Mit jelent az a 4 éjre 100 alatt? Gondolom /fő. Nem akarlak elkeseríteni, de 25 EUR/fő/nap nem fogsz félpanziós szállást találni. Szobát reggelivel, esetleg. De már az is jó ár lenne. Nézegess esetleg e-bay-en, nekünk sikerült ott jó áron félpanziós szállást "lőni". Bár a Rauris-völgyi e-bay-es ajánlatokkal nem vagyok képben.
Sziasztok!Tud valaki olcsó fp -s szállást Raurisban?Nagyon megköszönném,ha segítene:4 éjre 100-alatt gondoltam. Júniusban mennénk,mert a férjem az aranymosást szeretné kipróbálni.Ha volt már valaki vonattal,akkor az is érdekelne,hogy Taxenbach-ból hogyan jutott el Raurisba.Köszönöm szépen a válaszokat!!
Ez egy elég sok ismeretlenes egyenlet. Jó eséllyel a legtöbb hó a tél végére gyűlik össze. Február vége, március eleje. Viszont ilyenkor mennek a legtöbben síelni is. Nézz utána az osztrák és német síszüneteknek, mert azokban az időpontokban nagy a tömeg. Ha nem fontos a frekventált hely, rugalmas vagy és fontos a hó, akkor nézd az időjárást. Ha látod hogy esni fog, fogd a telefont és telefonálj. A gond, ha esik a hó, akkor nagyon durva is tud lenni, kisgyerekkel nem biztos, hogy órákig a bedugult autópályán akarnék álldogálni. Főleg ha Karintia bekap egy jó kis déli mediterrán ciklont, hipp hopp leesik két méter hó.
Én a február végét, de inkább a márciust ajánlom. Akkor már hosszabbak a nappalok, barátságosabb az idő. Hó meg biztos lesz a hegyekben.
Sziasztok! Karintiába szerintetek mikorra lenne érdemes szállást lefoglalni, ha nem síelni szeretnénk menni, csak szétnézni, szánkózni a kislányunkkal, sétálni, kicsit túzázni. Mivel nem annyira a sípályákon lennénk, jó lenne ha alacsonyabb területeken is havas lenne a táj, hogy meglegyen a téli fotókon látható feeling. Ez inkább január-februárban lehetséges?
Nyilván nehéz különbséget tenni a Berliner Höhenweg hüttéi között, (egyik szebb helyen van, mint a másik) de ha mondjuk választani kellene akkor első helyen az Olperer hütte lenne. Szigorúan saját vélemény :)
Igen tényleg fantasztikus volt a látvány:) Nem is tudtam betelni vele... Csodás túráink voltak, de sokszor siettünk "haza" is, hogy még tudjunk gyönyörködni a teraszon a kilátásban :)
Eddig ez a szállás a favorit, ami a helyet illeti :) Egyéb tekintetben is rendben volt amúgy:))
Zillertal engem lenyűgözött, bár a tavalyi Kaprun nem tudom megmagyarázni miért de egy picivel jobban tetszett. Viszont a második helyen most nálam holtversenyben Zillertal és Pitztal áll:))
És kaptatok végül papucsot? Én nem figyeltem milyen is az, de biztosan klassz lehet ha visszamentetek érte...:)
Csodás volt a kilátás a szállásról! deeee jóóóó volt végig nézni újra az ismerős helyeket! mondjuk az éven is jártunk arra de csak futólag, mert Zillartalnak jöttünk haza, nem az autópályán. Na meg unokahúgnak kellett mormotás papucs, sehol nem láttam, csak itt, de el kellett menni Tuxig, tavaly is ott vettük a felvonónál. Kivételesen szívesen mentem holmi papucsért.
1-3. Radstadt mellett van egy Schwemmberg nevű hegy, onnan készültek a képek. Az első kettőn Dachsteint örökítettem meg, a harmadigom Schladming irányába készült (Planai).
Múlt hétvégén voltunk a Myrafallén. Kicsit átalakították a 3-4 évvel ezelőttihez képest.Új főépület,ahol belépőt lehet venni + új wc,ami éjjel is nyitva van.
A Steinwandklamm már nem önkéntes alapon belépős,hanem 3,50 külön vagy 5€ a Myra-val együtt.A patakban éppen csak csordogált a víz a Myránál a Stenwandklammnál pedig csont száraz volt.Ennek ellenére most is tetszett.
Alsó parkolóból kb. 12 km volt oda-vissza, szintkülönbség 600 fel 600 le.Kényelmes tempóban kellemes egész napos túra.
Nah, bő egy hónap kellett rá hogy eljussak végre a képek felrakásáig...
Idén augusztus közepén töltöttünk egy hetet Ausztriában. Az időjárás hibátlan volt, amióta 5-6 éve kijárunk, ilyen még nem volt hogy egyetlen nap sem esett az eső. Szállásunk Radstadt-ban volt, vettünk egy 1 hetes Salzburgland kártyát és bőven kihasználtuk, kb 150/-osan.
Mielőtt visszaolvasnék és kellőképpen felkészült kérdésekkel bombáznám a forum közösségét. Legyetek kedvesek válaszolni, hogy az október 23-i hétvége mennyire alkalmas túrázására a Medve-szurdok. Soha nem jártam még arra, de nagyon megtetszett.
Sajnálnám, ha teljesen kiszállnál. Jó képeket és kedvet hozol nem csak Ausztriához, hanem a fotózáshoz, a kiránduláshoz. Jó népek vannak ebben a topikban, szerintem maradj:)
Igazán sajnálom, hogy meg kell válnunk Tőled, hiszen nagyon sok segítséget, és főként gyönyörű képeket kaptunk Tőled. (A képeid nagyon fognak hiányozni!)
Egy ilyen döntés respektálható. A másik lehetőség, hogy az ember takarékra rakja magát (nem száll ki, csak ritkítja a jelenlétét). Persze a kísértés akkor is megvan. Sok-sok értelmes(ebb) időtöltés is van a világon. Persze itt jó emberekkel beszélgetni szintúgy érdemes, ki-ki mérlegeli a prioritásokat.
Asszonykám nickjén tudok még írni, mielőtt azt is törlöm.
Magamtól jött az elhatározás, hogy abbahagyom a fórumozást. Elég volt, már többet okozott bosszúságot, mint örömöt. Nektek további jó kirándulásokat és jó fórumozást.
Klausztrofóbiának hívják: nem tudok alagútban menni,metrón,repülőn.
Így nehéz olyan helyekre menni,ahol alagutak vannak a hegyekbe vájva,de a metrón utazás nem egyszerű mostanában és persze a repülőt meg sem említem.
Idén érdekes volt Szlovénia és Olaszország autóval számomra :-)
Télen szeretnénk Ausztriába menni és nem csak Bécsbe,de majd a térképen-amit írtál-,azon jobban elidőzöm,bár eddig is ezt használtuk,csak én nem néztem meg ilyen tekintetben!
egyszer már kitették - ha jól emlékszem, a vonatos topikban különbözött össze egy moderátorral. akkor még én is írtam miatta, hogy ebben a topikban nagyon hasznos tag...akkor visszakerült...reméljük, most is!
Az index ilyen dolog.Valamelyik fórumban rosszat szólsz és mész a darálóba.Én a lakókocsisban vagyok kitiltva és nem is raknak vissza soha,de a nicket rogyásig lehet variálni.Az összes általam használt fórumokból nem raktak ki,csak a lakókocsisból.A többit használhatom a régi nickemen.
A tagok néha kihozzák belőlem a megmondanivalót,aztán sicc...
Nachsterntől mindig lehetett tanácsot kérni,mert képben volt az osztrák dolgokkal,de elképzelésem nincs miért rakhatták ki mindenhonnan. Hatalmas bűn kell hozzá,hogy általánosan töröljék,de az is lehet,hogy megunta a fórumozást és mindenhonnan törölte magát.Ilyet is lehet...
3500 kg-ig B-s jogsival vezethető,akkor is ha teher.Csak sok esetben más a besorolása.Pl. utánfutó vontatásakor.Figyelni kell ne lépd át a max. 3500 kg-ot a vontatmánnyal együtt amire a "B" kategória jogosít.
Nekem 3,5 T alatti,de 6 személyes teherautó.Olvastam,hogy Bécs környékén kötelező és,ha jól emlékezek Enns-Steyr környékén van egy szakasz,ahol szintén.Talán 100 km-en.
Elvileg ránk nem vonatkozik.Kérhetik máshol is?Salzburg környékére megyünk.
Nekem olyan kérdésem lenne,amivel nem hinném,hogy sokszor találkoztatok már....Tauplitz-be mennénk vagy Dachsteinbe és valaki nem tudná megmondani,hogy hány alagút lesz útközben?
Sajnos nehezen viselem,így egyelőre csak úgy tudunk úticélt választani,hogy ezeket nézzük és informálódunk! Esetleg van valahol olyan útvonaltervező,ahol ezeket is jelölik? Köszönöm a segítséget!
Benzinkúton mindent elfogadtunk. Az összes hitelkártyát, akár amexet, dinersclubot, vagy rengeteg tankolókártyát, mint Lomo, UTA, stb.
De a terminál megkülönböztette őket. Egy Visa vagy egy mastercard az mindig csak hitelkártyaként került elfogadásra.
Sok kiskereskedelmi hálózat, mint Lidl vagy Hofer viszont nem fogad el hitelkártyákat vagy annak látszó kártyákat. A kasszánál is ki van írva és a honlapjukon is külön tételesen fel van sorolva hogy mit fogadnak el. pl Cirrus vagy Maestro
ehhez képest nekem a Visa kártyám debit kártya, és állítom, hogy Mastercarddal - ami nekem credit kártya - mindenhol tudtam Ausztriában fizetni az előző mondjuk 5 évben, ahol volt terminál. nem vitatkozni szeretnék, de így volt. tény, hogy mindenhova muszáj készpénzt vinni, hiszen bármikor lehet gond egy terminállal, és benzinkúton különösen nagyon kellemetlen így járni, hiszen a benzint már nem lehet kiszívni a tartályból.:)
Mint írtam, nekik a Visa vagy Mastercard automatikusan az. És a rendszer is úgy ismeri fel. Tudom, mert dolgoztam évekig autopályabenzinkúton. A terminál rákérdezett, hogy Bankomat vagy Kredit. ha rosszat adtam meg, nem fogadta el. A terminálnak minden Mastercard vagy Visa hitelkártya volt.
ezen kívül pár éve még nekem is volt Erstebankos Visa-m, ami Magyarországon pin kódos bankkártya volt, de itt nem fogadta el annak egy terminál sem...
" Szemre egyik kártyáról sem állapítható meg, hogy betéti vagy hitelkártya-e, továbbá ugyanannak a kártyatársaságnak (például MasterCard, Visa) a márkajelzése szerepelhet mind a betéti, mind a hitelkártyán."
Lehet, hogy ezért fogadják el bárhol az én dombornyomott, chipes kártyámat, mert nem tudják róla, hogy debit - vagy credit kártya.:)
Szia! Szerintem ebben tévedsz: nekem Mastercard credit-kártyám van, és az utóbbi 10 évben bárhol elfogadták Ausztriában, ahol van kártya-terminál. Leghosszabb ideig az SCS-ben levő Intersparban kellett készpénzért vásárolni, de jópár éve már ott is lehet hitelkártyával fizetni. Részemről csak hegyi hüttékben szoktam készpénzzel fizetni, semmi egyéb nem rémlik.
2 fő részére szóló ausztriai utunkat szeretném eladni. Munkahelyi elfoglaltság miatt mi nem tudunk részt venni. Csoportos, buszos út október elején. Félpanziós ellátás és németországi fakultatív program is benne van az útban.
Ha valakit érdekel, akkor írjatok és megbeszéljük a részleteket!
Mi idén Semmeringen voltunk. Jelentem, az a környék is nagyon klassz. Ráadásul amikor itthon és tőlünk nyugatabbra is rossz idő volt, ott zavartalanul túrázhattunk szép időben. Nagy szerencsénk volt :)
Persze más, mint Tirol, de épp ez benne az érdekes.
Hát akkor azt tessék gyorsan pótolni, mert gyönyörű. Mi már kipróbáltuk tavasszal, nyáron és télen is. Kiváló szállásunk volt ott, még biztosan visszatérünk ismét :)
El is felejtettem, hogy idén nyáron volt rossz idő is :) Mi Aug 2-től 9-ig voltunk, gyakorlatilag felhő nem volt az égen. Talán egy nap volt amikor zivatar volt, de a csak du. és pont jól jött a felfrissülés.
Itt pont a Hintertux miatt lett volna jó ha mehettünk volna máshova is, mivel nem vállaltuk be a 22 eurós gleccser nézést/fő... Igy a "betonszagú" részről nem tudok mit mondani...
Minden évben gleccser mellett nyaralunk, így ez nekünk kimondottan már nem volt újdonság, ezért sem mentünk fel. Az viszont tény, hogy Nekem a "mi" részünk jobban tetszett, és ha már volt egy fél napunk hát azt inkább a házunk háta mögött lévő részen akartam eltölteni... ennyi.
Egyébként pedig nem szoktunk rohanni sőőőt, ahogy Nachtstern is írta a felvonóktól mi napi túrákat szoktunk tenni, 8-10-15 km-es szakaszokban , sokszor hegynek fel...
Gondoltam hogy esetleg van még más is olyan "elvetemült" rajtunk kívül aki valamilyen okból egy nap 2x szeretne felvonózni, annak írtam elsősorban az infót.
mi volt hogy 3 felvonón mentünk, de csak azért hogy lássuk hol jobb az idő :( mert sehol nem láttunk semmit! Pitztal volt az ide látogatás, és nekem azt hiszem ez a völgy tetszik a legjobban - még a Stubaital kimaradt a nagy völgyek közül - szűk völgy, jó magas hegyekkel, kicsi települések, majd lesznek képek is
Egyetértek. Hintertux az egyik legkiépítettebb gleccser. Nekem a Stubai tetszett eddig legjobban, mert oda nagyon nagy távolságot tesz meg a lift, közel érintetlen tájon. Bár ott is minden kiépített, de azért közelebb vagy ahhoz az érzéshez, hogy a természetben vagy.
Ettől függetlenül szép olyan magasan mindenhol. Főleg, ha az embernek van kedve kicsit eltávolodni a felvonóktól, gyalogolni 6-8 órát :-)
Egy nap két felvonózás? Az már rohanás :) Nem kell kapkodni. :) Csak szépen, nyugiban, nyaralunk vagy mi a fene. :)
Szerintem rendben van a napi egy felvonó/strand látogatás. Amit érdemes a kártyával kihasználni az a közösségi közlekedés. Busz/vonat.
Ha jól emléxek a TauernCard olyan, hogy vannak úticél csoportok, három vagy négy, és csoportonként egyet lehet választani ami ingyenes, utána a csoportba tartozók kedvezménnyel látogathatók, de nem ingyenesek. Mindegyik "Card" más.
Többeknek nem maga a (tömeg)turizmus "fáj", hanem jobban szeretik a kevésbé kiépített látványosságokat, az érintetlen környezetet. Hintertux azért eléggé betonszagú :) Ott igazából a tél a főszezon, nyáron nincs az az elviselhetetlen tömeg. Ha már itt tartunk, a Sommerbergalm-ról (ameddig ingyenes a felvonózás) érdemes gyalog lejönni a völgybe a Wasserfallweg-en keresztül. Szebb látványosság mint a karcos plexin kibámulni :)
A szálloda hegyoldalon van, pazar kilátással Mayerhofen-re és a környező hegyekre. Mi szerencsénkre a két völgyre néző szoba egyikét kaptuk, köszönhetően az időben történő foglalásnak, illetve hogy a vendégek között mi voltunk talán a legtovább...
Félpanziós ellátást kaptunk, reggeli szokásos (finom friss császárzsömle, felvágottak, sült, főtt tojás stb... estére pedig saláta , finom krémlevesek, általában 2 féle főétel, és minden nap desszert volt.
A panzió személyzete roppant figyelmes, a szoba kényelmes, egyszóval mindenkinek szívből ajánlom.
A szállást Ziller Active card-al kaptuk, amivel a helyi felvonókat, látványosságokat fürdőket ingyen vagy kedvezménnyel lehetett használni.
Érdekesség, hogy a kártya a környék leghíresebb helyére azaz a Hinteruxra csak az első szintig 2100 méterig adott ingyenes felvonós lehetőséget, onnan3000 méterre 22 EUR/fő árért lehetett tovább menni.
A másik érdekesség, amit más régióba nem tapasztaltunk, hogy a felvonók (bármelyik ) csak napi 1x használhatók ingyenesen, és azon a napon a többi felvonó már nem ingyenes. Mi máshol volt, hogy egy nap 2 helyre is elmentünk, és nem volt ilyen korlátozás.
Ebbe egyébként csak 1 nap futottunk bele, nem is volt belőle semmi gond hiszen találtuk gyorsan más csodás helyet magunknak, de ettől függetlenül ezt érdemes figyelni.
A kirándulásaink zöme helyben a környező hegyekre korlátozódott, itt gyakorlatilag több hétre való turista útvonal van, így nem is kívánkoztunk nagyon sehova sem, hiszen csodálatos ez a környék.
Tavaly és azelőtt is hatalmas szerencsénk volt az időjárással, idén egy picit később mentünk mint szoktunk, és ez azért az időn is látszott, volt felhős és napos időnk is, sőt esőt is kaptunk 1 nap, de ettől függetlenül mindennap találtunk magunknak látnivalót. Az első kicsit felhősebb napunkon például meglátogattuk Innsbruckot, ahova mindig készültünk, de a jó idő miatt mindig hagytuk legközelebbre...:)
Nekem összességében nagyon tetszett ez a régió, én nem éreztem még Hintertuxban sem a tömegturizmus jelleget, így ide (is) bármikor szívesen visszamennék :))
Augusztus elején jártam Ausztriában, így a tapasztalatomat én is leírom. Erre a fórumra csak pár napja bukkantam (kár h nem előbb, mert sok hasznos infót írtatok le itt, ahogy böngésztem most). 2 napot töltöttünk el Dachstein mellett. A szállásunk Ramsau am Dachsteinben volt. Első nap felmentünk megnézni a Sky Walk-ot, jégpalotát, függőhidat. Az oda vezető Dachsteinstrasse igaz, csak 6 km hosszú volt, engem mégis meglepett, hogy ilyen kanyargós és meredek :) Mivel használtuk a felvonót, így nem kellett fizetni az út használatáért. Kombinált jegyet vettünk, olcsóbb is volt 13 órától. Fent csodálatos volt! Teljesen elvarázsolt a látvány! Tiszta időben mentünk, így messze el lehetett látni. A jégpalota pici, nagyobbra számítottam, de tetszett az is. Miután leértünk, elfoglaltuk a szállásunk, ahol kaptunk sommercardot. Sajnos nem tudtam , hogy ilyen van. Akkor szembesültem vele, hogy a felvonóért nem kellett volna fizetni. Másnap Hallstattba mentünk, Filzmoos felé. Csodaszép táj. Hallstattban a P1-es parkolóban volt hely, onnan max. 10 perces séta volt a "központ". Gyönyörű település, szintén rabul ejtett minket. Felmentünk a sóbányához is, de idő hiányában nem mentünk be, csak a kilátást néztük meg onnan.
Mostantól minden évben betervezek egy ilyen utat, persze több napra. Az Alpok varázslatos!!! Jövőre tervben van a Wilde Wasser, Gosausee, Silberklarklamm, 5fingers kilátó.
És ahogy böngésztem most a fórumot, hihetetlen, mennyi látnivaló van még:)
Mi nemrég voltunk Ramsau am Dachsteinben. Mentünk Hallstattba, odafelé nyugati oldalon közelítettük meg, visszafelé keleti oldalon jöttünk. Mindkettő elég kanyargós. Odafelé Filzmoos, Annaberg felé mentünk. Arra talán még szebb volt a táj, magasabb részen kellett mennünk. Csodás volt a kilátás. Visszafelé Obertraun, Trautanfels felé jöttünk. Egy szakaszon elég intenzív lejtők voltak, éles kanyarokkal. Ezen az útvonalon több falun keresztül kell menni. Ha ismét mennék, a nyugati oldalt választanám.
Vegyél kártyát: Salzburgerland card, vagy Hohe Tauern card. Az előbbiben van 24 h Salzburg, az utóbbiban Grossglockner strasse, egyébként ua. a kettő. 62 euroért egy csomó helyre mehetsz.
sziasztok :) most találtam meg ezt a fórumot, rengeteg hasznos és jó infot szedtetek itt össze, nem győzöm olvasgatni :)) 2 hét múlva megyünk asszonnyal Ausztriába 6-7 napra és most tervezem a menetrendet. nem szoktam ennyire a végére hagyni, de most sok minden összejött, nem volt eddig időm. A terv szerint Salzburg-ig meg se állnánk indulásnak, ott a város nevezetességeivel töltenénk el 1-2 napot, majd irány a természet. Egyenlőre csak olyan vezényszavaim vannak, h Panorama weg, Grossglockner, Dachstein, Bad Gastein. AZ a baj, h annyi mindent tudnék megnézni, amire nem lesz idő persze, tehát próbálnám úgy belőni a szállást, h onnan sokminden elérhető legyen. Alapvetően autóval fogunk mozogni, 1-2 Salzburg után 3-4 nap kirándulás Tirol, Karintia tartományban, majd hazafelé lenne 2 nap Bécs. Az már kötelező nekünk, állatkertet szeretnénk idén is megnézni, meg egy picit kóvályogni a városban. A kirándulásos napokra vmilyen fogadót lenne jó találnom az említett helyek környékén. Esetleg, akinek van vmi javaslata azt szívesen fogadom. Én még egyenlőre a google maps-en kattintgatk, h mi tetszik és annak közelében tervezem a szállást is megtalálni, tavaly ez egész jól sikerült, akkor a Myra falle és Medveszurdok közelében barangoltunk, Semmriach-ban szálltunk meg, nagyon élveztük azt is :) Idén mennék magasabbra, nagoyn tetszik az Alpok, és kipróbálnék egy felvonózást is, biztos jót tesz majda tériszonyomnak, de kiváncsi vagyok rá :)) na böngészem még a fórum előző bejegyzéseit, mert tényleg sok minden jóság van rajta, köszi, jó pihit mindenkinek, aki dolgozik, annak kitartást a melóhoz!
Mi Hallstatt felől mentünk Bad Aussee felé, na volt vagy 24 %-os emelkedő (ráadásul kifogtunk egy vasárnapi sofőrt előttünk, meg egy kis útfelújítást, brrr...) Az nektek lejtő lenne, ha Ramsau am Dachstein felől mentek.
Üdv! kérem, aki tudja, írja meg még ma, melyik útvonalat válasszam, ha el szeretnék jutni Ramsau am Dachsteinből Hallstattba? Pont szemben vannak egymással a Dachstein 2 oldalán, lehet keletnek, nyugatnak is kerülni. Melyik a jobb és rövidebb autóút? Köszi!
Oké, én azt értem, hogy van olyan ami autóval fizetős, láttam is egy-kettőt. De ez konkrétan az erdőben van, ahol autóút egy darab se. Mit nézek el vajon? Nem autóstérképet hanem túristatérképet nézek..
Volt már valakinek a kezében Ausztriai turista térkép? Kérdés lenne: mi a rák az a fajta túraútvonal amit pöttyökkel jelölnek és meghatározása: fizetős út? Ezt hogyan kell elképzelni? Mert még kiránduláson ilyet nem láttam... És kutya oda bemehet?
Kikristályosodott a "nyaralás" :) Szeptember közepén 4 napot leszünk Murauban. Mit tudnátok ajánlani, amit feltétlenül nézzünk meg, együnk meg, próbáljunk ki stb. Kirándulósak vagyunk, ezért ha lehet ne sok múzeumot írjatok :)
Augusztus 20-22 között Schladmingban leszünk. Reméljük az időjárás jó lesz. A kérdésem, hogy hol és milyen helyi ételt érdemes feltétlenül megkóstolni? Olvastam valahol a Stájer szeletről nem tudom hogy hívják sajnos németül.
A jövő hét végén utazunk Burgenlandba (déli része) kutyával. A kiránduláson kívül tud valaki ajánlani olyan helyeket, ahová az eb is bemehet? Skanzen, vár, strand (tó), étterem?
A Zillertal Höhenstrasse-ra érdemes estefelé felmenni, olyan 6-7 óra felé. Teljesen más képét mutatja a völgy és a hegyek. A felvonók max 5-kor bezárnak, nem nagyon van lehetősége az embernek máshogy ilyen magasságba menni, ilyen későn. Nincs tömeg, nyugodtan autókázhatsz, nem kell állandóan a visszapillantó tükröt nézned. Gondolom nem leszek népszerű, de leírom, hogy ilyenkor ráadásul ingyenes is, mert a Maut-ot szedő nénik/bácsik addigra megunják, és hazamannek :)
Nagyboldogasszony nem nagyobb ünnep a Húsvétnál. Akkor meg üzemelnek a felvonók, és a fürdők is. De ha ott vagy, és biztosra akarsz menni, akkor meg kell nézni, mert ki szokták írni az ünnepi nyitvatartást. De a felvonók és fürdők tuti nyitva vannak.
Két éve koncertre mentünk a Stadthalle-ba, a környező utcákban parkoltunk ingyen, villamossal bementünk a belvárba (kb 1 euro volt), séta, kaja, ténfergés, vissza villamos. Mindezt egy jó vasárnapon mondjuk. De szerintem akad beljebb is ingyenes, mint Schwechat
A schwechati vasútállomásnál ingyen parkolsz, ott veszel napi jegyet tömegközlekedésre és hajrá. Emlékeim szerint valamivel több a 24 órás jegy, mint 7 euro. S-bahnnal bemész a városba, ott már aztán válogathatsz.
Ha Bécsbe megy az ember kocsival városnézésre, hogy van a parkolással? Megcsinálható az, hogy valahol kint hagyja az ember a járgányt és bemegy tömegközlekedéssel (napijegy van, úgy tudom, P+R is). Vagy esetleg van bent is olcsóbb parkolási lehetőség (pl. hétvégén).
Szóval augusztus 13-17-ig leszünk Raurisba, és az érdekelne, hogy elvileg aug. 15 Nagyboldogasszony napja az Ausztriában munkaszüneti nap szóval, ilyenkor nyitva vannak azért a felvonók, fürdők, múzeumok vagy mit érdemes aznapra tervezni? köszi előre is
Na szóval az van hogy a völgybe az elejétől nem mehet be csak 100 autó max viszont akinek szállása van az kap a szállásadótól egy igazolást amivel lehet maszkalni mindentől függetlenül. Ugyanitt eladó egy belépő a völgybe 2015-ben érvényes, pdf, kinyomtatod és kész. Kb 8 eur vol 5ér vihető
Szerintem ezt a kérdést valami jósnőnek kéne feltenni :)
A tudomány jelenlegi állása szerint tisztességes előrejelzést általában 3-5 napra lehet adni, ha jól látom, ez meg azon kívül van :) Okt. 23.-án lehet nyárias idő éppúgy, mint havazás.
Júniusban voltunk Ausztriában a Dachstein lábánál. Sajnos végig rossz időnk volt, de szeretnénk visszamenni valamikor. Az október 23-ai hosszú hétvégén tudnánk elutazni, most a Tiroli részre, illetve átmennénk Svájcba is. A kérdésem az lenne, hogy október közepén milyen az időjárás arra felé? Lehet még kirándulni?
Üdv! Ramsau am Dachstein szállásunkról tervezzük a Silberkarklamm / szurdok/ meglãtogatását. Kérem, aki volt már, írja meg, milyen nehézségű. Nem vagyunk nagy túrázók, de szeretjük Ausztria szurdokvölgyeit, sokban voltunk is, pl. Liechsteinklamm, Sigmund Thun, Vorderkaserklamm, stb.egy 3-4 km- es túra nem túl nehéz terepen nem probléma, de fémlépcsőt, sziklát nem mászok!
A Zillergrund-on kéne majd bemenni a szállásunkhoz, azt írja ez a link, hogy napi 100 autót engednek csak be. Nyilván csak este érkezünk majd, vajon beengednek a 100 autón felül is, ha úgy adódik, ha egy foglalást fel tudunk majd mutatni?
Én sem néztem utána, csak azt tudom, hogy minden régióban gomba mód nőnek ki a semmiből a jobbnál jobb nyári programhelyek, kalandparkok, játszóterek, stb. Nem lepődnék meg, ha a kártya felhasználói értéke is növekedne az árral.
Lidl és Hofer biztosan nem fogadja el. De van sok olyan kis vendéglátóhyely, ahol semmilyen kártyát nem fogadnak el, mert nincs kártyaolvasójuk. Akárcsak Magyarországon.
A Visa, Mastercard, Amex, DinnersClub, stb kártyák német nyelvterületen szinte mindig hitelkártyák, míg Magyarországon simán lehetnek sima bankkártyák is. De ezt a német rendszer nem tudja kezelni, hitelkártyának veszi őket.
áááá már értem! na az egyértelmű hogy eurot is kell vinni, de ha látom hogy kártyát elfogadnak azzal fizetek, mondjuk ha épp "csúcson" van a forint akkor használom a jobb áron vett eurómat :) de nekem még tényleg soha nem volt gondom a mastercarddal, habár én figyelek arra is hogy milyen kártyát vesznek el, hisz ez minden hol ki van téve.
Az osztrákok is kártyahasználatot preferálnak, csak mint írtam, náluk a klasszikus értelmezés szerint vannak a kártyatípusok. Az EC (Debit, Bankomat) kártyák a bankkártyák, míg a Mastercard és Visa (meg a többi) hitelkártyák. Hitelkártyával nem szokás a napi bevásárlást intézni, mert sok helyen nem is lehetséges.
Hogy Magyarországon (és más keleteurópai államokban) valamilyen oknál fogva hitelkártyának látszó kártyákat használnak bankkártyának, azt az osztrák rendszer nem tudja értelmezni. Tudom évekig voltam kasszás egy benzinkúton.
Na meg sok kisebb étteremben semmilyen kártyaolvasó sincs, szóval turistaként pénz nelkül nem túl bölcs dolog menni valahova. El sem hiszed hány ember töltötte értékes óráit a benzinkúton, mert nem tudott fizetni...
ezekben pont nem voltam, én főként kártyával fizetek, pláne ha nem tudok beszerezni jó áron eurot, debit és hitelkártyáim vannak, ha sokat használnám 1 nap akkor felváltva, a hitelkártyát használom legtöbbször, nekem kényelmesebb a kártya. Étteremtől, kezdve benzinkút, bolt minden hol használtam, amúgy mastercardba van debit meg hitelkártya, nem értem mi az hogy senkinek nem jut eszébe ilyen kártyákkal fizetni.
Pedig tudtommal sok helyen nem fogadják el öket, pl Lidl, vagy Hofer. Ausztriában senkinek nem jut eszébe ilyen kártyákkal fizetni, erre vannak a Debitkártyák.
Készpénz a legjobb. A kártyák ott a klasszikus értelmezés szerint vannak besorolva, vagyis a Visa és a Mastercard az hitelkártya és ezért sok helyen nem fogadják el (pl boltok), mert fizetöeszköznek az EC kártyák (Maestro) az elterjedtek, ilyet birtokol a helyi lakosság 100%-a. Hitelkártyát csak a benzinkutak, hotelek, vagy autómaták fogadják el.
Azt szeretném kérdezni, hogy Ausztriába inkább készpénzt vigyünk vagy a legtöbb helyen elfogadják a bankkártyát van egy Mastercard nem dombornyomott és egy VISA dombornyomott hitelkártyánk. Mert olvastam, hogy inkább a Maestrot fogadják el a legtöbb helyen.
Jó nehezet kérdeztél, t.i. ha megmondod, milyen fönt az időjárás, akkor kb. megmondom hány fok van. Ha felhőben van, akkor dideregsz, ha meg szikrázóan süt a nap, akkor leégsz. Na és még a szél is egy paraméter. Én kétszer is túráztam fönt rövid gatyában, de akkor is voltak, akik be voltak öltözve. Ha esik a hó, akkor tán egyértelmű :)
Szeretném tudni, hogy ha felmegyünk kabinnal a Dachstein- re / függòhíd, Skywalk/ , ott hány fok van? Vigyünk fel téli dzsekit, sapkát,? Köszi a választ!
Köszi a linket. Gondoltam kicsit belekukkantok, de már 1 órája olvasom, nézem a képeket, amik eszméletlen jóóók!! Alig tudok elszakadni tőlük és persze veszettül nyomkodom az Alt+Tab-ot, amikor nyílik az ajtó... :)
Kis csapatunk nemrégiben a Schneebergen járt. Harmadszor jártam ezen a környéken és egyre jobban tesztik. Budapesthez igen közel, 3 órányi autózásra szinte nincs is ilyen magas, élményekben, szépségben és útvonalakban gazdag hegyi környezet. Ezúttal a Weichtalklamm szurdoktúrát választottuk. Mondhatnám hogy a Rám-szakadékra emlékeztet csak jóval nagyobb méretben. Az összesen 1400m szintkülönbség legyürése komoly sportértékkel bír. Cserébe rengeteg szépséggel kárpótol... Ime:
Áááááá....akkor ez egy nagyon durva véletlen egybeesés.
A te kérdéseddel egyidőben jelent meg a csatolt kérdés egy másik fórumon is. Gyanúsan közel van a két kérdéses úticél. Abtenau és a Russbah Pass egy helyen van. Te Győrből mennél, ő a kép alapján Győrújbarátról. Elég érdekes, maradjunk annyiban.
Szia! Mi tavaly nyáron voltunk ezen a környéken, érdemes még megnézni Hallstatt-ot esetleg Bad Ischl-t is. A Dachsteinre mindenképpen reggel időben célszerű indulni. Mi ott voltunk nyitásra és akkor még bőven volt hely a parkolóban és sorbanállás is csak kb 15 perc volt és már mentünk is felfelé. De a később érkezők már a felfelé vezető út szélén álltak két oldalt össze-vissza, nagyon-nagyon messze a bejárattól.
Természetesen a Dachstein, ahová neten érdemes időpontot foglalni, egyébként 3 órás sorbanállás van... Schladmingból felvonóval érdemes felmenni a Planai-ra, gyönyörű a kilátás. Silberkarklamm is nagy élmény volt. Végig szemerkélő esőben 14-16 fokban de csodás táj, nagyszerű élmény volt.
nem tudom mi az a bdw meg nem is vagyok győrújbaráti, de nagyon kösz az infokat. Mivel csak 14 órától lehet elfoglalni a hotelszobát, nem kell sietnünk, úgyhogy egyelőre a déli út a nyerő.
Látom, a BDW-n is feltetted a kérdést:) Győrújbaráti vagy :) Én ott dolgozom :)
Az én tapasztalatom a következő: Egyáltalán nem kell elvetni a déli útvonalat, ha időben hosszabb is, akkor is csak kevéssel. Mire átkeveredsz Bécsen, át a bécsi erdőn, hiába autópálya, az A1-es becsatlakozásig csupa 80 és 100-as tábla végig. Én a déi utat szoktam menni, egyáltalán nem hosszabb időben. Egy kicsit pöcsölős a B50-es a Fertő mellett, de Bécsújhelytől Liezenig végig autópálya, kevés korlátozással. Liezentől kell közúton menni, de ott meg hamar telik az idő. Ha nem jártál arra, akkor megállsz Schladmingban, eszel egy fagyit, pl. megnézed a sí VB-re épített befutót.
Megjártam az autópályás részt is, az talán időben kevesebb, de ott nem is álltam meg annyiszor, mert nem volt miért. Én azt mondom, nyaralni megyek, kikapcsolódni, és abba már nekemk beletartozik az is, amikor becsukódik mögöttem a kapu. Hová siessek. Én a délit javaslom. Ha sietsz, időre mész, később indulsz mint tervezted, akkor irány a pálya, ráállni a 160-ra, a kilométerek biztos gyorsabban fogynak :)
Abtenau-ba megyünk augusztusban. Az útvonaltervező 2 alternativ utat dob ki, vagy végig az A1-en Salzburgig, vagy délebbre Bécsújhely-Leoben-Liezenen keresztül. melyik a gyorsabb, vagy egyszerűbb?
Üdv! Aug- ban megyünk Dachstein környékére /Schladming/ a függőhidat, gleccser környékét bejárni. Szívesen veszek minden infót, melyik szurdokvölgy, látnivaló, stb ajánlott 4 napra, a bőség zavara! de ha valamit többen ajánlanak, oda megyünk! /50-es pár/ Köszi
Bár nem Ausztria, de gyönyörű hely sok kirándulási lehetőséggel és fél óra autóútra Salzburgtól. Én úgy tapasztaltam hogy a határ túloldalán a bajoroknál olcsóbbak a szállások, sőt még az éttermek is.
Köszi, mivel csak szeptemberben tudok elmenni, ezért megpróbáljuk és reménykedünk :)
Abban még tudnál segíteni, hogy a Murauból induló Sektin I és II felvonók működnek akkor? Esetleg tudsz ajánlani jó pisztrángos helyet a környéken? Köszi :)
Sziasztok! Sajnos elég későn kezdtük el tervezni a nyarat, a google meg csupa olyan szállást dob ki, ami nekünk drága. Salzburg vagy környékén tudnátok javasolni megfizethető szállást? Oldal is jó, ahol keresgélni tudnánk. Köszönöm!
Bad Goisern és környékén van via ferrata is. Krippensteinről át lehet lifttezni a Dachsteinre, tudtommal ott fent is van egy jó pár órás túraútvonal. De a környéken nagyon sokfelé. Érdemes azon a vidéken keresgélni, Bad Goisern egy kisebb város, érdemes akár ott megszállni :)
Nagyon orulok, hogy idekerultem, olvasgattam par oldalt, de feltennem kulon a kerdesemet azoknak akik jobban ismerik a kornyeket.
Az iden julius vege, augusztus elejen szeretnenk egy hetet valahol ausztriaban elkolteni, csak meg nem tudjuk hol.
Amik erdekelnek: kimondottan hegyvidek, ahol nem csak par oras turakat lehet csinalni, hanem komolyabb, egesz napos, akar 10 oras menetelesek is szobajohetnek, sot konnyebb via-ferrata is lehet akar. En Dachstein(remelem jol irtam) kornyekre gondoltam, de nehez osszerakni egy jo programot, ugy, hogy nem jartam errefele.
Tehat erdekelnek latvanyossagok, illetve esetleg kemping arak is, persze ha tudtok mondani.
Szia! én eddig háromféle helyet láttam Ausztriában (de gondolom máshol is így van), ahol tilos, ahol szabad, de iszonyú áron és ahol szeretik a kutyákat és csak jelképes térítést vagy azt sem kérnek. Ezen a gyönyörű helyen biztosan szeretik és ha jól emlékszem csak annyi a kikötés, hogy az étterembe nem mehetnek be (mármint a kutyák :) ) A szálloda árai nagyon-nagyon barátiak, a környék pedig lélegzet elállító!
Tudtok olyan szállást, környéket, túrákat ajánlani, ahova érdemes kutyával menni? 4-5 napot tervezünk Ausztriában tölteni, a környék szinte mindegy, amerre eddig jártunk az mind szép, gondolom a többivel se lenne baj :) Köszönöm!
Alapvetően én is azt szeretem, ha az évszaknak megfelelő idő van. Akkor érzem magam rosszul, ha valamit elbénázok, és nem viszek olyan ruhát, ami passzol a kinti hőmérsékletnek. Sikerült kirándulnon hosszú ujjúban a 16 helyett 26 fokban és persze volt olyan is, hogy szarráfagytam :)) Nálam akkor jött be ez a mondás :) Azóta rétegesebben öltözöm és felszereltem magam vízálló cuccokkal is. És ha nem fázol és nem is vagy vizes, az esős, ködös időben is megtalálod a szépet! Arról nem is beszélve, hogy kevésbé vagy a körülmények rabja.
Juliusban megyünk Magyarországra három hetet, én azon imádkozom, hogy ilyen idő maradjon. Annyi minden van amit csinálni szeretnék a Balaton körül, de semmi sem lesz belőle ha 30 fok felett lesz :-(
Mitől rossz? Hogy pl. fázol rövidujjúban/rövidgatyában, meg nem tudsz strandolni a 19 fokos vízben. Június vége azért mégiscsak főidény kéne legyen a Balcsin. Én magam is utálom a 30 fok fölöttit, gyerekkoromban az extrémnek számított, ma meg a fiatalok követelik már, alatta nem is érzik jól magukat. Fura. Ma normál idő volt végre, de holnaptól jön a lehűlés.
Komolyra fordítva. Az öltözettől függetlenül azért objektíve van az évszaknak megfelelően jó idő és rossz idő. És ahhoz nem kell a szomszédba menni, tegnap lent a Balcsi parton nem sokan strandoltak (Csopak strandon épp senkit sem láttam), pedig ha jól számolok akkor 2 hónap van vissza az idényből. Pedig nem volt rossz idő (eső és hó sem esett), hosszú gatyában bringáztunk, igencsak hűvös szél fújt. Június második felében hosszú gatyát nem sűrűn kellett húzni az utóbbi években bringázáshoz.
Szerintem Prága és Hallstatt 4 napban egy kicsit sok. Ha mindenképp Csehország is, akkor inkább Cesky Krumlov, mert gyönyörű és lényegesen közelebb van Ausztriához. A maradék 2 napra én nem túl sok mindent terveznék be bőven elég a két napra Hallstatt és Gosau. Csodaszépeket fogtok látni és nagyon elégedettek lesztek :)
A már említett Hallstatt és Obertraun feletti kilátó mellett javaslom a közeli Gosau-tavakat, csodaszép hely, korábban már többen is írtunk róla.
Szép még a Schafberg a Wolfgang-see-nél. Kisvasúttal is fel lehet menni a tetejére, szép időben nagyszerű a panoráma. Ha rákeresel a nevemre, tettem fel képeket kb. 1 éve.
Gondolom autóval lesztek, ez esetben booking.com -on keresztül remek kis vidéki csendes szállások lehetnek Bad Goisern és környéke pl tök ideális erre. Hallsatt mellett van. Ha 2 éjt töltötök el, max 2 egész napot tudok elképzelni, egyik a már lent említett Halsatt, Krippenstein kilátó, föl akár a Dachsteinig, ha van energia. Bad Goisern mellett az Ewige Wand is szép, egy jó túrának megéri, + szerintem Bad Ischl is megér egy sétát, ill. a kastélyt én ajánlom, nekem nagyon tetszett, vezetett túrán néztük meg, érdekes volt megtudni azt is, hogy Ferenc József ott írta alá az első világháborús hadüzenetét. Salzburg önmagában ér min. 2 napot, nem vonnám össze a Hallstatt-i vidékkel.
Segítséget szeretnék kérni tőletek. Párommal szeretnénk elmenni Ausztriába egy rövidke időre. Azt találtuk ki,h 2 éjszakát aludnánk Prágában és onnan mennénk át Ausztriába és ott is 2 éjszakát aludnánk. Tudnátok nekünk jó és olcsó szállást ajánlani? Mit nézzünk meg? Én Hallstatt és környékére gondoltam. De igazából nem nagyon vagyok képben ,h mit érdemes megnézni. Rövidke túrát is bevállalnánk az egyik nap.
Sziasztok! Ha a nagy nyári túrák előtt egy olyan helyet kerestek, ahol még valamit láthattok az érintetlen Ausztriából, én mindenképp Lesachtalt (Karintia és Tirol határán) ajánlom. Viszonylag gyorsan elérhető (csodaszép pihenőkkel), a kínálatok alapján a megszokott osztrák árszinthez képest alacsonyabb árfekvéssel és lélegzet elállító környezettel.
Mi Húsvétkor töltöttünk ott pár napot egy nagyobb csoporttal és hatalmas szerencsével, de véletlenül, igazi kuriózumként, egy fiatal orosz házaspár szállodájában foglaltunk szállást. A hűvös, profi, osztrák vendéglátás helyett, igazi szláv vendégszeretettel és kimagasló szolgáltatásokkal találkoztunk, mesébe illő árakon. A szálláshelyünk (ráhatásunkra) elkészítette a magyar nyelvű honlapját is, jó szívvel ajánlom mindenkinek: http://edelweisshof.com/hu/hotel/panorama.html
Teljesen egyetértek veled! A magyar utazási irodák környékbeli programjaiban, kivétel nélkül szerepel a Sasfészek. Én is voltam, de szerintem sem érdemes megnézni. Az eredeti berendezésből csak a fekete carrarai márványból készült kandalló maradt meg, amelyet Mussolini ajándékozott Hitlernek. A gyönyörű panoráma helyett, pedig mi csak tejfehér ködöt láttuk körös-körül, ami csak időnként engedett egy-egy pillantást vetni a környező hegyekre, településekre.
noha mar rengetegszer (15+) nyaraltam Ausztriaban, kerdezek hely es szallasajanlast. Maltatal-hoz viszonyitok, mert azt imadja kislanyom, annyira, hogy ö mindig oda menne (megyünk is még, de hatha mashova is)
nehany hely ahol voltam: Kals am Grossglockner, St. Nikolai im Ennstal, Tragöss, St.Johann im Pongau, ..
- közelebb legyen Mo.-hoz, mint Maltatal
- lehetöleg magasban, lehessen erdekes (pl. tavas) hegyi turakat tenni (amiket 7 eves kislany jol bir még) ..mondjuk max. 20km autozassal 1-2, illetve mondjuk 50km-rel meg tovabbi 2-3
- Bauernhof-nal szallas, azaz legyenek allatok (nyul, kecske, ...), ez kislanyomnak fontos
konkretak erdekelnek: szallaslink a legfontosabb (pl. ahol voltatok es fentinek megfelel), terkep alapjan a többi elegge adja magat, persze kirandulasi tipp sem rossz, köszi
Na itt jól elmagyarázza. Elvileg valóban lehetne a büntetés nagyon magas, de a gyakorlatban ugyan úgy büntetnek a túllépésért, mint minden más gyorshajtás esetében.
Viszont én nem merném megmagyarázni a rendőrnek, hogy miért nincs igaza, mert úgy tényleg lehet nagyon drága is :-)
Sajnos ez nem teljesen igaz így. Egyrészt vannak a légszennyezettség mertekétől független IG-L 100-as szakaszok is, pl az A 12, másrészt meg teljesen szokványos gyorshajtási büntetések vannak érvényben. Nemrég volt egy cikk a Tirolban bevezetett tartós IG-L 100 szakaszokról, és 45 euró volt az átlagos büntetés. Többnyire külföldiek akik nem tartják be.
"Tehát, ha az "IG-L" jelzést látjuk valamelyik osztrák útszakaszon, akkor a légszennyezési érték az adott területen túl magas. Ilyenkor tehát környezetünk megóvása érdekében kiemelten figyeljünk sebességünkre. De nem csak ezért érdemes lassítani. Amennyiben ilyen jelzés alatt lépjük át a megengedett maximum sebességet, akkor nem a sebességtúllépés miatt kell büntetést fizetnünk, hanem környezetkárosításért. A jogszabály szerint a környezetvédelmi bűncselekmény büntetési tétele viszont elérheti a 2 800 eurót (~850 ezer forint) is!"
Itt szoktak traffipaxok is lenni amik elölről/hátulról is lefotóz ha ezen az IG-L-es útszakaszon gyorsabban hajtasz,szóval érdemes betartani az adott/kiírt sebességhatárokat!
Falvak/városokban is érdemes betartani a sebességet,mert ott meg kitelepített traffipaxok (szürke dobozok) mérnek,illetve radar pisztollyal is szoktak riogatni.
Nem az a baj, ha valakit érdekel a múlt. Akár mekkora szörnyűség is volt a második világháború, engem is lenyűgöz a német haditechnika és konok kitartás.
Ezzel a részével nincs bajom. Csak ezt a sasfészek dolgot nem értem. Miért pont az lett magyar zarándokhely? Nincs talán még egy hely ami a náci birodalomhoz köthető és annyira felkapott lenne Magyarországon.
Én értem, én is felsoroltam jó pár szép helyet a környéken ;)
És OK, be kell valljam '99 óta járunk a Salzburg - Ramsau (B. Berchtesg. nem Dachstein!) -Bad Reichenhall háromszögbe, minden télen és nyáron is, sok szép hely van ahová rendszeresen visszatértünk a környéken de a sasfészekben azóta sem voltam még egyszer. De azért egyszer nem volt rossz!
Egyébként meg mindenki mást szeret, mi pl. elsősorban nem is a hegyek hanem egy fürdő miatt megyünk vissza évente legalább 2x. Ezt még a legjobb barátaink se nagyon értik... mert nehogy már ne legyen közelebb jobb!
Okokat lehet keresni, és találni is biztos. (pl. több utazási iroda ajánlatában ezt zúdítják az utazni vágyókra; vagy néhány filmből megmaradt emlék, hogy "biza', oda cammogtak fel az autók, és robbantották fel őket; stb.)
De idegeskedni rajta minek? Tudsz rajta változtatni? Nem nagyon.
Részedről max. annyit tudsz tenni, hogy ajánlod a valóban több száz másik hegyet, mint célpontot. Ettől függetlenül, aki eljut arra, és valahonnan hallotta a hely nevét, oda fog menni. Nem számít, hogy lehúzzák, mert otthon/itthon el lehet majd sütni, hogy én ott voltam.
Jól hangzik, egy jó sztori, mert ismert hely, mert belénk/beléjük "verték". (tehát ha egy társaságban előjön a téma, akkor igen, tudja azt mondani, hogy volt ott, és a többiek kb tudják, hogy merre járt. Ugyanezt nehéz elkövetni a fenetudjamianeve heggyel, amiről kb. senki se hallott - de ettől függetlenül ugyanolyan, vagy szebb tájat mutató hegycsúccsal.)
Aki érdeklődik a háború története iránt, úgyis tudja, mire számítson, az oda is el fog menni, amiket Te is ajánlasz. De a bakancslistában ez a hely itthon meg fog maradni, egészen addig, amíg az utazási irodák, cégek ebből (is) pénzt tudnak csinálni.
Na de érted, a környék tele van szebbnél szebb helyekkel. Több tucat napot eltöltöttem már ezen a tájon, de eddig ott még nem jártam. Elhiszem hogy szép, mint ahogy a több száz másik hegy is szép a maga kilátásával, de mégiscsak mindenki azt emlegeti hogy a sasfészek....
Én is szeretem a történelmet, meg a technikát is, ezért tervezem, hogy megnézek pár tengeralattjáró múzeumot:
Nem hiszem hogy a legtöbb emberben túl nagy vonzalom lenne a hely iránt mindössze arról van szó hogy ha már a környéken jár az ember akkor megnézni. A partaraszállás helyszíneit sem hagytuk ki Normandiában amikor arra jártunk. Persze hogy a németek meg a az osztrákok nem annyira büszkékre erre a helyszínre mint a franciák az Overlordra, nem véletlenül nem reklámozzák és nem csináltak belőle kultuszhelyet... Egyébként meg azért nincs ott semmi mert az amerikaiak mindent elhordtak ami mozdítható volt. Ha valakit valóban a történelmi aspektus érdekel jobban akkor ott van alatta a Dokumentation Obersalzberg, de a legtöbben oda be se mennek.
Na, a kis történelmi kitérő után én azért azt mondom mondom hogy egyszer érdemes felmenni, ha másért nem is mert gyönyörű környezetben van! Én is csak egyszer voltam 2001-ben, most megnéztem az árakat, hát az tényleg irreálisan magas lett!
Soha nem értettem ezt a sasfészek mániát és nagyon haragszom is érte. Lassan 13 éve élek a közelébe, de még nem jártam ott. Az itt elő Tiroli ismerőseimtől is kérdeztem már, sokan nem is hallottak róla, csak így megemlítve, a történelmi ismereteikből tudták, hogy tényleg, annak valahol ott kellett lennie.
Mi ez a nagy vonzalom iránta? Főleg, hogy szándékosan nincs ott semmi ami a történelmi múltat idézné, hogy ne legyen zarándokhely.
Ha valakit érdekel a múlt ezen része, van számtalan nagyszerű múzeum Németországban ahol megtekinthetők az e korszakból megmaradt emlékek.
Berchtesgadenland tényleg szép. Heteket lehetne rászánni, mégis az van, ha mást nem is, azt a szar sasfészket úgy lepik a magyarok, mintha valami kötödésük lenne hozzá. Állítom, Passauban Gizella királynénk sírjánál nem volt annyi magyar még Nidernburg kolostorban. Pedig az első magyar királynéról van szó és Passauról, Bajorország egyik legszebb városáról...
Szerintem csak a Sasfészkre gondolt. Tényleg nagyon szép Berchtesgaden is, bár az tény, hogy azon a környéken annyi hasonló gyönyörű városka van. A Sasfészek meg nekünk azért volt kicsit csalódás mert egyrészt nem láttunk semmit a rossz időben, másrészt meg nagyon drága volt a jegy, és vártuk volna, hogy magában az épületben is legyen valami kiállítás, nem csak egy étterem. Kicsit olyan volt az egész, hogy fizess tíz ezer forintot, cserébe felviszünk egy busszal jó magasra, ahol tovább költheted a pénzedet a méregdrága étteremben. :-) Jó időben persze teljesen más a helyzet, mert sokat lehet ott fent sétálni és vannak különböző kisebb túraútvonalak is. Bár akkor inkább ennyi pénzért felmegyünk majd a Dachsteinre ahol megnézhetjük a barlangokat, meg a kilátókat.
A Königsee meg tényleg varázslatos, oda el kell menni! :-)
Hát akkor nem vagyunk egy véleményen! Mi minden évben járunk arra, szerintem bájos kis városka, bár tény hogy fél óra alatt körbejárható. Ja, és karácsony előtt az egész város egy nagy karácsony vásár, olyankor pl. tényleg nagyon hangulatos! A környék miatt mi nagyon szeretjük, a nagy kedvenc arra pl. Ramsau bei Berchtesgaden a Wimbachklamm szurdokkal és Hinterseevel + a Soleleitungsweg is ott van meg a Hochschwazeck...
És persze a Barbi által említett Königsee, a Rossfeld Panoramastrasse, a sóbánya, Watzmanntherme....stb. Szóval van ott mit nézni csak első alkalommal tényleg nyáron érdemes menni. Mi voltunk fent a sasfészekben (Kehlsteinhaus) de július végén, akkor gyönyörű volt az egész környék! Tudom, ez már nem Ausztria, de hát 15km a határ és sokan járnak Salzkammergut környékére, ezért mertem leírni!
Igen! Mindenképpen augusztus körül érdemes menni. Sikerült kihozni a legjobbat a hétvégéből de még van bőven látnivaló. :-) Legközelebb a Tiroli részre megyünk! Az is biztos csodás.
Kicsit ömlesztve vannak a képek bocsi. :-) Csak állandóan lefagyott a gép. Az első pár kép az Hallstatt és Gosau, a többi pedig a Németországi rész. Tudom, hogy ez nem az a német topik, de talán valamennyire mégis ide illik, mert nagyon közel van a Königsee, és ha valaki azon a környéken jár, akkor érdemes átmenni, mert gyönyörű az is! :-)
Sziasztok! Hétfőn éjjel értünk haza, fantasztikus volt! Bár végig szakadt az eső, és a legmelegebb az 10 fok körül volt, de semmi nem tudta elrontani a kirándulást. :-)
Első nap elmentünk Münchenbe, mert ott nem esett az eső, Ausztriában pedig végig szakadt. Akinek nem jelent gondot a hosszú utazás (kb 2 óra) annak mindenképpen ajánlom. Igaz, hogy összesen 4-5 órát töltöttünk ott, de nagyon jól éreztük magunkat. Úgy döntöttünk, hogy nem fogjuk feszített tempóban végigjárni a "kötelező" nevezetességeket, inkább csak átvettük kicsit a német feelinget is és sétálgattunk a központban, piacoztunk, sörházaztunk. Visszafele bementünk Kaprunba a Tauern Spaba. Csodálatos az a hely!!! Amit negatívumként tudok felhozni, azaz hogy törölközőt és fürdőlepedőt csak pénzért adnak, méghozzá nem is olcsó, kb. 5-6000 Ft. Annyiért egy magyar már egy egész garnitúrát vehet. :-) Ajánlom kipróbálni a csúszdát is! :-) Először nem is akartam bemenni, gondoltam csak gyerekeknek való, de fantasztikus élmény volt. :-)
Második nap volt a mélypont, a legrosszabb idő. Elmentünk tehát egy sóbarlangba, ahol egy magyar csapathoz csapódtunk, így magyar túravezetést is kaptunk. :-) E miatt hosszabb lett a program. Kb 2 és fél órát voltunk bent, és a végére már rettenetesen fáztunk. Onnan átmentünk Bad Ischelbe, de ebben az időben élvezhetetlen volt. Egyébként gyönyörű lehet az is.
Harmadik nap Salzburgba mentünk. Csodálatos egy város! Felmentünk a várba, aztán ettünk egyet az Augustiner sörházban. Csak ajánlani tudom! Fantasztikus a kaja, a sör, a hangulat minden! És még még magyar felszolgáló is volt, ami nagy előny, mert elmondta, mit érdemes enni, inni. :-) Délutánra a nap is kisütött. Hazafelé elmentünk Hallstattba! Tényleg olyan varázslatos mint a képeken! Az egyetlen ami kicsit rontja a romantikát az a több ezer japán, kínai túrista a selfi botjával és a hatalmas ipadekkel. :-) Szét se néznek, csak fotóznak mindent mint az őrültek és keresztültaposnak mindenkin. El sem tudom képzelni mi lehet itt ha jó idő van... Este 7 körül még elmentünk a Gosau tóhoz. Na hát az valami elképesztően gyönyörű. Köszönöm, hogy rábeszéltetek. :-) Gyorsan még körbesétáltuk sötétedés előtt. :-)
Hétfőn volt a legjobb időnk. Olyan 10-15 fok körül, de már látni lehetett a környező hegycsúcsokat is, szóval úgy döntöttünk nem rohanunk haza, lesz ami lesz. Visszamentünk Németországnak az Ausztriába benyúló kis csücskébe. Felmentünk Berchtesgadennél a Sasfészekben. Térdig érő hó volt és akkora köd, hogy igazából bárhol lehettünk volna. :-) Elég drága a belépő úgyhogy azt ajánlom, oda csak tiszta időben menjetek, mert így nem érte meg annyira. Azért egy pár szép képet ott is tudtunk készíteni. Ezután elmentünk a Königseehez, ahol befizettünk egy hajókirándulásra. Nagyon szuper volt! Körülbelül 4-5 órás program, ha kényelmesen nézi végig az ember. Több kikötője van ahol ki lehet szállni, sétálgatni, majd a következő csónakkal továbbmenni. Ezután pedig hazaindultunk Debrecenbe. Hát eléggé elfáradtunk már a végére az biztos. :-) Nem sikerült kipihenni magunkat a nyaralás alatt, de nagyon sok szép helyen jártunk. Túrázni sajnos nem tudtunk az idő miatt, de legalább van ok arra, hogy visszamenjünk. :-)
Kb olyan az összefüggés, mint a boltban kapható mérleg, és a hitelesített mérleg között. Én a paicon csak hitelesített mérleggel mérhetek, de a boltban vett mérleg is teljesen használható, nem fog 10 dekákat tévedni. A vásárolt szonda is iránymutatónak bőven megfelel.
Ha ennyire fontos az a pohár/korsó sör, akkor venni kell egy elektromos alkoholszondát, nem egy egetverő összeg. Nem lehet azt mondani, hogy egy pohár/korsó sör még belefér, mert egyénileg teljesen eltérő lehet.
(Én személy szerint egyetértek a zéró toleranciával, legalább is ami az alkoholt illeti)
Abban tud valaki segíteni, hogy mennyi még a megengedett alkohol fogyasztàs Ausztriában illetve Németországban. Nem berúgni akarunk persze, csak ha megyünk Müchenbe a sörkertekbe akkor szabad a férjemmel is megkostolnia egy pohár sört ha vezet? Néztem a neten es 0.5%-öt olvastam valahol. Abba belefér egy pohár?
Petra! mi komfort szobában voltunk (az sem sokkal drágább), de csak így volt biztosítva, hogy mindenkinek egyforma elhelyezése legyen. Akik gyerekkel jöttek, ők pedig stúdiót kértek, mert az két helyiséges (háló+nappali). Szerintem semmi gond a szobákkal, van szekrény, az ágy kényelmes, korrekt a fürdőszoba, mi ennél többre nem vágytunk :). Ami nekünk még fontos szempont volt, hogy legyen erkély és az a hegyekre nézzen! (ezt Te is kösd ki, mert megfizethetetlen!)
Az reggeli átlagos "svédasztal", van minden, ami szokott az ilyen helyeken. A mieink hiányolták a friss gyümölcsöt (április legelején!), mert az nem volt, de volt több fajta gyümölcslé . A vacsora tényleg pazar és rengeteg volt (de tudnod kell, hogy nekünk beleesett Húsvét, nem tudom ez jelent-e valamit) előétel, leves, második és desszert. Reggel ki lehetett választani, hogy mit kérsz. Nekünk nagyon ízlett és soha nem bírtuk megenni az egészet. Vacsora után, mi még órákig üldögéltünk egy sör mellett és soha nem "néztek" ki bennünket az étteremből.
Igazi attrakció a szauna, nézd meg a honlapjukon :)
Rengeteg társasjáték, billiárd, darts, asztali foci stb. van náluk, ez is szabad préda.
Összefoglalva, ha gyönyörű helyen, egyszerű, de tiszta, korrekt helyen, nagyon jó ellátással és rendkívül olcsón szeretnél nyaralni, akkor tökéletes választás. Egy teljesen más hangulatú Ausztriát és vendéglátást fogtok megismerni.
Ha München felé indultok és tudod értékelni az igazán jó szaunát akkor ezt ki ne hagyjátok: Rupertus Themre / Bad Reichenhall, Salzburgtól kb.15mkm-re. Magasan a legjobb szaunavilág ahol jártunk és mellesleg lényegesen olcsóbb mint az Aqua Dome. Óránként felöntések a a nagy szaunában és minden félkor a gőzben sóval, iszappal, olajjal. Nem kell külön fizetni érte az árban benne van: http://www.rupertustherme.de/
Úristen :((( Akkor berakom a csizmám, a télikabátot, meg a hóláncot..:D Vasárnap, hétfőre már egy kicsit jobb időt mond. Hát majd meglátjuk. Mostmár mind1. Megyünk, ha törik ha szakad. :-)
Szia Ildi! Nagyon köszönöm a tippeket, megnéztema fotókat is, igazán szépek! Tegnap visszajelzett a tulaj is , hogy van szabad standard szobájuk és döbbenet, hogy milyen olcsó! 78 euró/nap hármunknak félpanzióval! Sok helyen keresgéltem és ez az általában talált árakat magasan alulmúlja! Tényleg jó a reggeli-vacsora és tiszta a szállás? Azt látom a fotókon, hogy kicsit retro, de az nem baj, csak tiszta legyen.
Jézusom. Ez nem túl bizalomgerjesztő... Van még rajtunk kívül valaki aki most megy kirándulni? :D
Szerintem holnap átmegyünk Münchenbe. Várost nézni lehet hidegben is. :-) A hegyekre úgyis hiába mennénk fel. Aztán szombat, vasárnapra meg hátha javulna kicsit az idő.
fogalmam sincs hol milyen a szauna, nem volt benne semmi különleges számomra, és lehet a Kapruniba nem is voltunk, mert ott meg kertipartis vacsorázós esti fürdőn voltunk, az ember tele hassal nem biztos hogy szaunázik, de tényleg nem emlékszem, minden hol annyi fürdő van és mi el is megyünk esténként, de ennyi, mély nyomot nem hagynak bennem
Waleyer See csak 14 km (de felfelé kell menni és egy idő már csak gyalog lehet :))
Mi ugye csak 4 napra mentünk és április eleje volt (még hamarabb sötétedett)
1. nap utazás: későn indultunk, későn érkeztünk, sok helyen nézelődtünk
2. nap egész napos túrázás a környéken (nagyon jó volt!), este szaunázás
3. nap autós kirándulással összekötött túrázás/vár(os)nézés (Silian-Lienz-Birnbaum), este szaunázás
4. nap késői indulás, másik úton hazamenés, sokfelé megállás, késői hazaérkezés
Ha lett volna több nap mi is átugrottunk volna az olasz Dolomitokban (mint ahogy többen megtették), egy-egy napot töltöttünk volna a fent felsorolt tavaknál, de leginkább mindennap végig mentünk volna egy-egy túra útvonalon. Itt vannak fotók
Nem ragaszkodunk a sok turistához, sőt. :-) Viszont a férjem és a fiam is nagy vízimádó, néztem, hogy 1, másfél órás útra vannak tavak, ennél közelebb is van valami? Megkérdezhetem Ti milyen látnivalókat találtatok a környéken?
Mi is először ledöbbentünk a 600 km-en, de érdekes, hogy 1 percet sem unatkoztunk az úton, igaz mi többször megálltunk gyönyörködni. A megérkezés mindenért kárpótolt. Ha szeretitek a sok turistát, semmiképp ne válasszátok :)
Igen, igen ezt megnéztem, mert láttam, hogy nagyon jókat írtál róla! Nekem is baromira megtetszett, aztán kicsit elszomorodva láttam, hogy több, mint 600 km-re van és a michelin szerint is 7 órás út, ami nekünk a valóságban akkor kb.8. :-( Ezzel szemben a másikra 5 órát ír. Ennek ellenére most írtam nekik, aztán ha netán van szabad helyük, akkor még gondolkodhatunk.....
Hacsak az olcsó FP panzió miatt, akkor javaslok Neked egy másik olcsót. A táj csodaszép, a hely idilli, a vacsora mennyei, a közelben nem 5 napnyi, hanem 5 évnyi látnivaló :) (Húsvétkor teszteltük 20-an!) Viszont olyan kis laza biciklizésre ne számíts :)
Csak lent, vagy fent lehet folyadékot venni. A bejáratig meredek, de széles kavicsos út, ott jegyváltás, aztán lépcsőzés. Elsőre érdekes lehet, de az Ötschergraben nekem nagyobb élmény volt. A medve nagyon mű.
Úgy néz ki, hogy Grünau in Almtal-ban találtam egy jónak tűnő szállást félpanzióval. Csak azért "vívódok" (mondjuk azon túl, hogy azért nem is túl olcsó), mert tavaly is kb.ebben a régióban voltunk, jártunk St Gilgen-ben, St.Wolfgangban, a Dachstein-i látványosságoknál, Hallstattban, kirándultunk, szóval jópár dolgot megnéztünk 5 nap alatt. Most ugyan biciklivel felpakolva mennénk, de így is azon gondolkodok, hogy vajon tudok ezen a területen még 5 napnyi programot 'adni' a családnak? Lehet, hogy butaság a kérdés, bocsánat..... :-( Ezen a környéken pl.találok jó strandot, fürdőt (tavaly ez kimaradt a gipszes kisfiam miatt)?
Az én véleményem nem éri meg annyit utazni, a Tauern Spa is tökéletes, este csodás a kilátás Kitzsteinhornra, minden féle masszírozós bigyók vannak a medencékben, sós a vize mind kettőnek, a szaunák jók minden hol, van ahol külön kell érte fizetni, ha késő délután este mentek az éttermeik már nem üzemelnek teljes gőzzel, de szerintem a honlapjuk minden megtudható. Az Aqua Dome-nál gondolom az a fordított kúpos izé izgat, nem mondom este a hegyek közt abban a meleg sós vízben kellemes ott lebegni a vízen, de amúgy sok mindenben hasonlítanak ezek a fürdők egymásra.
Mondjuk én még közelebb a szálláshoz néznék szét fürdők terén. :)
Hát remélem. :-) Tényleg nem kérek sokat, csak legalább egy nap legyen amikor nem esik és kicsit süt a nap, hogy fel tudjunk menni a Dachsteinre. :-) Na de majd lesz valahogy.
Fürdővel kapcsolatban tud esetleg valaki segíteni? Kettő között vacillálunk, az egyik a Tauern Spa Zell am See Kaprunkban, a másik pedig az Aqua Dome Langenfeldben. Szívem szerint az Aqua Domeba mennék, de az majdnem 300 km-re van a szállásunktól. Szerintetek érdemes érte ekkora utat megtenni? Régi vágyam oda eljutni, de ha van olyan jó a Tauern Spa is akkor nem megyünk el addig. Ami nekünk számít az a szép környezet, és a szaunavilág.
Nem lesz tragikusan rossz idő, itthon jóval több esőnk lesz, péntek-szombat esősnek ígérkezik (de nem özönvíz), vasárnap a nap 2. felétől eső kimúlik, a hétfő már száraznak látszik. Napsütésre kevés az esély, úgy látszik, napkrém és rövidnadrág nélkülözhető. De az utolsó szót az időjárás mondja ki :)
A hétvégén a Medve-szurdokot és a Ausztria Grand Canyonját néznénk meg (Ötschergraben).
Soha nem jártam arra, és kitartó guglizás után sem derült fény arra, hogy el lehet-e tévedni ezekben, vagy van egyértelmű jel a bejárattól, merre megyek be, hol jövök ki és az kb mekkora túra időben, km-ben?
Bocsássátok meg, hogy nem keresgélek most vissza jobban, de első nekifutásra erre itt se leltem választ. :(
Németül nem tudok igazán, így örömmel venném, ha link van konkrétan erre, jobban esne. Csapattal megyünk, és nem örülnék, ha elveszne bárki, ill. hogy én se tudnám, merre hogy és miként legyen a dolog. köszi előre is a tippekeT!
Valószínű esni fog, de ahogy Nachstern kolléga mondja, még túl messze van a hét vége, hogy agyon aggód magad. Ilyenkor egyébként kell venni egy nagy levegőt, kicsit lehet káromkodni is, aztán megfelelően felöltözni, és nem foglalkozni az esővel. Tavaly Ramsauban egész napos esőben a Dachstein déli oldalát jártuk és bátran állíthatom, hogy mindenki elégedett volt, sőt este a pálinka is jobban esett. Egyébként egy hét alatt mindössze egy nap volt esőmentes, de mindenki maximálisan elégedett volt (mind nemben, mind korban heterogén csapat).
Tud valaki mondani egy megbízható időjárás előrejelzéses oldalt Hallstatt, Salzburg környékére? Elég rossz időt mond pünkösdre, és teljesen kétségbeestem. :-( Ha egy két napig esik az eső nem érdekel, de 3 teljes napunk lesz ott, legalább egy nap lenne jó idő. Úgyhogy addig keresem amég nem találok egy olyan oldalt ahol jó időt mond. :-)
Illetve tudnátok mondani egy pár rossz idős programot arra a környékre a fürdőn és a sóbarlangon kívül? Arra gondoltam, hogy át lehetne menni Münchenbe is, mert onnan már nincs annyira messze. Volt már valaki arrafelé?
Bad Auseeben volt már valaki a nárciszfesztiválon? Csodálatos egy környék lehet az, Hallstatt meg a tavak. Szeretnék egyszer nárciszfesztivál idején elmenni oda.
Ugyan túl közel van már az úti célotokhoz, de maximálisan megfelelne. A szállás és a vendéglátás igazi unikum, a táj pedig lélegzet elállító és legalább megnézhetnétek a Dolomitok másik oldalát is :)
Augusztus utolsó hetében egy hetet barangolnánk a Dolomitokban,Colfoscoban lesz a szállásunk.
Az odaút iránya kötött különböző okok miatt.
Háztól házig kb.1100 km a távolság,igy mindenképpen szeretnénk megaludni Ausztriában valahol és 2 részletben megtenni az utat haza a keleti végekre.
Tudtok ajánlani személyes tapasztalat alapján szállást ahol egy éjszakát meg lehet pihenni és természeti látnivaló van a környéken ami másnap reggel indulás előtt még megnézhető?
Érdeklődni szeretnék, hogy a fraknói várnál ingyenes-e a parkolás? Valamint hogy Ausztriában szombaton pl Billa hogy van nyitva? Jovohet hétvégén megcsodálnánk a fraknói vára. :)
Mariazell szép vidéke Budapestről kb. 4 óra alatt elérhető, egy hétre elegendő programot, bőséges túrakínálatot (Bürgeralpe, Gemeindealm, Ötscher, Göller) biztosít.
Túrázáshoz remek terep a közeli Ötscher vad vidéke - ez a Mostviertel régió, de kerékpárosoknak, pl. családi programként ez a túra javasolt: Családi kerékpározás a Traisen mentén
(a hegyi kerékpáros utakban kicsit nagyobb a választék)
Mindez könnyen kiegészíthető környékbéli kirándulásokkal, így pl. Pálfaui vízesés, Mariazelli vonatkirándulás, Hochschwab, Gesäuse Nemzeti Park.
Szívesen segítünk további javaslatokkal, kedvezményes kártyák ügyében is: www.austria.info/hu vagy személyesen a 00800 400 200 00 díjmentesen hívható üdülési információs vonalunkon munkanapokon 10.00 és 16.00 óra között.
Egy személyes tipp:
Az odaúton vagy a Pielach völgyi kerékpárút mentén, Pielach in der Kirchberg településén a Bachinger fagylaltműhely fagylaltjait érdemes megkóstolni, a somfagyijuk egy helyi specialitás!
Mi nagyon megúsztuk az eséseket, viszont kicsi kora óta folyamatosan kommentálni kell a biciklizés közben az eseményeket. Simán képes 10 másodpercig oldalra-hátra nézni és eszébe nem jut, hogy közben szemből esetleg jönnek, vagy ott egy oszlop..... Nem sikerül megértetni vele, hogy nem csak ő közlekedik az úton, pedig amúgy nem hülye gyerek. Lehet, hogy mi rontjuk el, hogy helyette is figyelünk...nem tudom.
Azért ne szakadjon le a feje :-), de mi is úgy látjuk ezek a gyerekek mindent bírnak (fizikailag legalábbis). A linket néztem, amit betettél Mariazellről, de valamiért nem akarja angol verzióban mutatni és én nem tudok németül. :-(
A Fertő-tó szóba került, mint lehetőség, valamiért én ódzkodom tőle. Talán, hogy túlságosan 'itthon' érezném magam? A család férfi részének (azaz rajtam kívül mindenkinek) az fontos, hogy víz legyen a közelben - tavaly ezért volt Salzkammergut régió - és legyen aktív kikapcsolódás.
Valóban fiúról van szó, 9 éves, de nagyon bírja a gyűrődést. Tavaly gond nélkül megcsinálta velünk a kiskört a Balatonon, tavaly előtt pedig a Garda-tavon nagyon kemény emelkedőkön bringázott velünk - mi hamarabb toltuk a bringát, mint ő. Ja és nem vagyunk szadista szülők :-), csak szeretjük az aktív kikapcsolódást.
A Duna lejtése elég minimális. Wachau a Duna két partján fekszik, Melk és Krems között. Semmivel sincs több emelkedő, mint a Fertö tó körül, hacsak fel nem sétál az ember a várromokhoz. De az sem egy hatalmas dolog...
Kerékpáros programokról és kisgyerekről van szó (szerintem kislegényről), ő még fizikailag és pszichésen nehezen kajálja az emelkedőket. És életkorából adódóan jobban hasznosítja a Fertő-tó körül szerzett élményeket.
Tudom, hogy fontos a hegy, de leírásodból a bringázás is annak tűnik. A Fertő-tavat gondoljátok meg, mindkét oldal bringabarát módon kiépült és sokféle típusú programból válogathattok.
A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy Mariazell-ben illetve környékén mennyire lehet biciklitúrákat tenni? Szállásnak találtam a Bartelbauer nevű szállást, viszont nem nagyon tudom Mariazell és környéke mennyire ad programot egy hétre. Szeretünk túrázni, de leginkább biciklizni (ez tavaly kimaradt, mivel a kisfiam utazás előtt törte el a kezét). Tavaly Nussdorfban voltunk, először jártunk Ausztriában nem síelés céljából és nagyon tetszett mindhármunknak, ezért most visszatérnénk. Viszont nem szeretnénk 6 óránál többet utazni (Budapestről), ezért is tetszett meg Mariazell. De ha esetleg van más ötlet még bármi lehet.
Nem tudtunk, mit kezdeni egy országgal, ahol minden működik, mert mindenki "csak" teszi a dolgát!
Hazajőve a soproni átkelőnél , trafiztak 100 méterre a határtól, ráírányítva célgépet az átkelőre!
Megjöttünk, országimídzs 2011, Isten hozta kedves vendég!
Gosauban voltunk 10 napot egy appartmanban /Bauerhof/, ami mindennel fel volt szerelve és 9 éjszakára 200 euro volt a Dachstein lábánál a feleséggel és két 4 illetve 7 éves kislánnyal.
Nagyon nem is jöttünk ki a hegyekből, kivéve 1 nap Salzburgot, illetve 1 nap Schafberget.
Gosau, a Gosauersee méregzöld vize, a Zwieselalm gyönyörű, a Dahstein délről (is) varázslatos.
A felvonó családi jeggyel berg und talfahrt 29.40 euro.
A parkolás ingyenes, a tavak 1-1,5 óra alatt meg lehet kerülni.
Feljebb van még egy tó az is fantasztikus!
Fent a Zwieselalmon szabadon legelésznek a bocik, a kilátás és az Apfelstrudel isteni.
A völgyben nekünk nagyon bejött az Urzeitwald nevű erdei, dinós vizi és egyéb ügyességi játszótér, nemcsak a lányok, hanem mi is nagyon élveztük, a családi jegy 19.50 -be került.
Hallstatt tündéri kisváros, nem nagyon lehet mit írni róla szavakkal, a csont kamrába csak egyedül mentem be , döbbentes és felemelő, hogy 1200 ember maradványai vannak egy olyan kis helyen és ilyen körülmények között. Parkolni mi az alagút felénél lévő helyieknek fenntartott parolóban parkoltunk, mert egyébként mindenhol fizetni kell. Megkérdeztünk egy nénit azt mondta ahol nincs kiírva rendszám és nem áll senki oda nyugodtan.
A sóbányától tartottam hogy majd a lányok nem nagyon fogják bírni , de végül is élvezték, főleg a csúszdákat. Szerintünk kicsit ötbbet lehetne mutatni a bányászat folyamatáról. itt is mint mindenhol a bejáratnál fényképeznek és kifelé jövet 5-7 euros áron megveheted a képeidet.
Obertraun családi jegy 1-3 rész felvonó oda-vissza, mammut és jégbarlang 75 euró /család! A PARKOLÁS FREE.
Nem elég rá egy nap. A jégbarlangot élvezték a gyerekek, a mammutbarlang felejtős, délután fél négy volt amikor rohantunk fel a Krippensteinre. 5 méteres látótávols, köd, viharos szél, vízszintesen szakadó eső . A második állomáson hagyva a családot elfutottam az ötujj kilátóig, szarrá áztam, de egyedül állva a kilátón is csodálatos volt. Majd fel a világörökség spirálig. Kilátás inne is egyenlő volt a semmivel. De ha már kifizettem akkor lelaktam.
Ausztriában sem lógattak fel még meterológust tévedésért. Nekünk az ORF 2 teletextje jött be leginkább, ott tartomnyonként / 600. oldal/adnak 2-3 napos előre jelzést, a szitok szavak a Regenschauer és a Gewitter.
Schafberg- St Wolfgang családi jegy oda-vissza 60 euro, parkolás közvetlenül az állomás mellett 3 euro/nap.
Csodás kisvasút visz felefelé az 1758 méteres Schafbergre. Gyönyörű álpotban lévő gőzmozdon y és személyvagonok, már az úton pazr a kilátás, mait a fenti überel még tovább. A fenti állomáson meg kell rögtön mondani, hogy mikor akakrsz lefelé menni. Ezt értettük is meg nem is, mert ugye legyen mindenkinek helye, na de honnan tudod meddig szeretnél maradni, amikor még soha nem voltál ott.
A kilátás természetesen itt is pazar, gyönyörű idő volt , állítólag 12 tavat lehet látni, mi csak 7-ig jutottunk a számolással.
Az alpesi varjak nagyon szemtelenek, ha nem vizgyázol kilopják a tányérodból a kaját.
Lent még megnéztük St. Wolfgangot, ami külön is meg ér egy misét.
Aztán mentünk visszafelé és megálltunk az elhunyt királyfi emlékére Bad Ischl-ben.
Sajan már 4 óra után voltunk így csak a Kaiser villa parkjára maradt idő, mert 16.45.-kor zárnak.
Azt sajnos megállapítottuk, hogy mindenhol korán zárnak- persze megnéztük előre - de azért az érdekes hogy Hallstattban a világörökségi városkában vasárnap még a turinform sincs nyitva. A hegyről most olyan 5 óra felé jönnek lefelé az utolsó felvonók, holott 9-ig világos van! De biztos így van jól. Félreértés ne essék én azt elfogadom, hogy a vasárnap az szent tehén és nem is shoppingolni akartunk.
Aztán még egy séta Bad Ischl-ben, fagyi a Zauner cukrászdában.
Salzburgban iszonyú meleg fogadott a lányok nehezen viselték , ahogy végighúztuk őket a kötelezőkön, aztán kimenekültünk Hellbrunban, na ez nagyon bejött mindannyiunknak, a vizijátékok, az állatkert, a kastélyparkjában lévő hatalmas játszótér 20 euro/család.
Parkolni egy barátunknál parkoltunk a kertvárosban. Tömegközlekedtünk. Ha valaki vesz Salzburg Card-ot abban van korlátlan tömegközlekedés is, de ki kell számolni, hogy mit szeretnél megnézni -egy napba úgyse fér bele- és érdemes-e kártáyt venni. Mi nem vettünk.
Amit vettünk az a felnőtteknek 4.90-be kerülő Salzkammergut Erlebnis Card volt, sok helyen, de kicsi kedvezményeket adnak vele, van ahol csak néhány eurót, de van ahol akár 10 is, és még Salzburgban is jó volt 5-6 helyre.
A legvégén ismét felmentünk a Krippensteinre barlangok nélkül 53.50 volt a felvonó mind a 3 szakaszára.
Gyönyörű volt az idő 19 fok ragyogó napsütés, a szél az fújt erősen, a kilátás mind a kilátónál , mind a sprálnál pazar volt. A gyerekekkel hógolyóztunk, mert a szurdokokban még méteres volt a hó.
Éppen most küldték a Spirálnál készült képeslapot e-mailben.
Röviden ennyit, azt viszont már most elhatároztuk hogy jövőre ismét Ausztria, már nézegetem a helyeket.
szerintem nézz utána melyik barlangot tartjátok érdekesnek, a hallstatti sóbányába azért nem mentünk mert megnéztem a képeket, mivel jártam Vielickába ez számomra nem volt érdekes, a férjemet meg nem érdekelte annyira. A többi barlangban mi nem voltunk, inkább a krippeinsteinen bóklásztunk, azért mondom mindenkinek el kell dönteni mi érdekli.
hát Linz fele főleg autópályán megy az ember, ott jobban lehet haladni, Liezen fele meg nézd meg hány km-t mész autópályán, és mennyit sima úton, azért ott nem lehet úgy tartani a google által számolt átlag sebességet, településeken lassabban mész, kanyargós úton megint, át kell gondolni. Az tény sokkal szebb Liezen fele.
Hát engem teljesen hidegen hagynak a barlangok, de a férjem szeretne bemenni egybe. :-) Nem tudom melyikbe érdemes: Jégbarlang, mamutbarlang, vagy a sóbarlang Hallstattban. Azt láttam, hogy elég drágák a belépők, tehát ha szerintetek nem olyan nagy szám egyik sem, akkor megpróbálom lebeszélni róla. :-)
hát attól függ melyik városba mentek, mikor mi Hallsattba mentünk Liezen fele mentünk, de ha pl. Bad Ischl környékére mentek akkor Linz fele érdemes, szerintem
amúgy meg mit érdemes megnézni! erre nehéz válaszolni, mert mindenkit más érdekel, pl. én barlangok helyett szívesebben sétálok egy szurdokban, vagy városi séta helyett szívesen bóklászom a hegytetőn, kivétel Hallstatt :)
Köszönöm szépen! :-) Arról van valakinek információja, hogy milyen árban lehet csónakázni a Hallstatt-i tavon? A neten nem látok semmit erre vonatkozóan. A Lichtenstein szurdokhoz érdemes elmenni? A Schafberg vasúttal volt már valaki? Illetve a jégbarlang vagy a mamutbarlang az érdekesebb? :-) Elnézést a sok kérdésért, de a neten annyi minden van, itt pedig saját tapasztalatokból meríthetek ötletet. :-)
Szia! Mi tavaly jártunk arra. Számunkra a legnagyobb élményt a Gosau-see jelentette (igaz mi a többi attrakciót régebben már láttuk) Keress rá, ott van Hallstatt közelében (mondjuk a jégbarlang helyett :) )
Pünkösd hétvégén megyünk Ausztriába a férjemmel. Hallstattól nem messze lesz a szállásunk. Még sohasem voltunk ezen a vidéken, úgyhogy szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek! :-) Egy Ford Rangerünk van, azaz egy 3,5 tonna alatti tehergépjármű. Telefonon már érdeklődtünk az autópályakezelőnél, hogy milyen útdíjra kell számítani, de nem igazán tudta megmondani a hölgy. :-) Körülbelül milyen árakkal lehet számolni azon a vidéken?
Milyen kirándulásokat javasoltok a környéken. Ahova mindenképpen elmegyünk: Hallstatt, Bad Ischl, Salzburg, illetve az 5-finger kilátót nagyon szeretném még megnézni. 3 teljes napunk van, ha az utazást nem számoljuk bele. A felsoroltakon kívül van még valami amit mindenképpen látni kell? Érdemes átmenni Németország alsó kis csücskébe szerintetek?
Bár sok helyen jártam már Ausztriában, de leginkább a 90-es években, így gondolom az már nem "ér" :) De az idén Húsvétkor, mi mégis találtunk egy igazán "elhagyatott" völgyet, Lesachtal-t. Birnbaumban laktunk és mozdulni sem akartunk innén. Turistákon kívül minden volt, amit egy alpesi kirándulástól elvárhat az ember. Gondolom télen és nyáron talán többen vannak, de a "fővonulatból" biztosan kiesik. Én mindenkinek, aki égbe nyúló csúcsokat, tengerszemeket, könnyebb vagy nehezebb túrautakat keres nagyon ajánlom.
Mi is pont ezt keressük, ezzel egyetértek. Valószinű sőt a lenti irásod miatt szinte biztos hogy a városi tómeget messze elkerüljük majd. Ha sok szép magashegyi tUrát találunk és az idő is kedvez akkor max átutazók leszünk a nyüzsin keresztül. Engem banyoca képei meggyőztek hogy nem fogunk csalódni az biztos.:-)
Zillertalba akkor szoktunk menni, ha éppen valamelyik magashegyi tározóhoz megyünk (többnyire Schlegeis) vagy Hintertuxba, meg egy évben egyszer a http://www.zillertal.at/de/sommer/news-events/tdot/ idején, mert ilyenkor sok minden ingyen van. Ingyen jó, ha nem is maradandó élmény, de még a jó osztrák fizetésből sem adnék érte pénzt.
A sok ember nem tévedhetröl a legyek jutnak eszembe.....
Az Isaar nevezett részén jártam. Igaz csak kocsival. Az lehet, hogy kevesebb a turista, mondjuk nem véletlenül. Valamennyit dob a dolgon, hogy a Zugspitze-t innen-onnan lehet látni, de a környék maga nem egy turistamágnes. Az épp csak csordogáló Isaar-hoz kb 2 méteres bozótoson lehetett csak lejutni, ahol érintetlenség ide, érintetlenség oda, egy jó kupac szemét fogadott. Mondjuk az időjárás is borongós volt, lehet ez is befolyásol a véleményemben.
A Risstal minden utikönyvben benne van, merthogy csak Németország felől közelíthető meg. Ha jól emlékszek, akkor ott volt a tábla, hogy le kell kanyarodni, de aztán nem sok kedvünk volt. Nem az Achensee felől mentünk, lehet ha onnan indulunk akkor lekanyarunk. De mire Wallgauból eljutottunk idáig, elment a kedvünk. Pedig a kirándulásunk fő célpontja épp ez volt. Hozzáteszem, bővebben nem is néztem utána akkoriban, így utólag lehet kár volt kihagyni.
Azt, hogy ennyi ember nem tévedhet, nem a síelésre értettem.
Te ott élsz, minden bizonnyal jól ismered a környéket és eljutottál oda, hogy a nagy turista attrakciókon túl vágysz valami másra. De mikor először, vagy másodszor voltál, tuti a legjobban reklámozott, legfelkapottab helyeket nézted meg először. Én pesti vagyok (egyébként győri), és én is mosolyogva nézegetem azt a sok japán (és egyéb) turistát akik a Parlamentet fotózzák, hogy valyon mi tetszik nekek ezen ennyire? Ahelyett, hogy elmennének a nyócadikkerületbe :)
Ha pl valami fantasztikusat akarsz látni, pl igazi vadon folyó folyót, akkor ott az Isar felső folyása (Langgries-Wallgau között), vagy szinte lakatlan völgyet, akkor ott van Riessbachtal egészen az Engalmig.
Ugye nem ismered? Na ez a lényege!!!
Gyorsan nézd meg, amíg még relatív érintetlen. Turista már most is túl sok van arra is, de legalább még a buldózerek nem kezdték el átrendezni...
Felőlem?! Én is szívesen letagadom, hogy jártam már Zillertálban :-)
Igen, tömegturizmus. Nincs 1500 méter tengerszint alatt egy méter terület sem amit nem emberi kéz formált. Mindenhol tömeg, a dugók gyakran az autópályáig nyúlnak. Mindenhol hatalmas hotelek, a sípályák miatt kiirtott erdők, félig kopasz hegyoldalak, teljesen gátak közé szorított Ziller folyó. Minden drága, rengeteg a felvonó, nincs romantikája. Ha valamit látni akar az ember, ami érdekes, akkor el kell mennie az eldugottabb bugyraiba, mint a magashegyi víztározók (azok sem valami természetesek), vagy Hintertuxig és onnan indítani a túrákat. Nem mondom, hogy így nem lehet szépet látni, de sokat kell érte menni és sajnos a nagy egésze elhanyagolható.
Hogy ennyi ember nem tévedhet? Nem is tévednek. Nem a természet közelségét keresik, hanem nagyvárosi viszonyok között akarnak síelni. De mivel a topik címe hegyek, szurdokok, tavak, túrák, ebből arra következtetek, hogy nekünk nem a tömeghisztéria ami hiányzik, hanem a természet közelsége, a természet szépsége.
Igen, a mellékvölgyek, eldugottabb kisebb völgyek még tartogatnak igazi természetességet is. Zillertal maga nem, viszont a környező hegyek igen. Szóval Zillertal is jó ulticél, ha az ember elkerüli a tömegturizmust :-)
Huhhh....asszem ezentúl letagadom, hogy jártam Zillertalban. Azt meg főleg, hogy ráadásul még tetszett is.
Tömegturizmus?
Én erre csak azt tudom mondani, mint amikor hülyének néznek, hogy síelni járok, mert hideg, van fúj a szél és esik a hó:
Ennyi ember nem tévedhet.
Ahol van látványosság, ott turista is van.
És azt se felejtüsk el, hogy az ember életében viszonylag kicsi az az intervallum, amíg a vadromantikának hódolhat. Fiatalon, ha sikerül egy olyan társat (meg némi tőkét) találni, aki vevő erre, akkor benne van pár év egy eldugott hüttében, amikor vacsorának megfelel egy banán, zsíros kenyérrel. Aztán jönnek a gyerekek, ők nem biztos hogy úgy viszonyulnak ehhez, mint ahogy én. Tudom, nevelés kérdése, de akinek van gyereke, tudja miről beszélek. Szóval egy idő után a kényelmi szempontok is bejönnek a képbe, ha tetszik, ha nem. Aztán amikor a gyereket már jobban érdekli a saját élete, akkor esetleg megint lehet(ne) romantikázni. De akkor meg már lehet, hogy én se úgy viszonyulok hozzá. :) Szóval (ígérem utoljára) Zillertal egy teljesen jó hely, semmi esetre sem beszélnék le senkit arról, hogy ide menjen.
Csatlakozom, bár az is igaz, hogy az igények nagyon változatosak. Gyakorlatilag bejártam már egész Ausztriát Voralrlbergtől Burgenlandig, de Zillertal nem tartozik a kedvenceim közé, pont az általad leírtak miatt. Ha még egyszer odamegyek, a mellékvölgyeket az ún. "grundokat" fogom bejárni, ott még lehet alpesi romantikát találni.
Igazan eldugott vidék már sajnos nincsen. De amennyire lehet, én kerülöm a tömegturizmust. Zillertal meg a mintapéldája a tömegturizmusnak. Ott gyakorlatilag 1500m szint alatt semmi sem érdekel :-(
Pitztal garantáltan csendes és nyugodt... Amikor először láttam , én pár napig nem akartam sehova sem menni, mert annyira csodás kis völgy, hogy teljesen lenyűgözött :)) A patak mellett a völgyben sétáltunk minden este, és úgy éreztem, hogy soha nem akarok innen hazajönni :))
Van egy kis vízesés is, aminek a tetejéhez fel lehet túrázni:
nem messze Plangerostól indul felfele egy túra a Kaunergratt hüttéhez, jó kis túra felfele, de nagyon ajánlom, hogy nézzétek meg:
ajánlom még, hogy nézzétek meg a Hochzeigert,és Imst, és az onnan induló túra a Hoch Imst-re is csodás, bár ezekhez a völgy bejáratáig vissza kell majd autóznotok :))
Én is a kevéssé zsúfolt, csendes helyeket szeretem, egy mpreis bolton és éttermeken kívül nem is igénylek mást :) ahogy néztem Pitztal ilyesmi lesz.
van nekem Söldeni képem a Tiefenbachkoglről fotózva a Pitztal völgy egy kicsike része, mikor nézegettem a környéken lévő túrákat olyan ismerős volt, így végig néztem az ötzi fotókat, ééés íme :) sokat segített google earth hogy beazonosítsam
Ez nézöpont kérdése. Én pont ezért kerülöm Zillertalt. Olyan az egész völgy mint egy nagyváros. Kb. 1500m alatt minden négyzetméter terület mesterségesen rendezett. Tömegturizmus. A hegyek viszont tényleg szépek, de inkább azok közül is a legmagasabbak :-(
Zillertal azért jó hely, mert egy helyen megtalálsz mindent, ami egy alpesi területen élvezetes lehet. Hegyek, gleccser, panorámautak, strandok, kerékpározási lehetőség, stb.
És ráadásul mindez könnyen elérhető, nem kell órákat utaznod, ha geleccserre vágysz, vagy fel akarsz mászni egy hangulatos hüttéhez, ne adj Isten strandolni akarsz. E mellett nem kell lemondanod az infrastruktúrális előnyökről, mint a jó közlekedés, vagy a könnyen elérhető bevásárlási lehetőség. Ha a kisvárosi nyüzsgés vonz akkor is megtalálod a számításod, és akkor is, ha egy hegyoldalban lévő parasztgazdaságban akarod eltölteni a nyaralást.
Pitztal, Kaunertal, mind mind szép hely, de egyik helyen sincs meg mind ez a dolog ennyire közel egymáshoz.
A Penkent most nyáron el lehet érni a Horbergbahn+Lärchwald felvonóval. A Horberg egyébként nyáron nem üzemel. Mayrhofen és Schwendau között ingyenes busz közlekedik.
A Penken felvonó egyébként nagyon hangulatos és látványos, ahogy a városközpontban felszállsz a felvonóra. Csodálatos a kilátás közben Mayrhofenre. A Horberg messze "unalmasabb".
azért a Berliner hüttét ne adjátok fel, mi csak azért nem jutottunk fel mert nem volt végig jó időnk, nem mertünk elindulni, szerintem ha korán indul az ember simán bevállalható
A Peneken amúgy olyan pihenős hely, egy jó túrás nap után tökéletes választás.
Zillertal tényleg az a hely ahova többször kell menni, az éven is nagyon esélyes volt, de az ismeretlen még jobban vonz, így lett Pitztal, viszont haza fele beugrunk zillertal sörért, az nagyon bejött nekünk :D
Nem akarunk semmi szépet kihagyni, panoráma utakat meg főleg....ha az idő is engedi....:)))
Augusztusban megyünk, addig összeállítom a tervet:) Volt egy hüttés ott alvós variáció, ezért is néztem a Berlinert de aztán meggondoltam magam, mert akkor két helyre fizetem a szállást .
Az jó hír ha van több felvonó is a Penkenre :)) Ahogy látom Zillertal is az a hely lesz, ahova többször vissza fogunk menni, annyi szép része van :)
Nagyon csodásak a képeid már tavaly is nézegettem őket:)))
van bőven egy napos túra, A Zillergrundon, a Schlegeisen az Olperer hüttét nem szabad kihagyni, akkor az Ahornon is van magason egy hütte, hirtelen nem ugrik be a neve.
ja és igen, úgy látom az általad linkelt szállás ad activ cardot, elég kevés helyen adnakrendelj prospektust, zillertalról nincs magyar nyelvű sajnos, de érdemes szerintem, elég hamar kiküldik
A Penkenre fel lehet menni másik felvonóval is Fingenberg Almbahnen-nel, érdemes felmenni mert gyönyörű a kilátás az Ahornra, a Stilluptal víztározóra, a Zillertaler Höhenstrasszéra is rálátni. Van itt egy érdekes kápolna, kívülről fém, bent pedig gyönyörű faburkolatú minden.
Az Ahornra is érdemes felmenni felmenni, az Mayrhofenből indul.
Rengeteg felvonó van, a legmagasabb a Hinter Tux, itt egész nyáron lehet síelni is.
A linken ott van összes felvonó amire jó az Activ Card, de úgy tudom szállások ezt, meg kell venni, itt vannak az árak (amúgy ezen linken megtalálsz mindent, de kérdezz nyugodtan, tavaly voltunk még friss az emlék :) )
Én hegyek között élek. Most éppen szakad a hó 1000-1200m fölött. Szóval azok most nem vonzanak. Na meg úgy teljes az élet, ha mindennek van benn helye. A Dürnsteini sétát feltétlen belevettem a tervbe.
Én első sorban a hegyek miatt járom Ausztriát. Itt lakom a határ mellett, gyakran egy napra is átugrunk kicsit mászni. Nálam a többi attrakció csak kiegészítője (bár nem elhanyagolható) a hegynek. Wachaut is tavasszal és ősszel szeretem, amikor még/már a magas hegyek nehezen járhatók, de hegyhiányom van. :) Van jó kis túra pl. Dürnsteinben, kerülővel fel a várhoz. Rövid, van benne kis adrenalin is, utána jobban esik a bor. :)
A sétahajó jó ötlet, de szerintem valami ilyesmire fogunk egyszer visszajönni, hogy legyen valami legközelebbre is. Most a borokon, kulináris élvezeteken és a tájon lesz a hangsúly.
Sokan nyaralnak úgy, hogy ha egyszer már eljutok oda, akkor egy napba mindent. Nem szeretem, nem erőből nyaralok. Ha kedvem lesz valahol ücsörögni, akkor ücsörgünk, nézelődünk. Ha valahol jó a hangulat és a bor, akkor ott ragadunk. Majd jövünk még egyszer, ha hiányérzet marad bennünk.
Nekem is ez a gondom, hogy nagy borkedvelő vagyok és eddig mindig Magyarországról hoztam a borokat (többnyire), most tartok ott, hogy ismerkedek a helyi lehetőségekkel.
Meg kell vallanom, az osztrák borok is nagyon jók, de még elvétve sem találsz olcsón jó bort. Bele kell nyúlni mélyen a pénztárcába, akkor fantasztikusak. Viszont ilyen borünnepségeken megvan a lehetőség kóstolni. Wachau a rizlingektől és zöldveltelínitöl híres, na meg a Steinfeder-töl (nem hiszem, hogy van magyar megfelelője).
ha a borok nem is, a környezet alapján Ausztria legszebb borvidéke.
Az ételekben nem is a melléfogás veszélye nagy Wachauban, hanem, hogy a számla nagyon magas dimenziókba csap át :-) van az az ár, amitől már semmi sem ízlik :-)
Parkolási helyzet pocsék. A borok osztrák szemmel/szájjal biztos jók, de magyarnak inkább átlagosak. Éttermet nem tudok, nincs kedvencem, de még nemigen fogtam mellé. Az élvezetből kirándulást támogatom, nem mennyiségre kell menni! :)
Wachau nekem is olyan messze van, mint például egy Budapestinek. Ezért aztán nem ismerem nagyon. Utánaolvastam a dolgoknak, nagyjából tudom mit kell megnézni, meg hogy mi érdekel, kinyomtattam a programokat, menetrendeket, de sok mindent kell majd rögtönözni. Pl, hogy hol eszünk. A szállásunkon van reggeli, lehet, hogy vacsorázni is ott fogunk, de ebédelni valahol olyan helyeken szeretnénk, ahol nagyon jó a konyha és jó borok vannak. Bórkóstolásra is megyünk, de tapasztalat hiányában ahhoz a borászhoz aki az utunkba kerül. A Weinfrühling keretében 20 Euróért annyi bort lehet kóstolni, amennyit akarunk, szinte az összes helyi borász részt vesz ezen, szóval lehet menni pincéröl pincére. (Karszalagot kap az ember.) A parkolási helyzetet sem ismerem. Sokan lesznek, hisz május elseje, meg Weimfrühling. Szóval lehet, hogy egyes helyekre tömegközlekedéssel megyünk, ezért kinyomtatva nálam lesz a teljes vonat és buszmenetrend. Na meg azt sem tudom, melyik látványosságra mennyi idő megy el. Mivel én élvezetből kirándulok, nem erőből, ezért lehet, hogy nem fér bele minden és ősszel jövünk még egyszer, ha úgy érezzük, hogy elmaradt valami.
Inkább mi szoktunk tőled segítséget kérni, úgyhogy föltaláljátok magatokat:) Ha véletlenül még van kedved válogatni, akkor egy waldvierteles kirándulástervezőt ajánlok, persze a főoldalon és Langenlois oldalán is találsz bőven hasznos infót.
A Duna mindkét partján érdemes autózni, önmagában élmény. Jól írja trlala, a kis települések mind gyöngyszemek.
Pont a Weinfrühling miatti események miatt megyünk. Ami tervben van, az Melk, Aggstein, Göttweig, Domäne Wachau, Dürnstein, Weissenkirchen, Eztherzog Franz Ferdinand museum. Ezen kívül kaptunk pár jó étterem tippet, meg igyekszünk pár borospincét is felkeresni.
Időnk nincs túl sok. Ma délután/este érkezünk, vasárnap ebéd után indulunk vissza (legkésőbb 3-4 körül indulnánk). Az ismertebb látványosságokat megtaláltam neten, esetleg jó borospince és étterem tipp érdekelt volna. De ezen nem aggódok, majd a helyszínen feltaláljuk magunkat.
Mivel a terület Ausztria egyik borvidéke és baracktermő vidéke, vannak frekventált időszakok. Pl.: barackvirágzás tavasszal, barackszüret nyáron, szőlőszüret ősszel, ilyenkor még több a turista. A környező hegyek (már/még nem Alpok, hanem Cseh-masszívum) számos túralehetőséget rejtenek.
Melk és Krems között a Duna mindkét partját érdemes bejárni. Melk az apátsággal min. fél nap. Krems óvárosa fél nap. A dunaparti települések, kis gyöngyszemek, meg-megálásokkal egy nap. Dürnstein, Spitz, Willendorf a vénusszal :) kihagyhatatlan.
Közben utánanéztem, és a Berliner eléggé keményen több napos túra, bár csodás :) AKkor úgy kérdezem, hogy tudnátok-e 1 napos magashegyi túrát ajánlani Hippachból v Mayerhofenből indulva...
Szia! nem konkrétan Dél-Tirolban, de a közvetlen közelében voltunk Húsvétkor. A táj lenyűgöző, apró tüneményes falvak, igen kedves, vendégszerető lakosok és nagyon kevés turista. A Dolomitok szinte a kertben nőnek. A mi szállásunk tiszta/korrekt volt, az ellátás (félpanzió) pedig fejedelmi, végső soron nem tudtuk eldönteni a szobáért vagy az étkezésért fizettünk, mert mindegyik sehogy sem fért volna be a 32 EUR/fő/nap árba. A honlapjuk nem túl nagy durranás, de a leglényegesebb dolgokat megtalálod. Ha van időd, nézd meg a fotóinkat:
Június végén Dél-Tirolba utazunk a családommal ( 4 felnőtt). Olyan szállást keresünk, ahonnan jól bejárhatjuk a környéket. Elsősorban a Dolomitok a tervezett program. Apartmanba, panzióba mennénk. Örülnék, ha tudnátok ajánlani néhány jó helyet. Mi először utazunk erre a vidékre, biztosan vannak akik jó helyismerettel bírnak. Minden tippet, tanácsot, programot szívesen fogadunk!
Köszi az infót a felvonóról, ez egy kicsit most elgondolkodtat, mert jó lett volna kihasználni. Gondolom a szálláshoz kapott active card-al fel mehettünk volna. Van amúgy más hasonló felvonó a közelben amire jó a kártya, és 2000-es magasságba megy?
Mayrhofen gyalog is percek alatt elérhető. Onnan aztán, busz, vonat, felvonó, van minden. Kedves háziak, a szokásos kilátás, nincs gond a parkolással. Van szoba is és apartman is több.
A Penkent ezen a nyáron újítják fel, azzal számolj, hogy az nem fog menni.
Köszi a gyors választ ! A rizikós helyeket nem szeretjük, akkor inkább fizetünk a parkolásért. A Feldgasse jónak tűnik, ha találunk helyet, ha meg nem, akkor a központhoz közel állunk meg. Jártunk már 2013-ban Kufsteinben, így nem teljesen ismeretlen...
Itt szoktam parkolni, majd a felüljárón át megyünk át a városba. Elvileg csak a vasút utasainak ingyenes, de még eddig soha nem láttam, hogy ellenőriztek volna bárkit is.
Ezen kívül még ebben az utcában ingyenes a parkolás:
Bár nekem egy nap is nap, úgy döntöttünk, a hegyek megvárnak, nem teszünk ekkora kerülőt és inkább toronyiránt megyünk. Így rendesen elkerüljük az Alpokat. Majd jövőre megnézzük. :)
Remélem két hét múlva gyönyörű szép idő fogad bennünket Kufsteinben. Parkolással kapcsolatban szeretném kérdezni Tőled, hogy merre felé található nem fizetős parkolási lehetőség. A gyaloglás nem gond kicsit messzebbről. Pl. a Kálvária felé van-e lehetőség ingyenes parkolásra, vagy a vasútállomás környékén ? Előre is köszi a választ !
Úgy volt, hogy idén nyáron a Kaunertal-Pitztal lesz a befutó, de most pillanatnyilag úgy tűnik, egy meghívás miatt messzebb megyünk. A távolság miatt, mindenképpen egy éjszakát aludnunk kell valahol útközben, és akkor már miért ne legyen kettő? :)
Tehát van egy teljes napunk Ausztriában, valahol. Én Innsbruck környékét szemeltem ki megállási helynek, bár akkor még mindig nem tettük meg az út felét. Mindegy.
A kérdése az lenne, véleményetek szerint mi lenne az, amit ebben az egy napban semmiképpen nem szabad kihagyni? Tudom, hogy rövid az idő, de most ennyi jut.
Sziasztok! Nem kevés izgalommal, időjárás oldalakat bújva, folyamatos kapcsolatban a szálláshellyel, nyugtatva a csoport aggódó tagjait, csak elindultunk a hurrikán sújtotta Ausztriába április 2-án, csütörtökön. A cél Lesachtal, azon belül is egy picike falucska Birnbaum volt.
Az utazás végig jó volt, némi böjti hátszél ugyan növelte a sebességünket és csökkentette a fogyasztásunkat, de ettől eltekintve "esemény nélküli" volt az út. Karintiába érve már a Nap is sütött, így egyre bizakodóbbak lettünk. Hermagortól a táj egyre varázslatosabb a völgy egyre szűkebb lett és Kötschach-tól végleg "egynyomtávúvá" vált. Egy 30 kanyarból álló szerpentin után elértük az utazó magasságunkat (kb. 1100 m-t) és egy nagy levegő vétel után végre elértük Birnbaumot. A Nap hétágra sütött, a Dolomitok Plenge nevű hegycsúcsa szinte a kertünkben nőtt, a szálláshely korrekt volt és a csoportból mindenki rendben megérkezett (17-en voltunk!)
Némi szíverősítő után -vacsoráig- csak üldögéltünk az erkélyen és nem tudtunk betelni a látvánnyal. Hihetetlen, de minden nap 3 vagy 4 fogásos vacsorát kaptunk, így a végén nem tudtuk, hogy a szállásért vagy az étkezésért fizettünk. A házban sok ingyenes játék, minimális térítésért biliárd, szauna és gyerekeknek egy nagyon jól felszerelt játszószoba van. Csoportoknak két közösségi helyiség, ill. egy étterem, ahonnan a fogyasztás után órák múlva sem néznek ki. Elégedetten hajtottuk álomra a fejünket és drukkoltunk a további jó időért.
Reggel gyönyörű napsütésre ébredtünk (ami egész nap kitartott!) így jóga utánra túrázást terveztünk. Sajnos a Dolomitok irányába tilos volt a túra, így a másik oldalt "másztuk" meg, ami szintén csodaszép volt, arról nem is beszélve, hogy ahogy egyre feljebbre jutottunk úgy mutatta más és más "arcát" a szemközti Plenge. A tökéletes nap végén még lementünk a kert aljában zubogó Gail folyóhoz (igen meredek, nagyon fárasztó kaptatón keresztül) és este a szaunában próbáltuk "rehabilitálni" magunkat.
Szombaton kicsit felhős/napos idő volt ezért egy autós körutazást terveztünk. A csoport egyik része átugrott Olaszországba (Cortina dAmpezzo), mi többiek pedig Lienzbe, megállva minden kanyarnál :)
Vasárnap sajnos haza kellett jönnünk, amit Lesachtal friss húsvéti hóeséssel "üdvözölt", ami még különlegesebbé varázsolta a tájat. Összefoglalva Lesachtal, Ausztria "eldugott" különleges gyöngyszeme, amit a helyiek még a turistáktól is "óvnak", ui. számuk korlátozva van. A szálláshelyünk egyszerű, de tökéletes volt, az ellátás pedig fejedelmi! a házigazdáink -egy fiatal orosz házaspár- rendkívül kedvesek voltak, mindent megtettek azért, hogy jól és kényelmesen érezzük magunkat. Egy biztos, hogy még visszatérünk, mert az a Plenge nem hagy bennünket nyugodni és júniustól már "nyitva" van :)
15-20 fok? Mi Húsvétkor még a síléceket pakoljuk a kocsiba. Általában mindig megy a hezitálás, hogy maradjon a téli gumi, vagy cseréljem le. Ez elmúlt évek Húsvétjaikor (legyen az bármikor) még mindig jó döntés volt a téli gumi fent hagyása. Volt hogy Parndorfnál 21 fokban tankoltunk, ment a klíma ezerrel. Salzburg előtt meg kellett álnni a fényszóróra ráfagyott havat letakarítani. Az áprilisban még bőven benne van a mostani hideg, havas időjárás.
Én mindenhol ilyen idöt olvasok. Ma is egész nap esett és fújt a szél. Most állt el. Jelenleg 1000m körül van a hóhatár. Áprilisban még tart a síszezon. A szép idö ajándék, nem természetes.
Köszönöm, persze jobban örültünk volna gyönyörű tavaszi időnek 15-20 fokkal, napsütéssel, de így is igyekszünk jól érezni magunkat. (A belinkelt "cikken" kívül sehol nem látok, nem olvasok hóviharról, orkán erejű szélről, egész országra kiterjedő riasztásról...remélem ez valami tévedés)
Még viszonylag kezdő vagyok a témában.... C-ig nincs gond, D-vel még "ismerkedek". Voltam már D-s szakaszokon, de ha pl végig D-s, azt még nem tudom hogy menne... De rajta vagyok az ügyön... ;)
Érdeklődnék, hogy van-e köztetek Győr-Moson-Sopron megyei, aki/k jár/nak túrázni, via ferratazni és esetleg alkalom adtán lehetne hozzá/juk csatlakozni?
Mennyire más napsütésben mint abban a havazásban amiben mi voltunk :)
Majdnem mi is kimentünk vasárnap, csak reggel itt (Győr) elég sz*r idő volt igy nem indultunk útnak. Persze délre ragyogó idő lett de akkor már csak a közeli Bakonyba ugrottunk le :)
Köszönöm, néztük már ezt is tavat is. Leendő házigazdánk a Wolayerseet javasolta. Bár kis esélyt látok arra, hogy 1000 m-t felfelé (április elején) egy nap alatt meg tudunk tenni :)
Addig tököltem a szállásfoglalással, míg Murauit és Raurisit is elvitték :(. Teljesen véletlenül "jött velünk szembe" egy ideális szállás, elfogadható áron, viszont teljesen ismeretlen területen (Birnbaum). Ahogy végig böngésztem a fórumot vagy nem sokan jártak még Lesachtal-ban, vagy a sok gyönyörűség mellett ez a terület tényleg nem tartozik Ausztria attrakciói közé. Végignézve egy csomó ottani fotót, javasolt kirándulási helyszíneket érthetetlen számomra, hogy ez a vidék "felejtős" lenne. Szóval a kérdés/kérés nyugtassatok meg a Hermagor-Sillian-Lienz háromszögön belül Húsvétkor csodaszép 4 napot fogunk eltölteni, amihez a "díszlet" maximálisan adott.
Mi tavaly nyáron jártunk arra, igaz kicsit nyugatabbra. Viszont meleg szívvel ajánlom ahol mi voltunk.
Kérdés mekkora létszámra keresel. Mi 4-en voltunk + eb. És megkaptuk a 8 személyes apartmant a kisebb árában, mert az alsó szinten horvát síelők voltak.
Mi tavaly a Wörth-i tónál, Velden am Wörthersee-ben szálltunk meg,onnan jártunk Szlovénia meg Olaszország felé. Booking.comon foglaltam, egyszerű kis szállás volt kedves házinénivel,kb 5 percre kocsival a tótól. Ha érdekel a szállás visszakeresek melyik volt az.
Nagyon tudom ajánlani! A hely szuper, nagyon jó kiindulási pont volt, a szállás kifogástalan, a környék elsőosztályú, csendes hely. Az ár is megfelelő volt.
Ha további infó kell, írj mailt nekem mcll kukac mcll pont hu. ;)
Hozzáteszem, a szállásadóhoz semmi közöm, nem ismerősöm vagy rokonom, tavaly nyáron a nyaralásunk alkalmával találkoztam a családdal először. Egyébként nagyon kedvesek, nem tolakodóak, de ha kell bármikor segítőkészek.
Tudtok javasolni nyárra szállást Villach/Spittal környékére? Az úticéljaink Maltatal, Szlovénia, Faaker See lenne, úgyhogy valahol a Villach-Spittal tengelyben gondolkozunk elsősorban, de jöhet bármi a környéken.
Január 4-én megunva az itthoni hómentes telet kiugrottunk Puchberg am Schneeberg-re. Szép havas volt a kisváros, aztán tovább mnetünk az 5 km-re lévő sípályához, hát akkora hóviharba kerültünk mint még soha, de én imádtam :-)
Én a telet a téli dolgok miatt szeretem. Egyáltalán nem hoz lázba az ilyen szar tél, mit az idei, meg a tavalyi. Ha nem itt élnék, én ezért egy centet nem fizetnék.
Én a sportoló szemével nézem. Ezért megyek pl. inkább tavasszal síelni. Fent a pályákon szikrázó hó, lent a völgyben csodás tavasz. A fenének hiányzik, hogy a parkolóból úgy kelljen kiásni az autót, meg a bakancsot tökig éró hóban kelljen cserélni. Nem beszélve a hólánc szerelésről.
Nassfeld nagy síterep. Az, hogy a völgyben foltos a hó, semmit nem jelent. A felsőbb pályákon simán el lehet lenni egy hetet anélkül, hogy unatkozna az ember. Én nem aggódnék, főleg, hogy az időjárás az egyik napról a másikra nagyot tud változni.
Mindkét szállás egy eldugott hegyi ház (majdnem hütte), így a "tömeg" oda talán nem ér fel. Tavaly Wagrain "fölött" voltunk az utolsó házban :), az is nagyon jó volt. Biztos megnéznénk egy-két dolgot a közelben, de inkább a közvetlen környezet "bejárása" a cél.
Köszönöm, akkor biztosan nekünk is tetszene mindkettő :) (mint ahogy eddig is tetszett majd mindenhol). Akkor valami más (pl. durva anyagiak) alapján választunk
Sziasztok! "sokat látott" emberektől kérnék egy kis segítséget. Húsvétkor ismét mennénk Ausztriába. Két szóba jöhető helyszín van, nagyjából ugyanolyanok a körülmények, azt szeretném tudni hol számíthatunk inkább "leeső" állra. Az egyik Rauris, a másik Schöder (Murau). Négy napra megyünk 16-an, a program jógázás és kirándulások. Előre is köszönöm.