inkabb nem. Raadasul ha a radarantenna megint elfordul akkor megint nincs jel es ugy keresztezik egymas utjat a cel es a raketa hogy sosem talalkoznak.
a HOJ uzemmodnak folyamatos zavarasnal van eselye talalatra. Nem veletlen hogy az izraeliek elsokent jottek ki a "tikk-takk" zavarassal meg anno ahol ket gepen levo zavarokontener ugy zavart folyamatosan hogy x masodpercenkent az egyik atvette a zavarast a masiktol ugy hogy a ket gep tobb szaz ezer meterre repult egymastol. A kozeledo raketa igy mint az inga jart a ket zavaroforras kozott . Innen az eljaras neve.
Miota a radar kisugarzas, a tuzvezeto lokator visszavert jele, a zavarojel, meg a doppler magassagmero jele is csak egy kisugarzott radiojel, aminek megfelelo muszerrel be lehet merni az iranyat, meg egyeb parametereit.
"Egy M4+ sebességgel repülő rakéta esetén 6 másodpercenként 1 céladat az sovány."
Elvileg AWACS-ok ellen is akarták használni, lehet, hogy volt valamilyen üzemmódja erre. De az A-50 meg az Il 22 is elvileg folyamatos adatkapcsolatban áll a rakétaosztályokkal, egymással stb, az is kisugározhat folyamatos jelet.
Mondjuk ez spekuláció és úgy láttszik nem is nyerő.
Zelenszkij ma nagyon dicsérte a Patriotot Davosban és megjelentek cikkek, arról, hogy valami kombinált hadművelettel csalták közelebb a fronthoz a gépeket.
Azt írják, hogy nagyon mozgolódtak, aztán hirtelen kilőttek néhány földi radart szu-24-esekkel a Krím északi része közelében, ezért küldték közelebb a radargépet, hogy ha ez egy nagyobb támadás nyitánya, akkor észrevegyék, de igazából csak az A-50-esre vártak.
Elmagyaráznád, miért nyújtja a Nagy Szovj... Oroszország tálcán az értékes célpontokat a minden nap vesztes, lúzer, semmire se képes Ukrajnának PROPAGANDA CÉLBÓL?
A Moszkva (ex. Slava amin Gorbacsov és Bush megegyeztek 1989-ben Máltán az új világrendről. Putyin felrúgta, el is süllyedt) kimondottan Putyin akaratából és mestertervéből alakult tengeralattjáróvá, azért, hogy a nyomoronc ukránok legalább egy propagandagyőzelmet bejelenthessenek.
És ez lenne az önálló gondolkodás?
Minden Ukrán látványos siker (és Putyin látványos kudarca) valójában Putyin mestertervének része, amit kimondottan Putyin engedélyezett, azért, hogy látványsikerhez és propaganda győzelemhez juttassa az ukránokat.
A legierejet eddig 4-szer semmisitettekg az oroszok a levegoben, es mg 3-szor a foldon. Ehhez jon meg az, hogy egyre tobb ukran ha bele a rohogesbe, mert egyfolytaban SOS tablaval Putyinhoz imadkozo babuskakat lat a tv-ben, mert igy tuntetnek azert, hogy Putyin allitsa vissza a futest nekik.
Olyan ötletet is láttam, hogy Vegaval lőhették le.
Az Ukránoknak elvileg lehetett meg működőképes rakétajuk, 2022-ben ellőttek egy párat a Kercsi hidra allitólag.
A Veganak megvan a hatotávolsaga.
A Veganak van home on jamming modja, ami lehetett az A-50 radarja, elvileg a rakéta képes a célokra ráállni már 80-100 km-ről.
Az A-50-es elég fix pályán repült es passzivan is be lehetett mérni a pontos helyét,, magasságát, sebességét, ha eljuttatják a rakétát a tűzvezető radar nélkül a közelébe, akkor eltalálhatja.
217 kg-os harci része van, amiből több mint 100 kg repesz.
Mire észbekaptak, hogy nem Himars, már nem volt fél percük menekülni.
Ha az Il-22 a közelében repült, akár mind a kettőt leszedheti. Én mondjuk nem repülnék túl közel egy orosz radargéphez, minimum zavarja a saját elektronikát, de akár a pilóták agyát is felforralhatja.
Mindig elképeszt a ruszkiszopó agyatlanok magyarázkodása.
Gyakorlatilag azt magyarázzák, hogy Ukrajna BÁRMIKOR képes "megsemmisíteni" a zászlóshajótól kezdve az A50-ig bármit, bármikor, de ezt csak olyankor teszi meg, amikor propagandára van szüksége...
(Ukrajna komoly, egyre nagyobb bajban bajban van. Washington most zárja a támogatását. Ha nem tudsz fegyverekkel, katonákkal harcolni - mert fogyóban vannak, jön az ideológiai és dezinformácós harc.
Z. Davosban küzd a támogatásért, valahogy eredményeket kell felmutatnia ennek érdekében. Ez egyre erősödő politikai és háborús sikerpropagandát jelent, valószínüleg ennek a része a frontvonaltól igen messze "lelőtt" A50-es.)
A PATRIOT-tal van egy olyan gond, hogy nem sok van belole, es pl. Kijevet nem hagynak vedelem nelkul. valoszinuleg lehet egy uteg delen Odessza, Herszon vedelmere, ami logikus is lenne az also Dnyepernel es a Kigyo szigetnel tortent leloveseket illetoen. A nagy kerdes szamomra az, hogy akkor lenne 3. uteg Dnyipro vedelmere, amit lekuldtek Orihovotol delre erre a missziora? Es meg akkor is kerdeses szamomra a hatotavja. Bar olvastam oilyat is, hogy az oroszok hajlamosak a sajat eszkozeik hatotavjat feluldeklaralni, mig az USA aluldeklaralni. de meg igy is kerdeses szamomra az elgseges hatotav. Hacsak az USA nem szallitott valami ujjat, megnovelt hatotavval. Es akkor meg kerdes nekem, hogy eleg magasan voltak-e az orosz gepek ahhoz, hogy a Patriot radarja lassa oket vegig.
Annak alapjan lattam olyan teoriat, hogy FrankenSAM volt, megpedig Patriotba varazsolt S300. Marmint a repeszes kep miatt. De azt rabizom mindenkire, hogy mennyire sikeredhetett belereszelni az S300-at a Patriotba, illetve mi ertelme lenne annak.
A ket legertekesebb gepet erte talalat ugy hogy a leak radarja ertelem szeruen a tuzeles elott nem volt bekapcsolva. Valszeg a radar bekapcsolasa utan a repulesi profil alapjan valasztottak ki a celokat. Ugyanakkor a pletykak szerint volt ott szu34 csapasmero is es arra is inditottak de az a sebessege manoverezo kepessege miatt eltudta kerulni a talalatot. Ez az Il22 nek is sikerult majdnem viszont nagyon ugy nez ki hogy az A50 az bekapta a talalatot es lezuhant.
Most lattam olyan hirt, miszerint Su34-es volt kenytelen kitero manovert tenni raketatamadas miatt. Egyelore semmi megerosites.
Az F16-osok erkezeset valahogy pont ugy kepzeltem el, hogy nem lesz bejelentve, es az elso bevetesuk nagyon ertekes celpont ellen lesz, amig a meglepetes ereje is segiti oket.
Ez az eset mindenesetre erdekes lesz, ha egyszer megkapjuk a magyarazatot.
Mindenesetre, ha jol tudom AWACS-et meg sosem lottek le, es plane nem egyszerre egy C&C geppel.
Az A 50-el kapcsolatban terjed kep, miszerint a legenyseg nehany tagjat Bergyanszk mellett talaltak meg a foldon.
Van szinten egy video, amelyen egy A50 lathato, repules kozben, szarazfold felett alacsony magassagban, mikozben egy kissebb robbanas lathato a torzson.
Mig az Il 22 tenyleg raketa aldozata ezek szerint, az oroszok is ezt allitjak, addig az A50-el kapcsolatban jelenleg az ukranok allitjak egyedul, hogy lelottek.
Mekkora esely van ket barati tuzre meszze frontvonal mogott, az orosz legiero 2 legdragabb gepere?
Állítólag röviddel a felszállás után érte őket találat. Baráti tűz?
Az F-16-osnak (amiről még azt sem tudjuk, van-e már ott bevethető) azért elég merésznek és ügyesnek kellene lennie, kétlem, hogy az első F-16-os bevetéseket ilyen kockázatos partizánakcióval kezdik, de persze kizárni se lehet.
Ez is nettó túlzás. A Starlink műholdak zöme ~260kg-os (v1.0) vagy ~306 kg (v1.5), az újabb v2 minik már 800kg-osok, a Starshiphez méretezett v2-esek ~1250 kg-osok lesznek.
Itt nem gramokkal nőtt a tömeg, hanem már az eredeti ötszörösénél vagyunk. Hogy mi a frászért nő a tömegük, azt bevallom nem értem, de sehol nem volt bejelentve, hogy akkor itten EO felderítő holdakat gyártanak.
Miféle szenzor és hogyan gyűjtene és milyen szórt jeleket a Starlink műholdakon...?
Nézzük már meg ilyenek kitalálása előtt, hogy a legújabb és nagyobb starlinken mi van.
Minek tenne rá musk a kommunikációs holdra egy EO /IR rendszert, amikor az egész Starlink lelke, a faék egyszerűségű hold = kis tömeg = sokat viszünk fel egyszerre.
Ez kb. akkora butaság nekem így elsőre, mintha a Wi-fi antennádon IR kamera lenne. Van? Ja, nincs.
Aminek, hogy legyen értelme, akkor vessünk már pillantást KH-11 vagy ás EO / IR felderítő holdakra.
Tényleg pislogok, de nagyokat. Ne képzeljünk már fekete mágiát, ahol nincs.
Máshogy oldják meg a felderítést + ki ne találjuk már, hogy mindent is látnak.
Ez egy "üresen" "lehulló" rakéta test vagy annak egy része. Az önmegsemmisített légvédelmi rakéta tud így esni.
Ha tovább szeretnénk okoskodni, akkor tudnunk kellene hogy a harcászati/ballisztikus rakéta tud-e ilyen "üres", harci rész és hajtóanyag nélküli állapotba kerülni.
Igazából szerintem egy ilyen felvételről nem lehet megállapítani sem a sebességet, sem a méretet.
Valójában bármi lehetett, légvédelmi rakéta vagy TBM, akármi. Persze a teljesen függőleges becsapódás az ahogy már valaki megjegyezte erősen légvédelmi rakltéra utal, de ez sem perdöntő.
Kedves tőled Zolikám hopgy megint futotta egy személyeskedő ámokfutásra tőled, de tudod nem mindekit fizetnek azért hogy folyamatosan jelen legyen terjessze a propagandát és személyeskedő hadjáratot folytasson a hivatalos agitproptól eltérő álláspontot képviselőkkel szemben.
Van aki csak beszélgetni jár ide ha éppen olyan kedve van
Van aki meg itt él és keresi a pénzt ugye Zoli? :D
figyelmesen megnéztem a felvételt. Nos a rakéta maradvány végigesett teljesen egy 40-50m épület "mellett", úgy, hogy jóval távolabb volt, így a perspektíva jelentősen csökkentette a látszólagos magasságát, amelyet igy 100-150m-re becsülök - mert még így is jóval magasabbról látszott esni, mint az épület, amelyett kb. 1s alatt tett meg. Azaz a rakéta vízbe csapódási sebessége 100-150m/s lehetett. Ennek van realitása, mert több ezer méter magasságból esett le (a sebesség földdel párhuzamos komponense gyakorlatilag nulla volt, ez a magasság (illetve ahozzá tartozó zuhanási idő) biztosan kell a rakéta vizszintes sebességkomponensének lefékezésére) szabadeséssel. Ilyen magasságból leesett nagyméretű fémtárgy már eléri az elméleti végsebességét (azt, ahol a légellenállás egyensúlyt tart a test súlyával).
Mivel a becsapódási energia a zuhanási sebesség négyezetével arányos, ez magyarázza a magasra felcsapó vízoszlopot.
Ezt honnan veszed? Ha fémből van s elég magasról esik, az alaktényezője (áramvonalasság) jobb, mint az emberé, tehát valószínű jóval gyorsabban esik...
Remélem nem számít konkrét IRL adatnak, szóval csak körülírom: üzenőfala szerint téli sportot űz baráti társasággal.
Azért a véleménykülönbség ellenére alapos bizonyíték hiányában nem kellene valakit leoroszügynöközni - bár én is megkaptam már az ellenkezőjét. :) Legtöbbször az ember egyszerűen csak elmegy vakációzni, ha teheti...
amiota a haboru kitort, mar teljesen atlatszo ugyekben is gatlastalanul hazudozik, regebben tartott meg valamilyen szinvonalat.
Mar rohogunk rajta, es amikor feltunik, akkor mindig elgondolkodunk rajta, hogy eppen mi megy annyira szarul a ruszkiknak, hogy ujabb osszeget szornak ki a trolljaiknak hogy mukodjenek. Ugyanis hosszu idoszakokra eltunik, aztan megjelenik, hirtelen folyamatosan posztol majd eltunik megint. neha akar honapokra. valoszinuleg mar csak penzert hajlando lemenni kutyaba, azt meg nem mindig fizetnek.
"Кроме того, сегодня три бомбардировщика Су-34 попали в засаду противника в районе Чаплинки. Судя по всему, ВСУ разместили один ЗРК Patriot в районе Чернобаевки, ожидая подлета нашей авиации. По имеющейся информации, один экипаж самолета удалось спасти, судьба остальных пока неизвестна."
Nyilatkozott már az Oroz Védelmi Minisztérium pl. Konasenkov?
Arra lennék kíváncsi hogy mit csinál egy eltévedt (elveszített) Iszkander, Tocska vagy egyéb harcászati rakéta ha irányíthatatlanná válik. Van-e ezekben önmegsemmisítő?
Én is elvoltam tévedve de nemrég egy haverom rákérdezett, és megnéztem a számokat, és hát a földfelület méretéhez képest nagyon kevés az elektrooptikai műhold a pályán és azok minden egyes áthaladáskor csak egy nagyon keskeny sávot tudnak fotózni nagy felbontásban. A real time követéshez megkonstelláció kellene ami senkinek sincs.
Hetente max kétszer tudnak fotózni, ha komoly effortot tesznek bele.
Nincs real time követés.
Űrbeli célfelderítő radarja meg csak az oroszoknak és Kínának van, a USA Lacrosse rendszer már nem működik. Ill van a németeknek is valami azt hiszem, de az célfelderítésre csak korlátozottan alkalmas.
Да, по моим данным, боевая потеря есть. Причины выясняют, экипаж ищут
Ez vajon egyes vagy többes szám? Hm?
Amúgy az ilyen dolgokat nem cáfolni szokás hanem bizonyítani. Mutatnál nekem bármilyen bizonyítékot rá Ukrán részről?
van-e bármely harcászati vagy levegő-levegő, levegő-föld rakétának önmegsemmisítő funkciója?
Természetesen. Levegő levegő rakétákról nem tudok nyiltakozni, de SAM rendszereknél van rá példa, mert ezek nagy és veszélyes eszközök amiket jellemzően saját terület felett eregetsz. Persze ez jellemzően nem automatikus hanem parancsra történik.
Nem. A forrás nem ezt írja a forrás azt írja ha figyelmesen elolvasod hogy az A-50 radarja szolgáltatja a célinformációkat, nem az MFR, de az A-50 direktben nem áll kapcsolatban a rakétával.
Ami teljesen korrekt.
De próbáljunk meg másképpen fogalmazni.
A rakéta rávezetése az A-50 radarjától kapott célvektor alapján történik, egészen a végfázisig, ahol a rakéta saját radarja veszi át ezt a feladatot. De azt nem az A-50 végzi, hanem az üteg. Az MFR ebben a scenarióban egy pillanatra sem fogja be a célt.
A fighter bomber csatornán kívül más orosz források is elismerték a három SZU-34 elvesztését.
Fighter bomber december 22.-én ír a veszteségekről, majd december 25.-én ezt írja:
"Никаких Су-30 и Су-34 хохлы вчера и сегодня не сбивали."
A hoholok semmilyen SZU-30 ÉS SZU-34 -et nem lőttek le tegnap és ma.
Tehát a 22.-i veszteségeket nem cáfolja, csak 24. és 25.-ről ír.
Viszont ha már előkerültél. Tudsz-e válaszolni arra a kérdésemre hogy van-e bármely harcászati vagy levegő-levegő, levegő-föld rakétának önmegsemmisítő funkciója?
Szerinted van értelme ismét végigmenni a történeten?
Te hoztad az általad mértékadónak tartott orosz forrást miszerint az A-50 nem képes a rakéta rávezetésére, vagy a cél megvilágítására a rakéta számára.
Azt nem érted, hogy a rendszer működése szempontjából teljesen más dolog a cél követése és a rakéta rávezetése, a röppálya korrekciója. Ez nem fogalmazási kérdés, hanem a működés lényegét érinti.
Az A-50 és az AWACS is képes a cél folyamatos követésére, a koordináták továbbítására a légvédelmi komplexum számára de jelenleg nincs olyan forrás ami szerint bármelyik képes lenne átvenni a rakéta rávezetését.
Aktuális képernyőkép az AFU "Virage-Planchet" légi megfigyelő rendszeréről. Már írtam róla, a megnevezésekkel kiegészítem.
Rózsaszín körök fehér csíkkal - repülőterek megközelítő fel- és leszállási pályával és leszállóhelyekkel.
Piros repülőgépek botokkal az orrban - légi célpontok. Ezek lehetnek bármilyen légi objektumok. Repülőgép, helikopter, rakéta - bármi. Az orrban lévő pálca a célpont vektora. A kék drónok olyan repülőgépek, amelyeket az AFU sajátjának tekint. Ez lehet egy léghajó, egy sportrepülőgép, egy katonai szállítórepülőgép, vagy egy átlagos cseh fingja, ami pályára repül. A repülőgépek mellett zárójelben lévő számok a parancsnok hívójelét vagy a célszámot jelentik. Hogy az (a), (r) mit jelent, azt nem tudom.
A kékkel kiemelt határok a felelősségi zónák. A szaggatott vonal a hotel, vagy "szalag".
Alul a stat. A kurzor koordinátái két rendszerben. Magasság, mágneses deklináció, célpontok száma a kísérőn.
Valami ilyesmi. Nem állítom, hogy igaz, de szerintem így van.
angelsoul Well-Known Member
Ma, ekkor: 11:53
Ha tényleg real, és szerintem az, akkor kb. egy komplett magyarázata a RuAF tevékenyéségre, vagyis az "impotenciájára".
Kezdjük azzal, hogy ilyen helyzetképet csak ADS-B és S code transponder együttes alkalmazásával kapsz - civilben. Ez meg ellenséges (nem együttműködő) célokat követ, domborzattól függetlenül. Vagyis a célfelderítés forrása nem a román/lengyel fölött keringő AWACS, hanem valami sokkal feljebb - és el is érkeztünk az USAF régi tervéhez, az AWACS kiváltása űrbéli radarokhoz.
Vagy 20 éve az USAF le akarja dobni az E-3 gépeket (ezért nem volt váltótipus tervben), ami eredetileg az űrbe telepített radarokkal történt volna. Ez egy. Emellett a Starlink gyaníthatóan nem csak az ukrán teljes parancsnoki kommunikációs rendszerként szolgál (ezért nem bírták az oroszok lefejezni első nap és megnyernia háborút napok alatt), hanem a szóródott radarjeleket gyűjti, illetve infra és valós képet is biztosít a katonai nagyteljesítményű SATok mellett.
Bár a hálózat részben backupként mégis megkapta a Wedgetail alapú madarat a jövőben az E-3 pótlására, mivel nagy háborúban Kína/Oo leszedné ezeket a műholdakat, de mivel itt védtelenül dolgozhatnak, istenszem képet kapnak minden orosz légi tevékenységről. Nem kell földi radar, AWACS, stealth drón, semmi. Ott a satlánc.
És íme - hogy csinálsz légi háborút, ha az ellenség látja, mid hol állomásozik, mivel szerelik fel a rámpán, követi minden géped már a betonon gurulástól, merre megy, milyen számban. A légvédelem a világon semmit nem kell bekapcsoljon, simán a datalinken lejövő infóval támadhatja azokat. Tökéletes, a légierődet ki is dobhatod - vaaaaagy, átállsz a standoff bombázásra. Ez van.
Egyben ez az oka, hogy miért nem nyomatják orrba-szájba a Szu-57/Ohotnyik alkalmazását - mert nincs értelme. Jó eséllyel real time követik az űrből elektro-optikai, infra, vagy szóródott radarjelek háomszögelése alapján akármelyik stealth gépet - tekintve az USA senkinek nem adta volna el az LO technológiát, ha magának nincs countere (kenhetzed a hajadra az F-35öst, nem kell ahhoz távirányító gomb se, ez meg az alkatrészbázis megfog). A stealth gépek szuperül használhatóak - ha az űrből kiszedik ezeket egy nagy összecsapásban. Ha nem lehet, akkor az USA leköveti azokat is, ahogy a hagyományos gépeket is - lásd a fenti kép.
Szóval igen, ha ez nem lenne az ukránok mögött, full vakok lennének, az orosz meg repkedhetne Kijev fölött is, ahogy akar - de az USAF elképesztő felderítő kapacitása az, ami előtt kell táncolniuk és semmit sem tehetnek ellen. Igazából ebből a szempontból rosszabb ez nekik, mint egy totális háború az USA ellen. Ott legalább az űrt lepucolhatnák... így meg élőben nézik, mint csinálnak és semmit nem tehetnek ellene. Zseniális.
Igazából a három Szu-34 az igazából csak egy és az orosz légvédelem baráti tüze lőtte le.
Amúgy vicces sztori, mert egy ukrán troll posztolta ki elsőnek a fighter bomber telegram csatornára hivatkozva, aki persze rögtön cáfolta is, de addigra már az Ukrán védelmi minisztérium is átvette a sztorit, és bőszen dicsekedett vele minden bizoníték nélkül.
A valóság meg annyi, hogy egy gép zuhant le és egy név szerint ismert pilóta halt meg, és ehhez az Ukránoknak semmi közük sem volt.
De persze nyilván ha az Ukrán védelmi minisztérium bejelenti akkor úgy van, nem kell semmivel sem alátámasztani :)
Megint csak a szemantikán vitatkozol, miközben a lényeg annyi hogy semmilyen más radar nem látja a teljes elfogási folyamat során a célt csak az A-50 és a rakéta radarja. MFR egy pillantaig sem fogja be a célt. Ennyi a sztori.
Ott az megsemmisítési zóna diagram a forrásban, az magért beszél azt kéne kimagyarzni, de az ugye nem megy csak a digitális csatornákon való meglepődés. Nyilván a hidegháború csúcsán szóban diktálták be a céladatokat, de mikor hpasp azt bizonygatja teljes komolysággal hogy 2023 ban így működik az integrált légvédelem, az nem is tudom hogy szomorú e, vagy inkább mulatságos.
Nem, és én sem gondolnám, biztos, hogy 122-es és 152 tüzérségi lövedékből átment már jónéhány vonatszállítmány a határon.
De ez nem azt jelenti, hogy ÉK ballasztikus rakétákkal lövik Urajnát, s plána a képen látott roncsok nem ezt erősítik, hanem a propaganda gépezet működését a leírtak szellemében...
"North Korea is under a comprehensive and open-ended UN arms embargo that prohibits the exports of weapons to and imports of weapons from the country. In June 2006 the UN Security Council established an embargo on exports of major arms to and imports from North Korea. In June 2009 Security Council Resolution 1874 widened the embargo to all arms, except for the export small arms and light weapons to the country. In 2015 the UN Security Council expanded the embargo to include all small arms and light weapons."
Az ukrán propaganda - a fronthelyzet romlásával ismét erősödik - mindent elkövet a nyugati támogatás újra erősítésére, az orosz háborús viselkedés befeketítésére (elvileg ÉK nem szállíthat fegyvert külföldre sokaknak és amúgy is mumusnak alkalmas) - így megjelennhetnek könnyen Észak koreai ballasztikus rakétákhoz "hasonló" rakétaroncsok Ukrajnában.
> Eszak Koreai ballisztikus raketakat is bevetettek az oroszok
Nem lennék az ukrik helyében, amikor észak-koreai ballisztikus rakétával megküldik őket (akkora szegény, hogy 11 tengelyes "erdészeti vontató" szállítja a kilövőállásba).
"A fotó alapján valóban lehetne Iskander vagy Kinzsal (gyakorlatilag megegyezik a ballisztikus Iskanderrel) de a videón lassítva jól kivehetők a jellegzetes aerodinamikai elemek ("szárnyak")"
A ballisztikus Iskanderen nincsenek ilyenek, pontosabban nem ilyen látványosak.
Miről szeretnél meggyőzni? A saját szememmel láttam néhány sikeres megsemmisítés után lezuhanó roncsot és láttam önmegsemmisítés után leeső rakétát is. Csak ismételni tudom magamat. Ez egy önmegsemmisített rakéta.
Megjegyzem hogy a legtöbb légvédelmi rakéta nem ütközéssel, hanem repeszekkel semmisíti/sérti meg a célt.
A fel nem robbanó de sérült cél elméletileg így is leeshet.
Arra viszont kíváncsi lennék, hogy a harcászati vagy légiharc rakétáknak van-e önmegsemmisítő funkciója.
Egy híperszónikus rakéta, amit eltaláltak, nem így hullik le... a fizikai ütközési törvények nem erről szólnak Ukrán reklámnak, vágyvezérelt propaganda infónak elmegy, a valósággal köszönő viszonyban sincsen.
Az alábbi képet én fotóztam ki szerény eszközeimmel. Én is szívesen látnék jobb minőséget.
A fotó alapján valóban lehetne Iskander vagy Kinzsal (gyakorlatilag megegyezik a ballisztikus Iskanderrel) de a videón lassítva jól kivehetők a jellegzetes aerodinamikai elemek ("szárnyak") Az induló Iris-T "szárnyai" viszont kb 1/3-a a teljes hossznak, a leeső testen viszont kb felének látszik. Ezért gondolom hogy az orr rész már hiányzik.
Elméletileg a támadó rakétában is lehet önmegsemmisítő arra az esetre ha irányíthatatlanná válik.
A lőtéren az osztályokra rárepülő "RM" célrakéta a sikertelen megsemmisítés után kb 2 km magasságban kapott egy föl parancsot, olyan magasságba repült hogy már alig láttuk, majd ugyanilyen imbolygó, kacsázó mozgással esett szinte a fejünkre. Mellettünk esett le kb 50 m-el. (őrzök belőle egy darabot :)
Normális esetben az sem egészséges ha az elveszített támadó rakéta szabadon kószál. Jobb ha önmegsemmisít.
Háborús helyzetben valószínűleg mindegy hogy hol csak okozzon kárt.
Az M5-10 sebességel haladó Kindzsal rakétát, ha valami eltalálta volna, ha nem robban is fel, darabokra hullott volna, s a roncsok nem függőlegesen zuhantak volna le.
A videon lathato raketa mind a harom tengelye korul mozog. Gyakorlatilag szabadon zuhan es imbolyog. Nem tudom elkepzelni, hogy raketa kontaktus nelkul atterjen ilyen mozgasra. Ez valamelyik bejovo lesz, amit eltalalt egy ellenraketa, de nem szakadt darabjaira. Hogy milyen tipusu, azt nem tudom, akar Kinzsal is lehet.
Kikockázták, valószínűleg egy Iris-T zuhant le. Nem találta el a célt, és itt már nem volt meghajtása, viszont valamiért nem működött az önmegsemmisítő.
Es tud ez a raketa a cel elott felpattanast, hogy felulrol tamadjon? Az egyedulli video amit lattam aktiv csalidobalas kozben az kb. 200 meteres magassagbol relative lapos szogben sullyedett, ha jol emlekszem, meg jol becsulom.
Mert egyedul ebben a fazisban van ertelme csalit dobalnia valoszinuleg. Ha van neki ulyen egyaltalan.
Ráadásul a terepkövető CM pont a egyik legnehezebb cél amúgy is, annak, hogy pont jókor dobnak full vakon flare-t ÉS ér is valamit kb. konvergál a nullához.
Az infravoros lerakok amivel az ukik operalnak nagyreszt kepalkoto IR iranyitasuak igy a csalik nem annyira hasznosak ellenuk. Jo idoben kiszorva meg segithet dde akkor is csak korlatozottan de honnan tudja a 101 es mikor van jo ido mivel a a raketa nem sugarozza be a celt.
Na ez erdekes. Faklyakat barkacsoltak a H 101-esekbe, van video ahol lathato a faklyaeregetes is. Nem ugy tunt a mai nap utan, hogy nagyon bevalt volna.
Vagy a Patriot rakéta indító szétdurrantását Ukrajnában...
De nincsen ebben semmi extra, mind ilyen, akár Patriotnak, S400-nak vagy Spartan-Spintnek vagy bárminek hívják. Követhet a radarjuk 50 - 100 vagy alkármennyi célpontot egyszerre. Egyrészt a rakéta és irányító rendszere is egy műszaki eszköz, valamilyen fajta, de nem 100%-os rendelkezésre állással (s ebből származó jól definiálható hibalehetőséggel), másrészt emberek működtetik ezeket, szintén számtalan emberi tényezővel, melyek érvényesülnek a a tervezés, gyártás, karbantartás, felkészülés során. S minél nagyobb a feladat, minél nagyobb a céltárgy és az elhárító eszköz relatív sebesség különbsége annál nagyobb a hibalehetőség. Ha ehhez még hozzávesszük az ellenfél zavaró tevékenységét, tovább romlik a hatékonyság... S persze, túlterheléses támadással bármely rendszer leküzdhető.
rakétákra - ez már egy másik történet - kompromisszumokkal - milyet, milyen körülmények között...
De ezzel így van minden légelhárító rakétarendszer. Van egy bűvös mérőszám %-ban, amely ritkán éri el százat, nukleáris támadásoknál ez eléggé rosszul cseng, de lehet, hogy ezért nem tört még ki a III. VH...
Ez tök jó, csak meg tudják védeni, akár a földön, akár a levegőben?
Túl zsíros célpontnak tűnik, sokkal gyakorlatiasabb megkapni az adatokat egy lengyel légtérben vagy semleges vizek felett repülő, hivatalosan nem hadviselő felségjelú géptől.
Minden jel szerint az ukrán légvédelem bemutatta hogy a korábban tárgyalt tevékenységet Patriot-AWACS együttműködéssel is végre lehet hajtani. Három SZU-34 megsemmisítése.
Akit a gyermeki (troll) fantáziánál esetleg mélyebben érdekelne az Sz-400 Triumf légvédelmi rakétarendszer valós (a világon tényleg egyedülálló) képességei, annak javaslom hogy szerezze be ezt a könyvecskét (létezik angol és orosz nyelvű változata is).
Az alábbi idézetek mindegyike tőled van. Nem hogy nem változott semmi, hanem nálad naponta változik :)
"Az A-50 től érkezik a célvektor, a rakétát az üteg irányítja"
":D Az A-50 az ütegnek küldi el a céladatokat, és az uteg relézi azt tovább a rakétának.
Úgyhogy de az A-50 ha nem is közvetlenül, de nagyon is kommunikál a rakétával."
"Azt bizony az A-50 radarja vezeti rá a célra, egészen a végfázisig ahol ARH-ra vált."
Már bocsi, de szerintem komoly szövegértési gondjaid vannak. Tettem be pár kiemelést pirossal, amit elfelejtettél elolvasni. Elmeséled nekem pontosan hol látsz te itt ellentmondást? Mert hogy minden a négyszer pontosan ugyanaz az állítás hangzik el.
Én minden szavával egyetértek a betett forrásnak. Te magyarázod bőszen hogy az OTH elfogásnál az MFR dolgozik, miközben ott a forrásban feketén fehéren hogy az A-50 radarjától jönnek a céladatok.
És nem. Vannak olyan elfogási módok amik 60 éve ugyanúgy működnek, és vannak ehhez újjak is. Amúgy még ez sem igaz, mert 60 éve a rakéta vezérlése külön rádiócsatornán történt közvetlenül a rakéta és a kabin között. Aztán a rakéta vezérlő jelet a fázisvezérelt radar tűnyalábjába integrálták, majd az aktív radaros rakétáknál a rakéta vezérlése network alapokra került, vagy kerülni fog, rendszere válogatja.
Ugyanígy kezdetben a felderítő radarok 2D sek voltak, csak irány és távolság adatot adtak meg az MFR-nek ami befogta a célt és rávezette a rakétát analóg módon. A modern integrált digitális rendszerekben gyakorlatilag minden radar 3d radar, a célvektor generálás több radar jelének integrálásából történik, ilyen módon csökkentve a holttereket, és növelve az alacsony észlelhetőségű célok felderítésének esélyét, és az aktív radaros elfogó sokkal inkább GCI jelleggel dolgozik, semmit a 60 évvel ezelőtti direkt rávezetést használva. És persze a modren rendszerekben a különböző rávezetési módok sokszor kombinálva is vannak a minnél nagyobb Pk érték elérésnek céljából.
Éretm én hogy nehéz kitörni a hatvanas évek logikájából, és lehetőségeiből de a 60 évek elmúltak.
Szépen menjünk sorban, mert pár kérdésre elfejeltettél váléaszolni.
Azt akkor ugye tisztáztuk hogy a leírásodban szereplő hanyatte geres történet egy teljesen más use case, egy tartalék megoldás, ami a gyakorlatban nem használnak, mint amiről beszélgetünk.
1, továbbra sem válaszoltál a megsemmisítési zónára vonatkozó kérdésre. Egyik pillanatban buzgón hivatkoztál a betett képre a másikban meg azt magyaráztad hogy nem jó rajta a megsemmisítési zóna. Most akkor melyik is?
Te hoztad a forrást megbízható orosz szakértőtől, amit most okoskodással próbálsz cáfolni. Az látszik hogy sokat olvasol a témában de az alapok hiányoznak. Ezért nem érted hogy mit nem értesz.
Megjegyzem hogy mai rendszerek működése ugyanazokon az alapokon nyugszik mint hatvan éve.
Akkor ha jól értem, ezzel most elismered hogy korábbi állításoddal szemben az A-50U és az S-400 között normál esetben digitális adatkapcsolaton zajlik a kommunikáció és a szó nincsen hanyatt egeres bohóckodásról?
Mostanra számomra teljesen egyértelmű hogy a rakéta rávezetésébe az A-50 nem képes beavatkozni.
Ha ez igaz lenne akkor nem tudnának horizont alatti légi célra tüzelni. De konkrétan tudnak. Simán le vagy ragadva a hetvenes években. Egy modern aktív radaros elfogó rakétákkal és modern 3D radarokkal is rendelkező integrált rendszerben több különböző radar is szolgáltathat célvektort az elfogó vezérlésére, sőt mi több a különböző radarok adatsora Kálmán szűrőn keresztül integrálva van, úgyhogy olyan is előfordul hogy egyszerre több radar vezeti célra a rakétát.
Miután semmilyen más adat nem áll rendelkezésre, vagy az A-50 radarja által digitális adatlinken szolgáltatott célvektor alapján generálódnak a rakéta számár a korrekciós parancsok, vagy sehogy. Ennyi a történet.
Egyrészt minek változtassanak azon ami működik, másrészt ez egy tartalék módszer (náluk mindig van mindenre tartalék megoldás) az alapértelmezett az a PBU-n keresztüli digitális adatkapcsolat.
Az Sz-400-as 3 kezelője (bal oldalon az indítótiszt, középen a rávezető tiszt, jobb oldalon a kézi követő)...
...mögöttük áll az osztályparancsnok
rádiózás jókis 60-as évek beli bakelit mikrofonba...
kézi követő hanyatt egere, és távolsági követő kereke (amúgy a vontatott csalik korában messze nem hülyeség)
kézi követő kerék
kézi követő egy célt követ
képernyőn alul szürke mezőben a helyzetkép (az összes cél), felül a kiválasztott cél kinagyított jele, bal felső sarokban a mono-impulzus analóg céljel
"Az elfogó pálya korrekciójához szükséges adatokat az A-50 radarja szolgáltatja. Ha ezt tenem akarod rávezetésnek hívni hát ne hívd annak.."
Az nem rajtam múlik hogy mit nevezünk rávezetésnek, hanem ez egy szakmai kérdés.
Amit a példánkban az A-50 végez azt célkutatásnak, célfelderítésnek, célkövetésnek, célmegjelölésnek stb nevezzük. Ezek a műveletek a "célcsatornában" zajlanak. Ezeket alapesetben a légvédelmi rakéta komplexum végzi. Példánkban az A-50 besegít akkor amikor a komplexum még nem láthatja a célt.
A "rakétacsatorna" teljesen elkülönül ettől. Ott történik a rakéta elfogása, a válaszjelek feldolgozása, a cél és rakéta jelei alapján kidolgozott parancsok közlése a rakétával, a rakéta rávezetése.
Mostanra számomra teljesen egyértelmű hogy a rakéta rávezetésébe az A-50 nem képes beavatkozni.
A tárgyalt módszer is nagy előrelépés távoli célok esetében, de mint írtam az igazi áttörés az lenne, ha a "légi harcálláspont" bármely földi, vagy légi platformról indított rakéta irányítását (rávezetését) képes lenne átvenni.
Az orosz-ukrán háborúban most az ukrán (NATO) félen van a sor, hogy kidolgozza a fentebb tárgyalt módszer megkerülését, kivédését. Zavarás, ellenrakéta, manőver stb.
Nézd mi ketten szerintem csak szemantikán vitatkozunk.
Az elfogó pálya korrekciójához szükséges adatokat az A-50 radarja szolgáltatja. Ha ezt tenem akarod rávezetésnek hívni hát ne hívd annak, ezen nem fogunk összeveszni.
Teljesen lényegtelen minek nevezed, a lényeg hogy az A-50 radarját használva, anélkül tud a rendszer ARH elfogót indítani a horizont alatti célra hogy ehhez a tűzvezető radarnak be kéne fognia, vagy akár csak egy pillanatra látnia is kéne a célt.
Így aztán most az Ukrán légierő nagy bajban van a HARM és Stormshadow indításokkal.
Szóval akkor azt mondod hogy nem jó a betett ábra?
De öt perce még vadul hivatkoztad az ott feltüntetett dolgokat.
A képet nem én hoztam, de most gyorsan rákerestem mi a forrása. Egy orosz blogger, aki saját bevallása szerint 24 évig volt C-75 és C-300 ütegparancsnok. Arccal, fényképpel vállalja mindezt szóval elég hitelesnek tűnik. :) Telgram: Как на самом-то деле?
В СМИ везде пишут, что А-50 «подсвечивал», а некоторые даже утверждают – «наводил» ракеты. Ничего такого он не умеет. Кстати, как и AWACS для ракет AMRAAM. Он может обнаружить цель и передать её координаты автоматизированным командным пунктам полков С-300В4 и С-400, причем в связанной (с бортом) подвижной системе координат. АКП должны пересчитать эти координаты сначала в собственную точку стояния, потом в точку стояния дивизионов и передать им в качестве ЦУ – целеуказания. Поскольку дивизионы получают такие данные непрерывно, то они могут произвести пуски ЗУР по загоризонтной цели, которую не наблюдают своими РЛС. Но ракеты должны иметь активную ГСН - головку самонаведения. Это ЗУР 40Н6Е и 9М96МД для С-400, и 9М82МД, 9М83М для С-300В4. Цифровые вычислительные комплексы этих ЗРК запрограммируют ИНС – инерциальные навигационные системы ракет, и они стартуют в направлении цели. ЗРК контролирует их полёт, передавая на борт команды коррекции ИНС. На большую дальность ракеты летят по искусственно поднятой траектории, то есть не непосредственно в цель. ЗРК доводит ракету до участка, где она уже может включить свою ГСН на излучение, обнаружить и захватить цель и начать активное самонаведение. После этого ЗУР пикирует на цель, которая находится ниже горизонта и комплексу не видна.
Szóval ahogy írtam az A-50 folyamatosan küldi digitális csatornán a célvektort az ütegnek, ami konkrétan TUD horizont alatti célra aktív radaros rakétát indítani az A-50 től kapott célvektort (koordinátákat) használva. Ugyanez a folyamat ha VHF radar-t használnak. Ennek az oka pedig az hogy aktív radaros rakétnál nem kell egészen pontosan direkt a célig rávezetni a rakétát a célra elég csak egy elfogási dobozba bejuttatni, ahonnan a saját aktív radaros feje már megoldja a rávezetést a végfázisban. És erre kevésbé pontos radarok is tökéletesen alkalmasak. Ezért nagy dolog az ARH, mert innentől nem csak a tűzvezető radarok, hanem az integrált légvédelmi rendszerbe bekötött legtöbb modern 3D radar alkalmas rá hogy rávezesse a rakétát az elfogási dobozra.
Az egész folyamat legtrükkösebb része a valós idejű koordináta transzformáció. Az ütegnek pontosan ismernie kell a célvektort adó radar relatív helyzetét ehhez. Ez megoldható GPS-el, de az nem túl megbízható és pontos egy gyorsan mozgó légi radarnál, vagy egyszerűbben a tűzvezető radar be is mérheti az A-50-et. Nyilván földi telepítésű radarnál a DGPS elegendő mivel nem mozog egyik sem. Légi radarnál ez már problémás. Egészen nyilvánvalóan belátható hogy rádión bediktált koordinátákkal meg hanyatt egérrel ez a fajta manőver nem valósítható meg, mivel mire bepötyögi a céladatokat addigra azok már el is avultak.
Az alábbi idézetek mindegyike tőled van. Nem hogy nem változott semmi, hanem nálad naponta változik :)
"Az A-50 től érkezik a célvektor, a rakétát az üteg irányítja"
":D Az A-50 az ütegnek küldi el a céladatokat, és az uteg relézi azt tovább a rakétának.
Úgyhogy de az A-50 ha nem is közvetlenül, de nagyon is kommunikál a rakétával."
"Azt bizony az A-50 radarja vezeti rá a célra, egészen a végfázisig ahol ARH-ra vált."
Az előbb idézett négy cikk közül egy említi a TASSZ cikkére hivatkozva hogy az A-50 közvetlenül kommunikál a rakétával, esetleg megvilágítja a célt a félaktív rakéta rávezetéséhez.
Ezzel annyi gond van, hogy a hivatkozott cikkben a szakértő nem beszél egyik változatról sem.
Ettől függetlenül még azon kellene elgondolkodni, hogy miért is lenne szükség arra hogy az A-50 kommunikáljon a rakétával, miközben a rakétát indító SZ-400 radarja számára a rakéta egyszerűbben követhető. A végfázisban pedig önrávezető.
De ha jól értem, akkor a te álláspontod szerint az S-400 nem tud OTH célra tüzelni. Érdekes. Ezt a világ most egészen másként gondolja.
...
Na decmindezek fényében kérlek a képen a megsemmisítési zóna zöldel bekarikázott részét magyarázd el légyszives, hogy az általad leírt rávezetési módokkal hogyan is létezhet. Mert szerintem sehogy, de én csak egy laikus vagyok ;)
No mostmár nemcsak az orosz, de a magyar nyelvtudásodban is kezdek erősen kételkedni.
Nem véletlenül vannak különböző rávezetési módok a légvédelmi rendszerekben, mindegyiknek megvan a maga saját felhasználási területe. Azért van több radar és több rávezetési mód, mert így lehet a lehető legtöbb változó harctéri körülmény közepette is megfelelő megsemmisítési arányt produkálni.
Az MFR + ARH fej kombinálása amikor alkalmazható akkor rendkívül magas megsemmisítési arányt tud produkálni. De ha repülnek a HARM rakéták, akkor mindjárt szárazabb biztonságossab érzés ha egy VHF radar vezeti rá a célra a rakétát (ami ellen ugye a HARM hatástalan), és még az MFR-ed is megmarad. Ugyanez a helyzet lopakodó célnál amit az MFR nem jól lát, a VHF Nebo-M viszont gyönyörűen. Vagy ha éppen a cél a radar horizont alatt van, és az MFR-nek esélye sincsen bemérni, ellenben az A-50-nek nagyon szép céladatai vannak róla.
Az általad leírt rávezetési folyamattal nem lehet radar horizont alatti célra tüzelni.
De ha jól értem, akkor a te álláspontod szerint az S-400 nem tud OTH célra tüzelni. Érdekes. Ezt a világ most egészen másként gondolja.
4, Az MFR tűnyalábja követi a célt, és a rakétát
Nem, nem követi a célt mert horizont alatt van. Egy pillanatra sem látja az MFR. Megnézted azt a képet?
A valóságban az aktív radaros rakétáknál az általad leírt tradicionális rávezetéshez képest teljesen más megoldások is vannak. Az 40N6 és a 9M96 rakétáknál még csak nem is az MFR tűnyalábjába van kódolva az irányító szignál, hanem a teljesen különálló 3Щ-97.2-2 datalinket használják. (pont azért mert nincs tűnyaláb sokszor, és persze a radar idő/energia budgetje tekintetében is kedvezőbb ha nem ott van) A datalink legjobb tudomásom szerint a Liana ELINT rendszernek is része, csak úgy mondom.
Az A-50M től kezdve pedig digitális adatkapcsolat van az légvédelmi üteg, és az A-50M között, szóval szó nincsen hanyattegeres bohóckodásról.
Na decmindezek fényében kérlek a képen a megsemmisítési zóna zöldel bekarikázott részét magyarázd el légyszives, hogy az általad leírt rávezetési módokkal hogyan is létezhet. Mert szerintem sehogy, de én csak egy laikus vagyok ;)
jobb lenne az amerikai szlenget nem ide keverni, hiszen úgyis jól tudsz oroszul, szóval használjuk azokat
Rendben, akkor legyen АК РЛДН, bár megjegyzem, a BM/C3I az orosz szakirodalomban is használatos, és bár a АК РЛДН egy BM/C3I implementáció, a kettő nem szinoníma.
A már a kezdetektől aktív önirányítású rakéták (9M96D, 9M100) alkalmazására tervezett 50R6 komplexum (marketing nevén Sz-350 Vityáz) is 3 különféle lokátorral rendelkezik.
Balról jobbra 96L6-CP, 96L6-VP, két indítóállvány, majd az 50N6.
A fő kérdés, hogy a rakétát az A-50 vagy az SZ-400 segítségével vezetik a célra/cél közelébe akár parancsokkal, akár megvilágítással.
Az első forrás azt írja hogy nem találnak utalást arra hogy az A-50 cél megvilágítást, vagy rádióparancsot adna a rakétának.
A második forrás eléggé felületesen ír, azt emeli ki hogy az együttműködés növeli az SZ-400 hatótávolságát.
A harmadik részletes megoldásokat vázol, e szerint az A-50U is képes a rakéta számára pályakorrekciós jelet adni a repülés során. Ők a TASSZ cikkét adják forrásként. Erről a végén.
A negyedik cikk odáig jut, hogy valószínűleg önrávezető rakétát használtak, a célmegvilágítás félaktív rakéta számára az A50U-ról valószínűtlen.
Ráadásnak itt van a harmadik forrás által hivatkozott TASSZ cikk, ami nem említi azt hogy az A-50U képes lenne megvilágítást vagy pályakorrekciós adatot továbbítani a rakétának. Azt mondja a szakértő hogy az SZ-400 pontos célmegjelölést kap aminek alapján a multifunkcionális radar a rakétát egy kijelölt (meghatározott) négyzetbe vezeti
Ott bekapcsol az aktív fej és rávezeti magát a célra.
"потом включается многофункциональная РЛС, которая наводит ракету в определенный квадрат..
когда ракета входит в заданный район, у нее включается активная головка самонаведения"
Értem én, hogy egy laikus számára radar-radar, ráadásul hasonlítanak is, viszont ez a logika is megbicsaklik mivel a fényes tekintetű orosz mérnökök vajon miért fejlesztették ki a két különféle variációt ha a szerepük tetszőlegesen felcserélhető lenne? Ha a szerepük felcserélhető lenne akkor ugye csak egy mindent is tudó anti stealth passzív kvantum radar lenne a képen.
"Módosítottak a rakéta vezérlőrendszerén és az A50 radarrendszerén és mostantól valahogy képes együttműködni."
Nincs olyan forrás, még megbízhatatlan sem (kivéve időnként Platon :) amelyik azt állítaná hogy az A-50U képes kommunikálni, együttműködni bármely platformról indított légvédelmi rakétával.
Külön térj ki kérlek az OTH rávezetési módokra is, amikor ugye a tűzvezető radar nem is látja a célt. Azok különösen nagyon érdekelnek ;)
Kitérni olyan üzemmódokra, amiket a laikus oroszfan agyad fantáziál nem tudok, mivel ezek nem léteznek.
Bármikor szívesen tanulok új dolgokat, kérlek szépen magyarázd el miért is nem jöhet a célvektor akár a célfelderítő és megjelölő lokátortól is, egy modern aktív radaros elfogóval rendelkező légvédelmi ütegnél, különsen egy BM/C3I rendszerben, a tűzvezető radar helyett.
Mivel alapvetően orosz rendszerekről beszélünk, jobb lenne az amerikai szlenget nem ide keverni, hiszen úgyis jól tudsz oroszul, szóval használjuk azokat (illetve magyar tükörfordításukat) inkább ha javasolhatnám.
;o)
1, Ezred szinten a 40R6 komplexum (marketing nevén Sz-400 Triumf) rendelkezik egy 91N6 RLO (радиолокатор обнаружения) célfelderítő és célmegjelölő lokátorral (NATO neve - Big Bird).
Ez 600km maximális távolságig lát el, egy vadász repülő méretű célt kb. 480km távolságból képes felderíteni.
Összesen száz célt képes követni, 6s ütemű adatfrissítéssel, és a célok nemzeti hovatartozásának ellenörzésével.
2, 55K6 PBU (пункт боевого управления) az ezred vezetési pontja, ahol az ezred harcát vezetik.
Ide fut be az AVR-től (automatizált vezetési rendszer) érkező, más földi lokátorok által észlelt célok adatai is.
Ide fut be az A-50 (cамолет дальнего радиолокационного обнаружения) észlelt célok adatai is.
A fenti maximálisan 300 célból az adott osztályért felelős célelosztó kezelő (annyian vannak ahány osztály van az adott ezredben) kijelöli a 12 legfontosabbat, és az osztálynak célmegjelölést ad.
3, Az osztály 92N6 MFR (командный пункт с многофункциональная РЛС) kabinjában középen ülő rávezető tiszt célkutatást kapcsol a PBU célmegjelölései alapján, felderíti a célt, ő is meghatározza a nemzeti hovatartozását, és követésbe veszi a célt.
Az MFR másodpercenként 10x méri a cél pontos pozícióját (ballisztikus cél esetén 20x) és kiszámítja az indítás ideális pillanatát.
Az osztályparancsnok (kezelők mögött áll) elhatározást hoz a cél megsemmisítésére, amit az (bal szélen ülő) indítótiszt nyugtáz, és a célhoz rendelt rakétát, legyen mondjuk egy 380km hatótávolságú 40N6 indítja.
4, Az MFR tűnyalábja követi a célt, és a rakétát (mindkettőt 10x másodpercenként), a rakéta számára parancsközlő jeleket sugároz fel, amik vezetik a rakétát a kvázi-ballisztikus pályáján, és a rakéta önrávezető fejét folyamatosan a célon tartják. A ballisztikus pálya csúcspontja 70km magasan van, a rakéta a 30km fölötti pályaszakaszon nem irányítható.
5, Amikor a rakéta visszatér a légkörbe és ismét irányíthatóvá válik, és az MFR még mindig követi a célt, (ha eddig azt elvesztette, akkor a rakéta ment a levesbe) akkor a cél és a rakéta egymáshoz viszonyított sebesség által okozott doppler eltolódás frekvenciáját parancsban felsugározzák a 40N6 fedélzetére (a követő fej végig a célon volt tartva az MFR parancsai által), ami ez alapján elfogja a célt.
6, Innentől (csak innentől) a cél nyugodtan lebukhat az MFR szempontjából a horizont alá, a 40N6 követni fogja.
Az A-50 feladata ekkor a cél megsemmisítésének jelentése.
A fenti eseményeknek van még egy változata, amikor az A-50 direkt az MFR-el van kapcsolatban.
Az A-50 (cамолет дальнего радиолокационного обнаружения) észlelt célokat a fedélzeten lévő 11 célelosztó tiszt is feldolgozhatja.
Az adott Sz-400 osztály felé ekkor rádióval szóban közlik a cél helyzetét (oldalszög, helyszög, távolság).
3, Az osztály 92N6 MFR (командный пункт с многофункциональная РЛС) kabinjában jobb oldalt ülő kézi követő tiszt beállítja a pultján lévő hanyattegérrel az adatokat, célkutatást kapcsol, felderíti a célt.
Innentől ugyanaz a folyamat mint a fenti esetben.
Fontos lenne megértened a különbséget a célfelderítő és célmegjelölő lokátorok (91N6, 96L6, A-50) és a tűzvezető lokátorok (MFR) között.
Az előbbiek nagy térrészben többszáz célt követnek, de viszonylag ritkán (6-10 másodpercenként egy-egy mérés).
Az utóbbi mindössze 12 célt képes követni, viszont azt másodpercenként 10x (ballisztikus cél esetén 20x) nagy pontossággal.
A 40N6 aktív önirányítású rakéta 380km távolságba több mint 5 perc repülési idő alatt ér csak el, melynek jelentős részét 30 és 70 km magasság között tölti, amikor nem irányítható. Alapvető célja a nyugati AWACS, EW, SIGINT, és egyéb felderítő platformok távoltartása, amik jellemzően utasszállító alapokra épülnek, és süllyedéssel reagálnak ha indítanak rájuk. A fenti manőver ellen lett a 40N6 kitalálva.
Annyira szeretem az ilyen kifárasztós tempót. :D Próbálj meg inkább a konkrétumokra fókuszálni. Konkrétan mi is nem tetszik a leírtakban? Mert az, hogy "Nem értesz hozzá" az nem egy érv. Amugy de, képzeld értek hozzá, papírom is van róla, nem mintha azon múlna amúgy.
A gond, hogy az alapfogalmakat nem ismered. Nem tudod hogy mit jelent az hogy a "rakéta rávezetése a célra".
El kellene kezdeni az alapoknál. Cél felderítése, követése, célcsatorna elemei, a rakéta elfogása, követése, válaszjel, rakétacsatorna elemei, a rakéta rávezetési módok, a rakéta felépítése a hajtóműtől a harci részig, a rakéta kormányzása (légfék :) Aerodinamikai alapok, hullámterjedés, lokátortechnika alapjai és így tovább.
Ez egy szakma. Laikusként lehet okoskodni az internetről összecsipegetett tudással, ez szórakoztató is lehet de a legtöbb esetben haszontalan.
Nem nagyon látom ezen a dián az üteg által használható rávezetési módok, különös tekintettel a radar horizonton túli csak aktív radaros elfogóval használhatóak felsorolását, de bizonyra csak az orosz tudásom lehet az oka ;)
Talán felfrissíthetnéd a tudásomat az aktív radaros rakétákhoz tartozó rávezetési módok felsorolásával ;)
Ami az A-50 el kapcsolatos orosz nyelvű ábrákat illeti, a jelek szerint valmivel jobban is értem őket mint te. Az ábra éppen arról szól hogyan vezeti célra az A-50 az ARH rakétát egészen addíg amíg végfázisban a saját radarjára vált. Ez biztos elkerülte a figyelmedet. Az ábra megértését az orosznyelvtudáson túl nagyban segítheti annak a megértése is, hogy az hogy az A-50 nem kommunikál direktben a rakétával nem azt jelenti, hogy az A-50 által szolgáltatott információk nem érik el azt, és az hogy az A-50 nem világítja meg a rakétának a célt direktben nem azt jelenti hogy nem ő szolgáltatja a célvektort a rakétának, hanem csak azt hogy a rakéta csak ARH rakéta lehen SARH nem.
Kérlek szépen ha nem túl nagy kérés, nekünk "oroszul nem tudó" butácska halandóknak legyél kedves lefordítani a bekarikázott felíratot a korábbi ábrán, amit nem sikerült megértenünk, és magyarázd el kérlek hogyan is szolgáltat célvektort a tűzvezető radar a jelzett vonal alatt feltüntetett célra ;)
Bármikor szívesen tanulok új dolgokat, kérlek szépen magyarázd el miért is nem jöhet a célvektor akár a célfelderítő és megjelölő lokátortól is, egy modern aktív radaros elfogóval rendelkező légvédelmi ütegnél, különsen egy BM/C3I rendszerben, a tűzvezető radar helyett. Külön térj ki kérlek az OTH rávezetési módokra is, amikor ugye a tűzvezető radar nem is látja a célt. Azok különösen nagyon érdekelnek ;)
Ami azt illeti remekül tudok tudok oroszul, éppen pár éve frissítettem fel. Kedvesek az ilyen vaktában odaszúrogatások, még ha némileg méltatlanok és kontraproduktívak is egy szakmai diskurzusban.
Ha tudnál oroszul, akkor a korábbi hozzászólásokban található ábrákon (amik orosz nyelvű feliratokat tartalmaztak) elolvastad volna mi van oda írva.
Mi történik ha éppen NEM a 92N6E vezeti célra a rakétát, hanem mondjuk a 96L6E?
Van egyáltalán fogalmad arról, hogy mi a különbség egy célfelderítő és megjelölő, illetve egy tűzvezető lokátor között?
Mik az egyik, és mik a másik jellemzői?
Miért van mindkettő rendszerben, és miért nem felcserélhető a szerepük?
Az is rakéta elv. Az aerodinamikai fékezés nem használ üzemanyagot, a rakéta igen.
Összeségében nagyon gazdaságtalan lenne a rakétának megfordulni egy cél után, és ehhez nincs meg a szükséges deltaV tartaléka. Balázsnak teljesen igaza van.
Az attól függ. 3000 m-en elképzelhető hogy belefér de kis magasságon az irányítás módjától függően ennyi elég lehet ahhoz hogy a földi radar elveszítse a rakétát.
Na jó helyesbítek, mert a kanyarodásnál légféket használ, amihez ugye sokkal kevesebb üzemanyag kell, de a kigyorsítás költségeit nem lehet megúszni. Azaz a 18 az csak 13. De így is nagyon sok. Túl sok.
Elvi szinten ugyanaz a kettő. Csak a föld levegő rakétának nagyobb deltaV-t kell teljesítenie, mert se a magasságot, se a kezdeti impulzust nem kapja meg ajándékba a platformtól. Cserébe nincsennek a platform által behatárolt tömeg és méretkorlátai.
Az hogy ívben kanyarodsz és a végén 180 fokkal különbözű irányba mutat a rakéta orra, az energetikailag és deltaV-ben pont ugyanannyi mintha megállnál és felgyorsítanál. Igazából a kanyarodás még több is, mert közben egy csomót rossz irányba gyorsítasz.
Teljesen igazad van, Newton törvényeit még az Iron Dome vagy akármilyen csoda légvédelmi rendszer tervezői sem tudják felülírni. Az ilyen jól mutat egy videojátékban, vagy egy akciófilmben, a való életben teljesen kizárt.
Kezdjük azzal hogy ha nulláról gyorsítva hátulról utol akarsz érni egy rakétát akkor sokkal gyorsabbnak kell lenni a célnál. Na most ha nem állóm helyzetből indulsz ahnem ezzel a sokkal nagyobb sebességgel szemben repülsz és onnan akkor, előbb még a saját sebességedet is le kell közdeni.
Mondjuk egy Mach 6 elfogó indul egy Mach 2 célra. Ekkor nulláról felgyorsít Mach 6 ra, elvéti, lelassít 0 ra majd felgyorsít Mach 6 ra (igen a fordulás sem ingyen ebéd) Miközben onnan indulnak hogy mach 8 al távolodnak egymástól. Szóval az elfogónak Mach 18 -at kéne teljesítenie delta V-ben plusz a fenntartott repülés üzemanyag költsége. Ez baszki majdnem űrrakéta (Mach 25) lenne.
Ami azt illeti remekül tudok tudok oroszul, éppen pár éve frissítettem fel. Kedvesek az ilyen vaktában odaszúrogatások, még ha némileg méltatlanok és kontraproduktívak is egy szakmai diskurzusban.
Vajon a 92N6E generál egy darab célvektort, a három különböző radartól kapott adatokból vagy vajon a vezetési ponton történik ez? Mi történik ha éppen NEM a 92N6E vezeti célra a rakétát, hanem mondjuk a 96L6E? Mi történik ha 92N6E elveszti a célt rávezetés közben, de 96L6E még látja. Vagy éppen egy másik rendszerbe kötött 92N6E mondjuk az árbócon.
Annyiban persze igazad van, hogy célvektort kellett volna írnom nem korrekciós jelet, mert azt jó eséllyel tényleg az MFR generálja, a vezetési ponttól kapott célvektorból és rakéta pozíciójából.
Másképpen fogalmazva, itt nem a célpont után fordult a rakéta, hanem speciális módon közelíti meg az elfogás pontot.
Szemből is érkezhetne, de szándékosan oldalról csinálja. És ennek megfelelően a rakéta speciális. Köze nincs egy batár SM rakétához vagy bármilyen átlagos rakétához.
A rakéta relatíve lassú és emiatt vannak szanaszéjjel szórva, hogy legyen lehetőség ezt a manőverőt előadni.
De ez a speciális eset, nem tegyünk úgy, mintha általános lenne.
És ez sem után, hanem ELÉ fordulás volt. Nagyon nem mindegy.
Ez egy csigalassú rakéta volt egy csigalassú célra és még aktív fázisban volt a rakéta és nekem pont úgy tűnik, hogy a tolóerőt pont emiatt is limitálták, hogy ezt a forduló beleférjen.
Ezt még egy kis Sparrow rakta is alig tudná megcsinálni. És egy M2.0 sebességű cél UTÁN menni nem tudott volna a rakéta. Ezt a manővert az oldalról való elcsapás miatt csinálta.
Az MFR semmilyen pályakorrekciós jelet generál. A pályakorrekciós jelet a tűzvezető számítógép (Aami a PBU 55K6E része) generálja
Azt szeretjük benned, hogy teljesen fogalmatlanul is bátran osztod az észt.
Még az Sz-400 rendszer alap elemeivel sem vagy tisztában.
:o)
De kivételesen jófej leszek veled, mivel oroszul se tudsz (amint az korábban kiderült), így angol prospektusból kivágtam beked hogy mire is való a PBU (ezred vezetési pont - пункт боевого управления) és az MFR (tűzvezető rádiólokátor - командный пункт с многофункциональная РЛС).
Szerintem olvasd el figyelmesebben hogy mit írtam :D
Az MFR semmilyen pályakorrekciós jelet generál. A pályakorrekciós jelet a tűzvezető számítógép (Aami a PBU 55K6E része) generálja az A-50 től kapott céladatok az elfogó rakéta és az A-50 pillanatnyi pozíciójának ismeretében.
Ez az MFR dolog nagyon beégett neked az analóg rendszerekből. De az a világ már elmúlt, minden digitális.
Ne haragudj, de nem találom ebben a cikkben az ARH-s rakétát. Én csak azt olvasom hogy céladatot továbbított. Még csak rakétaindításról sincs szó benne.
De lehet csak én olvastam figyelmetlenül. Segítenél?
Több ilyen hír is van, ahol sikeresen tesztelték az F-35 eltérő változataival azt, hogy az AEGIS számára adott céladatot és az alapján ment a végfázisig az ARH-s SM rakéta.
Egy 3000 m/s sebességű 4-es siklószámmal bíró objektum kb. sebessége 1/3-át elveszti egy 30 fokos forduló alatt.
Ezért mondom, tényleg ne nagyon fáradsz magad rajzzal. Ha egy rakéta 90 fokot kéne hogy forduljon a nagy sebességre gyorsítás után, akkor semmilyen célnak nem tud utána repülni, nemhogy egy gyorsnak.
Mert állításod szerint a nagy sebességű, közeli keresztrányú célnál van ilyen. Egy M4 égésvégi sebességű rakéta 90 fokos fordulás után M2 alatt lesz = egy H-31-et sem érne utol...
Okkal találták ki a TVC-s rakétát. Mert az akkor forgatja a rakéta sebességvektorát, ami SAM esetén 0, repülőgép esetén meg jó eséllyel M0.9 alatti.
A hagyományos kormányzású rakéta átka pont ez. Kis sebességnél egyszerűen nem tud fordulni, mert légerő szinte még semmi, amikor meg gyorsul, akkor egyre nagyobb G-ket kell húzni, hogy a fordulósugár ne szálljon el = energiapazarlás.
A TVC-s rakéta, amikor a rakéta mozgási enerigája még kicsi, akkor forgatja meg a vektort. Totálisan más energiamenedzsment.
Az általam közelről ismert rendszereknél (SZ-125, SZ-75) még komoly szerepe volt az embernek.
Minden a harci munkában részt vevő személy a lövő parancsnoktól a kézikövetőig a nagy rendszernek kicsi de fontos része volt. Amikor még voltak komoly gyakorlatok valós célokkal, akkor főleg a Nyevánál egy-egy tevékenység néhány tíz másodpercig zajlott. Ez idő alatt kellett öt embernek a szabályzatban előírt rövid parancsokkal, jelentésekkel, kiszámított, begyakorolt mozdulatokkal eredményes tevékenységet végezni.
A számítógép segítette a munkát, jelezte a cél mozgásparamétereit, láttuk a cél mozgását de igazából idő nem volt a gondolkodásra, a csapat összeszokottan, rutinból tette a dolgát.
Hogy most hogyan van az automatizált rendszereknél azt nem tudom.
A pálya másik térfelén pedig soha nem játszottam, ahhoz nem értek így aztán nem is okoskodok bele :)
eddig azt hittem nem árt ismerni a céltárgy viselkedését... Pl. ha fácánra megyek, s balról jobbra várom, szemellenzővel, meglepetés érhet, ha jobbról balra megy, sörétálló mellény van rajta, s kézi radart használ..:)
A "rakétás szakiknak" bőven elég azt tudni hogy ők mit éreznek, észlelnek és mit csinálnak ha rájuk indítanak rakétát. A támadó gép pilótája a másik csapatban játszik :)
A digitális A-50M től kezdve (Shmel-M radar) megvan a digitális célcsatorna az integrált rendszer felé. Nem kell hozzá A-50U. Azt hiszem 26 A-50M van szolgálatban meg talán 8 A-50U Azért 34 gépből futja egy folyamatos légtér ellenőrzésre a front felett
Az S-400 radarja nem is látja a célt, mert horizont alatt van. Csak az A-50 radarja látja a célt. Az S-400 radarja max az A-50 et látja, hogy legyen referencia koordináta a koordináta transzformációhoz, de ez nem feltétlenül szükséges, lehet máshogy is csinálni, de szerintem így csinálják.
A legtöbb légvédelmi rakétarendszer ami tud direkt parancs vezérlést is képes rá hogy külső forrásból fogadjon céladatokat. Ami nehéz az a valós idejű koordináta traszformáció. De ezt gyönyörűen meg lehet oldani ha az S-400 üteg radarja a cél helyett a légi radart méri be ekkor van két vektorod polárkoordináta rendszerben megadva, és a kettő sima vektoriális összeadásával meglesz az ütegtől a célra mutató vektor is, ami pont elegendő a rakétának hogy a célra repüljön. Ugyanazt lehet GPS-el is, de az nagyon érzékeny a zavarásra és a pontossága is problémás harci környezetben. Igazából a matek és szökséges szoftver meglehetősen egyszerű, ha így csinálod ahogy írtam.
Az amiknak a GPS nem sikerült. Szerintem az Oroszok se tudnak csodát tenni az alapvetően megbízhatatlan GPS-el. De ha az integrált légvédelmi rendszer elemei folyamatosan követi a légi radarokat is (ez ugye elvisz egy követő csatornát, de bőven megéri) Földi telepítésű radaroknál a DGPS pont elég a koordináta transzformációhoz, gyorsan mozgó légi radar esetében már probléma van.
"Ettől még a radar vezeti rá a célra azt a rakétát."
Melyik radar? Az SZ-400-é vagy az A-50-é? Mert ez az alapkérdés. Ha az A-50 képes lenne az SZ-400 által indított rakétát elfogni és célra vezetni, az valóban áttörést jelentene. Semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy ezt megcsinálták volna.
Az is komoly teljesítmény, hogy az SZ-400 nem csak a saját, hanem az A-50 célkövetése alapján is képes a rakéta rávezetésre. Itt minden jel szerint erről van szó.
Ez nem szőrszálhasogatás, hanem igen komoly technikai kérdés.
(15 évig üzemeltettem ezeknek a légvédelmi rendszereknek az elődeit. Az alapelvek ugyanazok.)
Az Ukránok naponta közölnek ilyesmit. Amíg nincs fotó, sóval borssal. Persze az Oroszok meg két Mig-29 et lőttek le tegnap, ők is hasonlóan sok bizonyítékot mutattak.
Csak szőrszál hasogatsz. Ami azt illeti meglehetősen jól ismerem a rendszer működését, valószínüleg sokkal jobban mint te. A rakéta rávezetése egészen primitív rendszerektől eltekintve szinte soha nem jelenti azt hogy a radar direktben kommunikálna a rakétával. Ettől még a radar vezeti rá a célra azt a rakétát. A radar méri be a célt, és nem a tűzvezető rendszer szopja ki a levegőből a célkoordinátákat, mint ahogy te próbálod sugallni. Részemről a sztori itt lezárva, abban hiszel amiben akarsz :D
Ilyenkor egy SU-24-es pilóta látja (rendszere), hogy támadják? Vagy csak egy relatíve szűk radarkúpon belül érkező rakétát veszi észre? Nem tud lépni semmit? Ehhez képest egy mondjuk egy utolsó kiadású F-16-os, vagy egy 5G-s vadászgép mennyivel tud többet? vagy mondjuk a Gripenünk...?
Ez egy meglehetősen trükkös történet, mert amikor a saját radar vezeti rá a rakétát annak azonos referencia koordináta rendszerben megvannak mind a cél, mind a rakéta koordinátái és sebesség adatai.
Ez nyilvánvalóan nincs így, amikor az A-50 ről jönnek a cél adatok. A GPS/Glossnass pedig nem mindig elég megbízható ehhez. Értsd megbízhatatlan lesz a rendszer. Ezért vallott kudarcot az USA kisérlete is az SM6 al ilyen rendszer kialakítására. Néha okés, néha nem.
Na de persze ha az S-400 radarja a cél helyett az A-50 et fogja be, akkor mindjárt lesz egy nagy pontosságú referencia koordináta az A-50 radar észleléseinek koordináta transzformációjához... Én legalábbis így csinálnám. Szerintem az oroszok is így csinálják.
A történetben nem a felderítés a lényeg, hanem a folymatos célkövetés az A-50 segítségével.
Nem elég a radarral látni a támadó gépeket, ebben semmilyen újdonság nincs.
Itt az történt, hogy az ukrán gépek akár 3 - 400 km távolságban lévő repterekről felszállva, az SZ-400 radarhorizontja alatt repülve megközelítették azt a távolságot ahonnan indítani tudják a támadó rakétáikat.
Amikor elérték ezt a távolságot akkor emelkednek az indításhoz szükséges, legalább néhány km magasságba.
Itt indítják a rakétákat és éles fordulóval ismét kis magasságba süllyednek és pucolnak haza.
Az indítási magasságon már láthatja, befoghatná az SZ-400 tűzvezető a célt és indíthatna rakétát de az időhiány miatt a megsemmisítés valószínűsége kicsi.
Ha igaz a történet, akkor az A-50 már a kis magasságon (az SZ-400 radarhorizontja alatt) repülő célokat képes volt befogni, folyamatosan adatokat továbbítani a földi tűzvezető állomásnak. Az SZ-400 ezen adatok alapján indított a még nagy távolságban de neki egyébként láthatatlan közeledő célra rakétát és ezen folyamatosan érkező adatokat feldolgozva történt a rávezetés.
A végső fázisban a rakéta önrávezető üzemmódra váltott és megsemmisítette a célt.
A légvédelmi rakéta indítása az eddig megszokottól eltérően olyan nagy távolságból történt, hogy a támadó gép valószínűleg nem is érzékelte az indítást.
(Arra lennék kíváncsi hogy vajon amikor az SZ-400 esetleg a saját radarral is befogta a célt, át tudott-e váltani ezekre az adatokra)
A 11. dandár osztályai talán a négy déli (Szigethalom, Gyál, Ócsa, Gyömrő) kivételével mind hegy/dombtetőre települtek. Pilis-tető, Urak Asztala, Lom hegy stb.
A beszélgetést indító esetben nem az A-50-ről történő célfelderítés volt az újdonság, hanem az hogy az A-50 képes volt folyamatosan és közvetlenül koordinátákat adni a földi radarhorizont alatt repülő célokról a tűzvezetőnek.
Ha igaz a történet akkor ezeket a folymatosan kapott célkoordinátákat használta az SZ-400 a rávezetéshez.
A gyakorlatban persze ennél sokkal bonyolultabb a helyzet.
Példaként a Szevasztopol mellett egy domboldalra (93m magasban) települt Sz-400-as osztály lokátorának felderítési diagramja, adott magasságon (50m, 100m, 1km, 5km) repülő célokra. Jól látható hogy kelet felé a domb kitatkar, míg nyugat felé a horizontig ellátnak.
Alapvetoen helyes amit irtal. Viszont hegytetore nem szokas radart telepiteni mert altalaban od eleg maceras feljutni e az elso lesz amit kilo az ellenseg vaagy megszabotal. Ez a FElderito radar A-50 parhuzamot csak azert irtam hogy lehessen latni hogy a funkciok ugyanazok csak mindket oldalnak vannak elonyei hatrnyai a masikkal szemben.
Hurrá! Igaz hogy sok lépésben de eljutottunk a helyes megoldáshoz.
Innen "az A-50 radarja vezeti célra a rakétát"
Ide "A-50 radarja világítja meg az indítástól a terminális fázis elejéig a célt."
Magyarul: az A-50 cél felderítést végez és cél koordinátákat ad a földi lérak osztálynak/ütegnek akkor amikor a cél még a földi radarhorizont alatt van. Ezek az adatok lehetővé teszik a távoli célra történő rakéta indítást.
A "terminal guidance" kifejezést nyugodtan fordíthatod "végső fázis"-nak. Nem olyan tudományos de érthető :)
Figy, szőrszálhasogatás ide vagy oda, a tény az hogy az A-50 radarja világítja meg az indítástól a terminális fázis elejéig a rakétát, az A-50 radarja veszi a visszaverődött radarjeleket, és adja meg a célkoordinátákat az ütegnek, ami ezek alapján elküldi pályamódosításokat a rakétának.
Semmilyen másik radar nem vesz részt benne, úgyhogy mosta kkor döntsd el hogy csodálatos módon megérzésbőkl talál oda vagy az A-50 radarját használja az integrált rendszer.
Az AzA50 felderit celparametereket atkuld a tuzvezeto lokatornak az teljes mertekben ugyanaz mint amikor a tavolfe;derito radar felderit es atkuldi a celparametereket. Ez NEM Cooperative Engagement Capability hanem szimplan adatkapcsolat/link. Akkor lenne CEC ha az A50 vagy barmi mas ami nem tartozik a lerak uteghez kepes volna atvenni a raketa iranyitasat a MCG altal.
Ez az ami mar van ahol mukodik es mar egy ideje. Most azon dolgoznak hogy minnel jobban kiszelesitsek a lehtosegeket ugyanis igy lenyeges hardver fejlesztes beszerzes nelkul lehet egy egy eszkoz hatekonysagat megtobbszorozni.
Jelenleg mar arrol szol a teszteles hogy egy adott teruletet AI -al felcsiklandozott dronokal tartanak megfigyeles alatt es ezek a dronok hogyan mikent kepesek a battlefield managementet atvenni ugy hogy minimalis legyen az emberi beavatkozas de a kontrol ugyanakkor megmaradjon. Es ez a nehez mert a szamitogeppillanatok alatt kepes donteni az ember meg nem. Ugyanott tartunk mint a szamitogep megjelenesekor amikor kiderult hogy a rendszer leggyengebb eleme maga az ember.
Ez biztosan nem igaz. Lásd előző ábrák, azok szövegei és az áthúzott kommunikációs vonalak.
Már Platon is tudja ezért próbál kihátrálni legutóbb például a relézős szöveggel, ahelyett hogy azt mondaná hogy nem tudom alátámasztani az állításomat.
Eredeti szakmám szerint van némi fogalmam a légvédelmi rakéta rávezetési módszerekről, hobbi szinten követem is a fejlesztéseket de én nem ismerek olyan komolyan vehető forrást ami szerint az A-50 képes lenne átvenni a rakéta rávezetését bármely indító platformtól.
Koncepció és fejlesztések vannak, célkoordinátát képes adni, de ennél többről nem tudok.
Ha kapok komolyan vehető forrást az eredeti állításra akkor szívesen elolvasom.
"az uteg relézi azt tovább a rakétának." Még mész lejjebb?
A rakéta csatornák jeleit, kódjait a rávezető állomás ismeri, mert a rakéta és ő képzi ezeket, azért hogy képesek legyenek egymást azonosítani. Az A-50 nem ismeri fel a rakéták válaszjelét így nem is tud nekik parancsot képezni.
A SZURN nem egy átjátszó adó, ő a lelke az egész rendszernek.
:D Az A-50 az ütegnek küldi el a céladatokat, és az uteg relézi azt tovább a rakétának.
Úgyhogy de az A-50 ha nem is közvetlenül, de nagyon is kommunikál a rakétával.
Tettem be forrást már korábban. Te most azon rugózol hogy nem direktben egymásnak rádióznak, hanem az üteg komminkál az A-50 el és úgy jutnak el a céladatok a rakétához.
Nyilván akkor mi ketten sem kommunikálunk itt, hioszen van közte pár szerver :DDDD
Az A-50 nem képes kommunikálni a rakétával. Megadja a cél adatait a földi rávezető állomásnak, amelyik a célra/cél közelébe vezeti a rakétát. A rávezető állomásnak nem a rakéta követésével van gondja, vele könnyen kommunikál, hiszen a kommunikációs vonalakat ő "szüli". A radarhorizont alatt repülő cél követésével van gondja.
Hozzál olyan komolyan vehető forrást amelyik azt állítja hogy az A-50 vezeti a rakétát és akkor folytatjuk.
Én pedig olyan öreg vagyok hogy láttam is ilyet lőtéren. A hárompont rávezetésnek (trehtocsek TT :) pontosan az a lényege hogy a rakéta mindig a SZURN és a célt összekötő vonalon tartózkodik. Pl. optikai követéskor vagy egyéb esetben ha nem ismerjük a cél távolságát. Ilyenkor a végső szakaszban a rakéta követi a célt.
Nem keverek össze semmit. Erre a hozzászólásodra reagáltam "A-50 radarja vezeti célra a rakétát"
Nem az A-50 radarja vezeti célra, cél közelébe a rakétát. Az A-50 nem kommunikál a rakétával. Mellékesen fordítottam le az ábrán látható másik megjegyzést, miszerint nem képes megvilágítani a célt a rakéta számára.
Láttam néhány megsemmisítést lőtéri körülmények között SZ-75, SZ-125 és KUB-al, jól néznék ki ha nem tudnám hogyan működik a rakéta rávezetés.
Szerinted egy ARH rakétának szüksége van célmegvilágításra bárhonnan kívülről? Hm? :DD
Az A-50 céladatokat szolgáltat az ütegnek, ami ezekből korrekciókat küld az ARH rakétának, így az A-50 radarját használva vezeti rá a cél közvetlen közelébe az elfogó rakétát, ahol az bekapcsolja a saját radarját, megvilágítja magának a célt, és megsemmisíti.
Hol látod te szükségét ebben hogy az A-50 a rakéta számára megvilágítsa a célt? :D
Ott van a két rajz az A-50 szerepéről. Akik értik a szöveget azoknak odaírták hogy "зур не управляет" akik pedig nem értik azoknak a kapcsolatot jelző nyilat egy X-el áthúzták. Mindegyik azt jelenti hogy az A-50 nem irányítja a rakétát.
A másik áthúzott nyíl és a szöveg pedig azt jelenti, hogy az A-50 nem világítja meg a célt a rakétának.
Teljesen igazad van, 180 fokban megfordulni egy rakétának annyit tesz mint nullára lelassítani majd újra felgyorsítani a másik irányba.
Ez nyilván nem evidens mikor ívben fordul, de alapvető fizika, a befektetett munka pont ugyanannyi. A világon nincs olyan rakéta aminek ennyi tartaléáka lenne, arról nem is beszélve hogy közben a cél már heted hét határon is túl jár.
"Ha bármi más követi a célt, akkor a digitális céljel alapján az indító platform küldi vígan az MCG-t.
Még 300 km távolságban is a radarhorizont 5 km táján van. Tehát a rakétát vígan elvezeti a végfázisig a hajó, mert mire a radarhorizont alá süllyed kváziballisztikus pályán haladó SM6, akkor az már felkapcsolja a lokátorát. Halál felesleges túlbonyolítás az, hogy más asset adja az MCG-t ilyen helyzetben. "
A gond ot van hogy a linken erkezo celadat kesessel es igy pontatlansaggal erkezik. Ha egy hajo a cel akkor ez nem lenyeges de ha egy szubszonikus repulogep akkor mar szamit. Ezenkivul mas gond is van a linken kuldott adattal.....
"És ettől mi a frásztól repülne merőleges pályán az indítóhoz képest a rakéta...? Rajzoljuk már fel a pályákat..."
Kuldj egy email es elkldom neked a rajzot. Az index nem enged feltolteni normal modban ,
"Nem. Egy szubszonikus közeledő cél ellen bőven elegendő, az ARH rakéta oda fog érni a végfázisban, picit nagyobb a végfázisban a korrekció manőver energiavesztesége, mint lag nélkül.
Prolongálással ismerve a lag mértékét ez meg figyelembe is lehet venni. Mert egy nagysebességű cél nem nagyon változtat irányt, egy szubszonikus cél meg 8-10 sec alatt 2,4-3 km-et tesz meg. Egy 15-20 km-ről is célt követő ARH esteén ez full lényegtelen, picit többet pásztázik a radar. Ez is egyszerű geometria. "
Olyan hat eve mar nem ilyen egyszeru meg egy szubszonikus cel sem. A mai foleg kinai ASM ek olyanok mint a mai tengeralattjarok. Szinte megegyezznek kulsore a 20-30-40 evvel ezelottiekkel de belul mar teljesen masok.
Az hogy a rakétának a vezérlő jelet az üteg küldni, nem egyenlő azzal hogy a célkoordinátákat is az üteg genrálja. A céladatok az A-50 től érkeznek, az A-50 radarja vezeti célra a rakétát, egészen a végfázisig ahol aktív radaros célkövetésre vált.
Nem olyan bonyolult ez.
Az amerikaiaknak is ez volt az elképzelésük az SM-6 al, csak egyenlőre még nem működik.
Itt van ASM szinten egy igen közeli cél már elég nagy keresztbe repüléssel. Szó nincs arról, hogy a cél után kéne fordulnia a SAM-nek.
A világ nem látott még olyat, hogy egy rakéta egy közeledő célnak majd UTÁNA fordul.
Csak akkor megy egy cél után egy rakéta, ha eleve távolodó cél ellen indítanak.
Ha te egy M2 távolodó cél ellen akarsz tüzelni, ami már végfázisban van, akkor azt már buktad. Régen.
Olyan meg fizikailag kb. lehetetlen, hogy a rakéta segge indítás után alapvetően ne az indító felé nézzen.
Ilyen nincs. Ennyit nem is tud fizikailag fordulni a rakéta. Számold már ki. Én megtettem. Egészen megdöbbentő módon lassul egy rakéta már csak 30 foknyi forduló után is.
Visszaterve az SM-6 hoz. Szerinted minek kifejleszteni egy olyan haditengereszeti legvedelmi raketat aminek a katalogus szerint cca 360 km a hatotavja de a radarhorizont 40 km nel vegeter? Argentinok Falklandon sot mar a Britek es a nemetek 80 evvel ezelott alkalmaztak a terepkozveto repulest hogy elkeruljek a telepitett radarokat. Mindenki ezzel szamol igy tervez ezert sea skimming a repulesi profilja az ASM - nek mert eszukbe sincs 100 km rol lelovetni magukat.
Ha bármi más követi a célt, akkor a digitális céljel alapján az indító platform küldi vígan az MCG-t.
Még 300 km távolságban is a radarhorizont 5 km táján van. Tehát a rakétát vígan elvezeti a végfázisig a hajó, mert mire a radarhorizont alá süllyed kváziballisztikus pályán haladó SM6, akkor az már felkapcsolja a lokátorát. Halál felesleges túlbonyolítás az, hogy más asset adja az MCG-t ilyen helyzetben.
NEM!!!! Messze nem. A point defence raketak de meg a nag SM-2 nek is van olyan uzemmodja hogy HVA High Value Assaet. Amikor egy AB vagy Kongo vagy akarmi nem csak magat vedi hanem egy a kozelben levo nagy erteku hajo. De ez hosszu es mar surolja a befogom a szam kategoriat. Csak abba gondolj bele hogy mind az oroszoknak mind a kinaiaknak van olyan ASM juk ami kepes a cel kozeleben szubszonikusbol szuperszonikusba atmenni. 0.8 rol 2.7 Machra!!!! Ilyenkor az eredeti MCG kvazi eloretartas megy a lecsoba es a raketa probalja utolerni a celt .
És ettől mi a frásztól repülne merőleges pályán az indítóhoz képest a rakéta...? Rajzoljuk már fel a pályákat...
"De amúgy erre az esély közel 0. Számold ki egy 90 fokos forduló energia igényét és pislogj nagyokat. ;)
Nem mondhatom el ertelem szeuen milyen szgtartomanyokban kepes a raketa MCG-t venni. Sot az amerikaiak sajat maguknak olyat gyartanak ahol az SM-2-3-6 nem csak veszi az MCG-t de meg ad is adatokat viszafele !!!
Igen, az indító platformnak. 40-50 éves SARH rendszereknél is volt olyan tudtommal, hogy a rakéta távolságát mérték az indítás után, hogy az arányos rávezetés egy fejlettebb formája menjen, ahol kb. ismerni kell a céltávolságot. Attól, mert visszafelé is ad, abból semmilyen szinten nem következik, hogy nem a segge felé.
Eles helyzetben egy kesessel dolgozo link egy kicsivel erne tobbet a kalap szarnal.
Nem. Egy szubszonikus közeledő cél ellen bőven elegendő, az ARH rakéta oda fog érni a végfázisban, picit nagyobb a végfázisban a korrekció manőver energiavesztesége, mint lag nélkül.
Prolongálással ismerve a lag mértékét ez meg figyelembe is lehet venni. Mert egy nagysebességű cél nem nagyon változtat irányt, egy szubszonikus cél meg 8-10 sec alatt 2,4-3 km-et tesz meg. Egy 15-20 km-ről is célt követő ARH esteén ez full lényegtelen, picit többet pásztázik a radar. Ez is egyszerű geometria.
"Amikor az első OTH tesztről olvastam, akkor ott is F-35B adta le a drótot a hajónak, de a hajó vezette az SM-et a végfázisig."
Lepesrol lepesre ment es megy ma is a folyamat. Messze meg az is hogy altalanos legyen de halad. A halozat alapu hadviseles adja az alapot majd erre jon a ra szoftver es hardver fejlesztes .
Visszaterve az SM-6 hoz. Szerinted minek kifejleszteni egy olyan haditengereszeti legvedelmi raketat aminek a katalogus szerint cca 360 km a hatotavja de a radarhorizont 40 km nel vegeter? Argentinok Falklandon sot mar a Britek es a nemetek 80 evvel ezelott alkalmaztak a terepkozveto repulest hogy elkeruljek a telepitett radarokat. Mindenki ezzel szamol igy tervez ezert sea skimming a repulesi profilja az ASM - nek mert eszukbe sincs 100 km rol lelovetni magukat. Akkor miert megis egy 360 km es lerak??? Mi ertelme? Onmagaban igy nem sok, de ha van egy harmadik fel aki kepes latni a celt a raketat is es annak MCG-t adni "all the way" akkor baromi nagy elony mert pl a Sizzlereket akkor lovod le amikor meg szubszonikusok vagy eppen van lehetoseged meg a hordozogepeket leloni mielott inditananak vagy az E3/2/7 P8 gepeknek igy van sajat legvedelmuk . Fantaziadra bizom.
"Egy rakéta csak a végfázisban fog ESETLEG merőlegesen repülni az rávezető antennához képest, akkor meg már midegy, nem kell neki az."
NEM!!!! Messze nem. A point defence raketak de meg a nag SM-2 nek is van olyan uzemmodja hogy HVA High Value Assaet. Amikor egy AB vagy Kongo vagy akarmi nem csak magat vedi hanem egy a kozelben levo nagy erteku hajo. De ez hosszu es mar surolja a befogom a szam kategoriat. Csak abba gondolj bele hogy mind az oroszoknak mind a kinaiaknak van olyan ASM juk ami kepes a cel kozeleben szubszonikusbol szuperszonikusba atmenni. 0.8 rol 2.7 Machra!!!! Ilyenkor az eredeti MCG kvazi eloretartas megy a lecsoba es a raketa probalja utolerni a celt .
"De amúgy erre az esély közel 0. Számold ki egy 90 fokos forduló energia igényét és pislogj nagyokat. ;)
Szóval ez nem igaz. Egy rakéta, ameddig a célja felé repül és MCG-t igényel addig a segge igenis az azt irányító antenna felé fog nézni. Ez különösen igaz minél nagyobb távolságra tüzelsz és úgy, ha a cél alapvetően közeledik és nem merőlegesen repül."
Nem mondhatom el ertelem szeuen milyen szgtartomanyokban kepes a raketa MCG-t venni. Sot az amerikaiak sajat maguknak olyat gyartanak ahol az SM-2-3-6 nem csak veszi az MCG-t de meg ad is adatokat viszafele !!!
"A 8-10 sec lag fogalmazzunk úgy, hogy átlagos egy L16 esetén, amennyire én tudom."
Eles helyzetben egy kesessel dolgozo link egy kicsivel erne tobbet a kalap szarnal.
Miből származik az első kijelentés? Amikor az első OTH tesztről olvastam, akkor ott is F-35B adta le a drótot a hajónak, de a hajó vezette az SM-et a végfázisig.
Egy rakéta csak a végfázisban fog ESETLEG merőlegesen repülni az rávezető antennához képest, akkor meg már midegy, nem kell neki az.
De amúgy erre az esély közel 0. Számold ki egy 90 fokos forduló energia igényét és pislogj nagyokat. ;)
Szóval ez nem igaz. Egy rakéta, ameddig a célja felé repül és MCG-t igényel addig a segge igenis az azt irányító antenna felé fog nézni. Ez különösen igaz minél nagyobb távolságra tüzelsz és úgy, ha a cél alapvetően közeledik és nem merőlegesen repül.
A 8-10 sec lag fogalmazzunk úgy, hogy átlagos egy L16 esetén, amennyire én tudom.
"Minden rendszernél a rakétát indító gépet / rendszert látod el infóval, neki generált digitális céljelet."
SM-6 nel biztos nem es az SM-3 nal is igy hirlik mar.
"De mivel a rakétákon az antennákat mindig is a hátrafelől vételre trenírozták és azok követik nyomon a rakétát is (SAM-eknél), akkor azok tudnak csak nekik pályakorrekciós jelet adni.
Egy AWACS nem. "
Az a mindig hatrafele elegge tag fogalom ugyanis a raketa manoverezik ezerrel es ilyenkor akar merlegesen is repulhet az indito platformal megis megkapja a MCG -t. Inkabb szembol 90 -120 fokbol nem tudsz jelet kuldeni neki es ez szemelyes tapasztalat ESSM-el. Ehez kepest az SM-6 mar erre lett tervezve. Az ESSM BlockII is mar igy lett tervezve.
"Mivel a korszerű rendszerekben eleve csak digitális céljelek vannak, a rávezető rendszernek mindegy, hogy a saját radar vagy más generálja le a céljelet."
Ez igaz de aceljel kldonek ismernie kell a raketa azonositojat dupla jelszavat hogy az elfogadja a jelet.
"Az más kérdés, hogy mekkora lag lehet a data linken kapott céljel és a saját lokátor által felderített között. Mert ez számít, ha pl távolodó célt kéne már lelőni, amikor egy HPRF radaros ARH egy távolodó célt sokkal kisebb távolságról érzékel."
Ezt mind mind a tuzvezeto szamitogep magatol hatarozza meg, sot valtoztatja ujraertekeli egesz repules kozben mindaddig amig a gyeplot at nem adja a raketanak.
"Ha pl. 8-10 sec lag van, akkor azért a végfázisban track vesztés esetén ez gond lehet. De ezt egy kommentben bemutatni nem túl könnyű..."
8-10 sec lag az mar igen komoly problema. Altalaban raketavesztessel jar.
Minden rendszernél a rakétát indító gépet / rendszert látod el infóval, neki generált digitális céljelet.
De mivel a rakétákon az antennákat mindig is a hátrafelől vételre trenírozták és azok követik nyomon a rakétát is (SAM-eknél), akkor azok tudnak csak nekik pályakorrekciós jelet adni.
Egy AWACS nem.
Mivel a korszerű rendszerekben eleve csak digitális céljelek vannak, a rávezető rendszernek mindegy, hogy a saját radar vagy más generálja le a céljelet.
Az más kérdés, hogy mekkora lag lehet a data linken kapott céljel és a saját lokátor által felderített között. Mert ez számít, ha pl távolodó célt kéne már lelőni, amikor egy HPRF radaros ARH egy távolodó célt sokkal kisebb távolságról érzékel.
Ha pl. 8-10 sec lag van, akkor azért a végfázisban track vesztés esetén ez gond lehet. De ezt egy kommentben bemutatni nem túl könnyű...
A rakéta távirányítására csak az MFR képes, mert az küldi a pályakorrekciós jeleket a kváziballisztikus pályán és azt, hogy a rakéta mikor kapcsolja be a saját rávezető fejét.
Ezzel tisztaban vagyok. Eppen ezert talaltak ki a CEC-t. Amugy ha a raketa aktiv radar iranyitasu ahogy a targyalt S400 raketaja es az SM-6 is azok akkor nem kell neki megvilagitas. Az A50 / E3 stb gepeknek merni kell a celt es a raketat majd ebbol kidolgozni egy MCG- jelet es elvezetni a raketat ahoz a ponthoz ahol
a.) Mar a sajat radarjaval is latja a celt
b.) A leheto legnagyobb eselye van a cel elfogasara.
Hpasp mi a velemenyed a mostanaban szallingozo torok hirekrol miszerint a torkok nagyon nem elegedettek a S-400 sal. Alacsony celoknal elmondasuk szerint messze nem tudja azt amit az oroszok igertek. Sot van aki penzkidobasnak mondja.
Ez nem így van. Az MFR-t be se kell kapcsolni, ha az A-50 vagy egyéb más radaroktól jönnek a céladatok. Az A-50 akár direktben is képes korrekciókat küldeni a rakétának.
Az MFR-nek a rakéta indítása előtt, majd a rakéta kvázi ballisztikus pályán való távirányítása alatt végig követnie kell a célt, amíg a 40N6 ZUR nagyrakéta (mondjuk saccra ötven kilométer hatótávolságú) aktív önrávezető feje el nem fogja azt. Amikor a 40N6 ZUR átváltott aktív önirányításra, onnantól a cél már nyugodtan a horizont alá is bukhat az MFR szempontjából, a rakéta követni fogja a célt, ekkor már arányos önrávezetés módszerével. Az esetleges találatról ekkor szintén az A-50 nyújthat tájékoztatást szóban vagy digitális telekódon.
Ezekszerint egyutt tud mukodni az S-400 parancsnoki kozpontjaval de kozvetlenul a lerak osztallyal is ?
Digitális telekód csatornán tud az A-50 cél információt adni az Sz-400-as ezred 55K6 PBU ezred vezetési pontjára.
Az elosztja a célokat az osztályok között, és szintén digitális telekód csatornán ad célmegjelölést a kiválasztott osztály 92N6 MFR tűzvezető rádiólokátora számára.
Amint az MFR rávezető tiszt (középen ül) veszi (fogadja) a célmegjelölést, akkor a tűzvezető lokátor az adott irányban jópár x jópár fok széles ablakban célkutatást folytat.
(Közben persze követi a többi célt, a már korábban indított rakétákat, stb..)
Viszont az A-50 tudhat szóban rádiózva is célmegjelölést adni az adott osztály 92N6 MFR tűzvezető rádiólokátora számára is, ekkor csak simán elsorolják a cél irányát helyszögét, oldalszögét, és távolságát. Ezt az MFR elfogótiszt (jobbszélső - a pultján lévő fehér hanyattegér segítségével) beviszi a számítógépbe és az adott irányban jópár x jópár fok széles ablakban célkutatást folytat.
A Nyebo-M semmit nem tud rávezetni. Azt az RPN teszi meg. Nagyon nem mindegy főleg a track vesztés és a végfázisig lehetséges időt és a rakétán levő lokátor felderítési távolságát nézve távolodó cél ellen.
Nem hinnám hogy most kezdték el alkalmazni. Ellenben az elég biztos, hogy nagy tömegben nem álltak eddig rendelkezésre ARH-s elfogó rakéták. Volt belőle, lehetett gyakorlatozni vele, meg tesztelni lőtéren, de annyi nem volt ami egy háborúhoz kell. De ez ugye gyorsan megváltozott a hadiipar mobilizálásával.
"az Ukránok levonhatnak cca 150-200 km. a Storm Shadow és HARM rakéták hatótávjából"
Feltéve ha valóban működik a dolog.
Nekem nagyon gyanús hogy ha jól megnézed, akkor a cikkek az egy évvel ezelőtti ábrát vették elő csak SZ-400-al frissítve. Ha egy évvel ezelőtt már működött a dolog, akkor miért csak most alkalmazták ismét?
Így van. Alapvetően ugyanaz a koncepció mint - a szintén integrált - anti stealth radarokkal. Ott a NEBO-M vezeti rá a rakétát elég jözel a célhoz ahol már a lopakodó kialakítás nem segít az ARH ellen. A kilencvenes években dolgozták ki a koncepciót és 2007 óta haderendben is van.
Jelen pillanatban így az Ukránok levonhatnak cca 150-200 km. a Storm Shadow és HARM rakéták hatótávjából, vagy bevállalják hogy óriási ütemben vesztik el a gépeket ahogy az Szeptember Októberben történt. Vagy kivárják mikor éppen nincs fent A-50
Minden lehetseges de en inkabb gyanakszom MIG 31 re mint lerak A50 kombora. Alapvetoen arra alapozom hogy amit az oroszok mondanak nyiltan az altalaban nem igaz vagy nem ugy igaz. Az orosz sosem olyan gyenge mint amilyennek latszik es sosem olyan eross mint amilyennek mondja magat. De ez maganvelemeny.
Az előbb linkelt cikk végén leírt eset. Itt van nyugati forrásból is, igaz itt SZU-27-ről írnak és ők a 48N6DM rakéta javára írják de szerintem hihetőbb az előbbi változat.
Egy dolog biztos. Az ukrán légierő nagy távolságból indít rakétákat, mégpedig úgy hogy kis magasságban, a frontvonal mögé telepített orosz légvédelmi rakéta egységek radarhorizontja alatt közelít, kb 150 - 200 km távolságban felemelkedik a rakéta indításához, aztán igyekszik távozni. A tavaly októberi esetben arra figyelt fel főleg a szaksajtó hogy a megsemmisítés 215 km távolságban történt. Innen indult a találgatás hogyan és mivel csinálták. Erre volt hihető magyarázat akkor és a mostani esetben is az A-50-es segítsége.
Az is biztos hogy az orosz hadvezetés igyekszik megóvni az SZ-400-kat és tart a hamarosan érkező F-16-os nagy távolságú rakétáitól, ezért keresik a megoldást a radarhorizont alatti célok megsemmisítésére.
Amirol beszelsz az a CEC Cooperative Engagement Capability. A lenyege hogy egy egy fegyvert az iranyitson kontrolaljon aki a legtobb infoval rendelkezik a celpontrol es igy a legnagyobb eselyel tudja azt sikerrel bevetni. Eloszor a Tomohawk robotgepeknel kezdodott hogy a mar uton levo robotgepet barmely a komunikacios koddal rendelkezo platform attudja iranyitani mas celpontra mert az eredeti mar megsemmisult vagy eppen akadt egy fontosabb celpont. A legvedelmi raketaknal ez mar a tervezestol az SM-6 nel jelentkezett majd az SM-3 nal es ott ez mar most valos kepesseg. Kvazi igy akar egy E3 E7 E2 de akar a P8 gepek is kepesek MCU jeleket adni a raketanak aminek eleg csak a kozelebe kerulni vegfazisban a celhoz es onnantol az a sajat radarjaval talalja meg. Vannak mar futo projektek mas legvedelmi rendszerek reszben vagy egeszben CEC kepessegekkel valo ellatasra amiszervesen osszefugg a halozat alapu hadviselessel.
A cikket ismerem a működő link nélkül is (ezért írtam le az előző hozzászólásomban a szerzők nevét)
A szerzők egy koncepciót vázolnak, aminek a lényege hogy bármelyik légvédelmi eszköz képes legyen adatot szolgáltatni, irányítani bármelyik eszközt. Ennek a koncepciónak részeként most (állítólag) sikerült földről indított légvédelmi rakétát célra vezetni A-50U segítségével.
Ilyen koncepció alapján folyik a fejlesztés a nyugati cégeknél is (Integrated Air and Missile Defense) időnként ott is beszámolnak eredményekről.
Véleményem szerint a mostani háború tapasztalatai alapján a fejlesztések iránya inkább az autonóm rávezetési rendszerek felé fog tolódni.
És azért ez hogy látszódjon ezt nem tegnap rendszeresítették az Orosz hadseregben.
2003 ban az S-400 csapat próba alatt volt, 2007-ben lett rendszeresítve. De mint a cikkből is kiderül kezdettől így lett tervezve. Az АК РЛДН integráns része mind az S-400 mind az A-50
Egy 20 évvel ezelőtti halott linken lévő cikkel szeretnéd bizonyítani az állításodat az A50 és az SZ-400 integrálásáról, miközben 2003-ban az SZ-400 még nem volt készen.
A cikkben egyébként a szerzők (Szumin, Gindrankov és Kolpakov) természetesen fejlesztési elképzelésekről írnak.
A-50M-től kompatibilis. Van vagy 30-40 A-50M meg ha jól emlékszem 8 A-50U. Nyilván ez utóbbiak sokkal veszélyesebbek. Elvileg minden adott az állandó lefedettséghez.
És nyilván természetesen igazad van, hasznos ha van ARH rakéta az üteg javadalmazásában. 40N6 vagy 9M96
A lényeg hogy a front 150 km körzetében erősen kockázatos most már rakétát indítani, ha A-50 van a levegőben, ami mondjuk pl. a HARM bevetését erősen ellehetetleníti. Nem mintha az különösebb veszélyt jelentene, tekintve hogy ha jól emlékszem Koszovóban 700 HARM indításból 3 találat volt. Ha szerencsétle Konstantin Varbanov szófiai otthonát nem számoljuk, bár kétlem hogy a szerencsétlen TV nézés közben radart üzemeltetett volna.
Csak szólok előrre, hogy az ügynöközés személyeskedés nem forrás :) Az AWACS barátom nem tud Patriot rakétát célravezetni. Van kisérleti megoldás SM-6-ra kihegyezve, Link-16 ot használva, de csak arra, mert az AWACS csak a cél közelébe tudja vezetni, direkt tűzvezetést azt nem tud, azt a végfázisban az SM-6 aktív radaros fejrésze végzi el. Majd ha egyszer rendszerbe állítják. Meglepetés. A Patriotnak nincs aktív radaros vezérlése. A NASAMS-nak van, de ugye a 30-50 km hatótáv miatt értelme sincsen.
Az A50 és az S-400 ellenben kezdettől integrálva volt. Ami majd 2 évtizedet jelent. Csak éppen eddig sehol nem vetették be élesben. Hát most megtörtént.
Csodalatos innovacio egyebbkent, ami a nyugatnak reg megvan. Most hogy az oroszok meglehetosen sok foldi radart elvesztettek, osszehoztak az A50-el a foldi legelharito rendszereiket.
Az elmúlt hónapban az Oroszok 27 Ukrán repülőgépet lőttek le, mert integrálták az A50 az S-400 ütegekkel és így immár az üteg radar horizontja alatt is célba tudják venni az ukrán gépeket. Ezt már eddig is rebesgették, de immár a brit hírszerzés tegnapi update-je is tényként említi az A50 integrálását. Ez most komolyan korlátozza a NATO csapásmérő képességét, mert az eddig megoldás hogy a radar horizont alól indítják a Stormshadow és egyéb rakétákat immár meglehetősen kockázatos vállalkozássá vált.
Kíváncsi vagyok erre vajon mit találnak a NATO stratégák.
Több változat is felmerült, ha már eredetit nem sikerült szerezni!
1. Óriás plakát. A./ Az utakon látható nagy méretű fénykép felragasztásával, nos ez annyiba kerülne, hogy nem tudjuk vállalni!
B./ Kisebb méretű pl. 4 x 2 méteres fényképpel, esetleg festett formában, de még nem találtunk festőt
C./ ez utóbbiból lehetne kettő a két típusú rakétával, ennek a költsége már vállalható, mi csinálnák a tartó állványt!
D./Ez kisebb lenne, de élethűbbek a fényképek!
Mivel a ragasztott fényképek az időjárás hatására elég hamar tönkre mennek, most dolgozunk azon, hogy lehetne tartósítani.
2. Makett készítése. Feltettem a facéra, hogy keresek bádogost speciális munkára, hatan hívtak, megmondtam miről lenne szó, persze kicsinyített formában.Azt mondták, hogy vissza hívnak, azóta se hívtak.
Nem adjuk fel, ha valaki tud segíteni az jól jönne...
Most teszem fel a kérdést. hogy van e valakinek nagy felbontású fotója valamelyik rakétáról, mert a neten találhatók nagyítva homályosak!! Felmerült mint lehetőség a festett változat is, ha valaki ismer olyan ügyes kezű mestert akire rálehetne bízni a munkát, kérem jelezze! Ez utóbbi azért lenne jobb, mert az időjárás nagyban befolyásolja a tartósságát! Köszönöm előre is a segítséget!
Ezúton értesítem azokat akik segíteni akartak rakéta ügyben, hogy meg van a megoldás óriásplakáton fog feszíteni a rakéta! Sajnos az országban nem található rakéta ezért gondoltuk ezt a megoldást! Elnézést kérek, hogy szinte magamnak írogatok! Szép estét mindenkinek!
Kedves "csörömp"! Valószínűleg igazad van, az alkohol meg a nők jártak az eszünkben, hiszen 20 évesek voltunk... Nőhöz nem lehetett hozzájutni férfihoz talán könnyebb lett volna, de én ilyenről 27 hónap alatt semmit nem tapasztaltam! Maradt a szesz... Szinte valuta volt egy egy üveg sör, vagy egy feles.Kihívás volt számunkra, persze már öregebb korban, hogy csurranjon valami! Természetesen vannak olyan írásaim is amik nem a szeszről szólnak, de azokat ide feltenni illetlenség lenne! Esetleg ha érdekel add meg az elérhetőségedet és digitális formában átküldök vagy 200 oldalt és abban válogathatsz... Úgy látom, hogy nem nagyon pezseg ez az oldal, hát legyen aktívabb mindenki és írjon.Mindenkinek vannak katona történetei, tegye közzé!
Nem akarok tanácsokat osztogatni újonc létemre, így vissza is vonulok...
Erre gondoltam, amikor dicsértem, hogy élvezetesen írsz. Egy észrevételem van, amit én is elkövettem a visszaemlékezésekben és utána jött az öncenzúra. Ez pedig az italozás. Saját írásaimat visszaolvasva, a sztorik vagy piálással kezdődnek, arról szólnak, vagy abba torkollanak. Nem kéne erősíteni a katonák italozásáról szóló sztereotípiát. Üdv: csörömp
Az Aszalón töltött első éjszaka a vad gondolatok és a friss élmények hatására szinte félálomban telt el, mert úgy aludtam, mint nyúl a bokorban, különben én nagyon rossz alvó vagyok, de még az a jó, hogy kevés alvással is beérem és másnap sem vagyok fáradt! Reggel az ügyeletes halkan végig sétált az ágyak között és suttogva ébresztett mindenkit: Emberek! Ébredjenek, kész a reggeli ágyba hozzam vagy lemennek elfogyasztani? - kérdezte kedvesen! Volt olyan hülye aki válaszolt, hogy ne fáradjon, inkább lemegy Ő érte és felhozza! Ekkor robbant a bomba! Csak erre vártak!!! Ki volt ez találva! Az első reggel Őket is így ébresztették! Lett olyan ordítás, hogy zengett az épület, úgy mint a filmekben látni! Ébresztő!!! Mit bámulnak!!! Nem hallani!!! Ugorjanak ki a g...tócsából!!!! Reggeli tornához felkészülni!!! Kék alsó, piros zokni, tornacipő!!! Tíz perc múlva a körlet előtt sorakozó!!!! Mozgás!!! Igyekezzenek!!! A hatás leírhatatlan volt! Úristen hová kerültem! Fejetlenség, kapkodás, lökdösődés! Nem találtunk semmit az ordítás meg még fokozta a hangulatot! Soha nem felejtem el, az első reggel úgy meghajtottak, hogy másnap a lépcsőn csak úgy tudtunk felmenni, hogy a korlátba kapaszkodva kézzel felhúztuk magunkat, olyan izomlázunk volt! Hiszen otthon nem szoktunk "béka ügetni" meg "guggolva járni" meg "fekvő támaszkodni" és a többi!
A frissítő torna után volt az első beöltözés! Nem kell hozzá nagy képzelő erő, hogy elképzeljük, hogy milyen siralmasan nézhettünk ki! Néztük egymást és kínunkban nevettünk! Na meg a surranó a fókazsírral az maga egy külön történet! Meg kell mondanom, hogy ez az állapot a nap folyamán sokat javult a csereberék által.Az első reggeli sült szalonna, 1 főtt tojás, tea és kenyér volt! (ha jól emlékszem) Megismerkedtünk a lemez tálcával, a felejthetetlen sárga műanyag tányérral és pohárral, amelyekkel később nagyon sokszor szoros és közeli kapcsolatba kerültünk! Meg kellett tanulni az evőeszközök használatát, (OLP?) megőriztem magamnak egyet, mikor kezembe kerül eszembe jutnak ezek a dolgok és kicsit bizsergető érzés fog el, egyszer kipróbálom! Ez is szinte hozzánk nőtt! Először hallottuk: Hat ember itt marad! - vezényszót, ami el is vette az étvágyunkat még nagyon sokszor! Az ízletes és bőséges reggeli után kezdetét vette a kiképzés időszaka, aminek gondolom az volt a célja, hogy a tunya, elpuhult civileket fegyelmezett, mindenre elszánt katonákká változtassa! Legalábbis erre tettek kísérletet azok az elszánt raj, szakasz, század és egyéb parancsnokok, akikre kezdetben nagyon haragudtunk, de később a harag elmúlt és kapcsolat sok esetben barátivá alakult át! Igen, így kezdődött, de ahogy teltek múltak a napok egyre jobb és könnyebb lett minden, vagy csak megszoktuk, mert minket embereket ilyen fából faragtak, szerencsére! Na, de megint ki kell mennem, de Ti csak folytassátok és beszélgessetek nyugodtan! Attól félek, hogy az én történeteimet már meg fogjátok unni!
Mint már említettem rengeteg apró történet merült fel a múlt feneketlen kútjából, néhányat megosztanék veletek! Történt, hogy valamilyen versenyen voltunk tízen Miskolcon és vonattal jöttünk haza. A busz csak 3 óra múlva indult, mi csináljunk addig? Mivel közel lakom az állomáshoz meghívtam a társaságot egy szerény családlátogatásra. Szüleim örömétől csak a meglepetésük volt nagyobb mikor tizedmagammal hazaállítottam! Valamilyen válogatott meccs volt a tv-ben azt néztük a géppisztolyokat szépen gúlába raktuk. Anyám beáldozta a télire elrakott összes lecsót és olyan kaját rittyentett a kiéhezett társaságnak, hogy a kezét csókolgatták érte! Apám, aki 70 éves koráig volt járásbíró, de utána sajnos ágynak dőlt, felhozta a pincéből az évek óta féltve őrzött borát, minek hatására, az egész utca szemeláttára, összekapaszkodva szépen énekelve (ordítottunk, mint a sakál) közelítettük meg a buszt a vezető legnagyobb örömére! A folytatásra nem emlékszem!
Vételezés...
Történt, hogy vételezni kellett menni Miskolcra két embernek a Csepel platóján. Én meg Pálinkás József, - aki egy miskolci, minden lében kanál, jó humorú, henteslegény volt a bevonulás előtt,- vállaltuk a melót! Róla tudni kell, hogy olyat megcsinált, hogy egy disznó nyelvet a szájába vett (25 cm) és kiállt a főutcán lévő hentesüzlet ajtajába a járókelők ámulatára! Felpakoltuk a tiszti kantinból az üres szeszes korsókat, amiket a szesziparnál kicseréltünk. Amíg Bene főtörzs a papírmunkát intézte bennünket egy öreg melós behívott egy kupicára! Én még olyat nem láttam!!! Hatalmas hordók egymás mellett feliratozva, ami szem szájnak ingere, KÖRTE, BARACK, UNIKUM, KONYAK STB amit csak ellehet képzelni!!! - Na, melyikből kérnek a tiszturak? - kérdezte. Majd fogott egy kettő decis poharat és ránk nézett! - A barackból! - válaszoltuk csillogó szemmel! Megtöltötte a poharat, amit egy húzásra megittunk, na, még egyet mondta és még egyszer körbeadta a poharat! Még ha megszomjaznánk az úton adott egy üveggel is, amit a Csepel hátsó felcsavart ponyvájába rejtettünk! Végig ordítottuk az utat, tele ettük magunkat kolbásszal mikorra visszaértünk! Később mesélték, hogy úgy kellett minket leszedni a kocsiról!
Filléres emlékeimRengeteg olyan kis történet, apró esemény jut az ember eszébe, mikor olvassa ezeket a katonai időszakról szóló írásokat és szomorú szívvel, de Isten akaratában belenyugodva nézegeti a régen és mostanság készült fényképeket, amelyek akkor jönnek elő igazán, ha gondolatban vissza tud menni abba a korba amikor ezek megtörténtek. Lecsukja a szemét és újra hallja a vezényszavakat, az ajtócsapkodást, az ügyeletes ordítását, maga előtt látja a körletet ahol évekig élt, fülében zeneként dobol a vigyázz menet hangja, látja és hallja a katonatársai arcát és beszélgetését, feltudja idézni felettesei jellegzetes mondásait, mozdulatait! Mások számára ezek talán nem annyira fontosak, de akivel megestek annak örök emlékek maradnak és ha nem vigyáz rájuk könnyen a feledésbe merülhetnek, ha csak nem örökíti meg őket úgy, hogy leírja és megosztja másokkal. Filléres emlékeim, még is oly drágák nekem
Az elmúlás, a felejtés kegyetlen dolog!
Sokszor elmeséltem már egy régen olvasott írást, most gondolat ébresztőként megosztom veletek is! Született az 18oo-as évek közepén egy kis faluban egy fiúgyermek, akit Kovács Jánosnak kereszteltek. Felcseperedett majd legénysorba lépet, megházasodott, de közbeszólt a sors, be kellett vonulnia katonának. Végig harcolt három háborút, majd megsebesült, később hazakerült. Otthon felesége és szülei sírja várta, a remény a hazatérés reménye, ami addig éltette és keresztülvitte számtalan csatán és háborún, mind értelmetlenné vált! A tűz ami tartotta benne a lelket, örökre kihunyt! Gyereke, rokona nem maradt, magányosan, nagy szegénységben, de becsületben élte le az életét, soha nem kért senkitől semmit! Temetésére összekuporgatott pénzéért a pap eltemette. Örököse nem volt, rozoga háza pár év múlva összedőlt, benőtte a gaz! Múltak az évek, nevét egyre ritkábban emlegették! Egyszer, sok-sok év múlva egy kocsmai asztalnál hozta fel valaki, hogy ki emlékszik arra mikor egy legény négy másikat dobott ki a kocsmából? Valami Kovács Janinak hívták! Ekkor említették meg a nevét utoljára! Sírját senki nem gondozta, besüppedt, benőtte a fű, a keresztje kidőlt. A kertész a keresztet takarításkor rádobta a tűzre, de a táblán betűk a melegtől felizzottak és utoljára még kivehető volt, hogy Kovács János élt 66 évet! A K betű izzott legtovább, majd az is az enyészeté lett! A tűz elhamvadásával Kovács János örökre eltűnt a föld színéről! Többé soha senki nem emlegette a nevét! Egész élete, 66 év szenvedése, küzdelme és emléke, mint ha nem is élt volna, örökre a feledés homályába merült! Ennyi a történet! Ne hagyjuk, hogy ez velünk is megtörténhessen! Írjuk le, hogy megmaradjanak az utókornak ezek a számunkra oly fontos és szép történetek, hiszen már sokan vannak akik már nem tudják ezt megtenni, mert örökre itt hagytak bennünket!
Akik olvassák ezeket a sorokat, ÍRJANAK! A mai világban ez már könnyen megy, csak akarni kell! Kíváncsiak vagyunk a Te történeteidre is!
Minden erőmmel azon voltam, és ezért amit lehetett elkövettem, hogy ne kerüljek Kecskemétre kopaszokat kiképezni, de ez végül nem sikerült! Köszönhetem ezt századparancsnokom kitartásának, mert neki tartozok örök hálával azért, hogy szolgálati időm legszebb és legfelejthetetlenebb két hónapját tölthettem ott, ahová másképp soha nem jutottam volna el és rengeteg élménnyel lettem volna szegényebb! Geibiszer százados csak annyit mondott: - F t, f t menni fog és kész! Úgy is lett, de addig történt egy s más! Focizás közben megrúgták a térdem, gyengélkedő, beutaló az SZTK-ba ahol a sógornőm volt az asszisztens, olyan regényt írt a kiskönyvembe, hogy majdnem elsírtam magam!Két hét EÜ szabadság, szolgálatmentesség, kíméletes életmód, borogatás stb. Mikor megmutattam Geibiszer századosnak, aki röviden közölte: - Akkor is menni fog! Egy jól bejáratott, kényelmes írnoki beosztást, korlátlan hazajárást kellett feladnom azért, hogy béna kopaszokkal idegesítsem magam, ezt nem hagyhatom, gondoltam! Egy hét elteltével óvatosan emlékeztettem a két hét EÜ szabadságomra, amit szeretnék otthon letölteni, mire Ő nevetve válaszolta: - F t, f t katona, már egy hete azt tölti és úgy is menni fog, megértette! - Értettem!- válaszoltam és már kezdtem belenyugodni! Végig jól kijöttünk egymással, semmi konfliktus nem volt köztünk idáig, de ebből nem engedett! Véleményem szerint igazi, jó katona volt, amit ígért meg is tartotta! Habár ellenségei azt terjesztették róla, hogy tűzharcba keveredett egy Mezőkövesdi vendéglátóegység csillárjával, de ez lehet, hogy csak kitaláció volt! A lényeg, hogy átvezényeltek Mezőkövesdre egy hét felkészítésre ahol dobbantásért becsuktak három napra. Egy 30 napra elítélttel voltunk egy zárkába, élmény volt az is! Úgy be volt rendezve a fogda, hogy hihetetlen! Rádió, könyvek, levélpapír, kaja, szesz, bárhová nyúltam a bőrágyba, mindenhol volt valami bedugva! Gyorsan elszaladt a három nap a többiek meg szorgalmasan gyakorolták az alaki szabályokat! Mikor évekig jártam a szentistváni buszjáraton, mindig odanéztem az ablakra, ahol raboskodtam! Így utólag is bizsergető érzés volt! Lekerültünk Kecskemétre a kopaszok előtt két nappal, mert nekünk kellett a hálókat berendezni! A leszálló pályától száz méterre volt a körlet és repüléskor remegett az egész épület, de pár nap alatt megszoktuk! Különben maga a repülés látványa egy felejthetetlen élmény, gyönyörű, főleg éjszaka mikor a gépek kötelékben le és felszállnak. Nappal tetőn napozva néztem Őket, mertidőm az volt bőven, míg a többiek a kopaszokkal foglalkoztak! Történt ugyan is, hogy a bázis parancsnok megkérdezte, hogy ki volt írnok az alakulatánál? Szemmel nem lehetett követni a kezemet olyan gyorsan jelentkeztem! Vesztemre volt egy másik jelentkező is, akit rögtön megutáltam! Egy tanult, iskolát végzett katona volt, gondoltam, esélyem sincs, de nem így történt! Ugyan is két írnok kellett, egy bázis és egy technikai! Azonnal láttam, hogy melyik a jobb, megveregettem a vállát és azt mondtam: - Legyél Te a bázis írnok, jó lesz nekem a kisebb is! Láttam rajta, hogy megkönnyebbült, még nem tudta, hogy kb. 360 ember nyűgét vette a nyakába! Nekem pedig az volt a dolgom, hogy 50 menetlevelet másnapra a vezetési gyakorlatra megírjak, vagy is a rendszámot ráírjam! Külön iroda, íróasztal és a főnököm egy nagyon laza főhadnagy volt, akivel nagyon jól kilehetett jönni! Két nap után meguntam a sok munkát és mivel betekintésem volt a bevonulók kartonjaiba, kiválasztottam az öt Mezőkövesdi kopaszt, felírtam a nevüket és felmentem a háló körletükbe. A körlet kb. olyan volt, mint a cserépi, ez volt akkor a szabvány! Gondoltam megkeresem Őket, beléptem a hálóba! A túlbuzgó szoba pk rögtön FÖL VIGYÁZZ-T vezényelt, elvégre azt hitte, hogy elöljáró vagyok a beosztásomnál fogva! Meghagytam ebbe a hitében és ezt elterjesztette! Furcsa érzés volt megszokni azt, hogy 70 ember vigyázzba vágja magát, ha belépek hozzájuk! Átadtam neki a neveket, a folyosón sorakozó paranccsal! Ott állt az öt Mezőkövesdi előttem, méregettük egymást! Igyekeztem szigorú arcot vágni és rájuk ordítottam: - Most azért vannak itt, mert az egyikük a múlt héten lelökött a villamosról! Ki volt az, jelentkezzen! A hatás leírhatatlan volt! Szúrós szemmel eléjük álltam - mint a filmekben- és kérdeztem: - Maga volt az? Maga volt az? A harmadiknál elnevettem magam! Innentől kezdve aranyéletük lett, tv, foci, míg a többiek fókáztak! Mit meg nem tesz egy matyó gyerek a földijeiért! Mellesleg megemlítem, hogy innentől kezdve Ők írták a menetleveleket! Vállalt feladatom volt a kajajegyek kiosztása, kezelése! Eljött a Kánaán! Olyan étkezde volt, hogy nem láttam az ételsor végét, legalább ötven féle kaja, ami szem szájnak ingere minden volt, de itt csak a kiképzők étkezhettek a kopaszok nem, kivétel a Mezőkövesdiek! Plusz kajajegy mindig volt bőven ezt odaadtam a szakácsoknak, amiért külön, extra kedvezményekben részesítettek! 15-20ebédjegy nekik is jól jött, Ők is a konyháról éltek, alig várták, hogy menjek! Életem legjobb, legszebb szakasza volt és ez ellen tiltakoztam kézzel, lábbal! A kiképzők kéthetente mehettek haza felváltva, míg én minden héten itthon voltam péntek reggeltől hétfő estig, és mint megtudtam a cserépben maradt öregek nyomták zsinórban a szolgálatot, haza meg a sűrű szolgálat miatt nem lehetett menni!Hosszúra sikerült írásom végén szeretnék köszönetet mondani Geibiszer János századparancsnokomnak, hogy ezt a felejthetetlen két hónapot biztosította számomra! Még egyszer KÖSZÖNÖM!
1976. június 16-n jött a behívó, hogy 26-án ha ráérek jelenjek meg személyesen a Petőfi laktanya erre kijelölt helyiségében, ha lehet józan állapotban és kellő mértékben betojva! Én mindkét kérésnek maradéktalanul eleget tettem, mert hiába volt a számtalan baráti jó tanács a búcsú esték alkohol szagú, cigifüstös homályában a laktanya kapujában semmivé foszlott! Minden egészen másképp történt mint ahogy várta az ember! Azt hittem, hogy fel vagyok készülve mindenre és kiderült, hogy dehogy! Legalább 2-3 órát várakoztattak, eljött a dél. Addig vidám rémtörténetekkel szórakoztattuk egymást! Mindenkinek korgott a gyomra, de senki nem merte kibontani a sült csirkés csomagot, nehogy pont akkor kezdődjön a ceremónia, meg aki bevezetett bennünket azt mondta, hogy mostantól mindent engedéllyel és csak parancsra lehet csinálni! Elkezdődött a BESZA....TÁS! A névsorolvasás után mindenki megkapta, hogy kiképzés után ki hová kerül, nagy kő esett le a szívemről, hogy nem a Dunán túlra visznek, ha nem ide a közelbe, majd lesz valahogy, kibírom ezt a négy hetet gondoltam, most 7 hónap, meg 77', meg még 7 hónap és huss le is telt az egész! Na, de addig történt egy s más, hiszen akkor miről is beszélgetnénk? A délután aktív semmittevéssel múlt el, múlattuk az időt éjfélig, mert akkorra jött vagy öt autó, hogy irány ASZALÓ! Mit csinálhattak egész nap, hogy akkorra értek oda, kíváncsi lettem volna rá, de később megtanultam, hogy itt nem érdemes a logikát keresni, mert úgy se találom meg! Lényeg, hogy a csillagfényes nyári éjszakán meg érkeztünk Aszalóra. Kiosztották a lakosztályokat, kinek-kinek az ízlésének megfelelően alsó vagy felső ágy, ahogy esett! Mikor a ruha és felszerelés kiosztása megtörtént átöltöztünk! Úgy néztünk ki, mint a háborúból visszavonuló vert sereg! Hajnal 3 órára kerültünk ágyba! Megengedték, hogy 1 órával később legyen ébresztő! Az éjszaka csendesen telt, leszámítva a fogak csikorgatását és az elfojtott sírások hangját! Istenem hová kerültem? Próbáltam aludni és vártam az ébresztőt ami el is jött! Ez az a dolog amit érezni kell, ezt át kell élni, ez elmesélve nem olyan! Ekkor merült fel bennem először a szökés gondolata, de még szerencse, hogy elvetettem, mert akkor nem tudnék nektek mit mesélni! Elnézést, de most ki kell mennem, a sok sör az oka, ha visszajövök folytatom, addig meséljetek Ti is!
Sokáig gondolkodtam ezen az íráson, de végül úgy döntöttem, hogy leülök a gép elé és csak úgy, minden előzetes terv nélkül visszaemlékezem és leírom a gondolataimat, ami csak is az én véleményemet jelenti, de ha nem egyezik, másokéval nagyon sajnálom!
Ha leközölhetőnek találod, a végeredményt tedd közzé, ha nem megmarad nekem.
Vágjunk bele!
Mint minden írás eddig ez is a katonaságról fog szólni, de egy kicsit másképp!
Repüljünk vissza az időben vagy 30-33 évet a 70-s évek végére és gondolatban újra imádott laktanyánkban éljük mindennapi életünket, felvesszük és leadjuk a szolgálatot, kivesszük a pihenőnket (ha lehet, mert azt nem mindig lehetett), várjuk az ebédhez sorakozó vezényszót és legfőképpen húzzuk az IDŐT, amit mi sorkatonák mesterfokon műveltünk!
Mikor odakerültünk nehéz volt átlátni az egész rendszert, de mikor belerázódtunk egyszerű lett minden! Megértettük, hogy csak az öregek ijesztgetése a diverzáns támadás, a harckészültség fokát finoman szólva akkor elég alacsonynak tartottam az előre bejelentett riadók miatt! Gondolok itt a ruhában történő alvásra! Ezt éles helyzetben el sem tudtam képzelni, hogyan működött volna!
Egy jól megírt történet volt az egész, egy színházi előadás, amit zárt kapuk mögött, közönség nélkül játszottunk, mi sorkatonák, mérsékelt lelkesedéssel, kisebb nagyobb tehetséggel és volt olyan is, aki nagy-nagy átéléssel!
Igen ez volt az életünk. Tudta mindenki, hogy csak egy alakítás az egész, de jó volt benne lenni! Eljátszottuk az őrségben, hogy keményen védjük a laktanyát, a különböző ügyeletekben, hogy milyen fontosak vagyunk és közben megpróbáltunk roppant katonásnak látszani! Azt hittük, hogy a katonaság majd megtanít az életre, fegyelemre szoktat, meg más hasonló erényekre tehetünk szert, a fenét, aki mulya volt az is maradt, aki nyuszi volt az is maradt, aki életre való volt ott is az volt!
A folyosóra kifüggesztett kiképzési tervre rá sem kellett néznünk, mert tudtuk, hogy úgy sem kell betartani, de ez így volt jó!
Emlékszem, hogy egyszer jött egy tábornok és az volt a parancs, hogy úgy tűnjön el mindenki, hogy ha a vendég találkozik, valakivel azt megfenyítik! Valakik nem bíztak bennünk, vagy csak szégyelltek minket! Nem találkozott egy katonával sem, elfogyasztotta, ami ilyenkor kijár és vendég elégedetten távozott, mert Ő is játszott abban a bizonyos darabban!
Mindenki csak az időt figyelte és várta az előadás végét! Nem tudom, hogy a feletteseinknél milyen volt a hozzáállás, milyen hosszú lehetett egy-egy nap és volt-e olyan, akinek nagy erőfeszítésébe került, hogy a semmittevést lázas munkának álcázza! Így katonásan!
Lehet, hogy írásom első részével elvesztettem néhány olvasót és szereztem néhány haragost, nem volt szándékomban, de valljuk be őszintén, katonásan, hogy nem jártam messze az igazságtól!
Talán a kitartóbbak tovább követnek és végül nem okozok nekik csalódást!
Igen ebben a színházban éltünk több mint két évet és a végén, a hőn áhított leszerelés napján könnyekkel küszködve, sírva jöttünk el, mert úgy megszerettük a társulatot a színházzal együtt!
Mit is lehetett szeretni benne?
A katona barátokról nem is kell szólnom, hogy milyen sok poén, humoros történet, ugratás zajlott le azt már előző írásaimban megpróbáltam ecsetelni!
Egy kicsit most beszélek a nehézségekről is!
Gépkocsivezető létemre 90 őrséget adtam! Ha visszagondolok az I. II. III. őrhely csillagfényes, csikorgó éjszakáira és a váltás utáni jéghideg ebédekre, még most is beleborzongok! Igen végig mentem én is a szamárlétrán egészen az V. VI. őrhelyig jutottam, ahol már passzió volt a szolgálat! Aki ott volt tudja, hogy mekkora a különbség őrhely meg őrhely között!
Az egyik dolog, amihez egy kis idő kellett az volt, hogy a feletteseink szokásait, természetét, gyengéit kiismerjük, hogy kinél meddig lehet elmenni, ha már ezt kitanultuk vígabban telt a társalgás meg főleg az idő, hiszen Ők is emberből voltak!
Igen voltak ott nehéz, keserves napok is, főleg a tél múlt el nehezen, egy háló két kanna szén egy napra! Fűtetlen műhelyek, lemerült akkumulátorok és a hideg miatt még sunnyogni sem lehetett!
Meg volt rengeteg szívatás is az öregek részéről, de úgy voltunk vele, hogy csak a nap meg ne álljon!
Igen ezek jutottak eszembe mikor a fényképeket készítettem, meg-megállva a körletben, a konyhán, az ÜTI-nél, az őrszobánál, a telephelynél, meg sorolhatnám!
Igen az idő elszállt, mi meg öregebbek lettünk egy kicsit!
De a szívünk most is úgy dobog, mint akkor, mikor a surranónk verte a betont és tized gyére sikerült megcsinálni egy szabályos hátra arcot!
Izmaink viszont már nem engedelmeskednek a szívünk és agyunk parancsainak, ezért be kell látni, hogy már csak az emlékek között kutatva tudjuk felidézni múlt csodálatos eseményeit!
Épp ezért mondom, hogy a gyomrom elszorult, a szemem könnyel telt meg mikor láttam azt a pusztítást, ami azon a helyen történt ahol fiatalságunk legszebb éveit töltöttük, ahol valamikor pezsgőn zajlott az élet, minden működött olajozottan, mindenki legjobb tudása szerint tette a dolgát és játszotta reá kiosztott szerepet!
Szeretném azt hinni, hogy nem volt hiábavaló és felesleges az a sok erőfeszítés, amit ott véghezvittünk és csak azt sajnálom, hogy a mi fiaink már nem lehetnek részesei annak csodálatos dolognak, amit KATONAI SZOLGÁLATNAK hívnak!
Mit fognak mesélni az unokáiknak, ha az ilyen élmények kimaradnak az életükből?
Igen fiatalok voltunk és az életbe való indulásnál vesztettünk két évet, de így utólag visszagondolva még is örülök neki, hogy én is játszhattam abban a bizonyos darabban, bármilyen kicsi szerep is jutott nekem!
Köszönöm, hogy ezeket a történeteket elmesélhettem nektek és meghallgattátok!
Köszönöm a biztatást a többiek nevében is, nem adjuk fel! Véletlenül kerültem erre a fórumra és rögtön kéréssel kezdtem, be sem mutatkoztam! Nem tudom milyen rangban vagytok, egy biztos mindenki volt katona. Szeretném, ha megismernétek, röviden elmondom ki vagyok!
Gáspár István volt Mezőkövesdi lakos,, most Mezőkeresztesen lakom (deviza hitel, a CIB elvitte mindenem). Cserépfalusi laktanyában szolgáltam 76 és 78 között!Leszerelés után Tiszaújvárosban dolgoztam a 3. volánnál mint tehergépkocsi vezető, a rendszer váltás után hazakerültem Kövesdre csuklós buszra 16 évig, majd leszázalékoltak és most nyugdíjasként élem az életem! Van két gyerekem, négy unokám, elváltam, de nem tanultam belőle, újra nősültem! Elég tevékeny ember vagyok. A postagalambászat a hobbim gyerekkorom óta, írtam belőle 4 (négy) könyvet, meg vagy 250 - 300 cikket, kb 30 írás van a katonaságról. 170 videóm van fent a youtubon különböző témákban, 15 db a katonaságról szól! Az össz nézettség 1 millió 250 ezer! Pl: a körömpöri készítésről 160 ezer néző, a májas hurka készítéséről 210 ezer látogató hatalmas számok ezek!
Ennyit magamról, nem tudom, hogy itt mi a szokás, hogy ti ismeritek e egymást, most, hogy közétek cseppentem úgy gondoltam ismerkedjünk! Nem zavarok sokáig, én a galambász fórumokon vitézkedek több mint 1500 hozzá szólással! Teszek fel írásokat hamarosan!
Olvasva látszólag eredménytelen munkálkodásotokról, minden elismerésem a Tiétek! (még, ha ezzel nem sokra is mentek). Közelebbről, Zsámbékról ismerem a légvédelmi katonák áldozatos munkáját a fegyvernem emlékeinek megőrzésében. Az idő nem nektek dolgozik, ezt pedig a HIM története is igazolja. De félre szomorúság, Matyi szösszeneteidet olvasva, kérésem, tedd közzé a többit is, mert gondolom, van még. Élvezetesen írsz, szeretném olvasni!
Ezt a katona történetet is Gáspár István küldte Mezőkövesdről.
Ez a történet nem a sorkatonai szolgálat alatt történt, hanem a dicső tartalékos szolgálatom alatt!
Megemlíteném, hogy 34 évig voltam gépkocsivezető a Borsod Volánnál, 1,5 millió kilométert vezettem le balesetmentesen különböző típusú autókon. A katonaság előtt billenős ZILT vezettem, utána 15 évig billenős SKODÁT Tiszaújvárosban, majd 16 évig csuklós busz következett Mezőkövesden!
Történt úgy 85 nyarán, hogy jött az értesítés, hogy elő a ruhát és be kell vonulni a Volán telepre Tiszaújvárosba holnapután reggel 6 órára, mert kitelepítés gyakorlat lesz és a Kengyel melletti rétre kb. 70 volános spéci technikának kell kivonulnia és ott két hétig rengeteg katonás baromságot kell gyakorolniuk!
A hatalmas lelkesedésemtől csak a hazaszeretetem volt nagyobb, mert nincs attól felemelőbb érzés, mint a haza érdekében értelmes, fontos dolgot cselekedni!
Több mint 70 gépkocsivezető, kb. 35 kiszolgáló személyzet és rengeteg tartalékos tiszt foglalta esti imájába annak a nevét aki ezt az őrültséget kitalálta! Tipikus, semmi értelme nincs, de roppant katonás, esetnek!
Odavezényeltek vagy 150 különböző korú, végzettségű elhízott civilt a puszta közepére, sátorba, folyó víz nélkül gyakorolni a vasúti kocsira történő felállást! Hogy miért, senki nem tudta!
Térjünk vissza az elejére. A mi üzemegységünktől 12 ember kapott behívót a család nagy örömére! Kijelöltek számomra egy megkímélt állapotban levő hosszúplatós SKODÁT, majd holnap reggel azzal indulok a harcba!
A vezetéssel nem volt gond, mert addig is azt vezettem csak billenőset. Kibuliztam az akkori igazgatómnál, hogy engedjen haza kocsival, hogy ugye szokjuk egymást, meg egyúttal a közbeeső falukba hazaviszem a három sorstársamat, reggel felszedem Őket és hatra itt vagyunk! Meg különben is lehet, hogy vissza sem térünk a csatából és ez lenne az utolsó kívánságuk! Beleegyezett! Repesztettünk hazafelé és természetesen minden kocsmánál meg kellett állni! Mit szépítsem a dolgot, három kissé ittas kollegát vittem haza és reggel három kifacsart, másnaposat vettem fel! Mikor beértünk az igazgató már várt bennünket azzal, hogy a katonaság mindig ráhagy a létszámra és ha hazaengednek valakit, ki legyen az. Persze a nősök közül sorsolta ki a szerencsést!
Összeverődött a 70 volános autó és konvojban haladva, minden kereszteződésben rendőri biztosítással dübörgött a kitűzött cél felé! Útközben, mikor összetorlódtunk a bámészkodó civilek, kérdezték, hogy mi történt, hová megyünk? Mert csak azt látták, hogy katonák vezetik a kocsikat és rendőrök őrülten szirénáznak! Mi meg kikiabáltunk nekik viccesen, hogy kitört a háború, nyakunkon az ellenség! Még most is előttem van a tekintetük! Végre odaértünk! Megkezdődött az igazi katonás fejetlenség, senki nem tudott semmit! Odairányítottak a műszaki átvevőhelyhez, hogy a technikát átvizsgálják és számba vegyék.
Várakozás közben előre sétáltam felderíteni a helyzetet. A vizsgálatot végző szerelővel szóba elegyedtem. Kérdezgettem, hogy honnan jössz, mi újság, stb. és végül, hogy szomjas vagy-e?
- Mid van? - kérdezte rutinosan!
- Mi kell! - válaszoltam nem kevésbé!
Rögtön tudtam, hogy barátok leszünk!
Felajánlottam neki az előző nap a kocsiba betárolt munícióból egy liter bort, meg egy másikat, hogy ha segít innen meglépni! Vette a lapot! Na, meg szomjas is volt! Azt mondta, hogy mikor sorra kerülök mondjam azt, hogy a kanyarokban recsegett a szupport! Kitűnő ötlet, mert leellenőrizhetetlen!
Alázatos, közömbös arckifejezéssel adtam elő a mesét. A főhadnagy aki civilben tanár volt, értelmes tekintettel hallgatott bennünket, mert a barátom is segített ecsetelni a recsegés súlyos következményeit, megdolgozott a jutalmáért!
- Álljon félre! mondta ki a varázsszót a főhadnagy!
Szerintem azt sem tudta mi a szupport!
- Honnan jött? kérdezte! Ekkor már tudtam, hogy győztünk!
- Tiszaújvárosból!- válaszoltam katonásan!
- Vissza tud jutni Tiszaújvárosba? kérdezte.
- Lassan haladva, óvatosan valószínű!- válaszoltam!
- Kérje el a papírjait és induljon, de vigyázzon nagyon! mondta!
Miután lerendeztem az adósságomat a többiek irigykedő tekintetétől kisérve lassan, cammogva elindultam hazafelé. Amíg láttak, de mikor kikerültem a látómezőből a lovak közé csaptam! Végig nevettem az egész utat, magamban! Másfél óra múlva a telepen voltam, az igazgatóm kérdezte, hogy miért pont engem küldtek vissza?
- CSAK, MERT SZERENCSÉM VOLT! válaszoltam!
Két hét elteltével visszajöttek az elgyötört kollegák és mesélték, hogy mekkora szívás volt az egész és hatalmas mázlim volt, hogy egyedüliként megúsztam az egészet!
Ez a történet már öreg iszapos szemű rája koromban történt!
Egy kis kitérő elöljáróban!
Mielőtt valaki azt hinné a Tisztelt Olvasóim közül, hogy fényezem magam, felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy az igazat, csak is a színtiszta igazat írom! Sokan vannak még közöttünk, akik igazolhatnak vagy cáfolhatnak!
12 hónap szolgálat után előléptettek őrvezetőnek, úgy, hogy Zopcsák örgy. a parancsnok nem ismerte a nevemet egy év multával sem, ez nem az Ő hibája volt, hanem talán az én sunnyogási tehetségemnek volt köszönhető! Egyszerűen nem hívtam fel magamra a figyelmet semmivel, de kijelenthetem, hogy a G.K.-s szakasz legdörzsöltebb (van erre más szó is) katonája voltam! 16 hónap után mikor Hák Attila leszerelt, század írnok lettem, javasolt mint a legalkalmasabbat! Ő tudja miért!
Így kezdődött el a Gibiszer János századossal és Pálosi Gyula őrmesterrel eltöltött felejthetetlen tíz hónapom.
Csak remélem, hogy olvassák e sorokat és talán emlékeznek még rám, innen kívánok nekik jó egészséget! Lehet, hogy még nekik is újat tudok mondani.
Ez akkoriban úgy működött, hogy az ÜTI vezénylése ki volt függesztve a Pk.iroda folyosójára, (az a szeg még most is ott van) két kóláért az írnok megmutatta és lemásoltam!
Mivel én osztottam be az eltávozásokat és G.K-sok szolgálatát is, jó volt velem jóban lenni! Természetesen így könnyű volt magamnak és a haveroknak a legjobb ÜTI-hez igazítani a szolgálatot. Emlékszem, hogy jöttek hozzám az Ellátó-sok, hogy cseréljünk már el egy őrséget vagy egy konyhamunkát, telephely szolgálatért, én persze ellenszolgáltatás nélkül megtettem, csak a " költségeim fedezésére" kaptam néhány kólát!
Tehát adtuk vettük a szolgálatokat mindig az Ütik vezénylésének figyelembevételével! Nem is részletezem, hogy mekkora szívás volt, mikor az Ütik egymás közt cseréltek szolgálatot! A nyugodtnak, békésnek ígérkező szolgálat az öregeknek rémálommá vált, a tv nézésnek, az alvásnak és a betervezett dobbantásnak befellegzett!
Itt kezdődik a történet, amit meg szeretnék osztani veletek!
Egy ilyen Üti csere után Szabó főtörzs lépett szolgálatba, Ő a kemény kategóriába tartozott, nagyon kellett vigyázni, de tudtuk, hogy csak takarodó után tart ellenőrzést! Be volt tervezve a dobbantás Váraljára, mint rendesen, a pénz összeszedve, most mi lesz?
Döntöttünk, indulás! Hárman elindultunk vacsora után a sötét késő őszi éjszakába! Az eső cseperegni kezdett, de tudtuk az utat vakon is. Nem időztünk sokat, megraktuk a málhazsákot rendesen és elindultunk visszafelé az az elindultunk volna, mert közben az eső lefagyott! Tiszta jéggé vált az út visszafelé. A meredekről két lépés után visszacsúsztunk! Kapaszkodtunk fűbe fába, de nem haladtunk semmit az idő meg könyörtelenül sietett a takarodó felé! Már kiosztottuk, hogy mit kaphatunk dobbantásért, mikor a már említett Pelyhe Miki kitalálta, hogy induljunk el balra Tard felé és keressünk egy laposabb helyet, hátha fel tudunk menni. Már egy jó órája botorkáltunk a vak sötétben, teraszosan művelt szőlők között, mikor találtunk egy helyet ahol fel lehetett kapaszkodni! Csatakosan, sárosan estünk be a hálóba éppen takarodóra és már hallottuk is ügyeletes jelentését Szabó főtörzsnek, hogy a létszám hiánytalan ( gondolom, hogy az ügyeletes is öregedett pár évet míg odavoltunk) és nyomban elindultak felfelé! Már nem volt idő semmire csak úgy ruhástól be a takaró alá, a sáros surranót pillanatok alatt a legközelebbi kopaszéval kicseréltem, aki meg sem tudott nyikkanni a meglepetéstől!
Nyílt az ajtó, elemlámpa, surranó ellenőrzés! Mikor odaért a sáros surranóhoz, megállt, alig jutott szóhoz!
- Katona!
- Takarodjon ki és tisztítsa meg a bakancsát és reggel jelentkezzen a századírnokánál, és kérjen soron kívül konyhamunka szolgálatot!
- Megértette!
- Értettem- válaszolta a megmentőm!
Persze abból nem lett semmi, másnap megünnepeltük a megmenekülésünket, jókat nevettünk, de azt, hogy előző este be voltunk tojva rendesen hamar elfelejtettük, alig vártuk a következő alkalmat!
Nemrégen jártam a cserépi laktanyában, -már ami maradt belőle,- fényképeket készíteni, egykori kaszárnyámról. Mostanában ahogy öregszik az ember olyan jó emlékezni, a régi időkre! Talán azért mert fiatalok voltunk, vagy talán azért, mert olyan sok bolondságban benne voltunk Mi is, mint a mai fiatalok!
Ahogy ott sétálgattam és fotóztam, olyan jó érzés fogott el. Szinte megelevenedtek a falak, és emlékek tolultak az agyamba, egy pillanatra mintha hallottam volna az első fokot jelző szirénát a rohanó katonákat. Igen emlékek a fiatalkorom emlékei, hiszen Én is részese voltam az alakulat a történelmének! Ahogy a felső folyosóra értem, eszembe jutott egy nagyon régi történet. Soha nem mondtam el senkinek, de most 32 év után azt hiszem, név nélkül azért megoszthatom a blog olvasóival ezt a kis történetet.
Az eset még fiatal kopasz koromban történt!
A napi fáradságos kiképzés után, mostuk takarodó előtt a WC-t úgy, mint mindig rendesen a tardi barátommal Pelyhe Miklóssal, aki már sajnos nincs közöttünk.
Ahogy mostunk, eszembe jutott, ha lenne egy kis pálinkám Én hová dugnám, hogy ne találják meg. Nyilvánvaló lett számomra legjobb hely a WC-ben az öblítő tartály. Ahogy elmélkedem arra a következtetésre jutottam, hogy meg is nézem Én azt a helyet. Belenyúltam a WC tartályba, egyből kezembe akadt egy fél literes üveg, amiből alig hiányzott valamennyi barackpálinka! Nem tudom miért, de akkoriban ez volt a kedvenc ital a katonák között, talán azért, mert nem volt nagyon büdös és nem húzott csíkot maga után az ember! Rendkívül ötletes dugi hely volt, folyamatos hűtéssel, mikor megszomjazott a harcos csak gondolt egyet, kiment WC-re és magához vett néhány cseppet a helye-huja vízből! Mindjárt vidámabban telt a nap!
De térjünk vissza az üvegre, kb. 3 másodpercig tanakodtunk néhai barátommal, majd 2 másodperc alatt döntöttünk az üveg tartalmának a sorsáról! Kimondtuk a szigorú ítéletet, EL KELL PUSZTÍTANI!!! A kivégzés módja, szervezetbe való bevitel és ez ellen nincs fellebbezés! Az ítéletet ott helyben, azonnal végrehajtottuk! Kicsit lassabban, de könnyebben ment a fókázás! Később döbbentünk rá, hogy ki tudja kié lehetett a szesz, bármikor jöhet és megöl bennünket, ha meglátja, hogy az üveg a víz tetején úszik! Tenni kellett valamit, de gyorsan! Fogtuk és belevizeltünk mindketten az üvegbe, hogy legalább a látszat megmaradjon! Kissé harcolva a gravitációval, ügyesen, feltűnés nélkül visszasunnyogtunk a hálóba, és a többiek csak néztek, hogy mi történt velünk!
Nem telt el tíz perc és hatalmas ordítás remegtette meg a folyosó falait! Válogatott középkori kínzásokat kilátásba helyezve üvöltött az, aki a legkegyetlenebb kiképzőnk volt! Az egész körlet értetlenül állt a szitkozódás előtt, csak mi tudtuk ketten a valódi okát! Reszkettünk a takaró alatt, mert ha megkérdezi, hogy ki takarított a WC-ben, fel sem tudunk állni, egyből megbuktunk! De nem volt hülye, mert ha kiderül, hogy mi történt, örökre rajtamarad. Ezt tudta Ő is! Másnap kerültük nagyívben, de bennem végig bujkált a kisördög!
A legközelebbi szívatásánál kértem, hogy négyszemközt beszélhessünk! Megmondtam neki, hogy én voltam, aki belevizelt az üvegbe, és ha tovább szívat, elterjesztem! Földbe gyökerezett a lába és láttam rajta, hogy tanácstalan, mint egy kisközség! Néztük egymást percekig, én már arra gondoltam, hogy Medve-cselt vagy Bőgő-fogást alkalmazzak, ha nekem ugrik, de nem, mert végiggondolta az egészet.
Innentől kezdve aranyéletem lett, nagyon megváltozott a viselkedése irányomban, mikor Ő volt ügyeletben nyugodt voltam, mert tudtam, hogy úgy sem fog szólítani!
A többiek találgatták, hogy mit mondhattam neki, de én betartottam az ígéretemet és hallgattam.
Később jó haverok lettünk, de a TITKOT megőriztem!
Most nektek 32 év után elárultam! Ha esetleg Ő is elolvassa, bizonyára jót nevet már ezen a nagyon régi kis történeten!
Köszönöm a gyors választ! Azt hiszem, hogy ezzel kimerítettük a lehetőségeinket és nem álmodozunk tovább!A külföldi beszerzés már meghaladja a lehetőségeinket, így azzal nem is számolunk. Jó volt kicsit ábrándozni, nosztalgiázni a fiatalkorunkról amikor a hazának szüksége volt ránk.Megöregedtünk, megkaptuk az obsitot Most már nem számolnak velünk mint ahogy az alábbi obsit levél írja!
Köszönöm, köszönjük mindenkinek a segítséget, összefogtunk, megpróbáltuk, nem sikerült!
Sok embert ismertem meg akik segíteni akartak de nem tudtak és biztosan volt olyan is aki tudott volna segíteni, de nem akart!
Még egyszer köszönet mindenkinek, az ügy nincs lezárva, minden lehetőség érdekel!
Kecelen téged úgy átvertek, mint a .... Ami ott van, az nem a Pintér műveké, hanem a Hadtörténeti Múzeumé. A Pintér műveké egyedül az az SS-24 rakéta konténer, ami a kerítés mellett pihenget. De hogy ne táplálj hiú reményeket. Magyarországon már nem találsz kiállítható közepes rakétát. Kecelen van két darab, egy 11D és egy 20 DSZU, de onnan csak úgy lehet bármit elhozni, ha valami hasonló nagyságrendűt viszel a helyére. 2000-ben így kötötték meg a szerződést. Ha mindenáron rakétát akarsz, akkor ott a külföld. A lengyeleknek már nincs, a cseheknek, szlovákoknak már nincs, a bolgároknak már nincs. Próbálkozhatsz a románoknál, és esetleg Albániában. De azt tudnod kell, hogy hajdan a Szovjetunió úgy kötötte meg ezekkel az országokkal az eladási szerződést, hogy harmadik országba bármilyen hadianyagot csak a SZU engedélyével lehet eladni. Ehhez Oroszország is tartja magát. Dícséretes az elhatározásotok. Nem vagytok az elsők, hiszen a zsámbékiak is szerettek volna egyet a falujukba, de nekik se sikerült. Azért ne add fel. Hátha külföldről sikerül.
Tekintve, hogy rendszeresen hozzászól ahhoz a bejegyzéshez, hogy frissítse, merre megy a kiállítással (utoljára négy nappal ezelőtt), így valószínűleg nézi.
Hibácskó alezredes nem egy volt katona, hanem egy vérbeli légvédelmi rakéta technikus tiszt, az az ember akinek a vezetésével létrejött a zsámbéki múzeum és aki az utolsó percig harcolt a megmaradásért.
Egyéként nagy gyűjtő, mindent tud a honi légvédelmi rakétacsapatokról, időnként részt vesz a Bázis napokon és remélhetőleg akad még valamilyen felsőbb kapcsolata.
Ez oke de lehet van nekik tobb is valmibol. Inditobol raketabol SZOC bol akarmibol. Oket kell megkerdezni mi van raktaron erdemes e egyaltalan ezen az uton elindulni mert ha ott nincs akkor nincs miert ostromolni a honvedsegi vonalat.
Akkor marad az Eszak Koreai kovetseg. Nekik biztos van. :-)
Zsámbék üres, ki lett pucolva...az ottani légvédelmis cuccok egy része Szolnokra és Győrbe kerültek. Illetve van pár dolog ami állítólag Nyírteleken van még.
Ha már nem volt türelmed végigolvasni a korábban linkelt cikket a hozzászólásokkal együtt, akkor érdeklődj itt azután a volt kolléga után aki a múzeumot vezette. Rendszeresen megjelenik ott a gyűjteményével.
Kecellel beszéltem, kiderült, hogy a Pintér Művek tulajdona az egész! Egy kedves hölgy kedvesen közölte, hogy az ott előforduló eszközök múzeumi státuszban vannak és nem tudnak adni belőle! A főnöke, Pintér úr délután lesz bent, beszélek vele!
Zánkát el sem tudtam érni, nincs vagy én nem találtam telefonszámot!
Sajnos sokmindent eltudok kepzelni magyarorszag viszonylataban . Azt viszom tudom hogy ha csak 1 % az eselye hogy sikerrel jarsz ha kitartasz akkor mar sokkal tobb eselyed van mintha nem csinalnal semmit es feladnad.
Talan jo volna felhivni a Keceli parkot. Elmondani nekik hogy folyamatban van egy ilyen ugy es erdeklodsz hogy Volhov Dvina ugyben mibol van tobb nekik. Mert ha nekik nincs akkor csak magankezben lehet.
Ha masert nem hivatkozasi alapnak jo lesz mert ez a sok csak baj ne legyen burokratat egy kicsit megnyugtatja es segitokeszebbe teszi ha latjak hogy nem ez az elso es pozitiv dolog lett belole.
Köszönöm az érdekes és valóban ötletes videót. Mi sem a miniszternél kezdtük, de bárkit kérdeztem mindenki felfelé mutogatott. Eltudod képzelni, mert én nem, hogy a mai világban egy nyugdíj előtt álló közép beosztású vezető döntést mer hozni az én két szememért... Valahol van egy ilyen ember, azt keressük! Próbálkozunk, nem adjuk fel! Fel vagyok rá készülve, hogy ha találnánk egy rakétát a tulajdonosa meg akar gazdagodni belőle, hát rajtunk nem fog...
Hadihajok tengeren is tudnak uzemanyagot tankolni a nagy tartalyhajobol. Ehez egy meretescca 30 cm atmeroju nyomasallo es egyben bazinehez csovet hasznalnak.A tankhajo es a hadihajo kozott cca 30-70 meter a tavolsag. Ezen a tavolsagon az a tankolocso tobb tonnat nyom. A kerdes az hogy egy ilyen tobb tonnas csovet hogy huznak at a tankerrol?
A megoldas egy egyszeru gepkarabelyal vagy puskaval kezdodik. Ebbe egy vaktoltenyt tesznek es egy puskagranat szeru muanyag testet huznak az orrara amihez egy eros de nagyon vekony kotel van kotve. Ezt a muanyag "granato" a vegen a kotellel lovik at a hadihajorol a tankerre. Ott a vekony kotelhez egy vastagabbat kotnek majd ezt a hadihajorol visszahuzzak. Amikor ez a vastagabb kotel atert akkor a tankeren egy megvastagabb kotelet kotnek a vegehez es at is athuzzak majd gy acelkabelt amit mar az eros kotel is elbir. Ezt az acelkabelt feszitik aztan ki a ket hajo kozott es ezen jon at a tobbtonnas cso is minden problema nelkul. Nem az acelkabellel kezdik mert azt nem birnak athuzni. Nem is a kozepes kotellel hanem egy vekony kotellel.
Miert irom ezt? Azert mert te rogton az acekotelet akarok athuzni ami ertelem szeuen (vagy legalabbis magyarorszagon ) nem fog menni. Haladj lepesrol lepesre. Szerezz egy kaliber tamogatot pl az Arabonasok parancsnokat es haladjatok elore lepesrollepesre.
Igen, egy embert keresek aki tud és akar is segíteni! A Tömböltábornok úrnak én írtam, ő még nem! A titkárával beszéltem, meg ígért minden támogatást, még eddig választ sem kaptam! Már akkor tudtam, hogy nehéz lesz, mikor pénteken 13 óra 25 perckor kerestem valaki és a portás még azóta is rajtam röhög! Pénteken, ilyenkor már nincs bent senki! - mondta nevetve! Ezek után fordultam hozzátok! Segítsetek, ha tudtok!
Befolyásos támogatót kellene találnod. Az a baj hogy a régi nagy nevek már nincsenek. (Majoros ezredes LKK) Talán Tömböl vezérezredes felkarolná az ügyet.
Volt tüzér nagyon benne volt a gyüjtögetésben és a múzeumi munkában.
A miniszter nem kotodik a lerak fegyvernemhez st egyik fegyvernemhez sem. Te pedig le vagy erdekelve altala. Ahoz hogy a miniszter foglalkozzon veled kell az hogy a lerak alakulat parancsnoka hona ala csapva par egyebb kalibert irjon neki. Gyozd meg a parancsnokot es nagy lepest tettel elore. De azt is javaslom hogy hivd fel Kecelt es kerdezd meg toluk hogy Volhov Dvina kategoriaban mibol van nekik tobb mint egy.
Álljon itt a miniszternek írt levél! Ezen kívül még elküldtem 3 - 4 helyre aktualizált formában , a címzettnek megfelelő tartalommal egy egy levelet, de nem kaptam pozitív választ sehonnan! Itt állunk, bízok a csodában és az bajtársi összefogás erejében!
A Cserépfaluban szolgálatot teljesítő és az itt letelepedő, most is itt élő tucatnyi hivatásos és sorállományú volt katona megbízásából azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy a cserépi laktanya emlékére felállítandó légvédelmi rakétás emlékmű létesítési szándékunkat támogatni szíveskedjék. A rakétát Bogácson a Hintóvölgyben szeretnénk felállítani, ami egy turisztikailag rendkívül látogatott, évente 8-10 rendezvényt tartanak a területen, boros pincék sokasága kínálja a minőségi borait, ott van a méltán híres Gyógyfürdő 300 méterre és egy országban is egyedülálló Színészek ligete elnevezésű több mint száz fából álló gyönyörű ültetvény amit a neves színész személyesen vagy valamelyik hozzátartozója ültetett. E mellett állna az emlékmű! Bogács a Bükkbe tartó gyalogos vagy kerékpáros kirándulóknak is az útjába esik! A terület tulajdonosa a karban tartást, a parkosítást, a felügyeletet vállalja, de mi volt katonák is besegítünk neki. A szerződést előkészítettük, aláírása az ön döntésétől függ!
Cserépfaluban 19611990 között működött MN 4565, 105/3. honi légvédelmi rakétaosztály, Sza-75 Dvina, 1983-tól: Sz-75 Volhov technikát üzemeltetve. A település területén található bázis a Miskolcot "körülvevő" 4 db SA-2 légvédelmi bázis közül az egyik.
Tudomásunk szerint az országban csak néhány helyen (Nyírtelek, Kecel, Győr) található légvédelmi rakétás emlékmű, ezért szeretnénk településünkön, az egykori, nagy múltú harcálláspont közelében, de forgalmas, turisztikailag erősen látogatott helyszínen ilyet létesíteni. Az emlékművel szeretnénk tisztelegni településünk katonai múltja előtt, egyben felhívnánk a mai ifjúság figyelmét a már-már elfelejtett de napjainkban újjáéledő fegyvernemre.
Tisztelt Miniszter Úr!
Mi egykori katonák vállaljuk a honi légvédelemnek méltó emléket állító, létesítendő emlékmű megfelelő és biztonságos elhelyezését, állandó közszemlére tételét őrzött magánterületen biztosító szükséges alépítmény (alapzat, állványzat) megépítését.
Tisztelettel kérem Miniszter Urat, hogy céljaink megvalósítása érdekében térítésmentesen bocsásson rendelkezésünkre és szállíttasson le a Magyar Honvédség tulajdonában lévő, hatástalanított Sza-75 Dvina, vagy Sz-75 Volhov típusú rakétát lehetőleg indító állvánnyal együtt.
Bízva pozitív döntésében, segítségét köszönve, a katonatársak nevében
A magyar nemtorodomsegben es "csakazeniroasztalommaradjon" szemleletben nem fogsz normal eszkozokkel celt erni. Nem tudom hogy van e valahol folosleges Volhov Dvina vagy legalabb egy SZOC de valoszinunek tartom pl Kecel . Azokhoz kell fordulnod akik tudjak hogy van e es hogy hol. Vagy ha nem tudjak de tudjak kinel erdemes kerdezoskodni.
Tehat javsatom a kovetkezo.
1.) Ird le mit es miert szeretnetek (ez valzeg mar meg van) Eznkivul ird le mennyi mindent tettetek mar azert hogy melto emleket allitsatok a laktanyanak es a fegyvernemnek.
2.) Ezeket kuld el az orszag egyetlen legvedelmi alakulatahoz annak a parancsnokanak https://mh12.honvedseg.hu/
3.) Ird le hogysegitseget kernel ebben illetve a tamogatasat .
Minden normalis katona erzelmileg kotodik a fegyvernemehez es tiszteli tamogatja annak barmely tagjat. Ha valakik akkor ok kitudjak kaparni neked hogy hol van es hogy lehet esetleg egy ilyet organizalni.
Bocsi de jobbat nem tudok, de ezt en mindenkeppen megjatszanam.
Köszönöm a javaslatot, de már Nyírteleket megpróbáltuk. Személyesen mentünk el megnézni az ott felállított rakétákat! Maga a cég már megszűnt, csatlakozott a budapesti központhoz, nem keresem, hogy mi a neve! Ott is érdeklődtem, ott sem tudnak segíteni! Ezeket a hivatalos helyeket már végig jártam, a miniszternek is írtam levelet, nem tudom meg kapta e? A titkárságának, az illetékes főosztálynak. de úgy gondolom, hogy nem akartak gondot maguknak és inkább azt mondták, hogy nincs! Találnunk kell egy olyan embert aki segíteni tud és akar is segíteni. Ezt az embert keressük!
Megkerestem a "volt tüzér" néven írogató társunkat, aki már évek óta nem szerepel a fórumon!Arra kérnék mindenkit, hogy ha valaki más elérhető forrássáról tud írja meg, hogy feltudjam vele venni a kapcsolatot.
Szeretnék megkérni mindenkit, aki valamelyik rakéta múzeum, vagy roncstelep közelében lakik, hogy tegye meg azt a szívességet, hogy keresse fel személyesen és saját szemével győződjön meg, hogy található e ott rakéta. Ha igen értesítsen bennünket!
Mutassuk már meg a vezérkarnak, meg mindenkinek, hogy valamikor mi is voltunk valakik! Nem hátráltunk meg semmilyen nehézség láttán, most is meg van a feladat segítsetek megvalósítani az emlékművet! Aki segít annak neve arany betűkkel kerül fel a talapzatra, hogy méltán hirdesse a bajtársi összefogás erejét!
S e g í t s e t e k!
Készítettem 14 videót a laktanyáról, különböző eseményekről, bajtársi összejövetelekről és írtam számtalan írást különböző médiákban a kalandjaimról. Felteszek ide néhány amatőr videót kedv csinálónak!
Volt egy a foiskolan tanito legvedelmi fotiszt aki egyreszevel kereskedni probalt masreszet meg szetbarmolta. A sajat technikajat szandekosan tette tonre. Pl a kabeleket ahelyett hogy lecsatlakoztatta volna szimplan szetvagta. Le is utltettek de szerintem mar ujra kint van.
Az Üllői úton a főiskolán volt egy (leginkább) légvédelmi múzeum ilyen eszközökkel a McDonalds-nál lévő sarokban, azzal mi lehet? Bár valószínűleg azt is szétvágták.
Köszönöm a tanácsokat, de mint írtam, már írtam a miniszternek és néhány illetékesnek hitt vagy gondolt tábornoknak, megkerestünk minden befolyásos ismerőst, hiába! Mindenhol finoman elutasítottak, hogy nincsenek már ilyen típusú rakéták! A youtubon meg vannak videók a hm roncstelepekről és ott látni ilyen eszközöket! Ezért fordultam hozzátok hátha valaki tud vagy látott valahol egy ilyen kiszuperált rakétát! Ha már a feletteseink cserben hagytak bennünket, mi sorstársak fogjunk össze, hogy sikerüljön ezen harci feladatot végrehajtani!
Az összeset (Dvina, Volhov) felvágták anno. Itt-ott ki van állítva pár példány az országban. Más kérdés, hogy a HM Hadtörténetinek vagy más szervnek lehet e még valahol raktáron. Én írnék a Honvédelmi miniszternek egy levelet. Ha van támogató (egyesület, önkormányzat, polgármester) az ő aláírásával elküldeni, hogy van ilyen kezdeményezés és merre induljon el az ember.
Kerdezd meg a Hadtorteneti Muzeumot vagy aHM et. Azonban cca 20 eve szemtanuja voltam amikor ezeket feldarabolva a MEH telepre vittek. Maradt e belole mutatoba azt nem tudom de drukkolok nektek.
>Cserépfalusi 4565 légvédelmi rakétásoknál voltam katona 76-78 között
Akkor, 76 júniusáig néha relézhettem nektek a Tetőről (Lillafüred fölött) a Szikla és Cserépfalu (meg Szakáld, Aszaló) között.
Nem hinném, hogy kiszuperált rakétát találnátok roncstelepen :-) Könnyebben megvalósítható, ha csináltok egy makettet pl. üvegszál merevítésű műgyantából.
"Okoska HARM ellátható kiegészítő GPS vezérléssel" helyett : Nem ellathato hanem gyarilag mindegyik el van latva GPS-el.
"ilyenkor mit ahogy a cirkálórakétáknál sem kell kommunikálnia az indító platformmal"
helyett:A HARM raketanak csakugy mint a legtobb iranyitottrepfedelzeti fegyvernek komunikalnia kell a geppel. Minimalis kepesnek kell lennie az "uzemkesz" jel elkuldesere . Enelkul csak veszleoldasra kerulhet sor. Azonban ha a fedelzeti szamtogepen keresztul a raketa megkaphatja az adott cel GPS koordinatait , tipusat sajat GPS poziciot indulas elott es sokminden mast.
"de ez már nagyon távol van eredeti funkciójától és semmiféle tűzvezetésről nem beszélhetünk, mert kvázi autonóm cirkálórakétaként működik"
helyett :
Ez csak egy es viszonylag ritkan hasznalt uzemmodjanal all fent a tobbi uzemmodban meg "ezer" adat megy a raketanak inditas elott. De mivel ahogy a legvedelmis topicban mar kiderult hogy gozod sincs a HARM uzemmodjairol igy ezen nem csodalkozunk de azon hogy osztod az eszt es "okoskanak" hivsz masikat mikor te vagy a tudatlan haaaat ehez kell vastag bor.
Tiszteletem minden fórumozónak! Egy tiszteletteljes kéréssel fordulok hozzátok, először vagyok itt, de más fórumokon már előfordultam. Cserépfalusi 4565 légvédelmi rakétásoknál voltam katona 76-78 között. Sokan telepedtünk le a faluban és a környékén, családot alapítottunk és most is ott élünk! Tartjuk egymással a kapcsolatot, nosztalgiázgatunk, emlékezünk. Nem rég felmerült egy gondolat, hogy egy emlékművet kellene emelni a laktanya közelében. Az elképzelést tett követte, megkerestük az illetékeseket és megtaláltuk a megfelelő helyet vagy egy DVINA, vagy egy VOLHOV rakétának! Tele ambícióval nekiláttunk a honvédségnél, hivatalos úton egy működés képtelen rakétát kérni, de hiába! Elutasítottak! Minden ismerőst megmozgattunk, még a minisztériumig is eljutottunk, de nem jutottunk semmire! Nagy csalódás ez nekünk, hiszen az egész életünket a seregre áldoztuk és egyszer kérnénk egy kiszuperált rakétát nem adnak!
Katona Barátaim! Szeretnélek megkérni benneteket, hogy aki tud valamelyik roncstelepen ilyen típusú vasat, vagy van valaki ismerőse aki tudna rajtunk segíteni, nagy örömet okozna vele!
Mutassuk meg, hogy még tart az összetartás és ha tudunk segítünk egymáson!
Okoska HARM ellátható kiegészítő GPS vezérléssel és ilyenkor mit ahogy a cirkálórakétáknál sem kell kommunikálnia az indító platformmal, de ez már nagyon távol van eredeti funkciójától és semmiféle tűzvezetésről nem beszélhetünk, mert kvázi autonóm cirkálórakétaként működik, ami olyan szempontból jó hogy, ha nincs felkapcsolva a radar de nem álltak vele arrébb akkor is el lehet találni.
Amit leirtal az kabe olyan szinvonalu mint akikor egy anno a sok amator szakertett a Csernobil temaban.
Gozod nincs a temahoz. Szimplan kitalasz dlgokat a korlatozott tudasod alapjan. SEMMIT NEM TUDSZ A HARM rol! Vagy tevedek? Ha tevedek es valoban ertesz hozza akkor esetleg az uzzemodjait felsorolnad?
Ha nem megy az sem baj csak akkor vald be hogy hulye vagy a temahoz. (Ha nem vallod be akkor is latszik :-)
Okoska, 70-es éves szovjet technikáról beszélünk, ahol az is probléma hogy NATO buta fegyver integráljanak , az AMRAAM már a mission impossible, mert nem kommunikál a szovjet és a NATO elektronika. Cirkáló rakéta eleve saját feltöltött repülési terve alapján repül, az hordozó platformon csak indítást kell megoldania. HARMnál is felkendácsolták, megoldották hogy indítható legyen, a rakéta elektronikája meg majd megoldja ahogy tudja. Ha nem jó célra áll rá, vagy nem találja akkor így járt. Közük nincs ahhoz amit a NATO rendszerben működnének.
"Tudod mi a különbség abevetési terv készítése és a fedélzeti számítógép feladata között, mert böfögésedből nem a látszik?"
Nyusziful! En meg most is keszitek ilyeneket.Eppen ezert mondom hogy ha a fegyverzet "okos" iranyitott akkor a fedelzeti szamitogep csak akkor engedi az inditast az adott uzemmodon ha az inditasi feltetelek adottak. Ha nem adott nem indit vagy csak a veszleoldas.
Nem tudtad?
Tenyleg. Te keszitettel mar bevetesi tervet? Ultel mar szimulatorban? Vegeztel esetleg valami szakfegyverzeti kepzest?
Latszik hogy fogalmad sincs mirol beszelsz. A tuzvezeto szamitogep a fedelzeten az az ami kiszamolja az inditasi hatarokat sebesseg irany magassag szel celtavolsag ( ha tudott) es ez jelenik meg a pilota elott vagy a fegyverzet kezelo elott a kepernyon. Aztan meg ezt is felul lehet Az egesz folyamat teljesen automatikus. Nincs kulon szamolgatas.
Persze, hogy hozza csak ezt a küldetés tervezésekor bele kell számolni, nem úgy megy hogy leül és papíron az gyári értékekből semmi környezeti és egyéb hatást nem feltételezve kiszámolja az elméleti hatótávolságot és annak határáról indítják a rakétát.
Okoska, néz már meg egy űrrakéta hosszúság/átmérő arányt és hasonlíts össze egy légiharc rakéta vagy egy levegő föld rakéta hosszúság/átmérő arányaival. Azt fogod találni hogy légharc rakétáknál ez sokkal nagyobb érték, mert a hosszú karcsú rakéta kisebb légellenálású és fordulékonyabb mint tömzsi társai, viszont sokkal szélérzékenyebb és rosszabb iránytartású mint tömzsi társa. Légiharcnál a végsebesség és fordulékonyság felülír mindent, ezért ilyen a felépítésük. A HARM 4,17 m/ 0,254 m arányaival egy légiharc rakéta arányait hozza.
Akkor okoska ajánlom figyelmedbe a Challanger katasztrófájának kulcs momentumát, az kb 6 km magasban bekövetkezett szélnyírást, amikor is a 2000 tonna felszálló tömegű Space Shuttle néhány másodpercig többet ment oldal irányba mint felfele. Ekkor adták meg végleg magukat a tömítések a boosterban. És ugye a HARM egy lepkefing tömegű és tolóerejű valami a Space Shuttle rendszerhez képes, a Booster égési ideje is egy nagyságrenddel nagyobb mint a HARM rakéta motorjáé. A felület a mérettel négyzetesen, a térfogat viszont köbösen növekszik (ált isk matek) így a HARM relatív felülete is jóval nagyobb mint Space Shuttlé.
Egyik sem lett sikeres típus, de azért összesen 7800 darabot csak legyártottak belőlük, biztos viccből. Meg még hozzá 2700 db sikertelen múzeumi F-14/F-111/Szu-24-est.
A temaban valo tudatlansagod ORDIT. A bolere eresztett magyarazkodasodra csak egy szemleletes pelda :
Egy 152 mm es tuzersegi lovedek csoelhagyasi sebessege cca 800-900m/sec. Amikor maximalis lotavra lonek vele cca 30-40 km (tipustol loszertol fuggoen) akkor eros oldalszelnel a max lotavnal 2-300 meter a hiba amennyivel odebbmegy.
DE!
A HARM eloszor is gyorsabb. - Nagyobb a tehetetlensege
A HARM lenyegesen nehezebb - Nagyobb a tehetetlensege
A HARM nem emelkedik 13 000 meterre atszelve tobb legreteget
A HARM nak van sajat hajtomuve az az mozgasi enegiajathosszabb ideig megorzi
A HARM nak van sajat vezerlo es kormanyrendszere hogy kompenzaljon.
Roviden a HARM leszarja az okoskodasodat az olalszelrol.
A TU-160 -as teljes korszerűsítésen esett át (megtartva a változtatható szárnyállást) és a hírek szerint 10 és 50 db TU-160M2-t között fognak hadrendbe állítani.
Egyik sem lett sikeres típus. TU-160 a B-1 re lett válasz, mint ahogy elődjeinél Valkyrie-re a SU T-4 ami abban is közös, hogy mindkettő rendszerbe állítása előtt hamvába holt, mert baszott sokat zabált mindkettő és hosszú kifutó kellet neki. Erre jött ugye a variaszárny ami annyira jó ötletnek tűnt, hogy vadászoknál is elkezdték alkalmazni. Aztán láttuk hogy annyira "sikeres" lett, hogy GEN4 ben úgy eltűnt, mintha sose létezett volna.
Mig 23/27 SU-24 a szárny mozgatható része abszolút nem terhelhető, csak hason és merev szárnytövön van függeszték.
Tornado: a variaszárny is terhelhető de forgatható függeszték kell ami megint plusz holt tömeg és meghibásodási lehetőség. Ahol még rendszerben van ott is nagy részük röpképtelen, ugye Luftwaffe racionalised by Ursula von der Layen.
F-14 Tomcat, a szárny mozgatható része ugyanúgy nem terhelhető, Tomcat a rossz nyelvek szerint a gombhoz a kabát esete, mert kellet egy akkora gép ami AIM 54 Phoenix hordozásra képes és repülőgép hordozóról üzemeltethető. Akkor variaszárny nélkül ezt nem lehetett megoldani, de szárazföldi kortársa a F-15 már merev szárnnyal készült, mert nem volt igény az olyan rövid fel és leszállási képesség mint a hordozó fedélzeti gépeknek, illetve elő olyan gép ahol teljes sárkány felhajtó erő generálására lett tervezve és ezzel megindult a 4. generáció és variaszárnyat mindenki kukázta. F-14 az F-18 és long range AIM-120 AMRAAM érkezéséig pótolhatatlan volt, így egy sikeres típusnak nevezhető.
Nem az ellenszél legnagyobb probléma, hanem az oldalszél. Adott szögeltérítés esetén minél gyorsabb a rakéta és minél korábbi szakaszban történt a kitérítés annál nagyobb célhoz mért eltérés a végén, ami önmagában hosszabb röppályát eredményez, a kompenzáció pedig pedig további mozgási energiába kerül. Ha több ilyen esemény van a további feleslegesen megtett út és energia. Ha nem tudtál irányba állva indítani megint csak energiába és megtett útba fog kerülni a rakétának ráfordulni a célra. Ezért hályogkovács bátorsága azt kijelenteni, hogy márpedig elmegy a papíron kiszámolt km-t.
Másik probléma géptípus. A SU-24 egy generációval régebbi mint MIG 29 alaphangon 40-50 éves szovjet technikák amelyek újkorukban is kétséges, hogy tudták a gyári értékeket. A Szovjet/Ukrán üzemeltetés során a 120 gépes flotta 24 re zsugorodott mikor kitör a tényleges háború. Bevallottan elvesztettek 4, nem bevallottan meg jó ha maradt egy jó tucat ami repképes. Jelenleg egyetlen típus -az ukránoknál- ami képes cirkáló rakétát indítani (szovjet időkben is képes volt rá, csak ugye nem a nyugatiakat). Jellemzően úgy vigyáznak rá mint hímes tojásra és ha cirkáló rakéta vagy drón indítás van orosz részről amit lehet a levegőbe emelnek hogy még véletlenül se pusztuljon a kifutópályán, akkor egy olyan manőverben küldeni amire a MIG-29 ki lett jelölve és át lett alakítva és amire a MIG-29 nem csak fiatalabb kora, hanem teljesítménye és fizikai tűrőképessége miatt is sokkal alkalmasabb, nincs az idióta parancsnok még az ukránok között sem aki a SU-24t küldené a MIG-29 helyett amíg azok rendelkezésre állnak. Megint hályogkovács bátorsága, hogy a gyári értékből kiszámolni hogy biztosan tudja papiron az elképzelt manővert, nem figyelembe véve a fent említett kort és a karbantartási üzemeltetési körülményeket, ami oroszoknál is messze van az elvártól, de ukránoknak se pénze se szándéka nem volt költeni a függetlenedésük óta a repülőgép flottára, 2014 óta meg lehetőségük sincs gyári alkatrészekre vagy karbantartásra, mert ugye Oroszországban kellene.
A HARM egesvegi sebessege valahol 1000m/sec korul van. Legyen egy 100 km/h az az 28m/s sec full ellenszel. Ez kevesebb mint 3%!!! Az az lepkefing. Arrol nem is beszelve hogy mi van akkor ha nem szembe hanem hatulrol fuj!!!??? Amugy tokmindegy. Ez egyszeruen nem tetel a raketanak.
Azt hiszem jozan esszel is lathato hogy milyen hulyeseggel probalja magyarazni a bizonyitvanyt az olvtars.
Amikor HARM ra vagy barmely mas ARM re dolgozik a legvedelem akkor azt kockaztatja hogy ha csak egyet nem lo le akkor neki vege. Igy ez mindig az adott szitutol fugg. Ha mindenaron vedeni kell ha keves jon akkor dolgoznak ra .
40 fokos emelkedésről beszéltél, az elég messze van az enyhétől, de lépjünk túl rajta.. Amit viszont konzekvensen nem veszel figyelembe a 4-5km időjárás szempontból aktív zóna komoly kiszámíthatatlan szelekkel amit aműholdak se látnak és rögtön eljutottunk az ideálistól eltérő inditási körülményekhez ahol az általad vizionált hatótávolság nem igaz.
Ha egy S-300/400 osztalynal kilovik a tuzvezeto radart akkor hiaba van meg a tobbi resze az osztalynak onnantol az nem er semmit. A KUB/BUK nal volt olyan hogy a TEAR jarmu kepes volt korlatozottan celkutatast is vegezni de haborus korulmenyek kozott nem szerencses mert borzasztoan lassan tapogatja le a legteret es kozben bemerik.
Amikor majd energetikaban vitazol majd egy felhulyevel aki mindenfele ostobasagokat mond meg linkel es a lathatoan az alapokkal sincs tisztaban de probal ugy csinalni mint aki ert hozaa. Ha az eszervekre csak a tudatlansagait ismetli . Akkor jusson eszedbe hogy te is ilyen vagy. Nincs kulonbseg!
Ez akkor mukszik ha egy teruletre lovod be de ha egy meghatarozott celra akarod inditani (sugarforrasra) akkor meg kell varnod amig sugaroz kulonben lehet masra fog elcsabulni menetkozben. Persze lehet beloni amerikai modra garmadaval HARM ot egy teruletre kulonbozo antennakkal de ezt az ukrik nem engedhetk meg maguknak. Tudjak nagyjabol hol van a lerak indito. Azok is valtztatjak a helyuket vannak hamis sugarzok es mas radarok is. Amikor meg van a sugarzas es azonositva van akkor arra "lockol" ra a fej es mar mas sugarzast nem fog figyelembevenni meg akkor sem ha kozben kikapcsoljak a celpontot sugarzasat es mas radarok meg uzemelnek.
Látom te is mikor az igazadat akarod bizonyítani, ugyanúgy az elméleti értékekből indulsz ki, amit másoknak nagyon szeretsz felróni.
SU-24 kompatiblis a HARMal? NEM A MIG 29-re felkendácsolták a HARM-ot, de annak repülés képességei úgy viszonyulnak a SU-24hez mint a sarlós fecskének a hízólibához. A SU-24 a Szovjetunióban volt rendszeresítve a VS többi tagállamaiban nem. Ukrajna is szovjet örökségként kapta jó 30 éve, az akkor sem fiatal gépeket. Alkatrész kizárólag Oroszországból érkezhetne, de ugye 2014 óta semmit nem kapnak. Tehát hogy az elméletileg képes lenne rá és gyakorlatban képes e rá erősen kétséges.
Másik a HARM hatótávolsága. Megint csak elméleti akár elérheti adatokból indulsz ki, ami ugye ideális időjárási körülmények és pont célra rálátás esetén értendőek. Ha biztosra akar menni akkor ennél közelebb kell mennie és nem csak S-300/400 létezik illetve annak sem csak 1 fajta rakétája van. Vannak kisebb, jobban gyorsuló föld levegő rakéták is.
Az Sz-300/400 rendszer rakétáinak repülési ideje 5 km magasságba és 40 km távolságba 40 sec.
De ugye amikor a radarhorizont alól emelkedik a gép, akkor első észlelés után van track képzése, azonosítás, rakéta felkészítés és tüzelés.
Még, ha ez le is megy 20 sec alatt, akkor is van 1 perc arra, hogy loftoljanak egy rakétát vagy bombát
Max. gázon a gép 2xSH / AGM-88 HARM-mal fel tud gyorsítani M0.9-re röhögve. Ekkor full utánégetés és emelkedés kb. 40 fokos szögben 3-4 km-ig. Fegyer indít, leborít és vissza talajszintre. Belefér.
Túléli a gép. Ilyen paraméterek mellett egy HARM eléri a 40 km kinematikai hatótávolságot. És ez feltételezi, hogy van 40 km távolságban Sz-300.
Ha a távolság nagyobb, akkor az idő is több az emelkedésre = magasabbról loftolás, és a radarhorizont is picit máshogy alakul.
Kussolhatnál, de tényleg.
Kibaszottul irritáló tudatlanságod, ami kitartással párosul.
"Nem a bomba célba juttatása volt a vita tárgya, hanem hogy terepkövető üzemmódból milyen idő alatt tud 10k+ ra emelkedni, mert ugye Ubul taváris mindenáron azt akarta bebizonyítani hogy SU-24 indított HARMot, oly módon hogy terepkövető üzemmódból felment indítási magasságba majd kilőtte és ép bőrrel megúszta. "
NE HAZUDJ 1.!!!
Senki nem beszelt 10K magassagrol. "parezer meterrol" volt szo ami akar lehet parszaz is. A lenyeg hogy a Harm fejenek ralatasa legyen a celpontra. Az ugye meg evidens hogy ha a radar latja a SZU24 et akkor a SZ24 en levo HARM is latja a radart. Az ugrasra azert van szukseg hogy a raketa inditast minnel meszebrol tudjak elvegezni ezzel novelve a lerak reakcioidejet es csokkentve a leloves kockazatat.
NE HAZUDJ 2.!!!
En nem azt allitotottam hogyigy tortont hanem hogy igy is lehetett. Hogy ezt igy vegre lehetett hajtani. Adva volt hozza minden technikai szemelyi anayagi feltetel.
Vazzeg anno te vilagbol kicikizted a Csernobil film kapcsan a temaban felhulyeket. Miert nem vagy egy kicsit onkritikus is amikor te vagy egy temahoz felhulye?
Innen eljutnál az egyenes szárnytól a nyilazott szárnyig, aztán megértenéd a változtatható szárnyállás ötletét.
Nyilvánvaló hogy hangsebesség feletti repülésre optimalizált delta szárnyformát próbálták meg felváltani valamivel amivel mind hangsebesség alatt is felett optimális. Látszólag sikerült, de gyakorlatban nem vált be-
Nincs szó visszalépésről, hanem technikai, gazdasági, alkalmazhatósági szempontok indokolják a változásokat.
Variaszárny elég sok problémát hoz magával. Eleve nehéz a mechanika, ami mozgó alkatrész az pedig meghibásodási forrás. Terhelhetőségi problémák, a függeszték légellenállása változik, ezért forgatható függeszték kell ami plusz hibaforrás (lásd Tornado) és ugye a 70 évekről beszélünk amikor az anyagszerkezeti ismeretek, tervezés, gyártás még nem állt olyan fokon mint most amikor a rakétahajtóműveket is már "nyomtatják"
Nem a bomba célba juttatása volt a vita tárgya, hanem hogy terepkövető üzemmódból milyen idő alatt tud 10k+ ra emelkedni, mert ugye Ubul taváris mindenáron azt akarta bebizonyítani hogy SU-24 indított HARMot, oly módon hogy terepkövető üzemmódból felment indítási magasságba majd kilőtte és ép bőrrel megúszta.
Hagy Balazs. Nem arrol van szo hogy ne tudna hogy hulyeseget mond. Szimplan csak a korlatozott kepeseggu magyar netezo aki keptelen kimondani hogy tevedtem. Inkabb letagadja a gravitaciot is csak ne deruljon ki ami nyilvanvalo.
Tudod nem erdemes lemenni a szintjukre mert csak saros leszel es ok gyoznek.
Ui: Amugy gratulalok az oldaladhoz. Nem csak orszagosan de nemzetkozi szinten is nivos.
Na fárasszál már kérlek faszságokkal minket. Az F-111 variaszárnyas konstrukció volt és az LGB loftolás kismagassából egy bevetett harcásztai alkalmazás volt.
A manőverezés fogalma is relatív, mert fordulni is kell útvonalrepülés alatt. Robotpilótával, terepkövető radarral 60 méteren tud repülni. És manőverezik.
A problema az hogy a tipikus buta magyar netezo vagy.Felkapsz egy temat ami erdekel de tudasod benne semmi aztan elkezdesz vitazni.
Milyen jó hogy a te fejed mindjárt szétdurran az okosságtól. De ha már ilyen okos vagy megmondanád a variaszárny miért is kopott ki a modern repülőgépek építéséből? Talán csak nem azért mert több a hátránya mint az előnye.
Ha egy csoppet is ertenel a dologhoz akkor tudnad hogy a variaszarny nem csak fel le szallasnal hasznalatos es van elonye hanem REPULES KOZBEN is. Errol mar raktam be neked idezetet de vagy nem olvastad vagy nem ertetted. Berakom megegyszer :
"provides a stable low-level ride and minimal gust response."
Ha megnézed a korabeli variaszárnyas gépeket, szinte mindegyik egy telefonfülke szárnyakkal felépítményt használ. A Gen4 már az egész géptestet felhajtó erő generálására használja, ami teljesen feleslegessé teszi a variaszárny használatát, ami az csekély előnyt hogy változtatható a légellenállás, bonyolult mechanikával és vezérléssel, nagyobb tömeggel, a szárny terhelhetőségének jelentős csökkenésével és bonyolult forgatható függeszték használatával bőven eliminálja.
- Erre terveztek aerodinamikailag
Telefonfülke szárnyakkal, aerodinamikailag egyértelmű visszalépés a delta szárnyhoz képest. Erre fejlesztettek ki fedelzeti rendszerket pl terepkoveto radart - Erre kepeztek ki a piltakat
Ha nem mondod, hülyén halok meg, hogy földi célpontok ellen csapásmérő gépnél, terepkövető radart építenek be és kiképzik rá a pilótákat.
Es jossz hogy ez szart sem er. Buta vagy es konokul kitartasz a butasaod melett . Tanulhatnal de nem teszed neked a sajat tudatlansagod vedelme fontosabb mindennel. Tele van a net ilyen buta emberekkel es miattatok tart ott az orszag ahol.
Bezzeg ha te fajta megmondóember lenne többségben, aki ha oroszok repülik a SU-24 akkor rögtön szar, bezzeg az Ukronok kezében arannyá válik.
Csak halkan jegyzem meg. Lehet hogy szart sem er szavaiddal elve a SZU-24 kepessege de azrt az a ket orosz hajo bizony kilyukadt es langokban allt. Nem ezek voltak az elsok es nem is az utolsok.
Megismétlem, nem véletlen hogy a variaszárny eltűnt a modern repülőgép építésből, mert sokkal több problémát okoz mint amennyi előnye van és nem a SU-24 érdeme volt hanem a Storm Shadow betalált, hanem magának a cirkálórakétáknak. A SU-24 csak indító platform.
A SU-24 a maga korában is csak közepes képesség repülő volt, napjainkban pedig végtelenül elavult korlátozott feladatkörben használható gép, az ukránok meg azzal kénytelenek repülni ami van. Mivel a Mig29 egyáltalán nem, a SU-27 meg csak komoly átalakításokkal bírja el a Storm Shadow és hasonszőrű társait, ezért használják a SU-24t, nem azért mert annyira jó lenne.
A problema az hogy a tipikus buta magyar netezo vagy. Felkapsz egy temat ami erdekel de tudasod benne semmi aztan elkezdesz vitazni. Mikor jonnek szembe veled az ervek meg adatok akkor elkezdesz googlizni es ha valami olyannak tunik ami esetleg a te allaspontodat erositi akkor berakod. Kozben meg csak a tudatlansagodrol teszel bizonysagot. Itt emlegeted hogy mennyire nem er semmit . Itt van pl ez :
"A való életben az elméleti képességek szart nem érnek, ha valaki környezetükből kiragadva próbálja univerzálisan alkalmazni. A rövid fel és le szállási képesség is pont ilyen. "
Ha egy csoppet is ertenel a dologhoz akkor tudnad hogy a variaszarny nem csak fel le szallasnal hasznalatos es van elonye hanem REPULES KOZBEN is. Errol mar raktam be neked idezetet de vagy nem olvastad vagy nem ertetted. Berakom megegyszer :
"provides a stable low-level ride and minimal gust response."
Tehat az a kepesseg ami szerinted szart sem er az a tipus egyik legfobb elonye!!!Erdekes mi. A sok hulye mernok . Meg jo hogy te okosabb vagy nalluk. A tipust pont erre terveztek. Ez volt a fo tamadasi profilja. Alacsonyan foldkozelbe nagy sebesseggel attorni az ellenseg levedelmi ernyojet majd csapast merni a celpontra.
- Erre terveztek aerodinamikailag
- Erre fejlesztettek ki fedelzeti rendszerket pl terepkoveto radart
- Erre kepeztek ki a piltakat
- EZT LATHATOD A VIDEOKON IS A SAJAT SZMEDDEL
Es jossz hogy ez szart sem er. Buta vagy es konokul kitartasz a butasaod melett . Tanulhatnal de nem teszed neked a sajat tudatlansagod vedelme fontosabb mindennel. Tele van a net ilyen buta emberekkel es miattatok tart ott az orszag ahol.
Csak halkan jegyzem meg. Lehet hogy szart sem er szavaiddal elve a SZU-24 kepessege de azrt az a ket orosz hajo bizony kilyukadt es langokban allt. Nem ezek voltak az elsok es nem is az utolsok.
Te meg úgy érzed, hogy elolvastál valamit, az máris tény és valós. Továbbá láthatóan nem próbálsz visszacsatolást, megerősítést keresni rá, és nem vagy nyitott arra, hogy elfogadj releváns adatokat, vagy legalább befogadd őket.
A való életben az elméleti képességek szart nem érnek, ha valaki környezetükből kiragadva próbálja univerzálisan alkalmazni. A rövid fel és le szállási képesség is pont ilyen.
Az hogy, repül nem releváns abból s szempontból hogy meghibásodásra hajlamos. A variaszárny SEHOL nem váltotta be a remélt előnyöket, a hátrányait annál inkább. Miután megtanultak rendes sárkányt és hajtóművet építeni mindenki kukázta a variaszárny programot. A rövid fel és leszállás pedig egy repülőgéphordozó fedélzetén számít valamit, egy eleve földi kifutóra tervezett gép esetén még nagy bombázóknál se jelent igazán sokat.
теперь по требованию ТТТ предполагалось создание маловысотного бомбардировщика с укороченным взлётом/посадкой (требовался сверхзвуковой маловысотный полёт с преодолением ПВО).
Now, at the request of TTT, it was planned to create a low-altitude bomber with a short takeoff/landing (a supersonic low-altitude flight with overcoming air defense was required).
Предназначен для нанесения высокоточных ракетно-бомбовых ударов по наземным целям в любых погодных условиях, используя маловысотный режим полета, т.к. быстро совершенствующиеся войсковые средства ПВО оставляли высотным и средневысотным бомбардировщикам, пусть даже сверхзвуковым, мало шансов прорваться к цели и вернуться с задания невредимым. На Су-24 применили специальную аппаратуру, позволяющую ему производить полет с огибанием рельефа местности на высоте 200 метров со скоростью 1320 км/ч.
Designed to carry out high-precision missile and bomb strikes against ground targets in any weather conditions, using low-altitude flight mode, because rapidly improving military air defense systems left high-altitude and medium-altitude bombers, even supersonic ones, with little chance of breaking through to the target and returning from the mission unharmed. The Su-24 used special equipment that allows it to fly around the terrain at an altitude of 200 meters at a speed of 1320 km/h.
ОБОРУДОВАНИЕ. Комплекс бортового радиоэлектронного оборудования бомбардировщика Су-24 обеспечивает прицельное поражение наземных и надводных целей в простых и сложных метеоусловиях, днем и ночью, в том числе с малых высот при ручном и автоматическом управлении самолетом. На Су-24 установлена цифровая прицельно-навигационная система ПНС-24 "Пума", в состав которой, в частности, входят импульснодоплеровский радиолокатор переднего обзора (РПО) "Орион-А" и радиолокатор предупреждения о столкновении (РПС) при следовании рельефу местности "Рельеф". На Су-24М используется усовершенствованная прицельно-навигационная система ПНС-24М "Тигр", в составе которой сохранены поисковая РЛС "Орион-А" и РЛС следования рельефу местности "Рельеф".
EQUIPMENT. The avionics system of the Su-24 bomber ensures targeted destruction of ground and surface targets in simple and adverse weather conditions, day and night, including from low altitudes with manual and automatic control of the aircraft. The Su-24 is equipped with the PNS-24 Puma digital sighting and navigation system, which, in particular, includes the Orion-A forward-looking pulse-Doppler radar (RPO) and a collision warning radar (RPS) when following the terrain " Relief". The Su-24M uses the improved sighting and navigation system PNS-24M "Tiger", which retains the "Orion-A" search radar and the "Relief" terrain following radar.
"változó nyilazású szárnya miatt eleve egy fokozott meghibásodásra hajlamos konstrukció"
Semmi relevenciaja nincs a fentieknek. A SZU24 maig repul az ukriknal es azoroszoknal is nem potyonak. Ellenben koszonhetoen a variaszarnynak :
"The variable geometry wing provides excellent STOL performance, allowing a landing speed of 230 kilometers per hour (140 mph), even lower than the Sukhoi Su-17 despite substantially greater take-off weight. Its high wing loading provides a stable low-level ride and minimal gust response."
Ne haragudj de baromsag amit irsz. Mondhatnam ugy hogy teljes tudatlansagra vall.
A SZU-24 et az oroszok az amerikai F-111 megfelelojenek fejlesztettek ki . Az volt a hideghaborus fo feladata hogy ALACSONYAN hatoljon be az ellensges legterbe kovetve a terepet es ott semmisitse meg a celokat. ERRE TERVEZTEK EMBER.
"thanks to the Puma nav/attack system consisting of two Orion-A superimposed radar scanners for nav/attack, a dedicated Relyefterrain clearance radar to provide automatic control of flights at low and extremely low altitudes"
Automatikusan kepes kovetni a terepet. Ha kered leforditom.
SU-24 egy frontvonali bombázó, nem arra találták ki hogy kis magasságban manőverezzen, a változó nyilazású szárnya miatt eleve egy fokozott meghibásodásra hajlamos konstrukció.
A tenger az szerinted milyen? Dimbes dombos erdokkel tuzdelt vagy esetleg sik? A fuggesztmenyek meg nem osztanak sokat plane nem SEAD feladatnal mert ott nem a bombateher maximalizalasa a feladat. A repules elejen kitrimmeli es kesz. Nem kell legiharcolnia vele hanem EGYENESEN REPULNI. A legegyszerubb repulesi feladat.
Csak azert mert a te elkepzelesednek nem felel meg a valosag azert nem kene azt gorbiteni. Probalj kicsit jozanabb lenni . Ez nem a HTKA ahol bemondasra minden atmegy.