A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
Nem tudom, de nekem mégis jobban tetszenek,mint a búzakalász, a békegalamb, az üllőn ülő munkás. Talán az egyetlen kivétel az Erzsébet-híd. Abban persze egyetértek, hogy a háború előttiekkel nem versenyezhetnek a maiak... Mondjuk egy Madonnás 2 pengős... Hajaj!
Velemenyem szerint (esztetikai szempontbol) a magyarorszagi penzveres mélypontjat a szocmodern ermek jelentik., azota egy leheletnyit talan javult a helyzet.
Ennek ellenere korabban gyujtottem a forint rendszer ermeit is, melyek ma is megvannak.
Került hozzám pár régi pénzérme és papírpénz egyaránt, de a neten nem nagyon tudok kiigazodni, hogy megtudjam mennyi is lehet ennek a mai valós értéke.
Tudna ajánlani valaki valamilyen oldalt ami nagyjából a valós értékét mutatja ezeknek vagy tudna valaki itt segíteni?
Régen nem vateráztam már, viszont a közelmúltban átestem egy kisebb-nagyobb gyűjteményátalakításon. Ennek következtében most 200-nál is több tételem van fent 1 Ft-ról, miniálár nélkül. Köztük igen jó darabok. Ha megengeditek kicsit megreklámoznám:
Köszönöm szépen a tippet. Valószínűleg a hétvégén kiugrok hozzájuk a fényképezőgépemmel és próbálok valami normálisabb képeket lőni.
A mostaniak eléggé használhatatlanok, kevés van rajta, sötét van etc...
Esetleg a római pénzről lehet valamit tudni kép alapján? Valódi-e, esetleg arany... érdekes mivel valaki régen gombbá alakíttatta, így az értéke is csökkent (gondolom)
Sziasztok. Erről az érméről tudtok valamit? (Gondolom nem PV-s, aperemét nem láttam de szerintem nem is Szabó Géza féle szegedi) Köszönettel: Pelso 111111
En ermetarto keretben (a kereteket pedig albumban), illetve talcan tartom az ermeimet. (A bankjegyeket nem gyujtom.)
Szamomra fontos a bovithetoseg. Esetemben a keret elonye, hogy az erme adatait ra lehet irni, es valamennyire vedi is. A tálca "profibb" megjelenést biztosit es szerintem esztetikusabb is, de csupan az egyik oldal lathato, siman ki lehet boritani, tovabba a talcak tobbsegere nagyjabol azonos ermek helyezhetők (pl. azonos címlet - különböző évjárat).
Szinte minden tarolasi formanal van elony es hatrany is.
Üdv, tudnátok ajánlani Magyar koronázási zsetonokhoz és Körmöcbányai medálokhoz katalógust PDF vagy ha volna akkor akár nyomtatott formában is. Köszönöm
Vaterán szereztem egy próbanyomatot. Specimen bankjegy. Szeretnék róla bővebb információt, de a google, csak ebay és Vatera oldalakat ad ki. Van valakinek ötlete, hogy merre keressek?
Aki dobozban egymásra hányja a pénzeket az ne nagyon csodálkozzon. Ha van csak egyen is egy kis rézpenész már annyi is. Dobd meg egy kis finom vasreszelékkel még, és szépen patinásodni fog.
Sziasztok! Lomtalanítás közben előkerült egy nagy tömeg, régebbi évjáratú új tajvani dollár (TWD), melyből szívesen vinnék haza/küldenék postán is az érdeklődőknek. Az alábbi bankjegyek közül már egyik sincs forgalomban, ám a 10 dollárost leszámítva mindegyik nagyon jó, aUNC körüli tartásfokkal bír, illetve az 50 centes bankjegyek a TWD 1949-es bevezetésének egyik első szériájából valóak (1949. június 15. után készültek). Szeretném megérdeklődni, hogy otthon mennyire lehet igénye a gyűjtőknek ilyesmire? Tajvani aukciós oldalakon 50-200 TWD-ért (425-1700 HUF) szokták kínálni darabját, kíváncsi vagyok, hogy otthon mennyit érhetnek, ha érnek egyáltalán valamit.
Átolvasva a listát nem lehetnek valami értékes darabok sajnos, de a pontos megállapításhoz tudnunk kellene a pénzek tartásfokát, avagy hogyan tartod őket.
Nem szabad a papír pénzeket hajtogatni, gyűrni, mert rontasz a tartásfokán, érdemes berakóba rakni őket, , az érméket pedig kapszulában, az védi a karcolásoktól, meg a levegő által okozott oxidációtól.
Akkor még az is lehet, hogy nem lett rendesen lemosva a tisztító folyadék, és annak a maradéka okozta a reakciót. Vagy a környékbeli autók kipufogója. Valahonnan csak jön az a kén :-)
Milyen a fűtés a szobában? Mert ha például szén, akkor abban mindig van egy kis kén is. És a kén-dioxid szépen patinásítja az ezüstöt. Gondolom a felül fekvő rész lett barna, alul meg amennyire be tudott hatolni az érme alá. Védekezni úgy lehet, hogy például kapszulában tárolod.
Azt csak azért tettem föl a vateráról, mert a miénk nincs most kéznél, s nincs fotóm se a ferencjóskás oldaláról. Nekünk ebben a díszes kivitelben van meg, nem a kitűzhető kis háromszöggel... Az is érdekelne, h. mi a neve ennek a formának. Sehol nem látok ilyet a Google-képeken...
A Vaterást 20 ezerért tették föl, de a miénk nem eladó!!!
No a történet a következő. Van jó pár gyökér detektoros, aki azt a hitet vallja, hogy hulljon a férgese. Fogja az ezüstgyanús érméket és bele b@ssz@ rozsdamaróba. Igen ám, de azt nem kalkulálja be a barma. hogy sok ezüstöt erősen ötvöztek. És himlőhelyes lesz az érme még ha ezüst is.
Nagyapám Monarchiabeli kitüntetését kiegészítem az 5 koronás érme képével, fölirata 1909. Ő 1910-13 között kapta lövészetért, még a tényleges szolgálat alatt.
Szeretném megkérdezni: -Milyen érdemérem ez, és hogy nevezik ezt a fajta megjelenítési módot.
A család történetében szeretném megfelelő módon szerepeltetni.
Körülbelül másfél éve tisztítottam meg egy 1947-es 5 forintos ezüst érmét, szép, tiszta, csillogó fénye lett.
Ez idő alatt most ránéztem, és a fej oldalon szinte a teljes érmének olyan rozsda színe lett, másik oldalán inkább csak szélen a köriratnál jelentkezett.
Az érmét csak simán a többi régi pénzemmel tároltam egy dobozban a szobában.
A szobában hagytam a szabad levegőn, vagy mi miatt kezdhette meg, és hogyan lehetne védekezni ez ellen?
Nagyapám Monarchiabeli kitüntetése, lövészetért kapta. 1910- és 13 között kaphatta, még a tényleges szolgálat alatt. Szeretném tudni, mi ez pontosabban, és hogy nevezik ezt a fajta megjelenítési módot. A család történetében szeretném megfelelő módon szerepeltetni.
Sziasztok, amatőr érmegyűjtő vagyok, ma akadt a kezembe egy verdehibás 50 Ft-os. Ezekben nincs nagy tapasztalatom, azt gondolom hogy meglehetősen ritka, a piaci értékére lennék kíváncsi. A 2 forintos érme mintája van rányomva a 2015-ös 50 Ft-osra.
Köszi szépen ezt a két hozzászólást, véleményt polturás témában, kb ilyesmikre kíváncsi egy hozzám hasonló kezdő/kérdező/gyűjtögető emberke. :-)
Ami az utánzást, hamisítgatást illeti, nekem tavaly annyira megtetszett egy X polturás másolat hogy megvettem, ha jól emlékszem 2-3000 közt volt az ára, ha ilyet ennyiért megéri csinálni, akkor tényleg nem nagy ügy lehet egy ellenjegy készítése amellyel ennek a sokszorosát lehet keresni ezek szerint.
Az ezüst Kennedy-féldolláros a legértékesebb, a napi ezüstár szerint 5,23 euró az értéke, ha 1964-es; 2,14 euró, ha 1965-1970 közötti (nem látszik az évszám).
A többi érme elég hétköznapi darab, orientációnak megadom az általam használt elméleti csereértéküket /ennyiért valószínűleg nem lehetne eladni/:
Egy kis segítséget szeretnék kérni, a képen látható "érme" beazonisításával kapcsolatosan. Én sajna teljesen tudatlan és járatlan vagyok e téren! Igazából azt sem tudom igazi e vagy egy totál vacak bóvli! A segítségeteket előre is köszönöm!
Ez egy fantáziaveret, a 60-70-es években árulták utcai árusok turistáknak fasiszta szuvenírként. A Krause Unusual World Coin Catalog szerint anyaga 500-as finomságú ezüst, 585 ezrelékes arannyal bevonva, súlya 30 g. Vert darabszámról nincs információ.
Nekem ez volt mindig is a bajom az ellenjegyekkel, hogy egy adott ermet egy ilyen sz@ros elenjegy akar 5 szoros ertekre emel.
tovabbmegyek, beszelhetnenk 1-2 ellenjegyes X polturasokrol is, MM NB CM verdejeggyel, ott ugye a piaci ar kulonbseg borzalom. Direkt nem irtam erteket, mert nekem biztos nem erne meg annyival tobbet....
mibol all egy ellenjegy beutoszerszam elkeszitese, es aztan hamisítani vele?
azt nem mondom, hogy egyszeru, de boritekolhato a csalassal megszerezheto "nyereseg"..
Ott kezdenem, hogy az ellenjegyes polturakat nem szeretem, par darabom volt csak talan 5.
nekem igy elsore nem tunik rossznak, az alap korrozio jelen van az ellenjegyben is, maga a darab sem tunik patinazottnak. Az ellenjegy reszletesen ki van dolgozva.
arat nem mondok, mert az szubjektív :))
illetve nem is figyeltem mostanaban milyen aron mentek az ellenjegyes XXasok...
egy jo ismerosomet is megkerdeztem, ha valaszol megirom mit mondott.
Azért van kevés hibátlan, mert sokáig, 13 évig volt forgalomban, de ellentétben a kortársaival (10, 50 és 100 pengő) nem kerültek újabb ívek nyomásra a hiperinfláció kezdetén, ezért szinte csak használtak maradtak meg. Elég ritka az UNC példány.
Lenne még sok kérdésem persze, csak így nem látom értelmét, hogy választ nem igazán kapok, pedig a 20 pengővel kapcsolatban is biztosan van, aki tudja az igazságot, nem hiszem, hogy bonyolult dolgot kérdeztem.
Eleve még élhetnek idősebb emberek, akik fizettek ilyen pénzekkel.
Azert is mert az aEg-EF tartas igen tag, foleg ha a szubjektiv faktort is belerakjuk :)))
30-50 ezer igy kep nelkul.
Sima X polturasok, tehat VJN eseteben rengeteg veroto valtozat letezik, de a minoseget emelnem ki inkabb ami az arat dontoen meghatarozza. Illetve kicsit konkretabban kene leirnod (vagy kepet berakni) melyik X polturasrol is van szó?
Picit felreerthetoen irtam: a fb csoportokat nagyon jo kezdemenyezesnek tartom, inkabb a platformmal kapcsolatban gondolom ugy hogy nem a legmegfelelobb.
Az érdekelne, hogy a X polturásoknál melyik verető változatok számítanak ritkáknak(főleg az átvésett évszámosok érdekelnének). Illetve, hogy te árban hova raknál egy X polturást aEF-EF tartásban egy ellen jeggyel?
Nincs baj ezzel a zsebalbummal praktikus és jó anyagból is van. Használok én is hasonlót és Numis albumot+lapokat azok is nagyon profi minőségűek. A 35ös 2 pengős meg simán meglehet :)
Probalom ertelmesen osszefoglalni a gondolataimat, melyek a bejegyzeseddel kapcsolatban felmerultek bennem.
Tehát, rolam annyit, hogy korabban ugy indultam ezen a forumon mint most te. En is az itt (akkor még) jelenlevo, nagy tudasu kollegak segitseget kertem. (Nehanyan meg mindig olvassak ezt a forumot es esetenkent valaszolnak is.) Mikor evekkel ezelott csatlakoztam, meg hasznos es hasznalhato volt. Aztan megjelent egy illeto aki tobb nicken is trollkodott. Ez annyibol orvosolhato volt, hogy ha jol emlekszem akkor mar szurni lehetett kinek a hozzaszolasait lasd es kiet nem. Viszont addigra mar sokan elpartoltak a forumtol.
Személy szerint amikor egy (azthiszem maig aktiv) kollega aki ertelmes hozzaszolasokkal epitette a topikot kitalalta, hogy az en nickem is egy ezek kozul es nem fogadta el a vedekezesemet, lejaratva ereztem magam. Az akkor meg aktiv tagok kozul senki sem gondolta az ellenkezojet (vagy nem akart belefojni a vitaba) igy toroltem a regisztraciomat. (Ekkorra mar en is igyekeztem segiteni, amiben tudtam!)
Az egyre ritkulo bejegyzeseket tovabbra is olvastam
Erzesem szerint a forum nem mindig volt rendesen moderalva. Itt jegyeznem meg, hogy vicc ami a vakera linkekkel kapcsolatban tortent... de hat pénz beszél.
A magyar online numizmatikai elettel kapcsolatban osszessegeben sincs tul jo véleményem. A fb oldalak erzesem szerint nem a legjobbak es talan nem is lesznek. Volt olyan blog ami nekem nagyon tetszett, de ugy latom az is elhalt.
Jelenleg, ha pl okori ermevel kapcsolatos valaszt keresek, azt kizarolag angol nyelvű forumon teszem! Ez szomorú. Igény lenne egy jo es jol moderalt forumra!
Korabban azt gondoltam, hogy az információk "visszatartasa" mögött a "tudas hatalom" elve all. Ergo, ha egy ritka veretet nem ismer fel a vakeran mas, akkor nem lesz olyan magas az elkelesi ár. Azonban most mar inkabb azt gondolom, hogy akik itthon komoly szakertelemmel rendelkeznek azok jelentos resze nem hasznalja ezeket az online feluleteket.
En magam, fiatal korom ellenere tobb mint 10 eve gyűjtök, azonban a papírpénzek világa eddig kimaradt az életemből, igy sajnos a kerdesedre nem tudom megadni a valaszt! Azt tudom jotanacskent adni, hogy annyi szakirodalmat szerezz be amennyit csak tudsz! (Van egy okolszabaly is, miszerint annak az osszegnek amit a gyujtemenyedre koltesz, bizonyos -talan 15- szazalekat koltsd szakirodalomra.)
Talan te irtad, hogy az a bizonyos 2 pengő hianyozni fog... ha maradsz ennel a teruletnel, akkor biztos vagyok benne, hogy elobb-utobb meglesz az! Hasonlitsd ossze az 1906-os 5 koronassal, na arra mar nem all az allitasom... :D
A hozzaszolasom valószínűleg nem epp lelkesítő, de örülnék ha nem adnád fel, mert szukseg van a kerdesekre es a valaszokra is!
Ez egy jó topik lenne, de az esetek többségében nagy a pangás, csak ritkán érkezik válasz a kérdésekre, gondolom legtöbben facebookon aktívabbak.
Ez elmúlt írásaim láttán én sem számítok sok jóra kérdésekkel kapcsolatban, a Pengő korszak vagy ennyire nem érdekli a topiktársakat, vagy csak lusták válaszolni, vagy nem is tudják a választ, amit én azért kétlek.
Nos, egy utolsó kérdést azért még felteszek, bizakodva abban, hogy valaki válaszol. Ha nem, akkor maradok olvasója a topiknak, de ahogy látom egy héten egyszer elegendő lesz belépni.
Tehát a kérdés.
Az 1930-as papír 20 Pengős bankjegyeknél tűnt fel, hogy elég sok eladó darabbal találkozni, de ezeknek a 90%-a többször hajtott, esetleg szakadt, foltos, rongyos állapotban lévő salátadarab.
Miért van az, hogy ebből a címletből ilyen kevés maradt fent jó állapotban?
Én csak gyűjtögetek, olcsóbb darabokat, de képben nem vagyok... :-)
a bal alsó után veret, remélem a többi nem az
Sőt, szívesen olvasnék róluk szakmai szemmel íródott véleményeket, jó tanácsokat, elemzéseket.
Például milyen típusok léteznek (munkácsi, nagybányai, kassai...) miért van ennyi féle-fajta, a pirosabb színűek miért korrodálódnak sokkal hamarabb, melyek a legsikerültebb példányok, honnan lehet tudni hogy biztosan hamisítvány... stb
Még egy kérdés egy kezdőtől:
Olvastam hogy létezett négy polturás érme. De még nem láttam, hogyan nézett az ki? Nekem 1, 10 és 20 polturásaim vannak.
Több hosszabb-rövidebb tanulmányt olvastam már a késő középkori pénzhamisítás kérdéséről, de ezek közül a leginkább dr. Kahler Frigyes írását ajánlom A Magyar Numizmatikai Társulat 1971-es évkönyvében. Remekül, jól érthetően összefoglalja ezt a kérdéskört, tisztázza a hamisítványok típusait, időrendjét, anyagát. Minden alább felmerült kérdésedre, felvetett gondolatodra választ kapsz belőle.
Köszönöm az infót! Azt tudtam, hogy Ferdinand dénárokat szakmányba hamisították akkoriban, de amennyire tudom az is ezüst volt, csak nem kicsit hígítva/ötvözve.
Valszeg réz is készült, de a réz egy rohadtul princos anyag, nem csak szublimál mind atom, hanem a korrózió is szereti. Puha fém, szinte minden zabálja /sav/lúg/ jóétvággyal annak aránylag roppant híg elegyében is.
Ez végett gondoltam arra, hogy rézből nem nagyon maradhatott fent belőle mennyiségben.
Korabeli hamisítvány. Mivel viszonylag szép állapotú, jól látható az éremkép, szerintem párszáz forintot megér egy olyan gyűjtőnek, akit kifejezetten érdekelnek a hamis pénzek. Egyéb esetben ezek a 16. századi denárhamisítványok nem ritkák, csak amiatt nem nagyon találni a neten, mert gyakorlatilag eladhatatlanok.
Kétség sem fér, hogy Miksa 1564-1576 denárt volt hivatva helyettesíteni anno. Fura szilikát-szerű képződmény volt az érme címeres oldalán. Kicsit megpiszkáltam, repedt. Órás csavarhúzóval finoman aláfeszítettem, lepattant. Alatta réz a cucc!
A másik oldalon ami csillog, az ezüstözés, alatta szintén réz a kopások alapján. Ütős a smiley, ami Máriát és a kis Jézust ábrázolja! :D :D :D
Vélemény erről? Ér ez valamit? Nem tudom mennyire sűrű a Miksa korabeli fals érme, a neten zéró darabot találtam...
Láttam már én is sok furcsaságot, de ez az ember ez bizony nem beépített ember, a jelek szerint nem.
A másik témával kapcsolatban végül is igazad van, de átlátszó, nem átlátszó, ha jobban belegondolsz a legyártott termék megvédése racionális üzleti lépés, de ez a nullás tologatás-licittörlés viszont cseppet sem életszerű, max Pistikénél aki maga is 0-ás és eladni próbál.
Már ne is haragudj, de ez az elképzelés elég amatőr.
Gondolod majd egy 0-ás névvel kockáztatják a hírnevüket??
Vicc az egész.
Ha így akarták volna lett volna bőven olyan ismerős akit, ha megkérnek még csak fel sem tűnt volna.
De elemezzük ki ezt az egészet szépen sorban.
1, 0-ás ember (eleve már a gondolat kisiskolás)
2, a tétel irreálisan nagy ára, ezt pont nem egy 0-ással licitáltatnák meg, ha úgy akarták volna, mert így már be is indult az összeesküvés gépezet és ki is hívták maguk ellen a sorsot. Ez által már sosem mossák le magukról ezt, mert ti már eldöntöttétek, hogy árfelhatás történt.
De ha egy kicsit is belegondoltok, árat felhajtani nem így kellene, hanem 20-25%-al szépen bejáratott nevekkel, nem kell hozzá egyetem.
3, ha megnézed a sárkány.. nevű nyertes kért licittörlést időn túl amit már nem lehetett teljesíteni, ha árfelhajtás történt ennek mi értelme lett volna?
4, ha ismét megnézitek a 0-ás ember időközben hitelesítette magát zöld lett és kiderült hogy agárdi, bár ez még nem jelent semmit viszont vitt egy pár tételt, amit ha megnéztek lehet látni, hogy milyen területet fog gyűjteni.
5, meg lehet nézni a részletes keresőben, hogy ez a 0-ás ember mire licitált mostanában és kinél, és bizony belicitált jó pár tételt másnál is.
Véleményem szerint ez a 0-ás ember ez egy új gyűjtő, aki most kapott kedvet a gyűjtéshez, és ezt egy biztos cégnél kezdte meg mert bennük van bizalma, így indult el!
Köszi, jól néz ki! Létezik nagyobb méretben is? Csak 1280x958 px-ig sikerült kihámoznom a forráskódból. A múltkori hsz-ed után mondani akartam, csak elfelejtettem, hogy néhány érme körül látszódik a fehér keret (most pl. II. Lipótnál).
"Arra is volt példa, hogy két kereskedőcég (nevezzük őket "A"-nak, és "B"-nek) licitált egymás termékére, olyan érmékre, amiket közösen gyártattak le a Pénzverővel.."
Nem viccnek szántam. Az, hogy Gipsz Jakab magára licitál - elítélendő -, de talán érthető. Egy komoly érmeboltról viszont nem szeretnék ilyet feltételezni. Nem ismerem az eladót, ezért ha túl naiv lennék, akkor bocs.
Egy facebook csoportban tárgyalták az esetet, lehet, hogy olvastad is. Ami igaz, hogy mindenki volt egyszer nullás vásárló a Vaterán, ezért nem kéne rögtön árverőnek kikiáltani. A nyertest meg olyannak írták, akinek nagyon szép gyűjtije van, ezért hajlandó többszörös árat is adni egy kiváló érméért. Meg egy 99.97%-os komoly eladó csak nem süllyed le odáig, hogy néhány tízezerért hajlandó legyen a saját tételére licitál(tat)ni.
Tegnap este a vaterán az egyik nagyobb kereskedőnél 110 000 forintért ment el egy 5 korona 1908 kb, gondolom saját emberével felverte az árát. 0 értékelésű felhasználó, csak nála licitel.
Az én véleményem szerint is az 1932-es Petőfi 50 Pengő, és az 1930-as Mátyás 100 pengő bevezetésüktől a II. világháború kezdetéig stabilan tartotta az értékét. Majd 10 évig ez a két címlet jó pénznek számított, a nagyobb címletek közül ezek lehettek a lakosság körében a legelterjedtebb papírpénzek.
Azért lehetnek ezek a pénzek ilyen gyakoriak, és a gyűjtők körében viszonylag olcsóak, mert a háború kezdetével elértéktelenedtek, (mivel egészen 1946-ig forgalomban voltak) és nagyon sok maradt meg belőlük.
Ellenben az 1928-as 5 Pengőt 1930-ban bevonták, mivel helyette érmét vezettek be, az 1929-es 10 Pengő helyett meg még a háború előtt más formatervezésű papírpénzt.
Magyarán ezeket még a háború előtt bevonták, így nem sínylette meg őket az infláció ezért ritkábbak, főleg a 28-as 5 Pengő.
Én a gyűjteményemben ha megcsodálom a 32-es 50 Pengőt, vagy a 30-as 100 Pengőt, akkor nem csupán egy olcsó papírdarabra nézek rá, hanem tudom, hogy egykor ezek a pénzek az 1927-es 1000 pengő után a 2-odik, és a 3-madik legnagyobb címletek voltak, és feltételezésem szerint, ha 1935-ben valaki talált az utcán egy 1930-as 100 Pengőt, az bizony nagyon örülhetett neki, mert akkor még tényleg nagy pénznek számított, szintúgy, mint az 1932-es 50 Pengő.
Köszönöm mindenkinek aki elolvasta ezeket a sorokat, azért ha valahol marhaságot írtam, akkor kérem igazítsatok ki.
A családi legendáriumból úgy szűröm le, hogy a II. világháború kezdetéig nagyjából stabil volt a pengő értéke. Onnantól aztán a romlás mértéke lényegesen nehezebben követhető - szerintem. (Bár nyilván vannak objektív értékmérők...)
"Havi 200 pengő fixszel, ma egy ember könnyen viccel
Biztosan ismeritek ezt a slágert a 30-as évekből, és a történetét, miszerint abban az időben havi 200 pengő igen jó fizetésnek számított.
Engem az érdekelne, hogy ez az állítás jobban az 1926-ban kiadott Pengőkre, és az 1927-es 1000 Pengőre vonatkozott, vagy a tömeg pengőkre is, pl az 1930-as Mátyás 100 Pengő, az 1932-es Petőfi 50 Pengő, vagy az 1936-ban kiadott 10 Pengősre is?
Elvileg még a 30-as évek elején erős lehetett a Pengő, nem? Ezért gondolom, hogy az 1930-as 100 Pengő, vagy a 32-es 50 Pengő még jó pénz volt a 30-as évek elején.
A Havi 200 fix az 36-os film, tehát akkor már javában kivonták a forgalomból a 26-os Pengő papírokat.
Rövidre fordítva a szót, 4 db 1932-es Petőfi 50 Pengő rendkívül értékes volt a maga idejében?
Csak azért kérdezem ezeket, mert ha igazak a felvetéseim, akkor jó bele gondolni, hogy van egy rahedli 1930-as 100 Pengőm, és 1932-es 50 Pengőm, és ezek valaha nagy értéket képviseltek.
Ezek a papírpénzek egészen 1946-ig forgalomban voltak, szerintem a háború kezdetével csökkenhetett az értékük.
De biztosan van itt olyan ember, aki pontos választ tudna adni, mert egy 80, 90 éves ember tisztán emlékezhet még rá, mondjuk valaki ha kifaggatta a nagypapáját, nagymamáját.
Az én nagypapám 85 éves, de sajnos ő csak az alumínium 1-2 Pengősökre emlékszik.
Szép lett. Javaslom Pétert egyszer szerepeltetni, mert tudtommal nem elkülöníthető a két uralkodási időszakának pénzverése. Továbbá az első három kérdőjeles uralkodónak nem ismert pénzverése. Szerintem sokan örülnének (azok közül, akik a teljes magyar pénzverést gyűjtik), ha minden uralkodótól lenne egy pénzük, és itt nem a sokszínű pénzverésükről ismertekre gondolok (tehát a többségre), hanem pl. Aba Sámuelre, Imrére, Ottóra, akiknek 1 illetve alig pár pénz kötődik a nevükhöz és azok is nagyon ritkák. De ez benne a kihívás.
Vegyes-házi dénárokat nem igazán hamisítanak, Árpád-házit viszont annál inkább. Más kérdés, hogy korabeli hamis az jócskán akad a Vegyes-házban is. Ezek általában gyengébb ezüstből készültek és kesze-kusza a feliratuk. Ha valami gyanús egy pénzen, akkor mindenképp érdemes utánanézni más, abból a típusból származó darabnak és összehasonlítani őket.
"Na jó de ennyi erővel ne vásároljunk boltban sem mert.."
Ez hülyeség, és mellesleg a "csúszós leejtő" érvelési hiba.
Amit a vásárlás előtti tájékozódásról írtál, azzal teljesen egyetértek.
"Nem mondok nevet , de pár éve pont velem esett meg , hogy egy nagyobb nevű numizmatikai cég az én licitjeimre rávert , de lebuktattam őket , mert a terméklapon nyoma volt a licittörléseknek . Itt meg is vitattuk annak idején a fórumba , de aztán az Admin természetesen törölte az érintettre felhozott kínos tényállást ."
Arra is volt példa, hogy két kereskedőcég (nevezzük őket "A"-nak, és "B"-nek) licitált egymás termékére, olyan érmékre, amiket közösen gyártattak le a Pénzverővel..
Ezt a jó tanácsot speciel én is megköszönöm szépen. :-)
Valamiért sosem szerettem az ötperces hosszabításos árveréseket, de most hogy olvastam ezt a fórumot még leesett pár önlicitáló nick is... francba, párszor azért bedőltem nekik, asszem most is folyamatban van egy, de ez lesz az utolsó.
Én egyébként elsősorban polturákat vásárolok, azt nagyjából a két lentebb említett korszak a középkor és az újkori érmék közé lehet belőni, nem? Mert egyediek valamelyest, de már nem olyan esetlenek.
Akkor neked biztos nem való a termes aukció, mert ott még azt is látod kik licitálnak és biztos vonnál le következtetést is.
Egyébiránt nekem erről az a véleményem, hogy ha én indítanék egy "unikum" darabot akkor én biztosan rátenném az 5 perces hosszabbítást, mert ennek pont ez a lényege. Lehet, hogy volt ilyen eset amit leírsz de már nem emlékszem ki volt az, mondjuk nem is érdekel különösebben, ha valami megtetszik akkor azt megveszem a lehetőségeimhez mérten, független attól ki és miért, és milyen formában hirdeti meg, van e árfelverő vagy sem, és azért mert tetszik...
Na jó de ennyi erővel ne vásároljunk boltban sem mert ott háromszoros árat fizettetnek meg velünk, ne vásároljunk piacon sem ott is sok a hamis és ott is átvágnak, ne vegyünk börzéken sem mert ott is ez a helyzet, és legfőképp ne vegyünk az ebay-ról sem stb stb stb...
Itt nem a vaterával van csak a baj, persze értem én amit mondasz, de pl az internetszolgáltatókat is lehetne nyomás alatt tartani mert mindenki torrentezik illegálisan.
Az hogy van egy felület (vatera) ahol el lehet adni ez teljesen jó és rendben is van, itt azt kell megszokni hogy a vevőknek a leendő gyűjtőknek előbb egy könyvet kéne felcsapni olvasgatni kéne mielőtt elkezd gyűjteni, fel kell tudni ismerni mit vásárolunk, és akkor nem lesz baj. Én azt mondom hogy a tanulás sosem fejeződik be tart egy egész életen át mert hát olyan nagy ez a numizmatika, hogy sosem lehet a végére érni. És ez így rendben is van.
Nem mondok nevet , de pár éve pont velem esett meg , hogy egy nagyobb nevű numizmatikai cég az én licitjeimre rávert , de lebuktattam őket , mert a terméklapon nyoma volt a licittörléseknek . Itt meg is vitattuk annak idején a fórumba , de aztán az Admin természetesen törölte az érintettre felhozott kínos tényállást .
Persze ők nem kértek bocsánatot , én voltam olyan korrekt , hogy kifizettem nekik a kért összeget . De többé ott nem vásárolok . Akik pedig ötperceznek , azok termék kínálatát meg sem nézem . Mert hiába licitálnék , mindig jönne egyvalaki , aki jócskán felsrófolja . És mindig csak egyvalaki. Marad így is jópár kereskedő , ahol az ember elköltheti a fölösleges pénzét . Erre már rájöttek sokan .
Tenni nem fognak ellene , mert a kereskedőnek jobb a több pénz . A Vaterának jobb a több pénz utáni kiszabott több jutalék .
Egyszerűen meg lehetne oldani a problémát! Néhány helyen külföldön ez már evidencia! A feltöltésnél kötelező érvényűen be kellene írni az eladónak, hogy a terméke eredeti-e vagy csak másolat. Ettől kezdve, ha megtévesztő módon nyilatkozik, akkor az jogi úton számonkérhető rajta! Kis tételeknél szabálysértés a csalás, 50.000.-Ft feletti tételeknél már bűncselekményről beszélhetünk! Az üzemeltetőnek ez nem érdeke, mert minél nagyobb a leütési ár és minél több a tranzakció, annál több lesz a bevétele! Ebből kifolyólag nem fog gátakat emelni az eladók előtt! Ezt a vevőknek kellene kiharcolnia!!!!!
Nem rakok be listát a Vaterán fenn lévő hamis cuccokról, mert az itteni moderáció nem nézi jó szemmel (..a vatera jogászainak fenyegetőzését), de ha visszaolvasol, akkor jópárat találhatsz.
Illetve persze a vaterán is körülnézhetsz.
Egy más típusú gyűjtői körben (nem numizmatika) nem véletlenül terjedt el a vatera helyett az átb@szoda kifejezés.
Rengeteg átverés van a Vaterán, nem csak numizmatika témakörben.
A Vatera azzal pattintja le magáról a felelőséget, hogy ő csak a piacteret biztosítja.
Egy időben szó volt róla, hogy a vaterán is áruló nagy numizmatikai cégek (Procopius, Nudelman, Toth) fellépnének valahogy az ilyen hamisítások/átverések ellen, de aztán elhalt az ügy.
Mindannyiunk érdeke lenne az, ha megtisztulna a magyar numizmatikai élet ezektől a csalóktól.
Akkor a Monetáriumtól sose vásárolj, de az Árpád Érembolt nevű amatőröket is felejtsd el, náluk minden tételen ott van az 5 perces hosszabbítás! :D
Az 5 perces hosszabbítás lényege nem a reális ár, hanem a reálison túli, annál magasabb leütési ár elérése. De ez már árverési pszichológia. Ennek jelentőségét csak az érti, aki igazán jó tételek esetén már alkalmazta az 5 perces hosszabbítást és az szidja, aki amiatt marad le a tételekről, mert másnak többet ér meg az adott darab...
A legtöbbször az ötperces visszaéléssel nem is a nagynevű numizmatikai cég a hibás , mert hallottam már olyanról , aki beadott árverésre ezt azt , aztán meg jól felhúzta az árat a kamulicitelő profillal az ötperces hosszabbításnál a markát dörzsölgetve.
Egy Nudelman például nem használ hosszabbítást , mégis jól elmennek a dolgok a legtöbbször . Nem ritka , hogy az utolsó másodpercben valami 10 ezerről 80 ezerre ugrik. Mert a vásárlók is tudják , hogy mennyit ér nekik az adott termék. És szerintem ez a tisztességes hozzáállás , mert aki fél hogy nem úgy megy el ahogy szeretné , az alkalmazzon minimál árat. De ma már nagyon sok ismerősöm nagy ívben elkerüli az ötperceseket.
Figyelem egy jó ideje a saját magukra licitálókat / persze más néven / de eddig ez az öt perces dolog nem esett le. Én úgy szűröm ki őket, hogy megnézem az eladó többi termékét és ha ott is licitál ugyanaz a vásárló /általában ellenőrizetlen és kevés értékeléssel/ akkor már nem is foglalkozom vele. Sajnos van jó néhány belőlük. Mondjuk én is megfizettem a tanulópénzt, de azóta már nem tudnak csőbe húzni. Mondjuk nem is értem a Vatera miért engedi az ellenőrizetlen felhasználókat. De lehet ez a saját magára licitálósdi, már ki is meríti a csalás fogalmát.
A Vaterás holmikat eleve nagy fenntartással kell kezelni; rengeteg a hamisítvány, és átverés.
A szakszerűtlen "restauálás" rontja az érme/bankjegy értékét, szélsőséges esetben a "0" gyűjtői értékig.
Ezt így látatlanban nem lehet megmondani.
Ha belinkeled az aukciót (nem tudom hogy szabad-e, majd szólnak ha nem), akkor talán többet tudnak mondani az itteni gyűjtők, illetve nagy tapasztalattal rendelkező kereskedők.
Így igaz. Felesleges arról győzködni bárkit is, hogy mely korszak mely érméi a legszebbek. Olyan ez, mintha arról vitatkoznánk, az őskori barlangrajzok a szebbek, vagy Picasso Guernica-ja. Mindkettő szép a maga nemében, mindkettőnek van jelentése és jelentősége, formavilága, kifejezési módja, stb.
Egyrészt ízlés dolga ki mit tart esztétikusnak, szépnek, másrészt figyelembe kell venni a kor technikai színvonalát is, amikor készült. Az ókorban és a középkorban klasszikus módon, kézzel verték az érméket, valóban nagyon nehéz köztük két tökéletesen egyformát találni. Az újkorban pedig már verőgépek ontották magukból a súlyra, méretre, küllemre tökéletesen azonos darabokat. Én magam is inkább azon véleményekhez csatlakozok, akik a középkori magyar érméket részesítik előnyben. Úgy vélem, egy gyűjtő számára ez a korszak sokkal nagyobb kihívás, mint az újkori (értsd 19-20-21. századi) érmék gyűjtése. A kezdő gyűjtők inkább korban lefelé szoktak terjeszkedni, azért, mert a forint-fillér, pengő-fillér, korona-fillér forgalmi érmék viszonylag könnyen elérhetőek, megfizethető áron.
A javaslatom tehát az, hogy aki abszolút kezdő, az ne Árpád-házi érméket gyűjtsön először, hanem inkább újkori érméket. Ezáltal rengeteg pozitív élményt, tapasztalatot, szaktudást, intuíciót szerezhet, amire nagy szüksége lehet később, ha évek múlva úgy dönt, hogy a középkori érméket is elkezdi gyűjteni.
Vannak, akiknek a nagy példányszámban, de kevés variációval létező, szép újabb kori érmek tetszenek, másoknak pedig a rengeteg variációval ismert (és ki tudja mennyivel még nem), sokszor hibátlan állapotban megmaradt középkori pénzek, melyek általában magukon viselik a kézi gyártás esetlegességeit.
Aki katalógusból szeretne gyűjteni, annak a középkor semmiképp sem ajánlott, mivel egyetlen katalógus sem tudta ezt a részletgazdagságot, még a teljességet megközelítve sem bemutatni sok uralkodó pénzverésénél.
Az 1945-ig gyűjtőknek is érdemes utánanézni, hogy a még pengőkön is jelen levő egyik fontos éremképbeli elem (Madonna - Jézus) honnan származik.
En meg szemely szerint pont hogy a mondjuk Maria Tereziával bezarolag gondolom legszebbnek az ermeket, az egyediseg, rendkivuli gazdasag miatt is.
azaz I. Istvantol......
ezek mint egy ujjlenyomat, mind kulonbozik, nincs kettő egyforma!
a kesobbi idoszakoknak is megvan a maga szepsege, de az mar gepesitett modon folyt, az ermek egyedisege elveszett!!
szerintem szerezz be egypar aukcios katalogust, Nudelman, Pannonia, abban jo minosegu kepeket talasz, leutesi arakat a neten, vagy akar a katalogusok ott is megtekinthetoek, es akkor kepbe kerulsz milyen korszaknak milyen eremmuveszete volt, mi az ami teged erdekelhet!
Én is magyar vonalon mozgok, mivel magyar ember vagyok, a hazai érmék, papírpénzek érdekelnek, külföldi tételek sosem érdekeltek, de így vagyunk ezzel legtöbben.
Személy szerint a 48-49-es szabadságharctól kezdve a Pengőig ajánlom a gyűjtést.
Saját véleményem szerint a legszebb pénzérmék Ferenc József nevéhez fűződnek, és ezeken már magyar felíratok szerepelnek.
Én a Ferenc József krajcárok, forintok (1868 - 1892), fillérek, koronák, és a Pengő érmék gyűjtését javaslom.
Abba szerintem a többség egyet ért velem, hogy a leggyönyörűbb érmék a pengők, koronák, forintok, krajcárok korszaka.
1700-tól korábbi érmék gyűjtését nem javaslom, ezeknek is megvan a maga szépsége, de ezeket olyan "gyurma" érméknek nevezem, mivel régiek, ezért kopottabbak, a minta amik rajtuk vannak, azok sem tetszenek.
Ferenc József idejében forrott ki igazán az érmeverés szépsége, ha megnézel egy 1868-as Körmöcbányai 1 Krajcárost, akkor látod rajta, hogy itt már nagyon szép az angyalos címer, meg a tölgyfakoszorúban az értékjelzés is.
Pengő korszak utáni forintokat, tehát 1946-tól jómagam gyűjtök, de ezek már közel sincsenek olyan szépek, mint amiket korábban felsoroltam.
Igazából én 1982-ben születtem, a lila Ady 500-as, meg a zöld Bartók ezres nekem nagyon kedves nosztalgia, ezért is szeretem őket, ebből az időszakból az érméket is.
De szépségre felül nagyon felül múlja ezeket a pengő, korona, FJ forint érmék, krajcárok, fillérek.
A most is forgalomban lévő forintok számomra hanyagolandóak.
Nem is nagyon gyűjtöm őket.
Hasonlítsunk össze egy forgalomban lévő 5 forintos érmét egy Ferenc József 1968-as 1 Krajcárral.
Mondhatni, hogy ég és föld a különbség a kettő között.
A mai forintok gyűjtését senkinek sem javaslom.
Érdemes böngészni a forintportal.hu oldalt, és facebookon is vannak numizmatikau oldalak, ahol lehet vásárolni érméket, papírpénzeket.
Vaterán Procopius, Árpád, és egyéb boltok tételeit érdemes venned kezdő létedre, mert sokan mások átverhetnek, amitől elmegy a kedved a numizmatikától.
Amit vettél az a dukát súlyú (3.49gramm); a dukát elterjedt pénzérme volt Európában, ezzel a súllyal és vastagsággal.
A benne lévő arany ára kb. 38e Ft.
"Azért mondjuk egy Kazinczy, vagy Mátyás 50e-es nem 3 gramm volt... inkább 10 ha jól emlékszem :):) Jó persze az arany ára is más volt :) De nem is 200%-os arany áron adták :"
Régen olcsóbb volt az arany. Most már azok sem a névértéküket érik; és persze nem is névértéken adták őket.
Vannak nagyobb érmék is, persze drágábban.
Nekem mondjuk ezek a pénzverős érmék nem jönnek be annyira, meg a kereskedőcégek által legyártatott "utánveretek" sem, de mindenkinek szíve joga, hogy mit vesz. :)
Nem a fél grammosat vettem, ez az 50e Ft névértékű és 3,xx gr ha jól emlékszem :):) Nem is tudtam hogy ebből van 0,5 grammos "csavaralátét" :):)
.
Pont ez ami zavar... 50e Ft névérték, és egy vékony kis semmi...
Azért mondjuk egy Kazinczy, vagy Mátyás 50e-es nem 3 gramm volt... inkább 10 ha jól emlékszem :):) Jó persze az arany ára is más volt :) De nem is 200%-os arany áron adták :)
.
Kíváncsi vagyok mikor jönnek ki az aranyfüstre készült érmék :):):)
Azta mindenit, de nagy csalódás volt az érme amit most vettem az Érmeboltban...
.
Kb 2006-2011-ig aktíván és nagyobbacska tételekben vásárolgattam, elsősorban arany érméket, aztán ugye amikor bejött az MNB új üzletpolitikája, hogy az arany értékének duplájáért , és még csak a névértékhez nem is megközelítően adta az érméket, gyakorlatilag teljesen beszüntettem a vásárlást...
.
De valahogy most a Vizsolyi Bilblia érem megtetszett fotó alapján. Gondoltam veszek 2-őt. Amikor kijöttem a boltból (ahol az eladó évek múlva is megismert :):):):) és nézegettem, hát nagyon szomorú lettem... Olyan vékony, hogy én ilyet régen láttam.. Mint Mint egy "pléhdarab"... Hangra is egy értéktelen fémlemezke csengése volt, a kapszulában... Nagyon szomorú...
.
Valahogy hozzászoktam a 56-os arany, a 60-as évek beli zeneszerzők, a Semmelweis és Zrírnyi, az 500ezres Szent István, de még régebbi 50ezres aranyak tömegéhez... Azok voltak aranyérmék... nem ez :(
.
Szomorú... A régi szép idők :):):) Amikor a Pénzverő népliget boltja előtt órákat ácsorogtam :):):)
Igen,ezeket ha az eladó megfelelően tárolta ,mivel NEM voltak forgalomban UNC-k.
Ez még nem jelenti azt, hogy más sorszámmal nem lehet UNC-s.Sőt lehet,hogy azok még ---ÉRTÉKESEBBEK----,mert majd 70 éven keresztül megmaradtak abban az állapotban.
Az a trükkös benne , hogy százalékot lehet állítani , de az egy nullásnál értelemszerűen 100 százalék .
Ráadásul a legbecsületesebb embereknek is majdnem mindnek van negatívja , mert időnként belefut egy szélhámosba , vagy egy idiótába. Ezzel pont a normális vásárlók egy részét zárjuk ki .
Valahol be lehet állitani hogy kit enged a rendszer vásárolni tőled. pl 95% pozitív visszajelzés vagy bizonyos számú vásárlás .... valami ilyesmit szerintem be lehet állítani...
A Vatera is még mindig kitesz magáért . Vajon van arra esély , hogy megszűnjenek a regisztrálás nélküli vad vásárlók ? Sokan panaszkodnak , hogy a regisztrálás nélküliek mindent leütnek , aztán eltűnnek . Elérhetetlenek többé.
Sokszor károkat okoznak , ha a fizetett szolgáltatás volt a terméken , pld kiemelés .
sziasztok, keresek megvételre a gyűjteményembe: 1892 1 koronást aUNC/UNC tartásban illetve Ferenc József 1 forintost bármilyen évszám szóba jöhet ha szép!
Tudna valaki arra válaszolni, hogy komolyabb éremgyűjtemény (örökség) EU-ban szabadon vihető-hozható. (Nem régi érmék, hanem új arany-ezüst pénzek, érmék.)
Tudna valaki olyan linket ajánlani, ahonnan a Göbl kelta numizmatikai atlasza lölthető lenne? Ha valakinek megvan pdf formátumban és megosztaná, nagyon megköszönném. Mail címem publikus.
Göbl, R. Ostkeltischer Typen Atlas. (Braunschweig, 1973)
Van itthon 4 db külön kiadású 50 Ft-os (Római szerződés, vöröskereszt. gyermekmentő szolgálat, nemzeti emlékhelyek), egy 1992-es 200 Ft-os és egy certifikátos Ford T modell 1000 Ft-os.
"Az arany érme méretei: átmérő: 26mm vastagság: 1mm."
Akkor súlya: 13mm x 13mm X 3.14 x 1mm x 0.0193g/mm3 = 10.24 gramm -ra jön ki, feltételezve hogy:
- a 900-as arany sűrűsége megegyezik a színaranyéval (nem egyezik meg hanem kisebb, ha utánaguglizol akkor helyettesítsd be a színarany sűrűsége helyett)
és hogy
- az érme vastagságát jól mérted le.
Szerintem vedd 8.7 grammnak, ami az eredeti érme súlya.
Az alábbi 3 olimpiai részvételi érmeim hozzávetőleges árára lennék kíváncsi mert sok ellentmondást hallottam több embertől is.Remélem itt több hozzáértő akad.
"Az érem keretbe van foglalva és végtelenített láncon van, tehát nem lehet külön leszedni a medált sem a láncról, meg lett karcolva és úgy savazva, arany, 900-as"
Mivel ez egy ismert érmének a _másolata_, amit nem tudni, hogy ki készített, ezért nem lehet tudni a súlyát.
Ha meg tudod mérni az érme vastagságát, abból ki tudom számolni, illetve ha egyezik a vastagsága az eredeti Aureus Magnussal, akkor kb. a súlya is annyi lesz.
Manapság nagy divat különféle fémekből készült érméket aranyozni (fogalmam sincs, hogy miért). Valószínűleg evvel az ötvenforintossal is ez történt. Ettől még biztosan nem lesz értékes.
Bocs, de szerintem semmi ellentmondás nincs az általam leírtakban! A Vatera az egy beszerzési forrás, amit eddig is ismertem! Aki ott árul, az elérhető számomra! További lehetőségeket keresek! Akár olyat, aki itt jelentkezik, akár olyat, aki egy általam még nem ismert címet, emailt ad, vagy elérhető régiségkereskedőre hívja fel a figyelmemet. Biztosan vannak olyan internetes oldalak, ahol a Vaterához, Ebay-hez hasonlóan be lehet regisztrálni és lehet vásárolni! Ez is egy segítség! Vannak idősebb bolhapiacosok, akik nem interneten adnak túl portékáikon! Lehet olyan, aki most tervezi, hogy korábban összegyűjtött "kincseit" eladná, elcserélné vagy egyszerűen csak megmutatná! Körülbelül ilyen jellegű segítséget várok! Remélem így már egyértelmű?
Régi sportjelvényeket keresek a második világháború előttről! Tud valaki segíteni?
1945 előtti sportjelvényeket vásárolnék.
Erre az alapvető különbségre gondoltam. Segítséget kértél, pedig vásárolni akarsz. Azért kaptál vaterás linket, mert segítséget kértél. Segítséget kaptál. (sőt, megkérdezted, tud-e valaki segíteni, amire a válasz, a helyes válasz az lett volna, hogy igen, tud - semmi több. mint mikor valaki az utcán megkérdi, tudod-e, hány óra van. arra is csak annyi a helyes válasz, hogy igen/nem)
Saját gyűjteményembe keresem ezeket (sport egyesületi, szövetségi, olimpiai)! Az egyéb kategóriákat csereanyagnak venném meg! Vannak olyan cserepartnereim, akik katonai jelvényeket kérnek sportjelvényekért cserébe!
Az érem keretbe van foglalva és végtelenített láncon van, tehát nem lehet külön leszedni a medált sem a láncról, meg lett karcolva és úgy savazva, arany, 900-as
Érem, rendben. Ezt a képet a Paint nevű számítógépes programmal készítettem, hogy jobban lehessen látni a dolgokat... Mintha a viaszpecsét képe lenne. Kerestem már sokat, de semmi eredmény.
Nem érme, hanem érem. (Ha pecsétnyomó volna, akkor a nézete a bemutatott darab tükörképe lenne, és negatív, azaz: ami itt kiemelkedik, annak egy pecsétnyomón homorúnak kéne lennie. Ha családi darab, akkor keress a felmenők között Cs. F. monogramút, és ha még él, talán az eredetét is megtudhatod tőle.)
A képeken látható aranyszínű, 1995-ös évjáratú 50 Ft-os érméről szeretnék érdeklődni.Paraméterei megegyeznek a forgalomban lévő ezüstszínű 50 Ft-os paramétereivel(átmérője,vastagsága). Próbaveret felirat vagy "PV" jelzés nem látható rajta.Érdeklődni szeretnék,hogy milyen érme lehet ez?Előre is köszönöm a segítséget.
Sziasztok! Van egy pecsétnyomóm, nem tudom mikori és kié lehetett. Nem érme, oké, de hátha tudtok mondani róla valamit. Ez a lenyomati képe. Mint egy 5 Ft-os, nagyjából akkora.
Sziasztok van egy VITTORIO EMANUELE II 10 CENTESIMI 1862 érmém rosszul nyomták ha a számos felét nézem akkor a másik oldalán a fej foditva van sehol nem találtam ilyet ér valamit vagy hol találok olyan oldalt ahol ezzel foglalkoznak
Jó estét Szeretnék érdeklődni "Slovakia 5 Halierov 1942 " Érme után és ismerősöm gyűjti az érméket és meg szeretném lepni valamilyen érmével. bármilyen tanácsot, segítséget, észrevételt szívesen fogadok :) köszönöm előre is :)
Sehol senem találok arra forrást, hogy a lyukas kétfillérest az MNB valóban (nylon)zacskózva is kiadta volna, márpedig egy ilyet kínálnak nekem. Van információtok, mely segítségemre lenne?
Igen, jogilag levédi magát ezzel a ""Valószinuleg egy gyűjtői másolat." -tal, de nyilván semmi sem "valószínűleg", hanem pontosan tudja, hogy mit árul.
A hamis cuccokat előszeretettel árulják ilyen ködös szöveggel, "padláson találtam", "nagyapám gyűjteményében volt".
Úgy látom, sz@rozik az index :-)) nem láttam az előző hozzászólásokat. Egy másik topikban úgy jártam, hogy elolvastam az utolsó hozzászólást, megnyitottam a csatolt linket, és visszatérve eltűnt a hozzászólás:-)
Nem akarok ellenzék lenni :-) de az eladó az alábbit írta:
Azzal, hogy odaírta, valószínűleg egy gyűjtői másolat, egyértelműen nem eredetiként árulja. Ezek után magára vessen, aki kifizet ennyit érte. Vagy nem olvassák a hirdetés szövegét??!
aki megnyeri az így járt, sok az éhes telhetetlen ez itt látszik a legjobban :))) "Valószinuleg egy gyűjtői másolat." --- > ezzel kb. mindent kiküszöbölt az eladó.
Ez azért is különös, mert a termékleírásban szerepel, hogy "másolat" illetve az anyaga valószínűleg nem ezüst ("ismeretlen"). Mivel a termékleírást az első licitet követően már nem lehet megváltoztatni, így annak eredetileg is ott kellett lennie. Csalónak tehát semmiképp nem nevezném az eladót, sokkal inkább a licitálókat figyelmetlennek.
Csatlakozom az előttem szólóhoz: nagy B, de a felső félkör nem teljes, csak egy része van meg. Az állítólagos K-R verdejegynél ugyanez a helyzet, csak ott nyilván az alsó félkör a hiányos.
Korábban szó volt róla, hogy a "nagyok" (Procopius, Nudelman, Tóth Numizmatika) valamilyen módon segítenének a vaterás hamis termékek, illetve az átverős eladók kiszűrésében, de úgy látszik, elhalt az ügy.
Persze teljesen megértem a Vaterát, ők csak a piacteret biztosítják, és nekik az is bevétel, ha becsapják a vevőket.. de talán elgondolkodnak rajta, miért nevezik bizonyos körökben a vaterát átb.szodának..
Az nagy "B" akar lenni, jól látszik, hogy a felső ív is elkezdődik, de nem fejeződik be. A problémát minden bizonnyal a verőtő hibája, kopása okozhatta. Vagy a véset nem volt kellő mélységű.
Szlovák utunkról - nem mostanság volt - megmaradt papírpénzeket szeretném eladni. Hellyel-közzel ismerem az árakat, de szeretném, ha segítenétek beárazni a bankókat.
4 db 50 koronás, hajtottak
3 db 100 koronás, banktiszta, egymást követő sorszámmal
Üdvözlök minden kedves gyűjtőt, fórum társat. Minapja vettem egy ultrahangos tisztító berendezést.
Tegnap használgattam már, nem rossz, nem rossz. Melegvíz + citromlé volt oldatban a "vegyszer".
Szeretném tapasztaltabb gyűjtőtársaktól megkérdezni, hogy ki mit használ ultrahangos tisztításra? Milyen otthoni keveréket és milyen bolti "vegyszert" javasoltok?
Megint vettem a vaterán egy Rákóczi érmét, egy X polturást, aztán rájöttem hogy nem is tetszik annyira, be sem tettem a többi közé. Volt rajta egy makacs zöld rozsdafolt, gondoltam ha már így alakult akkor kísérletezek rajta egy picit.
Ez lett belőle:
ezen fotók forrása a Vatera
ezek saját képek
Most már meg is tetszett, így betettem a többi közé.
Azért azt el tudom képzelni hogy profi numizmatikusoknak nem feltétlenül tetszik ez a fajta tisztogatás, én is csak kísérleteztem, a legtöbb érmémhez hozzá sem nyúlok. Ecet volt a tettes. 4 napig ázott benne, majd egy kis olajfürdő.
Ez nagyon primitív módszer, igaz?
Question:
Hogyan szoktatok, hogyan érdemes ilyen jellegű réz érméket tisztítani mechanikai ráhatás nélkül?
Srácok, lehetőleg a fórum és a topik szabályait betartva használjátok a felületet, a hirdetések minimalizása és a provokáló hozzászólásokra adott válaszok mellőzésével! :)
Üdvözlet! A mellékelt kínai érme kapcsán kérem véleményeteket. Súlya és mérete megegyezik a normál Dollár (Jüan) érme adataival, a hátoldali dzsunka azonos az 1929-es Sun Jat sen érméken lévővel, de az előlapi portrét sehol sem találom (lehet, hogy én vagyok a béna). Mi ez?
Létezik belőle ellenjegyes is amúgy, de nem sok van belőle. Lényegében már értelmetlen volt a verése ebben az időben, így nem sok darab készült és még kevesebb érte meg a mai kort.
Megoszlanak a vélemények, nem tudom, találkoztál-e már MM-NB megjelöléssel pl. Szerintem az mind egyértelmű MM veret, de anno így írta egy könyv és így maradt. Sok, jóval ritkább típust meg tömegdarabnak jelöltek. Szép korszak, megéri gyűjteni!
Ha gondolod, priviben beszélgethetünk. Én csak ezeket gyűjtöm.
Megköszönném ha valaki picit bővebben kifejtené hogy miért is ér ez ennyit, mert jól van hogy 1707-es, de ez önmagában indokolja ezt az árat? Ha igen akkor mi az oka?
Ennyire keveset vertek belőle, ilyen kevés maradt meg, vagy ennyire keveset vertek belőle éppen ott ahol... tényleg még verde jel sincsen raja...
vagy mégis mi?
Én biztosan nem veszek ilyet, csak kíváncsiságból kérdezem.
Valóban sok értékelő visszakapta a pénzét, de azért nem mind...
Várjuk ki a végét, lehet, hogy a sok szerencsés nyertes most alkalmi áron jutott a minőségi tételekhez, melyekről az eladó nem tudott még fotót sem készíteni...
Szép napot, esetleg ha valakit érdekel, pár saját gyűjteményből való érmém eladóvá vált: 100 korona 1908 artex III. Ferdinánd tallér 1657 EF I. Lipót tallér 1698 aEF I. Lipót 1/2 tallér 1703 EF 100 forint 1992 próbaveret PP 10 forint 1971 próbaveret BU 10 forint 1982 próbaveret BU Ferenc József 1 forint 1871 KB EF Ferenc József 1 forint 1868 GYF aEF Ferenc József 1 forint 1887 KB aUNC Szabharc. 3 krajcár 1849 EF, 1 kr. 1849 aEF/EF
(Még mindig) kezdő gyűjtőként szívesen olvasnék arról, hogy ki hogyan tárolja a gyűjteményeinek a darabjait. Egy gyűjtemény értékét - főleg nem gyűjtő szemében, de egyébként is - szerintem növeli, ha szépen, rendezetten, mondjuk úgy, ízlésesen mutathatjuk be. Én magam az egymásra sorolható tálcákat részesítem előnyben, azon belül egyforma méretű, gyűrűs kapszulákba rakom az érméket. Ez mondjuk kétségtelenül macerás, de nem túl nagy a gyűjtemény egyelőre, így meg tudtam oldani. Szóval, ha valakinek van kedve az ilyen jellegű tapasztaltait megosztani, ne fogja vissza magát.
Erről a darabról lehet tudni valamit? Hunyadi Mátyás és Brankovics György unokájának eljegyzése alkalmából (1451) készül(hetet)t. Csak Axioart-os linket találtam, de ott se az árat se a képet nem lehet megnézni előfizetés nélkül...
Most kezdek foglalkozni numizmatikával. Keresnék olyan oldalt, ahol le tudok "ellenőrizni" bankjegyeket, vagyis azok nagyságrendi értékét. Tud nekem ilyet mondani valaki? Esetleg valami szakirodalmat a kezdő lépésekhez? Előre is köszönöm a segítséget!
Gondolom ennek az érmének kellene egy ezüst tisztító folyadékban való fürdés, hogy azután milyen állapotot érne el, arról halvány fogalmam sincs. vaterán egy közel kiváló darab látható ami adamo szerint lett beárazva.
A segítségeteket szeretném kérni, hogy tudnátok nekem olyan oldalt ajánlani ahol utána lehet nézni, hogy az egyes érméknek, egyes sorozatokat mennyiért lehetne eladni.
pl : van egy a Magyar nemzeti bank 2004 Magyarország pénzérméi
Azért kérdezem, mert a munkahelyem közelében van néhány bank (köztük OTP) és ha lehet nem utalgatok inkább készpénzbefizetést alkalmazok. Munkám miatt nem tudnék a takarékszövetkezetből utalni. De így, hogy OTP-s meg van oldva a probléma.
A fenti honlapon próbáltam meg egy "baglyos" tetradrachma másolatot/utánveretet vásárolni, de a fenntartó (Czinege Zoltán) már nem teljesít megrendeléseket, az elérhetőségként megadott e-mail címe sem érvényes.
Van-e esetleg más forgalmazója a terméknek, illetve elérhető-e más módon Czinege Úr?
1.) Az aukció címe ("1933-as Dupla sas, a világ legértékesebb érméje") egy 31.1 grammos aranyérméről szól.
2.) A hozzá adott certifikát egy 10 grammos, 999-es arany érmére vonatkozik.
3.) Amit valójában árul az eladó, az egy filléres kínai hamisítvány.
Hasonló az alább említett 4 dukátos aukcióhoz, amikor az eladó nagyképűen beírta az eredeti érme katalógus adatait, de közben az érme filléres kínai másolatát árulja, persze némi hazugsággal körítve.
A vatera ügyvédei ha olvasnak minket, akkor gondolkozzanak el azon, hogy miért terjedt el a vatera = átb@szoda kifejezés.
A vaterán árulják szűkszavúan csak "4 dukát 1915" megnevezéssel.
Vevő rákérdez, hogy aranyozott-e, az eladó válasza: "Ahogy az austria katalógusban van leírva.", majd;
"Idézek Önnek az ÖSTERREICH MÜNZKATALOG 2012-BŐL, én használok katalógusokat. "4 Dukaten wie vorher, ohne Münzzeichen, jedoch Neupragung mit Jahreszahl "1915" ". "Die Neupragung wird zum Tageskurs gehandelt, steigt und fallt mit dem Goldpreis". Több kérdést nem várok."
Na ja, csakhogy a katalógus a Münze Österreich hivatalos utánveretére vonatkozik, ami arany; amit árul az viszont egy aranyozott réz kínai másolat..
Természetesen a certifikát "Sajnos elveszett", és persze az érme "a nagyapámé volt".
Miért, a Dohánnyal szembeni éremboltban is 800,-Ft -ért vették meg a Morgan-dollárt, és 3000-ért tették ki eladásra.
A Pénzverőnél az 56-os 100ezresel kezdődött, hogy a szemfüles "nepperek" a jó előre lefoglalt, aztán átvett érmét 20-30% haszonnal adták rögtön tovább.
Gondolom a Pénzverőnek nem tetszett, hogy mások szedik le a tejfölt, ezért váltott.
Lehet az MNB tényleg a nemesfém árak gyors mozgása miatt nem névértéken adta az érméket akkoriban... Főleg az aranyét.
Mert ugyebár a kibocsájtásokat legalább egy évre előtte megtervezik (ha nem hamarabb). Törvénybe iktatják, stb... És elkezdik legyártani a mondjuk az 50.000-es érmét. Lehet a tervezéskor még tudnák is tartani a aranytartalom≈névérték=eladási ár formációt. De mire közeleg a kibocsájtás, az arany ára megszaladt. Nyilván névértéken nem változtathatnak, de aranyár alatt sem adhatják az érmét. Tehát felnyomták az eladási árat.
Mondjuk ennek némileg ellentmond az, hogy az utolsó nagy hegymenet az aranynál 2000-2011 között volt. Ennek ellenére éveken keresztül az MNB-nek sikerült megoldani a aranytartalom≈névérték=eladási egyenletet :):):):)
Kb 2009-ben volt az utolsó kibocsájtás, ahol a Pénzverő (pontosabban az MNB) az aranyérméknél nagyjából beletette azt az arany mennyiséget, mint a névérték, és annyiért is lehetett "megvenni"... Pontosabban nem is venni, beváltani. Ugyanis akkoriban számlát nem, csak pénzváltásról szóló igazolást tudtak kiadni. Pl. emlékszem, 2006-ban az 56-os 100.000-es aranyért 100.000 forintot kellett leszurkolni. És mivel az-is az-is érvényes fizetőeszköz volt, nem is történt vásárlás tulajdonképpen.... Ez volt az aranykor a Pénzverőnél :):):)
Utána 2010 körül új szelek jöttek a Pénzverőnél. Szétcseszték gyorsan a piacot, a sajátjukat is. Brutálisan felnyomták a névértéket az aranytartalomhoz képest, és még ennél is drágábban az eladási árat.... Nem is értettem akkor, ha már az arany mennyiségét letolták majdnem a felére, legalább az "eladási" árat stemplizzék névértékként rá... Legalább olyan érzése lett volna a mezei gyűjtőnek, hogy na lám névértéken vette... Még ha az aranytartalom jócskán alul is maradt...
Aztán azóta nem tudom hogy van, mert a fentieknek köszönhetően elment a kedvem az egésztől, és leálltam a Pénzverős vásárlásokkal 3-4 éve...
De ha jól látom, az ezüstöknél visszatértek volna a vételár=névérték formációhoz.... Aranynál nem tudom mi a helyzet.
Mióta nem lehet venni az emlékvereteket névértéken?
(Most nem a mostani 1 hónapos intervallumra gondolok.)
Nos, szerintem azóta nem szaladtak el a nemesfémárak.
Hidd el , Mat.ol.csy sok rosszat tett, ezt is ő javasolta, ő tette ki a Pénzverő boltját az EmEnBé épületéből, ő tiltotta meg a dolgozok saját ételeinek fogyasztását... de ezek eltörpülnek a sok más mellényúlásaitól...
A Pénzverő által kibocsátott ezüst érméket egy ideig névértéken lehet megvásárolni. Olvastam néhány régebbi hírlevelüket, ahol 3000ft-os névértékű ezüst érme 15.000ft-ért került forgalomba. Ennek mi az oka?
Igen vannak olyanok, melyek sohasem kerültek fel a webshopba. Pl az általad említett érmék sem. Ha jól emlékszem 24 db egyedileg sorszámozottat vertek, és bocsájtották egyből árverésre.
De a Pénzverő webshopjában sok érme nincs is fent, azon egyszerű okból, hogy elfogyott, vagy nem akarnak eladni belőle...
A Magyar Pénzverő elmúlt években kibocsátott érméit böngészgettem. A Vaterán viszont találkoztam olyan(200 forint arany piefort) érmével, ami egyáltalán nem is szerepelt a kibocsátásban. Ezeket az exkluzívabb darabokat zárt körben értékesítik, nem is kerülnek egyáltalán nyílvános értékesítésre?
2015. október 24-én (szombaton) rendezik meg a Szabadkai Gyűjtők Egyesületének 72. nemzetközi találkozóját Szabadkán, a Népkörben 9-14 óra között. A belépő ára 100 dinár (260 Ft).
Az 1946-os 5 Ft-osból csak egyféle veret készült, 500-as ezüstből. Az érmék értéke jelentősen függ a tartásuktól (állapotminőségüktől). Nagyságrendben, a Kossuthok 800-1200, A Szent István 4-5000, a Széchenyi 2-3000 Ft-ot érhet.
Egy ismerősöm kért meg, akinek nincs internete, hogy kérdezzem meg, mennyit érnek ezek a régi pénzek? Kétféle 5Ft-ost adtak ki 1947-ben, egy ezüst és egy réz anyagút?
A BÁV és a V-Pearl olyan 300.000 környékén van, de lehet találni becsüs képzést másutt 120-150.000 körül is, pld. ha jól tudom az Alfaképzőnél is, de náluk egyénreszabottan lehet ajánlatot kérni.
Attól függ mire kell neked a végzettség. Akkora gyakorlatot egyik tanfolyam sem tud biztosítani, hogy a tapasztalt becsüsökkel felvedd a versenyt, ahhoz többéves tapasztalat kell. Ha csak az ismereteidet szeretnéd bővíteni, talán a V-Pearl tudja a legtöbbet nyújtani. De ha csak egy szakmát szeretnél megszerezni, akkor bármelyik vidéki, olcsóbb oktatási intézmény megteszi, amelyik garantálja az okj-és bizonyítványt.
mit ajánlanál? én azért azt gondolom a BÁVnak elég nagy neve van itthon én őket találtam a legjobbnak -persze eddig senkivel sem tudtam felvenni a kapcsolatot aki náluk végzett volna.
Az, hogy drága. Töredékéért indulnak okj-s tanfolyamok, amik egyenértékűek. Rutint akkor szerzel csak, ha a szakmában dolgozol is. Amúgy meg túl nagy hangsúlyt fektetnek a brillekre, ami háttérbe szorít más hasznos tudnivalót, mint pld. az érmék ismerete, ezért a becsüseik szétreszelnek mindent.
Azután érdeklődnék, hogy a Leuchtturm GRANDE-rendszerű, A4-es méretű albumának (295x335x70 mm) mekkora körülbelül a kapacitása? Pontosabban, hány GRANDE-tok férne el benne? A tokok 50x50-es, öntapadós érmekeretekhez lennének (20 érmekeret/tok).
Szia! A Heritage Auctions-nál vásároltad őket , ugye? Én is akartam az érmékre licitálni , csak a postázást bonyolultnak találtam... Kérlek a procedúra végén írd már le nekem a tapasztalataidat... Köszönöm!
Én már magyarázkodtam aranyérme miatt (Liszt és Bartók 50), még 3-4 éve az Orczy postahivatalban. Megmutattam az EU/EK rendeletet, majd a vámtiszt lebaszott, hogy honnan kellene neki ezt tudnia, majd elengedte a vámból. 0 ÁFA 0 vám.
az érméről vagy érmékről konkrétumot még mindig nem olvashattunk, ennyire titkos lenne? Rendeltem és vásároltam már én is többször az USA-ból, a vámnál magyarázkodhatsz nyugodtan rávágják amit rá kell. Plusz még lehet kérdezősködni is fognak szinte ugyan az mintha külföldre vinnél valamit.
Ez az egyik legnagyobb aukciósház az USA-ban :) Amit én vettem tőlük, csak porszemcse náluk :):):):)
Meg amúgy már jött tőlük cumó régebben (az is arany), csak az töredék értékű volt... És a PayPal ott megvédett volna.
Átverés nincs benne. Ők már küldenék is UPS-el, csak sajna olyan érzésem van, ha eltűnik a csomag (ami Magyarországon sajnos esélyes) mindenki felmutatja majd a saját ÁSZF-jét, és a végén senki nem fizet.
Ugyanis az aukciós ház kikötötte, nemzetközi kockázatot nem vállal, UPS meg aranyat nem szállít. PayPal-nál meg kitúrtam magam a PayPal Buyer Protection-ból...
Most éppen szállítmányozási biztosítóknál kajtatok biztosítás után, csak ők meg általában az aranyat zárják ki ebből a körből...
Meg próbálom a Trezex-et, ők a nemzetközi Brinks értékszállító csoport tagja... Hátha megfizethető a szolgáltatásuk...
Igen, sajna a szállítás kockázatát és az ezzel járó hercehurcát kifelejtettem a tervből. Bár ehhez hozzájárult az, hogy az aukciósház még a vásárlás előtt kötötte az ebet a karóhoz, hogy nyugodjak meg,teljesen biztosítva vagyok. Aztán később jöttem csak az ügyfélszolgálatos buta, és szarik az én kockázatomra. Ha baj lenne akkor ez az állításuk már megdőlne.... És most fizetés után már sz@rban vagyok...
Most nem idézem be de igen. Strictly prohibited item. Gondolom tiltott küldeményre utólag nem fizetnek kártérítést, még ha fizettem biztosítási díjat akkor sem....
És ugyanez a helyzet a DHL-nél.
Kivétel a Fedex, ott $1k-ig biztosítható, a USPS-nél HU-ra $2.5k-ig de sajna ezek is kevesek most.
Amúgy el...sztam de nagyon.
PayPal-al fizettem, de mivel különböző számlákról/bankkártyákról szedtem össze a pénzt, ezért több részletben fizettem ki. Na ezzel ki is estem a PayPal Buyer Protection programból. :(:(:(
Tapasztalat: PayPal-nál törekedni kell az egyösszegű fizetésre. Ha az meghaladja a $10k-t (PayPal-al max ennyi utalható egy utalásnál), akkor szét kell az eladóval bontatni (már ha lehet) a csomagot külön számlákra+csomagkora, és azokat külön külön, de küldeményenként egy összegben fizetni.
És ha nem jönne meg a csomag(ok), akkor a PayPal visszaszedi a pénzt a küldőtől...
Az vámmal és ÁFA-val nem lesz gond... szerepel az EU hozzáadott érték mentes listáján. Tehát ÁFA és így vám sincs rá. Ezt biztosra tudom.
De amúgy bárcsak már ott tartanék, hogy a vámhivatali dolgozónak magyarázom ezt, amikor ÁFÁ-t akar rá kivetni. (Volt már ilyen :):):):)
Hát nagyon frankó, hogy $2500 felett nem lehet biztonságosan hazapostáztatni nemesfémet az USA-ból... :)
Amúgy azóta FedEx-nek találtam olyan szolgáltatását, ami nemzetközileg $100k-ig biztosít nemesfémet, köveket, ékszereket, stb. De a küldőnek szerződést kell kötnie a FedEx-el, és ékszeres biznisze kell legyen. Ráadásul a legközelebbi célország ebben a programban Ausztria... bár oda kimenni érte már nem nagy áldozat.
Hát a kockáztatás most kizárt... Több évnyi éremgyűjtésre szánt összeg menne veszendőbe :(:(:(:( A 0.0000000000001% kockázat is túl sokba kerülne. :(:(:(:(
Fene vinné el, hogy a postázás lesz a rákfenéje az egésznek....
Pedig ez most érdemes téma, mert nem hiszem hogy csak én vásárolgatnék itt külföldről ilyeneket. Szerintem ha megbízható megoldást találnánk, sokunkon segítene...
Amerikából szeretnék néhány érmét Magyarországra postáztatni.
A feladó küldené, de nem tudjuk hogyan. Mármint sima cuccokat már rengeteg módon rendeltem onnan, de itt kicsit bonyolultabb a helyzet.
USPS kilőve, mert HU-ra eleve csak 2.500 USD-ig biztosít. Na meg ha a Magyar Posta kezébe kerül a pakk, onnantól esélyes hogy eltűnik, főleg ha meglátják az értéknyilvánítást, és hogy mit tartalmaz...
UPS, Fedex kilőve (és gondolom így van a többi hasonszőrű futárnál), mert aranyat és érmét a tiltott küldemények közé sorolja. Tiltott küldeményt nyilván biztosítani sem érdemes, mert úgysem fizet....
Sajnos a cucc értéke is akkora, hogy itt biztosítás nélküli küldés szóba sem jöhet...
Egyéb ötlet?
Ekkora nagy probléma ezeket ideszállítani biztonságosan a 21. században? :(
Julia Domna AR Drachm of Caesarea, Cappadocia. Dated Year 5, 197 AD. 1.71 gr, 17.99 mm. IOULIA DOMNA CEBACTH, draped bust right / (MHTROP) KAICAPIAC, date ET E (across fields), Venus standing facing, head left, holding apple in right hand and sceptre in left. Mionnet IV, 125; Sydenham:-; BMC:-; Sear:-;.Text
Ezüst pucolásban vagyok jártas, rézhez fogalmam sincs.
Van egy Réz-pénzem, ami részben korrodált volt, megtisztítottam, most ahol az erős korrodáció volt, réztiszta lett (több helyen), a többi helyen maradt a patina.
A küldő utólag nem vette észre ? Illetve akinek küldte volna, az nem reklamált ?
A súlyát mér érdemes lemérned, vagy leméretned.
"Abból gondolom, hogy eredeti mert a szélén van egy kis sérülés és a hamisítványokat nem hiszem, hogy direkt úgy gyártanák le."
Áhh. Dehogynem.
Direkt koptatják az érmét, majd kapszulázás után pl. unproper cleaning felirattal látják el.
"6000 Ft-ért még én is megvenném, ha meglátnék egy ilyet."
Ne tedd.
Én 10+ éve vettem az első Morgan dolláromat, de annyira elárasztották a piacot a hamisítványok, hogy csak nagyon alapos vizsgálat után vennék újabb darabot.
A Morgan dollár volt az egyik első érme, aminek a hamisítására ráálltak.
":D Az a jóval többet ér árban mit jelent?"
Vidd be valamelyik numizmatikai boltba, ahol foglalkoznak felvásárlással, és az ott ajánlott árat szorozd meg kettővel.
Köszönöm a válaszokat. Lemértem! Az átmérő az 38 mm, és a mágnes sem fogja. Egy baki útján került hozzám. Rendeltem külföldről, és az érmet küldték helyette valószínűleg összekeverték a csomagot. Abból gondolom, hogy eredeti mert a szélén van egy kis sérülés és a hamisítványokat nem hiszem, hogy direkt úgy gyártanák le. Utána olvastam akkoriban mikor hozzám került és külföldi oldalakon írták ,hogy a CC verdejel 1880-as évszámmal párosítva igen ritka. 6000 Ft-ért még én is megvenném, ha meglátnék egy ilyet. :D Az a jóval többet ér árban mit jelent?
Milyen méretű az eredeti? Mágnessel nem néztem, de patinaréteg alakult ki rajta. Tegyük fel ha eredeti milyen árban mozoghat? Nem akarom eladni, csak tisztában legyek az értékével.
Egy ismerősöm emlékként hord a tárcájában egy 1946-os (ekkor született ő is) Kossuth 5 Forintos érmét.
Rendszeresen jár külföldre is.. ezek szerint ő bűncselekményt követ ezzel el.
Egy másik ismerősöm meg szeret olvasni, és a könyvjelzője egy kis elefántcsont képecskébe fűzött szalag.. azt hiszem, ezt sem szabad engedély nélkül külföldre vinni.
Egy részüknél a méret sem stimmel (nagyobb az átmérő), vagy az anyag (pl. mágnes vonzza - az ezüstöt nem:), de láttam már profi hamisítványt, pont 1880-as évszámmal.
Az első tényleg bracteata, bár az átmérő nem egyezik. Adamovszky István könyvében A418-as referenciával bír. Túl sok minden nincs róla írva, csatoltam egy képet.
Nekem inkább a kilyukasztott érmék esetében van ilyen gyanúm, bár nem lehet tudni ki hogyan csinált medált egy-egy régi pénzérméből (eléggé el nem ítélhető módon).
Más:
Az étolaj valóban jó ötletnek tűnik, kösz a tippet! :-)