Bocsánat de nem találtam másik topicot. Bár hasonló a téma. Trotec pára mentesítő az utóbbi hetekben kevés vizet gyűjtött. Szétszedtem és gyárira kitakarítottam mindent, még a burkolatot is tükörtisztàra. A lamellákon volt némi összeállt por. Jelenleg szinte tiszta. Beüzemelés utàn telt szépen a tartály. Viszont ma már megint kínlódik:
18 fokos szobában 20 percenként defrost, majd megint 20 percig megy. Ma egész nap így kemény 5deciig jutott(16 liter /nap)...Lámpával bevilágítva a lamellákon alig van nedvesség működés közben. A lamellák alatt csak a lefolyó csőnél vizes a műanyag egy 3 cm hosszan, a többi rész full száraz. Mintha ott egyáltalán nem csapódna le a pára. Mi lehet a baja? Pontos páramérővel mérve 60 százalék maradt egész nap az alá nem bírta a gép csökkenteni.
Köszönöm, de nekem nincs 40 ezrem két szénmonoxidmérőre. A Honeywell mindegyik típusa jó? Ha igen, akkor keresek valamilyen olcsóbb típust ebből a márkából.
Akkor mint tudod már kész lett minden pár hónapja így nem kell a segítség gondolom megérted pléne tőletek isten ments. Senkinek nem ajánlom ide jöjjön segítségért. Fene gondolta ennyi fotel harcos van aki háttal ül a moziban. De be kell látni sajnos ez van...
Amúgy te melyik vagy a fa.. vagy szop.? Melyikőtök melyik vagy egy személy csak több néven van jelen. Gyanús a helyzet. Hát igen nem egyszerű ez... :D Neked is fizetek egy italt ha összefutunk azon nem múlik! :)
Tessék, áprilisban fikáztad a klímásokat, meg kb mindenkit, magadon kívül.
Persze emellett mindenfele jönnek az igazi magyar patent szakik akik háttal ülnek a moziban és kb. csak sz.rakodni meg baszakodni jönnek meg fik.zódni. Koklerek és megjátszák a fejüket mekkora szakik azt közben meg l.fasz közük nincs hozzá... Sajnos ilyen a magyar nép, akinek meg nem inge...
Nagy X.
Ergo segíts magadon, nem érdemled meg a segítséget, senkitől.
Figyelj, hol volt írva 6 vállakozó paraszt vagy panel patkány fotel harcos honnan veszed? Amúgy egyik sem kért pénzt, persze ha kér akkor fizetek nyilván ez nem kérdés!!! Teljesen másként lett mint ahogyan a többi akarta/javasolta. Manapság az a menő ha több a lelkes mint aki ténylegesen ért is hozzá(mondhatni kokler majmok te nem lehet az már tisztáztuk persze :D ). De ez persze minden téren kezd így lenni az ácstól kezdve a kőműves, autószerelő vagy akárt mit nézünk. Sajnos elsőre nincs ráírva a homlokára egynek sem. Persze te profi vagy ez nem volt kérdés mindenben, mert olvasol és olvasol és mindent megtanulsz a netről és jó nem kell segítség... :D
A H tarifa na arra igen várni kellett egy keveset...
Én magamba néztem ezt javasolnám neked is napjában többször is! + vagy - pfff azt meg hadjuk már... :D
Na, de nehogy már én legyek a bunkó vad paraszt így természetesen ha összefutunk az életben fizetek egy italt és a többit majd akkor megbeszéljük!
Na a további szép estét. Remélem addig is sok sok embernek tudsz majd segíteni, sziveséget tenni. Ja nem fogsz bocs...
Viszont mielőtt klímát választottál , miért nem olvastál utána , hogy melyik éghajlatra és milyen felszereltséggel van ellátva ! Amikor autót választasz , még az ülés huzatának színét is kiválasztod . A klímánál miért nem így teszel ?
Én 15 éve amikor az Ozone klímát vettem , tudtam , hogy mibe ugrok bele , ezért is szereltem bele rögtön a vezérlést , mert csak fűtésre szántam . Ma is működik rendesen . :-)
Akit nagyon zavar a csöcs nélküli fröcsögés (mellesleg az eső is veri a falat) csináljon valami terelőt.
De az ócska lemez felületkezelésre figyelni kell. Hamar vállalhatatlanra tud rohadni az a lemez.
Vagy simán csak figyelni és ha nagyon felhízik akkor lépni valamit. 3db gép megy évek óta nálam (igaz csöcs nélkül) sosem volt felhízás, de még komolyabb jegesedés sem.
-1 körül jegesedik, de délután az is leolvad rendszerint.
Dehiszen működik is rendben. Az, hogy a könyök elfagy nem befolyásol semmit. "0" felett majd kiolvad.
A hőcserélő is el szokott fagyni, szép hótömb formára, majd leolvad. Használd egész szezonban és figyeld. Elég akkor aggódni ha felhízik a jég annyira, hogy a ventilátor lapátot veszélyezteti. Nem fog.
Nem szeretnék semmi ilyen utólagos dolgokat beszerelni. Úgy gondolom,és joggal elvárom,hogy ha ezt a klímát úgy árulják,hogy -10 ig tud fűteni,akkor ott ne legyen ilyen,hogy -1 fokon elfagy a GYÁRI kivezető könyök csöcs.Szóval kicsit nonszensz,hogy én álljak neki mókolgatni,hogy valóban tudja azt amit ráírtak.
Csak úgy felmerült bennem még,hogy akinek pl egy társasház 6.emeletén alpinteknikával szerelnek fel egy ilyen,vagy konkurens klímát,az mit csinál ilyenkor?
Ha már megszólítottak annó illendő dolog volt válaszolni és beszámolni az eddigi tapasztalatokról! :D
De látom ennyire vagy képes sajnos, akkor nulla vagy valami szörnyű(írásjelek az pfff jó... :D)! Te akarsz segíteni itt másokon az azt igen gratulálok.
Szerintem egy igazi fotel harcos vagy és csak képről láttál klímát. Ja bocs segíteni azt nem tudsz...
Azta és képzeld más fórumokon segítenek is! Hihetetlen nem csak szarakodnak! Szerintem te is bátran leléphetnél innen(nem más fórumokra persze mielőtt félre értenéd) és akkor mindenkinek jobb lesz ekkora IQ meg pláne! Majd kihúzod a masinát a konnektorból és többet nem nyúlsz hozzá. Majd menj el a Tescoban és vedd meg nyugodtan az ásd el magam felszerelést azt hajrá... :D Biztosan háttal ülsz a moziban a haverjaiddal együtt. Vagy lehet nincsenek is haverjaid csak több néven vagy itt az is előfordulhat ekkora IQ-val... :D
Na pá és persze nincs béke természetesen meg nem is lesz! :D
Az én klímásom azt mondta, ez tévút, mert ha beteszel egy ilyet, olyan elektromos fogyasztás csinál, hogy ihaj, mert a gyári csepptálca fűtés csak akkor megy, mikor olvaszt a klíma, ami utólagos, az meg mondjuk 4 celsius alatt mindig, nagy villanyszámlát generálva.
Jól beszélsz. Gyakorlatilag tilos betenni a gyári kis pipát, mert extrém módon leszűkíti a kifolyó víz útját. Ha el kell vezetni a kültéri kondenzvizet, akkor azt a kifolyó teljes keresztmetszetén kell. És megfűtve.
Ha igen, akkor gondjaid lesznek, de abban nem a klima, hanem a fizika a hibas...
Megoldas: futoszal+hoszigeteles a kondenz elvezeto csore.
Ha a kulteri ala siman kifolyik a viz, akkor meg probald meg, hogy a talca aljabol vedd ki a muanyag konyokot (amire az elvezeto csovet kellene csatlakoztatni).
Ez nem feltetlenul a klima hibaja, ez a kodos szutykos 0 fok koruli ido termeli a kulterin a legtobb jeget, ami 0 alatt meg tud fagyni, ha nincs eleg helye kifolyni....
Nalam ilyen csak egyszer volt a Daikinon, konyok eltavolitas ota egyszer sem!
Múlt héten amikor esett a hó és kicsit hidegebb lett 0,-1 fok körül ,kb fél-egy órás fűtési üzem alatt teljesen elfagyott a kültéri egységem csöpögtetője,teljesen eldugítva a kifolyást. Jól van ez így kérdezném??? Ez normális ,természetes jelenség. ???
Vagy itt mutatkozik meg kapásból ,hogy fűtésre alkalmatlan ez a széria? -10 fokot ír a gyár,hogy addig jó fűtésre,de kérdezem én,hogy ha -1 fokban már elfagy a kültéri kondenz kivezető csöve ,akkor mit fog a klíma csinálni -10-ben?
A gyári "garancia" az egy biztosítás valójában, annak olyan feltételt szabnak, amilyet akarnak és amilyet elfogad a vásárló.
A tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó jótállás érvényesítéséhez kell a jótállási jegy, amit megkaphatsz digitális formában is. A számla csak akkor és kizárólag akkor kell, ha nincs jótállási jegyed, ahogy a csomagolást sem kell megőrizned a jótállás érvényesítéséhez.
Oké, köszi. Alvallalkozo volt azt gondoltam. Én is ugy neztem, hogy a tisztogatás csak a gyári kiterjesztett garihoz kell, bár néhány oldalon meg mindig az van hogy mindenfele garihoz kell...
A jótállást (garanciát) vállaló fél mindig az a cég, aki eladja neked a terméket (a számlán, mint eladó szerepel). Hogy ki hozza ki, és ki szereli fel, az számodra igazából ilyen szempontból marginális kérdés. Ha nem kaptál jótállási jegyet, azt e-mailben jelezd az eladó cég számára, mert így később erre nem hivatkozhatnak. A számlát kell mindenképp megőrizni. Arra vonatkozólag, hogy a szerelő a cég alkalmazottja volt vagy alvállalkozó csupán, némi irányt mutahat, ha megnézed a cégnyilvántartásban, hogy hány alkalmazottja van a vállalkozásnak. Ha csak egy-kettő, akkor egy webáruházas cég esetén sanszos, hogy alvállalkozóval dolgoztatnak. Erre utal az a tény is, hogy külön fizetted két külön számlát kaptál a készülékről és a szerelésről. Az éves tisztogatás természetesen nem lehet feltétele a jótállásnak, ezt semmiképp sem szabad elhinni, bár a klímás cégek jelentős része még mindig ezzel fárasztja a vevőket.
Sziasztok, garancia témában kérdeznék, mert nem egyértelmű nekem...
Rendeltem egy készüléket egy webaruhaztol, a szerelőt is ők inteztek, eleve szereleses ár van feltuntetve a honlapon.
Kijott 2 ember, felszerelték, a készülékhez nincs magyar nyelvű leírás a dobozában, a szerelő szerint a garanciapapirt otthonfelejtette a másik kocsijában, majd elküldi emailben, azóta is küldi...
Utánanéztem a webaruhaz(vagy a cég mogotte) 14 éve létezik, a szerelő is benne van a nyilvántartásban.
Utalassal lett fizetve a készülék és a szereles is, de kulon-kulon, a szerelési a szerelőnek utaltam.
Kérdésem ha mondjuk nem lesz kitoltott garanciapapir, tudok-e érvényesíteni garanciát az eladó cegen keresztül?
Másik lerdesem: a törvény által eloirt kötelező jotallashoz(ugye artol fuggoen 2 vagy 3 ev, amit az elado cegnek(?) kell vallalnia) kell e az éves tisztogatás?
Ilyen előkészítésnél milyen konzolt érdemes feltenni és mikor? Valahol írták, hogy hőhídként is működik a fém konzol, jobb a szigetelésre rakni, nem a falra a szigetelés előtt.. Nyilván szebb, ha nem látszik a konzol függőleges szára és bent van a szigetelés alatt. De lehet, hogy nem jó hőtechnikailag úgy.
Házat szeretnénk szigetelni kívülről hungarocellel és a házba split klímát rakni. A klíma csövezését a szigetelés előtt vagy után érdemes csináltatni vagy esetleg előtte megcsinálja a faláttörést és felrakja a csöveket a falra a klímás és amikor kész a külső hungarocell szigetelés, akkor rakja fel a kültéri egységet is? Természetesen azt szeretném, hogy a szigetelésen kívül ne látszódjon a csövezés.
A táblázat szerint akkor piros villanás is van, erről semmi infónk nincs, ráadásul azt írta, kb. 2 percenként csippan. Ilyen sehol nincs a táblázatban. Én csak leírtam a tapasztalatomat.
Olyan meg végképp nincs a táblázatban, hogy kivitte levegőzni :)
Most kicsit jegelem, mert belengették az oft folytatását, azzal lenne nyerő. Persze fél áron már a Mitsu is igen megérős lenne, de másra is költeni kellene talán, akkor meg mégis számít az ár.
Egy hétig ment napi 24 órában, csak tegnap elfelejtettem elég fát bekészíteni. Arra már én is rájöttem, hogy gazdaságosabb, ha folyamatosan megy, akár kisebb lánggal is.
Lehet lemerült benne az elem. Elvileg kell legyen rajta egy matrica, hogy meddig használható, utána lemerül benne az elem, és mehet elektronikai hulladékba, vehetsz helyette újat.
Nekem a matricán jelzett élettartam lejárta után fél évvel kezdett el csipogni néha-néha, először azt se tudtam, mi csipog :)
Bár sztem attól hogy lemerül, nem kellene visítania, csak rövid csippanásokkal jelezni, érdemes lenne mielőbb a kályhát/kéményt is ellenőrizni. Az eső/szél kombó elvileg okozhat olyat, hogy visszatolja a kéményben a füstöt, de akkor füstszagot is kellene érezned.
Fatüzelésű kályhánk van, az éjszaka folyamán kialtattunk. Nagyon kicsi parázs maradt csak reggelre. Reggel 7 fele elkezdett visítani a Honeywell szénmonoxidjelzőnk. Kivittük a szabadba, ott elhallgatott. Alaposan kiszellőztettünk. A jelzőt visszahoztuk a szobába, de kb. 2 percenként megszólal 1 másodpercre. Mi történhetett?
Amúgy fúj a szél és időközben eleredt az eső is, ha ez számít valamit. Talán visszafújta a szél a kéményben a szénmonoxidot?
Sziasztok! Ez a 3. telem, hogy egy 5.3KW-os klímával fűtök. Tavaly úgy vettem észre, mintha kicsit magasabbra kellene állítani a hőfokot, mint az előző télen. Most még magasabbra kell állítanom, hogy kellemes legyen a hőmérséklet. Tavaly is volt egy csík a kültérin, de nem volt ennyire erős a szín különbség, mint most. Ez minek az oka lehet? Lehet, hogy ez valami hibára utal, és ezért kell magasabbra állítanom a hőfokot?
Ráindítottam napközben, wifiről, elvileg megy, mert emelkedik a hőmérséklet..
A jegesedést nem hiszem, itthon tökugyanolyan időjárással (kőd, -2-0 fok) a Syen nem jegesedett, legalábbis nem extrán, néha leolvasztott azt kész. Leolvasztásnak meg sok lenne, mert ekkora hőmérséklet eséshez sztem kellett 1-2-3 óra fűtésszünet..
Áramszünet elvileg nem volt, a kamera szinte folyamatosan vett. Ha a netkapcsolat esetleg megszakad, vagy "leesik" a wifiről a gép, attól meg tud állni?
Mert nagy valószínűséggel vagy megállt, vagy nem/alig fűtött vmiért néhány óráig.. Mind1, figyelgetem, 7végén meg megyünk úgyis azt kiderül..
Skacok, jó egy hete lett felszerelve az aux delta 2, le is töltöttem hozzá az alkalmazast, beállítottam a wifit, és működött is..
Ma reggelre meg azt látom a hőmérséklet adatokból (a haz tőlem 150kmre van..), hogy nem megy... bekapcsolt 20 foknal 18, majd 16 fok a beltéri, és az eloterben lévő wifis hőmérő is esett 1 fokot...
Tehát valószínűnek tartom hogy megallt.. áram van mert a kamerák meg a wifi megy.
Tudom hogy nem lehet így megállapítani mi lehet, csak azt kérdezném hogy milyen jellemző hibák miatt tud megallni egy új klíma? Esetleg kifejezetten ez a tipus..?
Nekem kb. 6 méterről a mosogatógép menet közben kinyíló ajtaján kiáramló gőz többször okozott riasztást. Gyengébbre állított érzékenységgel viszont megszűnt.
Nekem pl. DSC rendszer valami PIR100 nevű kb. 15 éves érzékelővel gyengére jumperelve a 70kg-os bullmasztiffra nem riasztott, de én nem tudtam olyan lassan mozogni, hogy ne jelezzen be. Ne kérdezd hogy csinálta.
Ja a klíma a mai nap sem zavarja érzékenyre jumperelve. (most kicsi a kutya.
Ha nagy hideg lesz, nézz rá a kültérire, hogy nem áll-e jégben az alja, nem hízik-e belül fel a jég a ventillátor lapátokig. NEM FOG.
Ha hógolyónak néz ki a kültéri lemezes hőcserélője akkor kicsit később nézz rá és látni fogod amint leolvasztja magát. Orrán száján fog folyni a víz és a végén még a gőzt is lefújja magáról.
Van egy kis problémám. Van egy hétvégi házam amit az egyik szinten klímával fűtünk.
H tarifával, ezt a szezont kezdtük meg. Ma kicsit kitakarítottam a masinát, a szűrőket kipucoltam és kifujattam a port.
Azóta nem igazán működik. KB 5 percet megy aztán lenyomja az automatát..... Amikor megy akkor meg mintha(de lehet csak beképzelem) olyan fura szaga van..... Hívok szerelőt, de esetleg tipp??
Kaisai Ice 205e-ért jó vétel lehet? 3,5es. VAgy inkább vmi más.. AUX Delta2, Syen Muse jöhet szóba 250 körül.. Gree Comfort-tól eltanácsolt egy klímás :) Midea hasonló árban? Legyen benne wifi, csepptálcafűtés, levegójavító cuccok (szűrők, ionizátor..)
Most visszanéztem, nagyot mentél a topicban. Igazi értelmetlen, fogalmazásképtelen, rosszindulatú, mindent elváró pöcsként.
De lásd segítőkészségünket, részemről küldök néhány írásjelet, mert láthatólag nincs a készletedben. Használd, akkor talán érthetőbb leszel.... MÁS FÓRUMOKON.
Ja persze nincs béke és nem is lesz. Remélem soha az életben nem találkozunk majd...
Ez itt igazi sz.rházi n.gyképű fotelharcos félisten emberek gyülekezete tisztelet a kivétlenek persze! Vannak még ilyen fórumok csak sajnos belebotlik az ember néha nagy ritkán hála a jó égnek...
Azt a marha életbe a legnagyobb segítség itt az volt olvasgasson az ember sokat és tanulja meg a szakmát majd utánna forduljon ide. De minek akkor már... :D
Ja és persze kész lettek képzeld, hónapok óta tökéletesen működnek...
olyanok is telepítik, akiknek közelébe sem szabadna menni még egy Whirlpoolnak sem.
Az építőipar tele van ukránokkal, a klímás szakma meg könyvelőtől kezdve, cukrászig bezárólag bárkivel, minimális műszaki érzék és józan paraszti ész nélkül. Az eredménye látszik.
Én aztán nem írtam olyat, hogy a "telepítők hülyék". Nem általánosítottam, ne állíts olyat, ami tőlem nem hangzott el. Mindegy, hogy nagy cég vagy kicsi vagy magánvállalkozó, ha a szerelő trehány, lelketlen nem hozzáértő, akkor szar lesz a telepítés. Egy splitklímát felinstallálni nem agysebészet, kis belátással és gyakorlattal tökéletesen meg lehetne csinálni. A fluktuáció a cégeknél pedig általános jelenség. Felveszek egy jelentkezőt, pár hónap után már klímaszerelőnek képzeli magát és megy magánba, vállalkozónak. De forrasztani nem tud, toldót használ, ha csövet kell hosszabbítani és hasonlók.
Mitsubishit is rengeteget eladnak, mégsem hibás egy része.
És van aki a legnagyobb haszon ellenére arra esküszik, ami nem áll meg a szezon közepén, nem zörög a kompresszor, és cserélni kell a vadiúj kültériben.
Szerinted a telepítők a hülyék. Persze, rengeteg lett az elmúlt 5 évben. A nagy számok törvénye alapján sok a kezdő, és mivel nem volt rendes oktatás, elbacca. És egy része tojik rá, trehány munkát végez.
De nagy cégeknél is szarnak rá, nincs minőség ott sem.
Látni az eredményüket, napi 2 klímát fel kell rakni.
Tudok céget, ahol a tulajnak az éves karbantartásra épp kiment emberkék rácsodálkoznak az előzőleg ott járt nevére: jé, ez mióta nincs itt. Minden évben.
Mindeki arra esküszik, amiből többet elad, vagy amin több a haszna. Magyarországon a Daikinból adnak el sokszorosát, mint a Fujiból, nem is nagyon lehet összevetni a kettő népszerűségét. A Daikin alapgépekből jelentős mennyiség van a piacon és olyanok is telepítik, akiknek közelébe sem szabadna menni még egy Whirlpoolnak sem. Ezáltal több hiba is fut be, mint a töredékmennyiségben eladott Fujiból. Ráadásul talán a Fuji importőre jobban megnézi, hogy kinek ad el az általa importált berendezésből, ebből is következhet, hogy talán kevesebb a panasz (ha kevesebb) a Fuji gépekre. Az én véleményem az, hogy a legolcsóbb alapgépek hasonló minőségűek, nincs köztük különbség. A magasabb árkategóriában viszont a Daikin veri a Fujit.
Még mindig dilemmázok a vásárláson. Mivel a vágyott Mitsubishi HR egyelőre nem kapható, így ezeket néztem helyette (bár még nem kérdeztem meg a klímásom, hogy ezek vanak-e raktáron).
Jó lenne, ha nem kellene sokat várnom az új klímával, mert most, az átmeneti időszakban fűtenénk vele. Ezek mennyire megbízhatók? Van jelentős különbség közöttük? (működés, zajszint, szervíz, stb.)
" a az enyém lenne , direkt megterhelném minél magasabb fordulaton dolgozzon , hogy változik-e a rezgés . Ha nem , akkor kezdeném keresni tovább a kiváltó okot . "
Ha zörög, mint a ma karbantartottam is zörgött bizonyos kompresszor fordulaton, meg kell keresni az okát. De ezen nem segít a rezgés csillapítás, bement a házba.
Itt a gyártó által készített fotón miért van dupla rezgéscsillapítás és a topiktársnál miért nincs ? Talán a gyártó nem ért hozzá , vagy a klímaszerelő megtartotta a 4 gumibakot magának ? Mert minek az oda ?
Ezt írja : " No noise and vibration transmission since this riser is not screwed to the buildings bearing walls. Soft PVC vibration dampers are included. "
Magyarul : " Nincs zaj- és rezgésátvitel , mivel ez a felszállócső nincs az épület tartófalaihoz csavarozva. Puha PVC rezgéscsillapítók tartoznak hozzá. "
Az lehet , csak amint egy ilyen labilis gyári tákolmányra szerelik , lehet más is a kritikus fordulat ( a rezgés kiváltója ) , amit a gép , az állvány és a gumibakok együttesen létrehoznak .
Igen , lóg a kültéri , de dupla lengéscsillapításra van szerelve . Meg se mozdul és csendes is . :-)
Azt írja a gyártó arra a konzolra , hogy 230 kg-ot bír .
Azt mind elhiszem , csak egy inverteres gépnek is van kritikus fordulata , amikor berezonál . Mi van , ha az a gép is pont azon a fordulaton dolgozik ? Ha az enyém lenne , direkt megterhelném minél magasabb fordulaton dolgozzon , hogy változik-e a rezgés . Ha nem , akkor kezdeném keresni tovább a kiváltó okot .
Igen, de sejtesem szerint a kültéri mellett/fölött/alatt, és azért állnak ki hosszan, hogy ne az alatta lévő ablakon csorogjon szélben.
Nálam viszont a 10 m hosszú falból, kültéri nélkül, csak úgy állna ki egy cső a falból. Hogy néz(ne) az ki... (hogy ne a járdára (fejünkre) csöpögjön, Igazából egy 1 m-es cső kellene...)
Erről jut eszembe végre megkérdezni, mert sejtem, de nem tudom. :)
Multi klímánál a beltérikből "esztétukusan" a semmibe van kivezetve a víz? Sima splitnél ott a kültéri, ott elvan, de egy multinál? Kültéri a ház egyik oldalán, a másik oldalán meg a semmiből kilóg egy cső? Mivel a hideg hőcserélőn csapódik le a pára, csak így tudom elképzelni, de nagyon zavarnának ezek a kivezetések. Nem tudom, bárki hogy viseli el. :)
Köszönöm szépen a reakciókat! Hát nem tűnik egyértelműnek a helyzet az olvasottak alapján. Még nem derült ki a hiba oka, de ide fogom írni, ha szerencsésen végződik az ügy.
Nézd meg , milyen vékony anyagból van a talp és pontosan abban az irányban nincs merevítve , amerre a vágás végett gyengült az anyag . Idővel elméletileg a fenti sarkaknál , ahol a hajlítás van , akár el is törhet .
Szeretném megkérdezni hogy ez szerintetek a gép hibája, vagy a szerelés nem az igazi, vagy egyáltalán miért lehet ez a jelenség? Rendeltetésszerű használat mellett remeg, mint egy centrifuga. Nincs erőltetve, minden ventillátorfokozaton ugyanezt csinálja.
A másik ugyanilyen típusú (Tesla) klímám tavasszal lesz felszerelve. Ennél egy darabig falon kívül fognak menni a csövek a lakáson belül dekor csatornában.
Ha szemben állok a beltérivel, annak jobb oldalán lesz a kivezetés. A kérdésem - nem gond, a beltériben balra hajtott csöveket kihajtani jobbra? Nem fognak eltörni?
Vagy a beltérin belül kell csinálni egy kanyart, és úgy kivezetni jobbra?
A csőszigetelés is lerohadt idővel, azt is megcsinálom rendesen majd.
Van fekete armoflex szerűségem (kflex) ebben a méretben (fekete zártcellás habgumi), de az sem UV álló a végtelenségig. Festést ír a gyártó ötletként, még alu szalagos betekerés jutott eszembe, nekem ez utóbbi szimpatikusabb. Barkács, de az biztos UV védelem.
Van már valami újabb trend szigetelés védelemre ami tartós is?
Leszívattam vele, flottul ment, sikerült ügyesen felraknom a tetőre, biztonságban lesz itt. Visszarakás után a biztonság kedvéért ráhúzok a hollanderekre és rendben lesz...
Eredetileg Mitsubishit szerettem volna, de az most nincs, amit néztem. Ezt nagyon ajánlja a klímásom, nekem is tetszik, csak az az aggodalmam, hogy azt írja fűtés módban 28 db a legcsendesebb fokozata. Van 2 Daikin klímám, azt nagyon szeretem, de az nem fűtésre optimalizált. Valóban annyival hangosabb lenne? Van valakinek tapasztalata vele?
Van két db 10 éves invereres pana klímám, és alattuk a zsindelyt ki kell cseréljem, (fel kell emelni kicsit őket, aládugok egy pallót)
A mozgatás közben nem szeretném ha elszisszenne a gáz (és nem nagyon bízok a tetőfedőkben sem, nem-e beleáll egy kalapács a csőbe) a biztonság kedvért visszaszívatnám a kültérikbe a gázt.
Működik ezeknél még a bekapcsol -> vékony cső elzár, fülel -> vastag cső elzár módszer?
Szétkötni nem akarom, klímást nem akarok hívni ezért, csak egy plusz biztonsági dolog lenne a környezet védelmében.
Sziasztok! Van egy Daewoo inverteres split klímánk. 3 éves.
Amikor a külső hőmérséklet leesik 7-8 fok alá. (mint mostanság reggel) Ilyenkor fűtésre használjuk. az átmeneti időben.
A berendezés elkezd fűteni, szakaszosan fűt és kb. 30 perc után leáll E9 hibával. Ezt magasabb külső hőmérséklet felett nem csinálja. Szépen, halkan teszi a dolgát. Fűt rendesen.
Árulják ők is, csak épp hiány van belőle, bár nem értem ha ilyen fos szerinte, akkor minek árulja.. Annyira nem kimagaslóan olcsó, h esetleg csóróbbakat is célozzanak vele..
Én mint multicég alkalmazottja kaptam már ilyen tréninget, elég komolyat, többször is. (Lakossági) klímánál persze kicsit drágább termékekről. Lehet a meg nem nevezett klímás cég egy hazai kisvállalkozás, akik nem kívánnak ilyenekre pénzt költeni.
Az érdekes az, hogy a multi előtt egy magyar tulajdonú vállalkozásnál dolgoztam (az sem klímákról szólt, ott is max. volt a termékekben klíma, mint a mostani multinál), ahol a tulajdonosok belátták (közel 20 éve), hogy érdemes lehet ilyen irányú 'befektetéseket' tenni, mert pozitív hatással van az ügyfélkapcsolatokra és ezáltal az árbevételre is.
Jobb helyeken már kaptak olyan tréninget az emberek, hogy nem a konkurenciát fikázzuk, hanem a saját termék előnyeit próbáljuk kidomborítani általános negatív példákhoz képest. Jelek szerint nem ilyen helyet hívtál fel...
A kérdésedre legalább válaszolt, hogy van-e náluk vagy nincs? :)
Aux delta2 klimat keresek, de nincs az országban..
De az előbb felhivtam egy klímás céget, ahol az ertekesito vagy nemtom ki, lefikazta, lebeszelt rola, "tescogazdsagos" terméknek minősítette az aux-ot, és a gree-re és a midea-a esküdött, hogy az alatt nem szabad, felejtős...
Itt meg én mintha az ellenkezőjét olvastam volna ezeknek, na ilyenkor legyen okos az ember...
De írta, hogy laikus. Érdekli hozzáértők véleménye, csak azok legyenek adatokkal alátámsztva.
Én teljesen megbízok 1valaki véleményében, mert sok hozzászólásával igazolta már a szakértelmét és elfogulatlanságát. Groszer schwarzer kérése csak annyi volt, hogy a vélemény adatokkal is legyen alátámasztva. Néhány mondat lett volna az egész, egy profi klímaszerelőnek ez nem értem miért probléma. WIndy12 is hozzászólhat vagy bármelyik klímaszerelő, aki itt van a topikban.
Nem muszáj. Tisztíthatod gőztisztítóval is, finomszálú kefével is és kisebbnyomású mosóval is. A klímatisztító anyagok, permetek, habok is segítenek a tisztításban. A fertőtlenítővel való befújás az nem tisztítás, hanem fertőtlenítés.
Ha egy gyártó terméke nem volt megtalálható náluk , akkor az gagyi , vagy a gyártó által túl dicsért termék volt , közben meg nem volt mögötte technikai érték egyesek szerint . :-)
Válassz olyan klímát , ami szerinted elfogadható tudásban és a pénztárcádnak is ! Esetleg az ismerősöktől kérdezd meg , ki hogyan van a klímával megelégedve . Gondolom autót , TV-t , házat, stb. is magad választasz .
Senki de senki nem akar vitázni,pusztán csak annyi lett volna a feladat,hogy TÉNYEKKEL alátámaszd amiket állítasz....azt valahol kevésnek érzem,hogy ....köszönőviszonyban sincs a HR és az AY...én ezt is elhiszem,HA alátámasztod ,hogy MIÉRT...laikusként csak max az euroventes adatokat tudom nézni ,összehasonlítani.abban meg nem sok különbség van.
Szóval konkrétumok,tények nélkül nem sokat ér az,hogy valamire azt mondod na ez a jobb,,,aztán ennyi.
Toshiba shorai edge 3.5 kw. Jelenleg 500e-Ft ért .Jobb paraméterekkel...az Euroventen is megnézheted.
A Mitsubishi Heavy-t hagyjuk...mint super prémium minőséget.Dél-Koreai hajógyár mellékterméke(iparága) semmi de semmi köze a Japó Mitsubishi Electrikhez
"A HR köszönő viszonyban sincs ehhez képest." -el tudnád mondani konkrétan ,miben más mert az euroventes teszt adatok nem ezt bizonyítják.Az árkülönbözet alapján "csodákat" és minimum A+++ várnék el tőle ,a pár tizedes különbségek helyett.
Vw csoport 1.9-es tdi-jénél sokáig tartotta magát a legenda, hogy a különböző teljesítményűek teljesen egyformák, csak a gané gyár lebutította a kisebb teljesítményűeket. Aztán kiderült, szó sincs róla, csak ez nem a buherátoroknál (átprogramozóknál) mutatkozott, hanem a tulajoknál x ezer km után. Úgyhogy én óvatos vagyok ezzel a "csak szoftver" sztorival.
Azért az információ első kézből a legjobb . Nem kerül semmibe . Írásban kérdezel , írásban válaszolnak . :-)
Te tudod !
Amúgy nekem szimpatikus a Polar Zenit 35SDZ . Viszont hasonlítsd össze a 25-össel . Minden technikai paraméter egyforma ami a hardvert illeti . Tehát csak a program ami különbséget tesz közöttük .
Kerestem én is, semmi. Annyit láttam, hogy Windynél 265 e volt (nem tudni, mikor), úgyhogy a minimum 100 e Ft kedvezmény, hát... költői túlzásnak tűnik. De most látom 240 e-ért is, úgy már 50 e sincs a minimum 100. De kedvezmény, azt nem vitatom, csak nem annyi.
Illetve néztem még a 3-as multit, de nem sikerült azonosítani a komponenseket. Ára alapján az az olcsóbb darabokból áll össze?
Windy, ha Te láttál már Zenitet, Te is írhatnál róla, tud-e legalább annyit, mint az sdu?
Ha az autómhoz kell valami, begurulok a márkaszervizbe és minden van hozzá, függetlenül attól, hogy hol adták el az autót újként.
Még közelebbi példa: volt itt egy sporttárs, Panasonic géphez keresett alkatrészt, talán ionizátort. Itthon nem talált talán, de külföldről tudott rendelni, tehát van ország, ahol ezt máshogy gondolják.
Ha megtudsz valamit, netán találkozol vele, ne tartsd magadban! Drágább a Zenit, elvileg jobbnak kell lennie, de ez csak elv. Én annyit sem találtam, amit az sdu-nál előnyként írtál (léptető motor, dupla hőcserélő)
Te adnál olyan géphez alkatrészt, amit nem te hozol be?
Igen, van olyan cég, akinek világ garanciája van: HP, Karcher pl. Elég a számla, vagy a gyártási dátum a gyári szám szerint, a HP-nál. Legalábbis 20 éve elég volt.
A drága klíma nem magyar sajátosság, német, osztrák árak is magasak például. Számít, hogy mekkora és mennyire gazdag a felvevő piac. Szlovák, cseh, lengyel árak lennének még érdekesek, mint hasonló szintű országok.
Amúgy meg semmi sem tiltja, hogy külföldről vegyen valaki gépet, csak esetleg beépítő szakit lesz nehezebb találni hozzá, garancia csak virtuálisan lesz rá, meg a magyar maffia rendszerben alkatrészpótlás nehezebben lesz megoldható. Majd azt mondják, vedd meg ott, ahol a gépet vetted.
Az AY sorozat szerintem erőteljesen TÚL van árazva. Kb 100e Ft-al a tudásához képest.
Valahogy azt vettem észre,hogy a Mitsunak hiányzik a 350-400 ezer Ft-os kínálata a 3.5 -es kategóriában...illetőleg az AY lenne az reálisan. Valahogy a Magyar forgalmazó erőteljesen nagyot akart fingani,de az AY sorozat a komoly Japán élvonalbeli konkurenciához képest alulmarad szerintem ár érték arányban,és seer coop tudásszintben.
Félreértés ne essék,nem szidom a Mitsut mert tényleg JÓK,nekem is van a HR alapkategória.Csak nem értem a Magyar túlárazást...
Erre én is nagyon kíváncsi lennék. Az Eurovent en nézegettem az AY és a HR sorozat adatait. Igazándiból nem vagyok elhalva a különbségtől. Szóval tényleg nem értem hogy mi lehet az a hű ha nagy különbség ami indokolná hogy kétszer annyiba kerül mint a HR sorozat. Fogyasztásban ha átlag felhasználóként használod 30 év alatt sem hozza be ezt az árkülönbözetet.
Fűtési módban eco/gear funkciót tudnia kell-e a készüléknek továbbá az inverteres szabályozás ilyenkor is müködik-e amikor kezdi elérni a beállított hőfokot?
Nagyjából lőjétek be a klíma helyét, valahová "mögé" a villanyász rakjon fel egy konnektort, ha ért hozzá, ilyenkor úgyis hagy plusz vezetéket, a többit a klímás elintézi.
Hol áll a Polar univerzumban a Zenit? A promócióval jónak tűnik az ára, azt látom, hogy drágább mint az általad ajánlott sdu, de egyébként semmit sem találok róla. (meg lehet, hogy amúgy sem érteném)
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni abban, hogy panellakás felújításakor hogyan érdemes előkészíteni a villanyvezeték kiállást a később beszerelendő klímának? A kültéri az ablak alatt lesz, de a pontos típus még nem ismert. A kiállás a szobában a kültéri magasságában legyen vagy a leendő beltéri magasságában? Dugaljat érdemes tenni a szoba falára vagy valamekkora vezetéket hagyjanak szabadon, amit majd közvetlenül be lehet kötni a bel- vagy kültéribe? Előre is köszönöm a segítséget.
Igen, megvette: Az erős globális háztartási készülékek és HVAC üzletág révén a Toshiba háztartási gépek, ikonikus márkája, tehetséges csapata és vezető technológiáival való kiegészítése jelentősen megerősíti versenyképességünket Japánban, Délkelet-Ázsiában és a globális piacon mondta Fang Hongbo, a Midea elnöke. Aztán, hogy mennyit hasznosíthatott a Japó márka, technológiájából, azt sose tudjuk meg. Amennyit akart, utána meg a továbbiakban a Toshibát is ők fejlesztik. Mindenesetre a Midea piacvezető lett.
Nem merültem el benne, legalábbis nem regisztráltam, így nem tudom, hogy csak reklámként szerepelnek "minta" árak (pl. 3-as multi 2,5 kW-os beltérikkel 600 e alattt (talán)), de lehet venni drágábban jobbat, vagy csak az olcsóbbat akciózzák.
Az a borzasztó, hogy valaki még mindig előjön ezzel a négyzetméter meg légköbméter baromsággal. Két azonos méretű épület között simán lehet 5x-ös hőigény. És az élet minden területén átbasszák a tudatlan tömegeket.
Ismerős új építésű kecójában jártam egyszer. Valami olcsóbb 30-as téglából a főfalak, kívül 12cm eps rajtuk. Földszintes ház, többi dolog hőszigetelésének mértéket (padló, födém) nem ismerem, 3 rétegű üvegezés mindenhol. A ház lehet olyan 100-110 nm nettó, ebből a nappali-konyha-étkező egy légtér, 40-45nm, kb 5x8m, plusz előtér-belépő.
Kint napsütéses +3-4 fok volt, bent kellemes 22-23. Egy darab 3,5kw-os Gree Amber Royal fűtötte ki, csendben, huzat nélkül.
Tényleg komolyan veszed, amit egy webáruház leír az általa forgalmazott termékről? Meg kell nézni a katalógusadatokat, és nagyjából azt alapul venni. A kínaiaknál azt sem....
Elég rossz táblázat. Senki ne gondolja, hogy egy hűtő 50 decibeles, míg a klima meg 18.
Egy mai hűtőszekrény hangTELJESÍTMÉNY szintje 33-40 db(A) körül van. A hangNYOMÁS szintje meg valahol 18-28 dB(A) attól függően, hogy milyen messze van a mikrofon a forrástól.
A légkondi gyártók hangnyomás szintet adnak meg, ami mellé még hozzá kell tenni, hogy honnan is mérik. Remélem, hogy ugyanazon szabvány szerint mér minden gyártó...
Megtaláltam a leírásban, ennek a típusnak a zajszintje 28 és 40 dBA közt van. A 28 gondolom az éjszakai üzemmódra vonatkozik, a 40 pedig max. teljesítményre. Hogy ez mennyire számít zajosnak vagy halknak egy 5KW-os klíma esetén, nem tudom, nem értek hozzá.
Újra megnéztem a videót, a 18dB a 2.5 és 3.5 KW-os AY-ra vonatkozik. Tehát a Helloklíma oldal kamuzott (vagy tévedett), amikor ezt az értéket az 5KW-os géphez írta. Az nyilván egy kicsit zajosabb, de mivel a Mitsubishi az egyik legjobb márka és ráadásul az AY prémium minőség, ezért nem hinném, hogy olyan sokkal zajosabb lenne.
Ha aingatlanodhoz elég a 3,5kw,Ay-t,de siess,utolsó darabok!Az meleg időben nem lesz túlméretezett,hidegben meg szinte semmit nem veszít a teljesítményéből... Nem mellesleg csomó extra funkció,ami tényleg extra,nem parasztvakítás.
Az a talcafutes a gyengébb konstrukciók szükséges rossz velejárója,amit a marketingesek extraként etetnek meg az vevőkkel.(meg még mennyi hülyeséget,,ifeel,windfree,C vitamin szűrő...!!!)Mitsubishi,Daikin megvan nélküle...
Mennyire hangos, mennyire finoman szabalyoz, milyen gyakran es hogyan olvaszt le es termeszetesen, hogy mindezt elorelathatolag meddig tudja csinalni...
(Ugyanaz, mint kocsiknal pl, hogy mi jo autopalyazni... Egy csucs BMV, meg egy Toyota Igo is tud autopalyan menni 140-el, sott lehet, hogy az Igo meg kozben kevesebbet is fogyaszt, de...)
Talca futes felesleges, alul kifolyik a viz, karter futesrol nem tudok nyilatkozni, de gyanitom, hogy annak is megvan az oka...
4,8 a 4,3-hoz képest durván 10-11%. Kb. ennyivel kevesebb villanyszámlát generálhat elvileg. De az egyéb körülmények (lakás nagysága, szigetelés, stb.) ismerete nélkül senki nem fogja tudni kiszámolni neked, hogy ez a valóságban forintálisan mennyi. Ha van egy energetikai kalkuláció, abból elvileg ki lehet számolni, de ahhoz is mindig odaírják, hogy a valóságtól eltérhet...
Igazándiból csak az érdekelt volna hogy megéri e egy klimáért + 200-259 e Ft ot adni azért mert 0.5 tizeddel jobb az scop je a + kényelmi funkcioktól eltekintve
"pont ugyanazon körülmények esetén és pont ugyanannyit üzemel mindkettő akkor számok(Ft-ok) tükrében mennyi a kettő közötti különbség az üzemeltetés során?"
Most viszont: "ha pl 1 órán keresztül megy az egyik max teljesitményen es a másik is ugyaúgy akkor mennyi lesz a különbség Ft ban"
A két kérdés nem ugyanarról szól. Ha egy óra alatti maximális teljesítményen való tekerés különbségére vagy kíváncsi, akkor nézd meg mindkettőnek az adatlapját, azon rajta kell legyen a maximális (elektromos) teljesítményük. Abból lehet számolni különbséget, de ebből nem fogod tudni meghatározni a gazdaságosságát "az üzemeltetés során", mert jellemzően nem sokat mennek max. teljesítményen.
Daikintól indultunk, én arra írtam. (Pontosabban komoly cégről.) Amit Te írtál, az is valós helyzet, csak az más történet, más indokolja azt a gyártást.
Irod hogy az Ay veszettül jó fütésben . Akkor az a 0.5 scop különbség ekkora különbséget jelent.
Amit nem értek még : Nézegettem a japán klimákat és még a 800e Ft os katdgoriában sincs sem tálca sem karter fütés. Ezek nélkül hogy fütenek -10 -15 fokban?
Nem egész szezonra gondoltam a gazdasági számitást hanem hogy ha pl 1 órán keresztül megy az egyik max teljesitményen es a másik is ugyaúgy akkor mennyi lesz a különbség Ft ban
Az, hogy mennyivel gazdaságosabb, ahhoz ismerni kellene a lakásod/házad energetikai jellemzőit, anélkül nem lehet kiszámolni. De még ha ismert is, akkor is sokminden befolyásolhatja, max. közelítő/összehasonlító számítást lehet csinálni.
Mitsubishi HR sorozata nem egész téli fűtésre való, mivel alap klíma. Persze tud fűteni, de nem erre van kitalálva. De ettől még a te igényedre kb ez kellene.
AY veszett jó fűtésben is, nem ok nélkül drágább.
Hogy mennyit hoz a kettő különbsége, pláne hogy nem egész téli egyedüli fűtésre használnád, passz.
Ezt a -10 -15 fokot felejtsd el... Baromság. Mindkettő elekromos adagolós, persze AY jobb. De ezzel ne számolj, nálad nem mérhető.
Nézegettem még a Toshiba shorai edge sorozatát is az AY Mitsu alternatívájaként. -olcsóbban és jobb seer /scop értékekkel...Valakinek van esetleg véleménye/tapasztalata a Toshiba ezen szériájáról?
Klíma vásárlás előtt állok,és felmerült bennem több alapvető kérdés.
Alapvetően hűtésre kellene a klíma,de átmeneti időben lehet néha bekapcsolnánk fűtésre is,illetőleg tartaléknak,ha esetleg elromlik a gázkazán,mégis legyen egy alternatíva ideiglenesen.
Alapvetően arra lennék kiváncsi,hogy valaki kiszámolta e már ,hogy adott esetben megéri e megvenni mondjuk ugyanazon márkának a drágább verzióját.
Pl. Mitsubishi HR 35 SEER 6.2 SCOP 4.3 vagy
pl a Mitsubishi AY 35 VGK SEER 8.6 SCOP 4.8
A két klíma között 200e Ft árkülönbség van. Nyilván a drágábban van + kényelmi funkció+ szűrő...de ezektől most TEKINTSÜNK EL.
Azt értem,hogy a nagyobb SEER és nagyobb SCOP értékkel gazdaságosabban lehet hűteni/ fűteni.DE pont ez érdekelne elsősorban,hogy MENNYIVEL ? Tegyük fel,hogy pont ugyanazon körülmények esetén és pont ugyanannyit üzemel mindkettő akkor számok(Ft-ok) tükrében mennyi a kettő közötti különbség az üzemeltetés során? Hogyan lehet ezt kiszámolni? 70 Ft /kwh-val számoljunk,mert a rezsicsökkentett mennyiséget már megette a ház többi elektromos résztvevője.
Amit még nem értek: a Hr-t -10 ig az AY-t -15 ig lehet üzemeltetni.Hogyan lehet azt kiszámolni,hogy mondjuk -10 fokban mennyire esik vissza a fűtési teljesítménye? Illetőleg mennyi lesz ilyenkor az SCOP (vagy COP?)
Talán úgy 100 e körül, de gondolom lakásfüggő, méret, vagy nemtom még mitől függ, pontosat én se tudok. Keress rá a neten, vagy fb csoportot, vagy kérdezz energetikust.
Az nem számít, mert úgyse látszik, hisz lesz rajta nemesvakolat, vagy tudomisén bármilyen más burkolat.
Neked nem kell ezekkel totózni, hanem hívni egy energetikust, aki felméri a helyzetet és a lehetőségeket, csinál egy tanúsítványt(jó pénzért) és megmondja, hogy elérhető-e az összesen minimum 30% energiamegtakarítás, ami az előírt feltétel a pályázatban, de ezt még nem olvastad a pályázati kiírásban?
Aztán 1-2 kivitelezővel tárgyalni kell, felméretni, hogy mennyiből mit és hogyan csinálnak, de nemcsak a szigetelés, hanem a fűtés és melegvíz előállítás korszerűsítése is benne lehet, szűkség szerint.
Illetve az otthonfelújítási támogatástól függetlenül, ha két falat 10 centivel burkoltatok be, a két másik falat pedig 12, 15 vagy 20 centivel, az okoz bármilyen hátrányt (azon kívül, hogy kicsit furán fog kinézni)?
Visszatérve erre a programra, nálunk korábban már szigetelve lett két fal 10 cm vastagságban. Ez lehet hátrány vagy kizáró ok ennél a programnál? Részben, mert 2 fal már szigetelve van, ráadásul csak 10 cm vastagon, ők meg 12, 15 és 20 cm-es opciót sorolnak fel.
Vagy ez nem probléma és a másik két falra + a födémre így is jár a támogatás?
Én radiátoros, kondenzációs kazán + légkondi kombóval fűtök, kicsit más a felállás, mert a tied esetében nincs magas vízhőfok igény probléma.
A légkondi hatékonysága viszont gyorsan romlik a külső hőmérséklet csökkenésével (és a belső emelkedésével), úgy hogy én igyekszem átmeneti időszakban magában használni a klímát és hidegre fordulva a kazánvíz hőmérsékletét alacsonyan tartani, klímával rásegíteni.
A házunkban padlófűtés üzemel kondenzációs kazánnal. 40 éve épült a ház, azzal együtt a fűtési rendszer, egy helyről szabályozható. A házra lett néhány éve telepítve napelem, ennek termelését apósom használta fel üvegház fűtésére, idéntől felhagyott tevékenységével. Így rendelkezésre áll kb. 3,5-4 MWh felhasználható áram. A házban vannak klímák (eredendően téliesítettek lettek felrakva), de csak nyáron használtuk, viszont nem szeretném a rendszerben hagyni a megtermelt áramot.
Van valakinek tapasztalata, hogyan érdemes padlófűtés mellé/helyett/kiegészítésül klímát használni?
Több gondolat is felmerült:
- ameddig az időjárás/hőmérséklet engedi csak klímát használni,
- éjjel padlófűtés, nappal klíma használata (tudom, a padlófűtés azt szereti, ha folyamatos a használat),
- valamiféle párhuzamos működtetés? Ez esetben hogy kellene beállítani a termosztátot, vízhőmérsékletet? Alacsony vízhőmérséklet (pl. 30 fok), termosztátot magasra venni, hogy induljon el a klíma használata mellett is mindenképpen?
Hallottam valami állami programról, hogy ha valaki 30%-os energetikai megtakarítást el tud érni, akkor kap valami kölcsönt vagy kamatmentes hitelt a ház beburkolásához 2-3 millió ft felső határig.
Na ez meg úgy müködik hogy odamész a Greehez vagy Mideához és kitöltesz egy megrendelési igényt .Magyarán beixelgeted ,hogy mit szeretnél milyen alkatrészekböl milyen minőségben milyen extrákkal szeretnél klimát gyártatni.Vagy választasz egy kész típusukat és rárakják az emblémádat. Persze sok ezer darabról beszélünk .
Nem csak Polarra igaz, hanem úgy egyáltalán a ki kinek mit gyárt témában is:
Igazából nem az számít, hogy hol ki, hanem a tervezés, meo a döntő. A Polart úgy reklámozzák, hogy magyar-káeurópai tervezés, itteni klímára, ha ez igaz, nem az occóság a legfontosabb, és ellenőrzik a minőséget, lehet jó is. Persze amikor csak x cég termékét csak átcímkézik, akkor az eredeti gyártó minősége a mérvadó.
Vagy minőségben Mitsubishi HR, de abból itthon tudtomman 3,5 nincs. Illetve nekünk van kb az országban 1 darab félretéve ügyfélnek, talán az utolsó idén.
Én speciel Polart szeretem, SDI, SDO javasolt, keress rá.
"Mondok jobbat: a belépő szintű legolcsóbb Daikinok valójában Gree termékek." Ebből egyetlen szó sem igaz....
"Szó szerint idézve a klímás cikkből:"Előfordult már az is a világtörténelemben, hogy az egyik klímagyártó rendelt átmatricázott légkondikat a saját konkurenciájától. Jó pár éve, a Daikin szerette volna kiszolgálni a kevésbé tehetős vásárlókat is, ezért berendelt egy olcsóbb klímát a Gree aktuális termékpalettájáról."
Ebből annyi igaz, hogy 7-8 évvel ezelőtt a Daikin gyártatott a Gree-vel gépet, amiben az elektronika volt gyakorlatilag csak Daikin. Ezek FTXV../RXV modellek voltak, egy-két szezonban lehetett kapni, utána már a Daikin saját gyárban gyártotta az olcsóbb lakossági modelleket, konkrétan Csehországban.
Ne csapjuk be azért a zembereket, csak hogy jólértesültnek tűnjünk....
A nagy melegek miatt, szeretnénk ha lenne egy klíma a nappaliban. Kicsit komfortosabb legyen a ház, mert volt 29fok is bent. De ha kicsit hidegebb lesz az idő, tudjon egy kis meleget is csinálni. Ha beál a tartós hideg, akkor megy a gáz, vagy vegyes kazán.
Mondok jobbat: a belépő szintű legolcsóbb Daikinok valójában Gree termékek.Na ennyit a "Japán" tervezésről :-)
Szó szerint idézve a klímás cikkből:"Előfordult már az is a világtörténelemben, hogy az egyik klímagyártó rendelt átmatricázott légkondikat a saját konkurenciájától. Jó pár éve, a Daikin szerette volna kiszolgálni a kevésbé tehetős vásárlókat is, ezért berendelt egy olcsóbb klímát a Gree aktuális termékpalettájáról."
Azt hallottam megbízható forrásból, hogy a Daikin bár japán tervezésű, de valójában Európában gyártják, Csehországban és Törökországban. Hogy ez kezdettől fogva így volt vagy csak mostanában, azt nem tudom.
Nagyon jó villanyszerelő volt és még most is vágja a témát, de 75 éves, túl a veseátültetésen, szívműtére várva, kezdődő Alzheimer kórral. De azért majd megkérdezem.
Gondolom a férjed tudja , hogy az áramköröket , fázisokat hogyan osztotta szét és milyen vastag vezetékeket használt . Így távolból csak találgatni lehet . :-(
Lehet , hogy nem kell semmit átdolgozni , de lehet , hogy egyszerűbb lenne a két klímának az elosztótáblától új vezetéket behúzni . Férjednek kellene ezt átgondolnia .
Amennyi kisfogyasztót leírtál 1x16A-ral már régen gondot okozott volna . " Van hűtő, mélyhűtő, mosógép, mosogatógép, a szokásos dolgok. "
Lehet , hogy egy kicsit el kell gondolkodni , hogy hogyan csoportosítani fázisokon a fogyasztókat , hogy a két klíma is tudjon biztonságban dolgozni a többi fogyasztóval együtt . :-)
Mivel " csak " hűteni akartok velük : " A klímákat kizárólag nyáron használnánk hűtésre és akkor se folyamatosan mennének "
Igaz nekem hőszigetelt a házam , de folyamatos hűtésnél a 63nm-re és 25°C-on tartáson naponta durván elfogy 2-3 kWh . Ha beáll a házban a hőmérséklet , akkor a klímák nem fognak eget verően sokat fogyasztani .
Megkérdeztem a férjemet, azt mondja a villanyóra sajnos csak 16 Amperes! Ez egészen biztosan nem bír el 2db 5 KW-os klímát, de talán még 2 db 3.5 KW-osat se a háztartási gépekkel együtt.
Mennyibe kerülne a villanyórát 32 Amperessé alakítani vagy cserélni?
Az a cég is feltudja szerelni , amit belinkeltem . Gondolod , hogy ha két klímát szereltetsz fel , akkor nem lehet valamennyi engedményt kapni ? Hiszen egyszer kell kijönniük a két klímával . Vagy kérdezd meg a nagykert , hogy ki van a közeledben , aki velük szerződési viszonyban van .
Az a helyzet, hogy a legjobbnak mondott helyi klímás, akit ajánlottak nekem, nem hajlandó olyan klímát felrakni, amit én rendelek. Csak azt teszi fel, amit ő szerez be. Nem tudom mi az oka, de gondolom anyagilag így jár jobban.
Sziasztok, nyaralóba kellene egy klíma, most elsősorban fűtésre/temperálásra. A keretem kb 300e szereléssel. Sok nézelődés után két darabot néztem ki, egy Polar és egy Fisher. utánaolvasgattam a topikban, volt itt fikázva minden a gree-től kezdve a Midean, Syen-en át a Fisherig, de én egy klímás oldalon a Fisherről jókat olvastam, illetve valaki írta itt h 2018óta a Gree gyártja, a Polar-t is a Gree gyártja, a Syen-t is, nekem 4 éve van fenn egy Syen, még nem volt vele semmi baj, tudom, 4év nem sok idő, de elsősorban fűtésre van használva.
Szal olyan xar csak nem lehet.. :)
De ha tudtok jobbat a 3.5kW-os kategóriában hasonló árban, akkor az érdekelne.
Ami lényeges: legyen benne wifi, meg a 8 fokos temperálás (vagy ezt minden klíma tudja már?)
Viszonylag nagy nyaraló, most lett véve, van benne egy fatüzelésű kazán kp-i fűtéssel, de ugye azt nem tudjuk üzemeltetni ha nem vagyunk ott.. Tehát a 3.5-es nem fogja kifűteni nyliván, de valami alap temperálást csak tud. Konkrétan egy 17m2es helyiségbe lenne rakva, azt nyilván simán kifűtené, de onnan még kiágazik egy 28 és egy 24m2es helyiség, ajtókkal. Plusz még emelet is van.. De a nap is be tud segíteni, főleg fent. Későbbiekben fentre is akarunk majd egy klímát, de most csak egyre van pénzünk.
"Maximum 2050W/db az 5kW fogyasztása 9-10Amper/db. "
Ez azt jelenti, hogy maximum ennyit vesz fel. Valószínűleg általában ennél kevesebbet fog, de a villamos hálózatot a lehetséges maximumra kell tervezni. Az egy kérdés, hogy a villanyóra kibírja-e, az meg egy másik kérdés, hogy a ház elektromos hálózata kibírja-e? Ha régi a hálózat, lehet nem ilyen teljesítményekre lett méretezve.
A villanyóránál levő megszakítón fel van tüntetve, hogy hány amperes. Viszont a klímán kívül más is vehet fel nagy áramot (pl. mosógép, elektromos sütő, stb.), adott esetben, ha minden egyszerre működik, lecsaphatja a villanyórát is. Ezeket mind végig kell gondolni, adott esetben szakemberrel megnézetni, mielőtt a klímát megveszed.
"2 db 5 KW-os klímát nem bír ki a villanyóra, így azt ki kellene cserélni, ami méregdrága lenne"
Alapból jár 32A, ha ennél kisebb jelenleg, akkor a 32A-re való bővítés elvileg nem lehet olyan vészes. Bár ha kitalálják, hogy új mérőhelyet is kell létesíteni, akkor tényleg drága lesz, azért képesek majdnem egy milliót elkérni :(
A klímásom csak 5 KW-ost tud szerezni, de a szintenként 70 nm-re valószínűleg kell is ekkora szintenként, főleg, hogy nincs szigetelve a ház. A klímás 50 nm felett már 5 KW-ost ajánl. A férjem villanyszerelő volt, de már idős és kezdődő Alzheimer-kórja van. Azt mondja 2 db 5 KW-os klímát nem bír ki a villanyóra, így azt ki kellene cserélni, ami méregdrága lenne. Ezt megírtam a klímásnak, aki azt válaszolta, hogy:
"Maximum 2050W/db az 5kW fogyasztása 9-10Amper/db. "
Ez mit jelent? Kibírja a villanyóra a 2 db 5 KW-ost vagy nem?
Volna egy klímás kérdésem: A klíma készülék gyártók feltöltik a kültéri egységet a gyárban klímagázzal (pl legyen R32) és megadják,hogy az adott típust hány méter csövezésig nem kell pluszban rátölteni. Legyen a példa kedvéért egy Mitsubishi Hr sorozat 3.5.-ös. Azt írja a gépkönyv,hogy 7 méter csőhosszig nem kell rátölteni plusz klímagázt. És itt jön amit nem értek: Ha 2-3 méter csövem van akkor is ugyanannyi gáz lesz a rendszerben mint ha 7 méter csövem van.Aztán írják,hogy 7 méter felett meg kb 10-20 grammot kell méterenként pluszba rátölteni.Szóval ha ennyire pontosan kell rátöltögetni,és a jobb fajta klimások meg digitális mérleggel mérik is akkor ,hogy lehet,hogy 2méter csőnél is ugyanannyi a gáztöltet mint 7 méternél?
Vagy pl egyes klímák pl Toshiba 15 méterre való gáztöltetet tartalmaz,és ha 3 méter csövem van ott is ugyanannyi mint 15 méterre.Nem értem.
Bármikor előállhat az a helyzet, hogy az eladó szerelési hibára hivatkozik,a szerelő meg azt mondja, hibás volt a termék. Amíg birkóznak, a tulaj malmozik a melegben/hidegben.
Ugyanez a helyzet autóalkatrésznél is.
Lehet spórolni a saját beszerzéssel, de mérlegelni kell, megéri-e a plusz kockázatot.
Igen lesz rá garancia,feltéve,hogy az embered aki felszereli annak van "F" vizsgája,igazolványa. És pecsétje,amivel lepecsételi a gari füzetet,és kitölti a beüzemelési dokumentumokat.
Ha rendelek egy klímát a Pannonklímától és nem velük szereltetem be (mert 200 km-re lakom Budapesttől), hanem egy helyi szakival, akkor nem lesz rá garancia?
Nekem az a problémás, mikor az előírt minimum 3 m cső helyett 2 m van a reklámban. Mert akkor vagy rögtön nem annyiba kerül (ez a jobbik eset), vagy felszerelik szakszerűtlenül.
Megmondom őszintén, nem érdekel mennyi csövet adnak a géphez.
Eddig ezekben a "csomag árakban" benne volt egy tisztességes szerelés minden költsége(konzol, csatorna, cső-kábel-tömítés) és most elkezdődik egy olyan marketing, ahol kiderül, hogy ugyanannyiért a tejföl már csak 175ml az eddigi 200ml helyett. Nem túl nyerő irány.
Ha te egyedi árat adsz mindenhová, akkor az szerencsés, főleg ha írásos árajánlat születik belőle :-)
Nálam is nyáron 25°C , télen meg 23 °C . De ugye nálad sem a legalacsonyabb fordulaton forog a venti olyankor ? Mert ha igen , akkor biztosan jól túlméretezett a klíma . Nálam vagy automatafordulaton , vagy nagyobb hideg esetén maximálisra teszem , aztán a klímavezérlés állítja ahogyan a program megköveteli . :-)
Nálam eleve nincs "csomag". Felmérem, és méterre, darabra árral leírom csőből, csatornából, kötőelemből, stb. mennyi kell, plusz a klíma típusok ára és a munkadíj. Aztán a megrendelő eldönti, hogy kéri vagy nem. Nekem sem adnak 3m csövet a géphez.
Mi a fene történik a klímás szakmában? Azt már megszokom, hogy a klímaszerelő segédje már csak ukránul beszél, azt is hogy a kábelcsatornázás és a csövezés elég messze áll a tökéletestől.
De hogy már egy csomó cégnél az eddigi 3 méter helyett, már csak kettő van a szerelési árban, a kábelcsatornázás meg feláras? Ha a csövezést dekorcsatornába kérem, akkor azért már az aranyfogam is oda kell adni?
Nem tudjuk már, hogy mit is csináljunk jódolgunkban.
Csak annyit akartam írni, hogy a 3 millás sem csendes az költői túlzás - biztos van extrém jó fülű ember, akit zavar, de a döntő többség vígan alszik az a klíma mellett - meg sokan hangosabb mellett is.
Többféle üzemmódban ment, mert volt, hogy megfagytam mellette. :) Második estére megtaláltam a jó beállítást (csendes, de hűt, de nem viszi túlzásba), csak volt, hogy valamit félrenyomtam. De akkor is csendben jött a fagyhalál. :)
Én úgy gondolom aki fűteni akar halkan, az szereltessen padló közelébe beltérit, olyat aminek van csendes üzemmódja fűtésben. A meleg meg tudja a dolgát, csendben elindul a plafon felé.
Mitsubishinek elfelejtettek szólni, mert én nyaralás alatt kis szobában, klíma zajához nem szokva (mert nekem nincs) nem hallottam a hangját. Nyilván volt, dB-re nem tudom, mennyi, de az biztos, hogy abszolút nem zavaró (számomra hangtalan).
Dehogy nem --csak a Hoffer traktort kell összehasonlitási alapnak venni! (na jó ez tréfa volt. )
De gondolj bele --amit peterch is irt . A levegőt nem lehet zajtalanul továbbitani .
Az egyszerűekben sima aszinkron motor van 2880 és 1440 1/min fordulattal. Ezek szépen üvöltenek, visitanak ,
De házilag lehet tompitani a zajt ---a hűtés/fűtés rovására!
Ez az olcsó kategória...
A drága;--- BLDC motor vagy frekiváltós szabályzás . Milyen érdekes ? Ott is csak ugy tudod tompitani a zajt , hogy visszaveszed a hűtést/fűtést, a vezérléssel . (na de ezt nem fogkák javitani --hanem panelcsere !)
Van a paraszti logika ; A szomszéd üres szobába fújom be a levegőt , s a kültéri is az előtt van.
Jóval kellemesebb a zaj , de magasabb a felvett teljesitmény, hosszabb ideig megy stb.. azaz 1.v .2db + jel leesik róla
Az igazoi csendes üzemmód --a kikapcsolás (még a 3 millásnál is ).
Azért nem ártana elgondolkodni azon , hogy ugyanazon helyiség hűtésénél , amikor bent szeretnénk 24°C-t , amikor kint van 34 °C , az csak 10°C különbség . A fűtésnél amikor kint van mondjuk 0°C és szeretnénk ugyanazt a 24°C-t , akkor hányszorosan nagyobb légmennyiség megmozgatására van szükség ? Csak 2,4 szeres . Viszont elvárnád , hogy ilyen esetben legyen csendes és még legyen legalább COP4 . :-)
Szeretnék egy mezei téliesített klímát fűtésre. Az egyik legfontosabb funkció számomra, hogy legyen egy 19-20 db körüli alvó fokozata. Egy egyszerűbb Gree-n gondolkodom, de minden gyári leírásban 26-27 db-től írják a legalacsonyabb fokozat zaját. És ezt nem értem. Nincs a Gree-nek alvó módja? Nem hiszem. De akkor miért nem jelzi a gyári leírás az alacsony db-t? Vagy a Gree-nél az alvó mód is 26-27 db már? Az elég hangosnak tűnik nekem alvó funkcióban.
Eddig egy alap Daikon-om volt, meg egy Midea xtreme save pro-m, de mindkettőn van nagyon halk (19 db) alvó mód.
Röviden az lenne a kérdésem, hogy van az egyszerűbb/olcsóbb Gree-ken halk, alvó mód a tapasztalatotok szerint, ami db-ben egy Daikin vagy egy Midea alvó módjához hasonló?
(ha van, akkor miért nem látom ezt a termék specifikációkban?)
Fűtesz valamivel, és ott kell emelni a hőfokot a nappaliban?
Vagy tavasz/ősz, nincs még fűtés, és ott legyen jobb idő, pár fokkal.
Azért az A+++ nem sokat mond el a komfortról, sőt...
A ++os klíma fogyaszt ha beáll a hőfok 650- 750 Watt között.
Lecseréltem 2016-os Daikinra, az is A++: megelégszik 150-250Wattal, azonos körülmények, ergo másnap 24 óra múlva nézve.
Ha csak a 400 W fogyasztás különbséget nézem, napi 14 órával: napi 200 Ft, havi 6000 Ft. Egy nyáron 20-25000 Ft, de inkább duplája, amit megspóroltam a cserével.
A klíma 20.000 Ft volt, tehát az ára nem számít lényegesen, régit eladva meg bőven pozitív.
Az épület 10cm szigetelt Mivel ez egy nagy nappali természetesen csak fűtésrásegités ill hideg kevegő is csak alkalmanként. A paxton 3.5 kw is A+++ és A ++ .és az ára 180 e Itt nálunk 300 tól indul egy hasonló Midea vagy Gree..Számomra csak az a kérdés hogy elég lenne e a 3.5 kw os?? Ja és a garanciát meg lehet itt is oldani rá....
A méret teljesítményigény kérdése. Mennyire hőszigetelt épület, illetve gondolom lakás? Mire használnád? Csak nyári klímázás? Téli fűtésrásegítés, esetleg teljes körű fűtés?
Azt is mérlegelni kellene, hogy az 5kW-os gépek már NAGYok. Hozva ezzel minden hátrányukat. Főleg az alsó polcról.
Háztáji környezetben ha 5-ös gépre van szükség akkor ott szét kell inkább nézni szigetelés, árnyéolás témakörben és arra költeni, mint izomból szenvedni.
Úgyis ki kell hívni, nem mindenki szakértő, és úgy legalább nem hanyagolják az emberek a karbantartást, tisztítást.
Járjon, aki úgy gondolja, magánügy. Meglehet, hogy lesz olyan széria, hogy 2 vagy 3 db-ot is kell venni, mire egyik beválik, de felőlem mindenki úgy csinálja, ahogy neki tetszik.
Román határ közelébe mindenki átjár kb mindenért. a klima 225 be kerül minden tartozékkal ,tartókonzollal stb.Nézzük már meg hogy egy Midea vagy Gree ami Á plusz plusz és 5-5.3 kw os itthon mennyibe kerül ,, Az 5 évről meg annyit hogy ahhoz évente ki kell hivni a klimaszerelőt takaritásra ellenőrzésre ami 15-20 ba kerül alkalmanként.
Onnantól bármilyen garanciális problémád lesz nem tudsz kihez fordulni. A telepítő értelemszerűen nem fog vállalni garit hozott cuccra, az Emag meg pláne leszarja az egészet.
Szóval majd megy a mutogatás, neked meg lesz dísznek egy géped a falon.
Szerintem ez annyival nem olcsóbb hogy megérje, de nyilván a döntés a tiéd.
Én vennék egy polart hazai forgalmazótól, szereléssel, garival.
Üdv a tagoknak. Tanácsot véleményt kérnék.Paxton tipusú klimával kapcsolatban. Romániában nagyon elterjedt.de Magyarba csak az Emag forgalmazza.A Dedemannban 220000 ft ér tudnék venni egy 18000 BTU , 5.2kw teljesitményűt. Érdemes ilyet venni? Nem valami szar tipus?? köszönöm
A klíma is úgy dolgozik, mint egy gázkazán, csak finomabban szabályozza a leadott teljesítményt, ha kell, le is kapcsol, tehát nem fogyaszt.
Példa: legyen 4500 óra a fűtési szezon hossza. Ennek a az időszaknak az átlaghőmérséklete Magyarországon kb. +4 fok. A házad hőigénye +4 fokban legyen 3KWh, összesen tehát 4500*3=13500 Kwh hőenergiát kell pótolni. HA a klímád szezonális COP-ja mondjuk 4, akkor 1kwh villamos energiából előállít 4kwh hőenergiát.
13500/4=3375 Kwh villamos energia szükségeltetik a kéró kifűtéséhez összesen. Ez 23 Ft-os H-tarifával 3375*23=77625 ft/ szezon. H-tarifa nélkül mondjuk a 3x-osa.
Gázból ugyanennyi hőenergiához olyan 1350m3 szükséges, ez cirka 180-200.000ft, nem tudom, mi a pontos ára most, 140-150 ft körül rémlik köbmétere.
Na, fuss neki még egyszer. :) Ha gazdasagosabb, az azt jelenti, olcsóbb. Ha olcsóbb üzemmódban leeszi a gatyád, mi történik a másik módban.
Egyébként szerintem nem gazdasagosabb, valamivel többet fogyaszt a folyamatos üzem (főleg nem jól hőszigetelt háznál), ellenben komfortosan, és talán nem olyan sokkal fogyaszt többet.
Naná hogy kipróbáltam, istencsászár hűtésben is.:))) Semmi gond nem volt párával, csak a kondenzvíz-elvezetéssel szívattam magam, de megoldottam(sírva röhögős). Októberben megbontom majd kíváncsiságból a beltérit, csak hogy lássam, mizu odabent. Momentán úgy gondolom, nem kell klímázáshoz külön gépet szereltetnem, úgy jó ez a technika, ahogy van. Áram kb. 250-260 Kwh fogyott 2,5 hónap alatt, de nem ment a gép 0-24-ben.
Ha elhiszed, hogy gazdaságosabb, akkor mi a kérdés? :-) Komolyabbra fordítva, ha csak temperálsz, mert a falak, és minden a kívánt hőfokon van, akkor csak minimális energiát kell bevinni, hogy ezt tartsad, ellenben ha azok nem a kívánt hőfokon vannak, akkor rendkívül sok energia kell azok felmelegítésére/lehűtésére, ilyenkor nagy fokozaton megy a klíma, amitől a hatékonysága is csökken, és a komfortérzet is csökken. Mellékesen ha folyamatosan megy, akkor sokkal jobban eloszlik a hő, és a szobák hőmérsékletkülönbsége minimális.
Miért kell egy klímának 0-24-ben mennie? Én elhiszem, hogy úgy gazdaságosabb, mint néhány nponta újra felfűteni vagy lehűteni a szobákat, de kinek van arra pénze, hogy október 1.-én bekapcsolja a klímát és folyamatosan megy április 1.-ig? Az ember gatyája is rámegy.
Nyilván ez egy kísérlet lenne, oda kellene tenni, ahova amúgy is tennél egyet, ha végül többet szereltetnél. Benne van, hogy nem lesztek elégedettek, de plusz pénzbe nem kerül.
Ha 0-24-ben megy a klíma egy központi helyiségben és jól hőszigetelt az épület, akkor azért nem jellemző, hogy az adott helyiségben sokkal hidegebb van. Sokat számít az is, hogy leviszi a párát, azt sokkal jobban lehet érezni, mint a T változást
Nálam nem lehet észrevenni, hogy a klímás helyiségben hűvösebb lenne, igaz, nagyon központi a hely és igazán napsütötte szoba nincs a házban. Közepesen szigetelt 100nm-es kádárkockát hűt 2kW, idén volt először, hogy kevésnek éreztem, de kiderült nemrég, hogy elég mocskos volt a mókuskerék, ha tavasszal jutott volna eszembe megnézni és kitakarítani, akkor jobban jártam volna.. Szintén kiderült, hogy a szellőztető elég rendesen nyomja be a párát, a klíma nem bírta olyan ütemben kiszedni.
Igazad van, ez tényleg undorító a YT részéről. De vajon a videó készítő miért érezte fontosnak abban a másfél percben, hogy a kamerába füstöl, mint egy gyárkémény. Előtte és utána nem elég, vagy tán láncdohányos?
Ha van üres padlástered, ott elfér a teljes miskulancia (nyilván hőszigetelve), csak a mennyezeten kell átvezetni a csöveket. Egy db. kültéri elő-, oldal-, vagy hátsókertben letéve.
Biztosan nem lenne rossz. Viszont az álmennyezetet már most is 2,55-2,60 körüli, abból még levenni 20-25 cm-t - még ha csak egy csíkban is - már nem mutatna jól. Fölé elférne, de ott meg szinte teljes bontás, újjáépítés kellene, ami egy klíma ára. :-)